专题5.主旨大意解题技巧-2024届中考英语题型过关(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 主旨 大意 解题 技巧 2024 中考 英语 题型 过关 解析
- 资源描述:
-
1、主旨大意解题技巧每篇文章都有一个主旨大意。主旨大意题对考生的归纳、概括能力有一定的要求。文章主旨大意一般有四种呈现形式:文首、文中、文尾、不明确给出(需要总结)。做这种题要掌握以下技巧:通读文章,重点把握首末段、首末句;作者反复强调的观点或文章中多次出现的词句通常是主旨;注意文中therefore, thus, but, however, in short, tosum up等表达转折或总结的词语。主旨大意题是对整篇文章或者文章中个别段落大意的概括,属于高难度、高区分度的题目。常见的提问方式是:What is the text mainly about?或Which of the follow
2、ing can be the best title for the text?主旨大意题方法:主旨大意分为大意类和标题类以及段落大意。主题句是主旨大意的体现,因此识别每段主题句,然后归纳。看首段和尾端看文中出现最多的词陷阱:注意以偏概全不能选范围太大不能选注意段落大意,看清段落不要误选方法1 文章大意总结法文章大意,就是对整篇文章的主旨大意进行提炼概括。主要考查学生对整篇文章主旨大意的理解归纳能力。When accepting gifts, rules are different here in China and in the west. Anna Scheen, from the Neth
3、erlands, was puzzled(困惑的) when she gave a present to her Chinese friends for the first time. They refused to accept it two or three times, and when they finally accepted, they didnt open it. They just took it and put it away. After that, I never heard about it again. They never mentioned whether the
4、y liked it or not. she said. In the west, it is polite to open a wrapped (包装好的) gift in front of the giver and say thanks. However, the situation is different in China. People usually open the gift after the giver has left. Opening a gift in front of the giver is regarded as impolite.The main idea o
5、f the passage is about _.A. the different rules of accepting presentsB. how to give a gift in ChinaC. how to choose a good giftD. the western rules of accepting giftsStep1:分析理解题干及选项:结合题干可知本题考查点为文章主旨大意,选项含义 A. 接受礼物的不同规则B. 如何在中国送礼物C. 如何选择好的礼物D. 西方接受礼物的规则;Step2:分析各段段落大意:第一段总起引出话题,指出中西方在接受礼物时有不同的规则;第二段和
6、第三段分别介绍了中国和西方国家在接受他人礼物时所表现出的不同。;Step3:结合段落大意总结文章大意:通读全文可知,本文主要讲述不同的接受礼物的规则;Step4:定位答案:结合选项含义可知,BD属于段落大意,C项不符合文意,正确答案为A。方法2 段落大意总结法段落大意,就是对文章的某一段落的主旨大意进行提炼概括。主要考查学生对文章中某一段落主旨大意的理解归纳能力。 Nate Robinson is unlike any other player in the NBA. This player is the shortest in the NBA, but he is one of the mo
7、st fearless players. He is 1.75m tall. In NBA, he looks like a fourth-grader among a group of high school students. according to The Atlantic. How can he compete(竞争) with them?.Paragraph 1 of the report mainly talks about _.A. how great Nate Robinson isB. how Nate Robinson is unlike any other player
8、C. how fearless Nate Robinson isD. who Nate Robinson isStep1:分析理解题干及选项:根据题干设问可知本题考点段落大意,选项含义 A. 内特罗宾逊有多棒B. 内特罗宾逊是如何不同于其他球员的C. 内特罗宾逊是多么无畏D. 内特罗宾逊是谁Step2:通读理解第一段:内特罗宾逊不同于NBA中的任何其他球员。这位球员是NBA中最矮的,但他是最无畏的球员之一。他身高1.75米。据大西洋月刊报道,“在NBA,他看起来就像一群高中生中的四年级学生。”;Step3:概括段落大意:结合第一段理解及Nate Robinson is unlike any o
9、ther player in the NBA可知,内特罗宾逊与NBA其他的任何队员都不同本段是围绕他如何与其他运动员不同展开的讨论。Step4:定位答案:通过对题干选项及第一段的分析理解,正确答案为B。方法3 标题判断法标题判断,就是根据文章内容,在选项中判断出一个与之相符的标题。主要考查学生对文章大意理解和概括的能力。A Chinese man called Cai Lun invented paper almost 2000 years ago. Now paper comes from trees. We use a lot of paper every day. If we keep
10、on wasting so much paper, there will not be any trees left on the earth. So how can we save paper? We can use both sides of every piece of paper, especially when we are making notes. We can choose drinks in bottles instead of those in paper packets (小包). We can also use handkerchiefs (手帕) and not pa
11、per ones. When we go shopping, we can use fewer paper bags. Everyone can help to save paper. And we should do it now, before it is too late.Which is the best title of the passage?A. Saving PaperB. The History of Paper C. Cotton Handkerchiefs Back AgainD. Cai Lun Invented PaperStep1:分析理解题干及选项:结合题干可知本
12、题考查点为文章标题,选项含义 A. 节省纸张B. 纸的历史C. 棉质手帕又回来了D. 蔡伦发明了纸;Step2:总结文章大意:通读全文可知,本文主要讲述人们在日常生活中怎样节约用纸;Step3:定位答案:结合选项含义可知,BD属于段落细节,C项不符合文意,确定答案为A。(2023山东聊城统考中考真题)Xie Xiaohua is a special education teacher. She has won the hearts of hundreds of children and is called Mum Xiaohua by many of them.“It is my greate
13、st happiness to care for them,” said 49-year-old Xie. She has been working at Yiyuan County Special Education School in Zibo, Shandong Province for 27 years.Xie knows the difference between special education and general education. She takes care of each student according to their physical conditions
14、. And she also helps them with learning and their daily life. She used to help carry a student to restrooms, the dining hall, classrooms and the dormitory for nine years until the student graduated(毕业)from the school.In 2003, the school set up a rehabilitation(康复)centre and Xie worked harder. To mak
15、e sure every child received the best training, she made special plans for them. Then she began to teach them patiently the basic skills of taking care of themselves. She also spent lots of time training the children with hearing and speech problems. That often made her throat ache.2015, the school s
16、tarted offering door-to-door education to students with physical problems. Besides Xie, there are over 30 teachers teaching and helping those students. The teachers have walked over 60, 000 kilometres over the past seven years because many students live in mountain villages.“Although we feel tired s
17、ometimes, we feel our work is valuable after seeing the students progress, even just a little bit,” Xie said.1Xie Xiaohua began to work at the school at the age of _.A22B27C29D492What does Paragraph 3(第3段)mainly tell us?AWhat Xie knows.BHow long Xie helped carry the student.CHow Xie takes care of th
18、e students.DWhat the students physical conditions are.3Xie probably _ first to help them receive the best training.Amade some plans for the childrenBtaught the children the basic skillsCset up a rehabilitation centre for the childrenDtrained the children with hearing and speech problems4Which of the
19、 following is true?AXie said the teachers always felt tired.BXie thinks their work is useful and important.CEach teacher has walked over 60,000 kilometres.DThe school offered door-to-door education to all the students.5What is the best title(题目)for the passage?ASpecial studentsBA famous schoolCMount
20、ain villagesDMum Xiaohua【答案】1A 2C 3A 4B 5D【导语】本文主要讲述了被称为“晓华妈妈”的特殊教育工作者谢晓华的事迹。1推理判断题。根据“It is my greatest happiness to care for them, said 49-year-old Xie. She has been working at Yiyuan County Special Education School in Zibo, Shandong Province for 27 years.”可知,谢49岁了,而她在山东省淄博市沂源县特殊教育学校已经有27年了,说明她在22
21、岁时开始在学校上班。故选A。2段落大意题。根据“She takes care of each student according to their physical conditions. And she also helps them with learning and their daily life. She used to help carry a student to restrooms, the dining hall, classrooms and the dormitory for nine years until the student graduated(毕业)from t
22、he school.”可知第3段主要讲述了谢如何照顾这些学生。故选C。3细节理解题。根据“To make sure every child received the best training, she made special plans for them.”可知,为了确保每个孩子都能接受最好的训练,她为他们制定了特别的计划。故选A。4细节理解题。根据“Although we feel tired sometimes, we feel our work is valuable after seeing the students progress, even just a little bit
23、, Xie said.”可知,谢说,虽然他们有时会感到疲惫,但看到学生们的进步后,他们觉得自己的工作很有价值,哪怕只是一点点。由此可知,谢认为他们的工作是有用且重要的。故选B。5最佳标题题。根据“Xie Xiaohua is a special education teacher. She has won the hearts of hundreds of children and is called Mum Xiaohua by many of them.”可知,本文主要讲述了被称为“晓华妈妈”的特殊教育工作者谢晓华的事迹。选项D“晓华妈妈”作为标题最为合适。故选D。(2023四川成都统考中
24、考真题)a. Locals Care for Natural WorldGrasslands and lakes in Sanjiangyuan have taken on a new look and many wild animals have come back. On January 24, 2003, China set up Sanjiangyuan National Nature Reserve to protect the area and the wildlife. Local people joined in the project, picking up waste an
25、d protecting the animals.b. China Successfully Grows Rice in SpaceHow to grow food in space if humans live there one day? For nearly 40 years, China has developed over 260 new types of seeds (种子) in space. Recently growing rice at Tiangong Space Station makes a big step forward. It can also solve fo
26、od problems on Earth.c. Doctors Sent to West AfricaDoctors are flying to an island off the coast of West Africa after a new flu broke out. They will test different medicines to find a way to deal with it. To get things better, they will also offer medical care and help train local nurses there.d. _A
27、 strong earthquake hit Turkey on February 6. More than 8,000 international rescuers (救援人员) around the world went to help, including the Blue Sky Rescue Team from China. They helped save lives and rebuild homes.e. Scientists Fight against Plastic PollutionA natural material, fungi (真菌), used to break
28、 down a type of plastic called polypropylene turned out to be useful. Scientists at the University of Sydney found that after 90 days, between 25% and 27% of polypropylene broke down and after 140 days, polypropylene became completely safe.1Which passages are about environmental protection?Aa, bBa,
29、eCb, e2When did China probably begin to develop seeds in space?AIn the 1980s.BIn the 1990s.CIn the 2000s.3What does the underlined word it in Passage c refer to?AAn island.BA new flu.CMedical care.4Which is the best title for _?ATurkey Calling for HelpBThe World Saving Lives in QuakeCTerrible Situat
30、ion Faced by Turkey5Whats the theme shared by all the passages?AChallenges and Chances. BResponsibility and Success.CProblems and Efforts.【答案】1B 2A 3B 4B 5C【导语】本文介绍了几则新闻内容。1细节理解题。根据“Locals Care for Natural World”和“Scientists Fight against Plastic Pollution”可知,a和e两则新闻与环境保护有关,故选B。2推理判断题。根据“For nearly
31、40 years, China has developed over 260 new types of seeds (种子) in space.”可知,近40年来,中国在太空开发了260多种新型种子。由此可知,中国可能是20世纪80年代开始开发太空种子的。故选A。3推理判断题。根据“Doctors are flying to an island off the coast of West Africa after a new flu broke out. They will test different medicines to find a way to deal with it.”可知,在
32、一场新的流感爆发后,医生们正飞往西非海岸附近的一个岛屿。他们将测试不同的药物来找到治疗它的方法。此处it指的是新的流感,故选B。4最佳标题题。分析“A strong earthquake hit Turkey on February 6. More than 8,000 international rescuers (救援人员) around the world went to help, including the Blue Sky Rescue Team from China. They helped save lives and rebuild homes.”可知,本则新闻介绍土耳其发生
33、强烈地震,来自世界各地的8000多名国际救援人员前往救援,其中包括来自中国的蓝天救援队。他们帮助拯救生命,重建家园。选项B“世界在地震中拯救生命”最适合作本则新闻的标题,故选B。5主旨大意题。分析几则新闻内容可知,均与“问题和为此做出的努力”相关。故选C。(2023四川雅安统考中考真题)Iceland is a northern European country with amazing natural beauty and oceans around. There are a number of volcanoes (火山). It has a short summer which last
34、s from June to August. The long winter starts from September and ends next May. Summer in Iceland is a golden season for tourists. Every year, people from all over the world come here to see the beautiful sights and enjoy the exciting whale-seeing. In winter, when people in Iceland finish their dail
35、y work, they will have different special activities to spend the long dark night. Skating, riding snow motorbikes and having parties can really make an exciting night. After all the fun, a hot bath must be the first choice to relax. There are also story-telling activities for children, which can tea
36、ch them to be strong and kind. The most popular stories are about Christmas in Iceland. Because of a long cold winter, Iceland has a short growing season. The food problem was always a headache for Iceland in the past. It had to buy most of its food from other countries, Later, when farmers learned
37、to use lights and underground heat to grow crops (庄稼) all year round in the greenhouse, things changed a lot.Living in such a nice environment, most people in Iceland live a happy life. According to a survey about happiness made each year in Europe, Iceland is always among the top 3.1What does the u
38、nderlined word “It” refer to (指代) in Paragraph 1?AThe ocean.BNatural beauty.CIceland.DThe volcano.2When do visitors usually go to enjoy the whale-seeing?AIn spring.BIn summer.CIn autumn.DIn winter.3What is the main idea of Paragraph 3?AWhat is the first choice to relax after the fun.BHow people in I
39、celand finish their daily work.CWhat stories are the most popular in Iceland.DHow people in Iceland spend the long dark night.4Why does Iceland have a short growing season?ABecause there are oceans around.BBecause there is a long hot summer.CBecause there is a long cold winter.DBecause there are a n
40、umber of volcanoes.5What can be the best title of the passage?AIceland, a Poor CountryBFood Problems in IcelandCColorful Activities in IcelandDIceland, an Amazing Country【答案】1C 2B 3D 4C 5D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了冰岛的相关情况。1代词指代题。分析“Iceland is a northern European country with amazing natural beauty and ocean
41、s around. There are a number of volcanoes (火山). It has a short summer which lasts from June to August.”可知,冰岛是一个北欧国家,拥有令人惊叹的自然美景和海洋。这里有许多火山。它的夏天很短,从六月持续到八月。此处It指的是“冰岛”,故选C。2细节理解题。根据“Summer in Iceland is a golden season for tourists. Every year, people from all over the world come here to see the beau
42、tiful sights and enjoy the exciting whale-seeing.”可知,冰岛的夏天是游客的黄金季节。每年,来自世界各地的人们来到这里欣赏美丽的景色,享受令人兴奋的观鲸活动。故选B。3段落大意题。根据第三段内容,尤其是“In winter, when people in Iceland finish their daily work, they will have different special activities to spend the long dark night.”可知,本段主要介绍冰岛人如何度过漫长的黑夜。故选D。4细节理解题。根据“Becau
43、se of a long cold winter, Iceland has a short growing season.”可知,由于漫长寒冷的冬天,冰岛的生长期很短。故选C。5最佳标题题。本文主要介绍了冰岛的相关情况,选项D“冰岛,一个神奇的国家”符合主题,故选D。(2023浙江衢州统考中考真题) One morning, I got up early and decided to make an apple pie for my mum. I called my grandma for help, followed a TV program to make jam and waited e
44、xcitedly. I enjoyed every step so much that I didnt notice three hours pass by. Although the pie looked terrible and was not that delicious, Mum ate it up and told me it was the best pie that she had ever had. For the first time, I realised that although I didnt make the pie successfully, I really e
45、njoyed the process (过程). The process is important because it brings us something bigger than the result itself. That is, we always have new experiences during the process, which may help us improve our skills or form good relationships with others. If we just concentrate on the result and do not enj
46、oy the process, we will be more likely to feel disappointed and want to give up. As a result, we will never understand the real meaning of success. But in this busy world, we see a lot of successful people are in competition. How can we enjoy the process? Well, the question has the answer in itself.
47、 Dont always compare yourself with others. First of all, we are all different. And success means different things to us. For some, success means being famous, while for others, it may be health or power. Ride your own ride. Slow down. You need to stop expecting immediate results in what you do and l
48、earn to be patient. Impatience leads to unhappiness. Do it slowly, but never stop. Reward (奖励) yourself. Divide the process into small steps, and give yourself a reward after completing each of them. Rewarding yourself for small wins can go a long way. For example, if you are in the process of losin
49、g weight, enjoy your favourite cake once in a while.1How does the writer start the article?ABy giving an exampleBBy comparing facts.CBy using old sayings.DBy listing numbers.2What do the underlined words “concentrate on” mean in Paragraph 2?AMake up.BGet ready for.CPoint out.DPay attention to.3Which
50、 of the following best shows the structure of the text?ABCD4Which could be the best title for the text?AEnjoy the processBWhat does success mean to us?CNever give upDHow can we achieve good results?【答案】1A 2D 3C 4A【导语】本文主要是作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议。1推理判断题。根据第一段可知,作者是通过结合
51、自身做苹果派的例子来引出本文主题,故选A。2词义猜测题。根据“If we just concentrate on the result and do not enjoy the process, we will be more likely to feel disappointed and want to give up.”可知,如果只关注结果而不享受过程,更有可能感到失望,想要放弃,所以划线单词表示“关注”,与“Pay attention to”词义接近,故选D。3篇章结构题。通读全文可知,第一段作者讲述了自己做苹果派的经历;第二段讲述了自己的感悟;第三段引出问题“如何享受过程”,第四段到第
52、六段提出建议,C项符合文章的结构。故选C。4最佳标题题。本文主要是作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议,文章整体以“享受过程”为线索展开介绍,所以最适合本文的标题是:享受过程,故选A。(2023辽宁沈阳统考中考真题)The 20th National Congress of the Communist Party of China points out the importance of reading and calls on people to read more books, so shared bookhouse
53、s have appeared in many places. Reading has become a trend in our country.A reading campaign (行动) took place in Shenyang in April, 2023. Many people took part in it. Li Hong, a girl from a junior high school, said, “My mother and I took part in the campaign because both of us like reading. Books are
54、 our necessary furniture in our house. I know a lot about Chinese classic (经典的) works. Reading makes my life colourful and will change my dream into reality (现实).” Reading is one thing, but knowing how to read and what to read is another.There are mainly three kinds of reading: recreational reading,
55、 study-type reading and survey reading. Recreational reading can bring you much fun. You can read at a relaxed speed. Study-type reading usually needs you to read the text very carefully to understand the ideas and details. Survey reading is a way of reading fast to get the main idea or find the inf
56、ormation you need.What kind of books should you read? Emerson, a great writer and thinker, had three rules: never read a book that is not a year old; never read any but famous books; never read a book you dont like.Good books can lift you to a higher plane (境界). Whatever you read, read with interest
57、, with the whole mind. Try to be a best reader. If you are getting the most out of a book, you will do things more confidently. Reading is rewarding (有益的)!1What can we infer (推断) about Li Hong from the second paragraph?AThere is no other furniture in her house but books.BHer mother teaches Chinese i
58、n a junior high school.CShe has probably read the book Journey to the West.DShe has changed her dream because of the campaign.2Which of the following probably belongs to survey reading?ALearning a long poem at a relaxed speed.BReading a novel carefully to write a report.CEnjoying interesting comic s
59、trips as you like.DSearching newspapers quickly for something.3What kind of books should we read according to Emerson?ABooks that are well known.BBooks that cost a lot of money.CBooks that are about rules.DBooks that come out within a year.4What is the purpose of writing this text?ATo introduce a re
60、ading campaign.BTo advise us to build bookhouses.CTo encourage people to read books.DTo tell us about some classic works.【答案】1C 2D 3A 4C【导语】本文主要介绍了读书在全国成为一种趋势,并谈论了如何读书和读什么书,鼓励人们读书。1推理判断题。根据“I know a lot about Chinese classic works.”可知李红对中国古典名著了解很多,由此推出她可能读过经典名著西游记。故选C。2推理判断题。根据“Survey reading is a w
61、ay of reading fast to get the main idea or find the information you need.”可知概括性阅读是一种快速阅读的方式,以获得主要思想或找到你需要的信息,由此推出在报纸上快速搜索属于概括性阅读。故选D。3细节理解题。根据“Emerson, a great writer and thinker, had three rules: never read a book that is not a year old; never read any but famous books; never read a book you dont l
62、ike.”可知爱默生认为永远不要读一本未满一年的书、只读名著、永远不要读你不喜欢的书。故选A。4主旨大意题。本文主要介绍了读书在全国成为一种趋势,并谈论了如何读书和读什么书,鼓励人们读书。结合“Try to be a best reader. If you are getting the most out of a book, you will do things more confidently. Reading is rewarding!”可知写这篇文章是为了鼓励人们读书。故选C。(2023河南统考中考真题)According to Ken Croswell, the Sun and th
63、e Moon are different. We often think that the Sun rules the day and the Moon rules the night. Thats kind of right, but not totally.The Sun shines all the time. It shines during the day when we see it, and even at night when we dont.As the Earth turns, sometimes we face the Sun. Thats when we get day
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
