广西百色市2020-2021学年高一英语上学期期末教学质量调研测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 百色市 2020 2021 学年 英语 学期 期末 教学质量 调研 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西百色市2020-2021学年高一英语上学期期末教学质量调研测试试题(含解析)(满分:150分;考试时长:120分钟)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的班级、姓名、准考证号等填写在答题卡指定位置上.2.本试卷分为选择题和非选择题两部分.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答 题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号 回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效.3.考试结束后,只交答题卡,试卷自行保存。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节(共5
2、小题,每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What color are Julies shoes?A. Black.B. Brown.C. Dark blue.【答案】C【解析】【原文】M: Your shoes look nice, Julie! Ive been wanting so
3、me black shoes. I only have brown ones.W: Thanks, Bob! But these are actually dark blue.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who dies in the story?A. The dragon.B. The soldier.C. The princess.【答案】A【解析】【原文】W: What did you read in English class today? Mrs. Jones always teaches great stories.M: Today we read about a s
4、oldier that kills a dragon to save the princess he loves. It was a great story.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which animal is in the field?A. A sheep.B. A cow.C. A horse.【答案】B【解析】【原文】M: What is in that field over there? I think it is a sheep.W: I see it. No, its actually a cow. I wish we would see a horse. Iv
5、e always wanted to ride one!4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman going to do this evening?A. Go on a trip.B. Attend a concert.C. Look after her brother.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, Kate. I have two tickets for the concert tonight. Do you want to go with me?W: That sounds great. But my mother is on a trip n
6、ow. I have to stay at home to take care of my younger brother this evening.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the homework for next Tuesday?A. Writing an essay.B. Reading the textbook.C. Listening to some radio programs.【答案】C【解析】【原文】M: Is there any homework for next Tuesday?W: Nothing to read or write. Bu
7、t were supposed to listen to some radio programs and be ready to talk about them in class.第二节(共15小题,每小题L 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where are the speakers?A. At their h
8、ouse.B. At a museum.C. At a restaurant.7. What is the man interested in?A. Rock music.B. History.C. Diet.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: What should we do today? Im tired of sitting around the house.M: Me, too. Why dont we visit the new history museum? It opened last month. You know I love history. And I he
9、ard its amazing. My friend Betty went there last week. She said there are rocks and bones from thousands of years ago.W: Wow! We should go. Then we can eat lunch at that sandwich restaurant you like.M: Good plan! Lets get ready.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8 When is the big game?A. Today.B. To
10、morrow.C. In three days.9. Why was the girl planning not to go to soccer practice?A. She wasnt given her uniform.B. She doesnt think its important.C. She is busy with her studies.10. What will make the girls mother angry?A. Losing her uniform.B. Not passing an exam.C. Missing a sports game.【答案】8. C
11、9. C 10. B【解析】【原文】M: Are you going to soccer practice today? The coach says its an important practice. Youll have a big game in three days, right?W: Yeah, but I was actually planning not to go this time. I have a lot of homework today. And my uniform is dirty.M: I understand. But I think the coach w
12、ill be mad if you miss it.W: Well, I will try to go. But I cant fail my big math test tomorrow. Thats important, too. And my mom will be mad if I fail the test. Its hard to play a sport during the school year!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Why was there an accident?A. The traffic light was b
13、roken.B. The cars slid in bad weather.C. The drivers didnt see each other.12. How many students were in the accident?A. Two.B. Four.C. Six.13. Who broke an arm?A. Michelle.B. Linda.C. Liam.【答案】11. A 12. C 13. A【解析】【原文】M: Hi, Linda. Did you hear about the accident that happened two streets away from
14、the high school? Four cars crashed together at a traffic light.W: Oh no! Is everyone okay? Why did that happen?M: The red light was broken because of bad weather, so no one stopped. They all ran into each other. But the good news is that nobody was badly injured. And the doctors at the hospital gave
15、 great first aid. Somehow, everyone ended up okay.W: Wow, thats a relief. Who was involved in the accident?M: There were six high school students in the four cars. A few of them had small injuries. Michelle broke her arm and Liam hurt his leg.The cars were all ruined. But everyone should be back at
16、school soon.W: Im so glad they are okay. Im going to be very careful when I drive now!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers mainly talking about?A. The influence of the Internet on reading.B. Various books on the Internet.C. Changes in communication.15. Why does the woman use
17、the Internet?A. To have fun.B. To check her email.C. To learn new technology.16. What has the man stopped reading?A. Books.B. Magazines.C. Newspapers.【答案】14. A 15. B 16. A【解析】【原文】M: So Monica, lets talk about reading. Do you think you read fewer books now because of the Internet?W: No, I dont think
18、so.M: So, you still read quite a bit?W: Yeah. Recently, Ive been reading a lot.M: So, you dont think that the Internet cuts into reading time at all? At least, not for you?W: I would have to say no, because I use the Internet for slightly different reasons. I use the Internet to check my email and c
19、ommunicate with my friends. But reading a book is something completely different that I do to relax. So, I dont think the Internet has an influence on the amount that I read.M: For me, I think its the exact opposite, and its pretty bad. I read almost everything online magazines, newspapersbut Ive co
20、mpletely stopped reading books.W: Oh. Technology has really changed how you read.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who is the speech for?A. The managers.B. The employees.C. The customers.18. Why is the speaker giving the speech?A. To set a regular meeting.B. To introduce himself.C. To teach about
21、 technology.19. How long has the speaker worked with technology?A. For about a month.B. For about two years.C. For about twenty years.20. What is the speakers goal?A. To study computers.B. To earn more money.C. To collect great ideas.【答案】17. B 18. B 19. C 20. B【解析】【原文】Hello, everyone. I am your new
22、manager. I am happy to join this company and to meet all of you. I want to give a short speech to introduce myself to you. I hope to know each one of you very well. I am from Washington D.C., and I have worked at technology companies for my whole career about twenty years. I love working with comput
23、ers, and I am good at it. I went to two great colleges to study advanced technology. I believe that I can teach you a lot. But I know you will teach me things, too! I want us to have regular meetings every month where we talk about our ideas for the company and for our customers. My goal is to make
24、our computers better and better and make more money for every employee and our company. I believe we will work very well together in the future. Thank you for listening and have a great day!第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe second Sunday in May is Mother
25、s Day. American children of all ages give their mothers something special. Children, young and old, try to show their love to mothers on the day. However, do you know that Mothers Day celebration is no recent thing?England was the first country to set a day to mothers. In the United States, Mothers
26、Day became an official holiday in 1910. An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they loved. Therefore, they set the second Sunday in May as Mothers Day and a year later all the other states celebrated it.In the morning of Mothers Day, some American children se
27、rve their mothers breakfast in bed. Other children will give their mothers presents which they made themselves or bought in stores. Adults give their mothers red carnations (康乃馨),the official Mothers Day flower. If their mothers left the world, they may bring white carnations to their grave sites (墓
28、地). This is the busiest day of the year for American restaurants. On this special day, family members do not want their mother to cook dinner!21. When is Mothers Day in America?A. On the second Sunday in May.B. On the first Sunday in April.C. On the second Sunday in July.D. On the fourth Sunday in S
29、eptember.22. In America, who asked the government to set a festival for their loved mothers?A. Mike.B. Alice.C. Tom.D. Anna.23. What is the official Mothers Day flower according to the passage?A. Blue carnations.B. White carnations.C. Red carnations.D. Green carnations.【答案】21. A 22. D 23. C【解析】【分析】这
30、是一篇说明文。本文介绍了英美母亲节的一些情况,包括时间、起源、庆祝方式等。【21题详解】细节理解题。根据第二段的“An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they loved. Therefore, they set the second Sunday in May as Mothers Day and a year later all the other states celebrated it.”(一个名叫Anna的美国女孩请求他们的州长为他们敬爱的妈妈设定一个节日。因此
31、,他们把五月的第二个星期天设定为母亲节,一年后其他周也开始庆祝这个节日。)可知,在美国,母亲节是每年五月的第二个星期天。故选A。【22题详解】细节理解题。根据第二段的“An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they loved. ”(一个名叫Anna的美国女孩请求他们的州长为他们敬爱的妈妈设定一个节日。)可知,在美国一个叫Anna的女孩请求州长为他们敬爱的母亲设立一个节日。故选D。【23题详解】细节理解题。根据文章第三段中的“Adults give their mother
32、s red carnations (康乃馨), the official Mothers Day flower.”(成年人把红色的康乃馨送给他们的妈妈,这是母亲节的官方花。)可知,母亲节的官方花是红色康乃馨。故选C。【点睛】BWhen I was a girl of five, my mother sold flowers at Peoples Market in Shanghai, China. She couldnt leave me at home on my own, so I had to go to the market with her. As I grew older, I b
33、egan to help my mother and I really enjoyed it.Things changed when I was 14. My grandma gave me a book for Christmas which was all about making candles. I loved it so much that I spent all my free time making candles of all shapes and sizes. I made hundreds of them.One day, my mother was ill so I ha
34、d to go to the market on my own. I decided to take some candles with me and see if I could sell them. To my surprise, they were sold out in 20 minutes! The next week, my mother gave me some money to buy some wax(蜡) to make more candles. They were sold out really quickly, too.Nine months later, we de
35、cided to stop selling flowers. My mother and I couldnt make enough candles during the week, so some of my classmates started to help us. I paid them one pound for every candle, and we used to sell them for three or four times more expensive than that. It was interesting and my classmates worked with
36、 me in the market.When I was 22, my uncle lent me some money and I opened my first shop on Zhonghua Road. Since then, Ive never looked back, even in difficult times. At the first store, we only sold candles, but now we sell everything from famous furniture to paintings.24. The writer felt _ when hel
37、ping her mother sell flowers.A. surprisedB. enjoyableC. difficultD. bored25. We can learn from the passage that_.A. people liked the candles the writer made very muchB. the writer helped her mother since she was fiveC. the writer made candles in order to sell at firstD. the writer paid four pounds f
38、or every candle made by her classmates26. What do we know about the writers first store?A. It was easy to run the first store.B. It was opened with her mothers help.C. It only sold candles and flowers at first.D. It was opened when she was 22.27. What is the main idea of the passage?A. How to set up
39、 real goals.B. How the writer got her familys support.C. How to develop our interests.D. How the writer succeeded in her business.【答案】24. B 25. A 26. D 27. D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者自小跟母亲在市场卖花。她从祖母送她的书中学会了制作蜡烛,于是把制作的蜡烛拿到市场去卖,广受好评,供不应求,由此开启了自己的事业。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“As I grew older, I began to help my moth
40、er and I really enjoyed it. (当我长大了,我开始帮助我的母亲,并且我真的喜欢它)”可知,作者帮助妈妈卖花真的很开心。故选B项。【25题详解】推理判断题。根据第三段中“The next week, my mother gave me some money to buy some wax(蜡) to make more candles. They were sold out really quickly, too. (第二个星期,妈妈给了我一些钱让我买些蜡来做更多的蜡烛。它们也很快就卖光了)”可知,人们非常喜欢作者制作的蜡烛。故选A项。【26题详解】细节理解题。根据最后
41、一段中“When I was 22, my uncle lent me some money and I opened my first shop on Zhonghua Road. (我22岁的时候,我叔叔借给了我一些钱,我在中华路上开了我的第一家商店)”可知,作者22岁的时候就开了第一家商店。故选D项。【27题详解】主旨大意题。根据第三段中“I decided to take some candles with me and see if I could sell them. (我决定带上一些蜡烛,看看能不能卖出去)”、“The next week, my mother gave me s
42、ome money to buy some wax(蜡) to make more candles. They were sold out really quickly, too.” (第二个星期,妈妈给了我一些钱让我买些蜡来做更多的蜡烛。它们也很快就卖光了)和第四段中“Nine months later, we decided to stop selling flowers. (9个月后,我们决定停止卖花。)”以及最后一段中“At the first store, we only sold candles, but now we sell everything from famous fur
43、niture to paintings. (在第一家店里,我们只卖蜡烛,但现在我们卖从名家家具到名画的各种东西。)”可知,本文讲述的是作者是如何在事业上一步一步取得成功的。故选D项。CIt is surprising that eating three meals a day-breakfast, lunch and dinner-has been a custom only since 1890. Before this time, people only had two meals a day-breakfast and dinner.In the 16th century, breakf
44、ast was only to break ones fast(随便吃一点). But 200 years later it had become a large meal, not just for family, but for numbers of guests as well. It was a social event. It began at 10 a.m. and lasted until 1 p.m. Then breakfast began to be less popular. It became, instead, a lighter meal and was taken
45、 at a much earlier hour. By 1850 it had been pushed back to 8 a.m. and became a family meal.Dinner, however, went to the other way. In the 16th century it was eaten at 11 a.m. Years later, it had moved to the early afternoon, then to 5 p.m. By 1850 dinner time had reached 7 p.m. Lunch is a recent id
46、ea. It first appeared as a snack to fill the gap between breakfast and dinner.28. People did not have lunch _ .A. after 1890B. until 1890C. since 1890D. by 189029. “Dinner, however, went to the other way” means _ A. Dinner didnt go there with breakfastB. Dinner took the same way with breakfastC. Din
47、ner is different from breakfastD. Dinner is the same with breakfast30. The passage is mostly about _.A. what people eat for breakfastB. the history of the three mealsC. the history of supperD. what people eat for dinner31. Breakfast became a family meal since the _ century.A. 19thB. 18thC. 17thD. 16
48、th【答案】28. B 29. C 30. B 31. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了一日三餐(早餐、中餐和晚餐)的发展史。【28题详解】细节理解题。根据第一段“It is surprising that eating three meals a day-breakfast, lunch and dinner-has been a custom only since 1890. Before this time, people only had two meals a day-breakfast and dinner. (令人惊讶的是,一天吃三餐早餐、午餐和晚餐从1890年开始才成为一种
49、习俗。在此之前,人们一天只吃两餐早餐和晚餐。)”可知,人们直到1890年才开始吃午餐。故选B项。【29题详解】词句猜测题。根据最后一段中“In the 16th century it was eaten at 11 a.m. Years later, it had moved to the early afternoon, then to 5 p.m. By 1850 dinner time had reached 7 p.m. (在16世纪,人们是在上午11点吃的。几年后,时间又转移到了下午早些时候,然后是下午5点。到1850年,晚餐时间已经到了晚上7点。)”可知,Dinner, howev
50、er, went to the other way意思是“晚餐和早餐(的发展)不一样”。故选C项。【30题详解】主旨大意题。根据第一段中“It is surprising that eating three meals a day-breakfast, lunch and dinner-has been a custom only since 1890. (令人惊讶的是,一天吃三餐早餐、午餐和晚餐从1890年开始才成为一种习俗。)”以及通读全文可知,这篇文章主要是关于三餐的发展历史。故选B项。【31题详解】细节理解题。根据第二段中“By 1850 it had been pushed back
51、 to 8 a.m. and became a family meal. (到了1850年,它被推迟到了早上8点,成为了家庭聚餐。)”可知,从19世纪开始,早餐就成为了家庭餐。故选A项。DSelf-driving cars (无人驾驶汽车)might make your future travel a lot more pleasant, but they wont reduce traffic.Car producers (汽车生产商)have said that traffic reduction is one of the many advantages of having self-d
52、riving cars on the road. The idea is that self-driving cars will reduce accidents caused by human mistakes. But experts say self-driving cars influence on traffic will probably be bad.Lew Fulton, a professor of New York University, said that self-driving cars wont solve traffic problems unless a pri
53、cing system is put in place that discourages self-driving cars. For example, many companies are interested in developing self-driving cars to do something, which could increase traffic on the road, Fulton said.Massachusetts lawyers (马萨诸塞州律师)have already suggested introducing a tax (税)on driver-less
54、cars. It calls for at least $ 0.025 per mile.Traffic jams could also worsen as companies like Lucid Motors try to produce self-driving cars with reclining seats (可躺座椅). People may choose to live farther outside of cities if they can travel in cars that allow them to sleep and relax. But that increas
55、es the number of people travelling in and out of cities during rush hour, Fulton said.Some cities have already started to discourage people from taking car trips alone. For example, Chicago and New York City have set up lanes (车道)that single-passenger cars must pay some money to use. That money incr
56、eases during rush hour.32. What do car producers think of self-driving cars?A. They save buyers money.B. They are fast.C. They are safe.D. They increase traffic slightly.33. What do Massachusetts lawyers suggest?A. Introducing a tax on car producers.B. Pushing up the running costs of self-driving ca
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377130.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
[课件精品]新课标高中数学人教A版必修五全册课件第一章复习.ppt
