湖北省宜昌市葛洲坝中学2021届高三9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省宜昌市葛洲坝中学2021届高三9月月考英语试题 WORD版含解析 湖北省 宜昌市 葛洲坝 中学 2021 届高三 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、宜昌市葛洲坝中学2020-2021学年第一学期高三年级九月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do this evening?A. Have dinner with Mike. B. Go out with her parents. C. Stay at home with her brother.
2、2. How does the woman keep in touch with her family?A. By making phone calls. B. By sending postcards. C. By using the Internet.3. What did the man buy?A. Green tea. B. Orange juice. C. Hot chocolate.4. What does the woman ask the man to do?A. Move some boxes. B. Make a phone call. C. Drive a car.5.
3、 Why is the man talking to the woman?A. To take out insurance. B. To describe his illness. C. To make an appointment.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conv
4、ersation take place?A. In a hotel. B. In the mans office. C. In a post office.7. What will the man do next?A. Post some papers. B. Find a fax machine. C. Go downstairs.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where did the man most probably lose his phone?A. On the underground. B. In a bank. C. In a restaurant.9. What wi
5、ll the man do before five oclock?A. Buy a new phone. B. Make a call to the woman. C. Meet the woman.10. How does the man feel in the end?A. Surprised. B. Grateful. C. Doubtful.听第8段材料,回答第11至13题。11. How did the woman book the movie tickets?A. On the Internet. B. At the ticket office. C. On the phone.1
6、2. When did the speakers plan to meet the Smiths at first?A. At 11:30. B. At 12:00. C. At 2:00.13. Where will the speakers go first?A. To the cinema. B. To the restaurant. C. To the bookstore.听第9段材料,回答第14至17题。14. What does the man think of Lucys taking flying lessons?A. Impractical. B. Surprising. C
7、. Interesting.15. What is Lucy?A. A pilot. B. A nurse. C. A doctor.16. What does the man advise the woman to do?A. Teach in a college. B. Start her own restaurant. C. Organize an Italian cooking class.17. What is the relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Brother and sister. C. Te
8、acher and student.听第10段材料,回答第18至20题。18. Who is the speaker?A. An English teacher. B. A university student. C. A news reporter.19. What does the speaker suggest?A. Practicing listening more after class.B. Trying to understand every word when listening.C. Listening to pop songs without reading the wor
9、ds.20. What is the speaker mainly talking about?A. How to understand teachers better.B. How to find interesting materials.C. How to improve English listening.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AThe best way to see the worlds architectural marvel
10、s is to visit them in person.SingaporeThe architecture of Singapore is futuristic, to the point that visitors may feel like they have stepped onto a science fiction film. The Gardens by the Bay is one of the most visually striking creations that it has to offer, consisting of large parkland dotted w
11、ith strange but wonderful structures.BarcelonaEvery year millions of people flood into this colorful Spanish city to see the unique works of famed architect Antoni Gaudi. The Temple Expiatori de la Sagrada Familia is the most popular of these and is still being built in spite of the fact that work b
12、egan all the way back in 1882. So if you want to avoid the crowds you can take your pick on your trip.AthensAncient architecture is abundant in Athens, with buildings that have stood for thousands of years still managing to tower. From the inspiring remains of the Parthenon to various spirits includ
13、ing Zeus and Hephaestus, Athens is the place to visit if you are eager to see architecture filled with history.DubaiIf you are looking for breath-taking architecture, Dubai will satisfy your curiosity. From the eye-watering height of the Burj Khalifa to the impressive achievement of the Palm Island,
14、 everything seems bigger in Dubai and there is luxury (奢华) in almost every aspect of the city, earning it a serious reputation on the international travel scene.1. What is special about the architecture of Singapore?A. Super modern.B. Extremely old.C. Pretty colorful.D. Rather plain.2. Which is one
15、of the works of architect Antoni Gaudi?A. Burj Khalifa.B. The Gardens by the Bay.C. Parthenon Temple.D. The Temple Expiatori de la Sagrada Familia.3. Where will you travel if you are curious about old tales behind architecture?A. To Singapore.B. To Barcelona.C. To Athens.D. To Dubai.【答案】1. A 2. D 3.
16、 C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四个城市的建筑风格和特色。【1题详解】细节理解题。根据第二段中The architecture of Singapore is futuristic, to the point that visitors may feel like they have stepped onto a science fiction film.可知新加坡的建筑是未来主义风格的,以至于游客可能会觉得自己仿佛踏上了科幻电影。由此可知,新加坡的建筑的特别之处是超级现代。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中Every year millions of people flo
17、od into this colorful Spanish city to see the unique works of famed architect Antoni Gaudi. The Temple Expiatori de la Sagrada Familia is the most popular of these and is still being built, in spite of the fact that work began all the way back in 1882.可知每年都有数以百万计的人涌入这座色彩斑斓的西班牙城市,观看著名建筑师Antoni Gaudi的
18、独特作品。Expiatori de la Sagrada Familia是其中最受欢迎的一座,尽管这项工作早在1882年就开始了,但它仍在建造中。由此可知,The Temple Expiatori de la Sagrada Familia是建筑师Antoni Gaudi的作品。故选D。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段中From the inspiring remains of the Parthenon to various spirits including Zeus and Hephaestus, Athens is the place to visit if you are ea
19、ger to see architecture filled with history.可知从令人振奋的帕台农神庙遗迹到宙斯和赫菲斯托斯等各种神灵,如果你渴望看到充满历史气息的建筑,雅典是一个值得参观的地方。由此可知,如果你对建筑背后的古老故事感到好奇,你会去雅典旅行。故选C。BFlying HighBarrington Irving made his historic flight and founded an educational non-profit-making organization. His message for kids: “The only thing that sepa
20、rates you from scientists is determination, hard work and a strong liking for what you want to achieve.” The secret, he believes, is having a dream in the first place, and that starts with learning experiences that inspire kids to build careers.The moment of inspiration for Irving came at the age of
21、 15 in his parents bookstore. One customer, a professional pilot, asked Irving if hed thought about becoming a pilot. “I told him I didnt think I was smart enough; but the next day he took me to the cockpit (驾驶舱) of the commercial airplane he flew, and just like that I was hooked.”To follow his drea
22、m, Irving turned down a football scholarship to the University of Florida. He washed airplanes to earn money for a flight school and increased his flying skills by practising at home on a $40 flight simulator (模拟) video game. Then another dream took hold: flying alone around the world. He faced more
23、 than 50 rejections for sponsorship before convincing some companies to donate aircraft components. He took off with no weather radar, no de-icing system, and just $30 in his pocket. “I like to do things people say I cant do.”After 97 days, 26 stops and dozens of thunderstorms, he touched down to a
24、cheering crowd in Miami. “It was seeing so many young people watching and listening that pushed me into giving back with my knowledge and experience.” Irving has been doing it ever since. He set up his non-profit-making organization, Experience Aviation (航空), aiming to increase the numbers of youth
25、in aviation and science-related careers. Kids attend programmes dealing with hands-on robotics projects and flight simulator challenges.“We want to create chances for students to accomplish something amazing,” he notes. Perhaps Irvings most powerful educational tool is the example his own life provi
26、des. After landing his record-breaking flight at age 23, he said, “Everyone told me I was too young, that I didnt have enough experience, strength, or knowledge. They told me it would take forever and Id never come home. Well . guess what?”4. According to Irving, what is the most important in achiev
27、ing success?A. Meeting people who provide unexpected help.B. Getting a chance to study technical knowledge.C. Having something specific that you want to accomplish.D. Developing communication with different organizations.5. What Irving replied to the pilot in the bookstore suggested that _.A. he fel
28、t embarrassed to refuse the offerB. he was doubtful about his own abilitiesC. he knew his efforts would be rewardedD. he realized immediately how lucky he was6. What can we learn about Irving in Paragraph 3?A. He chose to reduce his budget as low as possible.B. He was finally given enough money to k
29、eep going.C. He got the most useful flying tips from his video game.D. He took on a further challenge after he knew how to fly.7. Irving set up his non-profit-making organization because _.A. he hoped to become a public figureB. he expected to start a business in other fieldsC. he saw there was grea
30、t interest in what he was doingD. he thought he could teach more than flight schools could【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了Barrington Irving学习飞行、独自一人飞越全球并成立公益组织传播飞行知识及经验的故事。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段最后一句“The secret, he believes, is having a dream in the first place, and that starts with learning ex
31、periences that inspire kids to build careers.”可知Irving认为最重要的是首先要有梦想,也就是首先你要有自己迫切想要完成的具体事情。故C项正确。【5题详解】推理判断题。根据第二段第三句“I told him I didnt think I was smart enough;”可知Irving告诉对方自己可能不够聪明,说明他怀疑自己的能力。故B项正确。【6题详解】细节理解题。根据第三段第三句“Then another dream took hold: flying alone around the world.”可知在学会飞行以后,他又有了另外一个
32、梦想:独自飞越全球。故D项正确。【7题详解】推理判断题。根据第四段二三句“It was seeing so many young people watching and listening that pushed me into giving back with my knowledge and experience.” Irving has been doing it ever since. He set up his non-profit-making organization, Experience Aviation (航空), aiming to increase the number
33、s of youth in aviation and science-related careers.”可知促使他建立这个公益组织的是他看到了很多年轻人都在期待他完成目标,他要把自己的知识和经验教给更多的年轻人。他这样做有很大的好处。故C项正确。CAs any plane passenger will confirm, a crying baby is almost impossible to ignore, no matter how hard you try. Now scientists believe they may have worked out why. A babys cry
34、pulls at the heartstrings(扣人心弦) in a way while other cries dont, researchers found.Researchers found that a babys cry can trigger unique emotional responses in the brain, making it impossible for us to ignore themwhether we are parents or not. Other types of cries, including calls of animals in grea
35、t pain, fail to get the same response, suggesting the brain is programmed to respond specifically to a babys cry.A team of Oxford University scientists scanned the brains of 28 men and women as they listened to a variety of calls and cries. After 100 milliseconds roughly the time it takes to blink(眨
36、眼) two parts of the brain that respond to emotion lit up. Their response to a babys cry was particularly strong. The response was seen in both men and womeneven if they had no children.Researcher Dr Christine Parsons said, “You might read that men should just notice a baby and step over it and not s
37、ee it, but its not true. There is a special processing in men and women, which makes sense from an evolutionary(演化的) view that both men and women would be responding to these cries.” The study was in people who were not parents, yet they are all responding at 100ms to these particular cries, so this
38、 might be a fundamental response present in all of us regardless of parental status.Fellow researcher Katie Young said it may take a bit longer for someone to recognize their own childs cries because they need to do more “fine-grained analysis”. The team had previously found that our reactions speed
39、 up when we hear a baby crying. Adults performed better on computer games when they heard the sound of a baby crying than after they heard recordings of adults crying.8. A babys cry is difficult to ignore because it _.A. keeps on cryingB. cries harder than adultsC. causes people great painD. makes p
40、eople feel strong emotions9. The underlined word “trigger” in Paragraph 2 probably means “_”.A. causeB. removeC. avoidD. cure10. What may Christine Parsons agree to?A. A crying baby makes no sense to people without children.B. Parents can hardly recognize their own babies cries.C. Men pay less atten
41、tion to a crying baby than women.D. Almost everyone makes certain response to a babys cry.11. Whats the main idea of the text?A. How to recognize different babies cries.B. Why you cant get a babys cry out of your head.C. Why a baby is easy and likely to cry.D. How to prevent a baby crying.【答案】8. D 9
42、. A 10. D 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述的是为什么我们无法把婴儿的哭声从脑海中抹去。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句A babys cry pulls at the heartstrings(扣人心弦) in a way while other cries dont, researchers found.可知,婴儿的哭声在某种程度上扣人心弦,会引起人们的强烈的情感共鸣,故选D。【9题详解】猜测词义题。根据第一段最后一句可知,研究人员发现,孩子的哭声扣人心弦,也就是能引起大脑独特的情感反应,所以画线单词trigger意为“引发,引起”,与A项cause意
43、思接近。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第四段中There is a special processing in men and women, which makes sense from an evolutionary(演化的) view that both men and women would be responding to these cries.可知,男性和女性都会对孩子的哭声作出反应,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段As any plane passenger will confirm, a crying baby is almost impossible to
44、 ignore, no matter how hard you try. Now scientists believe they may have worked out why. A babys cry pulls at the heartstrings(扣人心弦)in a way while other cries dont, researchers found.和下文分析的原因,本文讲述的是“为什么无法把婴儿的哭声从脑海中抹去?”故选B。【易错分析】1. A babys cry is difficult to ignore because it _.A. keeps on cryingB.
45、 cries harder than adultsC. causes people great painD. makes people feel strong emotionsA、B、C项在文章中都未提到,但根据生活实际,容易误选这几项,一定要根据文章内容来选答案。DWe talk continuously about how to make children more”resilient(有恢复力的)”,but whatever were doing, its not working. Rates of anxiety disorders and depression are rising
46、rapidly among teenagers. What are we doing wrong?Nassim Taleb invented the word “antifragile” and used it to describe a small but very important class of systems that gain from shocks, challenges, and disorder. The immune system is one of them: it requires exposure to certain kinds of bacteria and p
47、otential allergens(过敏源)in childhood in order to develop to its full ability.Childrens social and emotional abilities are as antifragile as their immune systems. If we overprotect kids and keep them “safe” from unpleasant social situations and negative emotions we deprive(剥夺)them of the challenges an
48、d opportunities for skill-building they need to grow strong. Such children are likely to suffer more when exposed later to other unpleasant but ordinary life events, such as teasing and social rejectionIts not the kids fault. In the UK, as in the US, parents became much more fearful in the 1980s and
49、 1990s as cable TV and later the Internet exposed everyone, more and more, to those rare occurrences of crimes and accidents that now occur less and less, Outdoor play and independent mobility went down; screen time and adult-monitored activities went up.Yet free play in which kids work out their ow
50、n rules of engagement, take small risks, and learn to master small dangers turns out to be vital for the development of adult social and even physical competence, Depriving them of free play prevents their social-emotional growth. Norwegian play researchers Ellen Sandseter and Leif Kennair warned: “
51、We may observe an increased anxiety or mental disorders in society if children are forbidden from participating in age adequate risky play.”They wrote those words in 2011. Over the following few years, their prediction came true. Kids born after 1994 are suffering from much higher rates of anxiety d
52、isorders and depression than the previous generation did. Besides, there is also a rise in the rate at which teenage girls are admitted to hospital for deliberately harming themselves.What can we do to change these trends? How can we raise kids strong enough to handle the ordinary and extraordinary
53、challenges of life? We cant guarantee that giving primary school children more independence today will bring down the rate of teenage suicide tomorrow. The links between childhood overprotection and teenage mental illness are suggestive but not clear-cut. Yet there are good reasons to suspect that b
54、y depriving our naturally antifragile kids of the wide range of experiences they need to become strong, we are systematically preventing their growth. We should let go-and let them grow.12. Why does the author mention the immune system in Paragraph 2?A To stress its importanceB. To analyze the cause
55、 of anxietyC. To question the latest discovery.D. To help understand a new word13. Parents overprotect children because_A. they want to keep children from being teasedB. they are concerned about their childrens safetyC. parent-monitored activities are a mustD. children are not independent enough14.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022九年级语文上册 第六单元 22 智取生辰纲课件 新人教版.pptx
