广东省清远市清新区第一中学高三英语下学期5月模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 清远市 新区 第一 中学 英语 下学 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省清远市清新区第一中学高三英语下学期5月模拟考试试题(含解析)注意事项: 1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将答题卡交回。第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.2分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMuir Woods and Sausalito H
2、alf Day TourWander through an ancient coastal redwood forest and explore the artistic bayside on this half-day tour from San Francisco. Travel across the Golden Gate Bridge to visit Muir Woods, home to some of the oldest and tallest trees on Earth. At the end of your tour choose between getting drop
3、ped off at Union Square in San Francisco or taking the ferry back to San Francisco.Yosemite National Park and Giant Sequoias Day TripDiscover the beauty of the Sierra Nevada on this full-day trip to Yosemite National Park from San Francisco. Travel aboard a comfortable van through historic Gold Rush
4、 towns to reach the park, where youll be amazed by supersized natural wonders. Take a hike among ancient trees, and enjoy several hours to explore the parks wonders on your own.Niagara Falls TourEscape from New York City and head north to see both sides of the Canadian border on this guided, 2-day t
5、our to Niagara Falls. Visit Niagara Falls on both the American and Canadian sides and take a ride on the famous Maid of the Mist boat. Then, on the road back to New York City, make a stop to shop at the Crossings Premium Outlets, one of the largest outlet malls in the US.Napa and Sonoma Wine Country
6、 TourEscape to Californias famous wine country on this full-day tour from San Francisco. Taste regional varietals at three different wineries including both big-name and family-run estates (庄园). Learn about the winemaking process during guided tours, and appreciate the regional culture with a stop f
7、or lunch.1. Which tour should you choose if you want to do some shopping ?A. Muir Woods and Sausalito Half Day Tour.B. Yosemite National Park and Giant Sequoias Day Trip.C. Niagara Falls Tour.D. Napa and Sonoma Wine Country Tour.2. What can you do on Napa and Sonoma Wine Country Tour ?A. Appreciate
8、some of the oldest and tallest trees on Earth.B. Enjoy supersized natural wonders.C. Get some winemaking knowledge.D. Take a ride on the boat.3. What does the writer intend to do by writing the passage?A. To introduce some outdoor activities.B. To share some tour experiences.C. To advertise for the
9、wine country.D. To call for protecting natural wonders.【答案】1. C 2. C 3. A【解析】【分析】本文是一篇广告布告类短文阅读。文章主要向读者介绍了四个不同户外活动。【1题详解】细节理解题。根据文章Niagara Falls Tour中的Visit Niagara Falls on both the American and Canadian sides and take a ride on the famous Maid of the Mist boat. Then, on the road back to New York C
10、ity, make a stop to shop at the Crossings Premium Outlets, one of the largest outlet malls in the US.可知,在回纽约市的路上,可以在crossing Premium Outlets停下来购物,这是美国最大的购物中心之一。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章Napa and Sonoma Wine Country Tour中的Learn about the winemaking process during guided tours, and appreciate the regional c
11、ulture with a stop for lunch.可知,在纳帕和索诺玛葡萄酒乡村之旅中,可以在导游的带领下了解葡萄酒酿造过程。故选C。【3题详解】主旨大意题。根据全文内容可知,本文是一篇广告布告类短文阅读。文章主要向读者介绍了四个不同户外活动。故选A。【点睛】文章内容较为简单,文章考查到细节理解题,对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别。如小题2中选择项中Get some winemaking knowledge与文中的Learn about the w
12、inemaking process表达的同一个意思,这些都考生需要比较它们之间的细微区别。BFamous American poet Robert Frost once said, “Poetry is what gets lost in translation.” Although it is not impossible to translate poetry, Xu Yuanchong, a well-known Chinese translator, has striven to convey the beauty of ancient Chinese poetry throughou
13、t his life. His teacher Qian Zhongshu commented on his poetry translation, “You are dancing while chained by rhyme (押韵) and rhythm, but the dance shows amazing freedom and beauty, which is quite extraordinary.”Xu has just turned 100 years old. On April 1, China Translation and Publishing House publi
14、shed a series of commemorative (纪念的) books about his life and career to pay tribute to this centenarian.Since 1978, Xu has published more than 100 translated novels, anthologies (选集) and plays in Chinese, English and French, reaching potentially millions of readers at home and abroad. Most notably,
15、he translated Chinese poems into rhymed verses in both English and French. He is also the first Asian winner of the “Aurora Borealis Prize” for Outstanding Translation of Fiction Literature.Xu is known to be veryfastidiousin his work. He has dedicated his life to “translating beautifully”. For him E
16、nglish is a “scientific” language that demands accuracy, while Chinese is an “artistic” language that includes a wider range of content. Following this principle, Xu not only keeps faithfulness in sense but beauty in sensibility in his translation.Through Xus translations, time-honored Chinese wisdo
17、m has made an impact on Western societies and the world at large.For instance, when former US president Barack Obama tried to begin a controversial healthcare reform during his presidency, some senators (参议员) were opposed at first. But after reading the poem titled Fishing in Snow (江雪) translated by
18、 Xu, one senator was so impressed with the fishermans independent, non-conformist (不墨守成规的) thinking that he chose to part with the party line to support Obama, noted NewsChina. Having made such great achievements, the 100-year-old remains diligent. He lives alone in an old house near Peking Universi
19、ty. In his simple room, decorated with Chinese traditional furniture, he maintains a routine. Every day he translates roughly 1,000 words, working till 3 to 4 am, sleeping about 3 hours and getting up at 6 am to continue. “Translation is a means of communicating with the writers soul. A sudden flick
20、er (闪现) of a good word or a good line thrills every pore (毛孔) and every inch of my skin,” Xu told NewsChina.4. What does the article tell us about Xu Yuanchong?A. Hes the first winner of The Aurora Borealis Prize.B. He has translated about 100 Chinese literary works into English.C. He is widely know
21、n for his translated rhymed verse.D. He has mastered at least three foreign languages.5. What does the underlined word “fastidious” in paragraph 5 probably mean?A. Particular.B. Satisfied.C. Inventive.D. Productive.6. Why was Barack Obama mentioned in the article?A. To show Xus popularity.B. To illu
22、strate Xus impact.C. To introduce his reform.D. To stress Xus wisdom.7. Which of the following best describes Xu?A. Modest and insightful.B. Considerate and cautious.C. Creative and open-minded.D. Dedicated and passionate.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要向读者介绍了著名翻译家许渊冲先生在诗歌翻译方面的成就以及他的影响力。
23、【4题详解】推理判断题。根据第一段的“Xu Yuanchong, a well-known Chinese translator, has striven to convey the beauty of ancient Chinese poetry throughout his life.( 著名中文翻译家许渊冲一生都致力于传达中国古代诗歌的美)”第四段的“Since 1978, Xu has published more than 100 translated novels, anthologies (选集) and plays in Chinese(自1978年以来,许已经出版了100多部
24、中文翻译小说、选集和戏剧)”以及“Most notably, he translated Chinese poems into rhymed verses in both English and French. (最值得注意的是,他把中文诗歌翻译成英语和法语的押韵诗歌。)”可知许渊冲以其翻译过的押韵诗而闻名。故选C项。【5题详解】词句猜测题。根据第五段的“He has dedicated his life to “translating beautifully”. For him, English is a “scientific” language that demands accuracy
25、, while Chinese is an “artistic” language that includes a wider range of content. Following this principle, Xu not only keeps faithfulness in sense but beauty in sensibility in his translation.(他一生都致力于“优美的翻译”。对他来说,英语是一种要求准确的“科学”语言,而汉语是一种包含更广泛内容的“艺术”语言。按照这一原则,徐在翻译中不仅保持忠诚,而且保持感性的美)”可知,他不仅仅致力于翻译要忠实原文的意
26、义,还力求保持翻译出诗歌细腻的美。因此推断,许对于他的作品很讲究。故划线词与Particular意为“讲究的,挑剔的”意思相近。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第六段的“Through Xus translations, time-honored Chinese wisdom has made an impact on Western societies and the world at large.( 通过许的翻译,历史悠久的中国智慧对西方社会和整个世界产生了影响)”以及接下来第七段的“For instance”可推断,举例子是为了阐明他的作品在西方社会和世界有很大的影响力。故选B项。
27、【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“Having made such great achievements, the 100-year-old remains diligent.(在取得了如此伟大的成就之后,这位100岁的老人仍然很勤奋)”以及倒数第一段的“Translation is a means of communicating with the writers soul. A sudden flicker (闪现) of a good word or a good line thrills every pore (毛孔) and every inch of my skin(翻译是
28、一种与作者的灵魂交流的手段。一个好词或一句好台词的突然的闪现刺激我的每一个毛孔和每一寸皮肤)”可推断,许渊冲先生即使100岁高龄还每天要翻译作品,并且他认为翻译是与作者的灵魂交流的方式,突然的灵光闪现的感觉非常美妙,由此可见他对翻译事业的奉献和热爱。故选D。CA calorie deficit is a state in which you burn more calories than you consume. As one of the most popular approaches of losing weight, how does it work? For example, if y
29、ou burn 2,500 calories per day but only eat 2,000,you have created a deficit of 500 calories per day. There is mathematical certainty. But, this by no means tells the whole story about how calories deficit affects our lives.Before wondering what a calorie deficit is, its probably best to learn what
30、a calorie is. A calorie is a unit that we use to track our bodys energy expenditure (消耗) and storage. In order to just stay alive, human beings (and animals) burn calories. This means, even before we perform any activity, our bodies are already using energy (measured in calories) to keep us alive. A
31、round 70% of the calories we consume are spent on just keeping our vital organs running. Thus, if a person consumes calories far more less than needed to look thin,it may have negative effects on the body.When people pick up a calorie deficit, they often merely note that the calorie math is irrefuta
32、ble (无可辩驳的). The question here is that not all calories are the same. If you eat a few bags of potato chip worth of calories to support the calorie intake needed to maintain or cut down on your weight, it will work. But, this doesnt have the same effect on your body and overall health as a balanced
33、nutritional meal containing the same amount of calories.It seems like a simple unit of energy has become an object of our societys obsession. It neednt be that way. Remember, calorie deficits are just a tool, which serves a purpose in losing some weight and keeping track of your calorie intake seems
34、 simple enough.8. What do we know about the calorie deficit?A. It helps people lose weight.B. It is a way of doing exercises.C. It affects peoples lives positively.D. It means the calories people consume.9. Which of the following statements can be learned in Paragraph 2?A. A calorie is a unit to sto
35、re daily energy.B. People need to burn calories to be alive.C. Calorie intake is to keep our organs operating.D. Living animals only burn calories after activities.10. What is suggested for people to lose weight healthily?A. Focusing on the calorie math when eating.B. Focusing on different calories
36、when eating.C. Having bags of potato chips containing enough calories.D. Having balanced nutritional diets containing proper calories.11. What is the text mainly about?A. Influences of calorie deficits.B. Approaches to lose weight.C. Distinctions between calories.D. Ways to track calorie intake.【答案】
37、8. A 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了卡路里的定义以及告诉我们不能仅仅看卡路里的数值,不能对于这样的能量单位太过痴迷。【8题详解】细节理解题。根据第一段“A calorie deficit is a state in which you burn more calories than you consume. As one of the most popular approaches of losing weight”(卡路里不足是指你燃烧的卡路里多于你摄入的卡路里。作为最流行的减肥方法之一)可知,卡路里不足可以减肥。故选A项。【9题详解】细节理
38、解题。根据第二段“In order to just stay alive, human beings (and animals) burn calories.”(为了生存,人类(和动物)需要燃烧卡路里。)可知,人需要燃烧卡路里才能活着。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“If you eat a few bags of potato chip worth of calories to support the calorie intake needed to maintain or cut down on your weight, it will work. But, this
39、doesnt have the same effect on your body and overall health as a balanced nutritional meal containing the same amount of calories.”(如果你吃了几袋薯片所含的热量来支持你维持体重或减少体重所需要的热量摄入,它会起作用的。但是,它对你的身体和整体健康的影响并不像含有相同热量的均衡营养餐那样大。)可知,作者建议食用含有适当的热量,营养均衡的饮食来减肥。故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“But, this by no means tells the whol
40、e story about how calories deficit affects our lives.”(但是,这并不能说明卡路里不足是如何影响我们的生活的。)及全文内容可知,本文主要讲述了卡路里不足带来的影响。故选A项。DA tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on Arctic sea ice.More than 2,000 people visited the northern Alaska v
41、illage of Kaktovik in 2018 to see polar bears in the wild. The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are
42、 remaining on land to look for food.Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in the mid-1990s. More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more female bears making homes in the snow on land instead of on
43、 the ice to raise their babies. U. S. Fish and Wildlife Service biologists began hearing reports of the increasing number of polar bears in the area in the early 2000s. As more attention was given to the plight (困境)of polar bears about a decade ago, more tourists started heading to Kaktovik.The vill
44、age had fewer than 50 visitors annually before 2011, said Jennifer Reed, of the Arctic National Wildlife Refuge. Today were talking about hundreds and hundreds of visitors, many from around the world each year, Reed said. Most tourists visit in the fall, when bears are forced toward land because sea
45、 ice is farthest away from the shore. Bruce Inglangasak, a local hunter who sometimes offers wildlife-viewing tours, said been offering polar bear tours since 2004. Most of his clients(客户) are from China and Europe, as well as from the lower 48 U. S. states. Many tourists stay several days in the vi
46、llage, which has two small hotels. The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development.12. What causes more polar bears to stay on land in Kaktovik?A. Food shortage.B. Climate change.C. Habitats
47、, movement to shore.D. Their preference for land.13. How did common people feel about more sight of bears on land?A. Excited.B. Puzzled.C. Concerned.D. Shocked.14. What can be inferred from the last paragraph?A. Hotels in Kaktovik are in demand in autumn.B. Kaktovik has about 50 visitors annually.C.
48、 Inglangasak makes a living as a tour guide.D. Tourism affects the balance of nature.15. Which saying can describe the text?A. The fittest can survive.B. After a storm comes a calm.C. There is always opportunity in crisis.D. Every coin has two sides.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。气候变暖导致
49、海冰融化,北极熊登陆,为阿拉斯加的一个小村庄带来了巨大的人气,促进了当地旅游业发展,当地人又用旅游业的收入为北极熊提供积极的保护。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the contin
50、ental shelf, more bears are remaining on land to look for food.( 北极熊群落位于一个温度越来越高的地区,这加速了海冰的移动,而海冰是北极熊的主要栖息地。随着冰逐渐移动到大陆架以外的深水区,更多的熊留在陆地上寻找食物。)”可知,全球变暖加速了海冰融化,破坏了北极熊原本的栖息地,越来越多的北极熊待在陆地上以寻找食物。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段“More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more female bear
51、s making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. ”(更多的熊似乎待在陆地上,研究人员开始注意到更多的雌熊在陆地上的雪地里而不是在冰上安家来抚养它们的孩子。)和“As more attention was given to the plight (困境)of polar bears about a decade ago, more tourists started heading to Kaktovik.( 大约十年前,人们对北极熊的困境给予了更多的关注,更多的游客开始前往Kaktov
52、ik。)”可知,随着越来越多的北极熊出现在陆地上,研究人员、生物学家等也越来越多地关注北极熊所处的这一困境,随后,更多游客前往Kaktovik。由此可推知,大众对更多北极熊登陆现象表示关注。故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Most tourists visit in the fall(大多数游客在秋天参观)”及“Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels.( 许多游客会在村里呆上几天,村里有两家小旅馆。)”可知,大多数游客会选择在秋季去Kaktovik游览,而且很多游客
53、会在这个小村庄待上几天,而这个小村庄只有两个小旅馆,故可推知在秋季,Kaktovik的旅馆很抢手。故选A。【15题详解】推理判断题。通读文章可知,并根据第一段“A tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on Arctic sea ice.( 近年来,由于北极熊待在陆地上的时间比待在北极海冰上的时间更长,阿拉斯加的一个小村庄迎来了一波旅游业热潮。)和第二段描述可知,因为全球气候变暖,北极熊被迫登陆来寻找食物以
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
