江西省新余市2023届高三英语第二次模拟考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 新余市 2023 届高三 英语 第二次 模拟考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、新余市20222023学年高三第二次模拟考试英语试题考试时间:120分 总分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,
2、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where is the woman from?A. Russia. B. America. C. France.2. When does the bus leave on Saturday?A. 6:30 a.m. B. 9:00 a.m. C. 7:00 a.m.3. Whats the possible relationship between
3、 the speakers?A. Classmates. B. Colleagues. C. Brother and sister.4. What can we know about the boy?A. He ran a fever. B. He felt quite well. C. He began to cough this morning.5. Why is the man late?A. The trains were delayed. B. He couldnt find a bus stop. C. His friends motorbike didnt work.第二节(共1
4、5小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7小题。6. What does the man want to paint?A. Trees. B. Bamboos. C. Mountains.7. What will the woman do next?A. Attend a class. B. Make a call. C. Paint a picture.听第7
5、段材料,回答第810小题。8. How does the woman feel about the result of the competition?A. Excited. B. Delighted. C. Disappointed.9. Who was the winner?A. Amber. B. Mary. C. Linda.10. Whats the mans opinion about the judges?A. They were not fair. B. They made a hard decision. C. They didnt listen carefully.听第8段
6、材料,回答第1113小题。11. What is the Rising Star?A. A magazine. B. A novel. C. A poem.12. When did the woman start writing novels?A. When she was nine. B. In the year of 2015. C. After moving to Rome.13. What is the man?A. A bookseller. B. A TV program host. C. A newspaper editor.听第9段材料,回答第1417小题。14. What a
7、re the speakers talking about?A. A party. B. A game. C. A meeting.15. What will be for lunch next weekend?A. Grocery store snacks. B. Food from a restaurant. C. Homemade dishes.16. What does the man think of the small gifts?A. They will cost too much.B. They will make the winners excited.C. They wil
8、l attract more people to the games.17. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Fellow workers. C. Teacher and student.听下面一段独白,回答第1820小题。18. Whats Mikey Mouse a symbol of?A. American art. B. American culture. C. American history.19. When did the cartoon Steamboat Wile
9、 come out?A. In1928. B. In1930. C. In1978.20. What made Mickey Mouse popular?A. His large ears. B. His bitter experiences. C. His bravery to face danger.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABooks for ChildrenSpill the BeansAuthor: Sarah MlynowskiMy brother Jona
10、hs dream has come true. We have finally landed in his favorite fairytale: Jack and the Beanstalk! Its a lot of fun meeting Jack. But then we accidentally mess up his story, which means Jack cant climb up the magic beanstalk to find the giants(巨人的) riches. Its time to take matters into our own hands.
11、Seeing RedAuthor: Sarah MlynowskiOver the river and through the woods, to grandmothers house we go! Abby and Jonah are off to visit their grandmother, who knows all about fairy tales. But things go wrong when they wind (蜿蜒而行) up in the classic fairytale of Little Red Rid ng Hood. Will they escape fr
12、om the big bad wolf in time?Hearts of IceAuthor: Adi RuleEvangeline has been lonely her whole life. Her mother rarely lets her play outside, especially not when its snowing. On her birthday, Evangeline finds her window has blown open, and her room is full of snow. Theres a message written in the fro
13、st. One word: HELP. Evangeline learns that she has a sister, a twin, in fact. They were both born in another worlda land of snow and music and ancient magic. Now, someone is calling Evangeline back, and will stop at nothing to attract her into the magical place where danger waits.1. What does Jonah
14、do in Spill the Beans?A. He plays a trick on Jack as a giant.B. He dresses up as Jack to cheat the giant.C. He goes into a fary tale and meets Jack.D. He gives Jack a lot of priceless treasures.2. What happens to Abby and Jonah on their visit to grandmothers?A. They fall into the river.B. They meet
15、a big bad wolf.C. They get lost in the woods.D. They cant find their storybook.3. Where will Evangeline go in Hearts of Ice?A. The world where she was born.B. The country where it never snows.C. The house where her mother lives.D. The place where her sister has been to.【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【导语】这是一篇
16、说明文。文章主要介绍了几本适合孩子读的书。【1题详解】细节理解题。根据Spill the Beans部分中的“My brother Jonahs dream has come true. We have finally landed in his favorite fairytale: Jack and the Beanstalk! Its a lot of fun meeting Jack.(我哥哥Jonah的梦想实现了,我们终于到达了他最喜欢的童话世界: 杰克与豌豆! 见到杰克很有意思)”可知,在Spill the Beans这本书中,Jonah进入了一个童话故事,遇到了Jack。故选C。
17、【2题详解】细节理解题。根据Seeing Red部分中的“Abby and Jonah are off to visit their grandmother, who knows all about fairy tales.Will they escape from the big bad wolf in time?(Abby和Jonah要去看望他们的祖母,她对童话故事了如指掌他们能及时逃出大灰狼的魔爪吗?)”可知,Abby和Jonah去祖母家的时候遇到了一只大灰狼。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Hearts of Ice部分中的“Evangeline learns that she h
18、as a sister, a twin, in fact. They were both born in another worlda land of snow and music and ancient magic. Now, someone is calling Evangeline back, and will stop at nothing to attract her into the magical place where danger waits.(Evangeline得知她有一个妹妹,事实上是双胞胎。她们都出生在另一个世界一个充满雪、音乐和古老魔法的世界。现在,有人正在召唤伊万
19、杰琳回来,并将不惜一切代价吸引她进入危险等待的神奇之地。)”可知,Evangeline将去她出生的世界,故选A。BI have been addicted to books since I was born. I cant remember a time when I didnt read: It was almost like breathing to me. My fictional worlds took me to all the places I needed to go and I experienced everything indirectly.My father was in
20、 the military service when I was a child, so we moved every two years, but we insisted on going to bookshops wherever we lived. He would take me to the nearest bookshop every Saturday morning and wait patiently while I browsed(随便看看) after all, the choosing of a new book is something that cannot be r
21、ushed. And so started my lifelong love affair with bookshops.One day I was thinking up the setting for How to Find Love in a tiny bookshop when a feeling of calm, contentment, and excitement came over me. It was a feeling of perfect happiness. That was my light bulb moment: My book would be set in a
22、 bookshop, and I could explore what books meant to each of my characters and how they had shaped their lives.The book isnt just about discovering romantic love. Its about finding the love of books: something that can sustain you throughout your life, and provide escape, entertainment, education, com
23、fort, wonder. And, as I learned from my own father, its a love you can share with everyone. There is nothing more satisfying than sharing something you have read with someone else, knowing they will love it as much as you do.But if we are to keep bookshops alive, we need to use them, and to encourag
24、e the next generation to make them apart of their life and view bookshops as a treat, a pleasure, an adventure, a gateway, so they become something we cant live without. Thus my challenge to you, fellow readers, is to go to your local bookshops as often as possible and come out with something that m
25、ight change your life.4. Which word best describes the authors relationship with bookshops as a child?A. Distant.B. Casual.C. Inseparable.D. Cooperative.5. What does the underlined part “light bulb moment” in paragraph 3mean?A. A moment of relief.B. A moment of depression.C. A moment of sudden shock
26、.D. A moment of sudden inspiration.6. What might the book How to Find Love talk about?A. How books affect peoples lives.B. Romantic stories of the authors parents.C. How bookshops become popular.D. T ouching stories between father and daughter.7. What does the author call on readers to do?A. Purchas
27、e her books.B. Frequent bookshops.C. Share books with others.D. Sponsor local bookshops.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。作者从小就很喜欢读书,并且经常去书店。一天,作者在书店为自己的书如何寻找爱情设置背景时,灵光一现,将自己的书以书店为背景,探索书籍对自己的每一个角色意味着什么,以及书是如何塑造他们的生活的。作者通过此文章号召读者要多去书店。【4题详解】推理判断题。根据第一段中“I cant remember a time when I didnt read:
28、It was almost like breathing to me. (我不记得什么时候不读书了:对我来说就像呼吸一样。)”可知,作者认为读书就像呼吸一样,由此可推知,作者和书形影不离,故选C。【5题详解】词句猜测题。根据划线单词上文“One day I was thinking up the setting for How to Find Love in a tiny bookshop when a feeling of calm, contentment, and excitement came over me. (一天,我正在一家小书店里为如何寻找爱情这本书设置背景,突然一种平静、满足
29、和兴奋的感觉袭来。)”和划线短语下文“My book would be set in a bookshop, and I could explore what books meant to each of my characters and how they had shaped their lives.(我的书将以书店为背景,我可以探索书籍对我的每一个角色意味着什么,以及他们是如何塑造他们的生活的。)”可知,作者正在思考如何设置自己所写书的背景时,突然一种感觉来袭,即作者突然灵光一现,想出了主意,划线短语下文对作者具体的想法进行了描述,由此可推知,划线短语意与D项“一时的灵感”意思一样,故选
30、D。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“My book would be set in a bookshop, and I could explore what books meant to each of my characters and how they had shaped their lives.(我的书将以书店为背景,我可以探索书籍对我的每一个角色意味着什么,以及它们是如何塑造他们的生活的。)”可知,如何寻找爱这本书谈论了书籍如何影响人们的生活。故选A。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“Thus my challenge to you, fellow readers, is
31、 to go to your local bookshops as often as possible and come out with something that might change your life.(因此,读者朋友们,我向你们提出的挑战是,尽可能多地去当地的书店,并且出版一些可能会改变你们生活的书。)”可知,作者号召读者要多去书店,故选B。CSmaller than African savanna elephants, forest elephants feed on grass, leaves and fruit. The rainforests of Gabon are
32、one of the last strongholds for forest elephants, whose numbers have suffered a dramatic decline in recent decades because of hunting.Despite being remote and relatively untouched by people, Lope National Park and its elephants appear to be in trouble. The fruity yield (产量) of many species of trees
33、at the park continues to fall, which seems to be causing forest elephants to go hungry. Because certain tree species depend on the animals to survive, the struggles of the elephant population could jeopardize the long-term sustainability of the forest.Known as an Omphalocarpum procerum, the tree is
34、dotted with doughnut-shaped fruit growing out of its trunk. The fruit has a tough shell that makes it distasteful for every animal species except elephants. The tree relies on elephants to disperse (传播) seeds through their dung (粪) and grows stronger in elephant-populated areas. The tree is rarely f
35、ound where elephants no longer live. The elephants, in turn, depend on the highly nutritious fruit for their diet.A 32-year survey recorded an 81 percent decline in the availability of the fruits that elephants eat. Examining Lopvs weather data for the previous three decades, researchers found that
36、the average nighttime temperature had increased by about 1.5 degrees. The amount of rainfall also had decreased significantly. Climate change was making Lope hotter and drier. Researchers think this is the most credible theory as to why fruit has been declining.They also found that, on average, the
37、body condition of forest elephants had declined by a pronounced 11 percent from 2008 to 2018. The scarcity of fruit in Lope was the likeliest explanation. The lack of fruit makes it harder for elephants to get the nutrition they need. Lopes elephants try to make up for the fruit shortage by suddenly
38、 entering peoples gardens in the middle of the night.At Lope National Park scientists now are investigating whether climate change is changing the elephants diet. As they continue their research, they thought: Could the fraying of the ancient bond between trees and elephants in a place as pristine a
39、s Lop be a forewarning?8. What does the underlined word “jeopardize” in paragraph 2 probably mean?A. Endanger.B. Promote.C. Achieve.D. Ensure.9. What is the purpose of paragraph 3?A. To state the effect of habitat loss on elephants.B. To prove the importance of the species diversity.C. To present th
40、e gradual process of forest decline.D. To show the close relationship between the tree and elephants.10. What makes fruits in Lope less available to elephants?A. Frequent heavy rainfall.B. The lack of fruit growers.C. Inappropriate tree cutting.D. The threat of climate change.11. How do Lopes elepha
41、nts deal with the fruit shortage?A. They visit humans gardens for food.B. They travel farther to search for fruit trees.C. They start to eat other highly nutritious plants.D. They carry fruit seeds to elephant-populated areas.【答案】8 A 9. D 10. D 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍森林大象和树木果实存在紧密联系,大象以果实为食,而生产大
42、象所需要的果实的树木也依赖大象生存,然而这些果实却在逐渐减少。【8题详解】词句猜测题。根据划线单词所在句子“Because certain tree species depend on the animals to survive, the struggles of the elephant population could jeopardize the long-term sustainability of the forest.(由于某些树种依赖动物生存,大象种群艰难生存可能jeopardize森林的长期可持续性。)”可知,某些树木依赖大象生存,但如今大象数量减少,艰难生存,这会危及森林的
43、长期可持续性,由此可推知,划线单词jeopardize意为“危及”,与A项“Endanger(危及)”意思一样,故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“The tree is rarely found where elephants no longer live. The elephants, in turn, depend on the highly nutritious fruit for their diet.(在大象不再生活的地方很少能找到这种树。反过来,大象的食物依赖于高营养的水果。)”可推知,第三段的写作目的是为了展示这种树和大象之间的亲密关系。故选D。【10题详解】细节理解
44、题。根据第四段中“Climate change was making Lope hotter and drier. Researchers think this is the most credible theory as to why fruit has been declining.(气候变化让Lope越来越热,越来越干燥。研究人员认为,这是最可信的理论,为什么水果一直在下降。)”可知,使得Lope的水果对大象来说更加稀缺的原因是气候变化的威胁,故选D。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Lopes elephants try to make up for the fruit sh
45、ortage by suddenly entering peoples gardens in the middle of the night.(Lope的大象为了弥补水果的短缺,在半夜突然闯入人们的花园。)”可知,大象为了弥补水果短缺,于是到人类的花园寻找食物。故选A。DPeople are looking to make meaning after the global pandemic. And one way that some of us do this is to credit coincidences the unexpected concurrence (同时发生) of eve
46、nts with helping to find jobs, friends and spouses, make significant career decisions and relieve pains. Scholars disagree on the cause of coincidences. Some say they are random and due to probability. Others see God or spiritual forces at work. Still others say its our subconscious making connectio
47、ns. No matter the cause, people who study coincidences say that paying attention to these moments may help us, especially in times of stress.Studies show that noticing coincidences may help boost both the effectiveness of psychotherapy and mental well-being. Michael Schauch, 42, an investment-portfo
48、lio manager in Squamish, British Columbia, who is an avid mountaineer, lost his best friend Brent last year. A few months later, Mr. Schauch climbed a mountain he and Brent often scaled together. At the summit, Mr. Schauch found hundreds of ladybugs. When he climbed a different mountain on the anniv
49、ersary of Brents death, he saw a ladybug a she started up each new section of the rock face. “I knew at once that it was Brent, and that he was still there with me, as if to say: “Youve got this, Mike. Keep going!” he says.Coincidences can make the world feel like it makes good sense says David B. Y
50、aden, an assistant professor at the Johns Hopkins University School. Varieties of spiritual experiences show a correlation (关联) between coincidences and an increase in positive emotions, better personal relationships and a greater sense of meaning in life. Coincidences are more likely to happen to c
51、ertain people. “People who are troubled by distress and searching for signs: are more likely to experience coincidences,” says Bemard Beitman, a psychiatrist and a coincidence researcher. If youd like to enhance your ability to notice coincidences, there are several strategies, says Lisa Miller, a c
52、linical psychologist: Be open to them. Write them down. Talk about them with others. “We really need this deep inner wisdom.” she says.12. What can we learn about coincidences from paragraph 1?A. They happen as expected.B. They provide guidance or relief.C. They activate subconscious mind.D. They co
53、ntribute to invisible forces.13. Why does the author mention Michael Schalchs story?A. To clarify the cause of coincidences.B. To offer a method of coping with grief.C. To show the comforting effect of coincidences.D. To present a solid friendship between two climbers.14. What can we infer from the
54、last paragraph?A. Lucky people tend to be surprised by coincidences.B. The less we cultivate coincidences, the more likely they happen.C. Coincidences mean more to our daily lives than the surface.D. Coincidences can help us relieve sadness and tighten connections.15. What is the passage mainly abou
55、t?A. The meaningful moments in life.B. The hidden power of coincidences.C. The various opinions on coincidences.D. The strategies for noticing coincidences.【答案】12. B 13. C 14. D 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了“巧合”这一心理学概念,以及它对人们和世界所带来的积极作用。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“No matter the cause, people who study coinci
56、dences say that paying attention to these moments may help us, especially in times of stress.(不管是什么原因,研究巧合的人说,关注这些时刻可能对我们有帮助,特别是在压力大的时候)”可知,这些巧合可能对我们有帮助,特别是在压力大的时候。由此推知,这些巧合可能会给人们提供指导或宽慰。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段中“When he climbed a different mountain on the anniversary of Brents death, he saw a ladybug
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
