2021届高考英语二轮创新复习题型重组练六练习含解析202103101195.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 二轮 创新 复习 题型 重组 练习 解析 202103101195
- 资源描述:
-
1、题型重组练(六)(限时30分钟)对应学生用书(单独成册)第152页.阅读理解A(2020广州高三阶段检测)Lets begin with the story:King Hiero contracts the ancient Greek polymath Archimedes(阿基米德)to detect fraud in the manufacture of a golden crown.Archimedes accepts the challenge and,during a subsequent trip to the public baths,realizes that the more
2、 his body sinks into the water,the more water is displacedmaking the displaced water an exact measure of his volume.Realizing he has hit upon a method to determine whether the Kings crown was made of gold or silver,the young Greek leaps out of the bath and rushes home naked crying “Eureka!Eureka!” O
3、r translated:“Ive found it!Ive found it!”Too bad,however,Archimedes probably never uttered the word in that way.First and foremost,Archimedes himself never wrote about this episode,although he spent plenty of time detailing the laws of buoyancy(浮力)The oldest authority on the naked Archimedes eureka
4、story is Vitruvius,a Roman writer,who included the tale in his introduction to his ninth book of architecture.“Vitruvius may have gotten it wrong,”says Chris Schmitt,a mathematician and a selfdescribed Archimedes fan.“The method attributed to Archimedes in the story works in theory so it sounds righ
5、t,but when you actually try it,you find that the real world gets in the way.”In fact,Schmitt is one of a long line of scientists,including Galileo,who have read the account and thought,“That cant be right.” As Galileo wrote,Archimedes could have achieved a far more precise result using his own law o
6、f buoyancy and an accurate scale.In fact,the surface tension(表面张力)of water can make the volume of a light object like a crown immeasurable.“There may be some truth to it,” Schmitt adds.“Archimedes did measure the volume of things but the eureka moment was maybe due to his original discovery concerni
7、ng buoyancy,not about sitting in the bathtub and then running through the streets naked.”Much like Newtons apple,the exclamation persists because of the enduring power of the story:a golden crown,a life being in the balance,a naked mathematician.The_suspect _foundations_of_the_eureka_moment_take_not
8、hing_away_from_the_words_ability_to_uniquely_and_concisely_convey_the_flash_of_inspiration.语篇解读阿基米德在浴室中发现浮力定律的故事广为流传,但根据科学家的发现,该故事应该不是真实的。1According to the first paragraph,how would Archimedes measure the volume of the crown?AHe would weigh himself with and without the crown.BHe would weigh the crow
9、n first and then put it into water.CHe would go to the public baths wearing the crown on his head.DHe would make the crown sink into water and measure the water displaced.解析:推理判断题。根据第一段中的“making the displaced water an exact measure of his volume”可推知,阿基米德会将王冠沉到水里面,然后通过排水量来测量王冠的体积,故选D。答案:D2What did Ga
10、lileo probably think of the nakedArchimedes eureka story?AHe believed the word “eureka” was said in another situation.BHe suspected Archimedes didnt run through the street naked.CHe doubted Archimedes carried out the experiment independently.DHe thought Archimedes would not have used the method desc
11、ribed.解析:推理判断题。根据第四段中的“As Galileo wrote,Archimedes could have achieved a far more precise result using his own law of buoyancy and an accurate scale.”可推知,伽利略认为,阿基米德能用其他方法得到一个更为精确的结果,而非浴室故事所描述的方法,故选D。答案:D3What can be inferred from the underlined sentence in the last paragraph?AThe word “eureka” is st
12、ill widely used today.BThe word “eureka” is now a formal scientific term.CMost people accept the authenticity of the original story.DPeople are still inspired by the achievements of Archimedes.解析:推理判断题。根据画线句子的句意“eureka时刻的不可信的根据丝毫没有减弱这个词独特、简明地表达灵感闪现的能力”可推知,eureka这个词直到今天仍被广泛使用,故选A。答案:A4What is the pur
13、pose of this text?ATo introduce the famous scientist Archimedes.BTo examine the credibility of the eureka story.CTo explain how the word “eureka” was created.DTo urge people not to use the word “eureka” anymore.解析:写作目的题。作者在第一段用广为人知的阿基米德在浴室发现浮力定律的故事来引出话题,第二段接着表明了论点“Archimedes probably never uttered t
14、he word in that way”,第三段和第四段的内容支撑了该论点,最后一段进行了总结,所以B项正确。答案:B词汇积累:Para.1:polymath n博学之士fraud n诈骗,欺诈displace v移动;转移hit on/upon sth.突然有个好主意;偶然想到妙点子Para.3:episode n(人生的)一段经历detail v详细说明authority n专家 attribute sth.to sb.认为是所为Para.4:immeasurable adj.无法计量的Para.5:exclamation n感叹词persist v持续存在suspect adj.不可信的
15、,靠不住的be/hang in the balance悬而未决B(2020山西六校检测)In the winter of 16641665,the bitter cold fell on London in the days before 25 December.Above the city,an unusually bright comet(彗星)shot across the sky,exciting much prediction of a snowstorm.Outside the city wall,a womans death was announced and she died
16、of a disease that was spreading in that area.Her house was locked up.Following that,the virus that had killed the woman would go on to kill nearly 100,000 people living in and around Londonalmost a third of those who did not flee.In The Great Plague(瘟疫): The Story of Londons Most Deadly Year,histori
17、an ALloyd Moote and microbiologist Dorothy CMoote provide a deeply informed account of this plague year.Reading the book,readers are taken from the palaces of the citys wealthiest citizens to the poor areas where the vast majority of Londoners were living,and to the surrounding countryside. The Moot
18、es point out that,even at the height of the plague,the city did not fall into chaos.Doctors and nurses remained in the city to care for the sick;city officials tried their best to fight the crisis with all the legal tools;and commerce continued even as businesses shut down.To describe life and death
19、 in and around London,the authors focus on the experiences of nine individuals.Through their letters and diaries,the Mootes offer fresh descriptions of key issues in the history of the Great Plague: how different communities understood and experienced the disease;how medical and government bodies re
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361893.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(安徽专版)2021九年级英语上册 Unit 5 Art world课时5 Integrated skills Study skills习题课件(新版)牛津版.ppt
