湖北省孝感市普通高中2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 孝感市 普通高中 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省孝感市普通高中2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)考试时间:2021年7月6日上午8:001:00 本试卷满分150分,考试时间120分钟注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试卷和答题卡一并上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)
2、做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题 1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C。1. Who is the woman?A. A bus driver. B. A passenger. C. A conductor.2. Why does the wo
3、man talk to the man?A. To ask for a favor. B. To deliver a letter. C. To buy a present.3. Where does the conversation probably take place?A. At a barbers. B. At a clothing store. C. At a tailors.4. How does the man look now?A. Worried. B. Tired. C. Disappointed.5. What does the woman think of the bo
4、ok?A. It is too thick. B. It is hard to understand. C. It is a popular dictionary.第二节(共15小题;每小题 1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话和独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What part of his leg did the man hurt?A. His knee. B. His foot.
5、C. His ankle.7. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Doctor and patient. B. Patient and receptionist. C. Player and coach.听第7段材料,回答第8、9题。8. What kind of room does the man reserve?A. A single room. B. A double room. C. A suite room.9. How much will the man pay?A. $160. B. $180.
6、 C. $200.听第8段材料,回答第10至12题。10. How did Henry start his learning?A. Watching TV. B. Eating a local dish. C. Going to the local market.11 Where did Henry do the cooking?A. In a hotel kitchen. B. On the beach. C. In a restaurant.12. What is Henry going to do next?A. Open a restaurant. B. Cook Thai food
7、at home. C. Learn how to carve fruits.听第9段材料,回答第13至16题。13. What would the man want to be?A. A movie actor. B. A rock star. C. A fisherman.14. Why would the woman like to be a writer?A. To achieve instant fame. B. To have flexible schedules. C. To earn more money. 15. What would interest the woman mo
8、st as an astronaut?A. Doing experiments. B. Wearing a spacesuit. C. Watch the Earth from space.16. What are the speakers talking about?A. Cool jobs. B. Job interviews. C. Life in the future.听第10段材料,回答第17至20题。17. When will the tourists set off?A. At 7 am. B. At 730 am. C. At 8 am.18. What will the to
9、urists do before going to the hills?A. Elect tent leaders. B. Buy necessary food. C. Set up the tents.19. What is the weather like in the hills this weekend?A. Sunny. B. Terrible. C. Changeable.20. What is the speaker doing?A. Introducing a trip plan. B. Introducing a camping area. C. Showing touris
10、ts around Scotland.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题 2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中选出最佳选项。AGet up to 19% off the cover pricePlus, get digital access with your paid print subscriptionUp-to-date news that touches your lifeFrom money-saving tips and quick reports on the latest healthcare, to i
11、nspiring articles on world events, youll discover hundreds of ideas for living a richer, more satisfying life.Read it anytime, anywhereGet a l-year-print subscription of Readers Digest magazine today and youll also get free digital instantly. With digital access, you can read the latest issue of Rea
12、ders Digest anytime, anywhere! Plus, you can quickly access your past issues online, too.Continuous renewal serviceYour subscription will automatically renew at the end of each term until you cancel. You authorize us to charge you credit/debit card at the discounted rate on the renewal service unles
13、s you cancel. You may cancel at anytime by visiting Customer Care and receive a refund on all unmailed issues.Other informationThe cover price of Readers Digest is $3.99 per issue and it is currently published 10 times annually. Please check the confirmation page and your mailbox to download detaile
14、d instructions.1. What is the annual fee for subscription?A. $32. 3.B. $39. 9.C. $40.D. $47. 9.2. Which of the following words best describes the content in Readers Digest?A. Touching and amusing.B. Inspiring and practical.C. Amazing and entertaining.D. Educational and theoretical.3. If you subscrib
15、e to Readers Digest, you can _.A. have as many issues as possible every yearB. renew your subscription at the original rateC. get back your money for the issues not mailedD. obtain all the past issues online anytime, anywhere【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了读者文摘的特色以及订阅价格等信息。【1题详解】细节理解题。根据最后一
16、段中“The cover price of Readers Digest is $3.99 per issue and it is currently published 10 times annually.(读者文摘封面价格是每期3.99美元,目前每年出版10次)”以及标题“Get up to 19% off the cover price(最高可降低19%的价格)”可知,订阅的年费是3.9910-3.991019%=32.3美元。故选A。【2题详解】推理判断题。根据第一段“From money-saving tips and quick reports on the latest heal
17、thcare, to inspiring articles on world events, youll discover hundreds of ideas for living a richer, more satisfying life.(从省钱小窍门和最新医疗保健的快速报道,到关于世界大事的鼓舞人心的文章,你会发现成百上千的生活更丰富,更满意的想法)”可知,读者文摘的内容具有启发性和实用性。故选B。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“You may cancel at anytime by visiting Customer Care and receive a refund o
18、n all unmailed issues.(您可以在任何时候访问客户服务中心取消所有未邮寄的期刊,并获得退款)”可知,如果你订阅读者文摘,你可以拿回未邮寄的期刊的钱。故选C。BThey are smart. They know how to steal. They know how to find food. They know how to intimidate(恐吓) . Who are they? They are macaque monkeys. They have taken over the old city of Lopburi in Thailand. About 8,400
19、 of them are in the center of the city. They roam(漫游) neighborhoods in groups. Dozens of businesses in Lopburi are closing. They include a music school, a gold shop, a barber, a cellphone store and a movie theatre. The Buddhist culture believes reducing the number of monkeys would disturb spiritual
20、well-being.The monkeys were not always such a hazard. They attracted tourists. Buddhists thought feeding them was a good deed. Now times have changed. Recently, the coronavirus made things worse. There are fewer tourists, which means that travelers give less food to the monkeys. Over the years, the
21、monkeys moved into empty buildings. They trashed whatever they came across. They ripped(扯掉) antennas and windshield wipers off parked cars. What happens when monkeys come into contact with humans? An observer said that years ago the monkeys were fewer, bigger and healthier. Their fur was shiny and t
22、hick. They kept to the temples,as well as the ruins of the ancient Khmer civilization.Then tourists came with easy and unhealthy food. Along with bananas and citrus(柑橘), the macaques feasted on junk food. An observer said, “The monkeys are never hungry. They are just like children who eat too much K
23、FC. ” Compared with the monkeys of the forest, their urban counterparts have less muscle. They have more hypertension and blood disease. Their fur has thinned. Some have gone bald. With so much food available,they have more time to breed and to give birth. Their population has exploded. “These monke
24、ys were here before us,” a man said. A juvenile macaque tugged(拽) his trousers demanding a treat. “We have to adapt to them,not the other way around. ”4. Why are macaque monkeys so popular in Lopburi in Thailand?A. Because they are smart and know how to steal.B. Because they have taken over the old
25、city of Lopburi in Thailand.C. Because they are symbols of spiritual well-being in the Buddhist culture.D. Because 8,400 of them are in the centre of the city and roam everywhere.5. In what way has tourism influenced the macaque monkeys?A. The monkeys are bigger and healthier.B. The monkeys like eat
26、ing KFC food.C. The monkeys have suffered from more diseases.D. The monkeys are subject to birth control.6. What does the underlined word “counterparts” in the last paragraph refer to?A. Monkeys.B. Tourists.C. Buddhists.D. Children.7. It can be inferred from what the man said that _.A. monkeys are a
27、ncestors, so humans should adapt to monkeysB. humans should regard monkeys with awe and respectC. monkeys should be forced to follow rulesD. humans should give monkeys whatever they want【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。通过说明猴子的生活近况来反映出人们要敬畏尊重自然。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的“The Buddhist culture believes
28、 reducing the number of monkeys would disturb spiritual well-being.(佛教文化认为减少猴子的数量会扰乱精神健康)”可知,佛教文化认为减少猴子数量会破坏人类精神健康。这是最根本的原因。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Compared with the monkeys of the forest, their urban counterparts have less muscle. They have more hypertension and blood disease. Their fur has thinn
29、ed. Some have gone bald.(与生活在森林中的猴子相比,生活在城市里的猴子肌肉少,患有更多的高血压和血液方面的疾病。它们的皮毛稀稀疏疏,甚至秃毛)”可知,旅游业给它们带来了很多疾病。故选C项。【6题详解】词义猜测题。根据文中“Compared with the monkeys of the forest, their urban counterparts have less muscle. They have more hypertension and blood disease. Their fur has thinned. Some have gone bald.(与生
30、活在森林中的猴子相比,生活在城市里的猴子肌肉少,患有更多的高血压和血液方面的疾病。它们的皮毛稀稀疏疏,甚至秃毛)”可知,此处表示生活在城市的猴子与生活在树林里的猴子进行对比。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“These monkeys were here before us, a man said. A juvenile macaque tugged his trousers demanding a treat. We have to adapt to them,not the other way around.(猴子先于人类生存在此地,我们人类应该努力去适应猴子,适应自然,而
31、不是让猴子或自然来适应人类)”可知,此处表示人类应该敬畏尊重自然。故选B项。CSince I was born and brought up in a rural town, I have a great interest in nature. Using the chance of studying abroad in my second year at college, I decided to go to Canada just because I wanted to see the beautiful phenomena there So after I finished the st
32、udy program, I went to Yellowknife in the Northwest Territories.I clearly remember the sixth night in Yellowknife. Suddenly my host mother came to my room around 8 p.m. and told me to change clothes and go outside quickly carrying her camera.The northern lights were flickering (闪烁) in the sky! I was
33、 shocked and just stood there with my mouth open. I forgot to take pictures of the mysterious lights.Since that night, whenever it was sunny, I went outside at night and looked at the sky. It was so cold that I lost all feeling in my hands and feet.As I took pictures of the northern lights, I came t
34、o find a characteristic movement of the lights. They first appear in the north part of the sky and then they gradually come down to the south part of the sky. After that, suddenly, they come in the middle of the north and south only for a while, which is the time when the best northern lights can be
35、 seen. Since it is only a few seconds for the northern lights to come down to the middle of the sky, it is very hard to get good pictures.The stronger the sun acts, the better and stronger the northern lights flicker in the sky. Thats because they come about from the collisions (碰撞) between atmosphe
36、ric gases and the solar wind. Much more solar wind comes to the earth when the sun is active, which leads to the best northern lights. And the colors of the northern lights depend on the height of the collisions and the kinds of gases.8. Why did the host mother ask the author to go out?A. She wanted
37、 to take a picture of him.B. She wanted to take a walk with him.C. She wanted to tell him something important.D. She wanted him to see the northern lights.9. The author forgot to take pictures after going out because _.A. the host mother didnt remind him to take the cameraB. he was shocked by the wo
38、nderful sightC. the lights flickering in the sky disappeared too soonD. he lost all feeling in his hands and feet10. When is the best time to see the northern lights?A. When they appear in the north part of the sky.B. When they come down to the south part of the sky.C. When they are between the nort
39、h and south.D. When they rise in the east part of the sky.11. What does the last paragraph mainly tell us?A. Ways to take good pictures.B. The relationship between the sun and the northern lights.C. The colors of the northern lights.D. The time of the best northern lights.【答案】8. D 9. B 10. C 11. B【解
40、析】【分析】本文是一篇记叙文。作者出生在乡下,对大自然有浓厚的兴趣。他利用大二出国学习的机会去了解加拿大,因为他想观看那里美丽的现象。【8题详解】推理判断题。根据第二段第二句“Suddenly my host mother came to my room around 8 p.m. and told me to change clothes and go outside quickly carrying her camera.”房东妈妈让作者立刻到外面去并带上照相机以及下文对northern lights的描述可知房东妈妈叫作者到外面去的目的是观看北极光。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第
41、三段第二句 “ I was shocked and just stood there with my mouth open”推断作者为观看到的景象所震惊,所以忘了照相。故选B。【10题详解】细节理解题。从第五段第三句“After that, suddenly, they come in the middle of the north and south only for a while, which is the time when the best northern lights can be seen.”可知,当北极光位于北部和南部中间时最佳观看时间,故选C项。【11题详解】段落大意题。根
42、据最后一段第一句主题句 “ The stronger the sun acts, the better and stronger the northern lights flicker in the sky”可知,本段主要介绍了太阳和北极光的关系。故选B。DEven as Google plans to test its fleet (车队) of self-driving cars on public roads this summer, its business model remains a bit of a mystery. By 2025, as many as 250,000 se
43、lf-driving vehicles could be sold each year globally, according to a study by an industry research firm.“Vehicles that can take anyone from A to B at the push of a button could transform mobility for millions of people,” said Chris Urmson, director of Googles self-driving car project. For now, Googl
44、e has no plans to sell any of its self-driving cars. They are strictly for research. But they will hit public roads this summer near Googles headquarters in Mountain View, California. Previous testing has taken place only on closed courses.The cars are built to operate without a steering wheel, acce
45、lerator (油门) or brake pedal. “Our software and sensors do all the work,” Urmson said. “The vehicles will be very basic we want to learn from them and adapt them as quickly as possible but they will take you where you want to go at the push of a button.” The prototype (雏形) is the first of a 100-car f
46、leet the tech giant is building.In the long run, Urmson sees a future of safer roads the majority of auto accidents are caused by human error and fewer traffic jams. Robotic cars could also shuttle people who cant drive because of age or illness.Google has said that self-driving cars could launch ne
47、w business models in which people buy the use of vehicles they dont own. The company has already tested other types of self-driving cars on public streets, including modified Lexus sport-utility vehicles, under a special permit program by the California Department of Motor Vehicles that requires a h
48、uman driver at the controls.The state has issued six other companies permits to operate such cars, including Delphi, Mercedes-Benz, Volkswagen, Tesla, Bosch and Nissan. The vehicles that will be tested on open roads this summer will have removable steering wheels, accelerators and brake pedals to al
49、low “safety drivers” to take control if needed.12. According to Chris Urmson, _.A. self-driving cars can give driving orders to humansB. self-driving cars are specially designed for the elderlyC. software and sensors are vital for self-driving carsD. ordinary vehicles will be replaced by self-drivin
50、g cars13. Paragraph 4 is meant to tell us that _.A. many traffic accidents are caused by human errorB. some people cant drive because of illness or ageC. Urmson has promised to create safer roads in the futureD. self-driving cars will probably help to make safer roads and decrease traffic jams14. Th
51、e underlined word “issued” in the last paragraph can probably be replaced by_.A. givenB. claimedC. awardedD. prohibited15. Whats the authors attitude towards self-driving cars?A. Objective.B. Indifferent.C. Subjective.D. Favorable.【答案】12. C 13. D 14. A 15. A【解析】【分析】本文为科技说明文。文章主要向我们描述了Google开发的自动驾驶汽车
52、,它使用控制软件和感应器让汽车能从较远的距离感应到物体的移动,还能控制车速以确保交通安全并且这种新型汽车已经通过了考验,未来很快就将被投入使用。【12题详解】细节理解题。根据文章第三段The cars are built to operate without a steering wheel,accelerator(油门)or brake pedalOur software and sensors do all the work,Urmson saidUrmson认为他们的软件和传感器做了所有的工作,可知自动驾驶汽车的软件和传感器是至关重要的;故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段的内容
53、:从长远来看,厄姆森认为未来道路会更加安全,交通堵塞也更少。大多数汽车事故都是由人为失误造成的,而自动驾驶汽车没有人,氢会更安全。自动驾驶汽车也可以输送因年龄或疾病而无法驾驶的人。由此可判断出自动驾驶汽车可能有助于道路更安全和减少交通堵塞。分析选项可知D项符合题意,故选D。【14题详解】猜测词义题。根据最后一段可知,有6个公司可经营这种车,自驾车今年夏天将于城市街道测试,届时车将配备可移动的方向盘、加速器和制动踏板,以便“安全驾驶员”在需要时进行控制。由此可判断出这6家公司已得到许可,即国家 “给出许可”。由此可判断出划线的单词“issued”与A“given”一致,故选A。【15题详解】推理
54、判断题。根据文章中所用的词,如第一段中使用“according to a study by an industry research firm.”第二段中的“said Chris Urmson, director of Googles self-driving car project”第五段中“Google has said”等词,这此观点都不是直接提出 ,可知,文章作者只是列举事实。由此可判断出作者对此的态度是客观的。故选A。【点睛】高考阅读试题设计到各类文章,而以议论文为主,文章的主题句、核心句往往会直接或间接地表明作者的态度立场;阅读理解中也有说明文、描述文。前者因为其体裁的客观性,所以
55、作者的态度也往往采取中立。而后者因为其文章观点往往不直接提出,而且作者写作时也常带有某种倾向性,所以,阅读时要善于根据文章的文体来学会推断作者的情感态度和目的。如本文第4小题就属于用词风格来推断作者的态度。根据章中所用的词,如第一段中使用“according to a study by an industry research firm.”第二段中的“said Chris Urmson, director of Googles self-driving car project”第五段中“Google has said”等词,可知,文章作者在文章中没有直接给出,只是列举事实。由此可判断出作者对此
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-342872.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级上册语文习题课件-1 大青树下的小学∣人教(部编版) (共13张PPT).ppt
