山东省师范大学附属中学2021届高三英语打靶模拟考试试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 师范大学 附属中学 2021 届高三 英语 打靶 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省师范大学附属中学2021届高三英语打靶模拟考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其 他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATo-do things during your trip to AmsterdamCa
2、nal Boat TripThe UNESCO protected canal belt is the perfect image of Amsterdam. The sight is pleasing to the eyes after sundown when the bridges get lit up using fairy lights. You can consider hop on and off boats that dock in different areas, which is a large business. There are even free passenger
3、 ferries in the northern area of the city.Coffee shopsIf you are a coffee lover, you will be pleased to visit many quiet coffee shops that combine elegance and romance. The environment is great and relaxing and you may sip on a warm coffee in the beautifully-designed coffee shop which is also perfec
4、t for taking pictures. Great memories can be created here.MuseumsLocated at the Museumplein(博物馆广场)are three major museumsthe Ryksmuseum, Van Gogh Museum, and Stedelyk Museum. Regarded as the cultural heart of Amsterdam, the famous district can be said to be a paradise for those who love art. It has
5、been recently restored so that it is of a world-class standard.SquareThe grand open square is full of activities throughout the day. You can encounter fantastic open-air exhibitions, markets as well as a huge paddling pool that lets one dip their toes into it when the day is warm. When it is winter
6、the square becomes a huge outdoor ice area.1. What do we know about Canal Boat Trip?A. It is protected by UNESCO.B. It is an ideal choice for art lovers.C. It offers a fancy bridge light show.D. It provides free ferries on every dock.2. Which place is suitable for relaxation and taking photos?A. The
7、 Canal Belt.B. A Coffee Shop.C. Van Gogh Museum.D. The Square.3. What can travelers possibly do on the square?A. Swimming in a pool.B. Appreciating great arts.C. Enjoying indoor exhibits.D. Skating outdoors in winter.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四处去阿姆斯特丹时必去的四个地方,以及它们各自的特色。【1题详解】细节理解题。根据Can
8、al Boat Trip部分的“The sight is pleasing to the eyes after sundown when the bridges get lit up using fairy lights.(日落后,当桥被彩色小灯照亮时,这景象令人赏心悦目。)”可知,Canal Boat Trip给游客提供了一个别致的桥灯表演。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Coffee shops部分的“The environment is great and relaxing and you may sip on a warm coffee in the beautifully-des
9、igned coffee shop which is also perfect for taking pictures. (这里的环境很好,很放松,你可以在设计精美的咖啡馆里小口喝一杯热咖啡,这里也是拍照的最佳选择。)”可知,A Coffee Shop适合放松和拍照。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Square部分的“When it is winter the square becomes a huge outdoor ice area.(冬天,这个广场就成了一个巨大的户外冰雪世界)”可推知,冬天游客可以在Square进行户外滑雪。故选D。BReporter Hilde Kate Lysi
10、ak got the tip early Saturday afternoon that there was heavy police activity on Ninth Street. She hustled over with her pen and camera, as any good reporter would. Shortly after, she posted a brief online report to break the news. Then, after talking to neighbors and the cops, she wrote a full-lengt
11、h story and this headline:“MURDER ON NINTH STREET!”The online story went up before the local daily paper had published anything. Lysiak also included a short video from the crime scene assuring viewers that she was working hard on finding out the details.Hilde is a dedicated journalist who loves goi
12、ng after crime stories. Her father, Matthew Lysiak, is a former New York Daily News reporter who took Hilde to his newsroom and to stories he covered around New York. Those early experiences made Hilde want to be a reporter.Hilde launched the Orange Street News when she was 7. “I just like letting p
13、eople know all the information,” Hilde said. It is also what she sees as her career for the rest of her life. At first, she covered businesses and schools and any other local news, and she did so well that she was profiled in the Columbia Journalism Review and on the “Today” show. Still, covering cr
14、ime is her main interest. “Its just what I really want to do. And crime is definitely my favorite.” She said she learned of the murder story because “I got a good tip from a source.”Matthew Lysiak said his daughter “doesnt have a lot of fear. She just wants to get the stories out. And she really wan
15、ts to report real news.” “Because of my work, I was able to inform the people that theres a terrible murder,” hours before any other reporters even got to the scene. “In fact, some of the adult-run newspapers were reporting the wrong news or no news at all.” said Hilde in the interview.4. What made
16、the murder on the Ninth Street first known to the people?A. Online news by Hilde.B. Reports of the local newspaper.C. Confirmation from the policemen.D. Conversations among the neighbors.5. Why was Hilde so interested in reporting news?A. The crime stories are thrilling.B. Her father wanted her to d
17、o so.C. She wanted to be known to the public.D. She was influenced by her father.6. What can we infer from paragraph 4?A. She became famous overnight.B. She realized her dream finally.C. She was remembered in history.D. She gained recognition somewhat.7. Which of the following words can best describ
18、e Hilde?A. Ambitious and selfless.B. Courageous and devoted.C. Open-minded and clever.D. Straight and easy-going.【答案】4. A 5. D 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了记者Hilde Kate Lysiak的故事。自小受到父亲作为新闻编辑者的影响,她十分热爱记者这份事业,尤其喜欢报道与犯罪有关的新闻。Hilde 7岁时创办了橘街新闻,而她的报道也受到了哥伦比亚新闻评论和今日秀的认可。她是一个勇敢的,对自己的工作充满热忱的记者。【4题详解】细节理
19、解题。根据文章第一段内容至第二段内容“Shortly after, she posted a brief online report to break the news. Then, after talking to neighbors and the cops, she wrote a full-length story and this headline:“MURDER ON NINTH STREET!” The online story went up before the local daily paper had published anything.(不久之后,她在网上发布了一篇简
20、短的报道,宣布了这一消息。然后,在与邻居和警察交谈后,她写了一篇长篇报道,标题是:“第九街谋杀案!”在当地日报发表任何文章之前,网上的故事就已经发生了。)”可知,是Hilde通过网络发表的新闻报道让人们首先了解了第九街谋杀案。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据文章第四段内容“Her father, Matthew Lysiak, is a former New York Daily News reporter who took Hilde to his newsroom and to stories he covered around New York. Those early exper
21、iences made Hilde want to be a reporter.(她的父亲Matthew Lysiak是前纽约每日新闻记者,他带着Hilde去了他的新闻编辑室,看了他在纽约报道的故事。那些早期的经历让Hilde 想成为一名记者。)”可知,早期父亲带着她在新闻编辑室的经历使她想成为一名记者,由此可知,她想成为一名记者是受到了父亲的影响。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章第四段内容“At first, she covered businesses and schools and any other local news, and she did so well that s
22、he was profiled in the Columbia Journalism Review and on the Today show.(起初,她报道商业、学校和其他地方新闻,她做得非常好,以至于在哥伦比亚新闻评论和今日秀上都有她的报道。)”可知,她在新闻报道方面做的很好,得到了哥伦比亚新闻评论和今日秀的认可。D项“She gained recognition somewhat.(她多少得到了认可。)”属于符合原文的合理推断。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据文章第四段内容“Still, covering crime is her main interest. Its just w
23、hat I really want to do. And crime is definitely my favorite.(尽管如此,报道犯罪仍是她的主要兴趣。“这正是我真正想做的。犯罪绝对是我的最爱。”)”可知,她最爱报道的是与犯罪有关的新闻,因此,她是一个勇敢的人;且末尾段内容父亲对她的评价“Matthew Lysiak said his daughter doesnt have a lot of fear. She just wants to get the stories out. And she really wants to report real news.(Matthew Ly
24、siak说他的女儿“没有太多的恐惧。她只是想把事情公之于众。她真的很想报道真实的新闻。”)”可知,她对于自己的新闻报道事业是充满热爱的。由此可推知,选项B“Courageous and devoted.(勇敢的和热衷的)”符合对她的性格描述。故选B项。CTANAKA KANE became the third person ever to turn 118, according to the Gerontology Research Group, a team of academics. She is also the first citizen of Japan to reach 118bu
25、t is unlikely to be the last. The country has the worlds longest life expectancy, and 80,000 people aged at 100 years old or older.The unusual longevity enjoyed in Japan is credited to diet. Japan largely banned meat for l,200 years, and still consumes relatively little meat and dairy. Too much of t
26、hese can be damaging, since they contain saturated fatty acids(饱和脂肪酸),which correlate to heart disease. Studies have also tied eating lots of processed red meat to a greater risk of stroke. But too little may be unwise as well, because they provide chemical substance that may be needed for our blood
27、-tube walls. In a study of 48,000 Britons, vegetarians were unusually resistant to heart disease, but likely to suffer from strokes.In theory, a lack of animal-based food could have contributed to Japans historical cerebrovascular(脑血管)death rate. In 1960-2013, as the countrys deaths from strokes red
28、uced, its annual meat intake rose from near zero to 52kg per person (45% of Americas level). Tsugane Shoichiro of the National Cancer Centre in Tokyo says that his citizens may need meat and dairy to keep their blood tubes strongthough not so much that those tubes get blocked.Some evidence supports
29、this view. One paper from the 1990s found that the parts of Japan where diets had changed most also had the biggest drops in cerebrovascular death rate. Another study, which tracked 80,000 Japanese people in 1995-2009, showed that strokes were most common among those who ate the least chops and crea
30、m. Although Japans decline in cerebrovascular deaths could stem from other causes, these data suggest that nutritional shifts may have helped.The unhappy irony is that Japans health gains, paired with a low birth rate, threaten its economy. By 2060, 40% of Japanese could be 60 or older. That would p
31、roduce more birthday cakes with 118 candlesand fewer great-grandchildren to blow them out.8. What is the purpose of the first paragraph?A. To provide evidence.B. To introduce the topic.C. To promote an idea.D. To make comparison.9. What message is conveyed in paragraph 2?A. A light heart lives long.
32、B. Diet cures more than doctors.C. Happiness lies first of all in health.D. All work and no play makes Jack a dull boy.10. What do the studies in paragraph 4 show?A. It is vital to have meat and dairy.B. It is common to suffer from strokes.C. It is beneficial to change diet habit.D. It is important
33、to eat least cream.11. What can be learned from the last paragraph?A. The less meat and dairy the better.B. More cakes and candles are needed.C. Medical demand for heart disease is met.D. Longevity and low birth rate affect economy.【答案】8. B 9. B 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要通过长寿的日本人来讨论饮食对寿命的影响。【8题
34、详解】目的意图题。根据第一段“TANAKA KANE became the third person ever to turn 118, according to the Gerontology Research Group, a team of academics. She is also the first citizen of Japan to reach 118but is unlikely to be the last. The country has the worlds longest life expectancy, and 80,000 people aged at 100
35、years old or older.(根据老人学的学术调查组发现:TANAKA KANE成为第三位年龄达到118岁的人。她也是日本第一位年龄达到118岁的公民,但不可能是唯一一个。这个国家有着最高的寿命,并且8000人的年龄达到100及100以上。)”结合下文主要从饮食方面谈论对日本人寿命的影响,以及老龄化严重可推知,文章第一段通过长寿的日本人和日本人的年龄现状,引出话题,故选B项。9题详解】推理判断题。根据第二段“The unusual longevity enjoyed in Japan is credited to diet.(日本享有的不寻常的长寿归功于饮食。)”可知,饮食对长寿的影
36、响很大,可推测饮食比医生更有效,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第三段“Tsugane Shoichiro of the National Cancer Centre in Tokyo says that his citizens may need meat and dairy to keep their blood tubes strongthough not so much that those tubes get blocked.(在东京,国家癌症中心的Tsugane Shoichiro说:虽然血管里没有太多东西能够将血管堵塞,但这儿的居民或许需要肉和乳制品来保证血管的强壮。)”
37、及第四段“Some evidence supports this view.(一些证据也支持这个观点。)”可知,第四段是对Tsugane Shoichiro观点的延伸。由此推知,吃肉和乳制品也是很重要的,故选A项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“The unhappy irony is that Japans health gains, paired with a low birth rate, threaten its economy. By 2060, 40% of Japanese could be 60 or older.(不愉快的讽刺是:日本的健康状况的增长和低出生率威胁着本
38、国的经济。到2060年,百分之四十的日本人将达到60岁及以上。)”可知,日本人的长寿和低出生率影响着本国的经济,故选D项。DListening has been critical to the career of Richard Mullender, who was a British police officer for 30 years. Eventually he became a hostage negotiator, dealing with everything from crisis interventions to international kidnaps. When he
39、left the force in 2007, he realised that his skills might be applicable in the business world. So he set up a firm called the Listening Institute.Many people think that good listening is about nodding your head or keeping eye contact. But that is not really listening, Mr Mullender argues. A good lis
40、tener is always looking for facts, emotions and indications of the speakers values. And when it comes to a negotiation, people are looking for an outcome. The aim of listening is to find out what the other side is trying to achieve.The mistake many people make is to ask too many questions, rather th
41、an letting the other person talk. The listeners focus should be on analysis. If you are trying to persuade someone to do something, you need to know what their beliefs are. If someone is upset, you need to assess their emotional state. Of course, a listener needs to speak occasionally. One approach
42、is to make an assessment of what the other person is telling you and then check it with them. That gives the other party a sense that they are being understood. The fundamental aim is to build up a relationship so the other person likes you and trusts you, Mr Mullender says.The pandemic has meant th
43、at most business conversations now take place on the phone or online. Some might think this makes listening more difficult; it is harder to pick up the cues that people reveal in their facial expressions and body language. But Mr Mullender says that too much is made of body language. It is much easi
44、er to understand someone if you can hear them but not see them, than if you can see but not hear them.12. What do we know about Mr. Mullender in paragraph 1?A. He protected kids internationally.B. He helped prevent potential dangers.C. He ensured security of the British police.D. He founded a compan
45、y before leaving the army.13. What is the aim of listening in negotiations?A. To look for facts and emotions.B. To show approval by nodding head.C. To indicate the speakers values.D. To find out what the speaker wants.14. What is a proper way for a listener to follow?A. Comment occasionally.B. Speak
46、 as little as possible.C. Be in the speakers shoes.D. Judge the speakers content.15. What does the underlined word “cues” mean in paragraph 4?A. expressionsB. cluesC. differencesD. secrets【答案】12. B 13. D 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章由Richard Mullender的故事为切入点,介绍了什么是倾听,倾听需要遵循的基本原则。并指出倾听不止于听,还包括观察说话者的表
47、情和肢体语言等。【12题详解】细节理解题。根据第一段的“Eventually he became a hostage negotiator, dealing with everything from crisis interventions to international kidnaps.(最终,他成为了人质谈判专家,处理从危机干预到国际绑架的一切事务。)”可知,Richard Mullender是人质谈判专家,由此可知,他阻止了潜在的危险。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第二段的“The aim of listening is to find out what the other s
48、ide is trying to achieve.(倾听的目的是找出对方想要达到的目的。)”可知,在谈判中听的目的是为了找出说话人,即对方想要什么。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第三段的“The listeners focus should be on analysis. If you are trying to persuade someone to do something, you need to know what their beliefs are. If someone is upset, you need to assess their emotional state.
49、Of course, a listener needs to speak occasionally. One approach is to make an assessment of what the other person is telling you and then check it with them. That gives the other party a sense that they are being understood.(倾听者的注意力应该放在分析上。如果你试图说服某人做某事,你需要知道他们的信仰是什么。如果对方不高兴,你需要评估他们的情绪状态。当然,倾听者需要偶尔说话
50、。一种方法是评估对方告诉你的内容,然后与他们核实。这给对方一种被理解的感觉。)”可推知,倾听者要遵循的一个正确方法是站在对方的立场。故选C。【15题详解】词句猜测题。根据最后一段的“The pandemic has meant that most business conversations now take place on the phone or online. Some might think this makes listening more difficult; it is harder to pick up the cues that people reveal in their
51、 facial expressions and body language.”可知,大流行意味着现在大多数商务对话都是通过电话或网络进行的。有些人可能认为这会使倾听变得更加困难;人们在面部表情和肢体语言中透露出的cues更难理解。根据句意,尤其是“people reveal in their facial expressions and body language.”可知,此处是指人们在面部表情和肢体语言中透露的线索/信息,即cues的意思是“线索/信息”,与clues“线索”最为接近。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的
52、最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Achieve a Positive AttitudeOver the last decade, researchers have identified practices that can help you achieve and sustain a positive attitude towards your future. _16_ The earlier in life you adopt these practices, the greater the potential impact on the quality, and possi
53、bly length, of your life.Enjoy pleasure. Focus your attention on something pleasing as it occurs, consciously enjoying the experience as it unfolds. _17_ Everyday pleasures, on the other hand, can slip by without much notice unless they disappear or seem threatened. Slow down and focus. You will enj
54、oy things more, whether a meal or a visit with a friend.Practice gratitude. Gratitude is a thankful appreciation for what you receive. Try keeping a gratitude journal, in which you regularly write down things for which you are grateful. _18_ As you write, be specific and try to relieve the feeling a
55、s you remember what each thing means to you.Cultivate mindfulness. Mindfulness is generally acquired by training the mind to focus its attention on the present moment in a systematic way, accepting whatever arises. Being mindful helps you become fully engaged in the on-hand activities and creates a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
