山东省潍坊诸城市2019-2020学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 潍坊 诸城市 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省潍坊诸城市2019-2020学年高一英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10
2、秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1 Which bus is the woman looking for?A. No.5. B. No.13. C. No.30.2. What color book does the man want?A. The red one. B. The blue one. C. The black one3. What is Tony now?A. A photographer. B. A teacher. C. A write.4. When will the speakers go dancing?A. On Monday. B. On
3、 Thursday. C. On Friday.5. What are the speakers mainly talking about?A. A coffee shop. B. The womans cup. C. A mark on the table.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What will Manuel do
4、 first?A. Clean the floors. B. Count all the cash. C. Turn off the computers.7. Where does the conversation probably take place?A. In a bank. B. In a clothing store. C. At the womans house.听第7段材料,回答第8、9题。8. How many times has Jillian been late this week?A. Twice. B. Three times. C. Five times.9. Wha
5、t does Mr. Donatello suggest Jillian do?A. Sit in the front. B. Set her clock ahead. C. Have her car repaired.听第8段材料,回答第10至12题。10. What do the speakers buy first?A. Vegetables. B. Drinks. C. Meat.11. What do the speakers buy for Jimmy?A. White Bread. B. Coffee. C. Chocolate.12. How many bottles of m
6、ilk do the speakers buy?A. Three. B. Two. C. One.听第9段材料,回答第13至16题。13 Where is Mr. Smith now?A. In his house. B. In his office. C. Out of town.14. What relation is the woman to Mr. Smith?A. His wife. B. His secretary. C. His manager.15. Who is making the telephone call?A. Mr. Smith. B. Mr. House. C.
7、Mr. Hurst.16. Why does the man make the telephone call?A. To cancel a meeting. B. To offer a telephone number. C. To change the time of an appointment.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who gave Frank Marshall the Chinese name?A. His teacher. B. His friend. C. His parents.18. Where did Simon Fan study Chinese be
8、fore coming to Shanghai?A. In Berlin. B. In Xian. C. In Suzhou.19. When does Simon Fan have difficulty in using Chinese?A. When writing to Chinese people.B. When talking with Chinese people.C. When listening to the talk among Chinese people.20. What does Simon Fan wish to do?A. Make more friends.B.
9、Teach Chinese one day.C. Study his own language.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIndependence is something that can be difficult to achieve. But dont worry because here we have four books that can help you. If you dont buy less than three of them, youll b
10、e given a 20% discount!The Total Money Makeover by Dave RamseyTaking care of your finance is hard. Dave Ramsey, a famous businessman, is here to take you on the whole process of planning your finance, and show the myths of cash advances and debt consolidation (债务重整), to make sure your finance is hea
11、lthy.Price: $14.49Graces Guide by Grace HelbigGrace Helbig shared her tips to becoming a grown-up. The book is full of personal stories of Helbig, her struggles and the lessons she learnt from failing many times. This book is your on-the-go fun read with pictures and drawings of Helbig, and workshee
12、ts (作记录) to practice.Price: $7.95The Oh She Glows Cookbook by Angela LiddonHaving suffered from eating disorder and living on diet, Angela Liddon promised to eat healthily forever. She threw out her fat-free butter spray (黄油喷雾) and low-calorie frozen dinners after learning how to properly cook. This
13、 book contains more than 100 recipes (食谱) covering breakfast, salads, soups, power snacks and the main dishes for a healthy meal at any time of the day. We all know that healthy eating is all part of being independent.Price: $22.22Tiny Beautiful Things by Cheryl StrayedLife can be hard, especially w
14、hen it comes to relationships with others. In the book, Strayed gives advice on love and life. She writes about different subjects: a son rejected by his parents, a mother who has lost her child. And the message hidden throughout all her advice is always that, if you want a good life, you have to cr
15、eate it.Price: $8.761. How much will you save at least if you buy three of the listed books?A. $5.68.B. $6.24.C. $8.95.D. $9.10.2. What is special for the book Graces Guide?A. It is about how to grow up healthily.B. It is mainly about how to work better.C. It is based on its authors life experienceD
16、. It teaches readers to learn from others life stories.3. Which book should you choose for someone who is bad at getting along with others?A. Graces Guide.B. Tiny Beautiful Things.C. The Total Money Makeover.D. The Oh she Glows Cookbook.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了四本书,可以在如何独立方面帮助你。【1题详解】
17、细节理解题。根据第一段的If you dont buy less than three of them, youll be given a 20% discount!如果你买至少3本书以上,就会得到20%的折扣,如果你买了三本书,至少能省(14.49+7.95+8.76)*0.2=6.24,至少能省$6.24。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Graces Guide by Grace Helbig部分The book is full of personal stories of Helbig这本书充满了Helbig的个人故事,由此可知,格雷斯指南这本书的特别之处是基于作者的生活经历。故选C
18、。【3题详解】细节理解题。根据Tiny Beautiful Things by Cheryl Strayed部分的Life can be hard, especially when it comes to relationships with others. 生活可能会很艰难,尤其是当涉及到与他人的关系时。由此可知,对于不善于与人相处的人,你应该选择Tiny Beautiful Things这本书,故选B。【点睛】同义转写,是高中英语阅读理解的文章和选项的表达手段。如第2小题应抓住题干中的“authors life experience”和原文中的“personal stories”是异曲同工
19、的效果,故能够迅速确定答案的位置。BOne-year-old Tallulah turned purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat. Her mum Leigh-Anne said the drama began during a visit to her grandmas house when her grandparents gave her older kids some sweets.“Then at about 4:45 pm, Tallulah started to chokewe
20、all went into a panic.”“It seemed like it went on for ages. Not one of us knew what to do.”“I rang an ambulance while my grandma and granddad tried to get the sweet to come up.”“Tallulah was panicking at first but then she started to go purpleshe almost had no oxygen left in her.”With her daughter l
21、imp (无力的) and time running out, LeighAnne knew she couldnt afford to wait for the ambulance to arrive.“The only thing I could think was to go out into the street.” She said.“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma rushed out crying with Tallulah.”At exactly the moment, Caitlin
22、, who is studying public services at Redcar College, was passing by Queen Street. She said, “I was waiting to go to work when I heard someone screaming for help, so I ran straight over.”The 17-year-old girl added, “Something just clicked and I went into auto mode. The little girl was completely limp
23、, so I checked her airways and tilted (使倾斜) her over and started hitting her back. I turned her round and tapped on her chest, then after what felt like forever she coughed up the sweet and spat it out.As soon as she started crying I felt a huge relief. I was just so pleased I was able to help.”Cait
24、lin was taught her lifesaving skills when she joined the Army Cadets four years ago.4. When did Tallulah get choked?A. While eating sweets.B. While enjoying a drama.C. While having a meal.D. While taking some medicine.5. Why did the family go out into the street?A. To buy some needed tools.B. To sea
25、rch for timely help.C. To get a breath of fresh air.D. To wait for the ambulance to arrive.6. Which of the following can best describe Caitlin?A. Brave and selfless.B. Kind and energetic.C. Determined and generous.D. Quick-thinking and helpful.7. What may be the best title for the text?A. First aid
26、skill sounds important.B. Screaming for help makes sense.C. Eating sweets endangers baby girl.D. Heroic teenager saves baby girls life.【答案】4. A 5. B 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述的是一岁的Tallulah在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。【4题详解】细节理解题。根据第一段One-year-old Tallulah turne
27、d purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat.(一岁大的塔卢拉在糖果卡在喉咙里后,脸色发紫,一动不动。)可知,Tallulah在吃糖果的时候被卡住了。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文中“The only thing I could think was to go out into the street.” She said.“我唯一能想到的就是走到街上去。”她说。”和“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma
28、rushed out crying with Tallulah.”“我冲了出去,尖叫着找人帮忙,而我奶奶和塔卢拉也冲了出来。”由此推知,这家人跑到街上去为了“寻求帮助”。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第四段中She said, “I was waiting to go to work when I heard someone screaming for help, so I ran straight over.”她说:“我正等着去上班,突然听到有人喊救命,所以我就直接跑过去了。”可知,Caitlin反应快和乐于助人。故选D。【7题详解】主旨大意题。文章讲述的是一岁的Tallulah在
29、吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。故D项是最佳标题。【点睛】弄清文章的大意,关键是找到主题句。主题句的位置:主题句通常在文首、文末或首尾呼应,有时也在文中,或没有主题句,需根据文章所述内容进行归纳。各段的主题句也常在该段的首句或尾句。议论文和说明文一般有主题句,但记叙文通常没有主题句,需要归纳。本题第4小题,文章讲述的是一岁的Tallulah在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。故选D。CAmazon is o
30、pening its 12th high-tech convenience store Tuesday in New York. The spot will be the first of the chain to allow customers to pay with cash. The move comes with growing resistance against cashless stores, which critics say refuse to serve people who dont have bank accounts.At other locations of the
31、 store, shoppers enter by scanning the Amazon Go app. Thats still the case for customers paying with a credit card, but people paying with cash will have an “entry associate” scan them through the turnstiles (旋转栅门). Once theyre finished, those shoppers will check out with an Amazon Go employee and r
32、eceive a paper receipt. Cashless customers can still walk out by scanning a phone that has the Amazon Go app at the turnstiles. Customers using the Go app can exit without waiting and get a digitized receipt.The 1,300-square-foot New York store-the first Amazon Go store on the East Coast-will offer
33、prepared foods, such as sandwiches and salads, It will also have Amazon Meal Kits and locally made options.Amazon says it will begin accepting cash at its other Go stores “over time.” A number of retailers (零售商) and restaurants, such as Sweetgreen and Dos Toros Taqueria, are facing roadblocks to the
34、ir cashless recommendations.New Jersey Governor Phil Murphy recently signed a law banning cashless stores in that state. Philadelphia also passed a law to prohibit cashless stores earlier this month, and officials in New York City, Washington and San Francisco are considering similar moves. The fede
35、ral government does not require retailers to accept cash.“While card-only may be convenient for some businesses, it can actually be discriminatory against poor communities that dont have as much access to banks or lines of credit,” said New Jersey State Senator Nellie Pou, who sponsored the states n
36、ew law. Not accepting cash could also be bad for business. Americans use it in 30% of all business deals, according to a 2017 report from the Federal Reserve Bank of San Francisco.8. Why is Amazon opening a new store accepting cash?A. To persuade those critics.B. To obey the local regulations.C. To
37、improve its retail service.D. To compete with cashless stores.9. What will shoppers paying with cash do at the new store?A. Exit in line with a digitized receipt.B. Walk out by scanning a phone with the Go app.C. Enter through the turnstiles by scanning a phoneD. Check out with an employee and get a
38、 paper receipt.10. How did some states and cities react to cashless stores?A. By making laws to stop them.B. By requiring retailers to run them.C. By learning from Amazon to improve them.D. By following the federal government to accept them.11. What is the main idea of the last paragraph?A. It s nec
39、essary to make cashless stores easily accessible.B. More banks should be built in poor communities.C. Card-only payment is convenient for business.D. Not accepting cash has its disadvantages.【答案】8. C 9. D 10. A 11. D【解析】这是一篇说明文。周二,亚马逊在纽约开设了第12家高科技便利店。这将是该连锁店中第一个允许顾客用现金支付的地方。此举伴随着对无现金商店的抵制而来,批评人士称无现金
40、商店拒绝为没有银行账户的人提供服务。文章说明了这些商店的购物方式,以及社会中对于无现金商店的抵制行为和看法。【8题详解】细节理解题。根据第一段中The move comes with growing resistance against cashless stores, which critics say refuse to serve people who dont have bank accounts.可知,此举伴随着对无现金商店的抵制而来,批评人士称无现金商店拒绝为没有银行账户的人提供服务。由此可知,亚马逊开新店接受现金是为了改善零售服务。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段中On
41、ce theyre finished, those shoppers will check out with an Amazon Go employee and receive a paper receipt.可知,一旦他们完成后,这些购物者将与Amazon Go的员工结账并收到纸质收据。由此可知,用现金购物的人在新店会与员工结账,并得到一张纸质收据。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段New Jersey Governor Phil Murphy recently signed a law banning cashless stores in that state. Philad
42、elphia also passed a law to prohibit cashless stores earlier this month, and officials in New York City, Washington and San Francisco are considering similar moves. The federal government does not require retailers to accept cash.可知,新泽西州州长Phil Murphy最近签署了一项法律,禁止该州的无现金商店。本月早些时候,费城还通过了一项禁止无现金商店的法律,纽约市
43、、华盛顿和旧金山的官员也在考虑类似的举措。联邦政府不要求零售商接受现金。由此可知,一些州和城市通过制定法律来阻止无现金商店。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段中“While card-only may be convenient for some businesses, it can actually be discriminatory against poor communities that dont have as much access to banks or lines of credit,” said New Jersey State Senator Nellie Po
44、u, who sponsored the states new law. Not accepting cash could also be bad for business.可知,新泽西州参议员Nellie Pou是这项新法案的发起人,她说:“虽然信用卡对一些企业来说可能很方便,但它实际上可能是对贫困社区的歧视,因为贫困社区没有那么多的机会获得银行或信贷额度。”不接受现金也可能对生意不利。由此可知,最后一段的大意是不接受现金有它的缺点。故选D。DThe bad health effects of sleep loss during the week cant be repaid by long
45、er weekend sleep, according to a new study.Researchers have long known that sleep deprivation (剥夺) can cause weight gain and increase other health risks. But for those who force themselves out of bed every weekday after too few hours of shut eye, they hope turning off the alarm on Saturday and Sunda
46、y will repay the weekly sleep debt and remove any ill effects.The research, published in Current Biology, crushes those hopes. Despite complete freedom to sleep during a weekend recovery period, people in a sleep lab who were limited to five hours of sleep on weekdays gained nearly three pounds over
47、 two weeks and experienced disorders that would increase their risk for diabetes over the long term. While weekend recovery sleep had some benefits after a single week of sleep loss, those gains were wiped out when people fell right back into their same sleep deprived schedule the next Monday.If the
48、re are benefits of catch-up sleep, theyre gone when you go back to your daily schedule. Its very short lived, said Kenneth Wright, director of the sleep and chronobiology lab at the University of Colorado at Boulder. These health effects are long term. Its kind of like smoking once was-people would
49、smoke and wouldnt see an immediate effect on their health, but people will say now that smoking is not a healthy lifestyle choice. I think sleep is in the early stage of where smoking used to be.Wright said that the study suggests people should put sleep in the first place cutting out the sleep stea
50、lers such as watching television shows or spending time on their phones. Even when people dont have a choice about losing sleep because of child-care responsibilities or job schedules, they should think about getting sleep in the same way they would get a healthy diet or exercise.12. What does the u
51、nderlined word rushes mean?A. Ruins.B. Guarantees.C. Deepens.D. Arouses.13. What will Kenneth Wright agree with?A. Smoking is more harmful than sleep loss.B. Weekend recovery sleep has many benefits.C. Smoking and sleep loss have the same bad effects.D. It takes long for people to see the effects of
52、 sleep loss.14. What does Kenneth Wright advise people to do?A. Take regular exercise every day.B. Reduce the screen time before sleep.C. Watch some TV shows before bedtime.D. Sleep as long as possible during weekdays.15. What is the main purpose of this passage?A. To share some unhappy experiences.
53、B. To show some unknown facts.C. To promote a healthy lifestyle.D. To introduce a new study.【答案】12. A 13. D 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了一项新的研究,该研究认为一周睡眠缺失所带来的不良影响不能通过周末更长的睡眠来偿还。【12题详解】词义猜测题。根据第三段的they hope turning off the alarm on Saturday and Sunday will repay the weekly sleep debt and remove any i
54、ll effects.(他们希望在周六和周日关掉闹钟来偿还一周的睡眠债,消除任何不良影响)和The research, published in Current Biology, crushes those hopes. Despite complete freedom to sleep during a weekend recovery period, people in a sleep lab who were limited to five hours of sleep on weekdays gained nearly three pounds over two weeks and e
55、xperienced disorders that would increase their risk for diabetes over the long term.(这项发表在当代生物学上的研究crushes这些希望。尽管在周末的恢复期可以完全自由睡觉,但在睡眠实验室里,那些在工作日只能睡5个小时的人在两周内体重增加了近3磅,并经历了长期的失调,这将增加他们患糖尿病的风险)可知,他们想通过周末增加睡眠来消除平时睡眠不足的希望可能不会实现。由此推测划线部分的意思是“摧毁”。A. Ruins.(摧毁)符合以上说法,故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第四段的These health eff
56、ects are long term. Its kind of like smoking once was-people would smoke and wouldnt see an immediate effect on their health, (这些对健康的影响是长期的。这有点像过去吸烟,人们吸烟不会立即看到对健康的影响)可知,Kenneth Wright 认为睡眠不足对人健康的影响要很长时间才能看到,就像吸烟对健康的影响一样。D. It takes long for people to see the effects of sleep loss.(对于人们来说要花很长时间才能看到睡眠
57、不足的影响)符合以上说法,故选D项。【14题详解】细节理解题。根据倒数第一段的Wright said that the study suggests people should put sleep in the first place cutting out the sleep stealers such as watching television shows or spending time on their phones. (Wright说这项研究建议人们应该把睡觉放在首位,杜绝看电视节目或玩手机等“偷睡眠的行为。”)可知,Wright建议人们减少睡眠前看电视或手机的时间。B. Redu
58、ce the screen time before sleep.(减少睡眠前的屏幕时间)符合以上说法,故选B项。【15题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的The bad health effects of sleep loss during the week cant be repaid by longer weekend sleep, according to a new study.(根据一项新的研究,一周睡眠缺失所带来的不良影响不能通过更长的睡眠来偿还)可知,本文的主要目的是介绍一项新的研究,该研究认为一周睡眠缺失所带来的不良影响不能通过周末更长的睡眠来偿还。D. To
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级上册语文习题课件-13胡萝卜先生的长胡子14不会叫的狗∣人教(部编版) (共12张PPT).ppt
