分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型中考阅读理解热点话题考前冲刺集训03-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:841491
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:18
  • 大小:267.40KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    中考阅读理解热点话题考前冲刺集训03-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练中考真题 各地模拟题 中考 阅读 理解 热点话题 考前 冲刺 集训 03 备战 2022 英语 体裁 分类 训练
    资源描述:

    1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)中考阅读理解热点话题考前冲刺集训03(2022江苏盐城一模)During the Beijing 2022 Winter Olympics, athletes from all over the world broke both personal and Olympic records. High-tech elements have been giving “wings” to these hard-working athletes, helping them become “faster, higher, stron

    2、ger, together”.The National Speed Skating Oval (the Ice Ribbon) saw 12 new Olympic records and one world record, including Chinese speed skater Gao Tingyus Olympic record of 34.32 seconds in the mens 500 meters.Known as “the fastest ice”, the 12,000-square-meter rink has received very good feedback

    3、(反馈) from the athletes. “It makes everyone skate faster,” Gao Tingyu said after he bagged the gold.The secret behind is a new carbon dioxide ice-making technology. Speed-skating requires a very flat ice surface. If the ice surface temperature doesnt change much, the ice stays flatter. Flat ice is ea

    4、sier to skate on. Liquid carbon dioxide was put under the ice for the first time. It cooled the ice and kept the temperature changes on the surface within just half of one degree.In events like freestyle skiing and ski jumping, the direction and speed of the wind could largely affect athletes perfor

    5、mance. A research team from the Chinese Academy of Sciences developed a wind measuring system using AI technology. “Some events only last a few seconds, and the wind is changing all the time. This system allows athletes and coaches to see wind directly through real-time data on their pads, and decid

    6、e when and where to jump,” the team leader Shao Yun told Beijing Daily.There are many more high-tech elements that boost athletic performance, including drag-reducing sportswear, smart beds that massage athletes, and robots that cook. All these helped keep Chinas promise to hold an “athlete-centered

    7、” Olympics, said Zhao Weidong, the spokesperson of the Beijing organizing committee.1The underlined “it” in Paragraph 3 refers to _.Athe recordBthe ice rinkCthe gold medalDthe temperature2The system from the Chinese Academy of Sciences helps athletes _.Ameasure wind more correctlyBcontrol the speed

    8、of the windCchange the direction of the windDrecord their jumps in real time3What do we know from the words of Zhao Weidong?AOther countries look at China with new eyes.BThe 2022 Beijing Winter Olympics were the best ever.CThe 2022 Beijing Winter Olympics were athlete-centered.DChina is expected to

    9、hold another Winter Olympics soon.(2022江苏苏州一模)Here comes 2022, the Year of the Tiger! For Chinese people, the tiger is the king of all the animals. So in Chinese culture, tigers stand for being brave, strong and powerful. Thats why in China you can see pictures of tigers on the walls of temples and

    10、houses. They are to protect these places from disasters and danger. In ancient times, some great generals(将军)were called the “tiger generals”. Usually generals would be given a tiger-shaped piece called hufu to send soldiers. Tigers also have a place in the lives of Chinese people. Chinese babies of

    11、ten wear tiger hats and shoes which are made in the shape of a tigers head. Parents hope their kids will grow to be as strong as little tigers. People make cloth tigers during Dragon Boat Festival. It is said that the “tigers” could “eat up” the bad animals and keep illness away. In some parts of Ch

    12、ina, people make tiger-shaped buns(馍)when the new year comes. Westerners also consider tigers as a symbol of Asia. Singapore, South Korea, Chinas Hong Kong and Taiwanwere once called “The Four Asian Tigers”. In the book Life of Pi, the Canadian writer chose a tiger as the partner for the Indian boy

    13、Pion his dangerous journey. French fashion brand(品牌)KENZO takes the tiger as its main pattern when it tries to show Eastern features. Tigers are my favorite animals. If you ask my mom, shell tell you that my best-loved toy while growing up was my toy tiger, which I still treasure dearly to this day.

    14、 As a young animal lover, I felt so sad that they were in danger and I wanted to help protect them.4What will people do to wish their children strong?AMake tiger-shaped buns for them.BMake cloth tigers during festivals.CDress them with tiger hats and shoes.DGive them a tiger-shaped piece called hufu

    15、.5What can you infer(推断)from Paragraph 3?ATigers are important in Asian culture.BTigers are popular all around the world.CLife of Pi is a book about Asian tigers.DTigers mostly live in eastern countries.6What will the writer probably talk about next?ATraditions about tigers in the West.BIntroduction

    16、s to animals in danger.CThe importance of protecting tigers.DCelebrations of the Chinese New Year.(2022贵州遵义一模)Christmas Eve means a warm get-together with friends, a candle light dinner, or perhaps a celebration at a pub for students. But, for Cai Yingfeng, the night has a different meaning: helping

    17、 beggars(乞丐) and the homeless.Cai, who is a student in journalism at Tsinghua University, could be found at Beijings Wudaokou Light Railway Station that special evening. When she saw an old beggar, she took the cold, rough hands of the woman with her warm clean hands, and gave the woman some warm br

    18、ead and helped her put on a pair of new gloves. The woman was surprised for a few seconds, then burst into tears, saying, “For the first time I feel respected(尊重).” Cai said, “A beggars life is very hard. Thats why I want to help them.”Cai was one of 14 Tsinghua students spending Christmas Eve among

    19、 the poor. They walked in the cold wind along the streets from 4 to 7 p. m. on Friday, visiting 15 beggars in Beijings Haidian District. They brought bread and gloves with them, and stopped to greet beggars and offer them some of the warm food. Each beggar greeted them with a look of surprise.“I kno

    20、w the activity cant help much, but its meant to show our respect and care for beggars and the homeless who have been neglected(忽视) for so long,” said Sun, head of the group. “And Christmas is a good time for that.”7How long did the 14 Tsinghua students help the poor at Christmas Eve?AFor 3 hours.BFo

    21、r 4 hours.CFor 7 hours.DFor 15 hours.8Why was the old beggar moved?ABecause Cai shook hands with her.BBecause Cai gave her some warm bread.CBecause Cai helped her put on a pair of new gloves.DBecause she felt respected.9Who is the head of the group?ACai Yingfeng.BSun.CThe woman.DThe beggar.10Whats t

    22、he main meaning of Suns words in Paragraph 4?ASun thinks the activity cant help much.BSun thinks the activity is meaningful.CShowing our respect is important.DThere are so many homeless people in the country.11What do you think of Cai Yingfeng?AClever.BRespected.CKind.DInteresting.(2022江苏盐城一模)The Wo

    23、rld Consumer (消费者) Rights Day is on March 15. The 3.15 Gala, a yearly show produced by China Central Television pay attention to the protection of consumers rights. The gala exposes (揭露) cases which do anything against the consumer rights in various fields.This years 3.15 gala exposed the inside sto

    24、ry of the production of pickled (腌制的) cabbage (白菜). Awful! The Hunan Chaqi Vegetable Limited Company produces plenty of pickled cabbage these years. But they have a terrible hygiene (卫生) problem.The gala this year also exposed some live-streaming (直播) shows. They spread much false information or sel

    25、l shoddy (劣质的) goods instead of genuine ones.The gala told the public that there was an online jewellery store called Chengze, which invited jade suppliers to its live-streaming show who then promised buyers a lower price. However, the gala showed a secret interview with a Chengze worker who said th

    26、at the jade suppliers were actually actors. He also said that the jewellery during the live programmes was genuine and valuable, but the jewellery that Chengze posted to consumers was shoddy.In recent years, Internet safety is always a problem. This year, the 3.15 gala exposed a new kind of Internet

    27、 safety case. We sometimes need to download some softwares. If we see the “fast download” button on software download websites, we may click on it. In fact, it is often a trap. It does not lead to the software package that users want, but instead, to a “downloader” that plants unwanted software, or

    28、even malware (恶意软件), into users computers.The gala took as an example of such traps. On the software download page of the website, a big green “fast download” button can be obviously seen. But clicking on the button will lead users to the malware trap. A member of a company that creates such traps t

    29、old CCTV, “We may make 120 million yuan ($18.9 million) a year by planting extra softwares into users computers or mobile phones.”If anyone is interested in more information, please visit .12Whats 3.15 Gala in China?AIt tells malware traps from real software download page.BIt exposes cases which do

    30、anything against the consumer rights in food safety field.CA show produced by CCTV pays attention to the protection of consumers rights every year.DA show prevents the male from wasting thousands of money at one time during the live programmes.13We may buy shoddy goods _.Aon CCTVBin Chengze online s

    31、toreCon the website Din Chaqi Vegetable Limited Company14How many cases are mentioned in the passage about this years 3.15 Gala?A3.B4.C5.D6.15Which statement is True?A sells computers or mobile phones.B collects consumers daily information.CPeople dont know the website at all before 3.15 Gala.D make

    32、s money by setting traps to plant extra softwares when users download softwares.(2022江苏沛县第五中学一模)Making robots needs software engineers(软件工程师), mechanical engineers, electrical engineers(电气工程师)and computer engineers, but I think software engineers play the most important part. A mechanical engineer w

    33、ill design the robots body. Electrical engineers will design the robots controlling, power, signal receiving, etc. Electro-mechanical engineers may work on the robots sensors(传感器). Computer engineers will design the robots brain. Now companies are hiring robotics engineers to develop everything from

    34、 automated vacuum cleaners (自动吸尘器)to robot dogs. So do you want to be a robotics engineer? How do you find an effective way to get started to become a robotics engineer? Heres how I became a robotics engineer. It started with trying to build a robotic hand as a teenager in my parents garage. This wa

    35、s after I first learned how servo systems(随动系统)worked. So I only got the servo part working, but it was a start. Later I went to college to get an undergraduate degree(学士学位)as an electrical engineer. After that I worked as an electrical engineer for three years. I designed several automatic control

    36、systems that were very interesting. Then I went back to school, this time as a mechanical engineer, and completed all the undergraduate mechanical engineering courses. After that I also received a Masters degree(硕士学位)and the degree of PhD(哲学博士)on robotics.If you are interested in becoming a robotics

    37、 engineer and would like to chat by email, please feel free to contact me.16Who play the most important part in making robots?AComputer engineers.BMechanical engineers.CElectrical engineers.DSoftware engineers.17What does a mechanical engineer design while making a robot?AThe robots brain.BThe robot

    38、s body.CThe robots power.DThe robots sensors.18What did the writer do when he worked as an electrical engineer?AHe built a robotic hand.BHe got the servo system working.CHe designed some automatic control systems.DHe completed all the mechanical engineering courses.19Which of the following is NOT tr

    39、ue according to the passage?AMaking automated vacuum cleaners and robot dogs needs robotics engineers.BPeople who want to become a robotics engineer can call the writer.CThe writer started to learn about robotics when he was a young boy.DThe writer learned and got four degrees before becoming a robo

    40、tics engineer.20Whats the purpose of the passage?ATo tell people its difficult to get the degree of PhD on robotics.BTo tell people what they should learn before becoming a robotics engineer.CTo call on more and more people to become robotics engineers.DTo make friends with people who like robotics

    41、engineering.(2022宁夏吴忠一模)Pollution inside homes and other buildings kills more than 4 million people each year. Many people die as a result of breathing smoke or from cooking over woodpowered or coalpowered stoves.One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment powered by the sun.

    42、 Crosby Menzies, a solar power expert in a South African company, described his latest solar cooker called the “Sol 4”. “It is four square meters of mirrors, six to eight meters in length. It is quite a large cooker.”The “Sol 4” works by reflecting (反射) light from the sun off large mirrors. The mirr

    43、ors direct (把对准) the light at a cooking pan. Then the light heats the pan with solar energy. Within two minutes, the pan is hot enough to cook sausages and onions. In just four minutes, water can be boiled. That is as fast as cooking with natural gas or electricity.The cooker is also much “friendlie

    44、r” than other models because people do not have to stand in the sun to use it. And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal. Such individuals would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.At present, the cooker only works when the sun i

    45、s shining. But engineers are working on a way to make it work without sunlight.Each cooker costs about $2,000, which is a large amount of money for most Africans. To solve that problem, Crosby Menzies has created a nongovernmental organization called Solar Cookers for Africa. It plans to raise money

    46、 through donations to provide poor people with solar cooking equipment.21The “Sol 4” is mainly used to _.Ashorten the time of cookingBreduce the cost of making cookersCraise money through donations to help African peopleDreduce the number of deaths caused by harmful smoke22The underlined word “indiv

    47、iduals” most probably means “_”.AcookersBmirrorsCpeopleDexperts23Which of the following about the “Sol 4” is TRUE ?AIt is six to eight square meters of mirrors.BIt can work in any weather condition now.CIt can also heat the pan by lighting firewood.DIt is more environment-friendly than other cookers

    48、.24From the passage, we can infer (推断) that _.Athe “Sol 4” will be designed in a smaller sizeBmore Africans can use the solar cookers in the futureCthe “Sol 4” is the first product of the South African companyDthe African government will provide poor people with solar cookers(2022宁夏吴忠一模)Almost every

    49、 student knows the TV program The First Lesson. The program is done by the Central Radio and TV Station and ministry of education jointly (联合地). This year, it is broadcast at eight oclock on 1st September, 2018 at CCTV 1. Sa Beining and He Jiong are the hosts of the program. The First Lesson is divi

    50、ded into four main parts. They are “Dream”, “Hard Work”, “Exploration” and “Future”. In fact, the fourth part“Future” was very special because it showed the students a surprising experiment. It was about hatching chickens without shells (壳). How incredible it was! The students hardly believed their

    51、eyes. A popular young star, Wang Yuan did the experiment himself with the help of Rui Lei. He had never taken part in the experiment from China Agricultural University. Although Wang Yuan didnt do the experiment smoothly, he overcame the difficulty and succeeded in the end. The part is designed to e

    52、ncourage students to explore (探索) the future in the spirit of science, practice and creativity.Then, Xue Qikun who is a very famous scientist told his story. Through his story, he wanted students to know that they should study hard and never give up when facing difficulties. They should make great c

    53、ontributions to the country and society.The part ended up with Junior China Says, a sweet song from Zhang Jie. The part “Future” inspires the students to move forward and create new miracles (奇迹).25How many parts are there in the program The First Lesson?AOne part.BTwo parts.CFour parts.DFive parts2

    54、6The underlined word “incredible” means _ in Paragraph 2.A与众不同的B容易的C难以置信的D难以忘怀的27The fourth part “Future” is designed in order to _.Aintroduce the starWang YuanBimprove the spirit of explorationClisten to the song from Zhang JieDdo an experiment28The passage mainly talks about _.Aa famous TV program

    55、Btwo well-known hostsChatching chickens without shellsDnew miracles(2022浙江宁波一模)In March 2015, during one of the Operation Smile (微笑行动) activities, in a village in Ghana without electricity and water, we met a family with twins. The boy Kofi was strong with a round face and big eyes. However, the gir

    56、l, Afia, was small, weak and ill.Afia was born with severe cleft lip (裂唇).She was so ill-fed that she seemed to be disappearing in front of our eyes. Being born with cleft lip makes it really difficult, sometimes, almost impossible to eat.Her parents, Christiana and Kwame, had never seen a cleft bef

    57、ore and they didnt know what to do. When she was found by Operation Smile staff, Afia, 4 months old, weighed only 1.2 kg. A healthy child should weigh around 6.4 kg at that age. Given the situation, the baby was rushed to a hospital in Accra, but her road to be treated was still long and difficult.A

    58、fias family knew that Operation Smile was their only hope. Christiana took Afia to three medical tasks, but the little girl was always too ill to be safely treated. Finally, when Operation Smile brought a medical task to Tamale in November 2016, Afia finally got her life changing surgery (手术).Dr Cli

    59、ve Duke, a UK doctor and Operation Smile medical volunteer, took Afia back into the arms of her mother. “That moment was one of my most unforgettable experiences with Operation Smile. All who were watching had a huge smile and a tear in our eyes as we had the strong feeling that a life had just been

    60、 saved,”. said Clive. “I felt proud of our Operation Smile team and also proud of my work in helping Afia. She still needs further surgery, but the future is there for her now.”29Why was Afia so small, weak and ill?ABecause her family was too poor.BBecause she didnt want to eat food.CBecause her bro

    61、ther ate the most of the food.DBecause her cleft lip made her difficult to eat.30The underlined word “they” in Paragraph 3 refers to _.Athe staffBAfias parentsCthe doctorsDAfia and her brother31Which of the following is the right order according to the passage?Afia was found by Operation Smile.Afia

    62、was born with cleft lip.Afia was treated by Dr Clive in Tamale.Afia was taken to three medical tasks.ABCD32The best title for the passage above might be “_”.ACleft Lip Makes a Family in TroubleBAfrican Girl Fights with Her Cleft LipCOperation Smile Helps People in NeedDDoctors Do Volunteering Work i

    63、n Africa参考答案:1B2A3C【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了北京冬奥会使用的相关技术。1词句猜测题。根据“the 12,000-square-meter rink has received very good feedback (反馈) from the athletes.”可知,此处的it是指代之前提到的溜冰场,故选B。2细节理解题。根据“A research team from the Chinese Academy of Sciences developed a wind measuring system using AI technology.”可知,这个系统是用

    64、来准确测量风的,故选A。3细节理解题。根据“All these helped keep Chinas promise to hold an “athlete-centered” Olympics, said Zhao Weidong”可知,赵卫东说,中国举办的奥运会是“以运动员为中心”的,故选C。4C5A6C【解析】【导语】本文主要介绍了老虎在中国和亚洲文化中的意义,在文章的结尾作者谈论到老虎目前处境危险,想做一些事情来保护它们。4细节理解题。根据“Chinese babies often wear tiger hats and shoes which are made in the shap

    65、e of a tigers head. Parents hope their kids will grow to be as strong as little tigers”可知,人们给婴儿戴虎头帽和虎头鞋,以此来希望他们像小老虎一样强壮,故选C。5推理判断题。根据“Westerners also consider tigers as a symbol of Asia”可知,第三段主要讲述了老虎在亚洲文化中的意义以及重要性,故选A。6推理判断题。根据“As a young animal lover, I felt so sad that they were in danger and I wa

    66、nted to help protect them”可知,老虎现在处于危险之中,所以接下来作者会谈论有关保护老虎的话题,故选C。7A8D9B10B11C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了14个清华学子在平安夜去给乞丐和无家可归的人给予帮助和温暖的故事。7细节理解题。根据文章第三段中的“They walked in the cold wind along the streets from 4 to 7 p. m. on Friday”可知,他们在平安夜的下午四点到七点帮助贫苦的人,所以他们帮助这些人共三小时。故选A。8细节理解题。根据文章第二段中的“The woman was su

    67、rprised for a few secondsFor the first time I feel respected”可知,乞丐被感动到了,是因为她第一次感到被尊重。故选D。9细节理解题。根据文章最后一段中的“said Sun, head of the group”可知,孙是这个组的组长。故选B。10推理判断题。根据第四段中孙说的话“I know the activity cant help much, but its meant to show our respect and care for beggars and the homeless who have been neglecte

    68、d for so longAnd Christmas is a good time for that.”可知,他知道这个活动不能帮助很多人,但这是为了表达我们对长期被忽视的乞丐和无家可归者的尊重和关心。由此可推断,他认为这个活动是有意义的。故选B。11细节理解题。根据文章中对蔡英峰同学的描述以及第三段中的“brought bread and gloves with them, and stopped to greet beggars and offer them some of the warm food. Each beggar greeted them with a look of sur

    69、prise.”可知,蔡英峰是一个友善的人。故选C。12C13B14A15D【解析】【导语】本文主要列举了3个关于今年3.15晚会的案例。12细节理解题。根据“The World Consumer (消费者) Rights Day is on March 15. The 3.15 Gala, a yearly show produced by China Central Television pay attention to the protection of consumers rights. The gala exposes (揭露) cases which do anything agai

    70、nst the consumer rights in various fields.”可知,中国的3.15晚会是中央电视台每年做的一档关注消费者权益保护的节目。故选C。13细节理解题。根据“but the jewellery that Chengze posted to consumers was shoddy.”可知,在“诚泽”的网店我们可能会买到劣质产品。故选B。14细节理解题。根据“This years 3.15 gala exposed the inside story of the production of pickled (腌制的) cabbage (白菜).”、“He also

    71、 said that the jewellery during the live programmes was genuine and valuable, but the jewellery that Chengze posted to consumers was shoddy.”以及“It does not lead to the software package that users want, but instead, to a “downloader” that plants unwanted software, or even malware (恶意软件), into users c

    72、omputers.”可知,文中提到了3个关于今年3.15晚会的案例。故选A。15细节理解题。根据“We may make 120 million yuan ($18.9 million) a year by planting extra softwares into users computers or mobile phones.”可知,通过在用户下载软件时设置陷阱植入额外软件来赚钱。故选D。16D17B18C19C20B【解析】【导语】本文介绍了制造机器人需要哪些工程师,他们分别负责机器人的哪些部分。作者也介绍了自己怎样成为了机器人工程师。16细节理解题。根据“but I think so

    73、ftware engineers play the most important part” 可知作者认为最重要的是软件工程师。故选D。17细节理解题。根据“A mechanical engineer will design the robots body”可知机械工程师将设计机器人的身体。故选B。18细节理解题。根据“After that I worked as an electrical engineer for three years. I designed several automatic control systems that were very interesting”可知在作

    74、者当电气工程师那三年,设计了许多的自动控制系统。故选C。19细节理解题。根据“This was after I first learned how servo systems(随动系统)worked. So I only got the servo part working, but it was a start. Later I went to college to get an undergraduate degree(学士学位)as an electrical engineer”可知作者在小的时候学到了随动系统如何工作的,然后进入大学主修电气工程师专业,所以C选项是错误的。故选C。20主

    75、旨大意题。根据“Heres how I became a robotics engineer”以及全文内容可知作者写这篇文章的目的是要告诉人们在成为机器人工程师之前他们应该学什么。故选B。21D22C23D24B【解析】【导语】本文介绍了一种可以减少污染的通过太阳能来烹饪的设备的工作原理。这种设备很贵,但是一个爱心组织通过捐赠来筹集资金,为穷人提供这种太阳能灶具。21细节理解题。根据“One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment powered by the sun., described his lat

    76、est solar cooker called the Sol 4.”可知,“Sol-4”主要用于减少有害烟雾造成的死亡人数。故选D。22词义猜测题。根据“And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal.”及“would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.”可知,这里的individuals是主语,表示使用这种灶具的people“人”也不太可能因有害烟雾而患呼吸疾病。故选C。23细

    77、节理解题。根据“The cooker is also much friendlier than other models because people do not have to stand in the sun to use it. And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal. Such individuals would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.”可知,这种新灶

    78、具比其他炊具更环保。故选D。24推理判断题。根据“To solve that problem, Crosby Menzies has created a nongovernmental organization called Solar Cookers for Africa. It plans to raise money through donations to provide poor people with solar cooking equipment.”可以推断出未来会有更多的非洲人用上太阳能炊具。故选B。25C26C27B28A【解析】【导语】本文介绍了今年的电视节目开学第一课。文

    79、章先介绍了这个节目的组成部分,然后具体介绍了这个节目中的第四部分“未来”。这部分具体介绍了“无壳孵小鸡”这个实验,旨在鼓励学生培养对未来的探索精神。25细节理解题。根据“The First Lesson is divided into four main parts.”可知,开学第一课分为四个主要部分。故选C。26词义猜测题。根据“The students hardly believed their eyes.”学生们几乎不相信自己的眼睛,从而推知“无壳孵小鸡”这个实验是令人“难以置信的”。因此incredible是“难以置信的”的意思。故选C。27细节理解题。根据“The part is d

    80、esigned to encourage students to explore (探索) the future in the spirit of science, practice and creativity.”可知,第四部分“未来”的设计是为了提高探索精神。故选B。28主旨大意题。根据“Almost every student knows the TV program The First Lesson.”及下文的介绍可知,文章主要谈论开学第一课这个出名的电视节目。故选A。29D30B31A32C【解析】【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一个患有唇裂的小女孩阿菲娅得到了微笑行动帮助并逐渐恢复

    81、健康的故事。29细节理解题。根据“Being born with cleft lip makes it really difficult, sometimes, almost impossible to eat.”因为裂唇让阿菲娅几乎吃不了东西,所以她很瘦弱,故选D。30细节理解题。根据“Her parents, Christiana and Kwame, had never seen a cleft before and they didnt know what to do.”可知,阿菲娅的父母从来没有见过裂唇患者,所以不知道应该做什么。故选B。31细节理解题。根据第二段“Afia was

    82、born with severe cleft lip”可知,阿菲娅出生伴有裂唇,即;根据“When she was found by Operation Smile staff, Afia, 4 months old.”可知,阿菲娅被发现的时候4个月大,即;根据第四段开始“Christiana took Afia to three medical tasks, but the little girl was always too ill to be safely treated.”可知,阿菲亚被带去了三个医疗任务,但这个小女孩总是病得太厉害,无法得到安全治疗。即;根据“Finally, when Operation Smile brought a medical task to Tamale in November 2016, Afia finally got her life changing surgery”可知,2016年11月,阿菲娅最终在塔梅尔做了治疗,即。故选A。32最佳标题题。根据文章大意,可知文章讲述的是微笑行动帮助了有裂唇的小女孩阿菲娅,借此说明,微笑行动帮助有需要的人。故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:中考阅读理解热点话题考前冲刺集训03-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-841491.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题精品.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题精品.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题有答案解析.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题有答案解析.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题最新.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题最新.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题新版.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题新版.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带精品答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带精品答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案(培优a卷).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案(培优a卷).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案(a卷).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案(a卷).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案解析.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案解析.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带下载答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题带下载答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题完整版.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题完整版.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题完整参考答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题完整参考答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含解析答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含解析答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含精品答案.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含精品答案.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(轻巧夺冠).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(能力提升).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(能力提升).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(综合题).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(综合题).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(突破训练).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(突破训练).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(巩固).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(巩固).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(夺分金卷).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(典型题).docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案(典型题).docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【轻巧夺冠】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【能力提升】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【能力提升】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【精练】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【精练】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【突破训练】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【突破训练】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【研优卷】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【研优卷】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【最新】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【最新】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【新】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【新】.docx
  • 人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【实用】.docx人教版数学五年级下学期期末质量监测试题含答案【实用】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1