分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型广东潮阳实验中学2021届高三下学期模拟英语试题(新高考) WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:384314
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:102.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    广东潮阳实验中学2021届高三下学期模拟英语试题新高考 WORD版含解析 广东 潮阳 实验 中学 2021 届高三 下学 模拟 英语试题 新高 WORD 解析
    资源描述:

    1、广东潮阳实验中学2021届高三下期模拟试题(新高考)英语试题注意事项:1.本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。2.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解 (共两节, 满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。APlannin

    2、g out your summer?Use this guide to find activities around Seattle, May through August. For more summer fun, check out our website www.projects. seattletimes. com.Space Race ExhibitNew exhibit of things from flights to the moon in the 1960s on display, including moon rocks, space clothes, the first

    3、Apollo spacecraft and the historic Apollo 12 engines that were lost at the bottom of the sea for 43 years until they were recovered by Seattle-based Bezos Expeditions in 2013,10 a.m.-5 p. m.Call for info:206-764-5720Location: The Museum of Flight, SeattleDate:May 20West Seattle Bee FestivalSustainab

    4、le(可持续的) gardening practices and other ways to help bees; vendors (摊贩) and organizations who focus on sustainability and / or help support bees, kids activities, music, food tasting, 10 a.m.-3 p. m.Call for info : 206-533-7848Location: High Point Commons Park, SeattleDate : June 25Touch-a-TruckChild

    5、ren of all ages explore construction trucks, emergency cars,vintage (老式的) trucks; professionals explain the equipment and the work each performs,10 a.m.-1 p.m. ; horns-free hour for children with special needs and/ or sensitive ears, 9 a.m.-10 a. m.; hosted by Junior League of Seattle.Call for info:

    6、206-708-2236Location : Magnuson Park, SeattleDate : July 21Kirkland UncorkedWine festival with wine tasting, food, live music in the Tasting Garden, $ 20-$25; street fair for all ages with Uncorked Market; 5 p. m.-10 p. m.August 14 ; noon-10 p. m.August 15; noon-6 p. m. August 16.Call for info: 206-

    7、548-2500Location : Marina Park, KirklandDate :July 14-161. What is unique about Touch-a-Truck?A. It attracts people of all ages.B. It teaches kids horn-playing skills.C. Experts give explanations at any time.D. It cares about children with special needs.2. Where can universe exploration lovers go?A.

    8、 Marina Park.B. Magnuson Park.C. The Museum of Flight.D. High Point Commons Park.3. What do West Seattle Bee Festival and Kirkland Uncorked have in common?A. People pay nothing for them.B. They are based in the same place.C. People can enjoy food and music.D. They give participants hands-on experien

    9、ce.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【分析】本文是应用文。文章介绍了夏天去西雅图及其周边旅行可以参加的4项活动。【1题详解】推理判断题。根据Touch-a-Truck部分中“horns-free hour for children with special needs and/ or sensitive ears, 9 a.m.-10 a. m.(为有特殊需要或听力敏感的孩子设置了无喇叭时间,是上午9点到10点。)”可知,为了照顾有特殊需求的孩子Touch-a-Truck设置了无喇叭时间,体现了对他们的关爱。 故选D。【2题详解】细节理解题。根据Space Race Exhibi

    10、t(太空竞赛展览)部分中“New exhibit of things from flights to the moon in the 1960s on display”可知,Space Race Exhibit是关于20世纪60年代的月球飞行的新展览;再根据“Location: The Museum of Flight, Seattle”可知,Space Race Exhibit展览在西雅图飞行博物馆举行。因此宇宙探索爱好者可以去飞行博物馆看展览。故选C。【3题详解】细节理解题。“West Seattle Bee Festival” 部分中提到“kids activities, music,

    11、food tasting”(儿童活动、音乐和品尝食物);“Kirkland Uncorked”部分中提到“Wine festival with wine tasting, food, live music”(红酒节可以品尝红酒、食物和现场音乐)可知,在这两个活动中,人们都可以享受食物和音乐。故选C。BId done it before, and so I had no reason to believe that this time would be any different. I was sure that when I returned home from my mission trip

    12、, as always, Id bring back nothing more than some mud on my boots, a hole or two in my jeans and, of course, a lot of great memories.The summer before my high school graduation, I went to West Virginia with others as volunteers to repair the homes of those in need. Arriving at our destination, my gr

    13、oup was assigned the task of rebuilding sections of a home that had been damaged by fire. No sooner had we parked on the homes dirt driveway than we saw an excited little girl, no more than six years old, standing in the doorway of the familys temporary home. Shoeless and wearing dirty clothes and t

    14、he biggest smile Id ever seen, she yelled, Ma, Ma, they really came! I didnt know it then, but her name was Dakota, and four more days would pass before shed say another word near me.Behind Dakota was a woman in a wheelchairher grandmother, wed soon learn. I also discovered that my job that week wou

    15、ld be to help change a firedamaged dining room into a bedroom for this little girl. Grabbing our tools, we went to work. Over the following days, I noticed Dakota peeking at us every now and then as we worked. A few times. I tried talking with her, but she remained shy and distant, always flying aro

    16、und us like a tiny butterfly but keeping to herself.By our fifth and final day, however, this was about to change.Before I went to work on her home on that last morning, I spoke for a moment or two with the grandmother. I was especially pleased when she told me how much Dakota loved her new room so

    17、much, in fact, that shed begged to sleep in it the previous night, even though it wasnt quite ready. As we talked, I noticed something I hadnt seen beforeDakota was hiding behind her grandmother. Cautiously, she stepped into view, and I could see that just like her clothes, her face was still dirty.

    18、 But no amount of soil could hide those bright blue eyes and big smile. She was simply adorable. I wanted so much to hug her, but respecting her shyness, I kept my distance.Slowly, she began walking toward me. It wasnt until she was just inches away that I noticed the folded piece of paper in her ti

    19、ny hand. Silently, she reached up and handed it to me. Once unfolded, I looked at the drawing shed made with her broken crayons on the back of an old coloring book cover. It was of two girlsone much taller than the otherand they were holding hands. She told me it was supposed to be me and her and on

    20、 the bottom of the paper were three little words that instantly broke my heart. Now almost in tears, I couldnt control myself anymoreI bent down and hugged her. She hugged me, too. And for the longest time, neither one of us could let go.By early afternoon, we finished Dakotas bedroom, and so I glad

    21、ly used the rare free time to get to know my newest friend. Sitting under a tree away from the others, we shared a few apples while she told me about her life. As I listened to her stories about the struggles she and her family went through daily, I began to realize how boring various aspects of my

    22、own life were.I left for home early the next morning. I was returning with muddy boots and holes in my jeans. But because of Dakota, I brought back something else, tooa greater appreciation for all of the blessing of my life. Ill never forget that barefoot little butterfly with the big smile and dir

    23、ty face. I pray that shell never forget me either.4. From the appearance description of the little girl, we know _.A. she formed a bad living habitB she hoped for a better educationC. she was an innocent and lovely childD. she was strong and calm in the inner world5. What were probably written on th

    24、e bottom of the paper?A. Enjoy your help.B. Please dont leave.C. Help me, please.D. Hug me close.6. How did the author feel after unfolding the piece of paper?A. She worried about the little girls future.B. She decided to keep helping the little girl.C. She felt a greater affection for the little gi

    25、rl.D. She got surprised at the little girls worthless gift.7. What does the passage mainly tell us?A. One must learn to share life experiences.B. One often wants to lead a meaningful life.C. One occasionally benefits from the poverty.D. One should be more grateful for the gift of life.【答案】4. C 5. B

    26、6. C 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。作者像往常一样去西弗吉尼亚州做志愿者,遇到了一个害羞的小姑娘,最终小姑娘给了作者一封让她感动的信,这让作者意识到,一个人应该更感激生活的馈赠。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段“ Shoeless and wearing dirty clothes and the biggest smile Id ever seen, she yelled, Ma, Ma, they really came! ”(她没穿鞋,穿着脏衣服,脸上挂着我见过的最灿烂的笑容,大声喊道:“妈妈,妈妈,他们真的来了!”)及文章第五段“But no amount of so

    27、il could hide those bright blue eyes and big smile. She was simply adorable.”(但再多的泥土也掩盖不了她那双明亮的蓝眼睛和灿烂的笑容。她简直可爱极了。)可知,这个小女孩是天真可爱的。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第二段可知,作者是一个志愿者。再根据文章第六段“She told me it was supposed to be me and her and on the bottom of the paper were three little words that instantly broke my hear

    28、t. Now almost in tears, I couldnt control myself anymoreI bent down and hugged her. She hugged me, too. And for the longest time, neither one of us could let go. ”(她告诉我应该是我和她,在纸的底部有三个小字,让我的心立刻碎了。我再也无法控制自己,几乎要哭了我弯下腰去拥抱她。她也拥抱了我。很长一段时间,我们都不愿意放手。)由此判断出,小女孩写在底部的字应该是让作者不要离开。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第六段“on the b

    29、ottom of the paper were three little words that instantly broke my heart. Now almost in tears, I couldnt control myself anymoreI bent down and hugged her. ”(在这张纸的底部有三个小字,立刻使我的心都碎了。我再也无法控制自己,几乎要哭了我弯下腰去拥抱她。)可推断出作者对于小女孩的感情更深了一步。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But because of Dakota, I brought back something e

    30、lse, tooa greater appreciation for all of the blessing of my life.”(但因为Dakota,我也带回了别的东西更加感激我生活中所有的恩惠。)由此判断出,作者借故事告诉我们,一个人应该更感激生活的馈赠。故选D项。CBridging the gap between simple automation(自动化)and robots that can communicate with humans naturally is a big challenge, but major progress has been made in the p

    31、ast few years.Research into social robots has shown that machines that respond to emotion(情感)can help the elderly and children, and could lead to robots becoming more widely socially acceptable.Milo is both a robotic teacher and a student. Developers RoboKind created Milo to help children with autis

    32、m(自闭症)learn more about emotional expression and empathy (共鸣) while collecting data on their progress to target learning and treatment. Milos friendly face makes himself kind and the children are able to read his expressions.Robots can also reduce stress in hospital settings. Expper Techs Robin was d

    33、esigned as a robot to provide emotional support for children with medical treatment. Robin explains medical details to them, plays games and tells stories, and during treatment draws their attention away to reduce their feeling of pain.Exppers robot uses Artificial Inteligence(AI) to create empathy,

    34、 remembering expressions and conversations to build conversation for follow-up sessions. In trials at the Wigmore Medical Pediatric Clinic in Yerevan. Armenia, the team found that Robin led to a 34% weakening in stress and improve happiness of 26% in the 120 children who interacted(互动)with him at le

    35、ast once.Todays simple systems are being trained to meet that demand. This includes ProxEmo, a little wheeled robot that can guess how you are feeling from the way you walk, and ENRICHME who helps older people to stay physically and mentally active. The problem is the fear that human jobs may be los

    36、t as robots become better at dealing with social situations.8. What makes children feel Milos kindness?A. Milos appearance.B. Milos speech.C. Milos hospital settings.D. Milos way of walking.9. How does the author show Robins advantage in paragraph 5?A. By listing numbers.B. By making comments.C. By

    37、following the time order.D. By explaining the process.10. Which is the best choice for an old man who wants to be active?A. Milo.B. Robin.C. ProxEmo.D. ENRICHME.11. What do people mainly worry about?A. Robots cant meet their demand.B. Some people will be out of work.C. A robot isnt widely acceptable

    38、.D. Robots cant deal with problems.【答案】8. A 9. A 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。在简单的自动化和能够与人类进行自然交流的机器人之间架起桥梁是一个巨大的挑战,但在过去几年中已经取得了重大进展。文中介绍几款能够帮助人们的机器人。【8题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“Milos friendly face makes himself kind and the children are able to read his expressions.”(麦洛友好的脸使他自己很善良,孩子们能够读懂他的表情。)可知,麦洛的外貌能让孩子

    39、们感觉他很友好。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第五段第二句“In trials at the Wigmore Medical Pediatric Clinic in Yerevan. Armenia, the team found that Robin led to a 34% weakening in stress and improve happiness of 26% in the 120 children who interacted(互动)with him at least once.”(在亚美尼亚埃里温的威格莫尔儿科诊所进行的试验中,研究小组发现,在120个与罗宾至少接触过一

    40、次的孩子中,罗宾使压力降低了34%,提高了26%的幸福感。)可推知,作者通过数据来表明罗宾的优势。故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段第二句中的“ENRICHME who helps older people to stay physically and mentally active”(帮助老年人保持身体和精神上的活跃的ENRICHME)可知,一名想要活跃起来的老人的最佳选择是ENRICHME。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段最后一句“The problem is the fear that human jobs may be lost as robots becom

    41、e better at dealing with social situations.”(问题在于人们担心,随着机器人变得更善于处理社会状况,人类可能会失去工作。)可知,人们主要担心一些人会失业。故选B。DA simple piece of clotheslines hangs between some environmentally friendly Americans and their neighbors. On one side stand those who see clothes dryers as a waste of energy and a major polluter of

    42、 the environment. As a result, they are turning to clotheslines as part of the what-I-can- do environmentalism”But on the other side are people who are against drying clothes outside, arguing that clotheslines are unpleasant to look at. They have persuaded Homeowners Associations(HOAs) across the US

    43、 to stop outdoor clotheslines, because clothesline drying also tends to lower home value in the neighborhood. This has led to a Right-to-Dry Movement that is calling for laws be passed to protect the choice to use clotheslines. So far, only three states have laws to protect clotheslines.Matt Reck, 3

    44、7, is the kind of eco-friendly person who feeds his trees with bathwater and reuses water drops from his air conditioners to water plants. His family also uses a clothesline. But several days ago, the HOA in North Carolina told him that a dissatisfied neighbor had telephoned them about his clothesli

    45、ne. The Recks paid no attention to the warning and still dried their clothes on a line in the yard Many people say they are environmentally friendly but they dont take matters in their own hands, says Reck. The local HOA has decided not to take any action, unless more neighbors complain.North Caroli

    46、na lawmakers say that stopping clotheslines is not the right thing to do. But HOAs and housing businesses believe that clothesline drying reminds people of poor neighborhoods. They worry that if buyers think their future neighbors can even afford dryers, housing prices will fall.Environmentalists sa

    47、y such worries are not necessary, and in view of global warming, that idea needs to change. As they say, The clothesline is beautiful Hanging clothes outside should be encouraged. We all have to do at least something to slow down the process of global warming.12. Supporters of clothes dryers are try

    48、ing to stop clothesline drying because .A. clothes dryers can save moneyB. clothes dryers are energy-savingC. clothesline drying reduces home valueD. clothesline drying is not allowed in US13. Which of the following best describes Matt Reck?A. He is a warm-hearted man.B. He is an impolite neighbor.C

    49、. He is an inexperienced gardener.D. He is a man of social responsibility.14. Who are most likely to support clothesline drying?A. Housing businesses.B. Environmentalists.C. Homeowners Associations.D. Recks dissatisfied neighbors.15. What could be the best title for the passage?A. Opposing Opinions

    50、on Clothesline DryingB. A Way to Save Energy and MoneyC. Different Varieties of ClotheslinesD. A Lost Art to Be Discovered.【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇议论文。一条简单的晾衣绳引起了一些环保的美国人和他们的邻居之间的争议,有些人反对在室外晾晒衣服,他们认为晾衣绳看起来很难看,且会降低房屋价值,环保人士则认为晾衣绳很环保美观。文章还介绍了不同的人对此的看法。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“They have persu

    51、aded Homeowners Associations(HOAs) across the US to stop outdoor clotheslines, because clothesline drying also tends to lower home value in the neighborhood.(他们已经说服全美房主协会禁止户外晾衣绳,因为晾衣绳风干衣服也会降低附近地区的房屋价值)”可知,干衣机的支持者们正试图阻止晾衣绳,因为晾衣绳降低了房屋价值。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“Matt Reck, 37, is the kind of eco-friendl

    52、y person who feeds his trees with bathwater and reuses water drops from his air conditioners to water plants.(37岁的Matt Reck是一个环保主义者,他用洗澡水喂他的树,并将空调上的水滴重复利用来浇灌植物)”以及“Many people say they are environmentally friendly but they dont take matters in their own hands(许多人说他们对环境很友好,但是他们并不自己动手去做对环境友好的事情)”可推知,M

    53、att Reck是一个有社会责任感的人。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“Matt Reck, 37, is the kind of eco-friendly person who feeds his trees with bathwater and reuses water drops from his air conditioners to water plants. His family also uses a clothesline.( 37岁的Matt Reck是一个环保主义者,他用洗澡水喂他的树,并将空调上的水滴重复利用来浇灌植物。他家也用晾衣绳)”以及最后一段“En

    54、vironmentalists say such worries are not necessary, and in view of global warming, that idea needs to change. As they say, The clothesline is beautiful Hanging clothes outside should be encouraged. We all have to do at least something to slow down the process of global warming.( 环保人士说,这种担心是没有必要的,考虑到

    55、全球变暖,这种想法需要改变。正如他们说的,“晾衣绳很漂亮,应该鼓励在外面挂衣服。”我们都必须至少做点什么来减缓全球变暖的进程)”可知,环保人士最有可能支持晾衣绳。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“A simple piece of clotheslines hangs between some environmentally friendly Americans and their neighbors. On one side stand those who see clothes dryers as a waste of energy and a major polluter o

    56、f the environment. As a result, they are turning to clotheslines as part of the what-I-can- do environmentalism”(一条简单的晾衣绳悬挂在一些环保的美国人和他们的邻居之间。站在一边的是那些认为干衣机浪费能源和污染环境的人。因此,他们转而使用晾衣绳作为“我能做什么”的环保主义的一部分)”结合文章主要说明了一条简单的晾衣绳引起了一些环保的美国人和他们的邻居之间的争议,有些人反对在室外晾晒衣服,他们认为晾衣绳看起来很难看,且会降低房屋价值,环保人士则认为晾衣绳很环保美观。文章还介绍了不同的人

    57、对此的看法。可知,A选项“对晾衣绳的反对意见”最适合作文章标题。故选A。第二节 (共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)Cold weather during winter months may keep many people from leaving home and running in the open air. However, a new study shows that the drop in temperature is a good reason to run. _16_Many people say running in winter can be difficult

    58、. Two reasons are the low temperatures and bitter winds._17_That could be because lower temperatures reduce stress on the body. When you run in cold weather, your heart rate and the bodys dehydration (脱水) levels are lower than in warmer conditions. _18_This information comes from John Brewer, who is

    59、 a professor of applied sport science at St. Marys. For this study, he and other researchers put a group of people into a room they called an environmental chamber. The researchers then recreated summer and winter weather conditions in the room._19_Brewersays he and his team recorded biological meas

    60、urements of the runners.He says that the most important thing for people who run in cold conditions is to wear the right clothing. Wear gloves on your hands._20_And especially wear more than one layer ofclothing to keep sweat away from your skin.A. Yet many runners might find it easier than running

    61、in hot weather.B. We have good reasons to run in winter.C. Wear shoes that will keep you from falling.D. Many feel nervous when running in the cold weather.E. The body needs less water on a cold day than in warm weather.F. In fact, running in cold weather helps improve ones performance.G. The test s

    62、ubjects were asked to run 10,000 meters under both conditions.【答案】16. F 17. A 18. E 19. G 20. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。寒冷的天气会阻止很多人跑步。研究人员通过研究发现在寒冷的冬天跑步要比夏天更能够提高人们的身体机能,文章对此项研究做了详细说明。【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文“然而,一项新研究表明,气温下降是跑步的绝佳时机”,分析选项可知,此句与F项(在寒冷的天气中跑步有利于改善身体机能)与此空意义是一致的。因此F项符合题意,故选F。【17题详解】考查对上下文的理解

    63、及推理判断能力。根据下文的内容“这是因为低温环境能够降低身体的压力,与温暖的环境相比,在寒冷的环境下跑步,你的心率和身体的脱水程度更低。”可知,冬天跑步比夏天容易。分析选项可知A项(然而,还有许多跑步者发现严冬时节跑步比炎夏季节更容易)符合题意,故选A。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上一句“在寒冷的环境下跑步,你的心率和身体的脱水程度更低”可得出“寒冷的环境下,身体需要的水分相对来说比较少”。分析选项可知E项(与温暖的天气相比,寒冷的天气身体需要的水更少),故选E。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文“研究人员在房间里模拟夏天和冬天的环境。”可知,“他

    64、们要求受试者在两种环境(冬天和夏天)下跑完10,000米”,分析选项可知G项符合题意,故选G。【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。通读本段可知,本段主要叙述在寒冷环境下跑步的人来说,最重要的是穿着。分析选项可知C项穿上防滑鞋子以免摔倒)与其意义一致。根据上文“对于在寒冷条件下跑步的人来说,最重要的是穿合适的衣服;戴上手套;_。”分析选项可知C项符合题意,故选C。【点睛】七选五题型考察学生把握整篇文章的布局和逻辑层次关系和把握微观信息间关联性这种题一般可从以下方面来做: (1)看首段,跳过空格快速通读全篇,确定文章体裁,抓住文章结构,分析篇章结构,了解文章大意。(2)精读空格前后两句

    65、,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。七选五空出的是整个句子,可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。第3小题,根据上一句“在寒冷的环境下跑步,你的心率和身体的脱水程度更低”可得出“寒冷的环境下,身体需要的水分相对来说比较少”。分析选项可知E项(与温暖的天气相比,寒冷的天气身体需要的水更少),故选E。(3)通读一段再看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。实现关键词的对接,先易后难,各个突破。通过阅读选项,有可能根据选项中的关键词找出正确选项。如第5小题,通读本段可知,本段主要叙述在寒冷环境下跑步的人来

    66、说,最重要的是穿着。分析选项可知C项穿上防滑鞋子以免摔倒)与其意义一致。根据上文“对于在寒冷条件下跑步的人来说,最重要的是穿合适的衣服。戴上手套。_”分析选项可知C项符合题意,故选C。 (4)最后,用代入法,检查答案是否合理,将所有选择答案放回空白处,通读全文,检查文章内容是否语义连贯合理、紧扣主题,语篇结构是否通顺连贯、具有一致性、合乎逻辑,写作思路是否清晰明了,格式以及用语是否恰当贴切,从而判断选择的答案是否正确第二部分 语言运用 (共两节, 满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分, 满分15分)The Road Less TravelledPennsylvania is one o

    67、f the oldest states in America full of mysterious places. One of those places has been_21_for decades. My dad loves history. When he learned it was_22_to the public, he decided to take a bike trip with me to_23_this historic road. I was 14 then.My dad chose a 16-mile section of the road for us to ri

    68、de. Part of it included an old and long tunnel(隧道)called the Sideling Hill Tunnel. To_24_, we checked our tires and made sure our bike lights had batteries. In the morning, we_25_our bikes into the trunk of the car. Then we set off on a cool fall afternoon.After a two-hour drive, we reached the road

    69、. Then our bike trip started. It went smoothly.As we approached the Sideling Hill Tunnel, I felt_26_as it was black inside! But my dad_27_me. He said be would be right beside me. He reminded me to be_28_all the way and keep my_29_on!When we entered the tunnel, the sound of our bikes_30_through the d

    70、arkness. I shined my flashlight around and saw walls covered in graffiti. I was pretty scared, but_31_following my dad helped me relax. That gave me_32_to keep going. And I was so happy to ride out into the_33_afternoon!Whenever I am going through hardships in life, I remember this_34_. It reminds m

    71、e that my dad is always beside me. He turns on the light of_35_in my heart. And he gives me courage to keep riding through lifes dark tunnels.21. A. occupiedB. abandonedC. ruinedD. founded22. A. familiarB. dangerousC. strangeD. open23. A. exploreB. challengeC. followD. track24. A. startB. prepareC.

    72、competeD. arrive25. A. turnedB. movedC. loadedD. lifted26. A. contentB. nervousC. comfortableD. curious27. A. persuadedB. believedC. encouragedD. forced28. A. activeB. energeticC. silentD. careful29. A. lightB. cellphoneC. cameraD. music30. A. gotB. rushedC. spreadD. called31. A. appealing toB. insi

    73、sting onC. waiting forD. focusing on32. A. courageB. pressureC. expectationD. honor33. A. quietB. brightC. darkD. perfect34. A. accidentB. pastC. storyD. trip35. A. hopeB. appreciationC. interestD. trust【答案】21. B 22. D 23. A 24. B 25. C 26. B 27. C 28. D 29. A 30. C 31. D 32. A 33. B 34. D 35. A【解析】

    74、【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和父亲进行一次自行车探险之旅,探索了一条少有人走的路,途径隧道时的黑暗以及隧道内部的图案虽然使作者害怕,但父亲一直在身边的鼓励给了他前行了勇气。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:其中一个地方已经被荒废了几十年。 A. occupied占据;B. abandoned遗弃;荒废;C. ruined毁坏;毁灭;D. founded建立。根据文章标题中的“Less Travelled”及前文“Pennsylvania is one of the oldest states in America full of mysterious places.(宾夕法尼

    75、亚是美国最古老的州之一,到处都是神秘的地方。)”可知,这条路属于神秘的地方之一,应荒废很久了。故选B项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:当他得知这条路对公众开放时,他决定和我一起骑自行车去探索这条历史悠久的道路。A. familiar熟悉的;B. dangerous危险的;C. strange陌生的;奇怪的;D. open敞开的;开放的。根据后文“he decided to take a bike trip with me to _3_ this historic road”可知,父亲决定带作者去探索这条路,那么这条路是向公众开放的,be open to sb.,“向某人开放”。故选D

    76、项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:当他得知这条路对公众开放时,他决定和我一起骑自行车去探索这条历史悠久的道路。A. explore探索;B. challenge挑战;C. follow跟随;D. track追踪。根据前文“Pennsylvania is one of the oldest states in America full of mysterious places. One of those places has been _1_ for decades.”谈到宾夕法尼亚州是美国最古老的州之一,有很多神秘的地方,所以他们去探索这条有历史的道路。故选A项。【24题详解】考查动词

    77、词义辨析。句意:为了做好准备,我们检查了轮胎,确保我们的自行车灯有电池。A. start开始;B. prepare准备;C. compete比赛;竞争;D. arrive到达。根据后文“we checked our tires and made sure our bike lights had batteries”可知,作者检查轮胎,确保车灯有电池等,说明他们在做准备工作。故选B项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:早上,我们把自行车装进汽车的后备箱。A. turned转动;转向;B. moved移动;搬家;C. loaded装载;D. lifted举起。根据后文“our bikes in

    78、to the trunk of the car.”可知,应是将自行车装载到汽车后备箱里。故选C项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:当我们接近山坡隧道时,我感到紧张,因为隧道里一片漆黑!A. content满意的;B. nervous紧张的;C. comfortable舒服的;D. curious好奇的。根据空后的“as it was black inside”可知,隧道里面一片漆黑,因此作者感到紧张不安。故选B项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:但是父亲鼓励了我。A. persuaded劝说;B. believed相信;认为;C. encouraged鼓励;D. forced强迫

    79、。根据空后的“He said he would be right beside me.”可知,父亲一直安慰鼓励作者。故选C项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:父亲提醒我要小心,并且要一直让自行车灯亮着。 A. active活跃的;B. energetic充满活力的;C. silent沉默的;安静的;D. careful小心的;谨慎的。根据前文“As we approached the Sideling Hill Tunnel(当我们接近山坡隧道时)”可知,要进入山坡隧道了,父亲提醒作者要小心。故选D项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:父亲提醒我要小心,并且要一直让自行车的灯亮着。

    80、 A. light灯;B. cellphone手机;C. camera相机;D. music音乐。与前文的“our bike lights had batteries”和“black inside”呼应,由于隧道里面漆黑,父亲提醒作者要小心,并且要一直让自行车的灯亮着,来照亮前行的路。故选A项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们进入隧道时,自行车的声音在黑暗中回响开来。A. got得到;到达;B. rushed冲;奔;C. spread传播;伸展;D. called呼叫;拜访。根据前文“When we entered the tunnel”可知,作者和父亲进入了隧道,因此作者和父亲在

    81、隧道里面骑行的时候,自行车发出的声音不断地在黑暗中回响,选项C“spread”用于句中,可表达声音的传播回响。故选C项。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:我很害怕,但集中精力跟随在父亲后面可以帮助我放松一些。A. appealing to吸引;呼吁;B. insisting on坚持;C. waiting for等待;等候;D. focusing on专注。根据前文“I shined my flashlight around and saw walls covered in graffiti. I was pretty scared”可知,作者看到隧道中的图画深感害怕。空前有but表转折,

    82、虽然害怕,但集中精力跟随在父亲后面可以帮助作者放松一些。故选D项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:这给了我前行的勇气。A. courage勇气;B. pressure压力;C. expectation期待;D. honor荣誉。根据前文“I was pretty scared, but 11 following my dad helped me relax.”可知作者紧紧跟在父亲后面,让自己很放松,不再害怕,这样做给了作者前行的勇气。故选A项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:我很高兴骑车来到明媚灿烂的午后!A. quiet安静的;B. bright明亮的;C. dark黑暗的;D

    83、. perfect完美的。根据前文“And I was so happy to ride out”可知,作者和父亲应是骑行出了黑暗的隧道,感受到明媚灿烂的午后。故选B项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:每当我经历生活中的困难,我记得这次旅行。A. accident事故;B. past往事;C. story故事;D. trip旅行。根据指示代词“this”可知,所填空应是指作者与父亲的这次探险旅程。故选D项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:他点亮了我心中的希望之光。A. hope希望;B. appreciation感激;欣赏;C. interest兴趣;D. trust信任。根据前文

    84、的“It reminds me that my dad is always beside me.”和后文的“And he gives me courage to keep riding through lifes dark tunnels.”可知,父亲在自己身边,这给了自己希望之光,可以帮助自己克服任何困难。故选A项。【点睛】词汇复现显神通作者在进行同一主题讲述时,会经常运用词汇复现,即同义词,近义词或同根词以体现文章内容的衔接性原则,因此掌握词汇复现原则可以帮助学生迅速确定答案。比如文章:That gave me _12_ to keep going.12 A. courage B. pre

    85、ssure C. expectation D. honor 该题答案在后文“And he gives me courage to keep riding through lifes dark tunnels.”存在原词复现:courage。故答案为A项。Whenever I am going through hardships in life, I remember this _14_ .14. A. accident B. past C. story D. trip 该题答案在前文“My dad loves history. When he learned it was _2_ to the

    86、 public, he decided to take a bike trip with me to _3_ this historic road.”存在原词复现:trip。故答案为D项。第二节 (共10小题;每小题1.5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。My mom was a nurse and often took me along to visit the _36_(family) she was caring for, including one who had a series of strokes (中风) and was bedr

    87、idden. One afternoon Mom told me that we needed to visit the woman _37_(give)her medications, and that we would stop at a store _38_ the way. I thought we would stop at a drugstore, but we pulled up to a shopping mall.My mom _39_(head) to the perfume(香水)counter and bought the most expensive bottle t

    88、hey offered. She also bought a beautiful nightdress. When I asked her who they were for, she said they were for her patient. She _40_(far) explained although this woman was old and bedridden, she was still a lady, and _41_ old deserved to be treated with respect and grace. When _42_ (care) for someo

    89、ne, we should look past the disability or the illness and look into the soul of the human, so we can connect them with sympathy. I soon realized that my moms greatest _43_(strong)was taking care of those who cannot advocate for _44_(they) and need trustworthy care providers. Thats _45_ I wanted to b

    90、ecome a doctor.【答案】36. families 37. to give 38. on 39. headed 40. further 41. the 42. caring 43. strength 44. themselves 45. why【解析】【分析】本文是记叙文。描写了作者的妈妈作为护士对病人的精心照顾和关怀,作者也下定决心要像妈妈一样做一个有爱心和受人信任的医生。【36题详解】考查名词复数。根据上下文语义可知,妈妈带我去看望她正在照看的家庭,此处应用复数形式,故填families。【37题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处为目的状语,用不定式,故填to giv

    91、e。【38题详解】考查介词用法。on the way 为固定搭配,“在途中”,故填on。【39题详解】考查动词时态。根据句子结构分析,此处为谓语,用一般过去时态,故填headed。【40题详解】考查副词用法。根据句意可知,此处修饰动词explained,意为“进一步解释说”,故填further。【41题详解】考查定冠词。此处为“the + 形容词”结构,表示一类人或物,the old指老人,故填the。【42题详解】考查非谓语动词用法。根据句子结构分析可知,此处为时间状语从句When we are caring for someone 的省略用法,当从句中的主语与主句主语一致且谓语动词为be时

    92、,则可省略该主语和be动词,故应填caring。【43题详解】考查名词。根据句子结构分析可知,此处应用名词形式作主语,故填strength。【44题详解】考查反身代词。根据句子结构分析,可知主语指的是妈妈的病人们,故此处应用反身代词作宾语,代指“他们自己”,故填themselves。【45题详解】考查名词性从句。此处为表语从句,根据上下文语义可知,作者找到了自己想要成为医生的原因,故用why。第三部分 写作 (共两节, 满分40分)第一节 (满分15分)46. 假定你是李华,你在报纸上看到你市电视台今年七月将举办外国人学做中餐,乐享中国菜才艺大赛你的外教Peter非常喜欢中国厨艺,你建议他去试

    93、一试请按以下要点给他写信告知此事,并表示可以提供帮助1 比赛时间:7月15日;2 报名时间:截止到6月30日;3 报名地点:市电视台注意:1 词数100左右;2 可适当增加细节,以使行文连贯_【答案】Dear Peter, I read in newspaper today that a “Learn Chinese Cuisine, Enjoy Chinese Foods” Foreigners Talent Show will be held in my city Television Station on July 15th. I know you like Chinese cookin

    94、g, and you are free during that period. I think this is a good chance for you to show your cooking talent, and how well youve learned Chinese cooking. If you would like to try, youll have to go to the TV station to sign up before the end of June. If there is anything I can do for you, I would be mor

    95、e than glad to help.Yours,Li Hua【解析】【分析】考查提纲式作文。【详解】考查提纲式作文。写好提纲式作文的关键是认真审题和分析所给的提纲,因此考生首先要认真阅读前面的提示,认清写作要求和提纲之间的关系,然后确定文章的主题、文体、人称和时态。根据所给提纲,列出要点,并以此为基础充分发挥自己的想象力,灵活运用英语知识,采用不同的表达方式将各要点完整地表述出来,注意主次分明,详略得当。语言力求准确、简洁。同时应选用合适的连接词或过渡词,使文章具有一定的连贯性。考生必须认真查验是否有漏写情况,有无拼写错误及标点误用等。【点睛】I read in newspaper tod

    96、ay that a “Learn Chinese Cuisine, Enjoy Chinese Foods”ForeignersTalent Show will be held in my city Television Station on July 15th.这句话运用名词性从句。文章还用了一些短语,如:would like to,sign up,more than等等。最后,文章注意了语句的衔接,如and;if;before等连接词起到很好的连接上下文的作用,使文章读起来自然流畅,朗朗上口。第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的

    97、短文。Lon was chasing his runaway horse when a goose went under his feet. And he fell into a thornbush (荆棘丛). “Why do I have such bad luck?”Things never seemed to go Lons way. If there was a bee about, he was stung.And if his horse ran away, it would run straight through a thornbush. Still, even bad lu

    98、ck might turn good if he could catch that goose for dinner.He scanned the bushes, and found a nest with an egg. Just an egg, but even one egg might make a small meal.He picked it up, but dropped it in surprise. The egg was unusually heavy, and it gleamed (发光) in the sunlight. It was made of gold!Lon

    99、 sighed. Hed nearly stepped on a goose that lays golden eggs. If he had captured the goose, he would have had golden egg after golden egg.Then a thought exploded in his mind.Perhaps he could take the egg and get it to hatch, and the new goose would lay golden eggs just as its mother did.Lon smiled.

    100、His luck seemed to be changing.Once home, Lon placed the egg into a bed of cotton next to the hearth. He turned it every hour for several days.One morning, he heard a faint chk-chk-chk. A small golden beak poked its way through the shell.It was an ugly little thing, but Lon didnt care. All that matt

    101、ered was the golden eggs it would soon lay.The gosling demanded food. Lon happily kept its beak filled. He named the bird Goly and became fond of it, even though it was soon better fed than he was. Lon talked to his goose and taught it to play checkers (国际跳棋).Time passed as Lon waited for the first

    102、golden egg. Goldy had grown quite fat, but there were no eggs. Lon finally took the goose to a farmer to see what the problem was.The farmer took a closer look and laughed. “Youll never get eggs from this goose. Its a boy goose!I might as well roast you for dinner,” Lon said. “At least then Ill get

    103、a meal for all my work!”注意:1. 所续写短文的词数应为 150 左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Alarmed,Goldy popped out of Lons arm and escaped into the forest._One morning, Lon awoke to Goldys familiar honking outside._【答案】Alarmed, Goldy popped out of Lons arm and escaped into the forest. Alone in the house, Lon paced re

    104、stlessly, wondering whether he was destined for bad luck. There was a deathly stillness in the house. Without Goldy accompanying him and begging him for food, a strong sense of loss overwhelmed him. It was no fun playing checkers alone, even if he did win every game. Picturing the merry scene of pla

    105、ying checkers with Goldy, he felt the regret burning his heart. If only he hadnt scared Goldy away!One morning, Lon awoke to Goldys familiar honking outside. At the sight of Goldy, Lon was seized with a mixture of joy and relief. Seeing Goldy pecking and quacking around the lawn, Lon knew immediatel

    106、y Goldy was starving. As usual, Lon took some oatmeal out to serve his good old friend. Lon happily settled down and enjoyed a game of checkers with Goldy. To Lon, having a companion was the luckiest thing in life now.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Lon做事时从来都不顺心、运气差,追马跑了,自己还掉进了荆棘丛里,但他看到了一个有蛋的巢,他捡起一颗蛋,发现蛋是金子做的

    107、,所以就拿回家养,想养出一只能天天下金蛋的鹅,但最后发现自己养的叫Goldy的动物是小雄鹅,下不了蛋,Lon说狠话要把Goldy当晚餐吃掉。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Goldy惊慌失措,从Lon的胳膊里跳出来,逃进了森林里。”可知,第一段可描写Goldy被Lon吓跑了,Lon很担忧,想起和Goldy在一起的日子,现在的Lon感到失落,后悔把Goldy吓跑了。由第二段首句内容“一天早晨,Lon醒来时,Goldy熟悉的叫声在外面响起。”可知,第二段可描写Goldy回来了,Lon既高兴又宽慰,像往常一样给Goldy喂食,最终发现有个伴侣是现在生活中最幸运的事。2.续写线索:逃走失落后悔

    108、回家高兴感悟3.词汇激活行为类逃进森林:escaped into the forest / fled into the forest不安地踱步:paced restlessly / walked restlessly挨饿:starving / hungry平静:settled down / calmed down情绪类遗憾:regret / pity高兴地:happily / gladly【点睛】高分句型1. Alone in the house, Lon paced restlessly, wondering whether he was destined for bad luck.(用了whether引导的宾语从句)高分句型2. Seeing Goldy pecking and quacking around the lawn, Lon knew immediately Goldy was starving.(用了现在分词短语作状语)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:广东潮阳实验中学2021届高三下学期模拟英语试题(新高考) WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-384314.html
    相关资源 更多
  • 人教九年级中秋英语假期作业.doc人教九年级中秋英语假期作业.doc
  • 九年级英语全册Units13-14综合水平测试试卷(人教新目标版).docx九年级英语全册Units13-14综合水平测试试卷(人教新目标版).docx
  • 九年级英语全册Units10-12综合水平测试试卷(人教新目标版).docx九年级英语全册Units10-12综合水平测试试卷(人教新目标版).docx
  • 九年级英语全册 期末专题复习 完形填空(新版)人教新目标版.doc九年级英语全册 期末专题复习 完形填空(新版)人教新目标版.doc
  • 九年级英语全册 Unit 6 Sad movies make me cry(Section B)课件 鲁教版五四制.ppt九年级英语全册 Unit 6 Sad movies make me cry(Section B)课件 鲁教版五四制.ppt
  • 人教九年级上册英语测试题14单元测试题.doc人教九年级上册英语测试题14单元测试题.doc
  • 人教九年级上册英语unit4SectionB(3aSelf Check)导学案(无答案).doc人教九年级上册英语unit4SectionB(3aSelf Check)导学案(无答案).doc
  • 人教九年级上册英语Unit4SectionB(1a2d)导学案(无答案).doc人教九年级上册英语Unit4SectionB(1a2d)导学案(无答案).doc
  • 九年级英语下学期期末综合水平测试(一)(新版)人教新目标版.docx九年级英语下学期期末综合水平测试(一)(新版)人教新目标版.docx
  • 人教九年级上册英语Unit4SectionA(Grammar3c)导学案(无答案).doc人教九年级上册英语Unit4SectionA(Grammar3c)导学案(无答案).doc
  • 九年级英语下册Unit6EntertainmentandFriendshipTopic3Iwillrememberourfriendshipforever中考真题汇编新版仁爱版.docx九年级英语下册Unit6EntertainmentandFriendshipTopic3Iwillrememberourfriendshipforever中考真题汇编新版仁爱版.docx
  • 人教九年级上册英语Unit4Section A(1a2d)导学案(无答案).doc人教九年级上册英语Unit4Section A(1a2d)导学案(无答案).doc
  • 九年级英语下册Unit6EntertainmentandFriendshipTopic1Iwouldratherwatchsportsshowsthanthoseones中考真题汇编新版仁爱版.docx九年级英语下册Unit6EntertainmentandFriendshipTopic1Iwouldratherwatchsportsshowsthanthoseones中考真题汇编新版仁爱版.docx
  • 九年级英语下册Unit5ChinaandtheWorldTopic2HeisreallytheprideofChina中考真题汇编新版仁爱版.docx九年级英语下册Unit5ChinaandtheWorldTopic2HeisreallytheprideofChina中考真题汇编新版仁爱版.docx
  • 九年级英语下册Unit5ChinaandtheWorldTopic1Chinaattractsmillionsoftouristsfromallovertheworld中考真题汇编新版仁爱版.docx九年级英语下册Unit5ChinaandtheWorldTopic1Chinaattractsmillionsoftouristsfromallovertheworld中考真题汇编新版仁爱版.docx
  • 九年级英语下册 现在完成时和过去完成时的复习 牛津版.docx九年级英语下册 现在完成时和过去完成时的复习 牛津版.docx
  • 九年级英语下册 期末考试卷(冀教版).docx九年级英语下册 期末考试卷(冀教版).docx
  • 九年级英语下册 中考模拟考试卷(冀教版).docx九年级英语下册 中考模拟考试卷(冀教版).docx
  • 九年级英语下册 中考模拟考试卷(人教山西版)(二).docx九年级英语下册 中考模拟考试卷(人教山西版)(二).docx
  • 九年级英语下册 中考模拟考试卷(人教山西版)(一).docx九年级英语下册 中考模拟考试卷(人教山西版)(一).docx
  • 九年级英语下册 Unit 6 Entertainment and Friendship Topic 1 I would rather watch sports shows than those ones课后习题(无答案)(新版)仁爱版.docx九年级英语下册 Unit 6 Entertainment and Friendship Topic 1 I would rather watch sports shows than those ones课后习题(无答案)(新版)仁爱版.docx
  • 九年级英语下册 Unit 12 Life is full of the unexpected综合水平测试(新版)人教新目标版.docx九年级英语下册 Unit 12 Life is full of the unexpected综合水平测试(新版)人教新目标版.docx
  • 九年级英语下册 Unit 11 Sad movies make me cry单元语法知识梳理(新版)人教新目标版.doc九年级英语下册 Unit 11 Sad movies make me cry单元语法知识梳理(新版)人教新目标版.doc
  • 九年级英语下册 fairly, quite, rather, very用法区别 (新版)外研版.docx九年级英语下册 fairly, quite, rather, very用法区别 (新版)外研版.docx
  • 九年级英语下册 expect的用法与搭配 (新版)外研版.docx九年级英语下册 expect的用法与搭配 (新版)外研版.docx
  • 九年级英语上册题型专项复习新版冀教版.docx九年级英语上册题型专项复习新版冀教版.docx
  • 九年级英语上册期末总复习提纲仁爱版.docx九年级英语上册期末总复习提纲仁爱版.docx
  • 九年级英语上册所有重点单词、短语和句型总结.docx九年级英语上册所有重点单词、短语和句型总结.docx
  • 九年级英语Unit 9 I like music that I can dance to综合训练(人教新目标版).docx九年级英语Unit 9 I like music that I can dance to综合训练(人教新目标版).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1