2021届全国高三下学期5月考前查缺补漏抢分英语试卷(新高考卷)WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 全国 下学 月考 前查缺 补漏 英语 试卷 新高 考卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、绝密启用前绝密启用前2021年高考英语考前查缺补漏抢分密押卷(原卷版)(新高考卷)(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALittle-Known
2、 Picturesque IslandsTravelers up for adventure and relaxation off the beaten path may find the right fit at one of the many lesser-known, picture-perfect islands scattered(散布) around the world. Culebra, Puerto RicoThe island is proud of 10 pristine white, sandy beaches along its shoreline and a lush
3、 forest, with no ports, holiday villages or huge crowds to contend with. Only about 2,000 people inhabit (住)the island, surrounded by clear blue waters. A former shelter for pirates(海盗), abandoned military equipment can be found around Culebra.les des Saintes, GuadeloupeGuadeloupe is a small volcani
4、c archipelago of nine islands - only two of which are inhabited by over 40 thousand people. With French and Caribbean lifestyle and culture, the islands offer white sandy beaches, sailing, snorkelling, and panoramic views. Saba, Lesser AntillesSaba, with a population of 7.7 thousand, provides a more
5、 active experience than some of the other island vacations with rugged(崎岖的) topography and an extinct 2,910-foot, rainforests and hiking for those who like to hit the trail. Unlike other islands there are not beaches to speak of, Saba remains originally untouched, maintaining its natural beauty.Faka
6、rava, French PolynesiaThe island, declared a nature reserve, is so remote its pink-sand beaches rarely appear on maps. It is inhabited, with just over 800 people living in small villages scattered around the island. 1.What can we find about pirates on this island?A. Used military equipment. B. Aband
7、oned shelters. C. A holiday village. D. A port.2.Which island has the smallest population?A. Culebra, Puerto Rico B. Saba, Lesser AntillesC. Fakarava, French Polynesia. D. les des Saintes, Guadeloupe3.What makes Saba, Lesser Antilles different from the other islands?A. The . B. No beaches. C. Natura
8、l beauty. D. No villages.BIts hard to put a price on introducing my family to the wonders of the wilderness in Yellowstone. Still, I was nervous about joining the crowds there this summer. Americas national parks are being “loved to death”,which was why I was worried as my family planned a vacation
9、there during the summer peak season. Would it be better if there were no other people standing a few feet away from us?Given that our schedule required making the trip at a time of peak visits, my family made an agreement before the trip, determined to view other visitors as companions, not spoilers
10、 on the journey while looking for ways to connect along the way.“I just encounter people. This kind of experience renews our faith in humanity.” said Mr. Eaton, a hiker we met as he packed his equipment for photography along a trail. Just like us, he had come to see ancient pines, the oldest living
11、things on Earth.So had Alex Steinhoff, another hiker climbing the rocky trail as the sun dipped low. When he and Mr. Eaton met, their shared interest in night-sky photography prompted Mr. Steinhoff to rush back to his car for equipment. Here two people who had never met before were sharing an experi
12、ence.As they were taking pictures by flashlight, my family was also gazing up into some of the darkest skies in America from an outdoor program the park had arranged.While human connections enriched our travels, the other side is also vital. The parks offer plenty of seclusion. Stepping half a mile
13、down a less-traveled trail is enough to feel a world away, which provides lots of animal habitat. We were heartened to learn that Zion National Park in Utah is now home to a, a rarity, which are endangered species struggling to recover in the wild. Meanwhile, by allowing only park-managed buses to d
14、rive into Zion Canyon, the park has smoothed a path for people to visit without blocking the road.On our day in Zion, we didnt see any condors, but we drew inspiration from seeing the land called home. Mr. Eaton, now preparing for a trip to Rocky Mountain, says, “I always come back different after b
15、eing out in nature. ” And I feel quite the same. 24. What was the authors concern when planning a visit to Yellowstone?A. The high admission fees. B. The overcrowding of the park. C. The fear of the wilderness. D. The long distance to be covered. 25. Why did the family set for their trip to the Nati
16、onal Park?A. To see scenery there only. B. To watch animals living there.C. To get connected with people. D. To avoid being disturbed by others.26. What does the underlined word “seclusion” in Paragraph 6 refer to?A. Must-to-see magnificent scenery. B. Untouched wilderness in an area. C. Packs of vi
17、sitors gathering somewhere. D. Frequently-visited attractions. 27. How did the author feel about their trip to the Yellowstone Park?A. It was worth it.B. It strengthened his family ties.C. It spoiled his mood. D. It was dangerous. CResearchers have discovered that beavers (海狸) have a positive effect
18、 on the environment. According to a new study, their activity helps to reduce flooding and pollution, and can boost populations of fish and other wildlife.A team of scientists led by Professor Richard Brazier from the University of Exeter studied wild Eurasian beavers living on the River Otter, in D
19、evon, for five years. Beavers build dams in rivers out of branches. These dams create pools of calm water where they can build their homes, which are called lodges. They slide into river banks or use existing holes, with entrances hidden just underwater where they are safe from predators (食肉动物). The
20、 researchers found that dams clean the river water because soil and pollution such as wastes and fertiliser (肥料) running off land nearby gets trapped and held by the tangled branches. As a result, there were 37% more fish in ponds created by the dams than in areas without beavers. The dams also slow
21、 the speed at which flood water flows downriver after heavy rain, reducing the risk of flooding to farmland and vulnerable villages. In places, the slower water spreads out across nearby unfarmed land, creating new wetlands that are a valuable wildlife habitat. A few small areas of farmland have als
22、o been flooded, but the report says this problem can be solved by removing parts of dams, perhaps, or running pipes through them to allow water to flow more freely.Beavers were once hunted for their fur, and were wiped out in England in the 16th century. They appeared on the River Otter in 2008, but
23、 no one knows how they got there. In 2014, the Government planned to remove the beavers, but Devon Wildlife Trust persuaded officials to change their minds.28. What is one advantage of beavers found in the new study? A. They can stop flooding. B. They contribute a lot to pollution. C. They can incre
24、ase the number of fish. D. They can protect wildlife against their enemies.29. Where do beavers make their homes? A. On the dams. B. In the pools. C. Below the branches. D. Beyond the banks.30. Why are there more fish in ponds created by the dams? A. The water there is clean. B. No fertiliser is fou
25、nd there. C. New wetlands are created. D. The river flows more freely.31. What will the Government most probably do in the future? A. Do more research on the beavers.B. Build more habitats for animals.C. Limit the use of poison.D. Protect the beavers.DAddiction to watching seven episodes of Real Hou
26、sewives or “wasting” the afternoon watching back-to-back classic baseball games isnt going to melt our brains. In fact, studies suggest that “playing a video game or watching a movie or television show can restore some psychological resources,” says Robin Nabi, PhD, a professor of communication at t
27、he University of California, Santa Barbara, who specializes in the effects of media on emotions.Though the benefits have yet to be studied long-term and our problems dont magically disappear once we turn off the tube, rest can reduce stress levels. Giving ourselves permission to enjoy some downtime
28、is also a key part of self-sympathy, which helps prevent anxiety and depression.“We dont focus as much on relaxation and playing and enjoyment and fun, and these are such important aspects of being a human being,” says Nabi. “And feeling guilty about activities we enjoy, or criticizing them, can det
29、ract (损害) from the benefits they offer us.”Therefore, its time to embrace our need for pleasure. One big reason to do so is that talking about our common interests and pursuits, whatever they may be, is a way to connect with others. The most important value of a guilty pleasure might just be the bon
30、d it can create between people who share it. Youll never find those connections if you dont speak up. So stop apologizing. You might just find that it reduces any remaining guilt and makes it easier to discover more things you enjoy.“Lots of the time, guilty pleasures get talked about in terms of ge
31、nre (类型),” says Nabi. But it can help to think about what you like specifically, she points out. “You probably dont like all boy bands, so what is it about this particular group and their music? Whatever it is, find your little niche and go for that. And dont be ashamed of what that is, because clea
32、rly its doing something for you.”12. How does the author introduce the topic of the passage? A. By listing examples. B. By giving definitions. C. By making a contrast. D. By providing background information.13. What does Nabi think of peoples guilty feeling about pleasure? A. It is normal.B. It is b
33、eneficial. C. It is confusing. D. It is unnecessary.14. What does the underlined word “niche” in the last paragraph refer to? A. A job someone is responsible for. B. An activity suitable for someone. C. A pleasure bringing someone guilt. D. A small case someone cares little about.15. Which of follow
34、ing opinions would the author agree with? A. Dont be addicted to entertainment. B. Develop new hobbies to reduce pressure. C. View our demand for pleasure positively. D. Stay away from guilty pleasures.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。What is a database? A database i
35、s a collection of data or information that is organized, stored, and accessed electronically. 16 There are three main distinguishing aspects of any database:It is relevant. When searching for information in the database, you should be able to customize your search to get results relevant to you. The
36、re are several ways to search through a database, for example, using discipline-specific terminology (术语), keywords, subject headings, etc. 17 18 One of the main differences between the information you find on the internet and that in databases is that the information found in databases is often pee
37、r-reviewed. Furthermore, the information in the database should have key identifiers such as the publication details, authors name, and a summary that you can use to evaluate the informations credibility.It is accessible. First of all, access to the library is either free or purchased by patrons (赞助
38、者) so that you can access the information within it at no price. 19 Secondly, the database should provide the full-text of the articles, meaning you will not need to go to the library or the source to do so. 20 It is an academic search engine. It doesnt always have the articles full texts, and you m
39、ay have to go to their libraries and find or pay for them. Also, the search engine scours the internet for information that seems academic, and some of this information isnt always peer-reviewed. A. It is reliable.B. It is reasonable.C. You may have to pay a small subscription fee as an independent
40、researcher.D. Google Scholar isnt a database using these aspects as a determining criterion.E. It is organized so that searching and finding this information is easy and rapid.F. They are all relevant factors to be referred to when searching educational databases.G. You can set limitations such as t
41、he source type and the date or search by author or title.。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分) 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a cool moment on a hot July day.Six-year-old Amiyah Dantzler-Clay and her 5-year-old brother Jayden saw a police officer 21 in front of their Baltimor
42、e home and figured he could use a 22 . So they took him an ice cream.Police Maj. Richard Gibson was in the neighborhood that day looking for ways to help 23 the area for residents, two days after a murder outside an empty house. Instead he was the beneficiary of the kids 24 gesture, rolling down his
43、 window to 25 the refreshing, icy, grape-flavor ice treat.“It was just the 26 thing,” he said.“My purpose is to make their lives 27 ,” Gibson continued. “They 28 in my district. . This gave me some affirmation(肯定) of what my 29 is every morning when I wake up.”Mom Erica Dantzler said it didnt 30 her
44、 when they asked if they could bring him the cool treat. Both kids are 31 about first responders who have been putting their 32 on the line each day as essential workers during the pandemic. Amiyah wants to become a police officer when she 33 , while Jayden dreams of becoming a(n) 34 .“Good deeds ar
45、e especially important in trying times. Im very 35 that they did such a beautiful act of kindness,” she said.21.A.seatedB. parkedC. standingD. walking22.A.treatB. smileC. dietD. sale23.A.clean B. developC. improveD. estimate24.A.cleverB. influentialC. interestingD. thoughtful 25.A.buyB. shiftC. acce
46、pt D. refuse26.A.coldestB. dearestC. cheapestD. sweetest 27.A.richerB. better C. easierD. warmer28.A.liveB. workC.travelD. crowd29.A.purposeB. achievementC. progressD. position30.A.attractB. pleaseC. surpriseD. frighten 31.A.angryB. excitedC. disappointedD. crazy32.A.moneyB. healthC. careerD. family
47、33.A.gives upB. grows upC. rises upD. makes up34.A.teacherB. designerC. firefighterD. engineer35.A.proudB. confidentC. confusedD. embarrassedA. purpose目标;B. achievement成就; C. progress 进步; D. position位置。故选A。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Organic produce is grown without synt
48、hetic fertilizers(合成肥料) or pesticides(杀虫剂), but that doesnt mean its 36 (necessary) better than conventionally grown produce from a climate point of view. 37 some cases it can be worseorganic farms often require more land. In general, what you eat matters a lot more than 38 it comes from, since tran
49、sportation accounts for only about 6 percent of foods total climate footprint. Some fruits and vegetables 39 (transport) by plane can have a high carbon footprint. By contrast, apples, oranges, and bananas are often shipped by sea, which 40 (be) more fuel efficient. Cold-climate vegetables such as c
50、arrots, and potatoes can 41 (store) after the fall harvest and last through the winter.Its true that one person alone can have only a tiny impact on the global climate problem. On the other hand ,if many people made 42 (change) to their diets, that could start to add up. As the worlds population kee
51、ps 43 (grow), farmers will need to produce less carbon and grow 44 (many) food on less land to limit the destruction of forest. Experts have argued that it would make 45 big difference if the worlds heaviest meat eaters reducedeven slightly. 第三部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,学校正在举行“用英语讲中国文化”设计大赛,你准备
52、制作一张介绍中国书法的海报。内容包括:1. 书法的意义;2. 书法的作用。注意: 1. 写作词数应为80左右; 2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Chinese Calligraphy第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Corine Bastide gently locked the door to her boyfriends apartment, not wanting to wake him. It was 11 p.m. on July 23, 2019, still humid(潮湿) after a day that
53、 reached 31 degrees Celsius. Restless after an argument earlier with her ex-husband about their three sons, there was no way she would be able to sleep. So, she has(删掉) decided to drive home, an easy 36-kilometer trip. There was little traffic. Corine held the steering wheel tightly as she concentra
54、ted on both the road and thoughts of her boys Hadrien, Audric and Dorian. “Without them, Id be nothing.” Lost in her thoughts, she only noticed the car shaking after she had been driving for about 20 minutes.“I told you to have the brakes serviced”, she imagined David, her boyfriend of five months,
55、telling her. There was so much going on in her lifea divorce and caring for the boys while working in a local cafeteriathat getting the car checked wasnt a priority. Until now.She guided the car into the exit lane and started to pump the brakes. Gently at first, then hard, harder. Nothing was workin
56、g! Her little grey Fiat kept picking up speed, leaning aside as she tried to control. She hit something. The car was in the air, then sliding down a slope that felt steep as a cliff, stuck between rough rocks, thick tree trunks, and overhanging branches. It took seconds, minutes, forever. Then a ter
57、rible crunching noise, metal folding in on metal, and the sound of smashing glass.In blinding pain, Corine shifted her body. It took her 15 minutes to move an inch. Corine lay on her back. She didnt realize the car had overturned. Somehow, she managed to undo her seatbelt. There was the sound of bre
58、athing, shallow, fast, and loud. Is that me? It must be nearing midnight. She should have been home by now. Thoughts were mixed up together: Am I alive? Please help me! Did anyone see me go over?Then she passed out.注意: 1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。After what seemed like several hours, it was
59、raining on and off.The next afternoon, a couple were driving along the same exit line when they spotted the flipped car.2021年高考英语考前查缺补漏抢分密押卷(解析版)(新高考卷)(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3
60、考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALittle-Known Picturesque IslandsTravelers up for adventure and relaxation off the beaten path may find the right fit at one of the many lesser-known, picture-perfect islands scattered(散布) around the wor
61、ld. Culebra, Puerto RicoThe island is proud of 10 pristine white, sandy beaches along its shoreline and a lush forest, with no ports, holiday villages or huge crowds to contend with. Only about 2,000 people inhabit (住)the island, surrounded by clear blue waters. A former shelter for pirates(海盗), aba
62、ndoned military equipment can be found around Culebra.les des Saintes, GuadeloupeGuadeloupe is a small volcanic archipelago of nine islands - only two of which are inhabited by over 40 thousand people. With French and Caribbean lifestyle and culture, the islands offer white sandy beaches, sailing, s
63、norkelling, and panoramic views. Saba, Lesser AntillesSaba, with a population of 7.7 thousand, provides a more active experience than some of the other island vacations with rugged(崎岖的) topography and an extinct 2,910-foot, rainforests and hiking for those who like to hit the trail. Unlike other isl
64、ands there are not beaches to speak of, Saba remains originally untouched, maintaining its natural beauty.Fakarava, French PolynesiaThe island, declared a nature reserve, is so remote its pink-sand beaches rarely appear on maps. It is inhabited, with just over 800 people living in small villages sca
65、ttered around the island. 1.What can we find about pirates on this island?A. Used military equipment. B. Abandoned shelters. C. A holiday village. D. A port.2.Which island has the smallest population?A. Culebra, Puerto Rico B. Saba, Lesser AntillesC. Fakarava, French Polynesia. D. les des Saintes, G
66、uadeloupe3.What makes Saba, Lesser Antilles different from the other islands?A. The . B. No beaches. C. Natural beauty. D. No villages.【语篇解读】这是一篇应用文。文章介绍了4个鲜为人知的风景如画的岛屿。1.A 【解析】细节理解题。从Culebra, Puerto Rico最后一句 “这里曾经是海盗的避难所,在库莱布拉周围可以找到废弃的军事装备”可知答案为A。2. D 【解析】细节理解题。通过比较每个岛屿的人口,从Fakarava, French Polynes
67、ia第二句It is inhabited, with just over 800 people living in small villages scattered around the island.可知。故答案为B。3. B 【解析】细节理解题。根据第三部分的第三句Unlike other islands there are not beaches to speak of“与其他岛屿不同的是,这里没有沙滩”可知选B项。BIts hard to put a price on introducing my family to the wonders of the wilderness in Y
68、ellowstone. Still, I was nervous about joining the crowds there this summer. Americas national parks are being “loved to death”,which was why I was worried as my family planned a vacation there during the summer peak season. Would it be better if there were no other people standing a few feet away f
69、rom us?Given that our schedule required making the trip at a time of peak visits, my family made an agreement before the trip, determined to view other visitors as companions, not spoilers on the journey while looking for ways to connect along the way.“I just encounter people. This kind of experienc
70、e renews our faith in humanity.” said Mr. Eaton, a hiker we met as he packed his equipment for photography along a trail. Just like us, he had come to see ancient pines, the oldest living things on Earth.So had Alex Steinhoff, another hiker climbing the rocky trail as the sun dipped low. When he and
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-364258.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
