2021版高考英语增分大一轮人教版精练:必修5 UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语增分大一轮人教版精练:必修5 UNIT 3LIFE IN THE FUTURE WORD版含答案 2021 高考 英语 增分大 一轮 人教版 精练 必修 LIFE WORD 答案
- 资源描述:
-
1、Unit 3Life in the future.阅读Perhaps no one knows the power of imagination better than Chinese sci-fi writer Liu Cixin.Up until four years ago,Liu worked full-time as a computer engineer at a power plant in Yangquan,Shanxi province.He only wrote science fiction in his spare time.But it was during this
2、 time that Lius imagination took flight.He had the chanceimaginativelyto do what he could not do in real lifewander in space,fight with aliens,and visit planets light-years away.But even with so powerful an imagination,Liu,55,probably didnt think that one day he would become the first Asian to win t
3、he Hugo Award,science fictions highest prize,in 2015.Perhaps neither did he think that former US President Barack Obama would read his novel The Three-Body Problem(三体,2006)nor that on Nov 9 in Washington DC he would win the 2018 Arthur C.Clarke Award for Imagination in Service to Society.Its the fir
4、st time a Chinese writer has ever won the award.In his acceptance speech,Liu said that he owed his imagination to Arthur C.Clarke(1917-2008),a famous UK sci-fi author.He said that reading Clarkes 1968 classic novel 2001:A Space Odyssey(2001太空漫游)in the early 1980s had a great effect on him.“My mind o
5、pened up like never before.I felt like a narrow stream finally embracing(融入) the sea,”Liu said.“That night,in my eyes,the starry sky was completely different from the past.For the first time in my life,I was awed(使敬畏) by the grandeur(壮丽) and mystery of the universe.”But no matter how far away Lius i
6、magination takes him,somehow his novels always stay grounded(理性的).In The Three-Body Problem,for example,Liu tells of aliens invading(侵略) Earth.But unlike other alien invasion stories,with their fancy weapons(武器) and strange creatures,Lius tale is about relationships between civilizations,rules of su
7、rvival,and the meaning of life.And in The Wandering Earth(流浪地球,2008),Liu looks ahead to the day when our solar system will end and humans have to look for a new place to live.However,all his visions(设想)and solutions are based on “hard science”.Lius works arent simply daydreams.Rather,its the fact th
8、at his imagination is based in reality that makes it such a powerful tool.In this Liu is like his mentor(引路人) Clarke,who,we read on the website of the Arthur C.Clarke Award,believed that “Humankinds most powerful tool to shape its future is its imagination”.1.What do we know about Liu Cixin?A.He bec
9、ame a full-time writer when he was young.B.He dreamed about wandering in space from childhood.C.He is the first Asian to win the Arthur C.Clarke Award.D.He is the first Chinese winner of the Hugo Award.2.Liu Cixins words are quoted mainly to show .A.his long fascination with the mysteries of the uni
10、verseB.his love of reading science fiction in his spare timeC.his confusion when he started writingD.his inspiration gained from Clarkes work3.Why did the author mention The Three-Body Problem and The Wandering Earth?A.To compare the different writing styles in the two books.B.To explain how Liu Cix
11、in came up with his ideas.C.To show that Liu Cixin has a powerful imagination.D.To prove that Liu Cixins works relate science to reality.4.Whats the text mainly about?A.Liu Cixins achievements and writing style.B.The contribution Liu Cixin has made to science fiction.C.How Liu Cixin became a sci-fi
12、writer.D.How Liu Cixin started a new sci-fi style.语篇解读:本文主要介绍了科幻小说家刘慈欣的两部著作三体和流浪地球以及他的写作风格。答案及剖析:1.D细节理解题。根据第二段第一句可知,刘慈欣是第一个获得Hugo奖的亚洲人,故D项符合题意。2.D细节理解题。根据第三段第一句“Liu said that he owed his imagination to Arthur C.Clarke”可知,D项符合题意。3.D细节理解题。根据第六段最后两句:“However,all his visions(设想)and solutions are based
13、on hard science.Lius works arent simply daydreams.”可知,D项符合题意。4.A主旨大意题。纵观全文,本文主要介绍了刘慈欣在科幻小说方面取得的成绩,故A项符合题意。.七选五The holiday season means friends, family, parties and lots of unhealthy food.1.Save your pocket money.If youre going to relax a few times over the season,concentrate on foods that are specia
14、l or unique to this time of year not the ones you can get year round to avoid holiday weight gain, says Gary Foster, PhD,chief scientific officer for Weight Watchers.That means letting yourself enjoy a piece of pumpkin pie on Thanksgiving,2. The seasonal focus means when the holidays are past, the t
15、emptations will go with them and you can return to healthy eating.Wait to enjoy.“We recommend you delay your drink until you have food in your stomach,”says Elizabeth Politti, RD, nutrition director for the Duke Diet and Fitness Center.She explains that food can help delay the absorption of alcohol.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357699.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
