广东省汕尾市2022-2023学年高一英语上学期期末考试试题(2月)(Word版附解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 汕尾市 2022 2023 学年 英语 学期 期末考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、汕尾市2022-2023学年度第一学期高一年级教学质量监测英语本试题共10页, 考试时间120分钟, 满分120分注意事项:1. 答题前, 考生先将自己的信息填写清楚、准确, 将条形码准确粘贴在条形码粘贴处。2. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答, 超出答题区域书写的答案无效。3. 答题时请按要求用笔, 保持卡面清洁, 不要折叠, 不要弄破、弄皱, 不得使用涂改 液、修正带、刮纸刀。考试结束后, 请将本试题及答题卡交回。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A
2、As one of the best travel agencies, we highly recommend China as your travel destination. This ancient and modern country has diverse natural beauty and splendid culture. Here are three most beautiful places in China that you should visit with us!Guilin & YangshuoChinas Most Beautiful Karst Landscap
3、e (喀斯特地形)RECOMMENDED Guilin Tours:4-Day Guilin Scenic and Ethnic Discovery5-Day Dynamic Guilin and Yangshuo Tour6-Day Guilin, Yangshuo, and Longsheng TourWhen looking for natural beauty, Yangshuo comes first in Chinese minds for its karst hills and rivers, which have inspired many poets and artists.
4、 Taking a 3-hour family-friendly hike is a good way to enjoy the Li Rivers beauty. We can take you to less-crowded sites to get away from the touristy parts of Yangshuo and enjoy the painting-like scenes in peace. The Yellow Mountains and Villages NearbyI RECOMMENDED Yellow Mountains Tours:n 3-Day A
5、ncient Villages and Yellow Mountains Tourn 3-Day Escape to Huangshan from Shanghai or Hangzhoun 4-Day Trekking in the Yellow MountainsThe Yellow Mountains have their classic “four natural wondersn: peculiar pines (奇松), oddly-shaped rocks, seas of clouds, and hot springs. The villages around the Yell
6、ow Mountains are considered among the most beautiful villages in China. Hongcun, a set for Crouching Tiger, Hidden Dragon, was one of them. We offer tour guidance of walking or biking among these ancient villages. You may as well stay in a typical Hui-style hotel. lZhangyes Danxia Landscape Rainbow
7、MountainsRECOMMENDED Zhangye Tours:6-Day Zhangve and Dunhuang Photography Tour8-Day Qinghai Lake Zhangve, and Dunhuang Tour11-Day Tour from Xian to Kashgar including ZhangyeIn Chinas remote northwest, Zhangye is deeply loved by photographers due to its Danxia landscape, which is vividly named u Rain
8、bow Mountains When the sun shines on the mountains, their colors look like an oil painting when the sun shines on the mountains, their colors look like an oil painting when the vast rocks are simply set against a pure blue sky. See it by yourself and you will fall in love with it. Do remember to reg
9、ister for discounted accommodations!1. What is recommended to do in Guilin?A. Hiking.B. Boating.C. Climbing mountains.D. Admiring rocks.2. If you plan for a 3-day tour, which place should you visit?A. Yangshuo.B. The Yellow Mountains.C. Zhangye.D. All the above.3. What is the text probably intended
10、to do?A. To attract tourists.B. To sell products.C. To offer suggestions.D. To educate readers.【答案】1. A 2. B 3. A【解析】【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是三个中国最美丽的地方的相关情况。【1题详解】细节理解题。根据Guilin & YangshuoChinas Most Beautiful Karst Landscape (喀斯特地形)部分的“Taking a 3-hour family-friendly hike is a good way to enjoy the Li R
11、ivers beauty.(3小时的家庭徒步旅行是欣赏漓江美景的好方法。)”可知,在桂林徒步旅行是值得推荐的,故选A。【2题详解】细节理解题。根据The Yellow Mountains and Villages Nearby部分的“3-Day Ancient Villages and Yellow Mountains Tour(黄山古村落三日游)”和“3-Day Escape to Huangshan from Shanghai or Hangzhou(从上海或杭州到黄山三日游)”可知,如果你计划一个3天的旅行,你应该去黄山。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段的“Here are t
12、hree most beautiful places in China that you should visit with us!(这里有三个中国最美丽的地方,你应该和我们一起去!)”可知,这篇文章可能想要吸引游客。故选A。BAt the age of 17 years 64 days, Mack Rutherford has become the youngest person to fly around the world alone! Macks journey around the world lasted five months and he flew across 52 coun
13、tries in total. His record-breaking flight began in Sofia, the capital of Bulgaria, on 23 March, 2022. He was 16 years old when he took off and celebrated his 17th birthday by himself in his plane. Mack faced many challenges during his adventure. Because of his small-sized aircraft, he had to land w
14、henever the weather got too rough. However, at some points he literally (确实地) couldnt land, such as when flying non-stop for 10 hours over an ocean. At other points, he faced extremely hot weather, such as in Dubai. In Sudan, a country in Africa, Mack also faced sandstorms which made it hard for him
15、 to see where he was going. Mack battled strong winds and pouring rain during his flight, but he never stopped smiling, joking and updating his flowers on his social media account along the way, and managed to expertly pilot his plane to safety. And if Macks surname “Rutherford” sounds familiar, its
16、 because his elder sister Zara also flew around the world earlier this year, and still holds the female version of the record! The Rutherford siblings (兄弟姐妹) were inspired by their parents to become pilots. “I have known for certain I wanted to fly since I was eleven,” Mack said, “My dad Sam is a pr
17、ofessional ferry pilot, my mum Beatrice is a recreational private pilot.”Mack hopes to inspire young people to begin working towards their own goals, “No matter what background you have, I believe it is never too early to work towards your dreams and you shouldnt limit yourself by others expectation
18、s.” With both feet firmly back on the ground now, its time for Mack to turn his attention towards catching up on his schoolwork!4. What can we know about Macks flight?A. It began when he was 17 years 64 days old.B. It made him the youngest person to fly alone.C. It was a successful record-breaking a
19、ttempt.D. It took off in the capital of his home country.5. What challenges did Mack face?A. Limitation of flight hours.B. Darkness and safety issues.C. Loneliness of flying alone.D. Bad weather and long distance.6. Why did Mack and his sister want to be pilots?A. To model themselves on their parent
20、s.B. To encourage each other to dream big.C. To serve as examples for their siblings.D. To live up to their parents expectations.7. What does Mack hope to do with his attempt?A. To encourage young people to become pilots.B. To inspire young people to fight for their dreams.C. To warn young people of
21、 the dangers of flying.D. To free young people of worries about school work.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述意为17岁的飞行员创造了独自环球飞行的记录,这足以说明其勇气和技艺。他的事迹值得其他追寻自己梦想的孩子学习。全科免费下载公众号-高中僧课堂【4题详解】细节理解题。根据第一段的“His record-breaking flight began in Sofia, the capital of Bulgaria, on 23 March, 2022.(他的破纪
22、录飞行于2022年3月23日在保加利亚首都索非亚开始)”可知,Mack的飞行是一个成功的破纪录的尝试。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“Mack faced many challenges during his adventure. Because of his small-sized aircraft, he had to land whenever the weather got too rough. However, at some points he literally (确实地) couldnt land, such as when flying non-stop for
23、 10 hours over an ocean. At other points, he faced extremely hot weather, such as in Dubai. In Sudan, a country in Africa, Mack also faced sandstorms which made it hard for him to see where he was going. Mack battled strong winds and pouring rain during his flight(麦克在冒险过程中遇到了许多挑战。由于他的飞机很小,每当天气太恶劣时,他
24、就不得不降落。然而,在某些时候,他真的无法降落,比如在海洋上空连续飞行10个小时。在其他地方,他还遇到了极端炎热的天气,比如在迪拜。在非洲的苏丹,麦克还遇到了沙尘暴,这让他很难看清自己要去的地方。麦克在飞行过程中与强风和倾盆大雨作斗争)”可知,Mack在飞行中要面对的挑战是糟糕的天气和长距离飞行。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段的“The Rutherford siblings (兄弟姐妹) were inspired by their parents to become pilots. (卢瑟福兄弟姐妹受到父母的启发成为飞行员)”可推知,Mack和他的兄弟姐妹想成为飞行员是因为父母
25、是他们的榜样。故选A。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的“Mack hopes to inspire young people to begin working towards their own goals, “No matter what background you have, I believe it is never too early to work towards your dreams and you shouldnt limit yourself by others expectations.”(麦克希望激励年轻人开始为自己的目标而努力,“无论你有什么背景,我相信为自己的
26、梦想而努力永远不会太早,你不应该被别人的期望所限制。”)”可知,Mack想通过自己的尝试来鼓励年轻人追他们的梦想,并为之努力奋斗。故选B。CIn todays world, cultural heritagea term Yale University President Peter Salovey referred to as “the record of humanity”is increasingly under attack by threats ranging from climate change, theft, mass tourism, and war. Historic bu
27、ildings, works of art, traditions, and even local languages are disappearing at an increasingly rapid rate. Yale is leading a new organization, the Global Consortium for the Preservation of Cultural Heritage (GCPCH), to work on the preservation of cultural heritage. The first official meeting of the
28、 organization took place in Milan, Italy, which gathered 36 international university officials and experts from around the world to determine next steps for advancing GCPCHs mission (使命). During the meeting, experts and officials determined that the mission of GCPCH is to share knowledge and to prom
29、ote relationships between the parties that seek to protect various forms of cultural heritage worldwide. More specifically, GCPCH will create a map of education programs and field experiences, research projects, and funding sources. The two-day meeting of GCPCH was hosted by Bocconi University. It k
30、icked off with an address by UNESCO DirectorGeneral Irina Bokova. “Knowledge-sharing gets all stakeholders (有利益关系者)involved at a global level,”said Bokova in her inspiring speech. “Together we need to strengthen the networks and build more bridges between all actors,”Stefano Baia Curioni, vice-presi
31、dent of ASK Research Center of Bocconi University, commented on what an honor it was for Bocconi to host the meeting. “It is with great pleasure that we gather such a set of leaders who bring so many valuable points of view on challenges related to the preservation of cultural heritage,” Baia Curion
32、i said. “We know how important the work of this body is to advancing our collective work, and are honored to support such efforts.”8. Why is cultural heritage in need of protection?A. Cultural heritage sites are disappearing in wars.B. It is under attack by some forms of illegal conduct.C. It is fac
33、ed with threats from both nature and human.D. Some traditions are not identified as cultural heritage.9. What did Yale do to help protect cultural heritage?A. It hosted a meeting.B. It invited a UNESCO official.C. It gathered some experts.D. It formed a new organization.10. What is the mission of GC
34、PCH?A. Organizing educational courses field trips and fund-raising activities.B. Spreading preservation knowledge and bridging gaps in preservation efforts.C. Creating different forms of heritage protection and teaching them to students.D. Sharing research findings and promoting communication betwee
35、n universities.11. What does “address” in Paragraph 4 possibly mean?A. A formal speech.B. A meeting place.C. An official report.D. An important mission.【答案】8. C 9. D 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了耶鲁大学创建新的组织来拯救保护文化遗产。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“In todays world, cultural heritagea term Yale University Pres
36、ident Peter Salovey referred to as “the record of humanity”is increasingly under attack by threats ranging from climate change, theft, mass tourism, and war.(在当今世界,被耶鲁大学校长彼得萨洛维称为“人类记录”的文化遗产正日益受到来自气候变化、盗窃、大众旅游和战争等威胁的攻击。)”可知,现在的文化遗产受到自然和人类的伤害,急需人类采取措施来保护。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“Yale is leading a new
37、organization, the Global Consortium for the Preservation of Cultural Heritage (GCPCH), to work on the preservation of cultural heritage.(耶鲁正在领导一个新组织全球文化遗产保护联盟(GCPCH),致力于保护文化遗产。)”可知,耶鲁建立了一个新的组织来保护文化遗产。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段“During the meeting, experts and officials determined that the mission of G
38、CPCH is to share knowledge and to promote relationships between the parties that seek to protect various forms of cultural heritage worldwide. More specifically, GCPCH will create a map of education programs and field experiences, research projects, and funding sources.(会议期间,专家和官员们确定,GCPCH的使命是分享知识,促
39、进寻求保护世界各地各种形式文化遗产的各方之间的关系。更具体地说,GCPCH将创建一个教育计划和实地经验、研究项目和资金来源的地图。)”可知,GCPCH的使命就是分享保护知识,加强各方的联系。故选B项。【11题详解】词义猜测题。根据文章第四段“The two-day meeting of GCPCH was hosted by Bocconi University. It kicked off with an address by UNESCO DirectorGeneral Irina Bokova.(为期两天的GCPCH会议由博科尼大学主办。开幕使以联合国教科文组织总干事伊琳娜博科娃addr
40、ess开始。)”以及下文“in her inspiring speech(在她的鼓舞人心的演讲中)”可知,伊琳娜博科娃在会议上发表演讲。因此推断划线词与A项“正式的演讲”意思相近。故选A项。DPoaching (偷猎) is the leading threat to many of Africas species. It is reported that over the last ten years, a $23 billion global black market for illegal wildlife products has formed, and then the proble
41、m has turned into a race against extinction. This new challenge means that new methods are needed. Luckily, WWF has been able to start the Wildlife Grime Technology Project (WCTP) to explore technological solutions to poaching. Through the WCTP, WWF set out to create an umbrella of technology tools
42、to support rangers (护林人) in their anti-poaching efforts. A number of technologies have been tested over the years with different degrees of success, among which the thermal camera (热传感相机) has won its fame. Poachers primarily operate at night under cover of darkness, getting into parks and reserves w
43、ithout being noticed. Some are killing wildlife for personal profit, while others are armed and backed by organized crime. Often equipped with little more than flashlights, government and community rangers have no chance of stopping them. But what if park rangers could see in the dark? In an attempt
44、 to find a technology that can help rangers “see” at night, the WCTP identified thermal cameras as a solution. The technology has completely changed the way rangers operate at night. Since they began to use the camera in 2016, the reserve of Lake Nakuru has not had any elephants poached over the pas
45、t 6 years. In Kenyas 580-square-mile Maasai Mara National Reserve, long-range thermal cameras mounted on ranging vehicles allowed rangers to set up mobile outposts where poachers may appear. Since 2016, Mara Conservancy rangers have caught more than 300 poachers with the help of the camera.12. What
46、challenge are wildlife species faced with due to poaching?A. They are losing their natural habitats.B. They are facing the danger of dying out.C. They are forced to give performances.D. They are sold to black markets for money.13. What problem did rangers have in their effort to protect wildlife?A.
47、Poachers are well-organized.B. They dont have flashlights to see things clearly.C. Poachers are armed with weapons.D. They have difficulty identifying poachers at night.14. How did WWF help rangers?A. It allowed them to drive ranging vehicles.B. It set up watchtowers for them.C. It equipped them wit
48、h high-tech cameras.D. It observed their way of ranging.15. What can be a suitable title for die text?A New Challenges Rangers Are Faced withB. Technology Supports Wildlife ProtectionC. Poachers Punished for Illegal BusinessesD. PoachingA Crime that Must Stop Now【答案】12. B 13. D 14. C 15. B【解析】【导语】本文
49、是篇说明文。偷猎是非洲许多物种面临的主要威胁,为了解决这个问题,WWF开始创建一个技术工具的保护伞,以支持护林员反偷猎的行为,从而保护野生动物。多年来,许多技术都经过了测试,取得了不同程度的成功,其中热传感相机赢得了声誉。文章主要介绍了热传感相机的工作原理和优势。【12题详解】细节理解题。根据第一段“It is reported that over the last ten years, a $23 billion global black market for illegal wildlife products has formed, and then the problem has tur
50、ned into a race against extinction.”(据报道,在过去的十年里,一个价值230亿美元的非法野生动物产品的全球黑市已经形成,然后这个问题已经变成了一场与野生动物灭绝的竞赛。)可知,偷猎导致了非法黑市的形成,就会有更多的人来偷猎、捕杀野生动物,以牟取暴利,这也就会使野生动物面临灭绝的危险。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“Often equipped with little more than flashlights, government and community rangers have no chance of stopping them.”
51、(政府和社区护林员通常只配备了手电筒,根本没有机会阻止他们。)、第四段中“But what if park rangers could see in the dark?”(但如果公园管理员能在黑暗中看到东西呢?)和第四段内容可知,护林员因配备设施不够,无法在黑暗中识别偷猎者,所以不能阻止偷猎行为以保护野生动物。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第二段“Through the WCTP, WWF set out to create an umbrella of technology tools to support rangers (护林人)in their anti-poaching ef
52、forts. A number of technologies have been tested over the years with different degrees of success, among which the thermal camera (热传感相机)has won its fame.”(通过WCTP,WWF开始创建一个技术工具的保护伞,以支持护林员反偷猎的努力。多年来,许多技术都经过了测试,取得了不同程度的成功,其中热传感相机赢得了声誉。)和最后一段“In an attempt to find a technology that can help rangers “se
53、e” at night, the WCTP identified thermal cameras as a solution. ”(为了找到一种可以帮助护林员在夜间“看到”的技术,WCTP确定热感相机是一种解决方案。)可知,WWF通过WCTP为护林员配备了高科技的热传感相机,有效地阻止了偷猎行为,保护了野生动物。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第二段“Through the WCTP, WWF set out to create an umbrella of technology tools to support rangers (护林人) in their anti-poaching
54、efforts. A number of technologies have been tested over the years with different degrees of success, among which the thermal camera (热传感相机) has won its fame.”(通过WCTP,WWF开始创建一个技术工具的保护伞,以支持护林员反偷猎的努力。多年来,许多技术都经过了测试,取得了不同程度的成功,其中热感相机赢得了声誉。)及全文内容可知,文章主要介绍了高科技的热传感相机有效地帮助护林员阻止了偷猎行为,保护了野生动物,故“Technology Sup
55、ports Wildlife Protection (科技支持野生动物保护)”是最佳标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Learning a language doesnt happen in a day. _16_ To get to the point when you can communicate with native speakers, you should pay attention to the following top tips given by succ
56、essful language learners. Study a little bit every day but efficientlyWhen you organize to learn a lot of vocabulary or study several grammar patterns that are pretty challenging, your mind cant take all of them simultaneously (同时地). Therefore, it is better to start with little steps and learn a lit
57、tle bit every day. It is often more efficient to learn 10 new words every day instead of learning 100 new words in a day. _17_Dont be afraid of making mistakesNo one likes making mistakes. It affects your confidence and you are embarrassed (尴尬的) especially if there are more people around you. But wh
58、en you learn a foreign language, making mistakes is something quite normal and expected. If you make mistakes, it isnt the end of the world. Try to learn from your mistakes. _18_ Look at them as a learning tool that helps you never make those mistakes again. Track Your ProgressChecking weekly or mon
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-368601.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
