广东省潮州市2019-2020学年高二英语下学期期末教学质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 潮州市 2019 2020 学年 英语 学期 期末 教学质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省潮州市2019-2020学年高二英语下学期期末教学质量检测试题(含解析)本试卷共10页,满分150分,考试时间130分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考号填写在答题卡上。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在各题目指定区域内相应住置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束,将答案卡交回。第一部分听说考试
2、(共两节,满分15分)做题时先把答案写在试卷上,等听说考试结束后再把答案写在答题卡上。第一节角色扮演(共8小题;每小题1分,满分8分)情景介绍:角色:你是Mary。任务: (1)与同学Tom谈论点外卖的话题:(2)根据谈话内容回答另一同学的提问。生词; takeout (外卖)下面请用英语提出三个问题。每个问题有20秒的准备时间。当你听见“滴“声时,开始提问。Now please ask the speaker three questions. You have twenty seconds to prepare the questionWhen you hear a beep, begin
3、to ask the question1,你经常点外卖吗?_2,点外卖有什么不利呢?_3,有没有什么解决办法呢?_下面听录音提问,用英语回答五个问题。Now please get ready to answer five questions in English4. Where did Tom have his lunch?5. How much does a lunch meal cost at the canteen?6. In what situation can you get a discount?7. How are the health situation of some tak
4、eout restaurants according to the news?8. What should every restaurant have?第二节故事复述(共7小题;每小题1分,满分7分)请听下面一个故事,然后根据故事意思填空,每空一 词, 录音读两遍。梗概:圣诞节快到了,Tom没有钱给孩子买礼物,他想把家里的鸡卖掉,但是鸡半路跑了。关键词: Christmas (圣诞节),present (礼物),hungry (饥饿的),cock (公鸡),catch (抓住)A Foolish CockChristmas was 9 . Tom had no money to buy any
5、 presents for his children. His wife, Mary, was ill and he spent a lot of money on her medicine.c And the 10 _was bad and all his family were going to be hungry the next spring. He was quite worried about it.“We have only a 11 .” said Mary one day. Youd better take it to the town. Sell it there and
6、buy some cakes and sweets for our children, Its a good idea! Tom said. He caught the cock the next morning and put it into a_ 12 . It was difficult to walk on the road covered with thick snow. Two hours later he was very tired and wanted to have a 13 . He put the box to the ground and sat down. The
7、air in the box is not clean, Tom said to himself. Id better let the cock walk outside for a while, or it”ll die. So he put the cock to the ground. When he started his_ 14 again, he couldnt catch it any longer. “How foolish you are! Tom called out angrily. You can indicate the_ 15 of day at night but
8、 you cant find the way to the town in the daytime!第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AChambanamoms PresentsGirls Night Out: Foot Golf!Grab some friends and join us on Saturday, June 4, for a fun night out at Lake of the Woods Golf Course in Mahomet, thanks to o
9、ur friends at the Champaign County Forest Preserve District. There will be giveaways, some adult drinks and food, as well as a great night out playing Foot Golf. Yes, we said Foot Golf .You don t need to have a bag full of club(球杆)or fancy spike(钉鞋)- just bring yourself (and athletic shoes, please).
10、If you can kick a soccer ball, you can play Foot Golf. If you can laugh and have fun, you can also play Foot Golf.So what is Foot Golf? Foot Golf is what happens when you combine golf and soccer. Players kick off from a tee box (开球处) and attempt to get their soccer ball into a 21-inch diameter(直径) c
11、up using the fewest number of kicks. Foot Golf can be played by children and adults. It is a trend sweeping golf courses across the country, and we are lucky to have it right here in Champaign County.This event is FREE. To manage the number of people we have on the course, we are asking our friends
12、to register (注册) . Here is a quick and easy form to fill out: We look forward to seeing you on Saturday, June 4, at 7 p.m. Bring your girlfriends 一and your sense of humor!IF YOU DRIVE: Lake of the Woods Golf Course is a quick drive west from Champaign-Urbana on Interstate 74. Get off at Lake of the
13、Woods exit, Exit No. 174. Head north for 1/2 mile until the first stop sign. Take a left at the stop sign and travel for one mile. This road will take you directly to the golf course.1. Participants who come to Girls Night OutA. need to bring spikesB. should wear athletic shoesC. should bring their
14、own clubsD. have to bring drinks and food2. What do we know about Foot Golf?A. It is played worldwide.B. It is intended for children.C. It is nothing like playing golf.D. It is a mixture of golf and soccer.3. What type of writing is this text?A. A lesson plan.B. An announcement.C. An educational rep
15、ort.D. An introduction to a sport.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】本文是应用文。文章是一则关于女孩之夜:足球高尔夫通知。1题详解】细节理解题。由第一段的最后一句“You don t need to have a bag full of club (球杆) or fancy spike (钉鞋) - just bring yourself (and athletic shoes, please).”可知,参加 Girls Night Out 的女孩不需要带高尔夫球杆和钉鞋,只需要穿运动鞋。故选B项。【2题详解】细节理解题。第三段提到“It is a
16、trend sweeping golf courses across the country”这项运动全国风靡,没有提到在世界范围内流行,排除A项。由“Foot Golf can be played by children and adults.”可知,成人和小孩子都可以玩这项运动,排除B项。由第三段中的“So what is Foot Golf? Foot Golf is what happens when you combine golf and soccer.”可知,Foot Golf 是一项把高尔夫运动和足球运动结合在一起的运动。故选D项。3题详解】推理判断题。根据文章内容以及倒数第三
17、段中“To manage the number of people we have on the course, we are asking our friends to register (注册) . Here is a quick and easy form to fill out:”为了管理参加课程的人数,我们请我们的朋友注册。这是一张填写起来又快又方便的表格。和倒数第四段“We look forward to seeing you on Saturday, June 4, at 7 p.m.”我们期待着6月4日(星期六)下午7点与您见面。由此判断出,本文是一则通知。通知大家来积极参加足
18、球高尔夫活动。故选B项。BJapanese fans who watched their national team be defeated by the Ivory Coast on Saturday showed it is possible to lose graciously (优雅地), when they stayed behind after the match to help clean up.Despite seeing Japans Blue Samurais lose 2-1 against the Ivory Coast s national team at the A
19、rena Perambuco in Recife, the Japanese audience armed with plastic bags searched their side of the stadium and gathered up dropped litter. While gathering waste after a sporting event is customary in Japan, the audience s actions came as a shock to football fans from other countries.This isnt the fi
20、rst time the Japanese have taken trash outside the stadium. The 1998 FIFA World Cup held in France was the first ever World Cup that Japan had qualified for. After their first group game against Argentina, the Japanese fans gave the world a lesson in politeness and respect by actually cleaning the f
21、ootball stadium seats. They picked up all the trash around them whether it was theirs or not. They then walked out and threw the trash in the garbage cans before leaving.The all-around cleanliness of Japanese large cities comes as a culture shock to people coming from other big cities in the world.
22、This tidiness is not due to millions of dollars spent on street cleaners and Lets clean-up our city campaigns. Its not due to effective public works or community service. Its due to one simple thing: They dont throw their rubbish on the floor. This unique and rare concept allows for both huge cities
23、 and the countryside to stay neat and tidy.To reinforce this behavior, the common signs in Japan ask people to take their litter home with them. Then, to reinforce the sign, hey usually have no garbage cans in the parks. So when faced with the choice of throwing their garbage on the ground or keepin
24、g it with them, they keep it. They dont need a “Dont Litter” or Keep Japan beautiful” sign. They have been doing it their whole lives and are used to taking their garbage with them.4. The story in Paragraph 3 mainly shows that_.A. Japanese people are used to carrying their own trashB. Japanese fans
25、have a habit of cleaning up the stadiumC. Japanese fans often clean stadium seats before the gameD. the Japanese are very interested in watching football games5. What can we say about Japanese big cities cleanliness?A. It has become common practice.B. It is the result of community service.C. It cost
26、s millions of dollars every year.D. It exists because of public campaigns.6. Which of the following do the Japanese accept as normal?A. Punishing the behavior of littering.B. Many signs reading Dont Litter.C. Lots of garbage cans in the parks.D. Taking litter away with them.7. The authors attitude t
27、o the Japanese audience might be that of_.A. criticismB. unconcernC. respectD. doubt【答案】4. B 5. A 6. D 7. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了日本球迷令世人敬佩的行为无论身处何地都随身带走自己的垃圾,并说明了日本对待清洁的观念使得清洁已经成为一种惯例,日本人也常常将垃圾主动带走,而不是丢在地上。【4题详解】推理判断题。根据第三段This isnt the first time the Japanese have taken trash outside the stadium. The
28、1998 FIFA World Cup held in France was the first ever World Cup that Japan had qualified for. After their first group game against Argentina, the Japanese fans gave the world a lesson in politeness and respect by actually cleaning the football stadium seats. They picked up all the trash around them
29、whether it was theirs or not. They then walked out and threw the trash in the garbage cans before leaving.可知这已经不是日本人第一次在体育场外捡垃圾了。1998年在法国举行的国际足联世界杯是日本第一次有资格参加世界杯。在与阿根廷的第一场小组赛之后,日本球迷给世界上上了一节礼貌和尊重的课,他们真的清理了足球场的座位。他们把周围不管是不是他们的垃圾都捡了起来。然后他们走出去,在离开之前,把垃圾扔进垃圾桶里。由此可推知,第三段的故事主要是为了说明了日本球迷有打扫体育场的习惯。故选B。【5题详解】
30、细节理解题。根据第四段中Its not due to effective public works or community service. Its due to one simple thing: They dont throw their rubbish on the floor. This unique and rare concept allows for both huge cities and the countryside to stay neat and tidy.可知这并不是因为有效的公共工程或社区服务。原因很简单:他们不把垃圾扔在地上。这种独特而罕见的理念使得大城市和乡村
31、都能保持整洁。由此可知,日本大城市的清洁已经成为一种惯例。故选A。【6题详解】细节理解题。根据最后一段To reinforce this behavior, the common signs in Japan ask people to take their litter home with them. Then, to reinforce the sign, hey usually have no garbage cans in the parks. So when faced with the choice of throwing their garbage on the ground o
32、r keeping it with them, they keep it. They dont need a “Dont Litter” or Keep Japan beautiful” sign. They have been doing it their whole lives and are used to taking their garbage with them.可知为了加强这种行为,日本常见的标志是要求人们把垃圾带回家。然后,为了强调这个标志,嘿,公园里通常没有垃圾桶。所以,当他们面临把垃圾扔在地上还是随身携带的选择时,他们会选择带着。他们不需要“不要乱扔垃圾”或“保持日本美丽”
33、的标志。他们一辈子都是这样做的,也习惯了随身携带垃圾。由此可知,日本人认为把垃圾带走是正常的。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第一段Japanese fans who watched their national team be defeated by the Ivory Coast on Saturday showed it is possible to lose graciously (优雅地), when they stayed behind after the match to help clean up.可知上周六,日本球迷观看了本国国家队被科特迪瓦队击败的比赛,赛后他们留下来帮
34、助清理场地,这表明他们也可以优雅地输掉比赛。以及第三段中After their first group game against Argentina, the Japanese fans gave the world a lesson in politeness and respect by actually cleaning the football stadium seats.可知在与阿根廷的第一场小组赛之后,日本球迷给世界上上了一节礼貌和尊重的课,他们真的清理了足球场的座位。由此可推知,作者对日本球迷的态度可能是尊重的。故选C。CThe secret of successful resp
35、onseThe novel coronavirus(新冠状病毒)is an uncommon threat. We dont know how bad it will be, nor do we know for how long it will spread. But we do know that it has already infected (感染) more than 18,000 people and killed many around the world. It also caused serious global economic damage. We need to ada
36、pt our responses to different countries and different parts of the same country in order to limit damage. Using data well is essential to such a successful response.Data is key to all successful public health programs. In New York City, we raised tobacco taxes and made all indoor public places smoke
37、 free. Smoking rates declined at first but then the decline stopped. Because we had a tracking system in place, we realised that progress had stopped. So, we produced strong and direct no tobacco ads to the public. Our programs quickly reduced adult and teenager smoking, preventing more than 10,0000
38、 deaths.Every country facing the coronavirus disease needs to strengthen their data systems to track diseases, investigate skillfully and respond fast and successfully. Fast action will save lives and save money. But building the capacity to do this isnt free. It will cost about $1 to $2 per person
39、per year for at least 10 years - at least 30 billion. Thats a lot of money for public health, but its a tiny part of the amount lost when we dont know what we need to know about health threats.Getting he data right is hardly quick and never easy, but it is always very important if we want to respond
40、 successfully, limit spread, and protect our communities and economy.8. Which of the following statements is NOT true according to the passage?A. Novel coronavirus has killed people and damaged economy.B. New York City succeeded in reducing smoking with data.C. We need a lot of money to build the ca
41、pacity of fast action.D. Using data will cure people infected with novel coronavirus,9. Why does the author talk about smoking in paragraph 2?A. To warn us that smoking is harmful.B. To suggest us how to reduce smoking.C. To show the significant role of data.D. To protect peoples physical health.10.
42、 What is the authors opinion on the building of the capacity of fast response?A. It is too expensive and many countries cannot afford it.B. It is worthwhile and necessary to develop such a capacity.C. It supports communities and saves lives and saves money.D. It requires a tiny part of the amount lo
43、st by heath threats.11. What is the main idea of this passage?A. The widespread of novel coronavirus has killed many people.B. Using Data well is of vital importance to public health programs.C. The importance of fighting against novel coronavirus.D. The importance of raising tobacco taxes.【答案】8. D
44、9. C 10. B 11. B【解析】本文是说明文。新冠状病毒导致全球众多人口,造成了严重的经济损失。每个面临新冠状毒病的国家都需要加强其数据系统,以跟踪疾病、进行调查和快速成功地应对,而快速应对的秘诀是迅速而又准确地获取数据。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“We need to adapt our responses in order to limit damage. Using data well is essential to such a successful response.”可知,我们可以充分利用数据,调整应对措施,以减少新冠肺炎导致的经济损失,并不是利用数据治疗被新冠肺
45、炎感染的病人。故选D项。【9题详解】推理判断题。第二段首句提到“Data is key to all successful public health programs.(数据是所有成功的公共卫生项目的关键。)”下文举出在纽约市所有室内公共场所禁烟的例子。通过数据跟踪系统,作者他们了解到公共场所室内禁烟有所下降,于是采取了应对措施,制作无烟广告进行宣传。该段最后一句提到“Our programs quickly reduced adult and teenager smoking, preventing more than 10,0000 deaths.”由于数据跟踪系统的作用,迅速减少了成年
46、人和青少年吸烟,预防了更多的死亡。因此可以推断,作者谈到公共场所禁烟的例子是为了显示数据的重要作用。故选C项。【10题详解】推理判断题。第三段中提到“Fast action will save lives and save money. But building the capacity to do this isnt free. Thats a lot of money for public health, but its a tiny part of the amount lost ”快速应对将拯救生命、节省金钱。虽然建立这样的能力对公共健康来说是一大笔钱,但这只是当我们面对不知道的健康威
47、胁时的损失的一小部分。由此可以推断,作者认为发展快速应对能力是值得的,也是必要的。故选B项。【11题详解】主旨大意题。通读全文,文章第一段提出“Using data well is essential to such a successful response.” 新冠状病毒导致全球众多人口死亡,造成了严重的经济损失。充分利用数据是成功应对新冠状病毒不必可少的;第二段首句提出“Data is key to all successful public health programs.” 数据是所有成功的公共卫生项目的关键;文章最后一段提出“it is always very important
48、if we want to respond successfully, limit spread, and protect our communities and economy.” 准确的数据对于成功应对、限制病毒传播、保护我们的社区和经济是非常重要的。由此可知,文章是关于充分利用数据对公共卫生项目的重要性和意义。故选B项。DWhat will our world be like in 2050?There are two features in the growth of world population. First, the annual increase in population
49、in 15 European countries, in the past few years, has been only 300,000. The United Nations estimates (估计)that by 2050, the population of European countries will decrease from the current 0.72 billion to 0.63 billion. Second, the population in developing countries is growing rapidly. By 2050,the popu
50、lation of Africa is expected to reach 1.8 billion, 0.9 billion more than its current population.A recent research report published by the United Nations indicates that it is quite possible that the Earths temperature is rising well above the previous estimate. The Antarctic ice sheet, which contains
51、 90% of the worlds ice, has lost significant mass in the past few years. The discovery comes as a surprise to scientists, who thought that the continent would gain ice this century because of increased snowfall in a warming climate. A research team from the University of Colorado used satellite data
52、 to estimate that the ice sheet will lose up to 48 cubic miles by 2050.Africas rivers face great change that will leave a quarter of the continent severely short of water by the middle of the century, according to a global warming study published today. Even modest decreases in rain in western Afric
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-365529.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
一年级上册语文习题课件-6 比尾巴_人教(部编版)(2016) (共8张PPT).ppt
