分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 24

类型重庆育才中学、西南大学附中2024届高三英语拔尖强基联盟10月联合考试试题(PDF版附解析).pdf

  • 上传人:a****
  • 文档编号:750482
  • 上传时间:2025-12-13
  • 格式:PDF
  • 页数:24
  • 大小:654.57KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    重庆 育才 中学 西南 大学 附中 2024 届高三 英语 拔尖 联盟 10 联合 考试 试题 PDF 解析
    资源描述:

    1、第 1页/共 24页学科网(北京)股份有限公司重庆育才中学西南大学附属中学高 2024 届拔尖强基联盟高三十月联合考试英语试题(总分:150 分,考试时间:120 分钟)命题学校:重庆育才中学 2023 年 10 月注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、班级、座号、准考证号填写在答题卡上。2.答选择题时,必须使用 2B 铅笔填涂;答非选择题时,必须使用 0.5 毫米的黑色签字笔书写;必须在题号对应的答题区域内作答,超出答题区域书写无效;保持答卷清洁、完整。3.考试结束后,将答题卡交回(试题卷自己保存,以备评讲)。第一部分听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束

    2、后,你将有两分钟时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How much does the man tip?A.$15.B.$13.C.$6.2.Why does the woman want to return the sweater?A.It is of poor quality.B.The size is not suitable.

    3、C.She doesnt like the color.3.What does Mr.Brown ask Mrs.Nelson to do?A.Turn down the music.B.Talk to his neighbor.C.Change his apartment.4.What are the speakers likely to do?A.Do their schoolwork.第 2页/共 24页学科网(北京)股份有限公司B.Buy some clothes.C.Go on a trip.5.What is the relationship between the speaker

    4、s?A.Teacher and parent.B.Mother and son.C.Co-workers.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.Who spilled some drinks on the carpet?A.The woman.B.The womans kids.

    5、C The womans husband.When will the cleaner go to the womans house?A、On Saturday morning.B、On Saturday afternoon.C.On Sunday morning.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8.How many people will there be in the study group?A.Two.B.Three.C.Four.9.Where will the speakers probably meet?A.In the library.B.In the study hall.

    6、C.In the cafeteria.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10.Z hat topic did Martin choose for his paper2,A.Food and health.B.Strawberry growing.C.The history of the UK.11.What does the woman think of Martins topic at the end of the conversation?A.Amazing.B.Difficult.C.Boring.第 3页/共 24页学科网(北京)股份有限公司12.Where are the

    7、 speakers?A.At home.B.In the classroom.C.In the library.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13.What are the speakers mainly talking about?;A.Planning the weekend.B.Preparing for college.C.Signing up for courses.14.What does the girl decide to do?A.Cook food by herself.B.Stop eating fast food.C.Take some canned f

    8、ood.15.What is the girl interested in?A.Nature.B.Business.C.Physics.16.What is the mans attitude toward the girls decision?A.Disapproving.B.Supportive.C.Ambiguous.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.What is Frank Wilczeks famous research about?A.The laws of nature.B.The philosophy of universe.C.The connectio

    9、n between science and math.18.When did Frank Wilczek win a Nobel Prize?A.l n 1951.B、In 1973.C.In 2004.19.Which university did Frank Wilczek get his doctorate from?A.Princeton University.B.The University of Chicago.C.The Massachusetts Institute of Technology.20.Why does Heather Dill speak of Isaac Ne

    10、wton and Albert Einstein?A.To show their contributions.B.To show her respect for them.第 4页/共 24页学科网(北京)股份有限公司C.To show Frank Wilczeks greatness.第二部分阅读(共两节,满分分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中选出最佳选项。ASome of our research projects rely on the generosity of people like you.

    11、Whether its using your home PC,taking part in a clinical trial,or simply volunteering your time for a study,you may be able to contribute to some ofthe ground-breaking projects which make the University of Oxford a world leader in research.Watch this space forways in which you could get involved.See

    12、king poor sleepers for insomnia(失眠)researchTrouble sleeping?Researchers from the Sleep&Circadian Neuroscience Institute are evaluating differentinterventions aimed at improving sleep.We are looking for poor sleepers between the ages of 18 and 65.Participation will involve spending overnights in the

    13、sleep laboratory at Oxford,monitoring your sleep/wake cycle,and completing computerized tasks.If you are interested,pleasecontacttheresearchteamatinsomniandcn.ox.ac.ukVolunteers with lazy eye wantedWearelookingforvolunteerswithahistoryoflazyeyetotakepartinourbrainscanningstudy.Wearelooking for healt

    14、h yvolunteers aged 18-45 with a history of lazy eye.You will also be asked questions about your medical history tocheck your suitability for an MRI scan.Call 01865 223622 for more information.Oxford Vaccine GroupThe Oxford Vaccine Group is an independent multi-disciplinary(多学科的)clinical trials group

    15、.OVG workstowards the goal of developing new and improved vaccines for the prevention of infection in adults and children,enhancing the understanding of immunity and studying the epidemiology of infectious diseases.To get moreinformation,please see the OVG website.Oxford Experimental lab for the Soc

    16、ial SciencesThe Oxford Internet Institute,together with the Business School,is recruiting individuals to participate incomputer-based experiments involving online surfing behavior as well as economic and political decision-making.We pay our subjects well,there are no special skills required and you

    17、dont have to cometo the lab in person.Contact usatsocialsciencestudyox.ac.ukformoreinformation.1.What is the main purpose of the passage?A.To look for research subjects.B.To offer medical help to patients.C.To introduce new research programs.D.To recruit experienced researchers.第 5页/共 24页学科网(北京)股份有限

    18、公司2.What does OVG work on?A.Carrying out operations.B.Producing better vaccines.C.Learning more about infection.D.Studying the causes of diseases.3.Which project can you probably participate in if you cant be physically present?A.Oxford Vaccine Group.B.Insomnia research group.C.Brain Scanning study

    19、group.D.Oxford Experimental lab.【答案】1.A2.B3.D【解析】【导语】本文是应用文。文章主要讲述了牛津大学招募志愿者参加各类研究项目的通知。【1 题详解】推理判断题。根据第一段“Some of our research projects rely on the generosity of people like you.Whether itsusing your home PC,taking part in a clinical trial,or simply volunteering your time for a study,you may be abl

    20、e tocontribute to some of the ground-breaking projects which make the University of Oxford a world leader in research.Watch this space for ways in which you could get involved.(我们的一些研究项目依赖于像你这样慷慨的人。无论是使用家用电脑,参加临床试验,或者只是志愿参加研究,你都可以为一些开创性的项目做出贡献,这些项目使牛津大学成为研究领域的世界领先者。观察这个空间,找出你可以参与其中的方式。)”可推知,这篇文章的主要目

    21、的是为研究项目招募研究对象,故选 A。【2 题详解】细节理解题。根据 Oxford Vaccine Group 部分中的“OVG works towards the goal of developing new andimproved vaccines for the prevention of infection in adults and children,enhancing the understanding of immunityand studying the epidemiology of infectious diseases.(OVG 致力于开发新的和改进的疫苗,以预防成人和儿

    22、童感染,提高对免疫力的认识,并研究传染病的流行病学。)”可知,OVG 致力于生产出更好的疫苗,故选 B。【3 题详解】细节理解题。根据 Oxford Experimental lab for the Social Sciences 部分中的“We pay our subjects well,there areno special skills required and you dont have to come to the lab in person.(我们给实验对象很好的报酬,没有特殊的技能要求,你也不必亲自来实验室。)”可知,如果你不能亲自出席,你可以参加 Oxford Experime

    23、ntal lab这个项目,故选 D。BJose Alberto Gutierrezs life would never be the same again after finding a copy of Anna Karenina by LeoTolstoy in the garbage 20 years ago.It happened while he was driving his garbage truck through wealthierneighborhoods at night and seeing deserted books.It sparked his desire to

    24、start rescuing books from the garbage.第 6页/共 24页学科网(北京)股份有限公司He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift.Eventually,he turned his bookcollection into a community library.Colombias capital city of Bogota has 13 million residents and 19 public libraries.However,these l

    25、ibrariestend to be far away from where rural and poorer communities live.The option of buying new books is non-existentfor families struggling to make ends meet.Having access to a library of books and being taken away to anotherworld while immersed in a book is a luxury for the kids who visit Gutier

    26、rezs library.Gutierrez grew up poor,and his family could not afford to educate him beyond primary school.Nevertheless,his mother was a keen reader and read stories to him every night.Her love for books left a deep impression onGutierrez,who never let a lack of formal education stop him from reading

    27、classics by the likes of Victor Hugo,Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez.Today,his community library,called“The Strength of Words”,occupies most of his home and is piled fromfloor to ceiling with fiction and non-fiction titles.Everything from school textbooks to story books can be found in

    28、his collection of more than 20,000 books!The Strength of Words library opens every weekend.It is not just school-going children who are enjoying thebenefits of The Strength of Words library.Adults are also welcome to expand their horizons and develop new skillsto build a better life for themselves.D

    29、espite having done so much for his community,Gutierrez is not yet content to call it a day.He continues tosearch through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico and Chile to sell his idea ofbuilding library from unwanted books.4.What inspired Gutierrez to build the c

    30、ommunity library?A.Famous novelists he liked very much.B.The dilemma he faced on the night shift.C.Abandoned books he came across at work.D.The hobby he has taken up since childhood.5.What is mainly talked about in paragraph 3?A.Gutierrezs mother was a good reader.B.Gutierrez was greatly influenced

    31、by his mother.C.Gutierrez led a difficult life during his childhood.D.Gutierrez had a disadvantage of poor education.6.Which of the following can best describe Gutierrez?第 7页/共 24页学科网(北京)股份有限公司A.Responsible and ambitious.B.Humble and thoughtful.C.Committed and sensitive.D.Creative and courageous.7.W

    32、hat does Gutierrezs story tell us?A.A book holds a house of gold.B.Constant dropping wears the stone.C.Good things come to those who wait.D.One mans trash is another mans treasure.【答案】4.C5.B6.B7.D【解析】【导语】本文为一篇记叙文,介绍了清洁工 Gutierrez 将废弃书籍收集起来,创建社区图书馆,为低收入家庭提供阅读机会的故事。【4 题详解】细节理解题。根据第一段中的“It happened whi

    33、le he was driving his garbage truck through wealthierneighborhoods at night and seeing deserted books.It sparked his desire to start rescuing books from the garbage.He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift.Eventually,he turned his bookcollection into a community l

    34、ibrary.(这件事发生在他晚上开着垃圾车经过富裕社区,看到了被遗弃的书时。这激发了他开始从垃圾中拯救书籍的愿望。在 9 小时的轮班后,他每天早上带回家 50 到 60 本书。最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”可知,Gutierrez 在工作中偶然发现的废弃书籍启发了他创建社区图书馆。故选 C 项。【5 题详解】主旨大意题。根据第三段“Gutierrez grew up poor,and his family could not afford to educate him beyondprimary school.Nevertheless,his mother was a kee

    35、n reader and read stories to him every night.Her love for booksleft a deep impression on Gutierrez,who never let a lack of formal education stop him from reading classic s by thelikes of Victor Hugo,Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez.(Gutierrez 出身贫寒,他的家庭负担不起他小学以后的教育费用。然而,他的母亲是一个热心的读者,每天晚上

    36、读故事给他听。她对书籍的热爱给Gutierrez 留下了深刻的印象,他从不让缺乏正规教育阻止他阅读维克多雨果、马里奥巴尔加斯略萨和加布里埃尔加西亚马尔克斯等人的经典作品)”可知,本段主要讲述了 Gutierrez 的母亲对书籍的热爱给Gutierrez 带来得巨大影响。故选 B 项。【6 题详解】推理判断题。根据第二段“Colombias capital city of Bogota has 13 million residents and 19 public libraries.However,these libraries tend to be far away from where ru

    37、ral and poorer communities live.The option of buying第 8页/共 24页学科网(北京)股份有限公司new books is non-existent for families struggling to make ends meet.Having access to a library of books and beingtaken away to another world while immersed in a book is a luxury for the kids who visit Gutierrezs library.(哥伦比亚

    38、首都波哥大拥有 1300 万居民和 19 个公共图书馆。然而,这些图书馆往往远离农村和贫困社区。对于入不敷出的家庭来说,购买新书的选择是不存在的。对于参观 Gutierrez 图书馆的孩子们来说,能够进入图书馆,沉浸在书中,被带到另一个世界是一种奢侈)”可知,Gutierrez 考虑到贫困家庭买不起新书,孩子没有书可读,说明 Gutierrez 对他人的关心;根据最后一段“Despite having done so much for his community,Gutierrez is not yet content to call it a day.(尽管为他的社区做了这么多,古铁雷斯还不

    39、满足于现在就结束)”可知,Gutierrez 认为自己做的还不够,是谦虚的。所以 Gutierrez 是谦逊而体贴的。故选 B 项。【7 题详解】主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段中的“It sparked his desire to start rescuing books from the garbage.Hetook home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift.Eventually,he turned his bookcollection into a community library.(这

    40、激发了他开始从垃圾中拯救书籍的愿望。在 9 小时的轮班后,他每天早上带回家 50 到 60 本书。最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”可知,本文讲述了 Gutierrez将废弃书籍收集起来,创建社区图书馆,为低收入家庭提供阅读机会的故事。所以 D 项“变废为宝”最契合文章主题。故选 D 项。CFrom rolling hills to mountain ranges,views make any road trip memorable,but for blin d passengers this ispart of the experience they miss.Motor com

    41、pany Ford tries to change that.It teamed up with GTB Rom a andAedoProjectto develop a technology that will give those unfortunate passengers a way to feel natures beautythrough their car windows.The prototype(原型)of the smart car window has a device with an outside-facing camera.With just a press ofa

    42、 button,the system takes a picture of the current view.The colorful picture is then turned into an image withdifferent shades of grey through,LED lights,which vibrates(震动)differently.As the finger passes over differentregions of the image,its shaking movements provide feedback through the sense of t

    43、ouch to the person using it.The smart window also comes with a voice assistant that uses AI to identify the scene and help the passengers getinformation on what theyre seeing.“As the prototype started taking shape,we realized we were giving birth to a completely new language thatwould give blind peo

    44、ple a new chance to visualize and experience traveling,”Federico Russo.-one director ofGTBRoma,said.“When the idea was at its first stage,we looked for suppliers all around the world to make it cometo life.”He believes the technology can be employed not just in cars.“It could be introduced into scho

    45、ols and institutions for blind people as a tool that could be used in multiple ways.”第 9页/共 24页学科网(北京)股份有限公司The technology may show up in a Ford autonomous vehicle.Its known that the company is testing theirtechnology and future business model and struggling to figure out how an autonomous vehicle g

    46、ives differentpassengers the details needed to get from one destination to another.Its unclear when this technology will be madeavailable.However,the idea of building something for the less advanced is indeed a kind and influential action.8.How does the smart car window work?A.By sorting shaking mov

    47、ements.B.By recording the view with a camera.C.By translating scenery into vibrations.D.By presenting different shades of colors.9.What can we know about the technology according to Federico Russ?A.It will have wide application.B.It will be used in schools first.C.It will be tested around the world.

    48、D.It will understand different languages.10.What difficulty is Ford facing currently?A.How to explore their future business model.B.How the technology is applied to everyday life.C.How to produce autonomous cars in large numbers.D.How an autonomous vehicle provides route information.11.Which can be

    49、the best title for the text?A.AI-based Window Adds Fun to Road TripsB.Ford Develops a System for the Blind to DriveC.Smart Window Lets Blin d Passengers Feel ViewsD.Technology Makes Blind Peoples Trip Enjoyable【答案】8.C9.A10.D11.C【解析】【导语】本文是一篇说明文。福特公司联合 GTB Roma 和 Aedo Project 研发了一款智能车窗,帮助盲人感受旅途中的风景,带

    50、给盲人全新的旅行体验。【8 题详解】细节理解题。根据第二段的“The prototype(原型)of the smart car window has a device with an outside-facingcamera.With just a press of a button,the system takes a picture of the current view.The colorful picture is thenturned into an image with different shades of grey through,LED lights,which vibra

    51、tes(震动)differently.As thefinger passes over different regions of the image,its shaking movements provide feedback through the sense oftouch to the person using it.(智能车窗的原型有一个面向外部的摄像头。只需按下一个按钮,系统就会拍下当前视图的照片。然后通过不同震动的 LED 灯将彩色图像转换成不同灰度的图像。当手指经过图像的不同区第 10页/共 24页学科网(北京)股份有限公司域时,它的抖动动作通过触觉向使用它的人提供反馈)”可知,

    52、智能车窗通过将风景转化为振动,它的抖动动作通过触觉向使用它的人提供反馈。故选 C 项。【9 题详解】推理判断题。根据第三段的“He believes the technology can be employed not just in cars.“It could be introducedinto schools and in stitutions for blind people as a tool that could be used in multiple ways.”(他认为,这项技术不仅可以应用于汽车。“它可以作为一种工具引入学校和盲人机构,可以以多种方式使用。”)”可知,Fede

    53、ricoRusso 认为,这项技术不仅可以应用于汽车,还可以作为一种多用途的工具引入盲人学校和为盲人服务的机构。由此可推知,Federico Russo 认为这项技术有广泛的应用价值。故选 A。【10 题详解】细节理解题。根据最后一段“Its known that the company is testing their technology and future business modeland struggling to figure out how an autonomous vehicle gives different passengers the details needed t

    54、o get fromone destination to another.Its unclear when this technology will be made available.(众所周知,该公司正在测试他们的技术和未来的商业模式,并努力弄清楚自动驾驶汽车如何为不同的乘客提供从一个目的地到另一个目的地所需的细节。目前还不清楚这项技术何时能投入使用)”可知,福特目前面临的困难是如何为不同的乘客提供从一个目的地到另一个目的地所需的细节,也就是自动驾驶汽车如何提供路线信息。故选 D 项。【11 题详解】主旨大意题。阅读全文尤其是第一段内容可知,本文主要介绍了福特公司联合 GTB Roma 和

    55、 Aedo Project研发了一款智能车窗,这种智能车窗使盲人有可能感受到旅途中的风景,故 D 项“Smart Window Lets Blin dPassengers Feel Views(智能窗户让乘客感受美景)”作标题最为恰当。故选 D 项。DWhen couples have an argument about things like finances,jealousy,or other interpersonal issues,they tend toemploy their current feelings as fuel for a heated argument.But th

    56、inking about the future helps overcomerelationship conflicts,according to a University of Waterloo study just published online in Social Psychological andPersonality Science.Alex Huynh,a doctoral candidate in psychology is the lead author of the study,which hepublished with Igor Grossmann from the U

    57、niversity of Waterloo,and Daniel Yang from Yale University.Previous research has shown that third-perspective reasoning can be a positive strategy for reconciliation(调解)of interpersonal struggles.Huynh and his collaborators investigated whether similar benefit can be induced bysimply thinking about

    58、the future.Study participants were instructed to reflect on a recent conflict with a romanticpartner or a close friend.One group of participants were then asked to describe how they would feel about theconflict one year in the future,while another group was asked to describe how they feel in the pre

    59、sent.The team examined participants written responses through a text-analysis program for their use of第 11页/共 24页学科网(北京)股份有限公司pronounssuch as I,me,she,he.These choices of pronouns were used to capture participants focus on thefeelings andbehaviourofthoseinvolvedintheconflict.Writtenresponseswerealso

    60、examinedforforgivenessandreinterpreting theconflict more positively,both of which implied the participants use of reasoning strategies.The researchers found that envisioning future relationship affected both participants focus on their feelings,and their reasoning strategies.As a result,participants

    61、 reported more positivity about their relationship altogether,especially when study participants extended their thinking about the relationship a year into the future.“Our study demonstrates that adopting a future-oriented perspective in the context of a relationship conflictreflecting on how one mi

    62、ght feel a year from now may be a valuable coping tool for ones psychologicalhappiness and relationship well-being,”said Huynh.12.What do romantic partners do in face of most disagreements?A.They lose faith in their future.B.They focus on their present feelings.C.They look forward to a fierce confli

    63、ct.D.They care more about financial problems.13.What does the underlined word“induced”in Paragraph 2 most probably mean?A.Caused.B.Explained.C.Reduced.D.Influenced.14.What were participants asked to do in the study?A.Argue with their romantic partners.B.Examine their use of pronouns.C.Respond to a t

    64、ext-analysis program.D.Write down their feelings about a conflict.15.What is the main idea of the text?A.Reasoning properly is necessary for reconciliation.B.Extending a year is a solution to your personal problems.C.Thinking about future is helpful to relationship maintenance.D.Focusing on current

    65、feelings is the real cause of your arguments.【答案】12.B13.A14.D15.C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项研究,研究表明思考未来有助于维持关系。【12 题详解】细节理解题。根据第一段中“When couples have an argument about things like finances,jealousy,or other第 12页/共 24页学科网(北京)股份有限公司interpersonal issues,they tend to employ their current feelings as fuel

    66、for a heated argument.(当情侣们就财务、嫉妒或其他人际问题发生争吵时,他们往往会利用当前的感受来引发激烈的争吵。)”可知,面对大多数分歧,恋人会专注于他们现在的感受。故选 B 项。【13 题详解】词句猜测题。划线词句前文“Previous research has shown that third-perspective reasoning can be a positivestrategy for reconciliation(调解)of interpersonal struggles.(先前的研究表明,第三视角推理可以成为调解人际冲突的积极策略。)”说明第三视角推理可

    67、以成为调解人际冲突的积极策略,从而推知划线词句“Huynh andhis collaborators investigated whether similar benefit can be induced by simply thinking about the future.(Huynh和他的合作者调查了是否仅仅通过思考未来,类似的好处就能被 induced。)”其中划线短语意思是“产生,造成”。故选 A 项。【14 题详解】细节理解题。根据第二段中“Study participants were instructed to reflect on a recent conflict with

    68、 a romanticpartner or a close friend.One group of participants were then asked to describe how they would feel about theconflict one year in the future,while another group was asked to describe how they feel in the present.(研究参与者被要求反思最近与恋人或亲密朋友的冲突。一组参与者被要求描述一年后他们对这场冲突的感受,而另一组参与者被要求描述他们现在的感受。)”可知,在这项

    69、研究中,参与者被要求写下他们对冲突的感受。故选 D 项。【15 题详解】主旨大意题。根据第一段中“But thinking about the future helps overcome relationship conflicts,according to aUniversity of Waterloo study just published online in Social Psychological and Personality Science.(但是,根据滑铁卢大学在社会心理与人格科学网站上发表的一项研究,思考未来有助于克服关系冲突。)”和最后一段中“Our study demon

    70、strates that adopting a future-oriented perspective in the context of a relationship conflictreflecting on how one might feel a year from now may be a valuable coping tool for ones psychologicalhappiness and relationship well-being.(我们的研究表明,在感情冲突的背景下,采用面向未来的视角反思一年后自己的感受可能是一种有价值的应对工具,有助于一个人的心理幸福感和感情幸

    71、福感。)”可知,本文主要介绍了一项研究,研究表明思考未来有助于维持关系。故选 C 项。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。You will be leaving this school at the end of this year and the unavoidable question many people will ask youis,“So,what do you want to be?”_16_ But many of you still dont have a clue!H

    72、ere are some things youmight want to consider.第 13页/共 24页学科网(北京)股份有限公司First,choose a career that interests you.Some people might think this is unimportant,but if you are trulypassionate about your job then-going to work every day wont seem a chore.Its also likely that you will stay andgrow in this c

    73、areer._17_ This can help you decide if a career path is a good fit for you.Second,does the career you are considering have staying power?Will it be in demand in 20 years?Rapidtechnological change is disruptive(破坏性的)._18_ While many occupations are being taken over by newtechnology,jobs that require

    74、high-level of critical thinking,emotional intelligence and human interaction,remain inhigh demand.These jobs are more adaptable and not easily replaced by machines or technology.Third,of course you will want to consider your chosen professions earning power!Although high pay plays apart,you should k

    75、now that a job with a big salary will likely require more time to get to the top,much more effortand a higher level of stress._19_ If you have interests outside of work,or are struggling with other demandsin your life,you might want to choose a less taxing line of work._20_ Let me leave you with an

    76、old saying:“Choose a job you love,and you will never have to work aday in your life.”A.We need to be forward-looking at our future prospects.B.Some of you may have,already decided on a career path.C.Trying different work can help you choose your favorite profession.D.Peoples wages are lower in indus

    77、tries with slow technological change.E.Only the truly motivated people will likely be able to face these challenges.F.Before making a choice,you should examine your values,skills and personality type.G.It cant be denied that thinking about a life-long career at this stage in your life is challenging

    78、.【答案】16.B17.F18.A19.E20.G【解析】【导语】这是一篇说明文。文章对于选择职业给予了一些实用的建议。【16 题详解】上文“So,what do you want to be?(那么,你想做什么?)”谈到了职业问题,选项 B“你们中的一些人可能已经决定了自己的职业道路。”承接上文,说明有些人已经有了选择职业的决定,引出下文“But many of youstill dont have a clue!(但是很多人还没有线索!)”,转折语义,说明还有许多人没有决定。故选 B 项。【17 题详解】下文“This can help you decide if a career pat

    79、h is a good fit for you.(这可以帮助你决定一条职业道路是否适合你。)”说明以上建议可以帮助决定选择一条适合自己的职业道路,选项 F“在做选择之前,你应该检查一下自己的价值观、技能和性格类型。”给出了选择职业之前的建议,引出下文,下文是上文的结果。故选 F第 14页/共 24页学科网(北京)股份有限公司项。【18 题详解】上文“Second,does the career you are considering have staying power?Will it be in demand in 20 years?Rapidtechnological change is

    80、disruptive(破坏性的).(第二,你正在考虑的职业是否有持久力?20 年后还会有需求吗?快速的技术变革具有破坏性。)”说明需要考虑职业的未来发展如何,选项 A“我们需要对未来的前景有前瞻性。”承接上文,和上文之间存在因果关系,因为快速的技术变革具有破坏性,所以需要考虑职业的未来前景。故选 A 项。【19 题详解】上文“Although high pay plays a part,you should know that a job with a big salary will likely require more time toget to the top,much more eff

    81、ort and a higher level of stress.(虽然高薪是一部分原因,但你应该知道,高薪的工作可能需要更多的时间、更多的努力和更大的压力才能达到顶峰。)”说明高薪工作也有更高的付出,选项E“只有真正有动力的人才有可能面对这些挑战。”承接上文,和上文之间存在因果关系,因为高薪需要高付出,所以只有真正有动力的人才能面对挑战。故选 E 项。【20 题详解】下文“Let me leave you with an old saying:Choose a job you love,and you will never have to work a day in yourlife.(让我

    82、用一句老话来结尾:选择一份你喜欢的工作,那么你一生中就永远不用工作了。)”建议选择自己喜欢的职业,选项 G“不可否认,在人生的这个阶段考虑终身事业是具有挑战性的。”承接上面段落,引出下文,对文章总结概括。在人生的这个阶段考虑终身事业是具有挑战性的,因此尽量选择自己喜欢的职业。故选 G 项。第三部分 英语知识运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。As a writer,my pregnancy(怀孕)became marked by worry as many pe

    83、ople predicted Id never read a bookagain once the baby was born.I felt_21_ by the apparent _22_ people who cared about me displayedas to it,because I saw it as my upcoming misfortune.I could forgive them only by telling myself they couldntpossibly _23_ how important reading is to my well-being.I kne

    84、w if I had to _24_ reading,Iwouldnt be the best me.Of course,my newborn required constant_25_.She wouldnt sleep unless she was held,and shewanted to nurse all the time.But theres a great benefit in _26_ a baby whos nursing or napping in yourarms;it gives you lots of time to read.I had _27_ using my

    85、e-reader until then,but it became my best friendas I discovered that I could _28_ it with one hand and _29_ library books when stuck in the house.第 15页/共 24页学科网(北京)股份有限公司In my daughters first year,I credited reading with getting me through those difficult early _30_.Reading is _31_ to my mental heal

    86、th.I have discovered this is also true for my daughter.Every timeshe lost her_32_,I would_33_ her up,carry her to the reading chair,and open a book.As we_34_ the chair,she often said,“Mama,please read me a story.Its the only way I can calmdown.”_35_ makes a better me and a better mother for my daugh

    87、ter.21.A.touchedB.impressedC.surprisedD.worried22.A.sadnessB.joyC.envyD.nervousness23.A.graspB.believeC.denyD.assume24.A.startB.continueC.forgetD.quit25.A.performanceB.attentionC.attractionD.rest26.A.rockingB.rollingC.praisingD.blaming27.A.practicedB.enjoyedC.resistedD.appreciated28.A.feelB.coverC.t

    88、apD.hold29.A.downloadB.updateC.purchaseD.share30.A.yearsB.monthsC.weeksD.hours31.A.unnecessaryB.unfavorableC.essentialD.harmful32.A.balanceB.wayC.toyD.temper33.A.pickB.castC.dragD.push34.A.collapsed ontoB.leaped overC.slid offD.settled into35.A.ThinkingB.NursingC.ReadingD.Parenting【答案】21.D22.B23.A24

    89、.D25.B26.A27.C28.D29.A30.B31.C32.D33.A34.D35.C【解析】【导语】本文是记叙文。文章主要讲述了阅读让作者成为了更好的自己,也成为了更好的母亲。【21 题详解】考查形容词词义辨析。句意:关心我的人对此表现出明显的喜悦,这让我感到担忧,因为我认为这是我即将到来的不幸。A.touched 感动的;B.impressed 印象深刻的;C.surprised 惊讶的;D.worried 担忧的。由上文“As a writer,my pregnancy(怀孕)became marked by worry as many people predicted Id ne

    90、ver read a bookagain once the baby was born”和下文“because I saw it as my upcoming misfortune”可知,作为一名作家,作者担心等孩子出生后自己将没有时间阅读,由此可知,作者对自己怀孕这件事感到担忧,故选 D。【22 题详解】第 16页/共 24页学科网(北京)股份有限公司考查名词词义辨析。句意:关心我的人对此表现出明显的喜悦,这让我感到担忧,因为我认为这是我即将到来的不幸。A.sadness 伤心;B.joy 喜悦;C.envy 羡慕;D.nervousness 紧张。由下文“people who cared

    91、aboutme”可知,关心作者的人肯定对作者怀孕表现出喜悦,故选 B。【23 题详解】考查动词词义辨析。句意:我只能原谅他们,告诉自己,他们不可能理解阅读对我的幸福有多么重要。A.grasp理解;B.believe 相信;C.deny 否认;D.assume 认为。由上文“I could forgive them only by telling myself theycouldnt possibly”和下文“how important reading is to my well-being.”可知,关心作者的人对作者怀孕表现出喜悦,而作者则担心怀孕会让自己无法阅读,由此可知,作者认为这些人无法

    92、理解阅读对她的重要性,故选 A。【24 题详解】考查动词词义辨析。句意:我知道如果我不得不放弃阅读,我就不会是最好的自己。A.start 开始;B.continue继续;C.forget 忘记;D.quit 放弃,停止。由下文“I wouldnt be the best me.”可知,阅读使人进步,放弃阅读后,作者不会再成为最好的自己,故选 D。【25 题详解】考查名词词义辨析。句意:当然,我的新生儿需要持续的照顾。A.performance 表演;B.attention 注意力;C.attraction 吸引力;D.rest 休息。由下文“She wouldnt sleep unless s

    93、he was held,and she wanted to nurse allthe time.”可知,新生儿需要有人抱着她睡觉,新生儿需要喂奶等,这说明新生儿一直需要持续的关注。故选 B。【26 题详解】考查动词词义辨析。句意:但是摇晃在你怀里哺乳或打盹的婴儿有很大的好处,它给你很多时间阅读。A.rocking 摇晃;B.rolling 滚动;C.praising 赞扬;D.blaming 责备。由上文“She wouldnt sleep unless she washeld”和下文“a baby whos nursing or napping in your arms”可知,此处指将宝宝放

    94、在怀中轻轻摇晃哄睡,故选 A。【27 题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之前,我一直拒绝使用我的电子阅读器,但是它成了我最好的朋友,因为当我被困在房子里的时候,我发现我可以用一只手拿着它,下载图书馆的书。A.practiced 练习;B.enjoyed喜欢;C.resisted 抵制;D.appreciated 欣赏,感激。由 but 可知,前后是转折关系,作者之前一直抵制使用电子阅读器,但现在却很喜欢用,故选 C。【28 题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之前,我一直拒绝使用我的电子阅读器,但是它成了我最好的朋友,因为当我被困在房子里的时候,我发现我可以用一只手拿着它,下载图书馆的书。A

    95、.feel 感觉;B.cover 覆盖;第 17页/共 24页学科网(北京)股份有限公司C.tap 轻拍;D.hold 拿着。由下文“it with one hand”可知,作者在抱着孩子时,用一只手拿着电子阅读器,故选 D。【29 题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之前,我一直拒绝使用我的电子阅读器,但是它成了我最好的朋友,因为当我被困在房子里的时候,我发现我可以用一只手拿着它,下载图书馆的书。A.download 下载;B.update更新;C.purchase 购买;D.share 分享。由下文“library books”和上文提到的作者喜欢阅读可知,作者用电子阅读器下载图书馆的书阅

    96、读,故选 A。【30 题详解】考查名词词义辨析。句意:在我女儿出生第一年的时候,我认为阅读帮助我度过了最初几个月的困难时期。A.years 年;B.months 月;C.weeks 星期;D.hours 小时。由上文“In my daughters first year”可知,此处指女儿出生第一年的前几个月,故选 B。【31 题详解】考查形容词词义辨析。句意:阅读对我的心理健康至关重要。A.unnecessary 没有必要的;B.unfavorable 不利的;C.essential 必要的;D.harmful 有害的。由第一段中提到的“how important reading is to

    97、my well-being”可知,阅读对作者至关重要,故选 C。【32 题详解】考查名词词义辨析。句意:每次她发脾气的时候,我都会抱起她,把她抱到阅读椅上,然后打开一本书。A.balance 平衡;B.way 方法;C.toy 玩具;D.temper 脾气。由上文“Reading is _to my mental health.I havediscovered this is also true for my daughter”可知,lose ones temper 固定搭配,意为“发脾气”,阅读对作者和女儿的心理健康都有好处,由此可推知,当女儿发脾气时,作者会给她阅读,使她平静,故选 D。【

    98、33 题详解】考查动词词义辨析。句意:每次她发脾气的时候,我都会抱起她,把她抱到阅读椅上,然后打开一本书。A.pick 捡起来;B.cast 投,抛;C.drag 拖,拉;D.push 推。pick sb.up 固定搭配,意为“抱起某人”,由下文“carry her to the reading chair”可知,抱起女儿,将她放在椅子上,故选 A。【34 题详解】考查词义辨析。句意:当我们坐在椅子上时,她经常说:“妈妈,请给我读一个故事。”A.collapsed onto 倒在;B.leaped over 跳过;C.slid off 滑出;D.settled into 安顿。由上文“carr

    99、y her to the reading chair”可知,作者将女儿放在椅子上,故选 D。【35 题详解】考查动词词义辨析。句意:阅读使我成为一个更好的自己,使我的女儿成为一个更好的母亲。A.Thinking思考;B.Nursing 护理;C.Reading 读书;D.Parenting 养育。由第一段中提到的“how important reading is to第 18页/共 24页学科网(北京)股份有限公司my well-being”可知,整篇文章讲述了阅读对作者的重要性,由此可知,此处指阅读使作者成为更好的自己和更好的母亲,故选 C。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分

    100、15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Cheering,dancing and singing,local people and tourists gathered around the fire during the Torch Festival ofthe Yi People in Bijies Hezhang county,Guizhou,on Aug 12.The festival was listed _36_a nationalintangible cultural heritage in 2011.Though there are many

    101、 _37_(describe)of the origin of the festival,it mostly relates to the naturalworship of fire.For the early Yi people who lived in high-altitude-mountainous-areas,fire _38_(be)essential to light,warm,and cook food.There was _39_old practice:Before bringing animal meat into thehome,a small fire must f

    102、irst be lit outside the door and the meat should _40_(smoke)on the fire to driveaway filth.Thats _41_the Yi people have a proverb that says,“Everything you eat must see fire.”Infarming,they used to light _42_(pile)of branches and leaves and bury them in the ground later,_43_(use)them to fertilize th

    103、e land.The Yi people used to celebrate the festival as a way to pray for a good harvest and to drive away evil fromtheir home and farmland.Today,it has become a _44_(society)event,through _45_the Yi people notonly share their joy and thanks for their good life,but also get more people to understand

    104、their lifestyle andtraditions.【答案】36.as37.descriptions38.was39.an40.be smoked41.why42.piles43.using44.social45.which【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了彝族火把节的起源和庆祝方式。【36 题详解】考查固定搭配。句意:该节日在 2011 年被列为全国非物质文化遗产。be listed as 固定搭配,意为“被列为”,故填 as。【37 题详解】考查名词。句意:虽然关于节日的起源有很多描述,但大多与火的自然崇拜有关。此处应用名词 description第 19页/共 24页学

    105、科网(北京)股份有限公司作主语,由 many 可知,应用复数,故填 descriptions。【38 题详解】考查时态。句意:对于居住在高海拔山区的早期彝族人来说,火是照明、取暖和烹饪食物的必要条件。由lived 和句意可知,句子描述过去发生的事,应用一般过去时,主语是不可数名词,故填 was。【39 题详解】考查冠词。句意:有一个古老的做法:在把动物肉带进家里之前,必须先在门外生一个小火,然后在火上熏肉来驱赶污物。此处泛指一个做法,应用不定冠词来修饰,且 old 发音是以元音音素开头,应用 an,故填 an。【40 题详解】考查语态。句意:有一个古老的做法:在把动物肉带进家里之前,必须先在门

    106、外生一个小火,然后在火上熏肉来驱赶污物。主语 the meat 和动词 smoke 是被动关系,应用 be smoked 与 should 构成含有情态动词的被动语态,故填 be smoked。【41 题详解】考查表语从句。句意:这就是为什么彝族有一句谚语说:“你吃的任何东西都必须看到火。”空处引导表语从句,从句缺少原因状语,应用 why 来引导表语从句,故填 why。【42 题详解】考查名词的数。句意:在农业方面,他们过去常常点燃成堆的树枝和树叶,然后把它们埋在地里,用它们来给土地施肥。piles of 固定搭配,意为“一大堆”。故填 piles。【43 题详解】考查非谓语动词。句意:在农业

    107、方面,他们过去常常点燃成堆的树枝和树叶,然后把它们埋在地里,用它们来给土地施肥。此处是非谓语动词作状语,use 和主语 they 是主动关系,应用现在分词形式作状语,故填using。【44 题详解】考查形容词。句意:今天,它已成为一个社会事件,通过它,彝族人民不仅分享他们的快乐和感谢他们的美好生活,而且让更多的人了解他们的生活方式和传统。此处应用形容词 social 作定语,修饰名词 event,故填 social。【45 题详解】考查定语从句。句意:今天,它已成为一个社会事件,通过它,彝族人民不仅分享他们的快乐和感谢他们的美好生活,而且让更多的人了解他们的生活方式和传统。此处是介词+关系代词

    108、引导的非限制性定语从句,修饰先行词 event,指物,且关系词在定语从句中作宾语,应用关系代词 which,故填 which。第四部分写作(共两节,满分 40 分)第 20页/共 24页学科网(北京)股份有限公司第一节应用文写作(满分 15 分)46.近日,日本将核污染水排海的事件引起了国际上的广泛关注。假如你是李华,请向某中学生英语报刊环保专栏投稿,表达对此事的看法。内容包括:1.发表看法2.发出呼吁注意:1.写作词数应为 80 个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。参考词汇:核污染水:nuclear-contaminated water_【答案】Recently,Japan ha

    109、s poured nuclear-contaminated water into the sea,which caused widespreadinternational attention.I strongly condemn this action.As human beings,we should protect our sea and pouring nuclear-contaminatedwater into the sea should be forbidden.For one thing,nuclear-contaminated water may cause many sea

    110、animals todie.For another,people who eat marine products from the polluted sea will be sick.As we all know,the ocean is very important for people.Pouring nuclear-contaminated water into the sea isharmful to sea animals and human beings,which should be stopped.【解析】【导语】本文是开放性作文。要求考生写一篇文章向中学生英语报刊环保专栏投稿

    111、,表达对日本将核污染水排海事件的看法。【详解】1.词汇积累引起:causelead to谴责:condemndenounce禁止:forbidban对有害:be harmful todo harm to2.句式拓展简单句变复合句原句:For one thing,nuclear-contaminated water may cause many sea animals to die.第 21页/共 24页学科网(北京)股份有限公司拓展句:For one thing,nuclear-contaminated water may cause many sea animals to die,which

    112、 is bad to theenviroment.【点睛】【高分句型 1】Recently,Japan has poured nuclear-contaminated water into the sea,which causedwidespread international attention.(运用了 which 引导的非限制性定语从句)【高分句型 2】For another,people who eat marine products from the polluted sea will be sick.(运用了 who 引导的限制性定语从句)第二节读后续写(25 分)47.阅读下面短

    113、文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Prissy came to us as a puppy,a little black Pekinese mix with the cutest face.As cute as she was,Prissy hadone major flaw she couldnt even find her way home from the mailbox.We spent half our time hunting for that dog.We live in a rural community of northwest Georgia mostlyw

    114、oods and a small lake.She loved that lake,and spent most days patrolling the waters edge for frogs.Prissy didnt always stay by the lake,though.She liked to explore.Consequently,it became an almost weeklyritual to look for her.We rescued her from a boot camp for troubled teens,a neighbors house six m

    115、iles away,andeven once from fifty feet up an oak tree.Prissy was smart but she never paid attention to where she was going.She would just put her nose to theground and start following a squirrel,rabbit or stray cat.When she finished her mission she would have no ideahow she got wherever she ended up

    116、.After a while,most of our closer neighbors knew her.Consequently,she never really“had”to find her wayhome because she would just go to the nearest front door and cry and whine until they let her in.Theyd call,andwed drive over and get her.If we werent home,they would just load her in their car and

    117、bring her home.However,one time when she wandered off,no calls came in.She had been missing for about fourteen hours,and none of our neighbors had seen her,so we decided tosearch by car.We drove up and down the surrounding roads calling out to her,driving slowly and checking house tohouse.After driv

    118、ing several miles in the surrounding area,we became discouraged and decided to head home toregroup and figure out what to do next.注意:1.所续写短文的词数应为 150 左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:Then,I caught a glimpse of something black in the road up ahead.第 22页/共 24页学科网(北京)股份有限公司_Paragraph 2:Relieved and o

    119、verjoyed to have found her,we scooped Prissy up into our arms,showering her with affection._【答案】Then,I caught a glimpse of something black in the road up ahead.My heart leaped as I squinted to get abetter look,hoping it was Prissy.As we got closer,the little black figure came into focus,and there sh

    120、e was,ouradventurous Pekinese mix,Prissy.She was sitting in the middle of the road,looking slightly disheveled butotherwise unharmed.Her tail was wagging furiously as she saw our car approaching.I quickly pulled over,and myfamily and I rushed out of the car,calling her name.Prissy bounded toward us

    121、with pure excitement,and it was aheartwarming reunion.Relieved and overjoyed to have found her,we scooped Prissy up into our arms,showering her with affection.It seemed she had embarked on yet another one of her escapades,but this time,it had taken her further than everbefore.As we made our way back

    122、 home with Prissy safely in our car,we couldnt help but chuckle at herunwavering spirit and her knack for turning every adventure into a neighborhood-wide search and rescue mission.【解析】【导语】本文以小狗为线索展开,讲述了小狗 Prissy 很小就到作者的家,Prissy 很聪明,但是有个缺点,总是找不到回家的路。作者和家人总是要花时间找她,有时人们也会将 Prissy 送回来。这次 Prissy 不见了,也没有

    123、人送回来,作者和家人找了很久,几经周折,最终终于幸运地找到 Prissy 的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“然后,我瞥见前方路上有个黑色的东西。”可知,第一段可描写作者和家人找到 Prissy的过程,他们都很高兴。由第二段首句内容“找到了 Prissy,我们如释重负,喜出望外,一把把她抱在怀里,对她倾注了无限的爱。”可知,第二段可描写作者一家安全地将 Prissy 带回家的过程。第 23页/共 24页学科网(北京)股份有限公司2.续写线索:希望看到激动喊叫扑来安全回家3.词汇激活行为类靠近:approach/get close回家:make our way back home/g

    124、o back home情绪类心怦怦跳:my heart leaped/my heart beat very fast兴奋地:with pure excitement/excitedly/feverishly【点睛】高分句型 1She was sitting in the middle of the road,looking slightly disheveled but otherwiseunharmed.(运用了现在分词作伴随状语)高分句型 2As we made our way back home with Prissy safely in our car,we couldnt help but chuckle at herunwavering spirit and her knack for turning every adventure into a neighborhood-wide search and rescue mission.(运用了 as 引导的时间状语从句)第 24页/共 24页学科网(北京)股份有限公司

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:重庆育才中学、西南大学附中2024届高三英语拔尖强基联盟10月联合考试试题(PDF版附解析).pdf
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-750482.html
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1