四川省天府名校2021届5月高三下学期诊断性考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省天府名校2021届5月高三下学期诊断性考试英语试题 WORD版含解析 四川省 天府 名校 2021 月高三 下学 诊断 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021届天府名校5月高三诊断性考试英 语注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在 答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写 在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸 和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1
2、.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有1。秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who sent the photo to the man?A. Stephanie.B. John.C. Mikes friend.【答案】A【解析】【原文】W: What are you looking at, Mike?M: Look at this photo my friend Stephanie sent me. It was taken by Jo
3、hn when I was in Thailand a few years ago.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When was the fire put out?A. At 2 :00 a. m.B. At 3 :00 a. m.C. At 5 :00 a. m.【答案】C【解析】【原文】M: Do you know a big fire that broke out in the city center at 2:00 a.m.?W: Yes, luckily, no one was hurt. And it took 3 hours for the firefighters
4、 to put it out.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who will the graduation party be held for?A. Susan.B. Bryan.C. Julia.【答案】A【解析】【原文】W: Hey Bryan, wait up! Ive wanted to have a chance to talk to you.M: Hi! Julia Whats up?W: Tomorrow, Im planning a graduation party for Susan. Id like you to come.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查
5、看】How long have the speakers not seen each other?A. Four years.B. Two months.C. One month.【答案】A【解析】【原文】M: Hi, its Mary, isnt it?W: Hey, Stephen. How are you? I havent seen you for a long time!M: Yeah, I think it was four years ago at Sallys gradua-tion party. Do you still see her?W: I saw her last m
6、onth in fact Shes just had a baby for two months.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is going to Brussels?A. Barry and Susan.B. Barry and Charlie.C. William and Charlie.【答案】B【解析】【原文】M: Do you know who is going to Brussels for the product launch?W: Barry and Susan, I think.M: Barry needs to stay here to prepare
7、 next years budget. William told me Charlie would be going.W: Oh, now I remember. Susan has to prepare the budget. So, it must be Barry hell accompany.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各 小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下
8、小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What type of movies does the man dislike?A. Drama.B. Science fiction.C. Western and horror.7. What does the woman think of horror movies?A. Boring.B. Entertaining.C. Stupid and childish.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】W: What type of movies do you like?M: I am keen on all sorts of movie
9、s, primarily drama and science fiction.W: Thats an interesting combination. How about western movies?M: Western and horror are the two types of movies I dont care for.W: Why dont you like horror? Theyre entertaining.M: Besides that, they are also a little boring. Most of them are stupid and childish
10、.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who attended the meeting?A. The man.B. Barry.C. The woman.9. What does the man ask the woman to do?A. Talk with the sales manager.B. Convey a message.C. Attend a conference.【答案】8. B 9. B【解析】【原文】M: How did the meeting go this morning?W: Oh, I wasnt there.M: Yes,
11、 I know, but Barry was, wasnt he? What did he say about it?W: I havent seen Barry since yesterday morning. But he had some real big problems with the market campaign and was going to tell the sales manager about it.M: Yes, thats why I wanted to know how it went. Could you tell him to come up and see
12、 me as soon as he gets back from the Harper Industries conference?W: Ill leave him a message. I have to go now. I m pick-ing my daughter up from school.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Whats the possible relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Classmates.C. Friends.11. Whic
13、h country does the man come from?A. Japan.B. America.C. Korea.12. Why did the woman go to Japan?A. To learn Japanese.B. For a family vacation.C. For her fathers business trip.【答案】10. B 11. C 12. B【解析】【原文】W: Hi. I am Jessica, nice to meet you!M: My name is Jung Min. Its nice to meet you too. Are you
14、a new student too?W: No. Im a sophomore. I take it you are a new student?M: Yeah. Its pretty exciting to be here.W: Have fun while it lasts. The excitement wears off real quick. Where are you from?M: Im from Korea. My parents wanted me to go to an American university, so I came here.W: I have never
15、been to Korea. Ive been to Japan before, but never Korea.M: Why were you in Japan?W: My father worked in Japan and he thought it would be a good experience for my family members to take a vaca-tion to a different country. Hes so into learning Japa-nese.M: Well, if you ever want to visit Korea, I wou
16、ld be happy to show you around.W: Thanks for the offer. Ill keep that in mind. Oh, the professor is coming. Lets talk more after class.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man like about the house?A. The facilities.B. The roommates.C. The location.14. How much is the rent of the room
17、 each month?A. $850,B. $425.C. Less than $425.15. What does the woman say about the room?A. Its quiet.B. Its cheap.C. Its convenient.16. When do the speakers plan on meeting?A. At 7: 15 p. m.B. At 8: 15 p. m.C. At 9: 15 p. m.【答案】13. C 14. A 15. A 16. B【解析】【原文】M: Im phoning about the available room.
18、Is it still available?W: Yes, it is. Do you know where were located?M: Yeah. I drove by this morning and I liked the location. Whats the rent?W: Its $850 a month in total. You just need to pay your share, thats $425 each month.M: Is the complex pretty quiet? Can you hear a lot of noise or anything l
19、ike that?W: We have a strict policy concerning noise level. So it stays very quiet after 10 p. m. Meanwhile, there wouldnt be any parties.M: Sounds good. Can we schedule a time to meet so I can look at the place?W: Im available from 7:00 to 9:00 p. m.M: How about if I come over now?W: That works wit
20、h me.M: Its 8. I should only take about 15 minutes to get there. See you soon.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Which app will help you save money if you want to travel by flight?A. GasBuddy.B. Google Translate.C. Skyscanner.18. Who might benefit from this recommendation meeting?A. People who lov
21、e traveling.B. People who love driving.C. People who love flying.19. How much should a person pay for all the apps?A. $10.B. $15.C. $20.20. How many apps are mentioned?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】17. C 18. A 19. A 20. C【解析】【原文】Welcome to the Pickup Travel Software Recommenda-tion meeting, today we w
22、ill share some apps with you. The first one - Skyscanner: Skyscanner locates the cheapest dates to fly as well as the most affordable destinations. Get your heart set on someplace special? Just enter your desti-nation, dates, and the number of travelers and the app does all the heavy lifting for you
23、. Next one - GasBuddy: Gas-Buddy will display the cheapest gas being served up near you, just enter your city, or postal code into the search window. Whether youre driving in Canada, or the United States, GasBuddy is by your side helping you save money. Then a translation app: Google Translate will
24、serve as your travel translator, translating over 60 languages for your communication pleasure. Its easy! Just select the lan-guage you want to learn, speak or type a phrase into your phone, and the app will deliver a translation that you can read and hear. Dont forget the National Geographics beaut
25、iful award-winning World Atlas app which is a must-have for armchair travelers and globetrotters alike. At last, its $5 per piece of software, with a 50% discount for 3 or more. Come on and select your favorite apps to download.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选
26、项。ACitys icons celebrate milestonesHappy birthday to these big apple attractions150THThe Met isnt the only New York City institution celebrating an anniversary in 2020 - 2021.130THApril 2021 marks the 130th year of Carnegie Hall, the prestigious landmark that has delighted audiences with performers
27、from around the world, including Frank Sinatra, the Beatles and Gustav Mahler.125THAnother NYC mainstay with a recent anniversary is the New York Public Library. Established in 1895, the main branch in midtown Manhattan, with its entrance famously flanked by lion statues named Patience and Fortitude
28、, is a must-visit landmark that turned 125 in May 2020.90THAlmost a hundred years ago, competing skyscrapers shot into the atmosphere in a race to become the worlds tallest building. At 1 ,046 feet, the Chrysler Building which celebrated its 90th anniversary in May 2020 - was the first to hold the t
29、itle, but only briefly.90 THOne year after the Chrysler Building was built, the Empire State Building was completed, topping off at 1,250 feet (or 1,454 if you count the antennae and spire) and remained the worlds tallest building for a respectable 40 years. The iconic skyscraper synonymous with the
30、 Big Apple itself turns 90 in May 2021.21 What is Carnegie Hall usually used for?A. Reading.B. Exhibition.C. Performance.D. Overlooking.22. What do we know about the New York Public Library?A. It was founded in 1895.B. April 2021 marks its 125th year.C. It has become the worlds tallest building.D. I
31、t was completed after the Chrysler Building was built.23. Which of the following wins a longer title of the worlds tallest building”?A. The Met.B. The Empire State Building.C. The New York Public Library.D. The Chrysler Building.【答案】21. C 22. A 23. B【解析】【分析】本文为应用文。文章主要介绍了美国纽约城5个标志性建筑物的周年纪念日。【21题详解】细
32、节理解题。根据文章130TH部分的“Carnegie Hall, the prestigious landmark that has delighted audiences with performers from around the world.(卡内基音乐厅这座著名的音乐厅曾经吸引了来自世界各地的音乐家,带给观众愉快体验)”可知,卡耐基音乐厅通常是用于表演的。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据125TH部分的“Established in 1895, the main branch in midtown Manhattan, with its entrance famously f
33、lanked by lion statues named Patience and Fortitude, is a must-visit landmark that turned 125 in May 2020.(建立于1895年,是曼哈顿中城的主要分支,入口处有一对著名的狮子雕像,名为“耐心”和“坚韧”,是一个必去的地标,2020年5月满125周岁)”可知,纽约公共图书馆成立于1895年。故选A项。【23题详解】细节理解题。通读文章可知,文中the Chrysler Building和the Empire State Building都成为过世界最高建筑物。根据“the Chrysler B
34、uilding which celebrated its 90th anniversary in May 2020 was the first to hold the title, but only briefly.(海拔1046英尺的Chrysler大厦在2020年5月庆祝了它的90周年纪念是第一个拥有这个头衔的,但只是短暂的)”和“the Empire State Building was completed, top-ping off at 1 ,250 feet (or 1 ,454 if you count the antennae and spire) and remained t
35、he worlds tallest building for a respectable 40 years.(帝国大厦竣工,最高达1250英尺(如果算上天线和尖顶的话,达到1454英尺) ,在令人尊敬的40年里一直是世界上最高的建筑)”可知,the Empire State Building 享有更久的“世界最高建筑物”之称,长达40年。故选B项。BIt is not often that artists surprise us long after they die, but there are some notable exceptions. Think : Leonardo da Vin
36、ci, Rembrandt, Van Gogh and Picasso.Underneath Pablo Picassos famous Blue Period piece The Old Guitarist (1903 - 1904) , there is the faint figure of a woman. She was first detected in 1998, when conservators at the Art Institute of Chicago used X-rays and infrared light to peek behind the top layer
37、 of paint. She sits with her left arm reaching towards the viewer and her right arm tucked onto her lap - and curiously, she matches a sketch Picasso sent to a colleague around the same time.Until now, all that could be detected of the woman was the faintest trace of her outline. Any extra detail -
38、like color and style - was lost. However, by using a neural network trained to distinguish the style of one artist from another or ( in the case of artists like Picasso) of one period from another, researchers at University College London have given her a new life, even if it is not necessarily true
39、 to the Picasso original.The basis for the neural network was a technique developed in 2015 by Leon Gatys at the University of Tubingen, Germany, called neural style transfer. The machine vision technique can identify the style of a painting and transform the style of a painting to match another. It
40、 can transform a Michelangelo into the style of Paul Cezanne, for example. The technology has even been applied to videos - so if you want to watch clips of Ice Age in the style of Van Goghs The Starry Night, you can.24. What does the underlined word “notable in Paragraph 1 mean?A. Outstanding.B. Di
41、fficult.C. Funny.D. Intelligent.25. What can we know about the painting The Old Guitarist? A. It was first found in 1903.B. Its color and style were lost.C. It is the only one painted at the Blue Period.D. The woman figure in it couldnt be seen directly.26. What is the researchers aim of using the n
42、eural network technology?A. To test its reliability in the field of art.B. To identify the period or style of the painting.C. To restore the painting to the Picasso original.D. To match the painting to another one similar in style.27. What does the last paragraph talk about?A. The process of the neu
43、ral network.B. The advantage of the neural network.C. The development of neural style transfer.D. The function of neural style transfer.【答案】24. A 25. D 26. B 27. D【解析】【分析】本文为新闻报道。文章主要讲述了可对画作风格和时期进行区分的神经网络技术及其基础。【24题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“It is not often that artists surprise us long after they die, but t
44、here are some notable exceptions. Think : Leonardo da Vinci, Rembrandt, Van Gogh and Picasso.(艺术家去世很久之后让我们惊讶的事并不多见,但也有一些notable例外。想想看:列奥纳多达芬奇、伦勃朗、梵高和毕加索。)”可知,上下文提到,艺术家们在过世之后使人们惊奇并不常见,但有一些例外,如达芬奇,伦勃朗,梵高和毕加索。可以看出,这些例外是值得注意的,即划线词意为“显著的”,和A选项中的outstanding词义接近,意为“显著的”。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第二段“Underneath P
45、ablo Picassos famous Blue Period piece The Old Guitarist (1903 - 1904) , there is the faint figure of a woman. She was first detected in 1998, when conservators at the Art Institute of Chicago used X-rays and infrared light to peek behind the top layer of paint.(在巴勃罗毕加索著名的蓝色时期作品老吉他手(1903 - 1904)下面,有
46、一个模糊的女人形象。她于1998年首次被发现,当时芝加哥艺术学院的修复人员使用X射线和红外光来窥视画作顶层的背后。)”可以得知,老吉他手画作中的女性人物并不能被直接看到,需要通过技术修复之后才能被看到。故选D项。【26题详解】推理判断题。根据第三段“However, by using a neural network trained to distinguish the style of one artist from another or ( in the case of artists like Picasso) of one period from another, researcher
47、s at University College London have given her a new life, even if it is not necessarily true to the Picasso original.(然而,伦敦大学学院的研究人员通过使用一种经过训练的神经网络来区分一位艺术家与另一位艺术家的风格,或一个时期的风格,赋予了她新的生命,即使它不一定是真实的毕加索原作。)”可知,使用神经网络技术的目的是为了区分艺术家的风格或作品的时期。原文的“distinguish”和B选项中的“identify”是同义词,意为“区分”。故选B项。【27题详解】主旨大意题。根据最后
48、一段“The machine vision technique can identify the style of a painting and transform the style of a painting to match another. It can transform a Michelangelo into the style of Paul Cezanne, for example. The technology has even been applied to videos - so if you want to watch clips of Ice Age in the s
49、tyle of Van Goghs The Starry Night, you can.(机器视觉技术可以识别出一幅画的风格,并将其转换为与另一幅画相匹配的风格。例如,它可以把米开朗基罗变成保罗塞尚的风格。这项技术甚至被应用到视频中因此,如果你想观看梵高星夜风格的冰河时代片段,你可以。)”可知,该段主要讲述了神经网络支撑技术的功能。D选项“The function of neural style transfer.(神经网络支撑技术的功能。)”概括该段的主旨。故选D项。CAre you one of the millions of people that start shopping for
50、Halloween before school even starts? Insights from a study stated that more than a third of consumers will start buying Halloween products in September or earlier.According to the survey, the majority of shoppers planned to purchase Halloween items from discount ,specialty, and department stores. Ot
51、hers take inspiration from an online search starting as early as August in some cases. This is good news for stores who get to reap the profits, though.Roberta Gleicher, a district manager, said as a customer, she finds it annoying that stores put out decorations in August but as a business consulta
52、nt (顾问), she recommends they do so. “Stores try to keep customers in there as long as possible because the more time they spend, the more they will shop and buy. Once they, re shopping, they see holiday decorations and get in the holiday spirit,“ Gleicher says. This is true for women, especially, Gl
53、eicher noted. Women tend to take their time, look around, and compare price - whereas men buy and get out, she added.“The store wants the customer to associate buying decorations. They want customers to think, Oh yeah, this store has decorations, lets shop there,” Gleicher says. And if they do the d
54、isplays well enough, it will encourage shoppers to make impulse purchases.Another reason why stores display howling ghouls (食尸鬼) in the summer heat is out of pure competition. Stores dont have a choice because its almost guaranteed that competitors will get the buck. Once shoppers buy a product, the
55、yve bought it and dont need to go elsewhere, Gleicher said.“If more competitors keep pushing it earlier and earlier, it could end up starting in July, Gleicher says. The longer they can extend the season, the better it is for their sales.”28. What can we learn from the survey?A. Some consumers purch
56、ase Halloween items early.B. The majority of customers prefer shopping online.C. Customers purchase Halloween products only for discount.D. A few shoppers buy Halloween items from department stores.29. Why does Roberta Gleicher recommend stores put out decorations in August?A. To help customers get
57、relaxed.B. To compete with other online stores.C. To attract women to buy more holiday decorations.D. To get customers in the holiday atmosphere and buy products.30. Which of the following will Roberta Gleicher most probably agree with?A. More competitors extend Halloween from August.B. Stores displ
58、ay decorations early due to competition.C. Decorations will encourage men to make impulse purchases.D. Shoppers definitely wont go elsewhere once they buy a product.31. Where is the text most probably taken from?A. An advertisement.B. A lecture.C. A text-book.D. A news report.【答案】28. A 29. D 30. B 3
59、1. D【解析】【分析】本文为新闻报道。文章主要介绍了人们在九月份或者更早就开始购买万圣节装饰品的现象以及商家提前售卖万圣节装饰品的原因。【28题详解】细节理解题。根据第一段“Insights from a study stated that more than a third of consumers will start buying Halloween products in September or earlier.(一项研究表明,超过三分之一的消费者将在9月或更早的时候开始购买万圣节产品)”可知,一些消费者会在九月份或更早就开始购买万圣节相关产品。故选A。【29题详解】推理判断题。根
60、据第三段Rober-ta Gleicher所说的话“Stores try to keep customers in there as long as possible because the more time they spend, the more they will shop and buy. Once theyre shopping, they see holiday decorations and get in the holiday spirit (商店试图让顾客在里面呆的时间越长,因为他们花的时间越多,他们买的东西就越多。一旦他们开始购物,他们就会看到节日装饰,感受到节日的气氛)
61、”可知,其建议商家在八月份售卖万圣节装饰品是因为商家想尽早让消费者沉浸在节日气氛中从而购买商品。故选D。【30题详解】细节理解题。根据第五段“Another reason why stores display howling ghouls (食尸鬼) in the summer heat is out of pure competition.(另外一个原因是,在炎热的夏天,商店陈列的食尸鬼嚎叫纯粹是出于竞争)”可知,商家在夏季开始展出圣诞节装饰品是因为竞争。故选B。【31题详解】推理判断题。全文主要报道了人们在九月份或者更早就开始购买万圣节装饰品的现象以及商家提前售卖万圣节装饰品的原因,属于新
62、闻报道。故选D。DInternational demand for black rhinoceros horn has seen the animals killed relentlessly for decades in countries such as Namibia, Zimbabwe and South Africa. In 1960 there were an estimated 100,000 left, and by 1995 fewer than 2,500 remained. Conservation efforts have brought the number up t
63、o around 5,600 today - but the species is still critically endangered, and poaching (偷猎)is among its biggest threats.Scientists have worked to protect these rare creatures by tracking them with GPS devices strapped to their necks or ankles or implanted in their horns. The resulting data let research
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
