(适用于新高考新教材)备战2025届高考英语一轮总复习 高考题型组合练 Unit 1 Back to school(1)课件 牛津译林版版必修第一册.ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 适用于新高考新教材备战2025届高考英语一轮总复习 高考题型组合练 Unit Back to school1课件 牛津译林版版必修第一册 适用于 新高 新教材 备战 2025 高考 英语 一轮
- 资源描述:
-
1、Unit 1Back to school(1).阅读理解AWhen Zhi Yueying,then 19,went to the remote Niyang village in Yichun City,Jiangxi Province,to work as a village teacher in 1980,villagers were doubtful if she was going to stay long.Over the past four decades,Zhi has devoted herself to rural education.She is a recipient
2、of Touching China awards that recognize the most inspiring role models in 2016.She was also awarded as a model poverty fighter by the government.Zhi has a profound understanding of the importance of education in the mountains.Over the years,she has taught the students and cared for them,since many o
3、f them were“left-behind”children whose parents migrated to other places to work.More than 1,000 students of hers have left the mountain area,and created a better life for themselves.Located amid the mountains,the village was very poor and far from any town.Villagers had to hike in the mountains.“I a
4、rrived at the school in an early evening,and was shocked.I had known the conditions were poor,but the reality was worse.”Moreover,local people needed to go downhill to buy daily necessities,and transport them back in their hands or balanced across their shoulders.“I had never walked uphill on a moun
5、tain road before,so I walked much more slowly than others;sometimes I walked slowly behind too much and was scared to tears,”says Zhi.Sometimes she had to walk uphill by herself with a flashlight at night.The wild boars and rabbits sometimes frightened her and she enhanced her courage by singing lou
6、dly.But she gradually got used to her life there.At the beginning,she found many local people valued their sons far more than their daughters,and would not like to let them attend school.Zhi went to their homes repeatedly and gradually persuaded them to send all their children to school.For those wh
7、o could not afford the tuition,she spared her own money to help.Zhi says seeing her students do well beyond the mountains is deeply rewarding.“My dream,the same as before,is to stay by the side of more children.I know poverty will forever say goodbye to the mountainous villages,to my students,and to
8、 myself,”says Zhi.【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章讲述了在江西山区做乡村教师的支月英的故事。在过去的四十年中她一直致力于乡村教育,悉心教育照顾学生,她梦想着山村、她的学生和她自己都能早日脱离贫困。1.Why did Zhi choose to stay long in the mountains?A.She was a village teacher.B.She was a recipient of Touching China awards.C.She was shocked by the poor living conditions.D.She was aware o
9、f the significance of rural education.细节理解题。根据第二段中“Over the past four decades,Zhi has devotedherself to rural education.”和“Zhi has a profound understanding of theimportance of education in the mountains.”可知,支月英选择长期待在山里是因为她意识到了乡村教育的重要性。故选D项。2.What is paragraph 3 mainly about?A.The reasons for their p
10、overty.B.The ways of buying daily necessities.C.The tough situations in the mountains.D.The description of Zhis teaching experience.段落大意题。根据第三段中“Located amid the mountains,the village wasvery poor and far from any town.Villagers had to hike in the.to buy dailynecessities,and transport them back in t
11、heir hands or balanced across theirshoulders.”可知,山里的村庄地理位置偏僻,条件很差,人们生活非常不便。因此,第三段主要是描绘山里艰苦的环境。故选C项。3.What can we learn about Zhi Yueying?A.She has a sense of achievement.B.She enjoys living in mountains.C.She has changed the local life.D.She likes challenges in teaching.细节理解题。根据最后一段中“Zhi says seeing
12、 her students do well beyondthe mountains is deeply rewarding.”可知,支月英对于自己成果的教育感到很满意,很有成就感。4.What is a suitable title for the text?A.A Life-changing LessonB.A Contributor to Rural EducationC.The Teaching Experience in MountainsD.The Current Situation of Rural Education主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了在江西山区做乡村教师的支月英
13、的故事,在过去的四十年中她一直致力于乡村教育,做出了巨大的贡献。由此可知,B项“乡村教育的贡献者”符合文章大意,适合作为标题。BPlants may tell us when theyre in trouble.Thirsty tomato and tobacco plants make clicking sounds,researchers have found.The sounds are ultrasonic(超声波的),meaning they are too high-pitched for human ears to hear.But when the sounds are tra
14、nsformed to lower pitches,they sound like popping bubbles(爆破的泡泡).Plants also make clicks when their stems(茎)are cut.“Its not like the plants are screaming,”says Lilach Hadany,an evolutionary biologist working at Tel Aviv University in Israel.“Plants may not mean to make these noises.Weve shown only
15、that plants create informative sounds.”Hadany and her colleagues first heard the clicks when they set microphones next to plants on tables in a lab.The microphones caught some noises.But the researchers needed to make sure that the clicking was coming from the plants.So,the scientists placed plants
16、inside soundproof boxes in the basement,far from the noise of the lab.There,microphones picked up ultrasonic pops from thirsty tomato plants.Though it was outside humans hearing range,the clicking made by plants was about as loud as a normal conversation.Cut tomato plants and dry or cut tobacco plan
17、ts clicked,too.But plants that had enough water or hadnt been cut stayed mostly quiet.Wheat,corn and grapevines also made sounds when stressed out.The researchers dont yet know why plants click.Bubbles forming and then popping inside plant tissues that transport water might make the noises.But howev
18、er they happen,pops from crops could help farmers,the researchers suggest.Microphones,for example,could monitor fields or greenhouses to detect when plants need to be irrigated(灌溉).Hadany wonders whether other plants and insects already tune into plant pops.Other studies have suggested that plants r
19、espond to sounds.And animals from pests(害虫),moths to mice can hear in the range of the ultrasonic clicks.Sounds made by plants could be heard from around five meters away.Hadanys team is now studying what the living things near the plants will do after hearing the sounds.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究人员发现
20、植物遇到麻烦时会发出声音,麦克风可以捕捉这些声音,检测植物何时需要灌溉使植物受益。5.What is the main idea of the first paragraph?A.Interpreting plant sounds isnt easy.B.Plants sound off when theyre in trouble.C.Its interesting to hear the sounds of plants.D.Plants make sounds in a different way from humans.主旨大意题。文章第一段的“Plants may tell us w
21、hen theyre in trouble.Thirsty tomato and tobacco plants make clicking sounds,researchers havefound.”可知,第一段的主旨是植物遇到麻烦时会发出声音。6.Why did the scientists put plants inside soundproof boxes in the basement?A.To enjoy the sounds made by the plants.B.To have a better conversation with the plants.C.To find ou
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357339.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
