[25483905]2021届高考英语夹叙夹议阅读专项.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 25483905
- 资源描述:
-
1、2021高考英语夹叙夹议阅读专项命题趋势揣摩事例背后作者的观点、意图与态度解题思路题型解答策略 1在做推断题时要忠于原文,不以个人思维和观点来代替文章事实,要进行合乎逻辑的推理判断,这样才不 会以偏概全。至于事实细节题的解答,考生切忌想当然或凭印象,一定要找到文章中的原句,和题干、选项进行 对比。题型解答策略 2在一些叙事文章中,作者的观点、态度很明确,作者用直截了当的语言表明了这种观点或态度;但在某些叙 事文章中,作者的观点和态度隐含在事物的描述或形象的刻画之中,需要考生细心揣摩。例题解析The problem of robocalls has gotten so bad that many
2、 people now refuse to pick up calls from numbers they dont know.By next year,half of the calls we receive will be scams (欺诈).e are finally waking up to the severity of the problem by supporting and developing a group of tools,apps and approaches intended to prevent scammers from getting through.Unfo
3、rtunately,its too little,too late.By the time these solutions (解决方案) become widely available,scammers will have moved onto cleverer means.In the near future,its not just going to be the number you see on your screen that will be in doubt.Soon you will also question whether the voice youre hearing is
4、 actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation (处理) and automation technologies that are about to become widely available for anyone to use. At this years I/O Conference,a company showed a new voice technology able to produce such a convincing human-sounding voice tha
5、t it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse.The reason that robocalls are a headache has less to do with amount than precision.A decade of data breaches (数据侵入) of personal infor
6、mation has led to a situation where scammers can easily learn your mothers name,and far more. Armed with this knowledge,theyre able to carry out individually targeted campaigns to cheat people.This means,for example,that a scammer could call you from what looks to be a familiar number and talk to yo
7、u using a voice that sounds exactly like your bank tellers,tricking you into confirming your address,mothers name,and card number.Scammers follow money,so companies will be the worst hit.A lot of business is still done over the phone,and much of it is based on trust and existing relationships.Voice
8、manipulation technolo- gies may weaken that gradually.We need to deal with the insecure nature of our telecom networks.Phone carriers and consumers need to work together to find ways of determining and communicating what is real.That might mean either developing a uniform way to mark videos and imag
9、es,showing when and who they were made by,or abandoning phone calls altogether and moving towards data-based communicationsusing apps like FaceTime or whatsApp, which can be tied to your identity.Credibility is hard to earn but easy to lose,and the problem is only going to get harder from here on ou
10、t.1.How does the author feel about the solutions to the problem of robocalls?A.Panicked.B.Confused. C.Embarrassed. D.Disappointed.2.Taking advantage of the new technologies,scammers can .A.aim at victims precisely B.damage databases easilyC.start campaigns rapidly D.spread information widely 3.What
11、does the passage imply?A.Honesty is the best policy.B.Technologies can be double-edged. C.There are more solutions than problems. D.Credibility holds the key to development.4.Which of the following would be the best title for the passage?A.Where the Problem of Robocalls Is RootedB.Who Is to Blame fo
12、r the Problem of RobocallsC.Why Robocalls Are About to Get More DangerousD.How Robocalls Are Affecting the World of Technology【答案与解析】本文是一篇议论文,介绍了骚扰电话给人们的生活带来的影响。文章引导考生辩证地思考问题,运用辩证 思维模式,坚持两点论,避免走极端。这种思维模式能帮助考生意识到新兴科技成果对人们的生活既有好的也 有坏的影响。1.D 推断题。根据第 1 段的内容特别是By the time these .solutions become widely a
13、vailable,scammers will have moved onto cleverer means.(等这些解决方案被广泛使用时,诈骗者们就会有更高明的手段)可推知,作者对骚扰电话的解决方案不乐观,感到失望(disappointed)。panicked惊慌的;confused迷惑的; embarrassed尴尬的。2.A 细节题。根据第 3 段的内容特别是These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse.The reason that robocalls are a
14、headache has less to do with amount than precision.以及Armed with this knowledge,theyre able to carry out individually targeted campaigns to cheat peo- ple.可知,技术的发展似乎会使骚扰电话问题变得更糟,骚扰电话之所以让人头疼,主要在于诈骗者能精确 地瞄准受害者。3.B 推断题。技术的进步给人们的生活带来便利的同时,也给居心不良之人提供了可乘之机一一一诈骗者拨打骚扰电话进行诈骗。所以说技术是把双刃剑。4.C 主旨题。文章介绍了随着技术的发展,骚扰
15、电话问题变得更糟糕,而骚扰电话之所以让人头疼,主要在于诈骗者能精确瞄准受害者。骚扰电话影响了人们的生活,正变得越来越危险,文章介绍了这种状况发生的原因。课后训练(一)Zachariah Fike has an unusual hobby.He finds old military(军队的) medals for sale in antique stores and on the Internet.But unlike most collectors,Zac tracks down the medals rightful owners,and returns them.His effort to
16、 reunite families with lost medals began with a Christmas gift from his mother,a Purple Heart with the name Corrado A.G.Piccoli,found in an antique shop.Zac knows the meaning of a Purple Heart一he earned one himself in a war as a soldier.So when his mother gave him the medal,he knew right away what h
17、e had to do.Through the Internet,Zac tracked down Corrados sister Adeline Rockko.But when he finally reached her,the woman flooded him with questions:ho are you? hat antique shop? However,when she hung up,she regretted the way she had handled the call.So she called Zac back and apologized.Soon she d
18、rove to meet Zac in atertown,N.Y.At that point,I knew she meant business, Zac says. To drive eight hours to come to see me.The Piccolis grew up the children of Italian immigrants in watertown.Corrado,a translator for the Army during ww ,was killed in action in Europe.Before hearing from Zac,Adeline
19、hadnt realized the medal was missing.Like many military medals,the one Zacs mother had found was a family treasure. This medal was very precious to my parents.Only on spe- cial occasions (场合) would they take it out and let us hold it in our hands, Adeline says.As a child,Adeline couldnt understand w
20、hy the medal was so significant.But as I grew older, Adeline says,and missed my brother more and more,I realized that was the only thing we had left. Corrado Piccolis Purple Heart medal now hangs at the Italian American Civic Association in atertown.Zac recently returned another lost medal to a fami
21、ly in Alabama.Since he first reunited Corrados medal, Zac says his record is now 5 for 5.1.Where did Zac get a Purple Heart medal for himself?A.In the army. B.In an antique shop.C.From his mother. D.From Adeline Rockko.2.What did Zac realize when Adeline drove to meet him?A.She was very impolite. B.
22、She was serious about the medal.C.She suspected his honesty. D.She came from a wealthy family.3.What made Adeline treasure the Purple Heart?A.Her parents advice. B.Her knowledge of antiques.C.Her childhood dream. D.Her memory of her brother.(二)Tyler came into my class in Senior 2.He was a troublesom
23、e student whom I had heard of before.In class, I would ask students questions, which could get the kids involved. Unfortunately, every time I called on Tyler, he would answer the questions carelessly. He knew the answers when he listened but he didnt want to be called on. Once he got an answer wrong
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
