山东省济宁市第一中学2020届高三英语下学期一轮质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 第一 中学 2020 届高三 英语 下学 一轮 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市第一中学2020届高三英语下学期一轮质量检测试题(含解析)(时间:100分钟 满分:120分)第I卷第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分。满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASix years ago, Sam Shapiros family adopted a 15-year-old boy from Cite Soleil, Haiti. A few years later, in June 2015, Shapiro wanted to learn more about where his b
2、rother grew up, so he visited his brothers hometown.What Shapiro saw was a small city where 100 percent of the population lived in poverty. He saw homeless children with no access to education, activities or safe spaces to play. He also saw a run-down, abandoned basketball court.Shapiro couldnt fix
3、everything. But he could do something.“I thought athletics could be used to give kids opportunities for organized activities that could keep them off the streets,” said Shapiro.A year after his first visit, Shapiro returned to Cite Soleil with his friend Jack Moe. The next month, Shapiro and Moe- th
4、en 16-year-old sophomores (大二学生) at the Blake School formed a nonprofit, called “Sprint to Cite Soleil”, to benefit the citys youth.The core program of Sprint to Cite Soleil is basketball, but it also consists of nutrition and community-building to benefit children aged 5 to 18.“Our mission original
5、ly was to provide a new basketball court,” said Moe. “But we soon realized that a lot of kids wanted to play basketball, and more than just a court was needed. We sent jerseys, basketballs, basketball pumps and shoes. Hundreds of kids showed up for a clinic.”They soon hired 10 coaches and four cooks
6、 to prepare nutritious meals for the 160 boys and girls who train every Saturday and Sunday.And they hired director Joseph Sadrack, a local native, whom Shapiro calls “trustworthy and right for the leadership position .”From the start, Shapiro, Moe and Sadrack agreed on how the program should develo
7、p.“We are very much a partnership,” said Shapiro. “Personally, Ive seen a lot of organizations trying to help in foreign countries. They have their own mindset and want to do things their way.”“Im not living there,” he continued. “I dont know what they need. Before any decision is made, we ask Josep
8、h, What can we do? and, What do they need?”Now sophomores in college - Shapiro at Wake Forest University in North Carolina and Moe at Stanford in California - they continue their work as co-presidents of the nonprofit.Shapiro said its been a rewarding experience.“Im proud that, despite the somewhat
9、of a language and cultural barrier, were able to communicate,” said Shapiro. “Im proud that others believe in us and trust us. Thats what were most proud of. Being able to create it and maintain it.”1. Why did Shapiro go to Haiti?A. To visit his brother.B. To do a part-time job.C. To help his family
10、 adopt a kid.D. To learn about his brothers hometown.2. What do we know about Sprint to Cite Soleil?A. It is only run by two American boys.B. It makes profits from the local government.C. It stopped after Shapiro became a sophomore.D. It provides resources for children and teens.3. What does Shapiro
11、 learn from the program?A. The language barrier is a big problem.B. It will be great for his future career.C. It is difficult but gives him a good feeling.D. It is too expensive but he will continue.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】这是一篇记叙文。记叙了2015年6月,Shapiro为了了解他哥哥的家乡,去了海地,看到了当地贫困的生活条件,于是第二年他和朋友再次来到这里成立了Sprint
12、 to Cite Soleil非营利组织,以造福这个城市的年轻人。文章还介绍了这个组织的发展情况,和人们对此的看法。【1题详解】细节理解题。根据第一段中A few years later, in June 2015, Shapiro wanted to learn more about where his brother grew up, so he visited his brothers hometown.可知几年后,也就是2015年6月,Shapiro想要更多地了解他哥哥在哪里长大,所以他访问了他哥哥的家乡。由此可知,Shapiro去海地是为了去了解他哥哥的家乡。故选D。【2题详解】细节
13、理解题。根据第六段The core program of Sprint to Cite Soleil is basketball, but it also consists of nutrition and community-building to benefit children aged 5 to 18.可知Sprint to Cite Soleil的核心项目是篮球,但它也包括营养和社区建设,以造福5至18岁的儿童。由此可知,Sprint to Cite Soleil为儿童和青少年提供资源。故选D。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“Im proud that, despite the
14、 somewhat of a language and cultural barrier, were able to communicate,” said Shapiro. “Im proud that others believe in us and trust us. Thats what were most proud of. Being able to create it and maintain it.”可知Shapiro说:“我感到自豪的是,尽管存在一定的语言和文化障碍,我们仍然能够进行交流。我很自豪别人相信我们,信任我们。这是我们最引以为傲的。能够创造并维护它。”由此可推知,Sh
15、apiro从这个项目中学到虽然很困难的,但这个项目给他一个良好的感觉。故选C。BI still remember I was 11 years old when I asked my mom for piano lessons in 2010. We were in the fallout of the recession (经济衰退). She said a polite “no”.That didnt stop me. I Googled the measurements for a keyboard, drew the keys on a piece of paper and stuck
16、 it on my desk. I would click notes on an online keyboard and “play” them back on my paper one - keeping the sound they made on the computer in my head. I spent six months playing without touching a real piano. Once my mom saw that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.I still r
17、emember the first one. I was struck by how real the sound of the piano was. I sat my grade one after eight lessons. Once I started secondary school, we couldnt afford lessons again. I passed grade three, then grade five, practicing only on my piece of paper.One evening, when I was about 13, my mom s
18、aid she had a surprise for me; it was an electronic keyboard, bought with more borrowed money. It was the first time Id played for her. She was in shock.My school didnt offer music A-level. I found the Purcell School for young musicians. The tryouts were difficult. Some of the questions involved an
19、estimation (评价) of the composer or when it was written. I felt overwhelmed. To my amazement I was offered a place.At Purcell, I spent two years working as hard as I could. I performed to raise money and saved enough to buy my first piano.When I left Purcell, I was awarded the senior piano prize and
20、senior academic music prize. I am now at the Guildhall School in London. I feel proud: its been 10 years since I drew my paper piano, and Im at one of the worlds leading music schools.The irony is that I continue to do a lot of my practice away from the piano: what we call mental practice. The paper
21、 piano helped spark my curiosity about how music works, the building blocks that form the pieces.4. Why did the authors mom buy him lessons at last?A. She suddenly made a fortune.B. She had no doubt of his talent for piano.C. She realized he meant what he said.D. She was shocked by his first perform
22、ance.5. Which of the following can best describe the author?A. honest and practical.B. determined and hardworking.C. humorous and reliable.D. rebellious and pessimistic.6. The word “irony” in the last paragraph shows that the author was _.A. surprisedB. absurdC. satisfiedD. curious7. Whats the autho
23、rs main purpose of writing this article?A. To introduce the method of mental practice.B. To share how he convinced his mom to buy a piano.C. To encourage people to stick to their dreams.D. To describe how costly it is to learn an instrument.【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者从小时候开始酷爱钢琴,但是
24、因为家庭经济原因,买不起、学不起钢琴,通过自己画钢琴格,自学成才,最后进入了理想音乐学府的故事。告诉人们,如果有梦想,一定要坚持下去。【4题详解】细节理解题。根据第二段中Once my mom saw that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.可知一旦我妈妈发现我是认真的,她就借钱给我买了10节课。由此可知,妈妈看到作者是真的想要学习,不只是玩玩而已,因此被打动了,所以给他买了10堂课。故选C。【5题详解】推理判断题。结合文章大意可知,作者因为喜欢钢琴,在没有真正的钢琴、付不起钢琴课程的情况下,自己在纸键盘上
25、练习,最后成功进入了世界顶级的音乐学校,因此,可以看出他是有决心的,努力的。故选B。【6题详解】词义猜测题。根据后文I continue to do a lot of my practice away from the piano: what we call mental practice.可知作者的很多练习都是在钢琴之外的地方进行的:我们称之为心理练习,这是令人惊讶的。故划线单词意思为“令人惊讶的”。故选A。【7题详解】推理判断题。结合文意可知,作者在家庭经济不佳的情况下,在纸钢琴上进行练习,最后成功进入了世界顶级音乐学校,是想要告诉大家,我们如果有梦想,一定要坚持下去,才会有成功的希望。由
26、此可推知,作者写这篇文章的主要目的是鼓励人们坚持自己的梦想。故选C。【点睛】写作意图推理判断题。作者一般不直接表明自己的意图,而是通过文章所提供的事实和理论依据,客观地使读者信服某种想法和观点。这种题型要求我们不仅要理解文章的内容,同时还要具备对作者阐述问题的写作手法进行归纳、总结和分析的能力。推测作者的写作意图时,不同体裁的文章有不同的写作目的。故事类记叙文的写作目的通常是娱乐读者(to entertain);广告类应用文的写作目的是推销产品或服务人们(to persuade);议论文的写作目的是阐述论点(to argue);科普文化类说明文的写作目的是介绍知识,帮助大家广闻博见(to in
27、form)。如第4小题,结合文意可知,作者在家庭经济不佳的情况下,在纸钢琴上进行练习,最后成功进入了世界顶级音乐学校,是想要告诉大家,我们如果有梦想,一定要坚持下去,才会有成功的希望。由此可推知,作者写这篇文章的主要目的是鼓励人们坚持自己的梦想。故选C。CWe say that technology is a double-edged sword -while it brings convenience, it also brings new problems. The sword of “social media” even has a gender preference in its da
28、mage: It cuts deeper into girls than boys.Earlier studies have shown that spending too much time on social media is bad for teenagers mental health. Constantly watching their friends show off “perfect” lives can hurt their own self-esteem (自尊). Thats not to mention the problems caused by online sham
29、ing and bullying (霸凌).Jean Twenge, a professor at San Diego State University in the US, recently discovered an alarming trend: Since 2010, the number of teenage girls who suffer from major depression showing signs like self-harm and suicide (自杀) - has increased much faster than that of boys. In an a
30、rticle she wrote at The Conversation, Twenge said social media, again, was to blame.For starters, girls use social media more than boys. Boys tend to spend their screen time on games, where they talk to their teammates through headphones. This counts as real human contact. Girls, however, simply typ
31、e and browse through posts, which is a much more isolated (孤立的) experience. “Theyre not having a real-time conversation with someone,” Mary Fristad, psychologist at The Ohio State University, told NPR.And when it comes to online shaming, girls are also more vulnerable than boys. “Girls face more pre
32、ssure about their appearance, which could be exacerbated (加重) by social media,” wrote Twenge.Shannon McLaughlin, for example, is an 18-year-old from Blackburn College in the US. She shared with the Guardian how social media made her feel depressed. “I was constantly confronted (面对) by women with ski
33、nny bodies who were praised for the way they looked. This was only made worse by the diet fixes and skinny culture,” she said. But McLaughlin found a solution. She started volunteering with the National Citizen Service, where she made face-to-face contact with people. “Its so easy to forget the impo
34、rtance of real connections when we have hundreds of people that were trying to impress at our fingertips,” she told the Guardian. And she hopes that others “look up from their phones and focus more on the world around them”.8. What did Twenge find in her recent study?A. Overuse of social media harms
35、 teenagers mental health.B. Social media does more harm to girls than boys.C. Girls suffered more from bullying than boys.D. Online shaming and bullying are to blame for teenagers depression.9. Why do girls tend to feel more isolated than boys online, according to Mary Fristad?A. Girls have less rea
36、l-time interaction with people.B. Playing games allows boys to have more fun than girls.C. Girls suffer more pressure on social media.D. Girls usually desire more contact with others.10. The underlined word “vulnerable” in Paragraph 5 is closest in meaning to“ ”.A. adjusting oneself wellB. fighting
37、back bravelyC. being unconcerned about somethingD. being likely to be at risk of something11. What does McLaughlin advise teenage girls to do?A. Ignore social media and stop following a diet.B. Connect more with the real world.C. Constantly take part in volunteer work.D. Make better use of phones fo
38、r socializing.【答案】8. A 9. A 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了在社交媒体方面,女孩子相对于男孩子而言面临更大的压力。研究人员发现自2010年以来,患有严重抑郁症的少女数量的增长速度远远快于男孩。文章分析了这一情况产生的原因以及呼吁青少年们更多地和真实的世界来接触。【8题详解】推理判断题。根据第三段中Jean Twenge, a professor at San Diego State University in the US, recently discovered an alarming trend: Since 2010, th
39、e number of teenage girls who suffer from major depression showing signs like self-harm and suicide - has increased much faster than that of boys. In an article she wrote at The Conversation, Twenge said social media, again, was to blame.美国圣地亚哥州立大学教授Jean Twenge最近发现了一个令人担忧的趋势:自2010年以来,患有严重抑郁症(表现出自残和自
40、杀等症状)的少女数量的增长速度远远快于男孩,在她写的一篇文章中,Twenge说社交媒体也是罪魁祸首。可知由此可知,Twenge在她最近的研究中发现过度使用社交媒体会损害青少年的心理健康。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段中Girls, however, simply type and browse through posts, which is a much more isolated experience. “Theyre not having a real-time conversation with someone,” Mary Fristad, psychologist at
41、The Ohio State University, told NPR.可知然而,女孩们只是简单地输入和浏览帖子,这是一种更加孤立的体验。俄亥俄州立大学的心理学家Mary Fristad在接受美国国家公共电台采访时表示:“他们并没有和某人进行实时对话。”由此可知,在网上,女孩比男孩更容易感到孤立是因为女孩与人的实时互动较少。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据下文Girls face more pressure about their appearance, which could be exacerbated by social media可知女孩们在外貌方面面临更多压力,社交媒体可能会加
42、剧这种压力。故可推知在网络羞辱方面,女孩也比男孩更容易受到伤害。故划线单词意思为“有可能面临某事的危险”。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“Its so easy to forget the importance of real connections when we have hundreds of people that were trying to impress at our fingertips,” she told the Guardian. And she hopes that others “look up from their phones and focus
43、 more on the world around them”.可知她在接受卫报采访时表示:“当我们试图用指尖去打动数百人的时候,很容易忘记现实联系的重要性。”她希望其他人“放下手机,更多关注身边的世界”。由此可知,McLaughlin建议主张女孩子们需要多走进真实的世界,面对面的和人打交道。故选B。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the sam
44、e as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。如第三小题,根据下文Gir
45、ls face more pressure about their appearance, which could be exacerbated by social media可知女孩们在外貌方面面临更多压力,社交媒体可能会加剧这种压力。故可推知在网络羞辱方面,女孩也比男孩更容易受到伤害。故划线单词意思为“有可能面临某事的危险”。故选D。DOn the summer of 1995, a second-year graduate student named Sergey Brin was giving a tour of Stanford University to prospective s
46、tudents. Larry Page, an engineering graduate from the University of Michigan, was one of those being shown around the campus.“We both found each other obnoxious and annoying with strong opinions about things,” said Brin. “But we said it a little bit jokingly. Obviously, we spent a lot of time talkin
47、g to each other, so there was something there.”The technology of the web at the time meant that people could tell where a webpage linked to just by reading its code. However, to get a complete list of every page to which it linked, they needed to check every other website on the Internet.Pages “Back
48、Rub” project aimed to qualify these backlinks (反向链接). It was a complex task that not only demanded vast computing resources, but also required extremely complex mathematics, which was where the math genius Brin came in.Later Page and Brin came up with the PageRank algorithm - a ranking system which
49、would prove to be a breakthrough idea. And then, BackRub became Google, a play on the term “googol,” meaning “10100.” The system successfully enabled users to search all 24 million pages stored in its database.On September 15, 1997, G was registered. In August 1998, it got its first funding in the f
50、orm of a check for $100,000 written by Andy Bechtolsheim, co-founder of Sun Microsystems, to “Google Inc.” But still there were troubles. Later that month, Page and Brin moved into the garage (车库) of friend Susan Wojcicki (now the CEO of YouTube), and received further investment from Amazon founder
51、Jeff Bezos, among others.Early in 1999, Page and Brin attempted to sell Google to Excite, at the time the No. 2 search engine behind Yahoo, for one million dollars. However, even after the pair had been talked down to $750,000, Excite CEO George Bell rejected them. With no buyer in sight, Google sta
52、rted hiring engineers and moved to an office in California in March 1999. In 2001, Eric Schmidt was hired first as chairman and then CEO, leaving Page and Brin to continue developing Googles products and technologies respectively. By the end of its first decade, Google had effectively won the search
53、 engine wars.12. According to the article, what can we learn about Larry Page and Sergey Brin?A. They first met each other when studying at Stanford.B. They found their first encounter rather unpleasant.C. They had no intention of running a business initially.D. They got financial support from Stanf
54、ord to work on the ranking system.13. Paragraphs 4 to 5 mainly talk about _.A. what motivated Page to launch the “BackRub” projectB. how the “BackRub” project led to the founding of GoogleC. how the PageRank algorithm workedD. how Brin joined Page in carrying out the “BackRub” project14. According t
55、o the article, who did NOT make an investment in Google?Andy Bechtolsheim. Susan Wojcicki.Jeff Bezos. George Bell.A. B. C. D. 15. What may be the best title for the passage?A. The Internet: how it changed the worldB. Giant Google: how it beat Excite and YahooC. Excite: CEO regretted for refusing the
56、 best offerD. Google at 20: how two students changed the Internet【答案】12. C 13. B 14. D 15. D【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了Google一开始是学生的两个创立者Larry Page和Sergey Brin是如何一步步把谷歌建立起来的。【12题详解】细节理解题。根据前两段内容可知,Larry Page和Sergey Brin两人在参观斯坦福大学的旅行中相遇,有共同话题,但是他们最初没有经营企业的打算。故选C。【13题详解】主旨大意题。根据第四段中It was a complex task that
57、not only demanded vast computing resources, but also required extremely complex mathematics, which was where the math genius Brin came in.可知这是一项复杂的任务,不仅需要大量的计算资源,还需要极其复杂的数学,这正是数学天才Brin的用武之地。可知第四段主要讲Page的“BackRub”项目需要复杂的运算,数学天才Brin因此加入;以及第五段中And then, BackRub became Google, a play on the term “googol
58、,” meaning “10100.”可知然后,BackRub变成了谷歌,这是“googol”一词的变体,意思是“10100”。由此可知,第五段主要讲他们逐步建立了Google。由此可知,第4至5段主要讨论“BackRub”项目如何导致了谷歌成立的。故选B。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中In August 1998, it got its first funding in the form of a check for $100,000 written by Andy Bechtolsheim, co-founder of Sun Microsystems, to “Google
59、Inc.” But still there were troubles. Later that month, Page and Brin moved into the garage of friend Susan Wojcicki (now the CEO of YouTube), and received further investment from Amazon founder Jeff Bezos, among others.可知1998年8月,它获得了第一笔资金,形式是太阳微系统公司联合创始人Andy Bechtolsheim写给“谷歌公司”的10万美元支票,但仍有麻烦。当月晚些时候
60、,Page和Brin搬进了朋友Susan Wojcicki(现任YouTube首席执行官)的车库,并得到了亚马逊创始人Jeff Bezos等的进一步投资。由此可知,Andy Bechtolsheim,Jeff Bezos都对Google进行投资,只有没有对Google进行投资。故选D。【15题详解】主旨大意题。结合文章主要内容为本文主要讲述了Google的一开始是学生的两个创立者Larry Page和Sergey Brin是如何一步步把谷歌建立起来的。故D选项“谷歌20岁:两名学生如何改变互联网”符合文章标题。故选D。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的
61、选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Following the outbreak of the novel coronavirus pneumonia (NCP), also named COVID -19 by WHO, there is a general fear of the unknown virus as its full effects remain to be seen. Fever, coughing, sore throat, difficulty breathing the NCPs symptoms are similar to the commo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
