四川省宜宾市叙州区第二中学2023-2024学年高三上学期一诊模拟考试英语试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 宜宾市 叙州区 第二 中学 2023 2024 学年 上学 期一诊 模拟考试 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、叙州区二中高2021级高三一诊模拟考试英语试题第I卷 选择题(100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why doesnt the woman like the subway?A. The prices are too high.B. Ther
2、e are too many people.C. It doesnt stop near her office.【答案】B【解析】【原文】M: You should really take the subway to work. Not only is it cheaper than driving your car, but it actually takes less time to get to work in the morning.W: Yeah, but I just hate the feeling of crowded subway cars.2. 【此处可播放相关音频,请去附
3、件查看】What is the man talking about?A. His long-lost friend.B. His trip to South Africa.C. His experience at a zoo.【答案】B【解析】【原文】M: Lets back up. Where was I?W: You were talking about your trip to South Africa. M: Oh, yeah. You know what we encountered? W: A long-lost friend? M: Come on! A lion!3. 【此处可
4、播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. The mans course.B. The mans future job.C. The mans father.【答案】B【解析】【原文】M: Im going to the Medical College if I get through Class 12.W: Oh! Are you going to be a doctor?M: Yes. My father is a doctor, and I have always wanted to follow his footsteps
5、.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do tonight?A. Buy steak.B. Borrow books.C. Visit Cindy.【答案】C【解析】【原文】M: Hello, Cindy. This is Dave. I want to return the books I borrowed from you last month. Will you be at home at about 6: 30 p. m.?W: Yes, I will. I bought steak this morning. We can have it t
6、ogether. M: Oh, thanks so much.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. An accident.B. A restaurant.C. A cook.【答案】A【解析】【原文】M: Do you know what happened? I heard the loud alarm of fire trucks.W: Well, the cook left the gas on and the whole kitchen went up. Flames quickly des
7、troyed the building.M: What terrible news!第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where are the two speakers?A. In a shoe store.B. In a car.C. On the street.7. What does
8、 the woman advise the man to do?A. Cross the street at the corner.B. Cross the street in the middle.C. Be careful when driving.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Theres the shoe store weve been looking for. Its just across the street.W: Wait! You cant cross in the middle of the road! You have to cross at the c
9、orner. M: Oh, come on. Lets go across here. W: Look out! You nearly got hit by that car! Now do you see why you should cross at the corner? M: I guess youre right. Ill be more careful next time.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What did the man do?A. He broke Terrys cup.B. He broke the womans cu
10、p.C. He lied to Terry.9. How does Terry probably feel about the man?A. Annoyed.B. Frightened.C. Surprised.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】W: Youre a liar. How could you tell me it was Terry who broke my cup? It was your fault. Now look at what youve done.M: Im really sorry for what I have done. I know it was y
11、our favorite cup, so I didnt have the courage to tell you the truth. W: You worry too much. You didnt do it on purpose. But getting Terry to forgive you wont be easy for the moment. M: I know. Ill try my best to make up for my mistake.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where does the man come fr
12、om?A. Sweden.B. Ghana.C. Britain.11. What do we know about old people in Ghana?A. They are sent to nursing homes.B. They live with their families.C. They live in separate flats.12. What does the woman say about nursing homes?A. Theyre mostly terrible.B. Theyre good in general.C. Theyre not allowed v
13、isitors.【答案】10. A 11. B 12. B【解析】【原文】W: I dont think we even have nursing homes in Ghana. Ive never heard of them.M: We do in Sweden, but they arent common at all.W: In Ghana, we would never send elderly people to a nursing home. Never, not in a million years. When people get old, they live with the
14、ir children or their grandchildren, and everyone is happy with this situation. M: Really? I cant imagine it.W: Yes, this is what happens and everyone expects it.M: Old people are quite independent in Sweden. They live in their own flats. W: Well, I guess the English are different again. But the nurs
15、ing homes are pretty good. They provide a community, enough food for old people. Obviously, some nursing homes are terrible, but not all of them, and theyre allowed visitors.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Why is Mr Tips calling?A. His electricity bill is too high.B. He forgot his account num
16、ber.C. He wants to update his address.14. What will the electricity company do for Mr Tips?A. Send a technician to his home.B. Update his account information.C. Further check his account.15. When can Mr Tips get an answer?A. By the end of the day.B. By the end of the week.C. By the end of this month
17、.16. What is the inquiry number?A. 3417.B. 2371.C. 3471.【答案】13. A 14. C 15. B 16. C【解析】【原文】W: Good afternoon, Northwest Electricity, how may I help you?M: Good afternoon, this is Robert Tips. I have a question about my electricity bill this month.W: Id be happy to help you with that, Mr Tips. Can I
18、have your account number?M: Im afraid I dont have that with me.W: Its no problem. Ill just look your name up in our database. Could you give me your address as well?M: Its 2368 NW 21st Avenue, Vancouver, Washington.W: Yes, I have your account up on my computer. How may I help you?M: The last bill I
19、received seemed too high.W: Yes, I see that it was considerably higher than last year. Did you use more electricity?M: No, I dont think we used any more electricity than the year before.W: OK, Ill tell you what I can do. Ill mark this and have a supervisor take a look at the account.M: Thank you. Wh
20、en can I expect an answer?W: We should have an answer for you by the end of the week. Ill give you an inquiry number.M: OK, let me get a pen . OK, Im ready.W: Its 3471.M: Thats 3471?W: Yes, thats correct.M: Thank you for your help.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who taught Heather to surf?A. He
21、r father.B. Her coach.C. Her friend.18. Where did Heather live?A. In New York.B. In Los Angeles.C. In San Diego.19. What can we say about Heather?A. She got a board for free.B She hurt herself on the beach.C. She was in love with surfing.20. How did Heather save herself from the shark?A. By hitting
22、it with her surfboard.B. By shouting to others for help.C. By swimming out of its way.【答案】17. A 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】M: Heather learned how to surf from her father. It was just like riding a motorcycle in California. At first, she was scared. But by the end of her first day, she could already st
23、and up on her board, and she told all her friends that night that she would be a great surfer. Half a year later, she bought her own board from a website. Almost every weekend morning, she drove from her house in Los Angeles to San Diego and hit the beach. Heather went surfing every minute she was f
24、ree. But one afternoon, she noticed a big shark coming near her. It was getting closer and closer to her. It was coming straight at her. She tried to swim out of its way, but it came at her again. Heather knew she had only one advantage: her surfboard. She threw it as hard as she could in the direct
25、ion of the shark. Amazingly, it hit the shark in the nose, and it left her alone! Heather smiled. Surfing had saved her life!第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABlue Grotto, ItalyDespite its name, it is actually not a grotto(洞穴)but a sea cave, about 60m long.
26、What makes it one of the most beautiful caves in the world is the blue color, as its name suggests. When you enter inside, you can see it is filled with weird blue light. This color is formed by the unique combination of the rocks, the entrance, the clear water and the whole shape. In fact, you cant
27、 identify where the source of the blue light is.Son Doong Cave, VietnamThis is known as the largest cave in the world, not because of its lengthin fact, it is just about 5km long. But its size comes from its enormous passages and caves, reaching 200m in height. In addition, there is an underground r
28、iver, making the cave even more impressive.Marble Caves, ChileLocated far from any road, the caves are accessible only by boat. This is the most beautiful cave structure in the world, in which crystal clear water is literally lightened by dazzling(使目眩)blue ice walls. A magical, fabulous, unreal and
29、almost unearthly sight! The caves are best seen from September to February and earlier in the morning when the sunlight streams inside.Reed Flute Cave, ChinaIts name comes from the reeds beside its entrance that have been used for making flutes(长笛). It is not too long and not too deep-only about 500
30、m in length. What makes this cave more special is the history. It has been known since ancient times. And when you enter inside, you can see a lot of inscriptions(碑文)dating back to medieval times, starting from the times of the Tang Dynasty (around 792 AD).21. What is Blue Grotto most famous for?A.
31、Its long history.B. Its strange shape.C. Its clear water.D. Its amazing color.22. When are the visitors advised to visit Marble Caves?A. At noon in March.B. At night in October.C. At sunrise in December.D. In the morning in August.23. Which is the largest cave of the four?A The Blue Grotto.B. Son Do
32、ong Cave.C. Marble Caves.D. Reed Flute Cave.【答案】21 D 22. C 23. B【解析】【导语】本文是应用文。文章介绍了四个著名的观赏洞穴。【21题详解】细节理解题。根据Blue Grotto, Italy部分的“What makes it one of the most beautiful caves in the world is the blue color, as its name suggests. When you enter inside, you can see it is filled with weird blue light
33、. This color is formed by the unique combination of the rocks, the entrance, the clear water and the whole shape.(它之所以成为世界上最美丽的洞穴之一,是因为它的蓝色,正如它的名字所示。当你进去的时候,你可以看到里面充满了奇怪的蓝光。这种颜色是由岩石、入口、清澈的水和整体形状的独特组合而成的)”可知,Blue Grotto最著名的是它令人惊异的颜色。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Marble Caves, Chile部分的“The caves are best seen fr
34、om September to February and earlier in the morning when the sunlight streams inside.(洞窟的最佳观赏时间是9月到2月,清晨阳光照射进来的时候)”可知,参观Marble Caves的最佳时间是9月到2月,以及清晨有阳光时。结合选项可知,12月太阳升起时是参观的最佳时间。故选C。【23题详解】细节理解题。根据Son Doong Cave, Vietnam部分的“This is known as the largest cave in the world, not because of its lengthin f
35、act, it is just about 5km long.(它被称为世界上最大的洞穴,不是因为它的长度事实上,它只有大约5公里长)”可知,最大的洞穴是Son Doong Cave。故选B。BIn 2014, I was in ballet class when I got a call from the hospital that my dad had experienced a stroke. I rushed to the hospital to join him, and found him buried in a nest of cables, surrounded by a va
36、riety of monochromatic, rapidly beeping (making a short, loud sound) assistive machines. They seemed to form a single, massive enclosure around him. Every few moments he would peer up at one of the machines with wide, confused eyes. I became clear that many of the technologies that were meant to be
37、helping and supporting him were scary and inaccessible. During the most difficult moments of his life, the machines multiplied his fear.I wondered how I could make him feel reassured, safe, and dignified around these devices. At the time, I was a professional dancer and choreographer (编舞者). Dancers,
38、 performers and theater artists are all masters at evoking emotions, so I began to think how I might improve machines to help him feel empowered and hopeful rather than afraid. My dad is now in his early 70s and fully recovered. But his story led me to start combining my passions for dance and techn
39、ology.Ive danced with different robots all around the world, in installations (就职) and live performances. Im now a Ph. D. candidate in mechanical engineering at Stanford University, where I work on models and interfaces that allow robots to learn new tasks from humans.As the number of robots in soci
40、ety continues to increase, more people need to be capable of using them. I think of other commonly used technologies like laptops and phones and reflect that a user like my dad actively direct the robot with natural human motions.I believe the intersection (交叉点) between robotics and human will conti
41、nue to expand as robots move out of the factory and into the public. I am not sure how soon my dad will have a robot in his house, but I do believe that when it arrives, it will be filled with dance knowledge.24. What do we know about the authors father after he was in hospital?A. He longed to see h
42、is son.B. He knew little about his illness.C. He was curious about new machines.D. He was terrified of medical equipment.25. What mainly made the author combine dance and technology?A. His care for his father.B. His personal experiences.C. A creative thought for dance.D. Technologys effect on societ
43、y.26. The author mentioned laptops and phones in paragraph 4 to_A. account for their wide use in life.B. convince readers of their significance.C. show development of the modem technology.D. predict the capability of people using robots.27. What is the authors attitude to the future of dancing robot
44、s?A. Suspicious.B. Optimistic.C. Pessimistic.D. Uncertain.【答案】24. D 25. A 26. D 27. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。作者的父亲曾经生病住院,医院里的技术仪器让父亲感到恐惧、没有尊严,这使得作者开始思考如何将舞蹈与技术结合起来。作者现在是斯坦福大学机械工程专业的博士候选人,在那里的工作是研究让机器人从人类那里学习新任务的模型和界面。【24题详解】细节理解题。根据第一段第五句“I became clear that many of the technologies that were meant to be he
45、lping and supporting him were scary and inaccessible.”(我开始明白,许多应用来帮助和支持他的技术都是可怕的、不可接近的。)可知,作者的父亲在住院后对医疗设备感到恐惧。故选D。【25题详解】细节理解题。根据第二段第一句“I wondered how I could make him feel reassured, safe, and dignified around these devices.”(我想知道怎样才能让他在这些设备周围感到安心、安全、有尊严。)和第三句“Dancers, performers and theater artist
46、s are all masters at evoking emotions, so I began to think how I might improve machines to help him feel empowered and hopeful rather than afraid.”(舞者、表演者和戏剧艺术家都是唤起情感的大师,所以我开始思考如何改进机器,让他感到力量和希望,而不是恐惧。)可知,主要是对父亲的关心使作者将舞蹈与技术结合起来。故选A。【26题详解】推理判断题。根据第四段第一句“As the number of robots in society continues to
47、 increase, more people need to be capable of using them.”(随着社会上机器人的数量不断增加,更多的人需要能够使用它们。)和第二句中的“reflect that a user like my dad actively direct the robot with natural human motions”(反映出像我爸爸这样的用户主动地用自然的人体动作指挥机器人)可知,作者在第4段提到了笔记本电脑和手机来预测人们使用机器人的能力。故选D。【27题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“I am not sure how soon my da
48、d will have a robot in his house, but I do believe that when it arrives, it will be filled with dance knowledge.”(我不知道爸爸什么时候会在家里有一个机器人,但我相信当它到来的时候,它会充满舞蹈知识。)可知,作者对跳舞机器人的未来持乐观态度,故选B。CDaniel Brush, an astonishing worker in gold, jewels and steel died on November 2022, aged 75. Students from a jeweller
49、y school once came to Brushs studio, a loft in mid-Manhattan, awed to be meeting a figure who, to them, was a worker of miracles.For 45 years in that loft, he had pursued his calling. His wife Olivia was the only company. He produced hundreds of objects of all sorts, most of them exquisite and many
50、astonishingly small. Rather than use electricity, he laboured alone in a forest of antique machines and when tools frustrated him he made his own, displaying them in cupboards as art in themselves.Above all else, he worked in gold. His obsession took fire when at 13 he saw an Etruscan gold bowl in t
51、he Victoria and Albert Museum. The ancient technique of applying gold beads as fine as sand-grains to a curved gold surface without solder (焊接), was stunning, but so was the lightness of spirit.He resolved then that he would make such a bowl, and gold became the study of his life. Simply to watch it
52、 melt, turn to red-hot and white-hot, then glow purple, was magical. To hold pure gold grain and let it move slowly through his fingers restored his calm of spirit. His chief motivation, he said, was to understand the material and, through that, himself. He wondered why his heart had beaten so fast
53、in the museum that day. Gold in particular had a message for him. His contact with this glorious metal might focus all his attention and help him to hear it.He developed delicate craftsmanship, with each object virtually a museum piece. For Daniel Brush, he loved the idea that one might take a piece
54、 made by Brush out of a pocket, let its beauty pass from mind to mind, and smile. That too was what its maker was after.28. What can we learn about Daniel Brush?A. Students visited him regularly.B. He began to live in his loft in 1975.C. He tended to use ancient crafts to produce objects.D. Most obj
55、ects he produced were of a surprisingly small size.29. What is the main reason for his lifelong study of gold?A. He wanted to learn more about both gold and himself.B. He wondered why his heart had beat fast in the museum.C. His calm was restored when gold grain moved through fingers.D. Gold had a p
56、articular message for him and he was eager to hear it.30. Which of the following can best describe Daniel Brush?A. Stubborn.B. Wealthy.C. Dedicated.D. Lonely.31. What does the author try to emphasize in the last paragraph?A. Brushs valuable works.B. The admirers Brush expected.C. Brushs desire for f
57、ame.D. The artistic ideal Brush pursued.【答案】28. C 29. A 30. C 31. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要介绍了Daniel Brush是一位创造奇迹的人,使用古老的工艺来制作物品,他终生研究黄金,一生追求艺术理想。【28题详解】推理判断题。文章第三段讲到“The ancient technique of applying gold beads as fine as sand-grains to a curved gold surface without solder (焊接), was stunning, but so was
58、the lightness of spirit.(在没有焊料的弯曲金表面上涂上细如沙粒的金珠的古老技术令人惊叹,但精神的轻盈也是如此。)”可知Daniel Brush倾向于使用古老的工艺来制作物品,故选C。【29题详解】细节理解题。文章第四段讲到“His chief motivation, he said, was to understand the material and, through that, himself. He wondered why his heart had beaten so fast in the museum that day. Gold in particula
59、r had a message for him. His contact with this glorious metal might focus all his attention and help him to hear it.(他说,他的主要动机是了解材料,并通过这些了解自己。他想知道为什么那天他的心脏在博物馆里跳动得如此之快。黄金特别向他传达了一个信息。他与这种光荣金属的接触可能会集中他的所有注意力,帮助他听到它。)”可知他终生研究黄金的主要原因是他想了解更多关于黄金和自己的知识,故选A。【30题详解】推理判断题。文章第二段讲到“For 45 years in that loft, h
60、e had pursued his calling (在那间阁楼里45年来,他一直在追寻自己的使命)”以及整篇文章描述他对黄金的研究和投入,可知Daniel Brush非常投入和专注,故选C。【31题详解】细节理解题。文章最后一段讲到“For Daniel Brush, he loved the idea that one might take a piece made by Brush out of a pocket, let its beauty pass from mind to mind, and smile. That too was what its maker was after
61、. (对于Daniel Brush来说,他喜欢这样的想法:人们可以从口袋里拿出一件Brush制作的作品,让它的美从脑海中传递到脑海中,然后微笑。这也是它的制造者所追求的。)”可知作者在最后一段中强调的是Brush追求的艺术理想,故选D。DMassive heat waves and droughts are already becoming a threat to farmers. Over the next three decades, Californias San Joaquin Valley alone could lose up to 535,000 acres of farmlan
62、d as a result of the shortage of water supplies.Jennifer Brophy, an assistant professor of bioengineering at Stanford, is working on methods she hopes will be used to change commercial plant species so they can survive severe conditions. She is developing new genetic engineering techniques that can
63、help plants grow in a variety of different conditions. By changing the genome (基因组) of both commercial crops and soil bacteria, she thinks it may be possible to help plants survive droughts.To make plants respond to extreme climate, Brophy is building what she calls “genetic circuits (基因回路).” In add
64、ition to changing the genes within plant cells, this method also changes how and when those genes are activated (激活). If the plant senses a specific sugar, it can express one protein; if it senses another signal, itll express a different protein, kicking off an entirely separate chain of events. If
65、both signals are there, the plant may be able to express something else entirely. “Using circuits, you can have plants respond in new ways to all these different inputs,” she says.Humans can learn from the weather forecast whether its going to be really hot or really dry in the next couple of weeks
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-946820.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
