天津专用2022高考英语二轮增分策略专题三阅读理解第二节分类突破七推理判断_文章出处或读者对象题优选习题.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津 专用 2022 高考 英语 二轮 策略 专题 阅读 理解 第二 分类 突破 推理 判断 文章 出处 读者 对象 优选 习题
- 资源描述:
-
1、七、推理判断文章出处或读者对象题(2022全国,B)Many of us love July because its the month when natures berries and stone fruits are in abundance.These colourful and sweet jewels from British Columbias fields are little powerhouses of nutritional protection.Of the common berries,strawberries are highest in vitamin C,alth
2、ough,because of their seeds,raspberries contain a little more protein(蛋白质),iron and zinc (not that fruits have much protein).Blueberries are particularly high in antioxidants(抗氧化物质).The yellow and orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are an
3、tioxidants.As for cherries(樱桃),they are so delicious who cares?However,they are rich in vitamin C.When combined with berries or slices of other fruits,frozen bananas make an excellent base for thick,cooling fruit shakes and low fat “ice cream”.For this purpose,select ripe bananas for freezing as the
4、y are much sweeter.Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze.If you like,a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.Frozen bananas will last several weeks,depending on their ripeness and the temperature of the freezer.If you have a jui
5、cer,you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit.Out comes a “soft-serve” creamy dessert,to be eaten right away.This makes a fun activity for a childrens party;they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out bel
6、ow.语篇解读本文是一篇说明文。文章介绍了七月给我们带来的各种水果,并告诉我们它们富含的营养成分和可以制成的美食。24.What does the author seem to like about cherries?A.They contain protein.B.They are high in vitamin A.C.They have a pleasant taste.D.They are rich in antioxidants.答案C解析细节理解题。由第二段倒数第二句“As for cherries(樱桃),they are so delicious who cares?”可知,作
7、者喜欢樱桃是因为其味道甜美。故选C。25.Why is fresh lemon juice used in freezing bananas?A.To make them smell better.B.To keep their colour.C.To speed up their ripening.D.To improve their nutrition.答案B解析细节理解题。由第三段倒数第二句“If you like,a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.”可知,往香蕉上挤
8、一些新鲜的柠檬汁能保护香蕉在冷冻的时候不变色,故选B项。26.What is “a juicer” in the last paragraph?A.A dessert. B.A drink.C.A container. D.A machine.答案D解析词义猜测题。根据文章最后一段,尤其是最后一句中的“.they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below.”可知,此处juicer指果汁机。故选D项。27.From
9、which is the text probably taken?A.A biology textbook.B.A health magazine.C.A research paper.D.A travel brochure.答案B解析文章出处题。从全文内容看,第一段提到丰收的七月带来的各种水果,说这些水果好比储存营养的小“动力室”;第二段提到山莓等各种水果含有的维生素等营养成分;第三、四段提到利用这些水果制作各种美食。因此可知本文可能摘选自健康类的杂志。故选B项。一、题型解读几乎所有话题都可能涉及文章出处、文章类别或读者对象题。设问形式常有:(1)This passage would pro
10、bably/most likely be found in .(2)The passage is probably taken from/out of .(3)Where does the text probably come from?(4)The passage is probably intended for .(5)What type of writing is this passage?二、解题技巧内容细节巧判断1.看内容判出处(1)文章前面有日期、地点或通讯社名称newspaper(2)推销介绍新产品advertisement(3)文章中有click here等网络用语websit
11、e(4)旅游胜地方面的介绍travel guide(5)时尚、名人或娱乐方面的介绍magazine/journal/entertainment section(6)科普知识science report(7)文化教育性的文章education section2.利用内容判断文章类别(1)旅游景点方面的介绍:travel guide(2)新产品/新书/新影片/演出介绍:advertisement(3)活动介绍:notice/announcement(4)文章前面有日期、地点或通讯社名称:news(5)科普知识/研究介绍:science report/study report3.确定读者对象先确定文
12、章主题,再根据文章具体细节判断读者对象。例如:【真题感悟】中第27题,从全文内容看,第一段提到丰收的七月带来的各种水果,说这些水果好比储存营养的小“动力室”;第二段提到山莓等各种水果含有的维生素等营养成分;第三、四段提到利用这些水果制作各种美食。因此可知本文可能摘选自健康类的杂志。故选B项。A(2022河西区一模)Men can be beautiful too,right?CHINA is going to host the 18th World University Student Beauty Contest in Guangzhou this December.This year fo
13、r the first time the contest will include a male section.Students from over 130 countries will compete for Mr and Miss Beauty.The contest is one of the most respected beauty contests in the world.It was copied by the United Nations University (an international university belonging to the United Nati
14、ons) in 1986.Stick to studyingLi Yining,an economics professor at Peking University,said that he would not encourage students to try their luck in the stock market.“They should stress study,” Li said,in his speech at Beijing Foreign Studies University.When asked,the professor said he expected house
15、prices in Beijing to continue to rise.Li thinks the government should provide more affordable houses for low-level income people.Campus cinemasStudents at over 100 universities will have a digital cinema on campus after the National Day holiday.The 21st Century Digital Film on Campus Project was lau
16、nched at the end of September.The ticket will cost 38 yuan,rather than 3040 yuan at cinemas in town.Students often download movies online or watch DVDs.Now they can enjoy original films in the digital cinema.The digital cinema will show a variety of films other than Hollywood blockbusters.Getting pr
17、acticalAll 12,000 graduates from vocational schools in Shanxi Province have landed a job,according to the provincial government.In the past five years,it is estimated that over 95 percent of the professional school graduates have found jobs.However,the number for university graduates is 70 percent.S
18、ome employers said that they prefer professional school graduates who learned something more practical in school and expected lower salaries than university students.1.In the third part,the underlined word “launched” may mean “ ”.A.started B.endedC.told D.mentioned答案A解析词义猜测题。根据本句“The 21st Century Di
19、gital Film on Campus Project was launched at the end of September.”说明该项活动是在9月底开始的。2.Where can the material be chosen from?A.A novel. B.A newspaper.C.An advertisement. D.A fashion magazine.答案B解析文章出处题。本文讲述了几个新闻事件,如大学生选美、厉以宁的演讲等,都是一些新闻事件,那么最有可能的就是从报纸上摘录的。3.Which of the following statements is NOT true
20、according to the passage?A.More than 130 countries will take part in the 18th World University Student Beauty Contest.B.The ticket for digital film will cost 38 yuan.C.In the past five years,over 95 percent of the university graduates have found jobs in Shanxi.D.Over 100 universities took part in th
21、e 21st Century Digital Film on Campus Project.答案C解析细节理解题。根据第四部分第三句话“However,the number for university graduates is 70 percent.”可知,大学毕业生的就业率是70%而非95%。4.Professor Li thinks that .A.the house prices in Beijing will keep going upB.the students should try their luck in the stock marketC.the government ca
22、n do nothing about housing problemD.the students should not only pay attention to study答案A解析细节理解题。根据第二部分第三句中的“he expected house prices in Beijing to continue to rise”说明厉教授认为北京的房价会继续上涨。5.What can we infer from the passage?A.In Shanxi,the professional school graduates are less popular with employers t
23、han university graduates recently.B.The digital cinema will only show Hollywood blockbusters.C.The graduates from universities can put what they learned into practice more easily.D.No men competed in the World University Students Beauty Contest before this year.答案D解析推理判断题。根据第一部分第二句“This year for the
24、 first time the contest will include a male section.”说明今年是第一次有男性参与的比赛,那么以前是没有男性参与比赛的。BHELSINKIStuck in a distant corner of the Baltic near the Russian border,Finland has long had a reputation as a somber,dark place,caught between East and West.The nations only known personality is Santa Claus.Not an
25、y more.Finland is becoming a hit as thousands of fashion-conscious people discover the latest cold place to become hot.Helsinki is where most first-time visitors stay,sometimes just for a long weekend.Because more and more people travel with hand luggage only,they can look for new,stylish destinatio
26、ns where they can hang out,eat and buy new stuff to remind themselves and their friends of how stylish they are.But why Helsinki?Isnt the city cold,expensive and dull?Cold,yes.So cold that they heat the pavement in winter,but thats where the bad news ends.Helsinki is cheaper than almost any other ma
27、jor European capital,and there is more than enough to do to fill a long weekend.Buses and trams cost pennies,and bicycles are free.But the best way to see the city is on foot.The Viking Line cruise groups stick to the traditional sightseeing walkabout,the Lutheran Church,Sibeliuss home and the fish
28、and meat market on the docks.Across from the Klub bar is Teatteri,a restaurant designed by Briton Rupert Gardner.No place better illustrates the change Helsinki has undergone.Twenty years ago,it was a nightclub called Hot Lips.Walk in today and you could be in London or New York.The countrys furnitu
29、re and homewares may not be as well known as those of Ikea of Sweden,but the kind of people who get excited by teapots swear Finnish varieties are the best money can buy.A decade after an economic recession that left Finland hunting for money,the countrys capital feels stylishly European.The broad,1
30、9th-century boulevards,lined with smart stores and cafes,feel high-spirited.It is a far cry from Helsinki that was once grim enough for Cold War film-makers to use it to represent Russia.语篇解读本文是一篇说明文。主要介绍了芬兰首都赫尔辛基如今已成为一座现代化的时尚都市并以自己的独特魅力吸引着越来越多的游客。6.This passage is most likely to be found in .A.a st
31、orybookB.a geography textbookC.a research reportD.a travel magazine答案D解析文章出处题。通读文章可知,本文主要介绍了赫尔辛基的旅游特色。故正确答案为D。7.The best way to see Helsinki is .A.by boat B.by busC.on foot D.by tram答案C解析细节理解题。根据第四段第二句“But the best way to see the city is on foot.”可知,参观这个城市最好的办法是步行。故正确答案为C。8.What can we learn about H
32、elsinki?A.It was once used by film-makers to represent Russia.B.Homewares of Finnish varieties are believed to be most worth buying.C.If you want to see the change Helsinki has gone through,the best place is the Lutheran Church.D.Finnish furniture is more famous than that of Ikea of Sweden.答案A解析细节理解
33、题。根据最后一段最后一句“It is a far cry from Helsinki that was once grim enough for Cold War film-makers to use it to represent Russia.”可知答案为A。9.What does the underlined part in Paragraph 3 probably mean?A.Not considering this,you will find Helsinki attractive.B.As it is cold,Helsinki is the place where touris
34、ts seldom go.C.Helsinki is a place which can bring you good luck.D.If you are unhappy you should go to Helsinki.答案A解析句意理解题。根据画线部分后的内容可知,赫尔辛基这个地方除了“冷”这个缺点外,有很多其他优势。故正确答案A。10.Which of the following places is NOT where the Viking Line cruise groups like to go?A.The Lutheran Church.B.Sibeliuss home.C.Te
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-964161.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
