内蒙古鄂尔多斯市第一中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古鄂尔多斯市第一中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 内蒙古 鄂尔多斯市 第一 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试题第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)AHighlights of the Current AffairsLoneliness economyChinas younger generations are driving up the value of the countrys industry. In recent years, businesses built around loneliness have appeared and boomed in China , presenting single people with the ser
2、vices they need. As furry animals occupy the personal lives of more and more people, the industrial chain established around pets is starting a market that might soon be worth hundreds of billions of yuan.Following the catering industry, shopping and housekeeping services which turned to the Interne
3、t for modem solutions, the pet industry is also offering creative services, such as a call-out vet (兽医)service.Alipay adds beauty filters (美颜)to face-scanThe Chinese mobile payment application, Alipay launched a new update that included beauty filters into its face-scan payment system. The beauty fi
4、lters , which beautify users when they make payments via the application, have been well received by the market.A survey run by news portal Sina Technology showed that more than 60% of respondents think they look uglier through the face-scan payments method than on a regular camera. The number of wo
5、men users, in particular, increased by 123 percent after this technique appeared.Future pocket moneyResearch has found that 84% of British parents currently give notes and coins to their children. But banks predict that by 2028 only one in ten businesses will be with cash. Children may not understan
6、d the value of cash because they never see it. Parents face a dilemmafinding a new way to offer pocket money, or maybe not bothering to pay it at all.But whatever method a parent chooses to adopt, they need to teach their kids that money doesnt grow on trees!1. Whats the purpose of the passage?A. To
7、 introduce the latest news.B. To attract attention to Alipay.C To predict the disappearance of cash.D. To promote the economic development.2. With the economy booming, which of the following can be available?A. Beauty filters can make women more beautiful. B. Youngsters can ask for a call-out servic
8、e for pets.C. Single people can get furry animals treated for free.D. Alipay can be turned to for getting rid of loneliness.3. How can parents help their kids learn about money?A. Encourage children to visit banks.B. Teach children healthy attitudes to money.C. Give notes to their children as pocket
9、 money.D. Guide children to use Alipay face-scan payment.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。短文介绍了几则时事要闻。【1题详解】推理判断题。根据标题“Highlights of the Current Affairs” 时事要闻。由此判断出短文的目的是介绍最新的消息。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Loneliness economy下的“Following the catering industry, shopping and housekeeping services which turned
10、to the Internet for modem solutions, the pet industry is also offering creative services, such as a call-out vet (兽医)service.”可知,继餐饮业、购物业和家政服务业转向互联网寻求现代解决方案之后,宠物业也在提供创造性的服务,例如兽医上门服务。所以年轻人可以要求为宠物提供上门服务。故选B项。【3题详解】推理判断题。Future pocket money中的“But whatever method a parent chooses to adopt, they need to
11、teach their kids that money doesnt grow on trees!” 但是无论父母选择采用什么方法,他们都需要教育孩子钱不是长在树上的!由此判断出,父母应该教育孩子对金钱的健康态度。故选B项。BOne year, a newspaper of the United States published an announcement-the Horticultural (园艺) Institute offered a reward at a high price for the pure white marigold (金盏花). The high reward a
12、ttracted so many people, but in nature besides golden, the marigold is brown;it is not easy to create the white one. So after they were excited for a time, many people forgot that announcement.One normal day after 20 years, the Horticultural Institute accidentally received a letter and 100 seeds of
13、pure white marigold. On that day the news spread like wildfire. It turned out to be an old woman of over 70 years old. The institute had always been hesitating over the fact that the letter stated with certainty that the seeds could bloom(开花) pure white marigold.Those seeds finally took root in the
14、earth. The wonder appeared after one year: large fields of pure white marigold swung in the light wind. As a result, the old woman became a new focus.Originally, the old woman was just a flower-lover. When she happened to read the announcement 20 years ago, her heart kept beating wildly. But her eig
15、ht children all opposed her decision. After all, a woman who never knew the seed genetics(遗传学) couldnt complete what the experts could never accomplish! Still, the old woman didnt change her mind and went on working without hesitation. She spread some of the most common seeds and took good care of t
16、hem. A year later, when the marigold bloomed, she chose one faintest (暗淡) from those golden and brown flowers and made it wither (凋谢) naturally in order to get the best seed. The next year, she again grew them and chose the faintest from these flowers to plant Year after year, through many cycles of
17、 spring sowing and autumn harvest, the old womans husband died; her children flew far and high; a lot of things happened in her life but only the desire to grow the pure white marigold took root in her heart. Finally, after 20 years on the day we all know, in the garden, she saw a marigold, which wa
18、s not nearly white but as white as silver or snow.Such a difficult problem as even experts couldnt cope with was readily solved by an old woman who didnt understand genetics. Was it a wonder? Take root in the heart and even the most common seed can grow into a wonder!4. Why was a great reward offere
19、d by the Institute?A. White flowers could be sold at a higher priceB. Pure white marigold was more beautiful in natureC. It was very difficult to develop pure white marigoldD. Scientists wanted to know how marigold grew in nature5. What can we know about the old woman from the passage?A. She was 70
20、when she first read the announcement.B. She sent pure white marigold flowers to the institute.C. She got professional support from scientists.D. She kept trying for years before she succeeded.6. The underlined word “readily” in the last paragraph probably means .A. easilyB. quicklyC. honestlyD. luck
21、ily7. What is the best title for the text?A. Seeds Take Root in the HeartB. White Marigold is Never AloneC. Marigolds Grow from BraveryD. White Flowers Bring Success【答案】4. C 5. D 6. A 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。这篇文章主要讲了一个研究所悬赏白色的金盏花,20年后一位老太太成功培育了出来,她解决了科学家都无法解决的难题。【4题详解】推理判断题。根据第一段第二句The high reward attra
22、cted so many people, but in nature besides golden, the marigold is brown;it is not easy to create the white one.可知高额的奖励吸引了许多人,但在自然界中,除了金色的,金盏花是棕色的,要生长出白色的金盏花并不容易。由此可推知,学院要提供巨额奖励是因为开发纯白金盏花是非常困难的。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第四段中A year later, when the marigold bloomed, she chose one faintest from those golden an
23、d brown flowers and made it wither naturally in order to get the best seed. The next year, she again grew them and chose the faintest from these flowers to plant Year after year, through many cycles of spring sowing and autumn harvest, the old womans husband died; her children flew far and high; a l
24、ot of things happened in her life but only the desire to grow the pure white marigold took root in her heart. Finally, after 20 years on the day we all know, in the garden, she saw a marigold, which was not nearly white but as white as silver or snow.可知一年后,当金盏花开花的时候,她从那些金灿灿的、褐色的花朵中选了一朵最淡的,让它自然枯萎,以获得
25、最好的种子。第二年,她再次种植,并从这些花中挑选出最淡的一朵来种植,年复一年,经历了多次春播秋收的轮回,老妇人的丈夫去世了;儿女们飞得很远很高,她的生命中发生了很多事情,但唯独对种植纯白的金盏花的渴望在她心中生根发芽。终于,在20年后的那一天,在花园里,她看到了一株金盏花,那株金盏花不是近乎白色的,而是像银色的、雪白的。由此可推知,这位老太太坚持了多年才成功。故选D。【6题详解】词义猜测题。根据上文Such a difficult problem as even experts couldnt cope with was可知这样一个连专家都解决不了的难题,却被一位不懂遗传学的老太太轻而易举地解
26、决了。故划线单词意思为“轻易地”。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中Take root in the heart and even the most common seed can grow into a wonder!可知在心中扎根,即使是最普通的种子也能成长为奇迹!结合这篇文章主要讲了一个研究所悬赏白色的金盏花,一位老太太经过20年的坚持不懈,成功培育出白色金盏花,她解决了科学家都无法解决的难题。可知A选项“种子在心里扎根”最符合文章标题。故选A。CAIDS may be one of the most undesirable diseases in the world. Lu
27、ckily, there is now hope for AIDS patients. According to a recent paper published in the New England Journal of Medicine,Chinese scientists have successfully used CRISPR technology -a method of gene editing-to treat a patient with HIV. While it may not have cured the patient fully, it still represen
28、ts a huge step forward in fighting the disease. The patient was a 27-year-old Chinese man who was diagnosed with both AIDS and acute lymphoblastic leukemia (淋巴母细胞白血病), a type of blood cancer. Despite his bleak situation, doctors offered him a little hope: a bone marrow (骨髓) transplant to treat his c
29、ancer and an experimental treatment for his HIV. They used this chance to edit the DNA in bone marrow stem cells (干细胞) from a donor before transplanting the cells into the patient. Specifically, the treatment involved using the gene-editing tool CRISPR-Cas9 to delete a gene known as CCR5, which enco
30、des (给编码) a protein that HIV uses to get inside human cells. Without the gene, HIV is unable to enter cells. Talking about the gene, lead scientist Deng Hongkui told CNN, “After being edited, the cells and the blood cells they produce have the ability to resist HIV infection.” Nineteen months after
31、the treatment, the patients leukemia was in complete remission( 缓 解 ) and donor cells without CCR5 remained, according to the research paper. Though the transplant didnt cure the mans HIV, it still showed the effectiveness of gene-editing technology, as there was no indication of any unintended gene
32、tic changes-a major concern with past gene-editing treatment experiments. Amesh Adalja, a senior scholar at the Johns Hopkins Center for Health Security in the United States, who was not involved in the study, praised the treatment. “They did a very creative experiment, and it was safe,” he told Liv
33、e Science. “It should be viewed as a success.” Deng believes gene-editing technology could “bring a new dawn” to blood related diseases such as AIDS and sickle-cell anaemia ( 镰 状 细 胞 贫 血 ). “Thanks to this new technology, the goal of a functional cure for AIDS is getting closer and closer,” he said.
34、8. The underlined word “bleak” in Paragraph3 probably means “_”.A. hopelessB. unstableC. embarrassingD. unique9. How did the treatment fight against HIV?A. By identifying and killing HIV.B. By changing the structure of HIV.C. By preventing HIV entering cells.D. By removing a protein HIV feeds on.10.
35、 What is the result of the treatment?A. Gene-edited cells are able to resist HIV infection.B. The number of cells infected by HIV has decreased.C. CCR5 and other genes in the patients cells are changed.D. Unintended genetic changes have taken place in the patients cells.11. What can we know about th
36、e experiment?A. It pointed out the problems of gene treatment.B. It provided a new way to cure AIDS patients fully.C. It could offer a safe treatment for blood-related diseases.D. It was the first example to use gene-editing tool to treat AIDS.【答案】8. A 9. C 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。世界上最难治疗的疾病之一艾滋病
37、现在有了新希望,通过改变基因编码的方法,给治疗艾滋病带来了曙光。【8题详解】词义猜测题。根据语境义可以看出来,前面有 despite 是“尽管,虽然”的意思,后半句是doctors offered him a little hope,医生提供了一线希望,所以,他的状况应该是暗淡的,无希望的。选项A:无希望的;选项B:不稳定的;选项C:尴尬的;选项D:独一无二的。故选择 A。【9题详解】细节理解题。根据第四段的第一句 Specifically, the treatment involved using the gene-editing tool CRISPR-Cas9 to delete a g
38、ene known as CCR5,which encodes(给编码) a protein that HIV uses to get inside human cells. Without the gene, HIV is unable to enter cells.如果没有这个基因,HIV 没有办法进入细胞,故答案是 C。故选择C。【10题详解】细节理解题。根据文章第四段第三句中“After being edited, the cells and the blood cells they produce have the ability to resist HIV infection.”直
39、接可以选出答案 A。故选择A。【11题详解】推理判断题。本题可以用排除法。A 选项是以偏概全,B 选项通过第二段 While it may not have cured the patient fully 可知是偷梁换柱,D 选项是无中生有,C 选项通过最后一段最后一句 Thanks to this new technology, the goal of a functional cure for AIDS is getting closer and closer 可知符合文章内容与推测,故选 C。故选择C。DAlmost everyone has heard the expression “
40、the calm before the storm.” It is usually used to describe a peaceful period just before a very stressful situation or a tense argument.British sailors coined the phrase in the late 1600s; they noted that before certain storms the seas would seem to become still and the winds would drop.Science has
41、given us the reason. According to US website HowStuffWorks, a calm period occurs because many storms, tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid(湿热的) air from the surrounding area. As this air rises into the storm clouds, it cools and acts as “fuel for the storm, like petrol in a car”.
42、Once the storm has taken all the energy it can from the air, it is pushed out from the top of the storm clouds and falls back down to ground level. As the air goes down, it becomes warm and dry. Warm and dry air is stable, so once it covers an area, it causes a calm period before the storm. This sam
43、e process also causes the “eye of the storm” in hurricanes and tornadoes. In these conditions, the calm occurs in the center of the storm because of the strong rotating (旋转的) winds.The Weather Network has a tip for working out how far away a storm is. First count how many seconds there are between a
44、 flash of lightning and a clap of thunder, roughly three seconds equal one kilometer. So, for example, if you count nine seconds, the storm is about three kilometers away. A good method is that if your count is below 30 seconds, you should seek shelter straight away.However, due to the complexity of
45、 storm system, not all storms take place after calm. Given the right conditions, some storms announce themselves with heavy rain and fierce winds.So, your best bet is to keep yourself updated with weather reports for any predictions regarding a coming storm in your area. Thats the most reliable way
46、to predict the next display(展示) of natures temper (脾气).12. What is the function of Paragraph 3?A. To describe how the eye of the storm comes into being.B. To stress why tornadoes and hurricanes are destructive.C. To explain why a peaceful period occurs before some storms.D. To remind how dangerous a
47、 storm can be in certain situations.13. If you count fifteen seconds between a lightening flash and a thunder clap, the storm may be .A. one kilometer awayB. three kilometers awayC. four kilometers awayD. five kilometers away14. What can we learn from the text?A. Heavy storms dont usually last long.
48、B. It is not always quiet before a storm.C. Storms have a big influence on our life.D. Weather reports often fail to predict a storm.15. Where is this text most likely from?A. A travel journal.B. A science fiction.C. A literature review.D. A geography magazine.【答案】12. C 13. D 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇
49、说明文。文章主要解释说明暴风雨来临前宁静的原因,以及如何计算暴风雨距离。以及预测风暴的最好办法就是随时更新天气预报,预测你所在地区即将到来的风暴。【12题详解】推理判断题。根据第三段中According to US website HowStuffWorks, a calm period occurs because many storms, tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid air from the surrounding area.可知根据美国网站How Stuff Works,由于许多暴风雨、龙卷风和飓风从周围
50、地区吸进所有温暖和潮湿的空气,所以会出现一段平静期。由此可推知,第三段的作用是告诉我们为什么暴风雨前会有一段平静的时期。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中First count how many seconds there are between a flash of lightning and a clap of thunder, roughly three seconds equal one kilometer. So, for example, if you count nine seconds, the storm is about three kilometers awa
51、y.可知首先数一下闪电和雷声之间有多少秒,大约三秒等于一公里。例如,如果你数9秒,风暴就在3公里之外。由此可知,三秒等于一公里,则十五秒等于五公里。如果从闪电和拍打雷声之间算起十五秒,暴风雨可能就在五公里之外。故选D。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段However, due to the complexity of storm system, not all storms take place after calm. Given the right conditions, some storms announce themselves with heavy rain and fierc
52、e winds.可知然而,由于风暴系统的复杂性,并非所有的暴风雨前都是平静的。在适当的条件下,一些风暴会伴随着暴雨和狂风。由此可知,可知暴风雨前并非总是宁静的。故选B。【15题详解】推理判断题。根据文章主要解释说明暴风雨来临前宁静的原因,以及如何计算暴风雨距离,由此可推测,文章选自一份地理杂志。故选D。【点睛】数字计算题数字计算题也是近几年高考中常考的内容,此类试题是在文章中直接表现出来细节事实,有的要经过具体的计算才能够得出正确的答案。具体的计算题可以是对年代的计算、月份的计算或比例的计算等。文章中经常会出现许多数字,它们对解题产生一定的影响。解答此类试题的方法是先来理解文章的大意,然后经过
53、对比、分析、计算等就能够得出正确的答案。如第二小题,根据第四段中First count how many seconds there are between a flash of lightning and a clap of thunder, roughly three seconds equal one kilometer. So, for example, if you count nine seconds, the storm is about three kilometers away.可知首先数一下闪电和雷声之间有多少秒,大约三秒等于一公里。例如,如果你数9秒,风暴就在3公里之外。
54、由此可知,三秒等于一公里,则15秒等于5公里。如果从闪电和拍打雷声之间算起十五秒,暴风雨可能就在五公里之外。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两处为多余选项。Words have great power. Death and life are in the power of the tongue. Many of us have been offended by words and know how badly words hurt. _16_. Trust me if you are not careful i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-397080.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
