2021版高考英语大一轮复习核心素养测评十五Module3TheViolenceofNature外研版必修3.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 一轮 复习 核心 素养 测评 十五 Module3TheViolenceofNature 外研版 必修
- 资源描述:
-
1、核心素养测评十五 Module 3 The Violence of Nature. 阅读理解AThe ozone hole that opens every year over the Antarctic is on course to be the smallest in three decades, scientists have said. Researchers say the hole is also a particularly unusual shape this year, being heavily skewed(扭曲) towards South America inste
2、ad of centring on the South Pole. According to the British Antarctic Survey, the hole had reached an area of 11 million square kilometres in early September, when the annual “spring warming” event kicked in much earlier than usual. In 2018, the hole reached a maximum area of 22. 9 million square kil
3、ometres. In 2002, the polar vortex split in two, creating two separate ozone holes over the continent. Anna Jones, a scientist at the British Antarctic Survey, told The Independent the shape of the hole this year was “very unusual”. She said, “This is a pretty new phenomenon. It could be a multiple
4、collection of factors. ”Satellite records for the polar vortex in Antarctica go back to the late 1970s, but the 2002 split vortex is the only other major change. “Scientists havent quite figured it out yet. . . there are various things they can look at, but its certainly very unusual, ” Dr Jones sai
5、d. Dr Jones said the key to reducing the size of the ozone hole in the long term was continuing to clampdown on the illegal man-made chemicals causing the destruction. She also warned people living in South America could now be at risk from dangerous UV radiation as the ozone has thinned. “The key t
6、hing is that the gases that destroy ozone are still around, still in the atmosphere, ” she said. “I doubt we will see this again next year. We cant be relieved, it absolutely doesnt mean the ozone hole is never going to be seen again. ”【文章大意】本文为说明文, 讲的是科学家研究发现今年南极上空臭氧空洞的形状“异乎寻常”, 严重向南美倾斜。1. What can
7、 be a suitable title for the text? A. The Strangely Shaped Antarctic Ozone HoleB. The Terrible Environmental Pollution in the WorldC. The Great Damage Done to the Environment in AntarcticD. The Risk of Dangerous UV Radiation in the Atmosphere【解析】选A。主旨大意题。纵观全文可知本文讲的是今年南极上空臭氧空洞的形状“异乎寻常”, 严重向南美倾斜, 与A项一
8、致, 故选A。2. What does the underlined part “clampdown on” in the last paragraph mean? A. increaseB. limitC. pourD. release【解析】选B。词义猜测题。根据最后一段第一句话中的“the key to reducing the size of the ozone hole”和“. . . the illegal man-made chemicals causing the destruction”可知, 此处表示减小臭氧层空洞的关键仍是限制破坏臭氧层的非法人造化学品, 故选B。3. W
9、hat can we learn according to the passage? A. The ozone hole over the Antarctic will not be seen again. B. The polar vortex in Antarctica first happened to the late 1970s. C. In 2002, the hole reached a maximum area of 22. 9 million square kilometres. D. The annual “spring warming” event usually kic
10、k in later than early September. 【解析】选D。细节理解题。根据最后一段最后一句话可知A项错误; 根据第四段第一句话可知南极极地涡旋的卫星记录可以追溯到20世纪70年代末而不是极地涡旋第一次发生于此时间, 故B项错误; 根据第二段第三句话可知C项错误; 根据第二段第二句话中的“. . . in early September, when the annual “spring warming” event kicked in much earlier than usual. ”可知D项正确, 故选D。4. The passage can be read from.
11、 A. An environment newspaperB. A fashion magazineC. An entertainment magazineD. A school textbook【解析】选A。推理判断题。本文讲的是环境方面的新发现, 故选A。BA hurricane is a fiercely powerful, rotating form of tropical storm that can be 124 to 1, 240 miles in diameter. The term hurricane is derived from Hurican, the name of a
12、 native American storm god. Hurricanes are typical of a calm central region of low pressure between 12 to 60 miles in diameter, known as the eye. They occur in tropical regions. Over its lifetime, one of these storms can release as much energy as 10, 000 nuclear bombs. The seed for hurricane formati
13、on is a cluster of thunderstorms over warm tropical waters. Hurricanes can only form and be fed when the sea surface temperature exceeds 27 and the surrounding atmosphere is calm. These requirements are met between June and November in the northern hemisphere. Under these conditions, large quantitie
14、s of water evaporate and condense into clouds and rainreleasing heat in the process. It is this heat energy, combined with the rotation of the Earth, that drives a hurricane. When the warm column of air from the sea surface first begins to rise, it causes an area of low pressure. This in turn create
15、s wind as air is drawn into the area. This spinning wind drags up more moisture-laden air from the sea surface in a process that swells the storm. Cold air falls back to the ocean surface through the eye and on the outside of the storm. Initially, when wind speeds reach 23 miles per hour, these mild
16、, wet and grey weather systems are known as depressions. Hurricane Katrina formed in this way over the south-eastern Bahamas on 23 August 2005. Katrina has had a devastating impact on the Gulf Coast of the US, leaving a disaster zone of 90, 000 square miles in its wakealmost the size of the UK. Thou
17、sands have been killed or injured and more than half a million people have been displaced in a humanitarian crisis of a scale not seen in the US since the great depression. The cost of the damage may top $100 billion. 【文章大意】本文主要介绍了飓风的形成过程以及卡特里娜飓风。5. What is the eye of a hurricane? A. A native Americ
18、an storm god. B. A rotating form of tropical storm that can be 124 to 1240 miles in diameter. C. A calm central region of low pressure between 12 to 60 miles in diameter. D. A storm that can release as much energy as 10, 000 nuclear bombs. 【解析】选C。细节理解题。根据第一段的Hurricanes are typical of a calm central
19、region of low pressure between 12 to 60 miles in diameter, known as the eye. 可知, 飓风的特征是其中心的无风区域气压低, 直径在12到60英里之间, 被称作风眼。故选C。6. Which of the following will have nothing to do with the hurricane formation in the second paragraph? A. The tropical waters are warm and calm. B. The sea surface temperature
20、 exceeds 27. C. There are thunderstorms over warm tropical waters. D. The atmosphere surrounding the sea is calm. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段的内容可知, 飓风形成的原因是由于雷暴聚集在温暖的热带水面之上。只有当海平面的温度超过27摄氏度并且周围的空气稳定时, 飓风才能形成并壮大。由此可知B、C、D三项和飓风的形成有关, 和A项没有关系。7. What does the warm air mentioned in the fourth paragraph produce w
21、hen it is rising from the sea surface? A. High pressure. B. Low pressure. C. Wind. D. Cold air. 【解析】选B。细节理解题。根据第四段的When the warm column of air from the sea surface first begins to rise, it causes an area of low pressure. 可知, 当海平面的柱状暖气流首次开始上升时, 它会引起一片低气压区。8. What can we know about Hurricane Katrina a
22、ccording to the last paragraph? A. The area affected is twice the size of the UK. B. It left a disaster zone of 90, 000 square kilometers. C. Half a million people are forced to leave the area. D. The humanitarian crisis is as serious as that of the great depression. 【解析】选C。细节理解题。根据最后一段的more than ha
23、lf a million people have been displaced in a humanitarian crisis of a scale not seen in the US since the great depression可知, 五十多万人被迫离开家园。故选C。【知识拓展】背景链接the great depression(大萧条)大萧条是指1929年至1933年之间发源于美国, 并后来波及整个资本主义世界的经济危机。大萧条期间, 美国约有200-400万中学生中途辍学; 许多人忍受不了生理和心理的痛苦而自杀; 社会治安日益恶化。其中最重要的问题是失业。在美国, 失业人口总数
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357927.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022春四年级语文下册 第二单元 8千年梦圆在今朝习题课件 新人教版.ppt
