山西省长治市2021届高三期中考试联考预测题英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省长治市2021届高三期中考试联考预测题英语试题 WORD版含解析 山西省 长治市 2021 届高三 期中考试 联考 预测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、期中考试预测试题 高三英语 本试卷为闭卷笔答,答题时间 120 分钟,满分 150 分。注意事项:1.本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。2.回答第卷前,考生务必将自己的姓名、校区涂写在相关位置上上。3.回答第卷时,选出每小题答案后,用黑色中性笔笔把对应题目的答案填写在答题纸上。写在本试卷上无效.4.回答第卷时,将答案写在答题纸相应位置上。写在本试卷上无效。5.考试结束后,将试卷和答题纸一并交回。第二部分 阅读理解(共两节,20 小题,每小题 3 分,共 60 分)第一节:阅读理解(共 15 小题;每小题 3 分,满分 45 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中(A、B、C 和
2、 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASingapore Garden Festival(SGF)is the only show in the world to gather the worlds top award-winning garden and flowery designers under one roof.This must-see event will impress you with a wide range of displays and activities that have been planned specially for you.An experi
3、ence of a lifetime awaits at the Singapore Garden Festival for you and your family.Mark your calendar today!Jacob Ballas Childrens GardenWorry that your child is bored?Sign him or her up for a guided tour in Jacob Ballas Childrens Garden.It will stimulate a sense of wonder in your child as it promis
4、es a unique discovery and provides interesting learning experiences in a garden setting.Let your child explore and play so that they will learn to take care of plants and the environment while you admire the exhibits with a peace of mind.Far East Organization Childrens GardenYour child can have a fu
5、n-filled day with interactive games,water play features and educational programs in an abundant natural setting at Far East Organization Childrens Garden!The play zone contains play such as a sway(摇摆)bridge and stepping springs,and the Fish Fountain with an interactive landscape of water tunnels and
6、 different fish-Shaped sculpture.Marine Cove Childrens Outdoor PlaygroundCome and bring your child to the 3500-square-metre playground suitable for children of various ages!It is located next to the beach,offering users open spaces and a good view of the sea.Your child can also join in the fun at a
7、play area with talking tubes,fun mirrors and a drum set!The playground also has play equipment for children who have disabilities to play together.This includes special needs equipment such as sensory play panels.1.Why is Singapore Garden Festival a must-see event?A.It is the only show to gather dif
8、ferent roofs.B.It is a grand awarding ceremony for designers.C.It attracts flowery designers to the competition.D.It brings together the world-class garden and flowery designs.2.What can the children do in Jacob Ballas Childrens Garden?A.Have a good view of the sea.B.Participate in interactive games
9、.C.Learn to look after the plantsD.Know about ways to design gardens.3.Which of the following venues suits disabled children most?A.Marine Cove Childrens Outdoor Playground.B.Far East Organization Childrens Garden.C.Jacob Ballas Childrens Garden.D.The Fish Fountain.【答案】1.D 2.C 3.A【解析】这是一篇应用文。Singapo
10、re Garden Festival 是世界上唯一一个把世界获奖花园和花卉设计集于一体的展览,孩子们可以探索游玩,学会欣赏展品的同时还能学会照看植物和环境。【1 题详解】推理判断题。根据第一段的 Singapore Garden Festival(SGF)is the only show in the world to gather the worlds top award-winning garden and flowery designers under one roof.可知,新加坡花园节是世界上唯一一个把世界获奖花园和花卉设计集于一体的展览,由此推测这是新加坡花园节必看的原因。D.It
11、 brings together the world-class garden and flowery designs.(它集世界级的花园和花卉设计于一体)符合以上说法,故选 D 项。【2 题详解】细节理解题。根据 Jacob Ballas Childrens Garden 部分中的 Let your child explore and play so that they will learn to take care of plants and the environment while you admire the exhibits with a peace of mind 可知,在 Ja
12、cob Ballas Childrens Garden 孩子们可以探索游玩,学会欣赏展品的同时还能学会照看植物和环境。C.Learn to look after the plants.(学习照顾植物)符合以上说法,故选 C 项。【3 题详解】细节理解题。根据 Marine Cove Childrens Outdoor Playground 部分中的 The playground also has play equipment for children who have disabilities to play together 可知,操场上有专供残疾孩子使用的设备。故选 A 项。BDarrel
13、l Blatchley,a marine biologist and environmentalist based in the Philippine city of Davao,received a call from the Philippines,Bureau of Fisheries and Aquatic Resources(渔业与水产资源局)early Friday morning reporting a death of a young whale.When the necropsy(尸检)was performed,Blatchley told NPR,he was not p
14、repared for the amount of plastic they found in the whales stomach.“It was full of plastic nothing but nonstop plastic.”he said“It was filled to the point that its stomach was as hard as a baseball.”That means that this animal has been suffering not for days or weeks but for months or even a year or
15、 more,”Blatchley added.Blatchley is the founder and owner of the DBone Collector Museum,a natural history museum in Davao.In the coming days,the museum will display all the items found in the whales system.Blatchley and his team work with the Bureau of Fisheries and Aquatic Resources and other organ
16、izations to assist in rescue and recovery of marine animals.“Within the last 10 years,we have recovered 61 whales and dolphins just within the Davao Gulf,”he said.“Of them,57 have died due to man whether they took plastic or fishing nets or other waste,or gotten caught in pollution and four were pre
17、gnant.”Blatchley said he hoped that the latest incident would launch the issue of plastic pollution in the Philippines and across the globe.“If we keep going this way,it will be more uncommon to see an animal die of natural causes than it is to see an animal die of plastic,”he said.4.What can be inf
18、erred from the second paragraph?A.The whale was starved to death.B.Blatchley was shocked at what he found.C.The dead whale must have swallowed a baseball.D.Blatchley didnt make preparations for the necropsy.5 What will be shown in the DBone Collector Museum?A.Waste collected from the ocean.B.The who
19、le system of the whale.C.Things found in the whales body.D.Many different tools of whaling.6.What does Blatchley think of plastic pollution in the Philippines?A.Uncommon.B.Worrying.C.Inspiring.D.Mild.7.What is the best title for the text?A.A Whale Found Dead of PlasticB.Stand Up for Protecting Whale
20、sC.Plastic Threatening Our ExistenceD.Natural Death or Merciless Murder【答案】4.B 5.C 6.B 7.A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了一只鲸鱼因吞食大量的塑料而死亡,这引发了人们对海洋塑料污染的担忧。【4 题详解】推理判断题。根据第二段中的“he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach”可知,布拉奇利在鲸鱼的胃里发现了大量的塑料,他对此毫无准备,这是他意想不到的,由此可知,布拉奇利对他的发现感到
21、震惊,故 B 项正确。【5 题详解】细节理解题。根据第三段中的“In the coming days,the museum will display all the items found in the whales system.”可知,在鲸鱼体内发现的东西将在这座自然博物馆中展出,故 C 项正确。【6 题详解】推理判断题。根据最后一段中的“If we keep going this way,it will be more uncommon to see an animal die of natural causes than it is to see an animal die of pl
22、astic,”可知,布拉奇利说如果我们继续这样下去,动物因吃塑料死亡的情况比自然死亡更为常见,由此可知,他对菲律宾的塑料污染很担忧,故 B 项正确。【7 题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了一只鲸鱼因吞食大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧,故 A 项(一只被发现死于塑料的鲸鱼)最适合作文章标题。故选 A。【点睛】文章标题形式的主旨大意题难度较大,被选选项要有高度的概括性,全面地概括出文章内容,例如本篇第 4 题,通读全文可知,本文主要讲述了一只鲸鱼因吞食大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧,因此标题一定要体现出鲸鱼的死因吞食塑料,故 A 项(一只被发现死于塑料
23、的鲸鱼)最适合作文章标题。CGene therapy(基因治疗)is a revolutionary new technique for treating people with health problems.Up until very recently,the most commonly available methods for treating patients were either through drugs or operations.Gene therapy provides a third option for treatment by transforming or rep
24、lacing cells with new genetic materials and instructions.Scientists can be very precise in the kinds of changes they make in patients.Gene therapy works by using a delivery system,such as a virus,to enter a patients body.Once inside the body,the virus combines with a host cell and delivers the new D
25、NA.The proteins then begin to repair the affected cells.New techniques have focused on removing cells from the patients and transforming them outside the body before reintroducing them to the patients.The two types of gene therapy are called somatic and germline.Somatic therapy refers to changing or
26、 replacing a body cell.In this case,the treatment is restricted to the patient only.This will not affect the patients future children because the patients germ(生殖)cells are unaffected.In germline therapy,the patient germ cells are treated,which may affect the patients future generation.This is highl
27、y controversial(有争议的)because it is not clear exactly how this might affect them and further generations.For this reason,many countries have passed laws that prohibit this kind of treatment.Despite the promise of gene therapy,there are still many barriers that need to be overcome before it comes into
28、 widespread use.One of the issues is that the use of viruses to deliver DNA may actually cause unexpected problems in patients if the virus grows and attacks the body.Another problem is the nature of many diseases is very complex and spread throughout multiple genes.The use of gene therapy to change
29、 a single gene in the body would probably not be sufficient as a cure.Finally,the costs of gene therapy are high.Some gene therapy procedures may cost over$1 million to undertake and require specialized doctors and equipment.8.What does the underlined word them in paragraph 2 refer to?A.Techniques.B
30、.Cells.C.Patients.D.Proteins.9.What can we learn about gene therapy?A.Gene therapy has been put into practice widely.B.The cells of patients are developed in healthy people.C.Viruses entering the body can mix with host cells and form new DNA.D.Both somatic and germline therapy have side effects on l
31、ater generations.10.Whats the last paragraph mainly about?A.The disadvantages of gene therapy.B.The promising future of gene therapy.C.The high costs of treatment procedures.D.The issues related to viruses and complex genes.11.What can be a suitable title for the text?A.Why Gene Therapy Procedures A
32、re Extremely ExpensiveB.Gene Therapy:A Dangerous New After-operation TreatmentC.Gene Therapy:A Contemporary Progressive Treating MethodD.Scientists Are Accurate in Performing the Categories of Surgery【答案】8.B 9.C 10.A 11.C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了当代一种新的治疗法基因治疗,以及它的治疗原理,人们对这种治疗的态度和可能存在的弊端。【8 题详解】词义猜测题。根据划线部
33、分所在句子 New techniques have focused on removing cells from the patients and transforming them outside the body before reintroducing them to the patients.可知,新技术着眼于从患者体内去除细胞并在将他们重新引入患者体内之前让 them 体外转化。结合句意可推测划线部分指代的是“细胞”。B.Cells.(细胞)符合以上说法,故选 B 项。【9 题详解】细节理解题。根据第二段的 Once inside the body,the virus combine
34、s with a host cell and delivers the new DNA.可知,一旦进入体内,该病毒就会与宿主细胞结合并输送新的 DNA。C.Viruses entering the body can mix with host cells and form new DNA.(病毒进入人体后会和宿主细胞形成新的 DNA)符合以上说法,故选 C 项。【10 题详解】主旨大意题。根据最后一段的主要内容,尤其是第一句 Despite the promise of gene therapy,there are still many barriers that need to be ove
35、rcome before it comes into widespread use.(尽管基因疗法有前途,但在广泛使用之前仍需要克服许多障碍)可知,最后一段主要讲述了基因治疗的弊端。A.The disadvantages of gene therapy.(基因治疗的弊端)符合以上说法,故选 A 项。【11 题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的 Gene therapy(基因治疗)is a revolutionary new technique for treating people with health problems.和 Gene therapy provides a t
36、hird option for treatment by transforming or replacing cells with new genetic materials and instructions.(基因治疗是用来治疗有健康问题的人的一个革命性技术。基因治疗提供了第三种方法,即利用新的遗传物质和指令改造或替换细胞)可知,本文主要给这介绍一种革命性的治疗方式基因治疗。C.Gene Therapy:A Contemporary Progressive Treating Method(基因治疗一种现代的渐进治疗法)可以作为本文标题,故选 C 项。DWhile many of us may
37、 have been away somewhere nice last summer,few would say that weve“summered.”“Summer”is clearly a noun,more precisely,a verbed noun.Way back in our childhood,we all learned the difference between a noun and a verb.With such a tidy definition,it was easy to spot the difference.Not so in adulthood,whe
38、re we are expected to“foot”bills,“chair”committees,and“dialogue”with political opponents.Chances are you didnt feel uncomfortable about the sight of those verbed nouns.“The verbing of nouns is as old as the English language,”says Patricia OConner,a former editor at The New York Times Book Review.Exp
39、erts estimate that 20 percent of all English verbs were originally nouns.And the phenomenon seems to be snowballing.Since 1900,about 40 percent of all new verbs have come from nouns.Even though conversion(转化)is quite universal,plenty of grammarians object to the practice.William Strunk Jr.and E.B.Wh
40、ite,in The Elements of Style the Bible for the use of American English have this to say:“Many nouns lately have been pressed into service as verbs.Not all are bad,but all are suspect.”The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint,advising writers to use verbs with great care.“Sometimes peop
41、le object to a new verb because they resist what is unfamiliar to them,”says OConner.Thats why were comfortable“hosting”a party,but we might feel upset by the thought of“medaling”in sports.So are there any rules for verbing?Benjamin Dreyer,copy chief at Random House,doesnt offer a rule,but suggests
42、that people think twice about“verbifying”a noun if its easily replaceable by an already existing popular verb.Make sure its descriptive but not silly-sounding,he says.In the end,however,style is subjective.Easy conversion of nouns to verbs has been part of English grammar for centuries;it is one of
43、the processes that make English“English.”Not every coinage(新创的词语)passes into general use,but as for trying to end verbing altogether,forget it.12.What can we learn about the verbing of nouns?A.It hasnt recently been opposed by many grammarians.B.It is more commonly accepted by children than adults.C
44、.It hasnt been a rare phenomenon in the past century.D.It is easily replaced by existing verbs in practice13.What is most leading experts attitude towards the practice of the verbing of nouns?A.Cautious.B.Satisfied.C.Disappointed.D.Unconcerned.14.What does the author think of ending the verbing of n
45、ouns?A.Predictable.B.Practicable.C.Approaching.D.Impossible.15.What is the best title for the text?A.Are 40 Percent of all new verbs from nouns?B.Are Summering and Medaling Annoying?C.Are You Comfortable about a New Verb?D.Are There Any Rules for Verbing?【答案】12.C 13.A 14.D 15.B【解析】本文是一篇议论文。主要内容是英语语言
46、中“名词动用”的语言现象,据专家估计 20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西。文章就此展开了讨论。【12 题详解】推理判断题。根据第三段的 Since 1900,about 40 percent of all new verbs have come from nouns.(自 1900 年以来,大约 40%的新动词来自名词)可知,我们知道在过去的一个世纪里,名词动用并不是罕见的现象。故选 C。【13 题详解】推理判断题。根据第四段的 Not all are bad,but all are suspect.
47、(不是所有的都是坏的,但所有的都是可疑的)和 The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint,advising writers to use verbs with great care.(芝加哥文体手册也持类似观点,建议作者小心使用动词)可知,对于名词动用的用法,大多数的专家持谨慎的态度。故选 A。【14 题详解】推理判断题。根据最后一段的 Not every coinage(新创的词语)passes into general use,but as for trying to end verbing altogether,forge
48、t it.(并不是所有的造词都被广泛使用,但是想要完全停止动词的使用,还是算了吧)可知,作者认为结束名词动用用法的使用是不可能的,故选 D。【15 题详解】主旨大意题。通读全文以及文章的可知,英语语言中“名词动用”的语言现象,据专家估计20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度,但是完全杜绝这类词的使用又是不可能的。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西,用正反两个观点来说明这类名词动用的语言现象是否受人欢迎,故引用文章中的名词动用的两个词 Summering 和 Medaling 来进行概括,故 B 选项(Summering 和 Medaling
49、 很讨厌吗?)可以作为本文标题,故选 B。第二节 七选五(共 5 小题;每小题 3 分,满分 15 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余项 Talking to yourself may seem a little shameful.According to the well-known saying,talking to yourself is the first sign of madness,_16_ Talking to ourselves,whether out loud or silently in our heads,is a valu
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
