2021年6月浙江卷(详解 解读)-2021年高考英语真题深度解读(试题来自网络).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年6月浙江卷详解 解读-2021年高考英语真题深度解读试题来自网络 2021 浙江 详解 解读 年高 英语 深度 试题 来自 网络
- 资源描述:
-
1、2021年高考英语真题深度解读(浙江卷)2021年6月高考浙江卷英语试题语篇导航语篇主题语境语篇类型文章大意词数难度阅读理解A人与自我/人生态度记叙文/个人故事Leslie Nielsen的星路历程293容易阅读理解B人与自我/家庭生活记叙文/个人故事激励孩子接近自然的做法309中等阅读理解C人与自然/人与动物新闻语篇/科普类狗能识别人类的表情332较难阅读理解七选五人与自我/创新意识记叙文/个人故事网站作用263中等完形填空人与社会/人际关系记叙文/个人故事年迈的母亲得到陌生人的帮助279中等语法填空人与社会/文化遗产说明文/事物介绍林肯之家国家历史遗迹介绍207中等应用文写作人与社会/宣传
2、学会举办的国画作品展记叙文/80左右中等读后续写人与社会/家庭生活记叙文/个人故事作者年幼时打工挣钱支持家庭305较难(注:后文解析中不含读后续写的解析)第一部分 听力(试题与解析略)第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节 (共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALeslie Nielsens childhood was a difficult one, but he had one particular shining star in his life-his uncle, who was a well-known
3、 actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career(职业)in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood Playhouse and making his first television appearance a few years later i
4、n 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he landed a number of film roles that finally got him noticed. But even then, what he had wasnt quite what he wanted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks
5、 and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasnt until1980-32 years into his career-that he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even
6、when movie reviewers would not rate it highly. Did Nielsen then feel content in his career? Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do, but even during his last few years, he always had a sense of curiosity, wondering what new role or challenge might he just
7、around the comer. He never stopped working, never retired. Leslie Nielsens devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkabl
8、e life. 21. Why did Nielsen want to be an actor?A. He enjoyed watching movies. B. He was eager to earn money. C. He wanted to be like his uncle. D. He felt he was good at acting. 22. What do we know about Nielsen in the second half of his career?A. He directed some high quality movies. B. He avoided
9、 taking on new challenges. C. He focused on playing dramatic roles. D. He became a successful comedy actor. 23. What does Nielsens career story tell us?A. Art is long, life is short. B. He who laughs last laughs longest.C. Its never too late to learn. D. Where theres a will theres a way. 语篇解读主题语境人与自
10、我-人生态度语篇大意本文是一篇记叙文。文章介绍了著名影视明星莱斯利.尼尔森的星路历程-他的故事告诉我们,有志者事竟成。背景知识莱斯利尼尔森(1926.2.112010.11.28),出生于加拿大萨斯喀彻温省里贾纳,喜剧演员。他于上世纪50年代中期到好莱坞发展。演艺生涯长达60多年。他一生总共出演了100多部影片,并出演了150集电视剧。重点单词particular特别的;admiration赞赏、羡慕;scholarship奖学金;distinguished卓越的; dramatic喜剧的、生动的;curiosity 好奇心;determination 决心;.remarkable显著的高级短
11、语make a career干一番事业;move forward 前进;second half后半场,下半场;be thrilled to do sth.因做某事而非常激动;give up放弃长难句分析原文:It wasnt until 198032 years into his careerthat he landed the role it would seem he was made for in Airplane !分析:本句是主从复合句。其中 It wasnt until.that是强调句型;it would seem.是省略了关系代词which的定语从句,修饰先行词role;在该定
12、语从句中he was made .是表语从句,作seem 的表语。 答案与解析:21.C 细节理解题。根据第一段第二句“The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career in acting”可知,尼尔森的叔叔所受到的赞赏和尊敬激励着尼尔森他想在表演上干出一番事业。由此可知,尼尔森想成为一名演员是因为他有想成为像他叔叔一样的人的思想所致。故选C。22.D 细节理解题。题干定位:根据题干中的 in the second half of his career可将本题题眼锁定在第二段。根据第二段中
13、的“That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when .”可知,尼尔森在其事业的后半段因为电影Airplane而成为一名成功的喜剧演员。故选D项。23.D 推理判断题。本文主要介绍了尼尔森受叔叔的影响在进入演艺圈,并且32年后因一部电影让其喜剧天分发挥到极致而一举成名,从而实现了他想成为喜剧演员的梦想。由此可知,有志者事竟成。故选D。 BWe live in a town w
14、ith three beaches. There are two parks less than 10 minutes walk from home where neighbourhood children gather to play. However, what my children want to do after school is pick up a screen-any screen -and stare at it for hours. They are not alone. Todays children spend an average of four and a half
15、 hours a day looking at screens, split between watching television and using the Internet. In the past few years, an increasing number of people and organisations have begun coming up with plans to counter this trend. A couple of years ago, film-maker David Bond realised that his children, then aged
16、 five and three, were attached to screens to the point where he was able to say chocolate into his three-year-old sons ear without getting a response. He realised that something needed to change, and, being a London media type, appointed himself marketing director for Nature. He documented his journ
17、ey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the Wild Network a group of organisations with the common goal of getting children out into nature. Just five more minutes outdoors can make a difference,
18、 David Bond says. There is a lot of really interesting evidence which seems to be suggesting that if children are inspired up to the age of seven, then being outdoors will be a habit for life. His own children have got into the habit of playing outside now: We just send them out into the garden and
19、tell them not to come back in for a while.Summer is upon us. There is an amazing world out there, and it needs our children as much as they need it. Let us get them out and let them play. 24. What is the problem with the authors children?A. They often annoy the neighbours. B. They are tired of doing
20、 their homework.C. They have no friends to play with D. They stay in front of screens for too long.25. How did David Bond advocate his idea?A. By making a documentary film. B. By organizing outdoor activities.C. By advertising in London media. D. By creating a network of friends. 26. Which of the fo
21、llowing can replace the underlined word charts in paragraph 2A. records B. predicts C. delays D. confirms27. What can be a suitable title for the text?A. Let Children Have Fun B. Young Children Need More Free TireC. Market Nature to Children D. David Bond: A Role Model for Children 语篇解读主题语境人与自我-家庭生活
22、语篇大意本文是一篇记叙文。作者通过讲述自己的孩子们总是盯着电脑等屏幕而不去户外活动这一现象,引出了电影导演David Bond怎样激励自己的孩子们养成户外活动、锻炼身体的习惯的做法。背景知识关于Project Wild Thing:大卫邦德的孩子们对屏幕有依赖性。就像城里的孩子一样,他们在室内呆的时间太多了,不像以前那样。他决定是时候回归大自然了。为了与这些品牌竞争,邦德任命自己为自然杂志的营销总监。像任何一个自尊的推销员一样,他开始着手开发一个活动和一个标志。在一些专业人士的帮助下,他很快就要向英国家庭推销大自然了。他幽默的旅程揭示了现代家庭生活中一些痛苦的事实。他的产品是免费的、丰富的,而
23、且已经证明是有益的。重点单词average一般的:通常的:平均的;split分开;counter对抗;appoint任命,委派高级短语pick up捡起;stare at盯着; be attached to爱上、依附于;make a difference有影响;get into the habit of.养成.的习惯长难句分析原文:There is a lot of really interesting evidence which seems to be suggesting that if children are inspired up to the age of seven, then
24、 being outdoors will be a habit for life.分析:本句为主从复合句。which引导定语从句,修饰evidence;that引导宾语从句,作suggesting 的宾语,其中从句中又包含if引导的条件状语从句。答案与解析:24.D 细节理解题。根据第一段中的“what my children want to do after school is pick up a screenany screenand stare at it for hours.”可知,作者的孩子们放学后想做的第一件事就是拿起一个屏幕-任何一个屏幕-盯着它看上几个小时。说明作者的孩子的问题
25、是花在屏幕上的时间太多。故选D。25.A 细节理解题。根据第二段中的“.being a London media type, appointed himself., a film which charts the birth of the wild Network, a group of organizations with the common goal of petting children out into nature”可知,David是一个电影导演,利用媒体来向孩子们推销大自然,记录了自己的活动,并且拍成了一部电影Project wild Thing,由此可知他是通过制作纪录片的形式
26、来倡导自己的想法的。故选A。26.A 词义猜测题。根据第二段划线词前面的句子“He documented his journey as he set about treatingnature a brand to be marketed to young people”可知其中的“documented”意为“记录”。因此,结合划线词后面的“the birth of the Wild Network ”可知,他的纪录片记录了一个组织的诞生,顾“charts”意为“记录”,故选A。27.C 主旨大意题。作者通过回忆自己小时候在外面玩,以及现在自己的孩子花费在屏幕上时间太多,而不再出去玩了,过渡并叙
27、述了很多人们意识到了这个问题,并且以电影导演 David Bond为例,拍摄纪录片,倡导让孩子们到户外,到大自然中去等,因此C项符合题意。 CIf you ever get the impression that your dog can tell whether you look content or annoyed, you may be onto something. Dogs may indeed be able to distinguish between happy and angry human faces, according to a new studyResearchers
28、 trained a group of 11 dogs to distinguish between images(图像)of the same person making either a happy or an angry face. During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the persons face. The researchers then tested the dogs ability to distinguish between human f
29、acial expressions by showing them the other half of the persons face on images totally different from the ones used in training. The researchers found that the dogs were able to pick the angry or happy face by touching a picture of it with their noses more often than one would expect by random chanc
30、e. The study showed the animals had figured out how to apply what they learned about human faces during training to new faces in the testing stage. We can rule out that the doge simply distinguish between the pictures based on a simple cue, such as the sight of teeth, said study author Corsin Muller
31、. Instead, our results suggest that the successful dogs realized that a smiling mouth means the same thing as smiling eyes, and the same rule applies to an angry mouth having the same meaning as angry eyes.”With our study, we think we can now confidently conclude that at least some dogs can distingu
32、ish human facial expressions, Muller told Line Science. At this point, it is not clear why dogs seem to be equipped with the ability to recognize different facial expressions in humans. To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans, which gives them
33、 a lot of exposure to human facial expressions, and this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them, Muller said. 28. The new study focused on whether dogs can_.A. distinguish shapes B. make sense of human facesC. feel happy or angry D. communicate with each ot
34、her29. What can we learn about the study from paragraph 2?A. Researchers tested the dogs in random order. B. Diverse methods were adopted during training. C. Pictures used in the two stages were differentD. The dogs were photographed before the lest. 30. What is the last paragraph mainly about?A. A
35、suggestion for future studies. B. A possible reason for the study findings. C. A major limitation of the study D. An explanation of the research method. 语篇解读主题语境人与自然-人与动物语篇大意本文是一篇科普类文章,文章主要介绍了一项有关狗的研究,实验研究表明,狗能够识别人类的表情是高兴还是愤怒。背景知识科学家已经证实,鸟类、鱼和青蛙等许多动物都存在这种大脑左右半球的情感分工:左半球负责积极的感情和行为,而右半球则相反。人类也不例外,只不过人
36、类的情感要更丰富:爱、依赖、安全感、平静等是积极的情感,而逃避、恐惧和抑郁等则是消极的情感。由于左右大脑控制的身体部分相反,这种不对称性也表现在身体相反的一侧。比如,鸟类用右眼寻找食物(积极行为),而左眼留心“敌人”(消极行为);人类的右侧面部肌肉用于表达高兴,而左侧的则反映忧愁。重点单词distinguish识别,区分; cue n.暗示:提示;信号; confidently有信心地:自信地;exposure暴露高级短语be onto something有所发现;figure out理解:弄明白;apply.to .把.运用于. ;rule out排除;不考虑;base on以.为根据;be
37、 equipped with配备着.;装备着. 长难句分析原文:“To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans,which gives them a lot of exposure to human facial expressions, and this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them, Muller said.分析
38、:本句为主从复合句。appears to be后面是that 引导的表语从句,该表语从句中含有一个which引导的非限定性定语从句。答案与解析:28.B 主旨大意题。根据短文首段的第二句“Dogs may inxdeed be able to distinguish betweenhappy and angry human faces, according to a new study”可知,一项新的研究表明,狗可能真地可以辨别人的表情是高兴还是愤怒,紧接着后文又详细介绍了研究过程和结论,即狗能够识别人的表情,且倒数第二段的“With our study, we think we can no
39、w confidently conclude that at leastsome dogs can distinguish human faciall expressions”一句明确给出了结论。故选B项。29.C 细节理解。根据第二段中的“Theresearchers then tested the dogsability to distinguish between human facial expressions byshowing them the other half of the person s face or images totally different from the
40、ones used intraining”可知,研究者给狗展示了与以往训练完全不同的人脸(或图片)的另一部分。故选C项。30.B 主旨大意题。根据最后一段中的“.why dogs seem to be equipped with the ability to recognize different facialexpressions in hurmans”可知最后一段解释了为什么看起来狗具备识别人类表情的能力,也就是为什么会有这样的实验研究结论。故选B项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Youve g
41、ot mailand its a postcardPaulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored picture of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas Great Wall. 31 I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, but you ca
42、n imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it 32 ” Seeking other like-minded souls, however, Paulo started looking in a somewhat unlikely place: online. Many would say the Internet is a place for people who have given up on the trad
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-614328.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
【执业药师考试】西药执业药师药学专业知识(二)-3-3.pdf
