2022版高考英语阅读理解一轮提升选练5含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 高考 英语 阅读 理解 一轮 提升 解析
- 资源描述:
-
1、2022版高考英语阅读理解一轮提升选练(5)李仕才AI see youve got a bit of water on your coat, said the man at the petrol station. Is it raining out there? No. its pretty nice, I replied, checking my sleeve. Oh, right. A pony(马驹) bit me earlier. As it happened, the bite was virtually painless: more the kind of small bite y
2、ou might get from a naughty child. The pony responsible was queuing up for some ice cream in the car park near Haytor, and perhaps thought Id jumped in ahead of him. The reason why the ponies here are naughty is that Haytor is a tourist heavy area and tourists are constantly feeding the ponies foods
3、, despite signs asking them not to. By feeding the ponies, tourists increase the risk of them getting hit by a car, and make them harder to gather during the areas annual pony drift(迁移). The purpose of a pony drift is to gather them up so their health can be checked, the baby ones can be stopped fro
4、m feeding on their mothers milk, and those whove gone beyond their limited area can be returned to their correct area. Some of them are also later sold, in order to limit the number of ponies according to the rules set by Natural England. Three weeks ago, I witnessed a small neardisaster a few miles
5、 west of here. While walking, I noticed a pony roll over on his back. Hello! I said to him, assuming he was just rolling for fun, but he was very still and, as I got closer, I saw him kicking his legs in the air and breathing heavily. I began to properly worry. about him. Fortunately, I managed to g
6、et in touch with a Dartmoors Livestock Protection officer and send her a photo. The officer immediately sent a local farmer out to check on the pony. The pony had actually been trapped between two rocks. The farmer freed him, and he began to run happily around again. Dartmoor has 1,000 or so ponies,
7、 who play a critical role in creating the diversity of species in this area. Many people are working hard to preserve these ponies, and trying to come up with plans to find a sustainable(可持续的) future for one of Dartmoors most financiallytroubled elements.1.Why are tourists asked not to feed the poni
8、es?A. To protect the tourists from being bitten. B. To keep the ponies off the petrol station.C. To avoid putting the ponies in danger. D. To prevent the ponies from fighting.2.One of the purposes of the annual pony drift is _.A. to feed baby ponies on milk B. to control the number of poniesC. to ex
9、pand the habitat for ponies D. to sell the ponies at a good price3.What was the authors first reaction when he saw a pony roll on its back?A. He freed it from the trap. B. He called a protection officer.C. He worried about it very much. D. He thought of it as being naughty.4.What does the author imp
10、ly about the preservation of Dartmoors ponies?A. It lacks peoples involvement. B. It costs a large amount of money.C. It will affect tourism in Dartmoor. D. It has caused an imbalance of species.【文章大意】这是一篇夹叙夹议文。本文记叙了作者在Haytor关于马驹的所见所闻,目睹了马驹的淘气与脆弱,了解了马驹迁徙的原因以及保护马驹面临的困难。2.B 【解析】细节理解题。根据第四段内容The purpos
11、e of a pony drift is to Some of them are also, in order to limit the number of ponies可知马驹迁移目的之一是为了控制马驹的数量。故选B项。3.D 【解析】细节理解题。根据第五段中的, assuming he was just rolling for fun,可知作者认为小马驹很淘气,滚着玩的。故选D项。4.B 【解析】推理判断题。根据最后一段中尾句Many people are working hard to preserve these ponies, and trying to come up with p
12、lans to find a sustainable(可持续的) future for one of Dartmoors most financially-troubled elements.可知保护马驹对Dartmoor来说是最费钱的事情之一。故选B项。B(2022河北衡水中学高三第二次模拟考试)The last time I saw him was 12 years ago. Twelve years has passed, and I still remember eating pomegranates(石榴) while his thin hands combed through my
13、 hair. To this day, I still remember stories my grandfather used to tell me. As a child living in Korea, my grandfather was my closest friend, the man I spent every day with and depended on for back rides. We were inseparable from the moment we awoke until I fell asleep in his arms. I ate the food h
14、e prepared,and he was my pillow and storyteller. Little did we know that a day would come when his first granddaughter would leave. My father was to be stationed in the United States and time would blur(使变模糊) our images of each other.On the summer of my sixteenth birthday, I would see my grandfather
15、 again. On the plane,thoughts of him ran through my mind during all 14 hours of the flight. Would he look the same?Would he be healthy? Did he still have the pictures I drew for him? Most importantly, would he remember me? I was short then and always smiling. He dressed me. Twelve years later and I
16、was taller, had a different figure. I picked out my own outfits and had my own sense of style. I was scared he wouldnt recognize I was his granddaughter.I landed in the airport and rode with my aunt and cousin to my grandfathers house, where we found him pacing back and forth, awaiting my arrival. H
17、e looked the same, and as soon as I stepped out of the car and faced him, I began to cry. He ran toward me. “Tina!” My grandfather kept yelling. We met each other with open arms and he whispered, “Ive been waiting for my granddaughter to come home. I missed you, my little Tina. Welcome home.” Our ey
18、es filled with tears as we walked up the stairs, arm in arm, telling each other all the events we had missed in each others life. He did remember. After all, I am his first granddaughter.1It can be inferred that in childhood the author always _Aate the food her grandmother preparedBremembered the st
19、ories her grandmother toldCrode on her grandfathers backDgot on well with her father2How old was the author when she left her grandfather?AAbout 12 years old.BAbout 6 years old.CAbout 4 years old. DAbout 2 years old.3Why did the author think her grandfather probably would not make her out?ABecause h
20、er grandfather was forgetful. BBecause she was already a “big girl”CBecause she was already an American. DBecause her grandfather was too old.4The author met her grandfather _Ain the airport Bby herself Cwith her parents Dwith her relatives【解题导语】本文是一篇记叙文。“我”从小生活在爷爷身边,四岁时随父亲到美国定居,十二年后再次回去见爷爷,一路上总是担心爷
21、爷认不出自己,但没想到一下车爷爷就认出了“我”。1解析:选C。推理判断题。根据第一段第四句“As a child living in Korea,my grandfather was my closest friend,the man I spent every day with and depended on for back rides.”可知,“我”每天都和爷爷在一起,骑在他背上玩耍。故答案选C。2解析:选C。推理判断题。根据第一段第一句“The last time I saw him was 12 years ago.”可知,“我”最后一次见到爷爷是十二年前;根据第二段第一句“On t
22、he summer of my sixteenth birthday,I would see my grandfather again.”可知,十六岁生日的那年夏天“我”再次见到了爷爷;由此可推知,作者是在四岁的时候离开爷爷的。故答案选C。3解析:选B。细节理解题。根据第二段中的“I was short then and always smiling.He dressed me.Twelve years later and I was taller,had a different figure.I picked out my own outfits and had my own sense o
23、f style.”可知,十二年后,“我”长高了,形象不一样了,所以担心爷爷认不出“我”。故答案选B。4解析:选D。细节理解题。根据第三段第一句中的“I landed in the airport and rode with my aunt and cousin to my grandfathers house”可知,作者是和亲戚一块去见爷爷的。故答案选D。CMr Peter Johnson,aged twentythree,battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upsid
24、e down in three feet of water.He took the only escape routethrough the boot.Mr Johnsons car had ended up in a ditch (沟渠) at Romney Marsin,Kent after he lost proper control on ice and hit a bank.“Fortunately,the water began to come in only slowly,” Mr Johnson said.“I couldnt force the doors open beca
25、use they were jammed against the wails of the ditch and dared not open the windows because I knew water would come flooding in.”Mr Johnson,a sweet salesman of Sitting Home,Kent,first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn (笛) and hammering on the roof and boot.Then he
26、 began his struggle to escape.Later he said,“It was really a half penny that saved my life.It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew the back seat to get into the boot.I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear,but no help came.”It took ten minutes to uns
27、crew the seat,and a further five minutes to clear the sweet samples from the boot.Then Mr Johnson found a wrench (扳手) and began to work on the boot lock.Fifteen minutes passed by.“It was the only chance I had.Finally_it_gave,but as soon as I moved the boot lid,the water and mud poured in.I forced th
28、e lid down into the mud and climbed up clear as the car filled up.”His hands and arms cut and bruised,Mr Johnson got to Beckett Farm nearby.Huddled in a blanket,he said,“That thirty minutes seemed like hours.” Only the tips of the car wheels were visible,police said last night.The vehicle had sunk i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
幼儿园小班艺术《美术:暖暖的手套》活动教案教学设计儿童学前班优秀公开课.pdf
