广东省潮州市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省潮州市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 广东省 潮州市 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、潮州市20202021学年度第一学期期末高一级教学质量检测卷英语本试卷共10页;满分100分,完成时间100分钟。注意事项: 1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考号填写在答题卡上。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束,将答案卡交回。一、听说考试 (共两节
2、;满分15分)做题时先把答案写在试卷上,等听说考试结束后再把答案写在答题卡上。第一节 角色扮演(共8小题;每小题1分,满分8分)情景介绍:角色:你是公司职员。任务:(1)向Jim Green介绍上司的去向,并探问其日程安排;(2)根据对话内容,回答问题。下面请用英语提出三个问题。每个问题有20秒的准备时间。当你听见“滴”声时,开始提问。Now please ask the speaker three questions. You have twenty seconds to prepare the question. When you hear a beep, begin to ask the
3、 question.1. 可否问一下,你们两位何时认识的? _2. 您有他的手机号码吗?_3. 您在巴黎待多久?_ 下面听录音提问,用英语回答五个问题。Now please get ready to answer five questions in English. 4. What is Mr. Brown going to do in China? _5. Why does Mr. Green make the call? _6. Whats the relationship between Mr. Green and Mr. Brown? _7. How did Mr. Green and
4、 Mr. Brown contact each other? _8. How long has Mr. Green stayed in Paris? _第二节 故事复述(共7小题;每小题1分,满分7分)请听下面一个故事,然后根据故事意思填空,每空一词,录音读两遍。梗概:医生目睹群众被蛇咬后的惨剧,下定决心全力帮助他们。关键词:doctor(医生)snake(蛇)suffering(痛苦)shock(震惊)devote(献身) A devoted doctorIn 1963, after his army service, Shu Pulong entered a medical school
5、and later became a 9 of Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people who had their arms or legs cut off after a snake 10 in order to save their lives.Shu felt greatly sorry about the 11 of an old farmer he met. It was a very hot afternoon.
6、The farmer was cutting grass in his field when he suddenly felt a sharp 12 in his left hand. He at once realized he had been bitten by a poisonous snake. Immediately he put a piece of 13 tightly around his arm to stop the poison spreading to his heart. Arriving at home he shouted, “Pass me over the
7、14 !” Minutes later the man lost his left arm forever. The sad story shocked Shu so much that he decided to devote himself to 15 people bitten by snakes.Until now, Shu Pulong has helped at least 1,000 farmers bitten by snakes. “It was seeing people with snake bites that led me to this career.” he sa
8、ys.二、阅读(共两节;满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AKids Nature and Survival CampSet free your kids imagination and spirit of adventure at this camp, as they learn about the natural environment and the important skills of survival.Activity overview* 44-day Camp in the Santa Cruz
9、 Mountains* Basie Survival Skills: Shelter, Water, Fire, Food* Expert Instructors-with a minimum of 10 years of experience* Set your own custom(定制的) camp dateDetails * The camp will run for 5 hours each day: 9 am-2 pm. * This class is 100% hands-on and very active. Everything your kids learn, they w
10、ill dono indoor classrooms or long lectures.* Each day will center around one of the 4 main necessities of survival: SHELTER(day 1). WATER(day 2), FIRE(day 3), and FOOD(day 4). Dates offered* We offer 1 public camp date each summer for ages 8-12. For 2021, that date is August 5-8(9 am-2 pm each day)
11、. To book that date for a child between the ages of 8-12, please click the REGISTER NOW link below. * We also arrange custom/private camp dates for both kids and teens all year round.Extra information* 4-Day Camp: $395* Add shuttle(班车) ride to/from downtown Santa Cruz for $160($40 per day)* At this
12、time we do not have shuttle service from the Silicon Valley side of the hill, but we do work to help organize carpools(拼车) from the Los Gatos/Saratoga/Campbell area each year for interested parents.1. What will kids learn if they join the camp?A. How to make long lectures.B. How to survive in the wi
13、ld.C. How to organize a camp.D. How to improve their imagination.2. Whats special about the class of camp?A. It is free for all children.B. Children could learn it online.C. It is based on practicing in person to learn.D. Kids could hook a public camp date each spring.3. Which of the following provi
14、des shuttle service?A. Los Gatos.B. Santa Cruz.C. Saratoga.D. Campbell.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章是一则儿童自然和生存夏令营的广告,介绍了夏令营的特色、时间安排等信息。【1题详解】细节理解题。根据第一段“Set free your kids imagination and spirit of adventure at this camp, as they learn about the natural environment and the important skills of sur
15、vival.(在这个夏令营中,孩子们可以充分发挥想象力和冒险精神,了解自然环境和重要的生存技能)”可知,如果孩子们参加夏令营,他们会学到如何在野外生存。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Details部分中“This class is 100% hands-on and very active. Everything your kids learn, they will dono indoor classrooms or long lectures.(这门课是100%的实践性的,非常活跃。你的孩子学的所有东西,他们都会去做没有室内教室,也没有长时间的讲座)”可知,夏令营班的特别之处在于是基于
16、亲身练习来学习的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Extra information部分中“* Add shuttle(班车) ride to/from downtown Santa Cruz for $160($40 per day) (增加往返Santa Cruz的班车,费用为160美元,每天40美元)”可知,提供到Santa Cruz的班车服务。故选B。BI was new to this high school, and to the students it served. I settled into my seat at the front of the classroom.
17、Of the thirty students, I counted just 10 in their seats. The students didnt seem to want to be there. They sat in their chairs, staring out of the window. The back door opened heavily. After Mike came Belinda. No apologies, no explanations. “Things will get better, ” I told myself, and began the fi
18、rst lesson. Perhaps because I was nervous, I ran through the material more quickly than I should have. “Wait, ” interrupted Mike. “I didnt pay good money to come to a school where the teacher doesnt explain things clearly.” It was forty-five minutes before class ended, but I couldnt go any further.
19、In all my years of teaching, Id never had a class like this. The next day I got to school early as usual. This time the students showed up on time but half the students didnt take notes. They acted as if they were sitting there to meet a requirement. Why couldnt I reach them?“You try picturing them
20、being happy and successful,” my husband advised. The next day, I pictured each student listening, taking notes, raising their hands and learning. Then at school, my eyes moved from chair to chair. I thought about how hard they worked during the day, studying late into the night or whenever they had
21、a spare moment. Things started to change. During the break, Mark even volunteered to help me set up my materials. Belinda stayed focused, quietly taking notes. At our last class Mike handed me a thank-you card signed by every student. One comment stood out: “It took me a while, but I found I enjoyed
22、 your class. Nothing could take away the joy I got from my experience. Thank you, Belinda.” My eyes were filled with tears.4. How about the students first mentioned in the text?A. They were cool and polite.B. They were all promising.C. They were never late for the class.D. They were almost absent fr
23、om class.5. What can we learn about the author?A. She wasnt new to teaching.B. She loved educated students.C. She cant explain things clearly.D. She was given a warm welcome.6. Why were the authors eyes full of tears at last?A. She felt heartbroken for her students failure.B. She couldnt tear hersel
24、f away from her students.C. All her efforts to teach her students paid off.D. Everything about the students was unchangable.【答案】4. D 5. A 6. C【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述作者初到一所学校工作,遇到了一帮不守纪律、不爱学习的孩子,作者采纳了爱人的建议,把孩子们想象成快乐而成功的样子,最终彻底改变了他们。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Of the thirty students, I counted just 10 in their seats.
25、 (在30个学生中,我数了一下,只有10个坐在他们的座位上。)”可知,一开始这些学生差不多都缺课了,故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第二段“In all my years of teaching, Id never had a class like this.(我教书这么多年,从来没有遇到这样班级。)”可知作者教书多年,对教学并不陌生,故选A项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“At our last class Mike handed me a thank-you card signed by every student. One comment stood out: “It to
26、ok me a while, but I found I enjoyed your class. Nothing could take away the joy I got from my experience. Thank you, Belinda.” My eyes were filled with tears.(上节课迈克递给我一张每个学生都签名的感谢卡。一条评论很突出:“我花了一段时间,但我发现我很喜欢你的课。没有什么能带走我从经历中得到的快乐。谢谢你,贝琳达。”我的眼里充满了泪水。)”可知学生非常感激作者,作者对学生的教学非常努力,得到了很好的回报,这让她眼含泪水,故选C项。CTra
27、veling to new destinations can widen our horizons and build up our confidence. But packing up those trips is a different matter altogether. For some, it is a must that they have everything in their bag so they feel at home in any country. For others, traveling light is the key to easy traveling. Tho
28、se in the former group could be described as the tourist type, while those in the latter group are more of the traveler type. So, as a traveler, how do you pack the right way?Have a travel packing list. You may require special equipment such as a helmet while on an adventure, but that would be usele
29、ss if you were headed to a beach for a peaceful time with your partner. For a travel junkie(着迷者), the first thing you should do is create a list and have it saved on your computer or your smartphone. As you travel more, you will learn what you actually need and what you can easily leave at homehavin
30、g a travel checklist is as essential(必不可少的) as having tickets for the plane. Choose the right bag. A big backpack that can contain all the essentials is the perfect fit for a week-long hiking tour. But when you are staying in one place for months at a stretch and plan to do all sorts of adventurous
31、and non-adventurous activities the destination has to offer, it is vital that you have an expandable(可扩张的) bag with lots of space because you will require different things for different activities. Roll your clothes to save space. Ask any travel expert, and they will tell you this: rolling the cloth
32、es instead of folding them while packing saves a lot of space and time. This way, you can pack a months worth of clothes into a small bag that is easy to travel with.7. In which way is a traveler different from a tourist?A. He pays more attention to travel light.B. He builds up more confidence than
33、a tourist.C. He thinks it a must to have everything ready.D. He prefers to travel at home rather than go abroad.8. What is the first thing to do if you are a travel lover?A. Choosing the right backpack.B. Learning to roll the clothes.C. Buying a set of equipment.D. Making a travel checklist.9. Which
34、 can replace the word “vital” underlined in the third paragraph?A. very difficultB. very importantC. quite interestingD. quite troublesome10. Why does the author suggest the clothes be rolled?A. It will make the packing slower.B. It will make the packing much easier.C. It can save a traveler much mo
35、re money and time.D. It can save a traveler a lot of space and time【答案】7. A 8. D 9. B 10. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了作为一个旅行者,应该怎样打包行李的方法:有一份旅行打包清单;选择合适的行李包;把衣服卷起来,节省空间。【7题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“For some, it is a must that they have everything in their bag so they feel at home in any country. For others, travel
36、ing light is the key to easy traveling. Those in the former group could be described as the tourist type, while those in the latter group are more of the traveler type.(对一些人来说,他们必须把所有东西都放在包里,这样他们在任何国家都能有宾至如归的感觉。对其他人来说,轻装旅行是轻松旅行的关键。前者可称为游客类型,而后者则更多地属于旅行者类型。)”可知,旅行者不同于游客的方面在于旅行者选择轻装旅行。故选A项。【8题详解】细节理解题
37、。根据文章第一段末尾句和第二段首句“So, as a traveler, how do you pack the right way? Have a travel packing list.(那么,作为一个旅行者,你应该怎样打包行李呢?有一份旅行打包清单。)”可知,紧随问题之后的方法是“有一份旅行打包清单”,由此可知,这应是首要的。故选D项。【9题详解】词义猜测题。分析划线单词所在句“it is vital that you have an expandable bag with lots of space because you will require different things f
38、or different activities”可知,“you have an expandable bag with lots of space”应是真正主语,后文“because you will require different things for different activities”则于其构成因果关系,即,因为需要不同的东西从事不同的活动,因此一个可扩展的大空间行李包是很必要的,由此可推知,“vital”应是表达“必要的;重要的”含义。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章末尾段内容“Ask any travel expert, and they will tell y
39、ou this: rolling the clothes instead of folding them while packing saves a lot of space and time.(问任何一个旅行专家,他们会告诉你:打包时把衣服卷起来而不是叠起来,这样可以节省很多空间和时间。)”可知,作者建议将衣服卷起来是因为这样可以节省空间和时间。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to learn a language in superfast timeBeing able to us
40、e a new tongue is an invaluable skill. It can increase your mental health, working ability and general intelligence. _11_ Listen to foreign news reports.A great way to speed up your learning process(过程) is to follow the news in a foreign language. _12_ Once you know the story, you can try to read it
41、 or listen to it or watch video reports in the target language you are trying to learn. Make good use of the possibilities of technology._13_ Instead of signing up for a one-hour class and commuting(经常往返) there every day, you can now learn whenever you want. Technology has also speeded up the learni
42、ng time of a language. “Because we have so many users, we can find out the most convenient and effective ways to learn a new language in a matter of days, ” says Luis von Ahn, the founder of the popular languge-learning platform Duolingo. _14_ By changing your environment, and actually studying in a
43、 country or region where the target language is spoken, you will encounter the words and phrases in very natural situations, which will be very helpful. Adapt to your overall lifestyle. Make studying your target language part of your daily life. You can put Post-It notes around your house with new v
44、ocabulary on them. _15_ Then refer to it often throughout the day. While youre waiting for the bus or for a friend to arrive, you can be studying. Its amazing how well this method works.A. Sign up for a language class.B. It takes efforts to remember these words.C. Mix with native speakers as often a
45、s possible.D. You can also use your phone to store new vocabulary.E. So how can you speed up your language learning process?F. Some news is reported in countless languages across the world.G. Apps now allow anybody to practice language anywhere at any time.【答案】11. E 12. F 13. G 14. C 15. D【解析】这是一篇应用
46、文。文章主要讲述了如何在超短时间内学会一门语言的方法。【11题详解】设空处为首段末尾,既要呼应主题又要引起下文。根据前文“Being able to use a new tongue is an invaluable skill. It can increase your mental health, working ability and general intelligence.(能够使用一种新的语言是一项无价的技能。它可以提高你的心理健康,工作能力和一般智力。)”可知,主题为“学习一门新语言”,而后文各段小标题“Listen to foreign news reports.(听外国新闻报
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-365535.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
