2020版新高考英语考前保分训练江苏版练习:专题3 阅读理解 第5节 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版新高考英语考前保分训练江苏版练习:专题3 阅读理解 第5节 WORD版含解析 2020 新高 英语 考前 训练 江苏 练习 专题 阅读 理解 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、第5节文学作品题组训练一1话题:小说介绍难度:建议用时:15分钟How is it that sunlight gives us such joy?Why does this bright light when it falls on the earth fill us with the joy of living?The whole sky is blue,the fields are green,the houses are all white,and our eyes drink in those bright colors which bring delight to our soul
2、s.And then there springs up in our hearts a desire to dance,to run,to sing,a happy lightness of thought;we feel a desire to take the sun in our arms.The blind,as they sit in the doorways,expressionless in their everlasting darkness,remain as calm as ever in the midst of this fresh joy,not understand
3、ing what is taking place around them.I knew one of these men.As long as his father and mother lived,he was more or less taken care of;but as soon as the old people were gone,a terrible life started for him.Dependent on a sister of his,everybody in the farmhouse treated him as a beggar.Although his b
4、rother-in-law had taken possession of his share of the inheritance(遗产),he was helped only to soup,getting just enough to save him from starvation.His face was very pale with two big white eyes.He remained unmoved at all the bad remarks on him,so unkind that one could not tell whether he felt them.Mo
5、reover,his mother had always treated him unkindly and cared very little for him;for in country places useless persons are considered a trouble,and the peasants would be glad to kill the weak of their species,as chickens do.As soon as he finished his soup,he went and sat outside the door in summer an
6、d in winter beside the fireside,and did not move again all the evening.For some years things went on in this fashion.But his incapacity for work eventually angered his relatives.At last he was forced to beg.But the peasants werent generous,and for weeks he didnt bring back a penny.One winter the gro
7、und was covered with snow,and it was freezing hard.His brother-in-law led him one morning a great distance in order that he might do his job better.The blind man was left there all day;When night came on,the brother-in-law told the people of his house that he couldnt find the beggar.Then he added:“N
8、ever fear!Hell turn up soon enough tomorrow to eat the soup.” But he never came back.After long hours of waiting,feeling that he was dying from coldness,the blind man began to walk.Being unable to find his way along the road,his only object being to find some house where he could take shelter.But th
9、e falling snow made him unable to walk farther,so he sat down in the middle of an open field.He did not get up again.The snow which fell continuously buried him,and nothing was left to indicate the place where he lay.His relatives made a pretence(假象) of searching for him for about a week.They even m
10、ade a show of weeping.The winter was severe,and the snow didnt melt quickly.One Sunday,some farmers noticed a great flight of crows,which were flying above the open field,and then falling like a shower of black rain at the same spot,ever going and coming.The following week these birds were still the
11、re.A young fellow went to see what they were doing and discovered the body of the blind man,already half eaten.And I can never feel the glad rays of light of sunlit days without sadly remembering and thinking about the fortune of the blind man who was such an abandoned person in life that his horrib
12、le death even made all who had known him greatly relieved.语篇解读本文是一篇记叙文,节选于法国作家莫泊桑的小说瞎子。文中写了一个双目失明的人连饿带冻,被人逼着去讨饭,最终冻死在雪地里的故事。这表现了莫泊桑对弱者的同情,同时也是对资本主义社会的谴责。1.The author mentions sunlight many times in the first paragraph mainly to .A.tell that sunlight does add joy to peoples lifeB.show in contrast the
13、 unhappy life of the blindC.prove that it is an easy thing to find joy aroundD.recommend effective ways to find happiness in life答案B解析推理判断题。第一段渲染了一种欢快、愉悦的气氛,与下文瞎子的命运形成鲜明的对比。故选B。2.What does the second paragraph mainly talk about?A.The blind mans relatives bad treatment to him.B.A brief introduction t
14、o the blind mans relatives.C.Why the blind mans mother treated him so badly.D.How the blind man reacted against all his sufferings.答案A解析段落大意题。本段主要描述了瞎子所遭受的来自家人的虐待。故选A。3.The underlined phrase in Paragraph 3 means “ ”.A.learn to live more independentlyB.be deserted without being noticedC.get more mone
15、y through beggingD.live a better life free from prejudice答案C解析词义猜测题。乞丐的主要工作当然是要饭,亲戚把他带到很远的地方是为了能让他要饭要到钱,所以画线词组在此意为“通过要饭得到更多的钱”,故选C。4.Which of the following might be the first to discover the blind mans dead body?A.Crows. B.Farmers.C.His relatives. D.A young fellow.答案A解析推理判断题。根据倒数第二段第四句中“some farmers
16、 noticed a great flight of crows,which were flying above the open field”以及最后一句“A young fellow went to see what they were doing and discovered the body of the blind man,already half eaten.”可推知,瞎子尸体应该是被乌鸦吃掉了,说明乌鸦是第一个发现瞎子尸体的。故选A。5.It can be inferred from the last paragraph that the blind mans death .A.
17、was a great relief to himselfB.had greatly influenced the authorC.was a sad result of self-abandonmentD.set everyone familiar with him thinking答案B解析推理判断题。作者通过小说反映了把健康、正常的人逼成心理愤怒的人的变态社会;写出了作者对黑暗社会不公的呐喊与愤慨,以及对主人公的深切同情。这说明对于瞎子之死,作者深有感触,故选B。6.What is the best title for the passage?A.The Blind ManB.The R
18、elief of DeathC.The Joyous SunlightD.The Prejudice Against Disability答案A解析标题归纳题。通读全文可知,本文主要是围绕瞎子的悲惨生活展开的。故选A。2话题:文学作品介绍难度:建议用时:15分钟Anecdotes often shed light on the way we see art and literature.A few weeks ago,I was skimming through Rachel Corbetts book in the Paris metro when a young man came towa
19、rd me and asked me whether the title,You Must Change Your Life,referred to some sort of self-help book.I first smiled at his comment and then thought that the title was somewhat actually about the story of distinguished French sculptor Auguste Rodin and Prague-born poet Rainer Maria Rilke.The man wa
20、s still unsatisfied,so I further explained that the title originated from a famous Rilke poem,hinting at the way creation requires the young artist to overcome his fears and reshape his life.Then he stepped off the metro and gave me a last nod of gratitude.Later on,when I finished reading Corbetts b
21、ook,I thought again of my reply to the stranger and realized that his guess was probably right.Indeed,the moving story of Rilke and Rodin is worth as much as the best self-help books and one could definitely learn a lot from their relationship.In 1902 Rilke moved to Paris to write a book about the F
22、rench sculptor,whom he admired as the typical and most accomplished model for artists and creators.Throughout their unique and stormy relationship,and despite the differences between their cultures and life experiences,Rilke and Rodin presented some of the most frequent and torturous questions relat
23、ed to creation and art mastery.In Corbetts words from her introduction,You Must Change Your Life is “the story of how the will to create drives young artists to overcome even the most heart-hollowing of landscapes and make their work at any cost”.In nineteen chapters organized into three sections,Co
24、rbett reconstructs the story of an original yet improbable encounter that questions interconnected practices of artistic creation,personal influence,and individual self-fulfillment.Beyond the Rilke-Rodin relationship,the expression of encounter structures Corbetts account and resonates(共鸣) in the ti
25、tles of the three sections:“Poet and Sculptor”,“Master and Disciple”,and “Art and Empathy(同感)”.The story of Rilke and Rodin is one of admiration,dignity,and,most importantly,empathy.Corbett uses this last concept,which originates in the philosophy of art,to grasp both figures and investigate their u
26、nderstanding of artistic creation.One could argue that this is just one way to approach the multifaceted relationship and the specific life experiences of Rodin and Rilke.More than a century later,however,their encounter remains a symbolic moment of inter- and trans-artistic dialogue,a unique space
27、of reflection on the power of creation and the agency of artists.If Rodins voice,as suggested by Rachel Corbett in her introduction,resonates in Rilkes Letters to a Young Poet,it also invites readers to reflect on the way sculpture could mirror poetry and vice versa.If impressions can be carved in b
28、ronze and marble,Rilkes poetry can certainly offer new perspectives to look at Rodins sculptures.Ultimately,the reader of Rachel Corbetts book might be likely to identify with young poet Franz Xaver Kappus or young painter Balthus,the son of Rilkes last lover,both ambitious creators who received let
29、ters and guidance from their master.Corbetts original book stands as an urgent invitation to revisit both Rilkes poems and Rodins sculptures.Like Kappus and Balthus,the reader of Corbetts book is invited to find his way to learning from outstanding creators and becoming a master in their footsteps.T
30、he stranger from the Paris metro was certainly right:the encounter of art and letters is most effective for self-help and art mastery.语篇解读本文介绍了作家Rachel Corbett的作品你必须改变你的生活及书中相关人物的情况。7.Whats the authors purpose in mentioning the conversation with a stranger in metro?A.To highlight the importance of r
31、eading the book.B.To explain the specific meaning of the title in detail.C.To illustrate the book is helpful and worth reading.D.To share a deep understanding of the book with others.答案C解析写作目的题。根据第一段内容及后文可知,作者提及在地铁里与一位陌生人交谈是为了引起读者对这本书的关注。故选C。8.Which of the following is in line with Corbetts view?A.Y
32、oung artists would benefit from the story of the book.B.Theres no need to answer questions related to creation.C.Reconstruction of the story is connected with self-fulfillment.D.Making creation at any cost is of great value for young artists.答案A解析推理判断题。根据第二段中的“In Corbetts words from her introduction
33、.the story of how the will to create drives young artists to overcome even the most heart-hollowing of landscapes.at any cost.Corbetts account and resonates(共鸣) in the titles”可知,青年艺术家可以从书中获得鼓舞,无论面对什么困难,不论付出什么代价,都可以完成作品。故选A。9.What does the underlined word “this” in Paragraph 3 refer to?A.Creating art
34、.B.Using empathy.C.Grasping both figures.D.Understanding creation.答案B解析代词指代题。根据第三段前两句“The story of Rilke and Rodin is one of admiration,dignity,and,most importantly,empathy.Corbett uses this last concept.”可知,这里的this指代的是using empathy。故选B。10.Which of the following statements about Rilke and Rodin is T
35、RUE?A.They have a lot in common as to artistic creation.B.They composed Letters to a Young Poet together.C.They are closely related despite different life experiences.D.They put forward questions about creation and art mastery.答案C解析细节理解题。根据第二段和第三段对Rilke及Rodin的介绍可知,二人经历不同,但关系密切。故选C。11.What would read
36、ers probably do after they read You Must Change Your Life?A.Take up writing poems or making sculptures.B.Follow in the footsteps of the sculpture creators.C.Help themselves become professional in art.D.Appreciate the works by Rilke and Rodin again.答案C解析推理判断题。根据第二段中“You Must Change Your Life is the s
37、tory of how the will to create drives young artists to overcome even the most heart-hollowing of landscapes and make their work at any cost”以及第三段中“the reader of Corbetts book is invited to find his way to learning from outstanding creators and becoming a master in their footsteps”可知,这本书可以鼓励读者克服困难,在自
38、己的艺术道路上获得成功。故选C。12.This passage is probably taken from .A.a book reviewB.an autobiographyC.an artwork advertisementD.a news story答案A解析文章出处题。本文介绍了作家Rachel Corbett的作品你必须改变你的生活及书中相关人物的情况。故这是一篇文学作品评论。故选A。题组训练二1话题:文学作品介绍难度:建议用时:15分钟Inspired by the authors anger at the corrupt state of England,and dismiss
39、ed by critics at the time,The Way We Live Now is recognized as Trollopes masterpiece.Anthony Trollope is a perfect example of the 19th-century English writer,a monument to productivity.In the course of his 67 years (18151882),Trollope published more than 40 novels including two series (The Chronicle
40、s of Barsetshire and The Palliser Novels) that anchored him in the public mind as the model of the Victorian literary man.His peers didnt think him so admirable.To Henry James,he was “a novelist who hunted the fox”.After the disastrous publication of his An Autobiography,his reputation became damage
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-398485.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
