2021年高考英语二轮复习 阅读理解考点专项练习(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年高考英语二轮复习 阅读理解考点专项练习含解析 2021 年高 英语 二轮 复习 阅读 理解 考点 专项 练习 解析
- 资源描述:
-
1、阅读理解高考押题专练一、After being born at the end of 1932,Mr Cameron Senior suffered a lot with both legs shortened below the knee and his feet twisted.He went under numerous operations to ease his pain,and eventually both limbs(下肢) had to be cut off.But despite his disability and later losing the sight in on
2、e eye,Mr Cameron Senior still gained a successful career as a stockbroker(股票经纪人)After moving to England from Scotland as a child,he married Mary and the couple raised four children at the family home in Peasemore,Berks.In an interview with TheDailyTelegraph two years ago,the Tory leader described th
3、e experience of growing up with a father with a disability.He told how once they were on holiday in Cornwall,he overheard someone rudely saying:“That guys wearing funny boots.” Mr Cameron(英国前任首相卡梅伦) said he thought to himself,“Thats odd,no one ever says that.”In an ITV interview before the general e
4、lection,Mr Cameron said of his father,“Hes an amazingly brave man because he was born with no heelsquite a disability.But the glass with him was half-full,normally with something alcoholic,I think I got my sense of optimism from him.”Mr Cameron also appeared with his parents at an event and said tha
5、t they understood his idea for “A Big Society”“They showed me how a big society could work every day I was growing up,” he said,“I know what are my responsibilities.” Mr Cameron Seniors disability is not thought to have played any part in his death aged 77.Friends said he was “so proud” to see his s
6、on become Prime Minister in May,and had visited 10 Downing Street and Chequers.However,the familys various holiday plans meant that he did not get to meet his latest granddaughter Florence,who was delivered to the PMs wife Samantha last month.语篇解读本文主要介绍了英国前任首相卡梅伦的父亲,一位身有残疾却凭着坚韧毅力取得非凡成就的股票经纪人。1What i
7、s the passage mainly about?AThe life and character of Mr Cameron Senior.BA huge hero figure in the eyes of son.CThe newly elected Prime Minister.DA disabled father and his career.【答案】B【解析】主旨大意题。文章前面讲述的是老卡梅伦的出生、职业、婚姻等内容,均是为文章下文作铺垫的,目的在于说明儿子眼中的父亲是一个什么样的人。故选B。2In the text,the underlined part “the Tory
8、leader” in Paragraph 3 refers to “”AMr Cameron SeniorBTheDailyTelegraphCa leader in the governmentDFormer Prime Minister David Cameron【答案】D【解析】词义猜测题。根据文章内容可知,本文介绍的是英国前首相卡梅伦的父亲,因此此处的“保守党领袖”指的应是戴维卡梅伦。故选D。3When Mr Cameron heard the rude words,.Ahe exploded with anger all of a suddenBhe thought the man
9、was too foolishChe was shocked and unable to understandDhe expected it a long time ago【答案】C【解析】细节理解题。根据第三段最后一句中的“Thats odd,no one ever says that.”可知,当Mr Cameron听到这句粗鲁的话时,感到很奇怪,因为以前从来没有人这么说过。故选C。4According to Mr Cameron,“A Big Society” means “”Apeople take up their duties in the societyBthere are num
10、bers of families in the societyCmuch freedom will be offered to the peopleDmany events will take place in the future【答案】A【解析】推理判断题。根据最后一段中Mr Cameron的话“They showed me how a big society could work every day I was growing up,he said,I know what are my responsibilities.”可知,在成长过程中他深深地理解了a big society的含义,
11、认为在这个社会中,每个人都应该承担自己的责任。故选A。5From the last paragraph we can know that .AFlorence was adopted by the PMs wifeBthe disability caused Mr Cameron Senior deathCMr Cameron Senior lived in 10 Downing StreetDMr Cameron Senior took a pride in having such a son【答案】D【解析】细节理解题。由最后一段中的“Friends said he was so prou
12、d to see his son become Prime Minister in May”可知,卡梅伦的父亲因儿子成为首相而感到自豪。故选D。二、Enrique Iglesias is a most successful singer! Born in 1975 in Madrid,Spain,Enrique is the child of the famous singer Julio Iglesias.Enriques mother is a journalist.His parents divorced in 1978.Although Enrique lived with his m
13、other,she sent him to live with his father because of concerns about her sons safety.Enrique wanted to be a singer secretly,he didnt wish his father to know that and didnt want to live under his shelter.He sought his dream on his own.Enrique released(发行) his first album “Enrique Iglesias” in 1995.Th
14、is album had a collection of rock ballads(民谣) and five singles from it went straight to the top spots in Latin music.This album was followed by another “Vivir” in 1997.Three singles from this album occupied the top spots on the Latin charts yet again! Enrique also found himself nominated(提名) for the
15、 “Favorite Latin Artist” at the American Music Awards.By 1998,he had released his 3rd album,“Cosas Del Amor”This year Enrique won the “Favorite Latin Artist”“Bailamos” got him great fame.One of the songs in this album was also used in a movie.With the success of “Bailamos”,Enrique now already had ma
16、ny loyal fans.The album,“Enrique”,was released in 1999.The year 2001 brought more success for him.His album,“Escape” had a few singles that reached the top spots.Enrique became a household name.This album is his biggest successful album so far.“Hero” and “Dont Turn Off the Lights” soon turned Enriqu
17、e into a super star.His next release in 2002 was a Spanish album “Quizas”This album brought Enrique a “Latin Grammy Award” for the Best Pop Vocal Album.In 2007,he released another album “Insomniac” and the song “Do You Know” became an instantly popular song.语篇解读本文讲述了西班牙歌手安立奎伊格莱希亚斯的个人经历。6After his pa
18、rents divorced,Enrique was sent to his fathers because .Ahe could be protected from some dangersBhe could learn singing from his talented fatherChis mother would be able to focus on her careerDhis father could teach him how to behave correctly【答案】A【解析】细节理解题。根据第一段第三句“Enriques mother is a journalist.”
19、及第五句“Although Enrique lived with his mother,she sent him to live with his father because of concerns about her sons safety.”可知他的母亲是个记者,他被送到父亲那里,是因为母亲担心儿子的安全问题。故选A项。7Enrique didnt tell his father about his dreaming of becoming a singer because he .Awanted to try a new singing styleBhated his father f
20、or his carelessnessCdidnt want to benefit from his fathers fameDplanned to give his father a surprise when he succeeded【答案】C【解析】细节理解题。根据第一段倒数第二句“Enrique wanted to be a singer secretly,he didnt wish his father to know that and didnt want to live under his shelter.”可知选C项。8Which of the following albums
21、 has a song adopted in a movie?A“Vivir”B“Bailamos”C“Enrique Iglesias”D“Cosas Del Amor”【答案】B【解析】细节理解题。根据第二段中的“This year Enrique won the “Favorite Latin Artist”“Bailamos” got him great fame.One of the songs in this album was also used in a movie.”可知“Bailamos这张专辑让他成名,这张专辑中的一首歌被用在电影中,故选B项。9The third par
22、agraph is developed mainly by .Afollowing the order of his albums influenceBanalyzing the style of his albumsCmaking comparisons of his albumsDfollowing the order of time【答案】D【解析】推理判断题。根据第三段提到的时间状语,可知是按时间排列,故选D项。10What would be the best title for the passage?AEnrique Iglesias Lucky LifeBBiography of
23、 Enrique IglesiasCEnrique Iglesias Secret to SuccessDEnrique Iglesias Wonderful Singing Skills【答案】B【解析】标题归纳题。本文讲述了西班牙歌手安立奎伊格莱希亚斯的个人经历,故选B项。三、Its hard to find Alice Munro in the media.Even after she won the 2013 Nobel Prize in Literature,the Canadian writer just appeared for a quick interview and the
24、n dropped out of sight.On Dec 29th,she still didnt seek the spotlight when she was named one of the five Women of the Year by the FinancialTimes.In Munros eyes,ordinary lives always hide larger dramas.So she records what we casually think of as the everyday actions of normal people.She often focuses
25、 on life in her hometown,a small village in Ontario which she is most familiar with.She writes about the ordinary things in the villagetrees in the Ontario wilderness,poor country schools and long last illnesses.Above all,she talks about girls and women who have seemingly ordinary lives but struggle
26、 against daily misfortune.She has a special talent for uncovering the extraordinary in the ordinary.These are ordinary people,ordinary stories,but she has the magic.Her precise language,depth of detail and the logic of her storytelling have made her stories inviting.Runaway,one of Munros representat
27、ive works,is a good example of her writing style.One of the stories centers on the life of an ordinary woman Carla,who lives in a small Canadian town with her husband Clark.The story slowly forms a picture of Carla,trapped in a bad marriage,her unhappiness building into desperation until she decides
28、 to flee.The story of Carla is a story of the power and betrayals of love.It is about lost children and lost chances that we can all find in life.There is pain beneath the surface,like a needle in the heart.Since she published her first collection of short stories in 1968,Munro has won many awards,w
29、ith the Nobel Prize being her biggest honor.On Oct 10th,2013,the Nobel Prize committee named Munro the “master of the contemporary short story”语篇解读本文介绍了Alice Munro及其创作风格。11We learn from Paragraph 1 that Alice Munro .Adidnt get on well with the mediaBwas surprised at winning the Nobel PrizeCdidnt val
30、ue the title of Women of the YearDremained modest though very successful【答案】D【解析】推理判断题。由第一段第一句及后面举的两个例子可知选D。12Many of Alice Munros works .Acenter on the happy life of country womenBare about betrayals of love and violenceCfocus on everyday life of ordinary peopleDare romantic stories set in her home
31、town【答案】C【解析】细节理解题。由第二段中的“So she records what we casually think of as the everyday actions of normal people.long last illnesses.”可知答案为C。13What makes Alice Munros stories fascinating according to the text?AThe complicated plots.BHer rich imagination.CThe humorous language.DHer writing techniques.【答案】
32、D【解析】细节理解题。由第三段最后一句“Her precise language,depth of detail and the logic of her storytelling have made her stories inviting.”可知,Alice Munro的作品之所以吸引人是因为她高超的写作技巧。14In her representative work Runaway,Carla .Atries to run away from her husbandBis a faithful wife to her husbandCleads a happy life with Clar
33、kDloses all hopes for a better life【答案】A【解析】细节理解题。由第四段中的“.she decides to flee”可知答案。15What is the text mainly about?AAlice Munro and her hometown.BAlice Munro and her writing style.CAlice Munros representative works.DThe awards Alice Munro won.【答案】B【解析】主旨大意题。文章主要介绍了Alice Munro及她的写作风格。四、Since 2011,the
34、 former railway engineer has been driving around the city every single day,looking for abandoned tar(柏油) and gravel(碎石) on roadsides.He collects the material and uses it to fill potholes(坑洼),at times spending his own pension money to do it.Tilak,earning himself the nickname “road engineer”,doesnt re
35、strict himself to his neighborhoodhe patches up every pothole he can find in the city.“After working for the South Central Railway in India for 35 years,I retired in October 2008 and spent some time off in 2009,also traveling to the US to meet my son,”Tilak told the local media.“In January 2010,I ca
36、me back and took up a job as a consultant in a software agency.”“I was driving to my first day of office when I ended up splashing dirty mud water on school children after my car fell into a pothole on the road,” he recalled.“Then a few more accidents followed at various places.” He kept explaining
37、to the police that these accidents wouldnt have occurred if the roads had been smooth.But then he witnessed a major accident that changed everything.Tilak decided to take charge of matters himself.“After that,I quit my job and for the next year till June 2012,I spent my pension money in fixing roads
38、,” he said.Tilaks wife was worried about his health and called his son to talk some sense into him.But the son was so impressed that he ended up helping Tilak instead,by setting up a website and Facebook page.As more and more residents got to know of it,they began to show up and help Tilak fix the c
39、itys potholes.Today,they even have a helpline where people can call to complain about potholes in their areas.Tilaks son also managed to get the government on their side.Tilak doesnt accept donations,but he encourages people to join in the physical work.He hopes that with media attention,he can insp
40、ire a change in the attitude of the general public.He believes that the “nothing-can-be-done” attitude is what limits a lot of people in the city,and he wants that to change.语篇解读文章主要讲述了Tilak 在印度中南部铁路工作了35年,退休回到家后继续用自己的钱修复破坏的公路的事。16What was Tilaks mission?ATo get paid little for his work.BTo buy tar
41、and gravel to fix roads.CTo recycle materials to mend roads.DTo get financial help from the government.【答案】C【解析】细节理解题。根据第一段第二句“He collects the material and uses it to fill potholes(坑洼),at times spending his own pension money to do it.”可知,Tilak 用他收集到的各种材料来填补坑洼的路面,有时还会花自己的钱去做这些,结合选项,故选C。17What made Ti
42、lak take up the job to fix roads?ALove for children.BA strong sense of social responsibility.CA passion to make contributions to society.DEagerness to return to work.【答案】B【解析】细节理解题。根据第三段及第四段中的“Tilak decided to take charge of matters himself.”可知,Tilak在目睹了很多车祸之后,觉得如果这些道路不是低洼不平,就不会有那么多事故了,因此,他决定做修路的事,结
43、合选项,他是出于社会责任感而做这些。故选B。18What is the right description about Tilak?AHe began to fix roads from his retirement.BHe took up the job as a consultant for 3 years.CHe extended his mission to other neighbors.DHe was once a railway engineer working in the US.【答案】C【解析】细节理解题。根据第二、三、四段中的“After working for the
44、South Central Railway in India for 35 years,I retired in October 2008 and spent some time off in 2009,also traveling to the US to meet my son,Tilak told the local media.In January 2010,I came back and took up a job as a consultant in a software agency.After that,I quit my job and for the next year t
45、ill June 2012,I spent my pension money in fixing roads,he said.”可知A、B、D选项均不正确;根据文章后两段知C选项正确,故选C。19What does Tilak encourage people to do?ATake action to make a difference.BQuit their jobs to serve their neighbors.CFill potholes to be another “road doctor”DTake part in the physical work but not brain
46、 work.【答案】A【解析】细节理解题。根据最后一段第三句“He hopes that with media attention,he can inspire a change in the attitude of the general public.” 可知,Tilak 希望随着媒体的关注,他能激励公众改变态度,故选A。20What may be the best title of the passage?AThe Thing That Everyone Should HaveWarm HeartBThe Strongest Support Is from Family MembersC
47、The Retirement Is Not the End of CareerDThe Respectable Man Is Worthy of His NameRoad Doctor【答案】D【解析】标题归纳题。文章主要讲述了Tilak 在印度中南部铁路工作了35年,退休回到家后继续用自己的钱修复破坏的公路的事。他成为了一位真正的道路医生,故选D。五、Do you ever wish for a little more time to do everything you need to do?Well,on July 1 youll be getting itbut only one mor
48、e second.On July 1 at exactly 7:59:59 am.Beijing time (or on June 30 at 23:59:59 UTC,Coordinated Universal Time),the worlds atomic(原子的) clocks will pause for a single second,or,more precisely,change to the unusual time of 7:59:60,according to .The addition of a leap second(闰秒),announced by the Paris
49、 Observatory,is to keep our clocks in time with the slowing of Earths rotation(旋转) and astronomical time as measured by the sun.Just one extra second could cause big problems and affect the way computers and websites work,however.When the last leap second was added back in 2012,more than a few websi
50、tes had some trouble.As reported by Phys.org,popular sites like the community website Reddit crashed when the leap second was added.For Reddit,the problem was eventually found to be with a Linux system that got confused when it checked the network time and found an extra second.Speaking to Wired abo
51、ut the problem back in 2012,Linux creator Linus Torvalds commented:“Almost every time we have a leap second,we find something.Its really annoying,because its code(代码) that is almost never used,and thus not tested by users under their normal conditions.”Companies have had to think of their own soluti
52、ons,and Googles “leap smear” may be the best-known example.As company engineer Christopher Pascoe explains in a blog post,companies usually try to fix the problem by turning back the clocks by one second at the end of the day so that they play that second again.However,Pascoe believes this creates p
53、roblems.He asked:“What happens?Does e-mail that comes in during that second get stored correctly?”Google has a solution:Cut the extra second into milliseconds and then put these tiny amounts of time into the system throughout the day.“This means that when it became time to add an extra second at mid
54、night,”says Pascoe.“Our clocks have already taken this into account over the course of the day.”For many companies without Googles money,however,the leap second will likely still cause some crashes.Dont worry,thoughat least it wont last long!语篇解读本文主要介绍了“闰秒”带来的影响及其解决方案。1Why do we need to add a leap s
55、econd?AThe worlds atomic clocks are set to do so.BTo keep in time with the worlds computers.CTo keep atomic clocks in time with the slowing of Earths rotation.DTo record the changes to astronomical time.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章第二段中“The addition of a leap second(闰秒),announced by the Paris Observatory,is t
56、o keep our clocks in time with the slowing of Earths rotation(旋转) and astronomical time as measured by the sun.”可知,闰秒是由于地球自转变慢引起的,为了与由太阳测量的天文时间一致而增加一秒,故选C。2What happened to the website Reddit when the leap second was added in 2012?AIt crashed because of a virus attack.BIts network time added two ext
57、ra seconds.CAll of the code in its Linux system went wrong.DOne of its software systems got confused and the site broke down.【答案】D【解析】细节理解题。根据第三段最后一句和第四段中“the problem was eventually found to be with a Linux system that got confused when it checked the network time and found an extra second”可知,闰秒发生时,
58、网站崩溃,运行系统混乱,故选D。3What does the underlined word “something” refer to in the 5th paragraph?AThe code not working properly.BThe extra second.CThe problem.DNormal conditions.【答案】A【解析】代词指代题。根据文章第五段中“we find something.Its really annoying,because its code(代码) that is almost never used,and thus not tested b
59、y users under their normal conditions”可知,something指代后文出现的一些从没使用过和测试过的代码,即代码不正常地工作,故选A。4How do companies usually deal with the problem of the extra second?ABy shutting down computers at the end of the day.BBy stopping receiving emails that come in during that second.CBy turning the clocks back by one
60、 second at the end of the day.DBy cutting the extra second into milliseconds throughout the day.【答案】C【解析】细节理解题。根据第六段中“companies usually try to fix the problem by turning back the clocks by one second at the end of the day so that they play that second again”可知,解决额外一秒的做法是在一天结束时将时钟往回调一秒,故选C。5Whats Chr
61、istopher Pascoes attitude toward Googles solution to the problem?AUnfavorable. BDoubtful.CApproving. DCautious.【答案】C【解析】推理判断题。根据倒数第二段中“This means that when it became time to add an extra second at midnight,says Pascoe.Our clocks have already taken this into account over the course of the day.”可知,午夜时
62、分多一秒时,时钟已经在白天将这一秒考虑在内了,所以Pascoe认同这个方法,故选C。六、Soaping up your hands may do more than just get rid of germs.It may wash away the inner confusion you feel right after being forced to make a choice between two appealing choices,according to a new study.The study builds on past research into a phenomenon
63、known as “the Macbeth effect”It turns out that Shakespeare was really onto something when he imagined Lady Macbeth trying to clean her conscience(良心) by rubbing invisible bloodstains from her hands.A few years ago,scientists asked people to describe a past wrong act.If people were then given a chanc
64、e to clean their hands,they later expressed less guilt than people who hadnt cleaned.This finding fascinated WS.Lee,a researcher.“Anything from the past,any kind of negative emotional experiences,might be washed away,” says Lee.He decided to test hand washings effect on one kind of bad feeling:the t
65、ension we feel after being forced to choose between two attractive choices,because picking one choice makes us feel that weve lost the other.People usually try to calm this inner conflict by later exaggerating(夸大) the positive aspects of their choice.He had students rank 10 different music CDs.Then
66、he offered students one CD as a gift.Some students then used liquid soap.Others only looked at the soap or sniffed(嗅) it.“Actually,you do not need water and soap,” says Lee.Later,the students again had to rank all the music.People who didnt wash their hands had the normal responsethey scored their t
67、ake-home CD higher,suggesting that they now saw it as even more attractive than before.But this wasnt true for the hand washers.They ranked the music about the same.“They feel no need at all to justify the choice,” says Lee.But the implications of it just arent clear.Schwarz says its too soon to kno
68、w whether people should head for a sink after making a tough choice.He says washing may help decision-makers by cleaning away mental disorder,but perhaps if they dont go through the usual post-decision process of justifying their choice,they might feel more sorrow in the long run.语篇解读本文主要讲述了用香皂洗手会帮助
69、人们缓解作决定时的紧张与不安的情绪。6The Macbeth effect refers to the fact that .Apeople feel less ashamed after washing their handsBsoaping up ones hand may help wash away the inner confusion and make a decisionCpeople feel less guilty by getting rid of invisible germs from their handsDShakespeare did scientific res
70、earch before writing Macbeth【答案】A【解析】推理判断题。由第二段内容可知,人们在洗手后会感到良心上的愧疚感减轻,故选A。7According to Lee,after people make the choice .Athey will overstate the goodness of their chosen choiceBthey will feel regretful for not choosing anotherCthey will feel free due to the feeling of losing the other choiceDthey
71、 will think nothing of their chosen choice any more to calm their inner conflict【答案】A【解析】细节理解题。由第四段内容可知,在做出两个选项的选择后,人们通常会紧张不安,以夸大自己所选择的事物的优点来使内心平静,故选A。8According to Lee,those hand washers consider justifying their choice .Amore scientificBunnecessaryCa little convincingDabsolutely useless【答案】B【解析】细节
72、理解题。根据倒数第二段中的“They feel no need at all to justify the choice,says Lee.”可知选B。9What does Schwarz need to research more?AWhether people need to justify their choice.BWhether people feel more sorrow after washing hands.CWhether washing hands help over a long period of time.DWhether washing hands is help
73、ful to make a choice.【答案】C【解析】细节理解题。通过最后一段内容可知,洗手从长远看是否有作用还需要更多的研究,故选C。10What might be the most suitable title for the passage?AIs Washing Hands Necessary to Defeat Tension?BWashing Hands Washes Our MindCWashing Hands Helps Make a Better ChoiceDWashing Hands Reduces the Stress of Decision【答案】D【解析】标题
74、归纳题。根据第一段内容以及整篇文章的介绍可知,本文主要讲洗手能够减轻作决定的压力,故选D。七、You know the saying “Youre as young as you feel”Well,there may be some truth in that,according to researchers at Harvard and the Massachusetts Institute of Technology.Ellen Langer,a Harvard psychologist who studies how the mind influences the body,and h
75、er colleagues reviewed the scientific literature for evidence that a persons perception of their age might influence their health.They published their results in the journal PerspectivesonPsychologicalScience.In one study that Langer led,47 women had their hair done.The women who thought their new h
76、airdos(发型) made them look younger did look younger to objective observers,who were shown before-and-after pictures.The women who thought they looked younger also showed a drop in blood pressure.Another study involving 4,421 men found that those who became bald(秃顶) at a relatively young age were more
77、 likely to get cancer and heart disease than men who did not.Similarly,another study involving 2,017 men found that those who lost their hair early were more likely to develop heart disease.“We believe that the feelings associated with being older than ones real age account for some of these health
78、outcomes,” the researchers wrote.The researchers also described studies which found that women who had children later in life were more likely to be healthier and live longer than those who had children early,which they attributed to the fact that these mothers tend to spend more time with younger w
79、omen.Similarly,people who marry younger partners tend to live longer than those who marry older partners,according to other studies.Taken together,the research supports the general mind-body hypothesis(假说) that when a younger mind is prepared,a younger body can accompany it.While the mechanism(机制) r
80、emains unclear,the researchers figured that suggestions associated with aging can make one unconsciously or consciously aware of old age and set in motion a series of physiological processes that can have real effects on short-term and long-term health.语篇解读本文为说明文,题材为科普知识类。觉得自己更年轻的人更健康也活得更长。11The und
81、erlined word “perception” in Paragraph 2 means “”Aview BappearanceCinfluence Dcreation【答案】A【解析】词义猜测题。由第一段第一句中的“Youre as young as you feel”及第二段第一句中的“how the mind influences the body”可推测出答案。12Which of the following statements is TRUE according to Paragraph 3?ABlood pressure is closely related to haird
82、os.BFeeling older than ones real age may be tied to health problems.CGetting cancer or heart disease is the cause of hair losing.DThe women who love hairdos look younger than those who dont.【答案】B【解析】细节理解题。由第三段列举的三项研究的结果及最后一句话的总结可知选B。13It can be inferred from Paragraph 4 that .Aa younger mother is mo
83、re likely to live longerBthe younger one of a couple lives much longerCoften staying with younger people can benefit peoples healthDpeople who want to live longer need to marry young【答案】C【解析】推理判断题。由该段中举的例子可推知选C。14The passage mainly tells us that .Agetting bald too early is not good for healthBwomen
84、had better give birth later in their lifeCpeople who marry younger partners tend to live longerDpeoples view of their age may have an effect on their own health【答案】D【解析】主旨大意题。由第一段第一句中的“Youre as young as you feel”和最后一段第一句中的“the research supports the general mind-body hypothesis(假说) that when a younge
85、r mind is prepared,a younger body can accompany it”可知,人们对自己年龄的认知可能会影响健康,故选D。15From which page of a newspaper is the passage most probably taken from?AEntertainment. BHealth.CEconomy. DPolitics.【答案】B【解析】文章出处题。本文是关于健康的,故最有可能出自报纸上的健康专栏。故选B。八、When you want to throw something out as “junk”,better take a
86、second thought as it may be of great value.In fact,scientists made the same mistake with DNA years ago,and now they are trying to get it right.We often say that DNA is a kind of acid that contains our genes.But the truth is that genes only make up 1 to 2 percent of our DNA,which caused scientists to
87、 believe that the rest of it is useless.Nevertheless,instead of doing nothing,junk DNA,as it is called,turned out to be playing an important part in our body.If genes are like light bulbs,then junk DNA acts as switches.They control which genes are used in a cell and how active they are.For example,t
88、hey can determine whether a cell becomes a lung cell or a neuron(神经元)The study,published in the journal Nature on September 5,started in 2003,and 442 scientists from 30 labs around the world were involved,according to Reuters.It is considered the biggest breakthrough in genomics(基因学) in a decade bec
89、ause it might help scientists find the cause of certain diseases.It has long been known that many complicated diseases,such as cancer,are caused by tiny changes in DNA.But now scientists realize that most of the changes occur not in the genes themselves,but in the “junk” part of the DNA.They are abl
90、e to keep track of how and why the switches change and then figure out new treatments and drugs.“Our former understanding of DNA was like getting a picture of Earth from space,”Eric Lander from the Broad Institute,US,told TheNewYorkTimes.“You know the planet is there,but you cannot see exactly what
91、its like on the surface.”But now with the new study result “you can follow the roads and see the traffic circulation.Thats exactly the same way we will use this data in cancer research,”explained Mark Rubin from Weill Cornell Medical College in New York.16Which of the following would be the best tit
92、le for the passage?ADNAThe Cause of CancerBWhat Is DNA?CA New Discovery for “Junk DNA”DA Misunderstanding of Genes【答案】C【解析】标题归纳题。本文主要介绍了垃圾DNA其实在我们的身体中也扮演着重要的角色,这是医学上的一个新发现,故选C。17What does the underlined phrase “get it right” in the first paragraph refer to?ADiscovering new types of DNA.BRecognizing
93、the importance of junk DNA.CUnderstanding the role genes play in DNA.DTelling useful DNA from useless one.【答案】B【解析】词义猜测题。根据上文中的“多年前科学家对于垃圾DNA也犯了同样的错误”可推知,他们现在正在纠正,也就是认识到垃圾DNA的重要性。故选B。18The author explains how different parts of DNA work by .aintroducing a general theorybmaking a metaphor(比喻)cgiving
94、examplesddisplaying research dataAa,c Bb,cCa,d Dc,d【答案】B【解析】细节理解题。根据第三段最后一句“If genes are like light bulbs,then junk DNA acts as switches.”可知,作者使用比喻来解释DNA的作用;根据第四段内容可知,作者具体举出了例子,故选B。19The results of the study mentioned in the article show that .Acancer is caused by tiny changes in genes themselvesBth
95、e study of junk DNA is less important than the study of genesCchanges in junk DNA do not affect genesDjunk DNA is very important for the functioning of our cells【答案】D【解析】细节理解题。根据第四段第一句“They control which genes are used in a cell and how active they are.”可知,垃圾DNA对于我们细胞的正常功能是非常重要的,故选D。20Which of the f
96、ollowing statements might Mark Rubin agree with?AThe findings of our genes are enough to fight against cancer.BThe battle against cancer will be won within two years.CThe findings of junk DNA throw light on how we might cure cancer.DThe new treatments and drugs will change junk DNA quickly.【答案】C【解析】
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
部编版1年级语文下册口语交际 一起做游戏.ppt
