广西南宁市第三中学2020-2021学年高二英语上学期期中段考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 南宁市 第三中学 2020 2021 学年 英语 上学 期期 中段 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西南宁市第三中学2020-2021学年高二英语上学期期中段考试题(含解析)第一部分 听力第一节听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is the man most concerned about?A. Cathy. B. Sara. C. Janie.2. What does the woman want the man to do?A. To dance with her.B. To visit Sam tonight.C. To listen t
2、o the great music.3. What does the woman think about the man?A. He is going to be lucky. B. He is not being logical. C. He will not win anything.4. What is the relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Mother and son.C. Shop assistant and customer.5. What time is it now?A. 9:00 a.m. B
3、. 9:10 a.m. C. 9:30 a.m.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What day is it today?A. Tuesday. B. Wednesday. C. Friday.7. What will the speakers do this weekend?A. Go to a bank. B. Go to a party. C. Go on a tri
4、p.听第7段材料,回答第8、9题。8. How old is the womans son?A. 9. B. 15. C. 16.9. What does the man recommend in the end?A. A bike. B. A pair of shoes. C. A helmet and arm pads.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman seem to think about Bobos jumping skills?A. Theyre quite good.B. Theyre not very impressive.C. T
5、heyre good enough to win the contest.11. When will the competition be held?A. In about one month. B. In about two months. C. In about five months.12. What does Bobo need to do in the competition?A. Run quickly.B. Bark at some chickens.C. Walk right next to the woman.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the
6、 speakers mainly discussing?A. An interview. B. An explosion. C. A painting exhibition.14. What time of day did the event occur?A. Early morning. B. Late afternoon. C. Late at night.15. What is the man looking for?A. Directions. B. Employees. C. Evidence.16. How will Marcus probably benefit?A. He wi
7、ll get a new job.B. He will get paid for his information.C. He will become famous.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does Raymond Blanc do?A. He is an editor.B. He is a TV show host.C. He is an owner of some restaurants.18. Where does Raymond Blanc come from? A Britain. B. France C. Germany.19. What is spec
8、ial about the menu in the restaurants?A. It changes with seasons.B. It shows the ingredients in the dishes.C. It includes almost all the dishes of Raymond Blancs childhood. 20. What was the original price of the 3-course meal?A. 15. B. 45. C. 66.第二部分 阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将
9、该项涂黑。AIf you are crazy about paintings, you shouldnt miss the following four famous masterpieces which have stood the test of time.The Arnolfini PortraitJan van Eycks Arnolfini Portrait, an oil painting on wood produced in 1434, in which a man and a woman hold hands with a window behind him and a be
10、d behind her, is undoubtedly one of the masterpieces in the National Gallery, London. This painting is as visually interesting as it is famed. It is also an informative document on fifteenth-century society, through van Eycks heavy use of symbolismwhile husbands went out to engage in business, wives
11、 concerned themselves with domestic duties.The Starry NightVincent van Gogh painted The Starry Night oil on canvas(帆布), a moderately abstract landscape painting of an expressive night sky over a small hillside village, during his 12-month stay at the mental hospital near Saint-Rmy -de-Provence, Fran
12、ce between 1889 and 1890. When the Museum of Modern Art in New York City purchased the painting from a private collector in 1941, it was not well known, but it has since become one of van Goghs most famous works.The HarvestersThe Harvesters is an oil painting on wood completed by Pieter Bruegel the
13、Elder in 1565. It depicts the harvest time which most commonly occurred within the months of August and September. Nicolaes Jonghelinck, a merchant banker and art collector from Antwerp, commissioned this painting. The painting has been at the Metropolitan Museum of Art in New York City since 1919.G
14、uernicaGuernica, a large black-and-white oil painting, was painted by the Cubist Spanish painter, Pablo Picasso in 1937. The title “Guernica” refers to the city that was bombed by Nazi planes during the Spanish Civil War. The painting depicts the horrors of war and as a result, has come to be an ant
15、i-war symbol and a reminder of the tragedies of war. Today, the painting is housed at the Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofa in Madrid.1. Which of the following paintings was produced earliest?A. The Arnolfini PortraitB. The Starry Night.C. The Harvesters.D. Guernica.2. What do we know about t
16、he painting The Starry Night?A. It was painted on wood in oil.B. It wasnt widely recognized before 1941.C. It described the painters life in hospital.D. It was given away to the museum by a collector.3. Who created the painting describing the tragedy of war?A. Pieter Bruegel the Elder.B. Vincent van
17、 Gogh.C. Jan van Eyck.D. Pablo Picasso.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了四幅名画从扬凡艾克的肖像画到巴勃罗毕加索的杰作。它们都经受住了时间的考验。【1题详解】细节理解题。根据第二段The Amolfini Portrait中的Jan van Eycks Amolfini Portrait, an oil painting on wood produced in 1434.第三段The Starry Night中的during his 12-month stay at the mental hospital ne
18、ar Saint-Remy-de-Provence, France between 1889 and 1890.第四段The Harvesters中的The Harvesters is an oil painting on wood completed by Pieter Bruegel the Elder in 1565.和第五段Guernica中的Guernica, a large black-and-white oil painting, was painted by the Cubist Spanish painter, Pablo Picasso in 1937.可知,The Amo
19、lfini Portrait是最早创作的画。故选A。【2题详解】细节理解题。根据The Starry Night中的When the Museum of Modem Art in New York City purchased the painting from a private collector in 1941, it was not well known, but it has since become one of van Goghs most famous works.(1941年,当纽约现代艺术博物馆从一位私人收藏家手中买下这幅画时,它并不为人所知,但后来却成了梵高最著名的作品之
20、一。)可知,The Starry Night在1941年之前没有被广泛认可。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Guernica的Guernica, a large black-and-white oil painting, was painted by the Cubist Spanish painter, Pablo Picasso in 1937.(格尔尼卡是一幅黑白相间的大型油画,由古巴画家巴勃罗毕加索于1937年创作。)和The painting depicts the horrors of war and as a result, has come to be an anti-wa
21、r symbol and a reminder of the tragedies of war.(这幅画描绘了战争的恐怖,因此成为反战的象征,并提醒人们战争的悲剧。) 可推断,巴勃罗毕加索创造的油画描述了战争的悲剧。故选D。【点睛】细节理解题是阅读理解中常见的题型。考生在做这类题时一定要仔细审题,弄懂题干,题干当中往往有重要信息,然后回文定位,找到依据。比如此题第2题,根据题干定位The Starry Night部分中的When the Museum of Modem Art in New York City purchased the painting from a private coll
22、ector in 1941, it was not well known, but it has since become one of van Goghs most famous works.(1941年,当纽约现代艺术博物馆从一位私人收藏家手中买下这幅画时,它并不为人所知,但后来却成了梵高最著名的作品之一。)可知,The Starry Night在1941年之前没有被广泛认可。故选B。BTwenty years ago, I became involved in pet therapy (治疗) work. As digging deeper into the job, I had an
23、urge to be a recorder of their daily work to let more and more people know their efforts and contributions. After all, they could not say our languages. It was when I got familiar with the work that I got my golden retriever puppy (金毛寻回犬), whom I named Angel. As she matured and went through obedienc
24、e training, I realized that she would be a good partner.Angel is ten now and still works every week. As a rule, she visits two hospitals, a day care for the elderly, and our librarys PAWS for Reading program. Angel has also helped out at a childrens special-needs camp. She is so popular that everywh
25、ere we go people recognize her, especially the kids she has worked with.We have seen some very special things through our pet therapy work. I brought Angel to our local hospital to visit a woman who was completely paralyzed (瘫痪的) on her right side from a stroke. One day, my husband, Jack asked her i
26、f she wanted to give Angel a treat. She nodded and gently took the treat, raised her right hand and started petting Angel. Her friend was in the room and said, “She hasnt been able to move that hand since she had her stroke!”Somehow it seems appropriate that when Angel visits the hospital, she also
27、performs tricks for the patients with her paws. The best one is when she crouches on the floor and crosses her paws. She stays still and doesnt move until Jack says “Best wishes”. Its the best wishes for all the people Angel meets as well as for her.4. Why does the author want to be a recorder?A. Pe
28、ts cannot record themselves.B. Pets should be highly praised.C. Pets labor should be made aware of.D. Pets daily work is important.5. How is Angels work?A. Busy but rewarding.B. Interesting but tiring.C. Funny and amusing.D. Important and demanding.6. What did Angel do for the paralyzed woman?A. She
29、 cured her disease.B. She visited her at times.C. She gave her best wishes.D. She played tricks on her.7. What is the best title for the passage?A. A loyal dog.B. Selfless love.C. A silent angel.D. Great devotion.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述作者参与宠物疗法(治疗)工作。并随着工作的深入,作者录下宠物的日常工作,在工作中,作者认识了金
30、毛猎犬小狗(金毛寻回犬),取名天使。随着的宠物治疗工作的进行,作者看到了一些非常温暖人心的事情,他们虽然不会说话,但是他们以自己的方式给身边的人带来了良好的愿望。【4题详解】细节理解题。本题题干意为:为什么作者想成为一名记录员?根据第一段As digging deeper into the job, I had an urge to be a recorder of their daily work to let more and more people know their efforts and contributions.随着工作的深入,我很想记录下他们的日常工作,让更多的人知道他们的努
31、力和贡献。可知C项:宠物的劳动应该被大家注意到。符合题意;故答案为C。【5题详解】推理判断题。本题题干意为:安吉尔是怎样工作?根据文章第二段As a rule, she visits two hospitals, a day care for the elderly, and our librarys PAWS for Reading program. Angel has also helped out at a childrens special-needs camp. She is so popular that everywhere we go people recognize her,
32、 especially the kids she has worked with.可知安吉尔工作非常忙里并且很受欢迎,故A项:忙碌但有所回报的。符合题意。B项:有趣,但是很累。C项:有趣的和有趣的。D:重要和要求高的。均不符合题意。故答案为A。【6题详解】推理判断题。本题题干意为:安吉尔为瘫痪的女人做了什么?根据文章第三段She nodded and gently took the treat, raised her right hand and started petting Angel. Her friend was in the room and said, “She hasnt bee
33、n able to move that hand since she had her stroke!”和第四段Somehow it seems appropriate that when Angel visits the hospital, 可知安吉尔会去医院看他们。可知正确选项为B项:她有时去看她。A项:她治好了她的病。C项:她给了她最好的祝愿。D项:她捉弄了她;均不合题意。故答案为B。【7题详解】主旨大意题。通过全文概可知,文章主要介绍了作者认识了金毛猎犬小狗(金毛寻回犬),取名安吉尔。随着的宠物治疗工作的进行,作者看到了一些非常温暖人心的事情,他虽然不会说话,但是他们以自己的方式给身边的
34、人带来了良好的愿望。可知C项:一个无声的天使符合题意;故正确答案为C。CIf doctors want to test you for something, theyll usually take a blood or urine sample. But wouldnt it be much more convenient if they just asked you to breathe through a special instrument?In fact, your breath can say a lot about you. In traditional Chinese medic
35、ine, doctors draw a conclusion about the health state of a patient based on the smell of his or her breath; trained dogs and rats can identify the smells of the breaths of people suffering from certain cancers; traffic police also monitor drivers alcohol consumption by testing their breaths.Just lik
36、e blood and urine, your breath contains lots of “metabolites” the waste chemicals that the body produces, which vary from person to person. They are like personal health fingerprints, which is why scientists sometimes call them “breathprints”, according to Science Daily.Compared to blood or urine te
37、sting, breath testing takes only seconds instead of hours, and it requires neither a needle nor a container to hold the body fluids(液). This means the test can be taken frequently to better detect early signs of diseases and monitor the progress of a medical treatment.On the other hand, as an identi
38、fier, you might think that breaths are not as reliable as fingerprints since they might change based on what you eat. However, researchers in Zurich, Switzerland mapped 11 healthy volunteers chemical patterns by having them breathe through a special instrument, and they found that each pattern was u
39、nique and the patterns didnt change much throughout the day, reported BBC.“Our goal is to develop breath analysis to the point where it becomes competitive with the established analysis of blood and urine,” said Malcolm Kohler, professor at the University Hospital Zurich.8. According to the text we
40、know that_.A. breath varies from person to person based on foodB. your breath may give you away if you are not carefulC. doctors can test ones breath to find about his illnessD. trained dogs can identify people with certain cancers9. In comparison with blood or urine testing, breath testing is _.A.
41、comfortable and convincingB. traditional and reliableC. accurate and competitiveD. quick and convenient10. What is the authors attitude toward breath testing?A. Doubtful.B. Approving.C. Unconcerned.D. Worried.11. What can we infer from the text?A. Breath testing is reliable and may have a bright fut
42、ure.B. Blood or urine testing will be less used in medical treatment.C. Doctors have found the best way to detect early signs of diseases.D. Traditional Chinese medicine is becoming more and more popular.【答案】8. C 9. D 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。短文介绍了一种新的测试方式:呼吸测试。呼吸测试比先前使用的其他测试方式都方便快捷,也有效。【8题详解】细节理解题。根据
43、短文第一段“doctors draw a conclusion about the health state of a patient based on the smell of his or her breath”(医生基于病人的呼吸,总结出他/她的健康状况)可知,医生可以从病人的呼吸中知道病人的病情,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段的“Compared to blood or urine testing, breath testing takes only seconds instead of hours,and it requires neither a needle nor
44、a container to hold the body fluids (体液)。”(和血液或尿液相比,呼吸测试只需要几秒而非几个小时,并且它不需要针头,也不需要装体液的容器)可知,和血液测试和尿液测试相比,呼吸测试耗时短,需要的东西少,方便快捷,故选D。【10题详解】推理判断题。根据第四段的“Compared to blood or urine testing, breath testing takes only seconds instead of hours,and it requires neither a needle nor a container to hold the body
45、 fluids (体液)。”(和血液或尿液相比,呼吸测试只需要几秒而非几个小时,并且它不需要针头,也不需要装体液的容器。)和倒数第二段的 “However, researchers in Zurich, Switzerland mapped 11 healthy volunteers chemical patterns by having them breathe through a special instrument, and they found that each pattern was unique and the patterns didnt change much through
46、out the day, reported BBC.”(然而,来自瑞士苏黎世的研究人员让11名健康志愿者通过一种特殊的仪器进行呼吸,从而绘制他们的化学,他们发现每个图案都是都是独一无二的,且在一天中变化不大,BBC报道。)可知,呼吸测试比先前使用的其他测试方式都方便快捷,也有效。由此推知,作者支持这种新测试方法。故选B。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“However, researchers in Zurich, Switzerland mapped 11 healthy volunteers chemical patterns by having them breathe thr
47、ough a special instrument, and they found that each pattern was unique and the patterns didnt change much throughout the day, reported BBC.”(然而,来自瑞士苏黎世的研究人员让11名健康志愿者通过一种特殊的仪器进行呼吸,从而绘制他们的化学,他们发现每个图案都是都是独一无二的,且在一天中变化不大,BBC报道。)可知,呼吸测试是有效的,再结合最后一段的“Our goal is to develop breath analysis to the point whe
48、re it becomes competitive with the established analysis of blood and urine”(我们的目标是把呼吸测试发展到能与已有的血液和尿液分析具有竞争力的程度)可推知,呼吸测试可能会有一个光明的前途,会在市场中有竞争力。故选A。 DThe ancient tale of the Country Mouse and the Town Mouse was only the first to emphasize rural folks supposed simplicity when compared with more complex
49、urbanites. However, neuroscientists announce that, in fact, it is city living that can dull the wits.The new study led by Dr. Spiers at Nantes University describes how they used a dataset from 4 million people of a computer game, which tests navigating skills by asking players to memorise a map show
50、ing the location of checkpoints and then measuring how well players can find them, guided only by their mental map. Dr. Spiers and his colleagues examined the 4 million people from 38 countries, and found that the strongest indicator of a high score was a players age older people performed relativel
51、y poorly, which agrees with what researchers know about age-related cognitive (认知的) drop. But the benefit of rural living was strong enough to offset some of that. Data showed that a 70-year-old who grew up in the countryside had the navigational abilities of an average 60-year-old across the datase
52、t.There is a huge gap between the navigation skills of rural and city people, and the researchers think they know why. Dr. Spiers says that the brains navigational abilities probably weaken in the less challenging city environment because they are not being used as much. Although cities may appear m
53、ore detailed, they also feature more clues to help residents find their way, such as numbered streets. In the countryside, however, one field tends to look much the same as another, so there are fewer landmarks to help guide the way.Neuroscientists already know that living and working in more comple
54、x environments can influence the function and structure of the brain. Brain scans of London taxi drivers, who have gained a good memory of the citys streets, show that they tend to have an enlarged hippocampus a region of the brain acting as a neural GPS, sensing position and path on an inside map o
55、f the environment.The harmful effect of city living on navigation is probably most serious in people under 16-18, Dr. Spiers says, because their still-developing brains respond and change the most according to outside stimuli (刺激). And while people who live in cities with young children should not b
56、e alarmed, the study does raise some interesting ideas for urban planners: keep their city designs not so simple perhaps. And for everyone else, it might be an idea to turn off maps on the phone.12. The study led by Dr. Spiers shows that .A. the seniors score higher at computer gamesB. rural life be
57、nefits peoples sense of directionC. participants are better at finding ways in citiesD. the young remember checkpoints better in maps13. The underlined word “offset”, in Para. 2 most probably means .A. achieveB. checkC. reduceD. replace14. Who will be mostly influenced by the harmful effect of city
58、living on navigation?A. Taxi drivers.B. Computer players.C. Teenagers.D. Adults.15. What is the purpose of the passage?A. To introduce a new way of driver training.B. To expose the weakness of living in the urban area.C. To show the contrast between lives in the country and city.D. To present enviro
59、nments effect on ones ability to locate places.【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了一项研究表明,生活在乡村里的人相较于城市居民有着更好的识别方向和道路的能力。【12题详解】细节理解题。根据第二段最后“But the benefit of rural living was strong enough to offset some of that. Data showed that a 70-year-old who grew up in the countryside had the naviga
60、tional abilities of an average 60-year-old across the dataset.”可知,但农村生活的好处足以抵消部分影响。数据显示,一个在农村长大的70岁老人在整个数据集中具有平均60岁的导航能力。由此可知,在乡下生活的会促进、提高人的方向感。故选B项。【13题详解】词义猜测题。根据划线词所在句上文“Dr. Spiers and his colleagues examined the 4 million people from 38 countries, and found that the strongest indicator of a high
61、 score was a players age older people performed relatively poorly, which agrees with what researchers know about age-related cognitive (认知的) drop.(斯皮尔博士和他的同事们对来自38个国家的400万人进行了调查,发现得分最高的最有力指标是玩家的年龄年龄较大的人表现相对较差,这与研究人员所知道的与年龄相关的认知能力下降相符)”可知,年龄大会导致认知能力下降。再根据划线词所在句下文“Data showed that a 70-year-old who gr
62、ew up in the countryside had the navigational abilities of an average 60-year-old across the dataset.”可知,数据显示,一个在农村长大的70岁老人在整个数据集中具有平均60岁的导航能力。由此推知,农村生活能够抵消年龄对认知能力的部分消极影响。由此可知,划线词offset与reduce意思接近。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段“The harmful effect of city living on navigation is probably most serious in p
63、eople under 16-18, Dr. Spiers says, because their still-developing brains respond and change the most according to outside stimuli (刺激).”可知,斯皮尔斯博士说,城市生活对导航的有害影响可能在16至18岁以下人群中最为严重,因为他们仍在发育的大脑对外界刺激的反应和变化最大。由此可知,青少年最容易受到城市生活对航行的有害影响。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据第一段最后一句“However, neuro-scientists announce that, i
64、n fact, it is city living that can dull the wits.”可知,然而,神经科学家宣布,事实上,是城市生活使人的智慧变迟钝。并结合全文内容可知,本文就是通过用一项研究的结果向读者揭示,居住环境对于大脑识路、辨别位置能力的影响。故选D项。第二节根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you like traveling by bike? Even if you are an expert cyclist, deciding to travel by bike on an adventure will dema
65、nd thorough preparation and research. Here are some tips for you.Whether you have the best mountain bike under 300 or the best mountain bike under 200, safety is more important._16_Confirm your helmet is all set. If you are planning to ride in the night, have a light fixed on your helmet and on your
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372298.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
河南专版九年级语文下册第二单元5孔乙己作业课件新人教版20210714354.pptx
