分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 15

类型专题20 其他人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:833488
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:15
  • 大小:143.35KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题20 其他人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练中考真题 名校最新模拟题 专题 20 其他人 备战 2023 年中 英语 阅读 理解 热点话题 分类 训练 中考 名校 最新 模拟
    资源描述:

    1、备战2023中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题+名校最新模拟真题)专题20 其他人(2022辽宁抚顺中考真题)Mr. Ma is an old man with no kid. He lives alone and most of his friends and relatives live abroad. Wang Lei is a fruit seller nearby. They live in the same building. Once Mr. Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old m

    2、an to the hospital in time. Wang Lei didnt leave until the old man recovered (康复). After the old man went back home, Wang Lei cared about the old man in daily life. When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. The old man felt happy.No

    3、w the empty house is filled with warmth and happiness. The old man and Wang Leis family live together. Other neighbors often hear their laughter (笑声). Mr. Ma regards Wang Lei as his own son and wants to provide something valuable for him. But its inevitable for Wang Lei to refuse his thanks. All the

    4、 people around them praise him for his kindness.Mr. Ma says hes lucky enough to meet Wang Lei. He cares about the old man and the old man gives back love and care, too. Their love and kindness for each other are a good circle.We hope that there are more warm-hearted people like Wang Lei, so that lov

    5、e can make the world kind and bring warmth among people.1Wang Lei is Mr. Mas _ according to the passage.AclassmateBneighborCrelativeDdoctor2Wang Lei and his family _ to help him.Aphone the old manBgive the old man giftsClive with the old manDsave the old mans son3The underlined word “inevitable” mea

    6、ns _.AcertainBactiveCrudeDstrange4From the passage, we know Wang Lei is a _ man.AseriousBcarelessCrichDkind5Which of the following is True?AThe old mans relatives look after him.BThe old man sells fruit near his home.CWang Lei saved the old man many times.DWang Lei cared for the old man in the hospi

    7、tal.(2022山东济南中考真题)Tyler had broken his arm in a bicycle accident. A car knocked Tyler down when it came out of a side street without stopping. The accident happened because there was no stop sign at the corner and the car didnt stop. So Tyler decided to try to get the city to put up a stop sign.Firs

    8、t, Tyler wrote a petition(请愿书)to have a stop sign put up with his parents help. Then, Tyler and his parents asked their neighbors, friends, teachers, classmates almost everyone they knew to sign the petition. Soon, there were hundreds of names on the petition.Tyler also got some information about ot

    9、her accidents at the same corner where he had had his own accident. If he could show the city that it was a dangerous corner, they might put up a stop sign there. He hoped that this information and his petition would work.When the petition was ready, Tyler and his parents went to a meeting of the ci

    10、ty council(政务委员会). They brought along the petition and the other information. After a long wait, Tyler got a chance to tell what had happened to him. He told the story of the bicycle accident and explained his idea. If there were a stop sign at the corner where the accident happened, other kids woul

    11、d be safer.After that, Tyler read the petition out loud. Then, he handed it and the other information to the council. The city council agreed to consider the request and make a decision before their next meeting.The next month, Tyler and his parents attended another meeting of the city council. The

    12、head of the city council announced that the city had decided to agree to the petition! There would be a stop sign at the corner where Tyler had his accident. Now other kids would be safer when they rode their bikes.6Why did Tyler have the bicycle accident at the corner?ATyler rode rather too fast.BT

    13、here was no stop sign.CThe car ran the red light.DThe street was crowded.7What was the first thing Tyler did to have a stop sign put up at the corner?AHe found out about other accidents.BHe explained his idea to his neighbors.CHe wrote a petition for the stop sign.DHe attended a meeting of the city

    14、council.8When did the city council agree to the petition?AAs soon as Tyler handed it.BAfter Tylers parents handed it again.CAfter about a six-month wait.DNearly a month after Tyler handed it.9How would the other kids probably feel when the new stop sign was put up?AThankful.BNervous.CEmbarrassed.DPr

    15、oud.10What can we learn from the text?AIt is dangerous for people to ride bikes in the street.BOnly adults have the responsibility to present a petition.CKids can play a role in making their neighborhoods better.DStop signs are supposed to be put up at every street corner.(2022湖南常德中考真题)One day Kavya

    16、 and I were playing with the racket and ball and the ball went into a Takkus house.Though we were scared, we went to his house and asked him if he could give us our ball.He said “No”. We felt helpless.Suddenly, I had an idea. There was a water tank behind the Takkus house.I looked at it and told Kav

    17、ya, “Kavya, look at this. We can climb the water tank and jump over the gate.”Kavya agreed, but we were both wearing skirts. We couldnt climb with that.“It doesnt matter, we can see tomorrow. Dont forget to wear pants,” said Kavya.“Bye,” I said and went back home.The next day I went to Kavyas house

    18、early. We were both wearing pants.“Best of luck,” said Kavyas brother Vijay. He knew everything.He said, “Shout loudly if you need me.”We went to the water tank. “Who will climb first?” asked Kavya.“You,” I said.She agreed.She climbed down into the Takkus house. I followed her and then we were looki

    19、ng under a bed for the ball when we heard a noise.It was Vijay. “Mother is calling you,” he whispered.We hurried and took out the lost ball. But along with the ball was a . gold bar! We quickly took both the ball and the gold bar and climbed up the water tank again. When we reached Kavyas house, the

    20、 TV was on. It was News time.I couldnt believe my ears when it said that 20 gold bars were stolen from a gold shop.They showed a picture of the gold bars and it was exactly like the one we had found. We all knew it because there was a look of surprise on everyones face.We quickly told the story to K

    21、avyas mother and she called the police.11How did they feel when the ball was in a Takkus house?AExcited.BAngry.CScared.12Why couldnt they climb the water tank and jump over the gate at first?AThey felt helpless.BThey were wearing skirts.CThe water tank was dangerous.13What can we tell from the end o

    22、f the story?AThe police came at once and caught the Takku.BThe police found the rest of the gold bars in another family.CKavya and the author each got a gift science book from the police.14Which can be the best title?AThe Lost Gold BarBThe Lost BallCThe Helpful Mother(2022湖北武汉模拟预测)Bob Rigsby is a Br

    23、itish wildlife expert. He had been in Vancouver, Canada, giving a talk at a conference (会议) on the environment. When it was over, he travelled to the Rocky Mountains (洛基山) and checked into The Maple Leaf Hotel. He then set off on a short walk to look at the local plant and animal life. After a coupl

    24、e of hours, he realized he had taken a wrong turn on the mountain path, but he was sure he could easily get back to the hotel. Even when night fell, he remained confident.But, after walking for several hours the next day, it became clear to Bob that he was in trouble. “I had my mobile phone with me,

    25、 but the battery (电池) was almost dead. I thought I could probably make just one call but I didnt know the number of my hotel and I didnt want to worry my family unless I really had to.” Bob carried on walking for three more days. He knew which wild plants he could safely eat and he had little troubl

    26、e finding them. When he was thirsty, he drank from streams. On the fifth day, he reached a forest that he knew he had walked through the previous day. His heart sank. His situation was hopeless and he decided to call his wife, Shirley, over 8,000 kilometers away in England. “He was quite calm when h

    27、e spoke to me on the phone, “says Shirley. “He appeared to be in control of the situation.” She immediately contacted The Maple Leaf Hotel, after a quick call to the Canadian Embassy (大使馆) in London to get its phone number. As soon as Shirley phoned, hotel staff called the rescue service, who sent o

    28、ut a search party for the scientist. They found him in a cave some hours later. He was very tired, but, apart from some cuts and scratches (划伤), was quite unhurt. “Ive learnt my lesson,”said Bob .15What did Rigsby do before travelling to the Rocky Mountains?AHe made a phone call to comfort his famil

    29、yBHe made a great speech about environment.CHe booked a room at the The Maple Leaf Hotel.DHe learned a lot about how to survive in the wild.16When night fell on the first day, how did Rigsby feel?AHe wasnt worried at all.BHe was thirsty and hungryCHe missed his family very much.DHe regretted not hav

    30、ing brought a power bank17According to the passage, which of the following words cannot be used to describe Rigsby?AKnowledgeable.BThoughtful.CCreative.DCalm.18How did Shirley in London save Rigsby?AShe called the rescue service directly.BShe phoned the hotel staff immediately.CShe sent out a search

    31、 party for her husband.DShe called the Canadian Embassy in London first.19What did Rigsby mean by his last words?AHe was stupid to set off without a guide.BHe should have brought his wife to the meeting.CIt was a shame for a wildlife expert to get lost in mountains.DHe missed the chance to know more

    32、 about the local animal life.(2022河南息县教育体育局基础教育教学研究室模拟预测)Angela was driving near Big Sur, California on July 6. When a small animal ran onto the road, Angela turned quickly so that she didnt hit the animal, but she lost control of her car and fell over the cliff (悬崖).Angela says she doesnt remember

    33、falling. She just remembers waking up in her car with water coming up over her knees. Her whole body got hurt, but she had to keep going. She had to break the car window to escape. She climbed out of the car window into the ocean and made her way to the shore. Once she was safe on the beach, she lay

    34、 down and fell asleep. When Angela woke up again, she realized that she had been badly hurt in the fall. She had no shoes, and her clothes were torn. And she was stuck on a tiny beach more than 60 meters below the highway.Every day, she climbed as high as she could to wave and shout at people on the

    35、 highway but no one had noticed her. She didnt know that people were looking for her. Yet the foggy weather made the search hard.While climbing, Angelas clothes were getting torn because of the sharp rock faces. Every night, she had to climb to the highest point because the beach would get flooded (

    36、淹没) when the tide (潮水) came in. The lack (缺乏) of fresh water was also a big problem. But one day, Angela saw some water dripping from some plants. She then used a bottle that had fallen from her car to collect and drink it.On July 13, two hikers climbed down to the beach to find a place for fishing.

    37、 They then found Angela. Angela said that when she saw them, “I couldnt believe I was found after being missing for so many days. I was so blessed when God sent them here.” The two hikers gave Angela water and sent her to the hospital.根据材料内容选择最佳答案。20How did Angelas accident happen?AShe drove too fas

    38、t.BShe was attracted by a running animal.CShe turned the car to avoid an animal.DShe couldnt see the road clearly in the foggy weather.21What situation was Angela in when she first woke up?AShe was stuck in the car.BShe was washed up on the beach.CShe had lost all her memory.DShe had no shoes and he

    39、r clothes were torn.22What does the underlined word “escape” mean in the second paragraph?Aget outBask for helpCcall the policeDlie down23What difficulties did Angela run into when climbing?Bad weather. Sharp cliffs.The risk of the beach being flooded.No food.A fresh water shortage.ABCD24How did Ang

    40、ela feel when she was found?ASurprised.BMoved.CLucky.DRelaxed.(2022湖北武汉模拟预测)Having worked in a nature reserve (保护区) for 30 years, Hou Tiguo has developed a special abilityhe can tell what kind of birds are around simply by their saying. “I can also tell whether they are happy or unhappy,” he added w

    41、ith a big smile. The 52-year-olds home, Baihualing, a village in Yunnan province, is well-known for different kinds of birds. He recalled, “In the 1970s, people were so poor. Birds were often targeted as food, so almost all the children including me in the village were good at using slingshots (弹弓).

    42、” His life changed in 1989, when a couple hiking through the mountains visited Baihualing. They asked him to be their guide and lead them to good bird-watching spots. He said, “That was the first time I had made money from birds without killing them.” Inspired by that, the villagers built a reserve

    43、to feed birds and protect the living places of birds. In the following ten years, more bird-watchers visited the village. The village became a popular choice for bird lovers, and most villagers have turned into bird protectors and took part in serving bird-loving tourists. In the village, there are

    44、more than 60 “bird guides” like Hou. More than 20 guesthouses which have hosted visitors from more than 100 countries bring in a total income of 1. 5 million yuan every year. “During the peak season, I serve nearly 100 tourists a day. Thanks to the birds, our life is not what it used to be any more.

    45、” Hou said, adding that he takes his 3-year-old grandson with him every day to feed birds and teaches him to love and respect them.25Why does the writer describe Hous special ability in paragraph one?ATo tell his typical talent.BTo introduce the diversity of birds.CTo show his love for the job.DTo f

    46、eel the beauty of nature.26The underlined word “targeted” in paragraph two probably means _.AkilledBcookedCsoldDchosen27To make money without killing birds, villagers _.Adevelop a special abilityBbecome bird protectors and guidesCbuild more guesthouses and reservesDserve nearly 100 tourists a day28W

    47、hat makes locals living condition improved according to the writer?AMore visitors come to the village to protect birds.BThe local government built a nature reserve.CVillagers began to join in traveling around.DBird-watching business has progressed rapidly.29What could be the best title for the text?

    48、AWatching Birds by Building ReservesBInspiring Villagers by Changing MindsCTaking Off by Protecting BirdsDProtecting Birds by Serving Tourists(2022湖北武汉模拟预测)When William Flaherty was 3, he was diagnosed (诊断) with HLH. Its a serious illness which easily causes death. The doctor gave William 9.5 (on a

    49、scale of 1 to 10, 1 is youre super healthy and 10 is youre dead), which hit the family. There were days when they didnt know if he would live through. In April of 2008, William got a bone-marrow transplant (骨髓移植) from his older brother Charles. The recovery (康复) from it took long. He had a lot of ba

    50、d results and even had 22 of his teeth pulled. At five, William skied for the first time. It helped a lot and got him back in good shape. One year later, William moved to Puerto Rico and fell in love with the island. When he brought up to represent (代表) Puerto Rico in alpine skiing, his friends laug

    51、hed. Puerto Rico doesnt have snow. But William didnt give up. However, it was hard for William to balance his training with medical treatment and going to school. So he did a school program totally online. He went to a lot of camps and there were lots of early mornings like 4: 00 AM alarm clock. But

    52、 he has managed to continue to get straight. As since halfway through third grade and he plans to head to college to study aerospace engineering.Even a cold can lay him up for two weeks, so William took extra pre-cautions (预防措施) over the last two years. While training, he wore an N95 mask the whole

    53、time and couldnt ride the lift with anyone. After training, he came home directly, hid in his bedroom and stayed away from people. In 2022, the 17-year-old boy has had more than 30 operations (手术). Having prepared for 7 years he finally made it to the starting line at Beijing Winter Olympics. “Skiin

    54、g is really helpful because it forces me to focus on one thing,” he said. “I really want to show the people who have unlucky experiences that they can do whatever they want in life.”30According to paragraph one, to live through the serious illness for William was _.AimpossibleBdifficultCdangerousDho

    55、peful31Why did William Flaherty start skiing at the age of five?ATo improve health.BTo enjoy himself.CTo follow his family.DTo join in the Olympics.32William Flaherty can represent Puerto Rico in alpine skiing because _.Ahis friends laughed at himBhe loves skiing and Puerto RicoCit could help him ge

    56、t good treatmentDa better training condition can be provided33The underlined phrase “lay him up” in paragraph five probably refers to _.Acause him a feverBbring him a bad coughCmake him stay in bedDtrouble him a lot34We can infer that the writers writing purpose is to _.Ashare an amazing life experi

    57、enceBintroduce the skiing sportCexplain the true meaning of the OlympicsDadvertise the spirit of never giving up(2022四川广元二模)Jolie Ray was watching TV alone at home when the program suddenly stopped. “An important notice from police. At about 9 p.m., a lady was robbed(抢劫) by a man in brown. If you kn

    58、ow anything about the man, please call the police. Thank you.”The terrible news made Jolie scared. She looked around, but didnt see anyone in her house. But suddenly, a man appeared. He was wearing brown!“Put your money on the table,” said the robber. “If you dare to call the police, it may bring yo

    59、u some trouble.” Jolie wanted to cry, but she tried to calm herself.Someone rang the doorbell. The robber said, “Open the door and say that you are going to bed. Do not let anyone in.”But Jolie had an idea. She opened the door.“Good evening, Miss Ray. Im a policeman, Collins. Is there anything unusu

    60、al here?”“No,” she said loudly, “only my brother and I are in the room.”“OK. Good night.” Collins replied and left.“Good.” the robber said with a smile. Just at this moment, some policemen broke the window and quickly caught the robber.“You really did a good job, Miss Ray. When you said that your br

    61、other was in the room, I knew there was something unusual,” said Collins, “because we knew that you dont have any brother.”35Why did the TV program suddenly stop?ABecause the electricity cut off.BBecause there was an important notice.CBecause a police was nearby.DBecause something was wrong with the

    62、 TV.36What made Jolie scared?ABeing alone at home.BThe bad weather.CThe notice from police.DThe color brown.37What does the underlined word “it” refer to in Paragraph 3?ACalling the police.BCrying out.COpening the door.DPutting money on the table.38What can we learn from the story?AJolies brother wa

    63、s a robber.BA lady was robbed at 9: 00 a.m.CSome police got into Jolies home through the window.DCollins believed Jolies words and thought everything was usual.39From the story, we know that Jolie Ray is a(n) _ lady.Abrave and smartBcareful and kindChonest and confidentDfriendly and helpful参考答案:1B2C

    64、3A4D5D【导语】本文主要讲述了一个善良的王磊帮助一位老人的故事。1细节理解题。根据“They live in the same building”可知王磊是马先生的邻居。故选B。2细节理解题。根据“ When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. The old man felt happy.”可知王磊和他的家人和老人住在一起,帮助他。故选C。3词义猜测题。根据“All the people around them pr

    65、aise him for his kindness.”可知王磊是很善良的,说明他肯定是拒绝了老人的感谢,所以inevitable和certain意义相近,故选A。4推理判断题。根据“When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. ”以及“We hope that there are more warm-hearted people like Wang Lei, so that love can make the world

    66、kind and bring warmth among people.”可知王磊热心帮助老人,说明他是一个善良的人,故选D。5细节理解题。根据“ Once Mr. Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old man to the hospital in time. Wang Lei didnt leave until the old man recovered(康复). ”可知王磊在医院照顾那位老人。故选D。6B7C8D9A10C【导语】本文是一篇记叙文,讲述泰勒因为拐角处没有停车标志而受伤,便请愿设立停车标志

    67、,现在那个街角设立了停车标志,其他孩子骑自行车会更安全。6细节理解题。根据“The accident happened because there was no stop sign at the corner and the car didnt stop.”可知,发生事故的原因是拐角处没有停车标志,汽车没有停车。故选B。7细节理解题。根据“First, Tyler wrote a petition to have a stop sign put up with his parents help.”可知,首先,泰勒在父母帮助下写了一封请愿书,希望能设立一个停车标志。故选C。8细节理解题。根据“T

    68、he next month, Tyler and his parents attended another meeting of the city council. The head of the city council announced that the city had decided to agree to the petition!”可知,第二个月,泰勒和他的父母参加了市政务委员会的另一场会议,政务委员会主席宣布,该市已决定同意他的请愿。故选D。9推理判断题。根据“Now other kids would be safer when they rode their bikes.”可

    69、知,现在其他孩子骑自行车会更安全,由此推知当新的停车标志被竖起时,其他孩子可能会很感谢泰勒。故选A。10推理判断题。本文讲述泰勒因为拐角处没有停车标志而受伤,便请愿设立停车标志,现在那个街角设立了停车标志,由此可知,孩子们也可以发挥作用,让他们的社区变得更好。故选C。11C12B13A14B【导语】本文主要讲述了作者和Kavya去Takku房子里捡球,无意中发现了被盗的金条的故事。11细节理解题。根据“Though we were scared, we went to his house and asked him if he could give us our ball”可知,当看到球掉进了

    70、Takku家时,她们感到害怕,故选C。12细节理解题。根据“ Kavya agreed, but we were both wearing skirts. We couldnt climb with that”可知,因为穿着裙子所以不能爬过去,故选B。13推理判断题。根据“I couldnt believe my ears when it said that 20 gold bars were stolen from a gold shop”及“ We quickly told the story to Kavyas mother and she called the police.”可知,从

    71、Takku家床底下发现的金条和新闻中广播某个金店丢失的一样,Kavya的妈妈报警之后,警察会把Takku抓起来,故选A。14最佳标题题。通读全文可知,本文围绕“丢失的球”为线索,发现了金店丢失的金条,所以最适合本文的标题是B选项“丢失的球”,故选B。15B16A17C18D19A【导语】本文主要讲解了野生动植物专家Bob独自一人进入洛基山观察当地的动植物,不幸的是他迷路了,但是他很自信他能找到正确的路,结果他在山里走了五天还没找到出路,绝望之余,他用手机打电话给远在英国的妻子求救,最后妻子联系了大使馆和Bob入住的酒店,最终解救了Bob。15细节理解题。根据第一段“He had been in

    72、 Vancouver, Canada, giving a talk at a conference (会议) on the environment. ”可知,他在会议上发表有关环境的演讲。故选B。16细节理解题。根据第一段“Even when night fell, he remained confident.”可知他很自信,一点也不担心。故选A。17推理判断题。根据第二段“I thought I could probably.Bob carried on walking for three more days.”可推测他心思缜密而且非常冷静,可排BD;再根据倒数第二段“He knew whi

    73、ch wild plants he could safely eat and he had little trouble finding them.”可推测他知识渊博,可排除A选项。故选C。18细节理解题。根据第三段“She immediately contacted The Maple Leaf Hotel, after a quick call to the Canadian Embassy (大使馆) in London to get its phone number.”可知Shirley先打电话给大使馆然后再联系酒店解救Bob。故选D。19推理判断题。本文主要讲解了Bob一人去陌生的森

    74、林,没有带向导,并且过于自信导致他迷路了5天,最终用手机求救才得以脱困的故事,所以Bob从这次经历中得到的教训是要带上熟悉环境的向导。故选A。20C21A22A23C24C【导语】本文讲述了Angela在路上开车时为避免撞上小动物,致使车失去控制从而掉落悬崖,但最后得救的故事。20细节理解题。根据“Angela turned quickly so that she didnt hit the animal, but she lost control of her car and fell over the cliff (悬崖).”可知,为了避免撞到动物,Angela快速地打方向盘让车转向,但她

    75、的车却失去了控制,从而掉落悬崖。故选C。21推理判断题。根据“She just remembers waking up in her car with water coming up over her knees. Her whole body got hurt, but she had to keep going.”可推知,Angela醒来时被困在车里。故选A。22词句猜测题。根据“Her whole body got hurt, but she had to keep going. She had to break the car window to escape.”可知,Angela醒来

    76、时被困在车里,水已经漫过她的膝盖,虽然她深受重伤,但她得尽快从车里出去。因此“escape”在此表示“逃跑,出去”,与“get out”同义。故选A。23细节理解题。根据“While climbing, Angelas clothes were getting torn because of the sharp rock faces. Every night, she had to climb to the highest point because the beach would get flooded (淹没) when the tide (潮水) came in. The lack (缺

    77、乏) of fresh water was also a big problem.”可知,在攀登过程中,由于尖锐的岩壁,Angela的衣服被撕破了;而且每天晚上,她都要爬到最高点,因为涨潮时海滩会被淹没;另外缺乏淡水也是一个大问题。因此是Angela面临的问题。故选C。24推理判断题。根据“Angela said that when she saw them, I couldnt believe I was found after being missing for so many days. I was so blessed when God sent them here. ”可知,当Ang

    78、ela被发现时,她觉得自己很幸运。故选C。25C26A27B28D29C【导语】本文主要讲述了侯体国将百花岭的人们从“打鸟人”变为“护鸟人”的故事。25推理判断题。根据“Having worked in a nature reserve (保护区) for 30 years, Hou Tiguo has developed a special ability”可知他看护鸟类30年,才发展了这样的能力,从中可知他非常喜爱自己的工作。故选C。26词义猜测题。根据“In the 1970s, people were so poor. Birds were often targeted as food

    79、”可知人们很穷,所以人们通过杀鸟来获取食物,故此处划线部分意为“杀死”。故选A。27细节理解题。根据“The village became a popular choice for bird lovers, and most villagers have turned into bird protectors and took part in serving bird-loving tourists”可知村民当导游,并且保护鸟类来挣钱。故选B。28细节理解题。根据“More than 20 guesthouses which have hosted visitors from more tha

    80、n 100 countries bring in a total income of 1. 5 million yuan every year”可知村民通过给那些看鸟的游客当导游,使收入大幅增加,生活条件改善。故选D。29最佳标题题。本文主要讲述了侯体国将百花岭的人们从“打鸟人”变为“护鸟人”,最终走向富裕的故事,故此处以选项C“通过保护鸟类而获得成功”为标题更合适。故选C。30B31A32B33C34D【导语】本文主要讲述了患有疾病的William Flaherty爱上了滑雪,通过自己的努力和坚持,他终于站在了2022年北京冬奥会的起跑线上。通过这个故事告诉我们,遇到困难时不要放弃。30推理

    81、判断题。根据“The doctor gave William 9.5.There were days when they didnt know if he would live through”可知医生给威廉打了9.5分,他的家人不知道他是否能够挺过去,可见度过重病是很困难的。故选B。31细节理解题。根据“At five, William skied for the first time. It helped a lot and got him back in good shape”可知五岁时,威廉第一次滑雪,这让他恢复了良好的状态。故选A。32细节理解题。根据“fell in love wi

    82、th the island”以及文章内容可知,他喜欢滑雪,而且他喜欢Puerto Rico,所以他想代表Puerto Rico去参加滑雪。故选B。33词义猜测题。根据“Even a cold can lay him up for two weeks”可知即使是感冒也能让他躺上两个星期,故此处划线部分意为“让他待在床上”。故选C。34主旨大意题。通读全文可知,本文通过讲述William Flaherty的故事,告诉我们遇到困难时不要放弃。故选D。35B36C37A38C39A【导语】本文主要讲述了聪明而勇敢的朱莉帮助警察抓住强盗的故事。35细节理解题。根据“An important notice

    83、 from police. At about 9 p.m., a lady was robbed(抢劫) by a man in brown. If you know anything about the man, please call the police. Thank you”可知是因为突然有重要通知,所以电视节目停止了。故选B。36细节理解题。根据“The terrible news made Jolie scared”可知来自警方的通知让朱莉害怕,故选C。37词义猜测题。根据“If you dare to call the police, it may bring you some

    84、trouble”(如果你敢报警,可能会给你带来麻烦。)可知it代指报警,故选A。38细节理解题。根据“Just at this moment, some policemen broke the window and quickly caught the robber.”可知一些警察从窗户进入了朱莉的家。故选C。39推理判断题。根据“You really did a good job, Miss Ray. When you said that your brother was in the room, I knew there was something unusual, said Collins, because we knew that you dont have any brother.”(“你真的做得很好,雷小姐。当你说你哥哥在房间里时,我就知道有什么不寻常的事,”柯林斯说,“因为我们知道你没有兄弟。”)可推知朱莉是很聪明和勇敢的,故选A。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题20 其他人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-833488.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(有一套).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(有一套).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(夺冠).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(夺冠).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(全优).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(全优).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【网校专用】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【夺冠】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【夺冠】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【名师系列】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【名师系列】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【典优】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【典优】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【全国通用】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【全国通用】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(精练).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(精练).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(夺分金卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(培优A卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(培优A卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【能力提升】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【能力提升】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【综合卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【综合卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【研优卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【研优卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【巩固】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【巩固】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【夺分金卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【夺分金卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【基础题】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【基础题】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【培优】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【培优】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【A卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【A卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附下载答案.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附下载答案.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习重点.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习重点.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(网校专用).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(网校专用).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(精选题).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(精选题).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(满分必刷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(模拟题).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(模拟题).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(必刷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(必刷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺分金卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺冠系列).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺冠系列).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(名师推荐).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(名师推荐).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1