2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三 阅读理解3-7第七讲记叙文阅读理解 WORD版含答案.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三阅读理解3-7第七讲记叙文阅读理解 WOR
- 资源描述:
-
1、第七讲记叙文阅读理解Step1 典题感悟高考名题这样考 (2019全国卷)“You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers, then I will do it.”This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids lacrosse(长曲棍球) club.I guess that theres probably some demanding work schedule, or s
2、ocial anxiety around stepping up to help for an unknown sport. She may just need a little persuading. So I try again and tug_at_the_heartstrings. I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids arent even on. At this point the unwill
3、ing parent speaks up,“Alright. Yes, Ill do it.” Im secretly relieved because I know theres real power in sharing volunteer responsibilities among many. The unwilling parent organizes the meal schedule, sends out emails, and collects money for endofseason gifts. Somewhere along the way, the same pare
4、nt ends up becoming an invaluable member of the team. The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season. Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.Still, most of us voluntee
5、rs breathe a sigh of relief when the season comes to a close. That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more: Connecting to the community(社区) as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so go
6、od.In that sense, Im pretty sure volunteering is more of a selfish act than Id freely like to admit. However, if others benefit in the process, and I get some reward too, does it really matter where my motivation lies?语篇解读:本文是一篇记叙文。文中讲述了作者成功说服了一个家长参加志愿者团队,作为一名志愿者作者发挥了自己的作用,并获得了快乐。1What can we infer
7、about the parent from her reply in Paragraph 1?AShe knows little about the club.BShe isnt good at sports.CShe just doesnt want to volunteer.DShes unable to meet her schedule.解析推理判断题。根据文章第一段中的 You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers, then I will do it.可知,你可以当我是最后的候选人,如果没有其他
8、的志愿者,那么我就做。由此可推断出,她不想做志愿者。故选C。答案C2What does the underlined phrase“tug at the heartstrings”in Paragraph 2 mean?AEncourage teamwork.BAppeal to feelings.CPromote good deeds.DProvide advice.解析词义猜测题。根据画线前一句She may just need a little persuading.和下面的一句话 I mention the single parent with four kids running th
9、e show and I talk about the dad coaching a team that his kids arent even on.可知,作者为了劝服这位家长,举了两个例子。故可知,画线句应是“煽情”之意。故选B。答案B3What can we learn about the parent from Paragraph 3?AShe gets interested in lacrosse.BShe is proud of her kids.CShell work for another season.DShe becomes a good helper.解析细节理解题。根据
10、第三段中这位家长作出的贡献及 the same parent ends up becoming an invaluable member of the team可知,她最终成为了志愿者队伍中的重要的一员,也即是说,她成了一个好帮手。故选D。答案D4Why does the author like doing volunteer work?AIt gives her a sense of duty.BIt makes her very happy.CIt enables her to work hard.DIt brings her material rewards.解析细节理解题。题干问作者为
11、什么喜欢做志愿者工作。根据第四段最后两句Connecting to the community(社区) as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.可知,为社区作贡献可以带来真正的快乐, 参加志愿者活动能让人感觉快乐。故选B。答案BStep2 文体分析解题方略须明了记叙文章抓三点,人物地点与时间。顺叙倒叙或插叙,事件经过须了然。叙人叙事为一理,情感更于字行间。细节题干精准匹,推理判断解疑难。一、阅读理解中记叙文的文体和结
12、构特点记叙文以描写叙述为主,主要描写人物、事件、地点或过程。其特点是:主题往往隐藏在字里行间,没有直接地表达出来;文章主旨要通过人物、事件来进行提炼;文章大多按时间跨度、空间顺序、上下顺序来展开。阅读记叙文应采取略读和扫读的方法,快速抓住文中描写的主要内容,从整体上把握文章的连贯性,进而大体上揣测出作者的写作意图及文章的情感主线。二、阅读理解中记叙文的答题误区记叙文阅读理解题的易错点往往在多个事件的先后顺序与人物的情感态度上。解题时,一方面要依据文章的顺序和故事的发展弄清一系列事件的先后顺序以及它们之间的逻辑关系,必要时可以对时间和事件进行排序;另一方面,还要根据人物的处境和描写、议论时所用的
13、特定词语来准确把握人物的情感与态度,做到入情入境,特别要留意描写和议论时所用的形容词和副词。三、阅读理解中记叙文的阅读策略在做记叙文的阅读理解题时,首先要通读全文,弄清六要素和记叙的顺序,特别要注意文章中所提到的多个时间、地点和人物,理清事件的起因、经过和结果;然后阅读题干,在文章中查找相关的信息;最后根据查找到的相关信息作出正确的选择。如果文中所涉及的人物较多,还要弄清人物之间的关系。在答记叙文类的阅读理解题时,弄清事情的起因、经过和结果尤为重要,还要注意上下文之间的逻辑关系、句际之间的指代和同义词复现等。Step3 刷题训练练稳练准练速度A(2019阜蒙县第二高级中学期末)Growing
14、up in Philadelphia, Lieberman started cooking with his stayathome dad when he was seven. His foodloving family had two kitchens, and he quickly learned what was the best way to bake his cakes. Lieberman improved his kitchen skills greatly during a year abroad before college, learning from a cook in
15、Italy and studying local specialties(特色菜) in Germany, Spain, and France.At Yale, he was known for throwing dinner parties, singlehandedly frying and baking while mixing drinks for dozens of friends. Just for fun, he and some friends decided to tape a show named campus cuisine(菜肴) about his cooking.
16、Lieberman was a real college student showing his classmates how to do things like making drinks out of dininghall fruit. That helped the show become very popular among the students. They would stop Lieberman after classes to ask for his advice on cooking. Tapes of the show were passed around, with w
17、hich his name went beyond the school and finally to the Food Network.Food Network producer Flay hopes the young cook will find a place on the network television. He says Liebermans charisma is key. “Food TV isnt about food anymore,”says Flay. “Its about your personality and finding a way to keep peo
18、ples eyeballs on your show.”But Lieberman isnt putting all his eggs in one basket. After taping the first season of the new show, Lieberman was back in his own small kitchen preparing sandwiches. An airline company was looking for someone to come up with a tasteful, inexpensive and easytomake menu t
19、o serve on its flights. Lieberman got the job.语篇解读:本文是一篇记叙文。在费城长大的Lieberman,在他七岁的时候就开始和他的全职爸爸一起做饭。他很快就学会了烤蛋糕的最佳方法。在大学毕业前的一年里,利伯曼大大提高了他的厨房技能,从意大利的厨师那里学习,并学习德国、西班牙和法国的当地特产。Lieberman组织和参加了多个活动:组织聚会、制作录像带、给同学解答烹饪问题等,他是个友好而活跃的人。1We can learn from the text that Liebermans family _.Ahave relatives in Europ
20、e Blove cooking at homeCoften hold parties Down a restaurant解析细节判断题。根据第一段“Lieberman started cooking with his stayathome dad when he was seven. His foodloving family had two kitchens”可以判断出他的家人喜欢在家里做饭。故选B。答案B2The Food Network got to know Lieberman _.Aat one of his paritiesBfrom his teachersCthrough hi
21、s taped showDon a television program解析细节推断题。根据第二段最后一句“Tapes of the show were passed around,with which his name went beyond the school and finally to the Food Network.”可以推断出Food Network是通过他表演的录像带知道Lieberman的。故选C。答案C3What does the underlined word “charisma” in the text refer to?AA natural ability to a
22、ttract others.BA way to show ones achievement.CLiebermans afterclass interest.DLiebermans fine cooking skill.解析词义猜测题。根据第三段的“Its about your personality and finding a way to keep peoples eyeballs on your show.”可知Food Network看中Lieberman的关键是他的魅力,可以推断出charisma是吸引别人的能力的意思。故选A。答案A4What can we learn about L
23、ieberman from the text?AHe is clever but lonely.BHe is friendly and active.CHe enjoys traveling around.DHe often changes his menus.解析推理判断题。根据第一段后半部分可知Lieberman组织和参加了多个活动:组织聚会、制作录像带、给同学解答烹饪问题等,可以推断出他是个友好而活跃的人。故选B。答案BB(2019辽河油田第二高级中学期末)I grew up in a big familyfive brothers, three sisters and Iwith ju
24、st enough of all the right part to make a childhood well remembered. It was a very strict upbringing.On the first day of my second grade, my father asked me if I could read well. “Yes, I can,”I said. So he gave me a handdraw map with street names and directions on how to walk to school. The school w
25、as three miles away, and I had never been there by myself.He handed me the map and my lunch box and said, “Dont stop and dont turn back.”I was standing, scared, but he kissed me goodbye and sent me out of the door. On my way to school, I couldnt help crying, but I continued to walk. I didnt know how
26、 long it would take me to get there, or how many fearful and anxious moments I would have, but I do remember forever how I felt when I came around the last corner, and saw my school.My heart was filled with relief and joy. I made it! I wished I could tell my father right then that I had made it. Whe
27、n I got home, he said to me, “Hi, did you have fun?”I murmured, “Yes,”and waited for him to ask what had happened, but he never did.Years later, I finally got the courage to ask him why he did that and why he didnt care about what had happened. He just looked at me for a few minutes and then said, “
28、I didnt have to ask you, because I knew. I followed you the whole way. I saw you jump up and down at the last street corner. I felt what you felt.”Then I understood and cried.语篇解读:本文是一篇记叙文,作者的父亲在作者很小的时候就让作者独自一人上学,而且事后并不关心路上所发生的事情。多年以后作者质问父亲为什么要这样做,实际上父亲一直跟在作者的后面确保她的安全。有时候父母对孩子的爱并没有被孩子们注意到。5According
29、 to the passage, how many children does the authors father have?AFive. BThree.CEight. DNine.解析细节理解题。根据第一段第一句I grew up in a big familyfive brothers, three sisters and I可知作者家里有5个兄弟,3个姐妹和作者自己,一共9个孩子。故D项正确。答案D6Which of the following statements is TRUE on the first day of the authors second grade?AThe au
30、thor asked her fathers permission to go to school on her own.BThe authors father gave the author lots of directions and guidance before he let her go to school alone.CThe author cried because she couldnt see her father and lost her way.DThe author felt relieved and joyful when she finally reached sc
31、hool by herself.解析细节理解题。根据第四段第一句My heart was filled with relief and joy.可知当作者到学校的时候,心里很欣慰。故D项正确。答案D7We can know from the passage that _.Athe author misunderstood her father at firstBthe author hates her father because he was too strict with herCthe authors father didnt care about the authors feeling
32、s at allDthe authors father regretted for what he had done to his daughter解析推理判断题。根据最后一段第一句Years later, I finally got the courage to ask him why he did that and why he didnt care about what had happened.可知多年以后作者鼓起勇气质问父亲为什么要那样做,为什么不关心所发生的事情。说明作者对父亲一直都有误解,认为他对自己太严格且缺少关心。故A项正确。答案A8What does the passage
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-593582.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
