山东省滨州市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 滨州市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省滨州市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分,共12页。满分150分。考试用时120分钟。考试 结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、县区和科类填 写在答题卡和试卷规定的位置上。2.选择题部分每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如 需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.非选择题部分必须用0. 5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题指定区域 内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能
2、使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节;满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和 阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Where is Steven now?A. At home. B. At school. C. In the hospital.2.What does the m
3、an want to do?A. Surf the Internet. B. Apply for a job. C. Put an ad.3.What are the speakers talking about?A. Puppies. B. Kids. C. Pictures.4.What did Bob do yesterday?A. He called Mark.B. He watched a game.C. He played computer games.5. Why does the man sound upset?A. He was late for work.B. He mis
4、sed his flight.C He was fed up with meetings.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小 题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给岀5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What does the woman think of the mans apartment?A. Beautiful. B. Untidy. C. Large.7
5、. What are the speakers going to do?A. Have a meal together . B. Clean up the room. C. Go home.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. Why does the man look pale?A. He got sick.B. He didnt sleep well.C. He argued with his manager.9. How are the mans projects going?A. He has finished all. B. He hasnt started yet. C.
6、 He hasnt completed any.10. What will the woman do to help the man?A. Have a chat with him. B. Talk with his manager. C. Do the projects with him.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. How did the man get the news?A. From the TV. B. From the Internet. C. From the newspaper.12. What is the news about?A. A crowded
7、 town. B. A big disaster. C. A donation.13. What will the speakers do first?A. Make a phone call B. Donate some money. C Search for some information.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. What is War Craft ?A. A game. B. A movie. C. A toy.15. How does the man find the price of War Craft ?A. Too expensive. B. Ver
8、y normal. C. Quite cheap.16. What do we know about the woman?A. She lives in a shared room.B. She has no interest in War Craft .C. She likes watching movies in her spare time.17. What does the woman like about War Craft H ?A. Sound. B. Pictures. C. Plots.听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. Where can you hear
9、this announcement?A. In a library. B. In a restaurant. C. In a supermarket.19.When is the closing time?A. 8 : 45 pm. B. 9 : 00 pm. C. 10 : 00 pm.20. Where are the listeners asked to leave?A. From the front doors. B. From the back doors. C. From the side doors.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题海小题2. 5分,满分
10、37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上 将该项涂黑。AThe best London hotels near Oxford StreetAn expert guide to the top London hotels near Oxford Streeteight minutes walk or less including the best hotels for their family-friendly services and budget accommodation.The London EDITIONSoho, London,
11、EnglandThis place is just off Oxford Street in leafy Fitzrovia. It will suit those who want more than a bed for the night. The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling, old not new, that really grabs the attention. The picture- lined restaurant is an equally suc
12、cessful space. The rooms are a bit like being inside a luxurious cigar box, with their wood-panelled walls and artful fur sofa covers that add a feeling of warmth.The Langham, LondonMarylebone, London, EnglandAn advert from the late 19th century declares that the Langham is situated in the most heal
13、thy, convenient and fashionable position in London. Today this still holds true; the hotel is right in the centre of London. This is one of Londons oldest grand hotels. Everything feels as if it has been running the way it should for a long time. Expect enormous vases of fresh flowers in public area
14、s, oriental furnishings and marble baths in the rooms. This is also home to Michel Roux Jrs Roux, which does tasty French cuisine. The Grazing GoatMarylebone, London, EnglandThe hotel is located on New Quebec Street, a quiet road lined with clothing shops and beauty salons about three minutes walk f
15、rom Oxford Street. Theres something of a village feel to this area of London that is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome. Rooms have Egyptian cotton beds, Aesop toilets and walls in the color of moss green and steel blue. The food menu offers seasonal Bri
16、tish foods with the latest trendy ingredients.1. In The London EDITION, customers are most likely to be attracted by its .A. multi-functional lobbyB. restored ceilingC. luxurious cigar boxD. wood-panelled walls2. What do The Langham, London and The Grazing Goat have in common?A. They are old grand h
17、otels.B. They serve delicious French cuisine.C. They offer fresh flowers in their bedrooms.D. They are located in Marylebone, London.3. Which hotel gives customers the feeling of being in the rural area?A. The London EDITION.B. The Langham, London.C. The Grazing Goat.D. All the above.【答案】1. B 2. D 3
18、. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三家伦敦牛津街附近最好的旅馆的情况,包括地址和特色等信息。【1题详解】细节理解题。根据The London EDITION部分中The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling, old not new, that really grabs the attention.可知多功能大厅是一个很好的入口,不过,真正吸引人们注意的是修复后的天花板(旧的而不是新的)。由此可知,在The London EDITION,顾客最有可能被修复的天花板所
19、吸引。故选B。【2题详解】细节理解题。根据The Langham, London部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)以及The Grazing Goat部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)可知,The Langham,London 和The Grazing Goat的共同之处是他们位于伦敦的Marylebone。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中Theres something of a village feel to this area of London that
20、 is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome.可知伦敦的这个地区有一种乡村的感觉,这种感觉很难与远处的旅游团相适应但这是最受欢迎的。由此可知,The Grazing Goat酒店能给客人一种置身于乡村的感觉。故选C。BRome is recognized across the globe for its classical artwork, but recently the citys street art has been drawing attention. Whil
21、e many urban artists stick to painting murals(壁画),one Italian sculptor is resisting the trend with his wonderful works made from an unusual material. Andrea Gandini, a native of Rome in his early twenties, has been recognized for his wood carvings of old tree trunks scattered across the citys landsc
22、ape.Gandinis Trocomorto, or dead trunk project, began in 2018, when the artist ran out of sculpting clay. Thats when he noticed the remains of an old tree stump in his neighborhood. He realized that Rome was full of potential canvases(画布)just waiting to be given a new life. Bringing trees back to li
23、fe is exactly how Gandini and others describe his art.Due to years of poor care by the city, many trees became diseased and had to be cut down. This resulted in lots of old stumps that degraded the streets of Rome, which were costly to remove. However, they have been a perfect canvas of Gandini, who
24、 has completed over 50 carvings across the city.Gandini gives each old tree trunk a face and personality of its own. By recognizing each formerly living tree as individual, he hopes to give them some dignity in death and respect each of them with their own headstone of sorts. For those that cant mak
25、e the trip to Rome, Gandini documents his works of art on Facebook.Gandinis “dead trunk project reminds us of what Auguste Rodin says, There is no lack of beauty in the world, but a lack of eyes to find it. All is beautiful in the eyes of the artist, for his keen eye sees through the heart of all li
26、ving things. To discover its character is to pierce its outer form and touch its inner truth. This truth is also beauty.4. What has drawn peoples attention recently in Rome according to the passage?A. Its classical artwork.B. Its traditional murals.C. Its street wood carvings.D. Its unusual material
27、.5. Which statement is NOT correct about Gandinis works?A. They are full of life.B. They follow the trend of murals.C. They beautify the city.D. They are appreciated by some artists.6. What does Gandini try to put in his works?A. Dignity and respect.B. Beauty and kindness.C. Hope and personality.D.
28、Death and art.7. What can we learn from this passage?A. Beauty is always around for keen eyes.B. Inner truth is difficult to find.C. We live in a world lacking beauty.D. Grandini is a person who loves nature and truth.【答案】4. C 5. B 6. A 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了,艺术家甘迪尼在罗马用艺术赋予死树干新的生命。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“
29、While many urban artists stick to painting murals(壁画),one Italian sculptor is resisting the trend with his wonderful works made from an unusual material. Andrea Gandini, a native of Rome in his early twenties, has been recognized for his wood carvings of old tree trunks scattered across the citys la
30、ndscape.”(当许多城市艺术家坚持画壁画时,一位意大利雕塑家用一种不寻常的材料制作的奇妙作品来抵制这一潮流。甘迪尼,二十出头的罗马本地人,因其散布在城市景观中的旧树干木雕而闻名。)可知最近在罗马引起人们注意的是甘迪尼的街头木雕艺术。故选C项。【5题详解】细节理解题。由第一段中的“While many urban artists stick to painting murals(壁画),one Italian sculptor is resisting the trend with his wonderful works made from an unusual material. And
31、rea Gandini, a native of Rome in his early twenties, has been recognized for his wood carvings of old tree trunks scattered across the citys landscape.”(当许多城市艺术家坚持画壁画时,一位意大利雕塑家用一种不寻常的材料制作的奇妙作品来抵制这一潮流。甘迪尼,二十出头的罗马本地人,因其散布在城市景观中的旧树干木雕而闻名。)可知甘迪尼不追求壁画的潮流,而是专注街头木雕艺术,B项“它们追随壁画的潮流。”错误。故选B项。【6题详解】推理判断题。由倒数第二
32、段中的“By recognizing each formerly living tree as individual, he hopes to give them some dignity in death and respect each of them with their own headstone of sorts.”(通过承认每一棵以前活着的树都是个体,他希望在死亡中给它们一些尊严,并用它们自己的墓碑来尊重它们。)可推断出甘迪尼试图在他的作品(死树干)中加入尊严和尊重。故选A项。【7题详解】推理判断题。由最后一段中的“Gandinis “dead trunk project remi
33、nds us of what Auguste Rodin says, There is no lack of beauty in the world, but a lack of eyes to find it. All is beautiful in the eyes of the artist, for his keen eye sees through the heart of all living things.”(甘迪尼的“死树干”项目让我们想起奥古斯特罗丁说过的话,“世界上并不缺少美,而是缺少寻找美的眼睛。”在艺术家的眼中,一切都是美丽的,因为他敏锐的眼睛能看透一切生物的心灵。)可
34、推断出美丽周围总是有一双敏锐的眼睛,A项符合文意。故选A项。CThis new packaging material looks like conventional plastic, but its actually made from fish waste and algae(海藻)-and unlike plastic, if it escapes into the ocean, a fish could likely eat it safely. The material, called MarinaTex, is the winner of this years James Dyson
35、 Award.It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughes, a recent graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing factory to see the massive quantity of waste generated by the industry and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales (鳞片). When I h
36、ad it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible. Hughes spent months experimenting with fish waste in her kitchen, running more than 100 experiments to find a binder and a process that could hold together the proteins in the fish skins and scales. I had
37、a lot of failed attemptsa lot of things either were too easily broken or too soft or easily went bad, she says. She finally landed on a type of algae that can be locally got.The material can be used to replace oil-based plastic in packaging such as bags or the half transparent windows used to show p
38、roducts in boxes. As her research continues, Hughes says that shell be studying how MarinaTex works and how long it could be used to store food.Unlike some compostable plastics which need to be processed in an industrial composting facility to break down, the new material can break down in four to s
39、ix weeks in a backyard compost bin. All the ingredients are food-grade safe, Hughes says. So, this breaks down much like a piece of food would break down.8. Why did Hughes develop MarinaTex?A. She wanted to look for a new plastic.B. She would like fish to eat it safely.C. She wanted to win James Dys
40、on Award.D. She wanted to make use of fish skins and scales.9. What does the underlined word it in Paragraph 2 refer to?A. The fish processing factory.B. The fish waste.C. Fish scales.D. Fish skins.10. What is the main advantage of MarinaTex compared with conventional plastic?A. It is stronger and m
41、ore flexible.B. It can be used as plastic bags.C. It has the nutritional value for fish.D. It can break down very easily and fast.11. Which one is the best title for the passage?A. Working with WasteB. Developing New IdeasC. Making Bags from Fish WasteD. Getting Rid of Plastic Pollution【答案】8. D 9. B
42、 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一个大学应届毕业生设计了一种用鱼废料制作的包装材料,这种材料更快、更容易分解。【8题详解】细节理解题。根据第二段的It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughes, a recent graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing factory to see the massive quantity of waste generated by the industry
43、 and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales ( Lucy Hughes,一名苏塞克斯大学的应届毕业生,说:“这始于我对处理废品的渴望”,她曾经参观过一家鱼类加工厂,看到了该行业产生的大量废物,并找到了利用这些废物的方法。她专注于鱼皮和鱼鳞。)可知,Hughes 开发MarinaTex 是为了利用鱼鳞和鱼皮。D. She wanted to make use of fish skins and scales.(她想利用鱼皮和鱼鳞)符合以上说法,故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据第二段的She focus
44、ed on fish skins and scales (鳞片)When I had it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible.Hughes spent months experimenting with fish waste in her kitchen (她专注于鱼皮和鳞片,当我把它拿在手上时,我意识到这有很大的潜力,“它超级坚韧和柔软。休斯花了几个月的时间在她的厨房里试验鱼废料”)根据句意推测划线的it指代鱼的废料。B. The fish waste
45、.(鱼的废料)符合以上说法,故选B项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的Unlike some compostable plastics, which need to be processed in an industrial composting facility to break down, the new material can break down in four to six weeks in a backyard compost bin. (不像一些需要在工业堆肥设施中进行处理才能分解的塑料,这种新材料可以在后院的堆肥中经过1-4周就可以分解。)可知,和传统材料相比,这种新
46、材料的分解更快、更容易。D. It can break down very easily and fast.(它可以很容易很快就分解)符合以上说法,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的This new packaging material looks like conventional plastic, but its actually made from fish waste and algae (这种新的包装材料看起来像传统塑料,但实际上它是由鱼的废料和海藻做成的)可知,本文主要介绍了一种用鱼的废料做成的包装材料,以及它更快、更容易分解的特点。C. Mak
47、ing Bags from Fish Waste(用鱼废料制作包)可以作为本文标题,故选C项。DTwo years ago this month, a 19-year-old American shot and killed 17 people at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Fourteen of the victims were students; the other three were teachers. The gunman was a former student at the high s
48、chool.On this anniversary, as with other anniversaries of school shootings, Americans continue debating how to make sure students are safe in schools.To increase preparedness for such an event, many schools now hold shooter drills for students and their teachers. A report released by Everytown for G
49、un Safety, a non-profit organization, notes the possible harmful effects of such exercises. It urges school administrators to look for better ways to make schools safe and to prepare children for an active shooter.One problem with the way schools carry out shooter drills is how much they frighten st
50、udents. When a school fails to inform parents and students about plans for a drill, the children may think that the attack is real. In some communities, the report says, schools deploy individuals who are told to act like “masked gunmen”. Students as young as three or four years old may be told to s
51、tay quiet in a small space for a long period of time. Experts on mental health say these experiences can have both short- and long-term effects on how well the children behave in school, as well as on their physical and mental health.Melissa Reeves, former president of the National Association of Sc
52、hool Psychologists, said the drills may “trigger either past trauma or trigger such a similar reaction that it actually ends up scaring the individuals instead of better preparing them to respond in these kinds of situations.”In 2007, one study found it better to prepare students for an “intruder”,
53、rather than a shooter. Another study noted the value of announcing drills in advance and following them with discussion. Students in that situation felt better prepared to handle possible violence.12 What is the problem with the shooter drills?A. Students only suffer short-term damage.B. Students ph
54、ysical health cannot be affected.C. Students may think they are real and get scared.D. Too young children may not understand what is happening.13. What does trigger in Paragraph 5 most probably mean?A. Limit.B. Cause.C. Reduce.D. Regulate.14. What is Melissa Reeves attitude toward the shooter drills
55、?A. Critical.B. Favorable.C. Indifferent.D. Unclear.15. How can students be better prepared to handle possible shooter drills?A. The schools give them a surprise.B. They only prepare for shooters.C. The masked “attacker” carries a toy gun.D. Drills are announced beforehand and discussed afterwards.【
56、答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。因为美国的校园枪击事件,美国人继续讨论如何确保学生在学校的安全。为了增加对这种事件的准备,许多学校现在为学生和他们的老师举行射击演习。文章主要说明了这种射击演习存在的问题,和人们对此的看法。【12题详解】细节理解题。根据第四段中One problem with the way schools carry out shooter drills is how much they frighten students. When a school fails to inform parents and students abo
57、ut plans for a drill, the children may think that the attack is real.可知学校进行射击演习方式有一个问题,那就是他们使学生有多害怕。当学校没有告知家长和学生演习计划时,孩子们可能会认为袭击是真的。由此可知,射击训练的问题是,学生可能认为射击演习是真实的,感到害怕。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据后文either past trauma or trigger such a similar reaction that it actually ends up scaring the individuals可知Melissa R
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
