广东省佛山市第二中学2020-2021学高一年级上学期中段考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市第二中学2020-2021学高一年级上学期中段考英语试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 第二 中学 2020 2021 一年级 上学 期中 段考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、佛山二中2020-2021学年第一学期高一年级中段考(英语)试卷第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节 听力理解(共6小题,每小题2分,满分12分)材料及问题播放两遍。每段后有两个小题,各段播放前有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关题的问题,在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听第一段材料,回答第1-2题。.1.A.It is rainy B.It is sunny. C.It is windy.2.A.From the radio. B.From the Internet C.Three times a week.听第二段材料,回答第3-
2、4题。3.A.The res one. B.The white one. C.The brown one.4.A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.听第三段材料,回答第5-6题。5.A.She was looking after the kids.B.She was working in the office.C.She was doing some cleaning6.A.To see a friend. B.To take a holiday. C.To deal with work.第二节 回答问题(共4小题,每小题2分,
3、满分8分)听下面一段材料,然后回答问题,材料和问题读两遍。8._.9._.10.They believed red wolves were _.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑A阅读理解Every man wants his son to be somewhat of a clone, not in features but in footsteps. As he grows you also age, and your ambitions become
4、 more unachievable. You begin to realize that your boy, in your footsteps, could probably accomplish what you hoped for. But footsteps can be muddied and they can go off in different directions.My son Jody has hated school since day one in kindergarten. Science projects waited until the last moment.
5、 Book reports werent written until the final threat.Ive been a newspaperman all my adult life. My daughter is a university graduate working toward her masters degree in English. But Jody? When he entered the tenth grade he became a “vo-tech” student(技校学生). Theyre called “motorheads” by the rest of t
6、he student body.When a secretary in my office first called him “motorhead”, I was shocked. “Hey, hes a good kid,” I wanted to say. “And smart, really.”I learned later that motorheads are, indeed, different. They usually have dirty hands and wear dirty work clothes. And they dont often make school ho
7、nor rolls(光荣榜).But being the parent of a motorhead is itself an experience in education. We who labor in clean shirts in offices dont have the abilities that motorheads have. I began to learn this when I had my car crashed. The cost to repair it was estimated at $800. “Hey, I can fix it,” said Jody.
8、 I doubted it , but let him go ahead, for I had nothing to lose.My son ,with other motorheads,fixed the car. They got parts(零件)from ajunkyard, and ability from vo-tech classes. The lost was $25 instead of $80.Since that first repair job, a broken air-conditioner, a non-functioning washer and a non-t
9、oasting toaster have been fixed. Neighbors and co-workers trust their car repairs to him.These kids are happiest when doing repairs. They joke and laugh and are living in their own relaxed world. And their minds are bright despite their dirty hands and clothes.I have learned a lot from my motorhead:
10、 publishers need printers, engineers need mechanics, and architects need builders. Most important, I have learned that fathers dont need clones in footsteps or anywhere else.My son may never make the school honor roll. But he made mine.1. What used to be the authors hope for his son?A. To avoid beco
11、ming his clone.B. To resemble him in appearance.C. To develop in a different direction.D. To reach the authors unachieved goals.2. What can we learn about the authors children?A. His daughter does better in school.B. His daughter has got a masters degree.C. His son tried hard to finish homework.D. H
12、is son couldnt write his book reports.3. The author let his son repair the car because he believed that_.A. His son had the ability to fix it.B. it would save him much time.C. it wouldnt cause him any more lossD. other motorheads would come to help.4. In the authors eyes, motorheads are _.A. tidy an
13、d hardworkingB. cheerful and smartC. lazy but brightD. relaxed but rude5. What did the author realize in the end?A. It is unwise to expect your child to follow your path.B. It is important for one to make the honor roll.C. Architects play a more important role than builders.D. Motorheads have greate
14、r ability than office workers.【答案】1. D 2. A 3. C 4. B 5. A【解析】【分析】试题分析:这是一篇记叙文。作者一开始希望自己的儿子能效仿他,完成他没有实现的目标。但是他的儿子学习成绩不理想,只上了技校。一次作者的车坏了,儿子和同学帮助作者修好了车,让作者改变了自己的看法。 【1题详解】细节理解题。根据第一段的As he grows you also age, and your ambitions become more unachievable. You begin to realize that your boy, in your foot
15、steps, could probably accomplish what you hoped for. 可知,随着孩子的成长你也会变老,你的抱负更加难以实现,所以你希望他能继续你的步伐,实现你未完成的目标,故选D。【2题详解】推理判断题。根据第三段的句子My daughter is a university graduate working toward her masters degree in English(我女儿是一名大学毕业生,正在攻读英语硕士学位)及But Jody? When he entered the tenth grade he became a “vo-tech” st
16、udent(技校学生). Theyre called “motorheads” by the rest of the student body.(但是乔迪?当他进入十年级时,他成了一名“vo-tech”学生。他们被其他学生称为“司机”)可知,作者的女儿比儿子学习好。故选A。【3题详解】细节理解题。根据第六段句子I doubted it, but let him go ahead, for I had nothing to lose(我对此表示怀疑,但让他修吧,因为我没有什么可失去的)可知,作者让儿子修车,因为他觉得这不会给他带来损失。故选C。【4题详解】推理判断题。根据倒数第三段These k
17、ids are happiest when doing repairs. They joke and laugh and are living in their own relaxed world. And their minds are bright despite their dirty hands and clothes.(这些孩子在修车时很开心。他们开玩笑,开怀大笑,生活在自己轻松的世界里。尽管他们的手和衣服很脏,但他们的头脑是从光明的)可知,在作者眼中,车头是令人兴奋的、聪明的。故选B。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段的句子Most important, I have lear
18、ned that fathers dont need clones in footsteps or anywhere else(最重要的是,我了解到父亲不需要克隆人的足迹或其他任何地方)可知,作者最后意识到期望孩子走自己的道路这是不明智的。故选A。 考点:考查记叙文阅读BFive years ago, David Smith wore an expensive suit to work every day. “I was a clothes addict(有瘾的人),” he jokes. “I used to carry a fresh suit to work with me, so I
19、could change if my clothes got wrinkled(有褶皱的).” Today David wears casual clothes (便装) to the office. He hardly ever wears a necktie. “I am working harder than ever.” David says, “and I need to feel comfortable.”More and more companies are allowing their office workers to wear casual clothes to work.
20、 In the United States, the change from formal to casual office wear has been gradual. In the early 1990s, many companies allowed their employees to wear casual clothes on Friday. This became known as “casual Friday”. “What started out as an extra one-day-a-week benefit for employees has really becom
21、e an everyday thing.” said business consultant Maisly Jones.Why have so many companies started allowing their employees to wear casual clothes? “One reason is that its easier for a company to attract new employees if it has a casual dress code.” “A lot of young people dont want to dress up for work,
22、” says Owen Black, the owner of a software company, “so its hard to hire people if you have a conservative (保守的) dress code.” Another reason is that people seem happier and more productive when they are wearing comfortable clothes. In a study conducted by Levi Company, 85 percent of employers said t
23、hat they believe that casual dress improves employee morale (心境, 士气). Only 4 percent of employers said that casual dress has a negative influence on productivity. Supporters of casual office wear also argue that a casual dress code helps them save money. “Suits are expensive, if you have to wear one
24、 every day,” one person said. “For the same amount of money, you can buy a lot more casual clothes.”6. David thinks he was “a clothes addict” because .A. he disliked cheap clothesB he always kept his suit neatC. he often cleaned his officeD. he spent a little on clothes7. Why does David Smith wear c
25、asual clothes now?A. He feels at ease.B. He looks handsome.C. He went to a new company.D. He cant afford expensive suits.8. What can we learn from the text?A. Casual clothes can impress others.B. People fought for “Casual Friday”.C. “Casual Friday” used to be popular.D. “Casual Friday” was given as
26、a prize.9. What is the advantage of casual office wear?A. Making workers more easygoing.B. Making workers more attractive.C. Improving workers ability.D. Saving workers money.10. Which does Owen Black probably agree to?A. Comfortable clothes are cheap.B. Nobody like conservative clothes.C. Young peo
27、ple like casual clothes.D. U.S. employers like casual office wear.【答案】6. B 7. A 8. C 9. D 10. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了在美国越来越多的人穿便装上班这一现象的原因及优势。【6题详解】推理判断题。通过第一段“Five years ago, David Smith wore an expensive suit to work every day. “I was a clothes addict(有瘾的人),” he jokes. “I used to carry a fresh sui
28、t to work with me, so I could change if my clothes got wrinkled(有褶皱的).”( 五年前,大卫史密斯每天都穿着昂贵的西装去上班。他开玩笑说:“我是个服装迷。”“我过去总是随身带着一套干净的西装去上班,这样当衣服皱巴巴的时候我就可以换了。”)”可知,David说自己是穿衣上瘾的人是因为他甚至在上班时还带着替换衣服,总使服装保持干净整洁,故选B。【7题详解】细节理解题。根据第一段中“Today David wears casual clothes (便装) to the office. He hardly ever wears a n
29、ecktie. “I am working harder than ever.” David says, “and I need to feel comfortable.”( 今天大卫穿便服去上班。他几乎从不打领带。“我比以往任何时候都更努力工作。”大卫说:“我需要感觉舒服。”) ”可知,David现在穿便装是因为感觉舒适,故选A。【8题详解】推理判断题。根据第二段“In the early 1990s, many companies allowed their employees to wear casual clothes on Friday. This became known as “
30、casual Friday”. “What started out as an extra one-day-a-week benefit for employees has really become an everyday thing.”( 20世纪90年代初,许多公司允许员工在周五穿休闲装。这就是著名的“便装星期五”。“一开始只是给员工提供每周一天的额外福利,现在已经变成了家常便饭。) ”可知,casual Friday在过去很受欢迎,现在成了每天都可以的事,故选C。【9题详解】细节理解题。根据最后一段“Supporters of casual office wear also argue
31、 that a casual dress code helps them save money. “Suits are expensive, if you have to wear one every day,” one person said. “For the same amount of money, you can buy a lot more casual clothes.”(办公室便装的支持者还认为,便装能帮助他们省钱。“西装很贵,如果你每天都要穿的话,”一个人说。“用同样的钱,你可以买很多休闲衣服。” )”可知,穿便装最大的优势是省钱,故选D。【10题详解】细节理解题。根据第三段
32、“ “A lot of young people dont want to dress up for work,” says Owen Black. (“很多年轻人不想在上班时穿着正式,”一家软件公司的老板欧文布莱克(Owen Black)说)”可知,Owen认为年轻人不喜欢正装而喜欢便装,故选C。CSongs that make our hearts happy can make them stronger too, US researchers reported on Tuesday.They found that when people listened to their favorit
33、e music, their blood vessels (血管) dilated in much the same way as when they are laughing, or taking blood medications. We have a pretty impressive effect, said Dr Michael Miller, director of preventive cardiology (心脏病学) at the University of Maryland Medical Center in Baltimore. Blood vessel diameter
34、 improved, he said. The vessel opened up pretty significantly. You can see the vessels opening up with other activities such as exercise. A similar effect is seen with drugs such as statins.When blood vessels open up more, blood flows more smoothly and is less likely to form the clots (凝块) that caus
35、e heart attacks and strokes. We are not saying to stop your statins or not to exercise but rather to add this to an overall program of heart health, said Miller, who presented his findings to a meeting of the American Heart Association in New Orleans. Millers team tested 10 healthy, non-smoking men
36、and women, who were told to bring their favorite music. They spent half an hour listening to the recordings and half an hour listening to music they said made them feel anxious while the researchers did ultrasound tests designed to show blood vessel function.Compared to their normal baseline measure
37、ments, blood vessel diameter increased 26 percent on average when the volunteers heard their joyful music. Listening to music they disliked in most cases in this group heavy metal blood vessels narrowed by six percent, Miller said. Miller said he came up with the idea after discovering that laughter
38、 caused blood to literally flow more smoothly. I asked myself what other things make us feel really good, besides calories from dark chocolate of course. Music came to mind. . It makes me feel really good, he said. Most of the volunteers chose country music but Miller said the style is not so import
39、ant rather than what pleases each individual.11. The underlined word dilate (in paragraph 2) is closest in meaning to “_”.A. widenB. moveC. changeD. increase12. According to the passage, which of the following will NOT cause blood vessels to open up?A. Taking exercise.B. Listening to unpleasant musi
40、c.C. Bursting into laughter.D. Taking drugs like statins.13. It can be inferred from the passage that _.A. blood clots are caused by heart attacks and strokesB. music is better than chocolate for your healthC. the style of music has different effects on different peopleD. a persons overall health is
41、 more influenced by how much exercise he gets14. What is the passage possibly taken out from?A. A scientific journal.B. A school textbook.C. A medical brochure.D. A local newspaper.15. Whatthe best title of the passage?A. Pleasant Music CuresB. Research into Blood VesselC. Music and Heart AttackD. M
42、usic and Happiness【答案】11. A 12. B 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了音乐对人身体健康有很大影响。【11题详解】词句猜测题。根据第二段“They found that when people listened to their favorite music, their blood vessels (血管) dilated in much the same way as when they are laughing, or taking blood medications.”(他们发现,当人们听他们最喜欢的音乐时,他
43、们的血管扩张的方式与他们大笑或服用血液药物时的方式基本相同)可知dilate意思是“扩张”。故选A。【12题详解】细节理解题。根据第二段“They found that when people listened to their favorite music, their blood vessels (血管) dilated in much the same way as when they are laughing, or taking blood medications.”(他们发现,当人们听他们最喜欢的音乐时,他们的血管扩张的方式与他们大笑或服用血液药物时的方式基本相同)可知大笑或服用血
44、液药物可以使血管扩张,排查C和D;根据第四段“You can see the vessels opening up with other activities such as exercise.”(你可以看到血管在其他活动中扩张,比如锻炼)可知运动可以使血管扩张,排除A。故选B。【13题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Compared to their normal baseline measurements, blood vessel diameter increased 26 percent on average when the volunteers heard their joyfu
45、l music. Listening to music they disliked in most cases in this group heavy metal blood vessels narrowed by six percent, Miller said.”(与正常基线测量值相比,当志愿者听到使他们快乐的音乐时,他们的血管直径平均增加了26%。 米勒说,在听自己不喜欢的音乐(大多数是重金属音乐)时,他们的血管会收缩6%)可推知音乐对人们的健康有很重要的作用,喜欢的音乐有益于健康,而不喜欢的音乐则会对身体有不利的影响。即音乐风格对不同的人有不同的影响。故选C。【14题详解】推理判断题。
46、文章主要介绍了音乐对人身体健康有很大影响。这是一篇科普类文章,但又不是专业性科普文章,所以排除A,它属于通俗类大众科普,所以最大的可能是出现在报纸上,为大众服务。故选D。【15题详解】主旨大意题。从文章总体来看,这是一篇讲述音乐对人身体健康有很大影响的文章。“愉快的音乐治疗”最适合作文章标题。故选A。【点睛】第二节选句填空(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,在答题卡上将该项涂黑涂黑。选项中有两项为多余选项。Christmas can easily become an expensive time of a year. From
47、gifts to decorating, the money spent on the celebration adds up quickly. But theres no reason to completely break the bank. _16_Make a budget (预算). Set the amount youre willing to spend for the holiday, including gift giving, decorating and travel. _17_ And if you can keep to your budget, youll lead
48、 an easy life in the following weeks and months.Start shopping for Christmas decorations early. Stores have sales for decorations between Halloween and Thanksgiving. _18_ Better yet, go shopping for next years decorations the day after Christmas. You can buy many things at very low prices right afte
49、r Christmas.Shop for gifts all year round. Whenever youre out shopping, keep an eye out for great Christmas presents. _19_ Shopping early can prevent you from spending more money than you can afford. And if you spend little here and there throughout the year, Christmas will have a much smaller influ
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387488.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
