专题7.阅读理解七选五解题技巧-2024届中考英语题型过关(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 阅读 理解 七选五 解题 技巧 2024 中考 英语 题型 过关 解析
- 资源描述:
-
1、阅读理解七选五解题技巧题型:根据文章内容从5至7个选项中(例如:江西省七选五;河南省、福建等省五选五),选出 5项填入文中相应的空白处,使补全后的文章意思通顺,前后连贯。话题:题材广泛,包括服饰、日常生活娱乐与媒体、饮食、医疗健康与运动、爱好、住房与家庭等。考点:主要考查考生对文章架构、整体内容和篇章衔接知识的运用。一、 牢记答题技巧:第一点:答题前应先速读全文,理解文章主旨和文章框架。切忌边看文章边作答。第二点:作答时应先细读每个选项,注意填的选项与上下文语义是否衔接、逻辑是否连贯。第三点:每选择一个选项,都要确保其他选项均不能填入该空格处。第四点:作答完成后,还应再次通读全文,检查填的选项
2、是否正确。二、 解题策略1. 根据空格位置解题(1)当空格设在段首时,最可能存在以下两种情形:一是空格处可能是段落主题句。此时,考生应仔细阅读段落内容,选择与段落大意一致的选项。二是空格处可能是过渡句,起承上启下的作用。这种情况下,考生需要瞻前顾后,即阅读上一段结尾部分及空格后面内容,寻找能将前后内容衔接起来的过渡句。(2)当空格设在段中时,空格处多应填入过渡性句子或细节句。这种情况下,空格处往往与上下文存在某种语义逻辑关系,如转折关系、因果关系、递进关系。这时应仔细阅读前后句子,根据文中关键词,在备选项中寻找语义、逻辑与之关联的选项。(3)当空格设在段尾时,空格处通常是为概括性的结论,这时应
3、注意查找包含结论、总结的选项,如therefore、as a result、so等表达。2. 根据逻辑线索解题语篇是连贯的,换言之,语篇之所以不是一堆散乱的语言片段,是因为组成语篇的各部分(段落、句子、短语等)之间具有一定的逻辑语义关系。语篇中的各种逻辑关系通过一些标志词体现,牢牢抓住这些逻辑关系词,问题往往可迎刃而解。以下是一-些逻辑关系的标志词:(1) 转折让步关系:but、yet、however、although、instead、though、while、whereas despite等。(2) 并列递进关系:and、or、also、besides、even 、similarly、in
4、the same way、meanwhile、furthermore、moreover等。(3) 因果关系:therefore、thus、as a result、 for this reason 、of course等。(4) 解析、举例关系:for example、for instance、that is to say、in other words、that means等。3. 巧用代词线索代词用于指代上文提及的人、事物或整句话。但凡空格前后、选项中出现代词时,应查找到具体代指的内容,代人选项后检查前后语义是否连贯、合乎逻辑。巧用代词线索,不仅有助提高解题速度,而且有助提高答题的准确率。一、
5、命题点1 根据承上启下关系推断Paragraph 1(2020年吉林)(难易程度: )Suppose youre in London and trying to find the bus to take you to Hyde Park. This should be easy. But if you cant speak the language, it can be a problem. What will you do ? 1 Know the place you want to go.You can always tell others the name of the place wh
6、ere you want to go. Whatever it is, if you do a little homework to remember its name, you can ask the way much more easily.A. Here is some advice on how to ask the way in a foreign country.B. Take a map or a picture.解析:根据空前的”What will you do?” 和下文给出的建议可以判断此处应该填一个承上启下的过渡句引出下文,答案:AParagraph 2(2020年黄冈)
7、 (难易程度: )What is health? “Health” means eating well, getting enough exercise, and having a healthy weight. Lets read the following rules. 1 1.Eat different kinds of foods, especially fruit and vegetables.We all know that eating fruit and vegetables can help us stay healthy, Remember that we can only
8、 get the nutrition(营养) we need by eating different kinds of foods, especially fruit and vegetables.A. They include a lot of sugar.B. They can help you keep healthy.解析:根据空前的句子“Lets read the following rules.”和后面介绍的一些保持健康的规则,可以推断出这里需要承上启下的句子:“这些规则能帮助保持健康。”答案:BParagraph 3(2020年青岛) (难易程度: )Youve been lea
9、rning words since you were a tiny baby. At first, you learned them only by hearing other people talk. Now that youre a reader, you have another way to learn words. What should you do when you come to a word and you think you dont know what it means? 1 Say itFirst, sound it out. Then say it to yourse
10、lf Sometimes you know a word in your head but you dont know what it looks like in print. So if you match up what you know and what you read you have the word!A. You can find the word in a dictionary.B. Following some easy steps can help you.解析:根据上句“What should you do when you come to a word and you
11、think you dont know what it means?” 及下文的小标题“Say it” 可以知道此处是一个承上启下的过渡句。答案:B二、命题点2 根据并列递进关系推断Paragraph 1(2020年连云港) (难易程度: )Volunteering allows volunteers to meet new people, try out new skills and explore career choices.1 Take Andrew Makhoul, a student at the University of Pennsylvania, as an example.
12、 Andrew didnt spend his last spring break relaxing. Instead, the 19-year-old boy decided to do something for people who were less lucky than himself. He travelled to an orphanage(孤儿院) in Guatemala in Central American. And it depends on volunteers to stay open.A. It is a chance for poor children to g
13、et better care and support.B. For young adults, valuable lessons may also be learned through volunteering.解析:根据前一句 “Volunteering allows volunteers to meet new people, try out new skills and explore career choices.”可以知道,这里是介绍志愿活动的好处。分析选项,B 符合语境,介绍了志愿活动的又一个好处。答案:B三、命题点3 根据转折关系推断Paragraph 1(2020年昆明) (难
14、易程度: )You may have already forgotten the days when you had to learn how to use chopsticks. Every Chinese kids struggles with them for some time. 1 They come with their own special rules and traditions.A. How Chinese kids learn to use chopsticks?B. But chopsticks are not just simple tools to pick up
15、food.解析:根据前一句“Every Chinese kids struggles with them for some time.”可以知道每个中国孩子都和他们斗争了一段时间,可以推断出下面的内容是转折,但是筷子不只是拿起食物的简单工具。它们有自己的特殊规则和传统。答案:BParagraph 2(2020年岳阳) (难易程度: )When you are a teenager, it seems that every time you say, “I want to” , your parents answer, “ No, you cant.” Teenagers often think
16、 they should be allowed to make their own decisions, 1 Li Hai, a 15-year-old boy from Huarong, is a middle school student. He is often late for school because he stays up too late. Unless he arrives at school on time, he will be punished by his teacher.A. he will argue with his father or mother.B. b
17、ut their parents may worry about childrens development.解析:根据前面的“I want to” , your parents answer, “ No, you cant.”可以知道此处是讲青少年和父母之间的矛盾,所以这里用but转折,引出父母。答案:B四、命题点4 同词复现Paragraph 1(2019山西节选) (难易程度: )Li Enhui said in an interview,“As long as we are alive, there are no problems that cannot be solved, and
18、many people dont have my experiences. 1 Such an idea makes many adults feel embarrassed.A.“Poor students” are usually hard-working and caring.B. And these experiences make me grow and become better.解析:根据上文的 “my experiences”及上下文语境可知此处所填内容与“我”的经历相关,分析备选项可知B项符合语境。此处为experience 的复现。答案:B。Paragraph 2(2019
19、荆门节选) (难易程度: )Stay clean.No one likes a bad smell that could knock someone over. Shower every day, brush your teeth and wash your hair. 1 Be respectful of peoples differences.2 And everyone believes in different things. It is a good thing to have different friends with different opinions because you
20、 can each share your own.A. Starting a new life might make you excited.B. Everyone has his or her own opinion of the world.C. You are supposed to make yourself look clean and tidy, whatever you wear.解析:1.根据本段的小标题“Stay clean.”可以知道这里应该填与保持清洁相关的内容。“clean” 的复现。答案:C2.根据下文“It is a good thing to have diffe
21、rent friends with different opinions because you can each share your own. ”可以知道这里所填的内容与不同的观点相关。此处为“opinion”复现。答案:BParagraph 3(2019威海节选) (难易程度: )The most important way to manage your time is to set priorities( 优先权).1Also, consider whether or not they are urgentif they need to be done right away. It c
22、an be easy to forget important tasks that arent urgent, so make time for them.A. That way I can make sure I dont forget anything.B. Figure out which of your task is the most important.解析:根据下文“It can be easy to forget important tasks that arent urgent,”结合语境,知道此处填与重要且紧急情况相关,此处为“important tasks” 复现。答案:
23、BParagraph 4(2019烟台节选) (难易程度: )Create a comfortable reading space.Choose a special place with right furnishings( 装饰),blankets and pillows for your children and put a bookcase of your childrens books.1 If your children feel like they have got their own special place for reading, they will probably sp
24、end time in their little space with all their new favorite books. 2 If you want Your children to learn to love reading, set aside a few minutes every day to read together, no matter how busy you are.A. Set aside time to read together.B. Reading together is the perfect way to relax before bedtime.C.
25、This special place may push your children to start to love reading.解析:1.根据上文 “Choose a special place with right furnishings( 装饰),”可以判断此处填写的内容与选择的特殊地方相关,此处为“special place” 的复现,答案:C2.根据下文“set aside a few minutes every day to read together”可以判断此处与阅读的时间相关,是“set aside a few minutes” 的复现,答案:A五、命题点5 根据同畴词推
26、断Paragraph 1(2019南充节选 )(难易程度: )As one of the world top universities, Stanford has many subjects that stand among the top ones in the world. 1 If you want to study computer in a university abroad, maybe it is your best choice.A. The tallest building is Stanford is Hoover Tower.B. And computer science
27、 has been the first for many years.解析:根据上文“Stanford has many subjects that stand among the top ones in the world.”可知此处所填内容与斯坦福大学的科目相关,分析备选项可知B项符合语境。另外,我们还可以根据以下六种关系进行推断:近义词、反义词;派生词;解释关系;因果关系;举例;概括总结。(2023江苏宿迁统考中考真题)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life is full of unexpected (始料不及的) moments.
28、 Whether these moments are surprising or challenging, we all need to face them bravely. 6 Here are four simple ways. Take a deep breathBreathing exercise can help relax us in both mind and body. We can breathe deeply through our nose, then blow slowly through our mouth. 7 . Be creativeIf we fail to
29、express ourselves, we can turn to artistic outlets (艺术表现途径). 8 These can help us share our thoughts and feelings. 9 We can get good advice through reading. Good books are good friends. They can help us feel better after a busy day. They can also open up a whole new world to us. Practise positive (积极
30、的) self-talkIf we often practise negative (负面的) self-talk, we will think negatively about ourselves. 10 Shall we try these ways when we face the unexpected moments?ADo some readingBWe need to speak to someone we trust.CSo wed better talk to ourselves in a positive way.DThen, how can we students face
31、 these properly?EThis can be a great way to help us feel calm.FFor example, we can colour, paint, or keep diaries.GTry different things to find out which one is right.【答案】6D 7E 8F 9A 10C【导语】本文就学生该如何面对生活中始料不及的时刻给出了一些简单的方法。6根据“Here are four simple ways.”可知此处问该如何面对,D项“那么,我们学生该如何正确面对这些呢?”符合语境。故选D。7根据“Br
32、eathing exercise can help relax us in both mind and body.”可知深呼吸使人平静,E项“这是帮助我们感到平静的好方法。”符合语境。故选E。8根据“If we fail to express ourselves, we can turn to artistic outlets.”可知此处提到艺术表现途径,F项“例如,我们可以上色、画画或记日记。”符合语境。故选F。9根据“We can get good advice through reading.”可知建议读书,A项“读些书”符合语境。故选A。10根据“Practise positive s
33、elf-talk”可知要积极与自己交谈,C项“所以我们最好用积极的方式与自己交谈。”符合语境。故选C。(2023山东济南统考中考真题)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We all love spending time by the sea. Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year. 1 Most of us would say we feel healthier by the ocean. In the pas
34、t, doctors would actually suggest spending time by the sea to their patients. And research has shown that people who live on the coast are more likely to believe their health is good compared to those living in a city. So how do we benefit, exactly?Well, to start with, its great for our mental (心理)
35、health. Scientists have discovered that we have something called a blue mind. They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down. 2 This is why people who have trouble sleeping are often told to listen to recordings of the sound of waves hitti
36、ng the beach to help them relax at bedtime. 3 We go out a lot more were on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too. 4 Walking on sand requires more effort than on the pavement. And the sea air is good for people with br
37、eathing problems too. There is less pollution in the air near the ocean and in autumn and winter the air is fresher. This is healthier than the dry air in homes with central heating. It has even been found that the chemicals in sea water may help us have healthy skin. 5 We look forward so much to ha
38、ving our next one!ABreathing the air in the city makes you more active.BOthers usually have to wait for the next vacation.CBeing by the sea is also good for our physical health.DKids especially like to have fun by the sea in summer.ENaturally we often feel so great at the end of a seaside holiday.FT
39、he sound of them can help us relax and feel free from stress.GAnd if you take your walks on the beach, this is a lot better.【答案】1B 2F 3C 4G 5E【导语】本文是一篇说明文,介绍如何从海边受益。1根据“Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.”可知,一些幸运的人可能住在海边,一年四季都能享受到好处。结合选项,此处是some.o
40、thers.结构,选项B“其他人通常要等到下一个假期。”符合语境,故选B。2根据“They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.”可知,他们已经证明,观察、倾听海浪或在海洋中可以帮助我们的大脑慢下来。此处提到帮助我们慢下来的大海的声音,选项F“它们的声音可以帮助我们放松,摆脱压力。”符合语境,故选F。3根据“We go out a lot more when were on holiday by the sea. We oft
41、en become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too.”可知,当我们在海边度假时,我们外出的次数要多得多。我们经常在假期变得更活跃,住在海边的人通常也更活跃。此处提到在海边对人们的好处,选项C“在海边对我们的身体健康也有好处。”符合语境,故选C。4根据“Walking on sand requires more effort than on the pavement.”可知,在沙滩上行走比在人行道上行走更费力气。此处提到在沙滩上行走,选项G“如果你在沙滩上散步
42、,这就好多了。”符合语境,故选G。5根据“We look forward so much to having our next one!”可知,我们非常期待我们的下一次,因为度假的经历很棒,所以期待下一次在海边度假。选项E“在海边度假结束时,我们自然会感觉很棒。”符合语境,故选E。(2023黑龙江大庆统考中考真题)Choose the sentences to complete the passage. We often have arguments in all relationships. But that is not always a bad thing. Sometimes we c
43、an choose to be in a win-win situation. What is important is how we manage the argument. 11 Treat each other with respect. If your friend calls your names or makes fun of you, tell him or her to stop. 12 , walk away and tell him or her you do not want to talk any more. Respect has to be won and if y
44、ou want people to respect you, do the same to them. Listen to other people patiently. When everyone is talking, who does the listening? Listen to understand, not to reply. 13 Listening in silence is sometimes stronger than arguing in vain (徒劳无益). 14 If giving in to others can lead to a nice result,
45、there is no need to argue just to win someone else. After all. solving an argument doesnt have to be a tug-of-war (拔河). In a word, we each should do our own part to deal with arguments. 15 AIf your friend continuesBGive in when it is necessary.CIf you dont want to talk about your friendDThe followin
46、g suggestions might help you.EDo not be too quick to judge what you hear.FThe more you talk, the better the result will be.GIn this way, we can achieve a win-win situation.【答案】11D 12A 13E 14B 15G【导语】本文主要针对如何处理争论提供了几点建议。11根据“What is important is how we manage the argument.”及下文的建议可知,此处应是一句承上启下的话,引出下文的
47、建议,D选项“下面的建议可能会对你有所帮助”符合,故选D。12根据“If your friend calls your names or makes fun of you, tell him or her to stop”及“walk away and tell him or her you do not want to talk any more”可知,如果朋友取笑你,你可以要求停止,但是如果他不停止,你可以走开或者告诉他不想再聊了,A选项“如果你的朋友继续”符合,故选A。13根据“ Listening in silence is sometimes stronger than arguin
48、g in vain”可知,此处提到了注意倾听,E选项“不要急于判断你所听到的”符合,故选E。14根据“If giving in to others can lead to a nice result, there is no need to argue just to win someone else.”可知,B选项“在必要的时候让步”符合,本段的建议是与“让步”有关,故选B。15根据“In a word, we each should do our own part to deal with arguments. ”可知,此处是总结概括的一句话,G选项“这样,我们才能实现双赢”符合,故选G。
49、根据短文内容,从下列选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项多余.Different colors have different effects on us 16 We use colors which make us feel safe and comfortable to decorate our homes. We dress ourselves and show ourselves to the world in our favorite colors. Colors influence over all of us is powerful and the following a
50、re some of fun facts about colors that may surprise you. 17 Studies have found that babies as young as two weeks old can tell (辨别) the color red from other colors. As they grow up, the number of colors they can tell continues to increase until they can tell all the colors by the age about five month
51、s. 18 Studies of accidents and colors have found that white is the color of cars least likely to cause an accident resulting in death. 19 Black. It is found that deadly accidents are 12 percent more likely to happen among cars of that color. 20 Scientists suggest that if you are on a diet, remember
52、not to use these two colors in your kitchen! It is found that people eat 24 percent more food when seeing red with yellow. Fast food companies found this out years ago and started using these two colors in their logos (标识;标志), advertisements and restaurant designs (设计).ARed is the first color a baby
53、 sees.BGreen is the color of nature and represents (代表) new life and growth.CWe are surrounded (环绕) by colors and we use them every day.DBlue can make people feel peaceful and calm.EWhite is the color of safety.FYellow and red together make you hungry.GWhat is the least safe color?【答案】16C 17A 18E 19
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
