2020新课标高考英语二轮总复习课时作业:第一版块 阅读理解 作业四 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020新课标高考英语二轮总复习课时作业:第一版块 阅读理解 作业四 WORD版含答案 2020 新课 标高 英语 二轮 复习 课时 作业 第一 版块 阅读 理解 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家语篇阅读高分练(四)第一组(2019北京二模)Dont put it off, do it now!Why do we spend so much time not doing the work we should do, or putting off small jobs that have piled up to create a big problem? Procrastinating, as putting things off like this is called, is in our character we have naturally sinc
2、e birth; we avoid dull or difficult jobs until its too late to do anything else.“We often put things off although we know it will make life more stressful,” says Dr.Steel, an authority on the science of motivation. “If these tasks were fun, wed just do them now. We put off what is difficult or unple
3、asant, such as the paperwork that needs doing before leaving the office or cleaning the bits of your home that people cant see. But the fact is, the less people procrastinate, the more money they have, the better relationships they have, and the healthier they are.” This is obvious when you look at
4、the couples who dont argue about whether anyone has cleaned the kitchen, and the people who simply go for a run instead of endlessly rescheduling it in their heads.Of course, there are the rest of us, who feel the small jobs piling up around us daily. “Weve evolved to respond to the moment, and not
5、to set our sights too far in an uncertain world,” Dr.Steel adds. “We are not set up to appreciate longterm rewards, whether its the benefit of a fouryear degree, doing exercise or dieting. We usually feel the cost now and the reward comes much later.” According to Dr.Steel, we have two decisionmakin
6、g systems. They are the limbic, which is responsible for the short term, and the prefrontal cortex, which deals with the future. We bounce between longterm goals and shortterm temptations, so we need goals that will translate our plans for the limbic system.Lets take the example of students writing
7、essays. They should set themselves targets and word counts per day. These are thus turned from seemingly endless tasks into something concrete with measured progress. Dr.Steel recommends such techniques, or “precommitments”, adding that leaving you a month before the “deadline” makes it more likely
8、a task will be completed. The benefit is that youll avoid the embarrassment of not following up on something people are expecting you to dotelling everyone you are going to take up jogging makes you more likely to do so.Overcoming_procrastination_finally_comes_down_to_planning,_which,_if_youre_not_c
9、areful,_becomes_procrastination_in_itself. But it is worth making sure you have everything in place. “Successful people dont pretend they dont procrastinate,” Dr.Steel says. “People who pretend they have willpower are less successful.” Instead, plan for procrastination: make your work environment a
10、temple of productivity by cutting out what stops you paying your attention, so you can really focus on moving forward.1. What does the author say about procrastination in Paragraph 1?A. It is something many people cant help.B. It is an excuse people often use in public.C. It is caused by the technol
11、ogy in peoples life.D. It is more common when people have small jobs to do.2. In Paragraph 3, Dr.Steel believes that people who procrastinate should _.A. attempt to overcome their natural tendenciesB. take the advice of others in the same situationC. be aware that their problem is relatively smallD.
12、 find out more about the way they make decisions3. Why does Dr.Steel recommend making “precommitments” in Paragraph 4?A. They are an alternative to impossible goals.B. They make challenges feel more manageable.C. They are an effective way of impressing others.D. They allow people to achieve their ai
13、ms sooner.4. What does the author do by saying the underlined sentence?A. Encourage the reader to develop plans effectively.B. Advise the reader to deal with complex tasks quickly.C. Warn the reader against spending too long getting organized.D. Remind the reader to take the time to focus properly o
14、n a task.答案与解析【语篇解读】本文属于议论文,主要介绍拖延症的影响以及处理拖延症需要注意的事项。1. 答案A解析推理判断题。根据第一段中的“Procrastinating, as putting things off like this is called, is in our character we have naturally since birth; we avoid dull or difficult jobs until its too late to do anything else.”可知,拖延症是我们出生就在我们性格里面的东西,我们逃避一些枯燥或者困难的事情直到太晚
15、而什么都做不了,故可知,拖延症是很多人无法摆脱的,因为天生就有,故选A项。2. 答案A解析推理判断题。根据第三段中的“Weve evolved to respond to the moment, and not to set our sights too far in an uncertain world”可知,我们已经进化到对当下做出反应,而不是把我们的目光放在一个不确定的世界里太远,故可知,要克服拖延症,还必须要克服天性,故选A项。3. 答案B解析推理判断题。根据第四段中的“These are thus turned from seemingly endless tasks into so
16、mething concrete with measured progress. Dr.Steel recommends such techniques, or precommitments, adding that leaving you a month before the deadline makes it more likely a task will be completed.”可知, precommitments就是把一些似乎无尽的任务转换成一些可以量化进步的具体事务,在截止日期前给自己一个月的时间让任务完成得可能性更高,故可知, precommitments会让自己要做的事情更可
17、控,故选B项。4. 答案C解析推理判断题。本句意思为,最终解决拖延症落实到了计划,但是如果不小心,计划本身就会成为拖延症的一种表现,故可知,要计划,计划之后要立即落实,故作者说这句话的意义在于警告计划不能太拖延,故选C项。(2019天津模拟)Albert Einstein said, “Only a life lived for others is worth living.”How does this job offer sound? Youll need to be available on short notice, including late at night and on week
18、ends. You could be asked to do anything from helping at community events to responding to lifethreatening emergencies (sometimes putting your own safety at risk). This job also involves a lot of regular training. Oh, and you wont be paid for any of this. Would you take the job?This job might not nec
19、essarily appeal to everyone, but if this sounds like an opportunity youd eagerly accept, then youd fit right in with Western Australias 26,000 emergency service volunteers. The emergency services arent the only industry benefiting from volunteers. Across both Australia and America, between a quarter
20、 and half of the population volunteer each year in areas including education, sports, health, religion, and social services.What motivates people to volunteer? Yes, volunteers dont get paid. But it doesnt mean people dont get benefits from volunteering. Indeed, research shows there are significant m
21、ental health benefits coming with volunteering. It can be a means to make new friends, build new skills or try things out of your comfort zone. It can also be a means to help loved ones. A case is someone close to me who recently lost her husband to a disease. When her husband was admitted to a nurs
22、ing facility, she decided to volunteer for the patient advocacy committee. She found great support and felt she could make a difference in the lives of the patients. After her husbands passing, she decided to continue volunteering for the committee not only as a way to show gratitude for the great c
23、are her husband received but also because she made friends there. She found a way to put her career skills to use for the common good and keep active after retirement.There are countless ways to volunteer. No matter how you do it, it is definitely worth every minute you put into it.1. If we are comm
24、itted to “this job” described in Para.2, we are _.A. always in danger of losing our livesB. on call 24 hours a day, 7 days a weekC. busy providing firstaid training in communitiesD. going to work on weekends and rest on weekdays2. What does the author mainly tell us in the third paragraph?A. Not eve
25、ryone is fit to be a volunteer.B. Many industries in the world need volunteers.C. Many emergency services exist in Western Australia.D. Many people devote themselves to volunteering in Australia and America.3. We can come to the conclusion that volunteering _.A. is a winwin situationB. benefits both
26、 the body and the mindC. spreads quickly among peopleD. is hard to stick to without rewards4. The authors friend kept volunteering after her husbands death _.A. for her interest to learn career skillsB. to stay helpful and related to peopleC. as a means to get over her great lossD. because it was he
27、r husbands last will5. What is the authors purpose in writing this passage?A. To encourage volunteering.B. To advertise a job opportunity.C. To express gratitude to volunteers.D. To give advice on volunteering.答案与解析【文章结构】【语篇解读】本文是一篇议论文。文章主要讲述做志愿者的好处,鼓励人们做志愿者。1. 答案B解析推理判断题。根据第二段中“Youll need to be ava
28、ilable on short notice, including late at night and on weekends.”(你需要一接到通知就得有空,包括深夜和周末。)可知,如果我们致力于第2段所述的“这项工作”,我们每周7天、每天24小时随叫随到。故选B项。2. 答案D解析段落大意题。根据第三段中“Across both Australia and America, between a quarter and half of the population volunteer each year in areas including education, sports, health,
29、 religion, and social services.”(在澳大利亚和美国,每年有四分之一到一半的人口在教育、体育、健康、宗教和社会服务等领域志愿服务。)可知,在澳大利亚和美国,许多人致力于志愿服务。故选D项。3. 答案A解析推理判断题。根据第四段中“Indeed, research shows there are significant mental health benefits coming with volunteering. It can be a means to make new friends, build new skills or try things out of
30、 your comfort zone. It can also be a means to help loved ones.(事实上,研究表明志愿服务对心理健康有很大的好处。它可以是一种结交新朋友、培养新技能或尝试新事物的方式。它也可以是帮助所爱的人的一种方式。)”可知,当志愿者既让被帮助的人受益,又让志愿者本人受益,这是一个双赢的局面。故选A项。4. 答案B解析细节理解题。根据倒数第二段中“After her husbands passing, she decided to continue volunteering for the committee not only as a way t
31、o show gratitude for the great care her husband received but also because she made friends there.(在她丈夫去世后,她决定继续担任委员会的志愿者,这不仅是为了表达对她丈夫受到的极大关怀的感激之情,也是因为她在那里结交了朋友。)”可知,作者的朋友在她丈夫死后继续做志愿服务,以保持乐于助人的精神和与人们的交往。故选B项。5. 答案A解析目的意图题。根据最后一段中“There are countless ways to volunteer. No matter how you do it, it is d
32、efinitely worth every minute you put into it. (志愿服务有无数种方式。不管你怎么做,你投入的每一分钟都是值得的。)”可知,这篇文章的目的是“鼓励人们做志愿者”。故选A项。(2019孝义模拟)If you want to be productive, you must complete work. Almost everything we do has many stages to completion and in many situations, you dont actually create value until you finish th
33、e last stage. Farmers cant sell their grain until it is harvested. Automakers cant sell cars that have made it 90% of the way through the assembly line (生产线). Most employers arent going to pay you for having a degree unless you finished the last class and graduated.Now all those things require start
34、ing, but if you have work in progress, the most valuable thing you can do is to pick something and finish it. Finishing is where you start benefiting from the value youve created. Ive noticed that many successful people arent the ones who are the smartest or have the best ideas. They are often the o
35、nes who do the best job of taking an idea and completing it. A good idea fully carried out is better than a great idea that never gets completed.Does this mean you need to finish everything you start? Not necessarily, but if you dont think something is worth finishing, be honest with yourself and te
36、rminate the project. Dont leave hundreds of half finished efforts lying around physically or mentally acting like you are going to come back and pick them up. If you need to drop something, do so strategically and intentionally. If youve put significant effort into a project, you may still benefit f
37、rom finishing it even if you wouldnt start it again based on changed circumstances. For example, if you are in your last few months before graduating from college and realize you dont want to career in what you are majoring in, you probably should go ahead and graduate because there is significant v
38、alue in having the degreeeven if you dont intend to actually work in that field.What projects do you have that are currently in progress? Can you find something and finish it?1. Why do many people become successful according to the author?A. They are the smartest.B. They have the best ideas.C. They
39、start things smoothly.D. They make ideas fully completed.2. What does the underlined word “terminate” in Paragraph 3 mean?A. Develop.B. End.C. Plan. D. Support.3. According to the author, which of the following is the correct way of creating value?A. A man decides to finish all he starts to do.B. Fa
40、rmers hurry to sell their crops before they are ripe.C. A college student chooses to study until he gets his degree.D. A student keeps a halffilled stamp album around for future use.4. What is the best title for the text?A. Finishing vs. StartingB. Well Begun Is Half DoneC. Planning vs. PerformingD.
41、 It Is Easier Said than Done答案与解析【语篇解读】本文是一篇议论文。文章作者主要讨论了并非所有事情开始了都需要完成。1. 答案D解析细节理解题。根据文章第二段中“Ive noticed that many successful people arent the ones who are the smartest or have the best ideas. They are often the ones who do the best job of taking an idea and completing it. A good idea fully carrie
42、d out is better than a great idea that never gets completed.”可知,成功的人是那些能够把自己的好想法付诸实践并完成的人。故选D项。2. 答案B解析词义猜测题。根据文章第三段中“Not necessarily, but if you dont think something is worth finishing, be honest with yourself and terminate the project.”可知,开始了的事情未必将要全部完成。如果你认为某事不值得做,要忠实于自己,并可以终止它。故选B项。3. 答案C解析细节理解题
43、。根据文章第三段最后一句可知,除非你完成了最后一门课程并毕业,否则大多数雇主不会为你的学位支付薪水。因此大学生选择学习直到获得学位是能够创造价值的正确方式,故选项C正确。根据文章第三段前两句可知,不必完成所有开始了的事情,故选项A错误;根据文章第一段中“Farmers cant sell their grain until it is harvested.”可知,农民们只有等到粮食收割后才能出售他们的粮食,故选项B错误;根据文章第三段第三句可知,不要把成百上千的半途而废的工作放着,就好像你要回来把它们捡起来一样。因此选项D错误。4. 答案A解析标题判断题。本文中作者主要讨论了并非所有事情开始了
44、都需要完成。所以用标题Finishing vs. Starting。故选A项。(2019衡水模拟)At your next meeting, wait for a pause in conversation and try to measure how long it lasts.Among English speakers, chances are that it will be a second or two at most. But while this pattern may be universal, our awareness of silence differs dramatic
45、ally across cultures.What one culture considers a confusing or awkward pause may be seen by others as a valuable moment of reflection and a sign of respect for what the last speaker has said. Research in Dutch (荷兰语) and also in English found that when a silence in conversation stretches to four seco
46、nds, people start to feel uneasy. In contrast, a separate study of business meetings found that Japanese people are happy with silences of 8.2 secondsnearly twice as long as in Americans meetings.In Japan, it is recognized that the best communication is when you dont speak at all. Its already a fail
47、ure to understand each other by speaking because youre repairing that failure by using words.In the US, it may start from the history of colonial (殖民地的) America as a crossroads of many different races. When you have a complex of difference, its hard to develop common understanding unless you talk an
48、d theres understandably a kind of anxiety unless people are verbally devoted to developing a common life. This applies also to some extent to London.In contrast, when theres more homogeneity,_perhaps its easier for some kinds of silence to appear. For example, among your closest friends and family i
49、ts easier to sit in silence than with people youre less well acquainted with.1. Which of the following people might have the longest silence in conversation?A. The Dutch. B. Americans.C. The English. D. The Japanese.2. What might the Japanese agree with in conversation?A. Speaking more gives the upp
50、er hand.B. Speak out what you have in your mind.C. Great minds think alike without words.D. The shorter talking silence, the better.3. What can we learn from the text?A. A foursecond silence in conversation is universal.B. Its hard for Americans to reach a common agreement.C. English speakers are mo
51、re talkative than Japanese speakers.D. The closer we and our family are, the easier the silence appears.4. What does the underlined word “homogeneity” in the last paragraph mean?A. Similarity. B. Difference.C. Diversity. D. Misunderstanding.答案与解析【语篇解读】本文是一篇议论文。主要讲述了谈话中的沉默文化。尽管交谈中出现停顿是普遍存在的,但我们对沉默的认识
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-395562.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
