2021年广东省普通高中学业水平合格性考试英语模拟测试卷(七) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年广东省普通高中学业水平合格性考试英语模拟测试卷七 WORD版含解析 2021 广东省 普通高中 学业 水平 合格 考试 英语 模拟 测试 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年广东省普通高中学业水平合格性考试英语模拟测试卷(七)(本试卷共分为五部分,46小题,满分150分,考试时间90分钟)第一部分情景交际(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下列简短对话,从A、B、C和D项中选出最佳答案,将对话补全。1. Jack, you seem excited._? I won the first prize in the English speech contest.A. Guess whatB. So whatC. Pardon meD. Who cares【答案】A【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:杰克,你看起来很兴奋。猜猜看?我在英语演讲比赛中
2、获得第一名。A. Guess what 猜猜看;B. So what那又怎么样; C. Pardon me 请问刚才你说的什么;D. Who care谁管它呢。根据I won the first prize in the English speech contest可知,Guess what “猜猜看”符合句意。故选A。考点:考查交际用语【点睛】本题考查日常交际用语,首先读懂对话,弄清句意及各选择项在语境中的具体运用,然后抓住关键答句I won the first prize,就不难选出正确答案。应对日常交际用语考题,考生应首先需要掌握日常生活常见情景中的基本交际用语,然后判断该题所适用的情景
3、场合,最后判断出正确答案。2. Sorry, I forgot to lock the door._ Mike can do it later.A. No wayB. Take your timeC. Nothing seriousD. Youre welcome【答案】C【解析】【分析】【详解】考查情景交际。句意:对不起,我忘记锁门了。没什么大问题。Mike一会儿会做的。A. No way没门;B. Take your time慢慢来;C. Nothing serious没什么大问题; D. Youre welcome不客气。根据Mike can do it later.可知这里意思是没什么
4、大问题。故选C。3. -Lets go to the New Years Eve party, shall we?- I guess it will be fun.A. Forget it!B. No way!C. Why not?D. What for?【答案】C【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:-让我们去新年夜晚会,好吗?-好啊!我想那一定很有趣。Forget it!“得了,忘了吧!”;No way!“没门”;Why not!“好啊!”;What for?“为什么?”,根据“I guess it will be fun.”可知,表示同意,故选C。【点睛】交际英语注重运用,首先平时
5、要多积累常用的交际用语,解题时要在上下文中进行,特别要注意与语境语义的联系。还有要注意中英文之间的差异,千万不要用汉语的思维。对话时要考虑以礼貌用语为主。4. Sir, could I hand in my homework a bit late?- _, since youve been unwell these days.A. You cant be seriousB. Im afraid notC. Good ideaD. Well, all right【答案】D【解析】【分析】【详解】考查交际英语。句意:-老师,我可以迟一些交我的作业吗?-好的,因为你最近一直不舒服。You cant
6、be serious你一定是开玩笑吧!;Im afraid not恐怕不行;Good idea好主意;Well,all right好啊,行。根据“since youve been unwell these days.”可知,表示同意。故选D。【点睛】对于交际用语的考查。首先平时要多积累常用的交际用语,尽量避免汉语式的表达。解题时要在上下文中进行,特别要注意与语境语义的联系。还有要注意中英文之间的差异,对话时要以礼貌用语为主。5. Jim, can you work this Sunday?_? Ive been working for two weeks on end.A. Why meB.
7、Why notC. What ifD. So what【答案】A【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:Jim,周末你能加班吗?为什么是我?我连续工作两周了。A项“为什么是我?”;B项“为什么不呢?”;C项“要是会怎样?”;D项“那又怎么样?”。根据“Ive been working for two weeks on end.”得知,已经连续工作两周不想加班。故选A项。【点睛】本题四个选项均是高考交际用语高频考点,分属不同的日常话题。B项用于“向别人提建议”;C项用于“提出假设”;D项带有“ 带有不服气和挑衅的意思”。考生在做题时应注意:1.形式相似的惯用语的异同;2.语境文化差异;3.积
8、累固定的表达;4.区分道歉与道谢的答语等。第二部分阅读理解(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AIve spent over a year in India,and in those 365 plus days,Ive learned a lot about getting around Indian cities.My biggest lessons have been learned through being cheated,particularly by taxi and rickshaw(人力车) drive
9、rs,but that doesnt mean those are bad ways to travel,as long as you know what youre doing.Below are the best ways to get around the city of Delhi,India,and tips for how to keep from being the victim of scams(欺诈).Taking taxis is a great way to get around the city of Delhi and chances are,if you arriv
10、e in Delhi by plane,as soon as you make it through customs,youll be swarmed by Indian taxi drivers.At the Delhi airport,be sure to arrange for a taxi to your hotel at one of the two Delhi Traffic Police Taxi Booths.One is inside the airport,and the other is outside.The key is to make sure to go to a
11、 booth run by the police,rather than by independent taxi drivers.Rickshaws are one of my favourite ways to get around Indian cities,in part because its how the locals often travel.Auto-rickshaws are more common,but bicycle rickshaws are still used in Old Delhi.If you do have a chance to take a bicyc
12、le rickshaw,you should do it at least once for a unique experience that should only set you back about 15 rupees.Auto-rickshaw rates around Delhi range between 30 and 80 rupees,depending on the distance.If you really want to travel around Delhi like the locals,take a public bus.Indian buses become v
13、ery crowded and most do not have air conditioning.They are,however,very cheap.A bus trip wont set you back any more than 15 rupees,as long as you stay within the city limits.Since Indian buses get so crowded,try to board the bus at the start of the route so you can get a seat.The train is a great wa
14、y to get around within the city of Delhi.Fares are reasonable,between 6 and 22 rupees.All departure announcements are in both Hindi and English,and tokens can be purchased for between 6 and 22 rupees.6. The author is trying to in Delhi through this text.A. give some advice of travellingB. expect us
15、to travel aroundC. show his/her experiencesD. explain the difficulties of travelling7. To avoid being cheated,you ought to if you want to take a taxi at the Delhi airport.A. pay more to the drivers to keep safeB. show your ticket to the driverC. go to a police-run boothD. go out of the airport8. The
16、 author suggests taking a rickshaw in order to .A. save some moneyB. enjoy the comfortable tripC. gain a unique experienceD. help the local rickshaw drivers9. What can we infer from the passage?A. You wont have to pay much if you travel around by bus in India.B. It will be difficult for you to get a
17、 seat if you get on the bus halfway.C. A rickshaw driver only charges whatever amount you give him.D. Youll have to speak English if you travel around in India.10. Which may be the topic that follows?A. Hotel recommendations in DelhiB. Weather conditions in DelhiC. Food and drink in DelhiD. Car rent
18、als in Delhi【答案】6. A 7. C 8. C 9. B 10. D【解析】本文是议论文。作者就自己在印度德里旅行时的交通方面提出了几点建议。【6题详解】推理判断题。根据第一段“Below are the best ways to get around the city of Delhi, India, and tips for how to keep from being the victim of scams” 以下是游览印度德里市的最佳方法,以及如何避免成为骗局的受害者的建议。可以看出,作者在本文中给读者提出了一些建议,告诉读者在德里旅行时应注意的一些问题。因此,本文的写作
19、目的也就是要给读者提出建议。故选A项。【7题详解】细节理解题。根据第二段的最后一句“The key is to make sure to go to a booth run by the police,rather than by independent taxi drivers.” 关键是要确保去的是警察开的电话亭,而不是独立的出租车司机开的。可知,为了避免被骗,在机场搭乘出租车时,应到警察经营的摊位。故选C项。【8题详解】细节理解题。根据第三段的第三句“If you do have a chance to take a bicycle rickshaw, you should do it
20、at least once for a unique experience that should only set you back about 15 rupees.” 如果你有机会乘坐人力车,你应该至少乘坐一次,这是一次独特的体验,只需要15卢比。可知,作者建议乘坐人力车以获得一种独特的体验。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第四段的最后一句“Since Indian buses get so crowded,try to board the bus at the start of the route so you can get a seat”. 因为印度公交车太挤了,所以尽量在起点
21、上车,这样你就有座位了。可知,为了上车后能有一个座位,作者建议最好从起点站上车。这就意味着如果中途上车的话,就很难有座位了。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第一段“Below are the best ways to get around the city of Delhi, India, and tips for how to keep from being the victim of scams” 以下是游览印度德里市的最佳方法,以及如何避免成为骗局的受害者的建议。”可知,本文主要讲述了关于在德里交通方面避免受骗的几点建议。在给出的几个选项当中,只有D项与交通有关。据此,我们可以确
22、定后面最有可能要讨论的是德里的汽车租赁业务。故选D项。BA thief who dropped a winning lottery ticket at the scene of his crime has been given a lesson in honesty.His victim,who picked up the ticket and then claimed the $25,000 prize,managed to trace him,and handed over the cash.The robbery happened when maths professor Vinicio
23、 Sabbatucci,58,was changing a tire on an Italian motorway.Another motorist,who stopped “to help”,stole a suitcase from his car and drove off.The professor found the dropped ticket and put it in his pocket before driving home to Ascoli in eastern Italy.Next day,he saw the lottery results on TV and,ta
24、king out the ticket,realized it was a winner.He claimed the 60 million lire(里拉) prize.Then he began a battle with his conscience.Finally,he decided he could not keep the money despite having been robbed.He advertised in newspapers and on the radio,saying,“Im trying to find the man who robbed me.I ha
25、ve 60 million lire for hima lottery win.Please meet me.Anonymity(匿名) guaranteed.”Professor Sabbatucci received hundreds of calls from people hoping to trick him into handing them the cash.But there was one voice he recognized and he arranged to meet the man in a park.The robber,a 35-year-old unemplo
26、yed father of two,gave back the suitcase and burst into tears.He could not believe what was happening.“Why didnt you keep the money?”he asked.The professor replied,“I couldnt because its not mine.”Then he walked off,spurning the thiefs offer of a reward.11. The underlined sentence “Then he began a b
27、attle with his conscience.” in Paragraph 2 implies all of the following except that .A. he knew what he should do as soon as he saw the lottery resultsB. he hesitated about keeping the money for sometimeC. he thought for a moment of avenging himself on the robberD. he came to realize that honesty is
28、 more important than money12. Hundreds of people phoned Professor Sabbatucci because they .A. wanted to make fun of himB. hoped to get the moneyC. knew who the robber wasD. lost the lottery ticket13. How did the robber feel when the victim wanted to find him?A. Excited.B. Frightened.C. Ashamed.D. In
29、credible.14. The underlined word “spurning” in the last sentence can be replaced by .A. acceptingB. claimingC. rejectingD. cancelling15. If the story appears in a newspaperthe best title might be .A. A Thiefs Lucky DayB. A Popular Maths ProfessorC. A Magic LotteryD. A Reward of Honesty【答案】11. A 12.
30、B 13. D 14. C 15. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了一位被抢劫的教授意外地捡到了抢劫犯丢失的彩票。随后,教授发现该彩票为中奖彩票,教授最终通过媒体找到了这位抢劫犯,并归还了用彩票兑换的奖金。【11题详解】推理判断题。由第二段内容“Finally, he decided he could not keep the money despite having been robbed.” 最后,他决定,尽管钱被抢了,他也不能留下。可知,得知该彩票为中奖彩票后,教授的内心很矛盾,最终做出了决定,所以教授是看到彩票结果后犹豫了一下,A项表示他一看到彩票结果就知道该怎么做了,不符合。故选
31、A项。【12题详解】细节理解题。由最后一段第一句“Professor Sabbatucci received hundreds of calls from people hoping to trick him into handing them the cash.” 萨巴图奇教授接到了数百个电话,人们都想骗他把钱交给他们。可知,数百人给教授打电话是想要得到这笔钱。故选B项。【13题详解】推理判断题。由最后一段中的“He could not believe what was happening.”他难以相信发生了什么。可知,得知受害者想要找到他时,那位抢劫犯对所发生的事“难以置信”。故选D项。【
32、14题详解】词句猜测题。由上文中的“The professor replied,I couldnt because its not mine.”教授回复道,我不能这样做,因为这不是我的。可以推断出,教授“拒绝”接受那个抢劫犯给他的酬金。故此处spurning的意义和rejecting相近。故选C项。【15题详解】主旨大意题。该文讲述了一个抢劫犯在抢劫一位教授时把一张最终获奖的彩票丢下了,而捡到彩票的教授设法找到了这位抢劫犯,并归还了所有用彩票兑奖得到的现金。故该抢劫犯是幸运的,以A项“一个小偷的幸运日”作为标题最好。故选A项。CThat the Leaning Tower of Pisa no
33、 longer leans quite so much after a 20 million project to save it has proved to be a great success.The tower,which was on the edge of collapse,has been straightened by 18 inches,returning it to its 1838 position.“It has straightened a little bit more than we expected,but very little helps,”said Prof
34、.John Burland,the only British member of the rescue committee.“The tower is still very slightly moving towards being upright.”The tower,which has been leaning almost since building work first began in 1173,was closed to the public in 1990 because of safety fears.The 183-foot tower was nearly 15 feet
35、 off vertical and its structure was found to have been weakened by centuries of strain(作用力).Prof.Burland said it could have collapsed “at any moment”.However,it took nine years of quarrelling before any work was done.The last attempt at straightening the tower was carried out.Concrete(混凝土) was poure
36、d into the foundations,but the result was that the tower sank further into the soil.The straightening work involved digging out around 70 tonnes of earth from the northern side of the tower,causing it to sink on that side.Before the digging started,the tower was fixed with steel ropes and 600 tonnes
37、 of lead weights.However,halfway through the project,concerns at the ugliness of the lead weights led to their removal and the tower leaned greatly.The weights were hurriedly reattached.One night,the tower moved more than it had averaged in an entire year.The towers stonework has also been restored.
38、The Italian government stepped in after a tower collapsed in Pavia in 1989,killing four people.Experts suddenly realized that the tower at Pisa,which was similarly built and on the same sort of earth,could do the same.16. What would be the best title for the passage?A. The Building of the Leaning To
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376351.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
