江西省南昌市第十中学2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省南昌市第十中学2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题含听力 WORD版含解析 江西省 南昌市 第十 中学 2020 2021 学年 高二上 学期 期末考试 英语试题 听力 WORD
- 资源描述:
-
1、南昌十中20202021学年上学期期末考试高二英语试题说明:本试卷分第I卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,全卷满分150分。考试用时120分钟,注意事项:考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求。1答题前,请您务必将自己的姓名、准考证号或IS号用书写黑色字迹的05毫米签字笔填写在答题卡和答题纸上。2作答非选择题必须用书写黑色字迹的05毫米签字笔写在答题纸上的指定位置,在其它位置作答一律无效。作答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,请保持卡面清洁和答题纸清洁,不折叠、不破损。3考试结束后,请将答题纸交回。第一部分 听力(共两
2、节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does this conversation take place?A. 2:00 p. m.B. 12:00 noon.C. 11:00 a. m【答案】B【解析】【原文】W:The teacher called to s
3、ay that the class would start at 1:00 pmM:Thats great! I still havent eaten lunch yetW:You have an hour to do so.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. In a library.B. In a bookstore.C. In the classroom.【答案】B【解析】【原文】W:Excuse me,I want some dictionaries.Where can I fi
4、nd them?M:The regular priced ones are here,and on that table we have some more on special.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man take the picture for?A. For a newspaper.B. For a magazine.C. For a book.【答案】C【解析】【原文】M:Excuse me. Im a photographer. May I take a picture of you and your little boy?W:What
5、s it for?M:Its for a book of pictures.I call it Family Album.U.S.A.W:Oh,thats a nice idea.Well,its fine if you take our picture.M:Thank you.I really appreciate your help.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the man going on Saturday evening?A. To a live play.B. To a film show.C. To an art exhibition【答案】A【解
6、析】【原文】W:Do you have special plans for the weekend?M:Yes,Im going to a live play on Saturday eveningW:And what about Sunday?M:Well,on Sunday Im going to the art exhibition with DavidTherere some new paintings about Mexico5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we learn from this conversation?A. The plane will l
7、eave at 9:14.B. The woman has just missed her flight.C. The planes departure time remains unknown.【答案】C【解析】【原文】W:Is this the check in counter for Flight 914 to Los Angeles?M:Yes,but Im sorry the flight is delayed because of a small mechanical problem.Please wait for further notice.第二节(共15小题;每小题1.5分,
8、满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the possible relationship between the woman and the man?A. Boss and secretary.B. Doctor and patient.C. Wife and husband.7. What does the wo
9、man think about the man?A. He is working hard.B. He is not telling the truth.C. He sleeps too much.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Morning, Peter. Late again!M:Oh,Im so sorry.I cant tell you how sorry I am.W:Mm,whats the excuse this time?M:I must have turned the alarm clock off and gone back to sleep again.
10、W:Yeah,and last week,the car was broken.M:Yes,I know.W:Mm.M:Im really sorry.I promise it wont happen again.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What might the relationship between the woman and her parents be?A. Good.B. Bad.C. Hard to tell.9. How old might the woman be?A. 15.B. 17.C. 18.10. Which o
11、f the following is right?A. The woman has no pocket money.B. The woman has much freedom.C. The woman wants to go on holidays with her parents.【答案】8. A 9. A 10. B【解析】【原文】M: How much freedom do your parents give you?W: Quite a lot. I mean Im allowed out most evenings. Weekdays, I have to be back by 9:
12、30. But on weekends I can stay out till 11:00.M: What about money? Do you have any pocket money?W: Yes, my parents give me two pounds a week.M: Is there anything youd like to do which your parents wont let you?W: Yes, I want to go on holidays this coming summer with my boyfriend, but they say I have
13、 to wait till I am 17.M: Do you think thats unfair?W: I dont know.he is very responsible, my boyfriend, even my parents think so and I dont see how a year or two is going to make much difference.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Which places does the woman want to visit?A. Art galleries, Buckin
14、gham Palace, Hyde Park.B. Museums, Hyde Park, Buckingham Palace.C. Theaters, museums, art galleries.12. Will the woman go shopping?A. Yes, as shes interested in it.B. No, as time is limited.C. It depends.13. What does the man probably do?A. A guide.B. A traveler.C. A policeman.【答案】11. C 12. A 13. A【
15、解析】【原文】M:Good morning, Madam. Can I help you?W:Yes,er.I want to see the West End.M:How much time do you have?W:Just one day.M:Well,what do you particularly want to do?W:I want to visit museums,art galleries,Buckingham Palace,do some shopping,and go to the theaters.M:But you only have one day.W:Thats
16、 right.M:Well.Why not do some shopping first?W:Where can I do that?M:In Oxford Street.W:How can I get there?M:You can walk through Hyde Park.Its quite near.W:Wonderful.Thanks for your help.M:Youre welcome.Have a good time!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers mainly talking ab
17、out?A. Their jobs.B. Their apartments.C. Their driving experiences.15. How does the man feel about his present situation?A. Dissatisfied.B. Shocked.C. Satisfied.16. What will the man do then?A. Drive the car to work.B. Visit the womans apartment building.C. Talk with his landlady.【答案】14. B 15. A 16.
18、 B【解析】【原文】M:I am so tired of my journey to work.Driving all those hours is just killing me.W:Yeah,I know what you mean.I used to drive two hours to work every day.But now I live within walking distance of my work.Its great.M:Youre kidding! I didnt know that.Did you move?W:No,I got a new job near my
19、apartment.M:Well,I dont think I can change my job,but I am thinking about changing my apartment.The one I have just isnt working out.W:Whats wrong with it?M:Wellbesides being too far from work,Im having some problems with my landlady.She keeps raising the rent,but she never does any repairs.Everythi
20、ng is breaking down.W:Thats terrible.Listen,I think there is a room available to rent in my apartment building.And my landlady is excellent.And Im sure it would be closer to your work than you are now.M:Really?But is it expensive? My budget isnt that big.W:No,its not that expensive.And its provided
21、with furniture.M:That sounds great.Id love to see it.When can we go?W:How about now?M:Sure.Ill drive.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many years is it since the couple got married?A. Seven years.B. Eight years.C. A few years.18. What did the man tell his friend?A. The secret of his doing res
22、earch work.B. The secret of his happy married life.C. The secret about how he keeps healthy.19. How about the mans wife according to the mans words?A. She is lazy.B. She is able.C. She is clever.20. What can we infer from this passage?A. The man decides nothing at home.B. The man is an important off
23、icial.C. The man does more housework.【答案】17. C 18. B 19. B 20. A【解析】【原文】A man was telling one of his friends the secret of his happy married life.“My wife makes all the small decisions,”he explained,“and I make all the big ones,so we never quarrel about each others business and never get unhappy wit
24、h each other.Our duties have been divided clearly.We have no arguments though it is a few years since we got married.”“That sounds reasonable,” answered his friend with great interest.“And what sort of decisions does your wife make?” “Well,” answered the man,“she decides how much money our family ne
25、eds,what food we eat,what sort of house we live in,what clothes we buy,what school our children go to,where we go for holidays and things like that.” His friend was surprised.“Oh?” he said.“And what important decisions do you consider then?” “Well,” answered the man,“I decide who should be Prime Min
26、ister,whether we should increase our help to poor countries,when we should drop atom bombs and things like that.”第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASeptember is the month for fashion, with four international cities hosting Fashion Week. All eyes will turn to
27、New York City, London, Milan and Paris this month to see which city puts on the best show.New YorkNew York Fashion Week, or NYFW, kicks off on September 5th and runs for approximately eight days. NYFW is considered the most commercial and casual of the four. It is also the only event to allow some f
28、ashion school students to participate, bringing a fresh look to the runway.LondonLondon Fashion Week (LFW) comes on the heels of NYFW, starting on September 13th and running through September 17th. Once considered a minor player among the Big Four, LFW can now command a list of big names as well as
29、promising new designers. London fashion houses have a reputation for being very experimental and open to new ideas.MilanFashion Week moves to Milan on September 17th. This beautiful Italian city is home to some of the biggest fashion houses and designers in the fashion world, including Armani and Pr
30、ada. Milans fashion houses are known for offering glamorous (有魅力的),yet practical, options.ParisThe chaotic month of fashion makes its way to France as Paris Fashion Week begins on September 23rd. Saving the best for last, Paris never fails to offer some of the most exciting shows of the season. Worl
31、d-famous labels like Chanel and Dior try to outdo one another with their latest designs. The word that best describes Paris Fashion Week is elegant.21. Which city is likely to attract the new designers?A. New YorkB. LondonC. MilanD. Paris22. When does Milan Fashion Week probably end?A. September 19t
32、hB. September 20thC. September 21stD. September 22nd23. What can we learn from the four fashion weeks?A. Each has its own characteristics.B. Each shows its biggest brand.C. Each offers practical options.D. Each is open to school students.【答案】21. B 22. D 23. A【解析】【分析】本文为一篇说明文。主要介绍了纽约、伦敦、米兰和巴黎这四个国际城市在
33、九月份举办的时装周。【21题详解】细节理解题。根据第三段中“LFW can now command a list of big names as well as promising new designers.”可知,LFW既可以领导一些知名人士,也可以领导有前途新设计师。所以伦敦最有可能吸引新设计师。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据第四段“Fashion Week moves to Milan on September 17th.”可知,9月17日,时装周将移师米兰。所以米兰时装周始于9月17日并持续约一周,也就是9月22号结束。故选D项。【23题详解】推理判断题。根据第二段“NYF
34、W is considered the most commercial and casual of the four. It is also the only event to allow some fashion school students to participate, bringing a fresh look to the runway.” 纽约时装周是最商业和休闲的,也是唯一允许时尚学校学生参与的活动;根据第三段“London fashion houses have a reputation for being very experimental and open to new
35、ideas.” London Fashion Week以实验性强、乐于接受新创意而闻名;根据第四段“Milans fashion houses are known for offering glamorous (有魅力的),yet practical, options.” 米兰时装周以提供迷人但实用的选择而闻名;第五段“The word that best describes Paris Fashion Week is elegant.”巴黎时装周以优雅闻名。每一时装周均讲述了它的各自特点。故选A项。【点睛】本文重点考察细节理解类题目,做题时需注意仔细对照文章内容和题目选项,找准关键信息,排除
36、干扰项。同时注意:选择与否都需要有明确的文章内容作为依据,切不可主观臆测。该文介绍了四个时装周的特点,并且各有侧重。题目中,第一题中题干为“new designers”,与第三段内容相对应,而不能简单理解为第二段中的“fashion school students”和“fresh look”而错选A项。BAt eleven, I decided to learn to swim. There was a pool at the Y. M. C. A. offering exactly the opportunity. Mother continually warned against it,
37、and kept fresh in my mind the details of each drowning in the river. But the Y. M. C. A. pool was safe. I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach. The huge waves knocked me down and swept over me. The pool was quiet. I was afraid of goin
38、g in all alone, so I sat on the side of the pool to wait for others. Then came a big boy. He yelled, Hi, Skinny! Howd you like to be ducked? With that he picked me up and threw me into the deep end. I landed in a sitting position, and swallowed water. But I was not frightened out of my wits-when my
39、feet hit the bottom, I would make a big jump, come out of the surface. It seemed a long way down. I gathered all my strength when I landed and made what I thought was a great spring upwards. Then I opened my eyes and saw nothing but water. I tried to yell but no sound came out. I went down, down, en
40、dlessly. When I came to consciousness, I found myself lying on the bed in the hospital. I never went back to the pool. I avoided water whenever I could. This misadventure stayed with me as the years rolled by. It deprived me of the joy of boating and swimming. Finally, I decided to get an instructor
41、. Piece by piece, he built a swimmer. Several months later, the instructor was finished, but I was not. Sometimes the terror would return. This went on until July. I swam across the Lake Wentworth. Only once did the terror return. When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw not
42、hing but bottomless water. I laughed and said, Well, Mr. Terror, what do you think you can do to me?I had conquered my fear of water.24. The authors original fear of water was caused by_.A. his poor skill in swimmingB. his mothers warning of drowningC. an outing to the beach with his fatherD. an unp
43、leasant memory of the pool25. Why was the author not scared to death when he was thrown into the water?A. He knew how to swim in the pool.B. He felt that the Y. M. C. A. pool was safe. C. He was waiting for others to save him.D. He came up with an idea to go upwards.26. By but I was not in paragraph
44、 5, the author probably meansA. he was still a poor swimmerB. he had not overcome the fear yetC. he was not afraid of drowning any moreD. he was not satisfied with the swimming training27. Which of the following is the best title for the text?A. Goodbye, Mr. TerrorB. Hello, Childhood FearC. A Swimmi
45、ng AdventureD. My Passion for Swimming【答案】24. C 25. D 26. B 27. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述作者小时候和父亲去海滩的遭遇使作者开始害怕水,直到自己游过温特沃思湖时,才克服对水的恐惧的经历。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段“I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach. The huge waves knocked me down and swep
46、t over me.” 我从小就害怕水。从我三岁开始,父亲带我去海滩。 巨浪把我击倒,席卷了我。由此可知,我是小时候和父亲一起去海滩的遭遇使我开始害怕水,故选C。【25题详解】推理判断题。根据文章第三段“But I was not frightened out of my wits-when my feet hit the bottom, I would make a big jump, come out of the surface. It seemed a long way down. I gathered all my strength when I landed and made wh
47、at I thought was a great spring upwards.” 但我并没有被吓得惊慌失措当我的脚碰到地的时候,我会做一个大的跳跃,跳出水面。好像有很长一段路要走。当我着陆时,我聚集了我所有的力量,做了一个我认为是一个巨大的向上的跳跃。可以推断出作者认为自己找到了向上跳出水面的方法,所以他没有害怕,故选D。【26题详解】句意猜测题。根据上文“Finally, I decided to get an instructor. Piece by piece, he built a swimmer. Several months later, the instructor was f
48、inished,” 最后,我决定找个教练员。 他一个接一个地造就了游泳运动员。 几个月后,教练指导完成了, but I was not表示转折,再根据下文,“Sometimes the terror would return. ”有时恐怖还会重来,由此推断but I was not意为我还没有克服恐惧。故选B。 【27题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. I laughed and said, Well,
49、 Mr. Terror, what do you think you can do to me? I had conquered my fear of water.” 当我在湖中央时,我把脸放在下面,只看到无底的水。 我笑着说:“好吧,恐怖先生,你认为你能对我做什么?” 我克服了对水的恐惧。再结合文章,可知作者主要对自己从小害怕水又到克服水的经历的描述。主题应该是克服对水的恐惧。A选项符合文章主题,适合做标题,故选A。 【点睛】标题猜测题。属于主旨大意题的一种,标题应位于文章之首,概括文章内容,点明文章主题。它可以是单词,短语,或句子。确定文章标题,第一,标题要与主题密切相关;其次,看标题是否
50、能概括全文内容,不能只概括短文中的某些事实或细节;第三,标题范围不应太大或太小;最后,标题应新颖,概括性强并且精炼。小题4中A选项概括文中主旨大意,与主题密切相关,故选A。CBurning coal to provide energy adds planet-warming carbon dioxide, or CO2, to Earths atmosphere. As the planet heats up, experts warn that simply cutting greenhouse gas emissions (排放) will not be enough to avoid p
51、ossibly disastrous levels of global warming. CO2 must also be obliterated from the atmosphere, they say.Existing experimental machines that remove CO2 directly from the air are too costly to be widely used. But a new report from the U.S. National Academy of Sciences, Engineering and Medicine says ef
52、fective carbon-removal technology already exists. It is not costly, or even complex science. Its forests.The report explains that planting trees and overseeing forests are cost-effective ways to clean the air. They also work well across large areas. Forests used to cover much of the Appalachian Moun
53、tains in the eastern United States. In the state of West Virginia, a kind of mining known as strip mining (露天开采) left the land there bare, without trees. Now experts are working to bring back the forests that once covered much of the state.West Virginias Monongahela National Forest is home to a rare
54、 group of trees. They are called virgin (原始的) woods; they have never been touched by humans. Shane Jones, a biologist with the U.S. Forest Service, says the trees there were missed by mistake when the surrounding forest was cut down for wood many years ago. That mistake turned out to be a good thing
55、; red spruce (云杉) forests such as those in the Monongahela are extremely effective at taking CO2 out of the atmosphere and locking it into the soil.Experts say, nature offers powerful tools to fight climate change.28. What does the underlined word “obliterated” mean in Paragraph 1?A. Prevented.B. Cl
56、eared.C. Produced.D. Stored.29. Whats the advantage of forests compared with the existing experimental machines?A. They release more oxygen.B. They clear more CO2.C. They save more money.D. They absorb CO2 faster.30. Why does the author mention West Virginia in Paragraph 3?A. To prove the place is u
57、nsuitable for human survival.B. To stress planting trees is practical for clean air.C. To indicate trees are difficult to live on such poor soil.D. To show people in the state are now living a hard life.31. What can we know about the red spruce trees?A. They can only be found in Monongahela National
58、 Forest.B. They were given the name virgin woods for beauty.C. They were cut down for wood by farmers.D. They could store carbon dioxide in the soil.【答案】28. B 29. C 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。燃烧煤导致了大量的能引起温室效应的二氧化碳排放到了大气中,仅仅是减少二氧化碳的排放并不足以避免全球气候变暖带来的灾难。现有的实验阶段的去除二氧化碳的机器又太贵,无法大面积普及使用。还好一项新的研究表明,有效又经济的去
59、除二氧化碳的办法已经存在,那就是森林。【28题详解】词义猜测题。由划线句子上一句As the planet heats up, experts warn that simply cutting greenhouse gas emissions will not be enough to avoid possibly disastrous levels of global warming.(随着地球变暖,专家警告说仅仅是减少二氧化碳的排放并不足以避免全球气候变暖带来的灾难)可推知,划线词所在句意为“二氧化碳必须从空气中移除”。划线单词也与下段首句Existing experimental mac
60、hines that remove CO2 directly from the air are too costly to be widely used.(现有的直接从空气中移除二氧化碳的实验机太贵,无法广泛使用)中的remove呼应。A. Prevented阻止,阻碍;B. Cleared移走,清除;C. Produced生产,制造;D. Stored贮藏,保存。故选B。【29题详解】细节理解题。由第二段中的But a new report from the U.S. National Academy of Sciences, Engineering and Medicine says ef
61、fective carbon-removal technology already exists. It is not costly, or even complex science. Its forests(美国国家科学、工程和医学院的一项新报告表明,有效的去除二氧化碳的技术已经存在。它花费不高,甚至不是复杂的科学。它就是森林)可知,与现有的试验机相比,森林的好处是省钱。故选C。【30题详解】推理判断题。由题干中的West Virginia可将本题答案定位在文章第三段内。由其中前两句The report explains that planting trees and overseeing
62、forests are cost-effective ways to clean the air. They also work well across large areas.(研究显示,植树造林是划算的清理空气的方法。它们也适合大面积的使用)可知,本段中的举例是为证明用植树造林来清理空气是切实可行的。故选B。【31题详解】细节理解题。由第四段中的red spruce (云杉) forests such as those in the Monongahela are extremely effective at taking CO2 out of the atmosphere and loc
63、king it into the soil.(像莫农加希拉的这些云杉在吸收空气中的二氧化碳,并将它们锁在土壤内这些方面是极其有效的)可知,云杉能将二氧化碳储存在土壤中。故选D。【点睛】词义猜测题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是生词词义猜测。这种题型的解法主要是在划线词所在句子的前后找到该句话的同义句或者释义句,再根据同义句或者释义句的意思推断出划线单词的意思。例如本文第1题,考查的就是生词词义猜测。由于划线单词所在句子位于段尾,所以可根据这句话前边的句子推断出划线单词所在句子
64、的意思。又由于第一段的末尾句一般起承上启下的作用,所以在第二段也可以找到划线单词的同义词。具体解题步骤见详解。所以同学们在做词义猜测时,要有意的借助篇章结构的知识。DEmployment is the foundation of peoples livelihood, one end is connected with economic development, and the other end is connected with thousands of families. It is a straightforward expression of having people in min
65、d and responsibility in mind to do a good job in the employment of graduates by all means. It is of great significance to release the annual report of graduates employment quality to find out the deep problems of talent cultivation, to analyze the solutions to the structural contradictions of employ
66、ment, to plan innovative development paths, to promote the schools talent cultivation and the national development strategy, to resonate with the thoughts of teachers, students, parents and employers, and to promote the coordinated development of talent cultivation structure, quality, characteristic
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343940.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
