分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型2023年高考英语考前信息必刷卷(北京专用)(解析版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:762495
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:18
  • 大小:61.89KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2023 年高 英语 考前 信息 必刷卷 北京 专用 解析
    资源描述:

    1、2023年高考英语考前信息必刷卷01北京专用北京属于自主命题地区,2022年统考英语听说考试与笔试分离,实行计算机考试,一年两次考试,取听说最高成绩与笔试成绩一同组成英语科目成绩计入高考总分。英语听说考试共计50分,英语科目总成绩满分150分。笔试部分题型:完形填空(10小题,满分15分)+ 短文填空(三篇短文10小题,满分15分)+阅读理解(四篇短文14小题,满分28分)+七选五(5小题,满分10分)+ 阅读回答问题(4小题,满分12分)+书面表达(1小题,满分20分). 回顾2022年高考卷北京卷完形填空是一篇记叙文,考查点:动词词义辨析(4个),动词短语(1个),形容词(3个),副词(1

    2、个),名词(1个)。语法填空A篇是一篇记叙文,考查点:介词,不定式,动词时态各一题;B篇是说明文,考查点:非谓语,宾语从句,主谓一致各一题;C篇是记叙文,考查点:反身代词,定语从句,形容词比较级,动词时态各一题。阅读理解A篇应用文,考查点:细节理解题(3题);B篇记叙文,考查点:细节理解题(3题),推理判断题(1题);C篇说明文,推理判断题(2题),细节理解题(1题);D篇,议论文,(推理判断题,细节理解题,词义猜测题,主旨大意题各一。)阅读表达是一篇说明文,写作是一篇应用文-建议信。本套试卷完形填空是一篇夹叙夹议文。文章讲述的是作者的一次海上航行,偶遇暴风雨,让作者感受到生命的短暂,由此改变

    3、了对生活的态度。短文填空(A篇是一篇说明文。文章介绍的是久坐不利于健康,好的方法是每坐一小时至少运动1到2分钟;B篇一篇说明文。随着自行车运动的普及,许多城市结合自己的旅游特色开辟了主题路线。文章讲述了下个月即将要举行一系列活动,让市民可以尽情享受;C篇是一篇说明文。文章主要介绍了互联网上充满了帮助你确定你出生在哪个年代的测验,这些测试是基于你第一次意识到美国流行文化时所发生的事情,尽管许多人感觉这些测试很愚蠢,但是他们还是会做测试,因为他们想知道测试的答案是否符合他们正确的出生年份)。阅读理解(A篇是一篇应用文。文章介绍的是2023年哈尔滨冰雪节的相关情况;B篇是一篇记叙文。讲述了作者因为口

    4、吃而不愿意与人交流,但在加入了全国口吃协会之后,作者变得自信,不再逃避与人交流,且与人联系紧密起来,在生活中取得了很多进步;C篇是一篇说明文。为了阻止偷猎和保护濒危物种,人们正在使用以前用来发现恒星的技术。文章对此进行了介绍;D篇是一篇议论文。文章讲述了几个世纪以来,人们对艺术家有一个错误的认识,认为它们是一群在温饱线上挣扎的人。而事实情况并非如此)。七选五是一篇说明文。谈论眼泪的作用和价值。阅读表达是一篇说明文。书面表达是应用文。第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在

    5、答题卡上将该项涂黑。In December 2004, I had just become a professional photographer and was working on a project about communities who live on the sea.One morning, I went out to _1_ with six fishermen in a small boat. It was about 8 am, and the sea looked different. The water was totally still.20 minutes late

    6、r, one fisherman pointed to a small white _2_ far in the distance. It was getting bigger and bigger very quickly. A tsunami(海啸)wave was _3_ through the ocean! We were stuck. I began to feel really _4_. Then the captain took control. He told us where to sit, so we would _5_ the boat. My camera was in

    7、 my backpack. I wanted to picture the scene, but I couldnt. Any movement would imbalance the boat. Suddenly there was a huge noise. The wave _6_ the boat, but the incredibly _7_ captain managed to swerve(使突然转向)us up and onto the wave. We surfed it for a few seconds. Then the boat glided(滑行)from the

    8、tip of the wave down into safe waters. Everyone let out heavy sighs. The captain had _8_ us all.Surviving gave me a deep understanding of how _9_ life can be. The picture I wanted to take on the boat remains “the one that got away” - I think every photographer has one. But mine _10_ my life.1AseaBbr

    9、eakfastCexerciseDbeaches2AshipBbirdCstarDspot3AsqueezingBswingingCspeedingDbreaking4ApuzzledBscaredCdisappointedDinterested5AabandonBrepairCboardDbalance6AhitBdestroyedCmissedDoverturned7AskilledBproudChopelessDviolent8AleftBsavedCcorrectedDcheated9AfairBhappyCshortDpositive10AtookBshowedCenteredDch

    10、anged【答案】1A2D3C4B5D6A7A8B9C10D【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述的是作者的一次海上航行,偶遇暴风雨,让作者感受到生命的短暂,由此改变了对生活的态度。1考查名词词义辨析。句意:一天早上,我和六个渔夫一起坐一条小船出海。A. sea大海;B. breakfast早餐;C. exercise锻炼;D. beaches海滩。根据前文“I had just become a professional photographer and was working on a project about communities who live on the sea.”可知,作者

    11、刚成为一名专业摄影师的时候,正在拍摄一个关于生活在海上的社区的项目,故此处表示和六个渔夫坐船出海。故选A。2考查名词词义辨析。句意:20分钟后,一名渔民指着远处的一个小白点。A. ship船只;B. bird鸟;C. star星星;D. spot点。根据后文“It was getting bigger and bigger very quickly.”可知,一名渔民指着远处的一个小白点,它很快变得越来越大。故选D。3考查动词词义辨析。句意:一场海啸正在海洋中快速移动!A. squeezing挤;B. swinging摇晃;C. speeding快速移动;D. breaking打破。根据后文“W

    12、e were stuck.”可知,海浪的速度飞快,在海洋中疾驰。故选C。4考查形容词词义辨析。句意:我开始感到非常害怕。A. puzzled困惑的;B. scared害怕的;C. disappointed失望的;D. interested感兴趣的。根据前文“We were stuck.”可知,作者一行遭遇了海啸,被困住了,根据常识可推断作者感到非常害怕。故选B。5考查动词词义辨析。句意:他告诉我们坐在哪里,这样我们就能使船保持平衡。A. abandon抛弃;B. repair修理;C. board登陆;D. balance平衡。根据前文“where to sit”可知,此处表示船长告诉作者和其

    13、他人坐在原地,这样保持船的平衡。故选D。6考查动词词义辨析。句意:波浪击中了小船,但熟练的船长设法使我们转向,使我们上了浪头。A. hit击中;B. destroyed破坏;C. missed错过;D. overturned推翻。根据后文“but the incredibly _7_ captain managed to swerve(使突然转向)us up and onto the wave.”可知,船长让船转向行驶到海浪之上,因此可知海浪击中了小船。故选A。7考查形容词词义辨析。句意:同上。A. skilled熟练的;B. proud骄傲的;C. hopeless绝望的;D. violen

    14、t暴力的。根据后文的“managed to swerve(使突然转向)us up and onto the wave.”可知,船长熟练地将船只转变方向,冲到了海浪上。故选A。8考查动词词义辨析。句意:船长救了我们所有人。A. left离开;B. saved拯救;C. corrected纠正;D. cheated欺骗。根据前文“Everyone let out heavy sighs.”可知,每个人都长舒了一口气,可推断船长拯救了我们。故选B。9考查形容词词义辨析。句意:生存让我深刻地认识到生命是多么短暂。A. fair公平的;B. happy高兴的;C. short短的;D. positive

    15、积极的。根据前文的“Surviving”可知,作者在生死关头认识到生命是多么的短暂。故选C。10考查动词词义辨析。句意:但我的照片改变了我的生活。A. took带走;B. showed展示;C. entered进入;D. changed改变。根据前文“Surviving gave me a deep understanding of how _9_ life can be.”可知,作者在生死关头拍下的照片让作者意识到生命是多么的短暂,由此改变了作者对生活的认识。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给

    16、出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Research shows that individuals who sit all day, even if they go to the gym for an hour, are at _11_(great) disease risk than those who are more active during the day. Informal activity such as _12_(walk) is beneficial to overall health. While there is no _13_(publish) recomme

    17、ndation for “safe” sitting time yet, a good rule of thumb is to move for at least 1 to 2 minutes each hour of sitting.【答案】11greater12walking13published【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是久坐不利于健康,好的方法是每坐一小时至少运动1到2分钟。11考查形容词。句意:研究表明,那些整天坐着的人,即使他们去健身房锻炼一个小时,也比那些白天更活跃的人有更高的疾病风险。分析句子,设空处使用形容词作定语,句中than为比较级的标志,故使用great的比较

    18、级greater。故填greater。12考查非谓语动词。句意:散步等非正式的活动对整体健康有益。分析句子,设空处使用walk的动名词walking作such as 的宾语。故填walking。13考查非谓语动词。句意:虽然目前还没有发表过关于“安全”坐着时间的建议,但一个好的经验法则是每坐一小时至少运动1到2分钟。分析句子,设空处使用过去分词作定语修饰recommendation,此处publish意为“发表”,其过去分词为published,其与recommendation之间是被动关系,故用过去分词。故填published。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个

    19、恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。With the popularity of cycling, many cities have combined their tourism characteristics to launch themed routes. From indoor exhibitions _14_ outdoor concerts and night cycling along the South Central Axis (轴), a series of activities _15_ (introduce) next month so that

    20、 urban residents can enjoy themselves. An official of the China Tourism Academy said, “As mass tourism grows in popularity, only high-quality outdoor tourism products can attract visitors and the integration of micro-vacation products with outdoor sports products _16_ (have) a broad space for develo

    21、pment.”【答案】14to15will be introduced16has # will have【导语】这是一篇说明文。随着自行车运动的普及,许多城市结合自己的旅游特色开辟了主题路线。文章讲述了下个月即将要举行一系列活动,让市民可以尽情享受。14考查介词。句意:从室内展览到户外音乐会,以及沿中南轴的夜间自行车活动,下个月将推出一系列活动,让市民可以尽情享受。固定结构:from.to.“从到”,结合句意,此处指从室内展览到户外音乐会,以及沿中南轴的夜间自行车活动,表示活动种类多。故填to。15考查一般将来时的被动语态。句意:同上。空处在句中为谓语,结合空后“next month”可知,时

    22、态为一般将来时;句子主语“a series of activities”和动词“introduce”为动宾关系,所以此处用被动语态。故填will be introduced。16考查时态。句意:“随着大众旅游的普及,只有高质量的户外旅游产品才能吸引游客,且将微型度假产品与户外运动产品相结合,(将会)具有广阔的发展空间。”分析句子可知,空处为and后的并列句中的谓语,结合句意,这里可以表示一般性事实,用一般现在时,也可以表示将来的情况,用一般将来时,主语是单数,所以空处可以用has/will have,故填has/will have。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1

    23、个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。When were you born? For most people, this is an easy question. Even those who dont know their exact birthday can usually figure out when they were born to within a few years. Yet the Internet is full of quizzes_17_ (make) to help you determine in which decade you were

    24、 born. These are usually based on what_18_ (happen) in American pop culture at the time you first became aware of it. It sounds foolish. But many people, though_19_ (complain) about the stupid quizzes, still take them, wondering _20_ their answers generate their correct birth year.【答案】17made18was ha

    25、ppening19complaining20if#whether【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了互联网上充满了帮助你确定你出生在哪个年代的测验,这些测试是基于你第一次意识到美国流行文化时所发生的事情,尽管许多人感觉这些测试很愚蠢,但是他们还是会做测试,因为他们想知道测试的答案是否符合他们正确的出生年份。17考查非谓语动词。句意:然而,互联网上充满了帮助你确定你出生在哪个年代的测验。句中有谓语动词is,且前后无连词,此处应用非谓语动词作定语,修饰名词quizzes,动词make和quizzes是被动关系,因为make quizzes意为“做测试”,此处“测试是被做”,所以此处应用过去分词m

    26、ade作后置定语,故填made。18考查时态。句意:这些通常是基于你第一次意识到美国流行文化时所发生的事情。what引导宾语从句,空处在从句中作谓语,由at the time you first became aware of it可知,句子描述过去当下时间点发生的事,应用过去进行时,故填was happening。19考查状语从句的省略。句意:但是许多人,虽然一边抱怨愚蠢的测验,但一边却仍然做测试,因为他们想知道测试的答案是否产生正确的出生年份。此处是though引导的状语从句的省略,从句主语和主句主语是同一主语,所以从句省略主语和系动词,从句主语many people和动词complain

    27、是主动关系,应用现在分词形式和系动词are构成现在进行时,即完整句子为though many people are complaining about the stupid quizzes,省略句为:though complaining about the stupid quizzes,故填complaining。20考查宾语从句。句意:但是许多人,虽然一边抱怨愚蠢的测验,但一边却仍然做测试,因为他们想知道测试的答案是否产生正确的出生年份。空处引导宾语从句,从句不缺成分,根据句意可知,此处表示“是否”,应用不做成分,只起连接作用的if/whether来引导,故填if/whether。第二部分

    28、阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHarbin Ice Festival 2023Ever think of what Elsas ice palace might look like in real life? Ice stairs, ice walls, and ice towers? When winter approaches, Harbin turns into a kingdom of ice and snow.The annual Harbin Ice a

    29、nd Snow Festival opens in late December and lasts for around 3 months, till late February.Whats New for Harbin Ice FestivalEvery year, theres a unique theme for the Ice Festival. A huge Snowflake Ferris Wheel (摩天轮) has already been built inside the park. Visitors will be able to ride on the Ferris W

    30、heel and overlook the ice castles in early 2023. For this upcoming festival, the highlight may be when the giant Snowflake is colorfully lit up at night, shining high in the sky.Yearly Time LineDatesActivitiesEarly DecemberIce HarvestDecemberCarving and BuildingChristmas periodUnofficial OpeningJan.

    31、 5, 2023Opening CeremonyJan. 18 to Feb. 15, 2023Special Celebrations for Chinese New YearLate Feb. to early Mar.Ice and snow sculptures start to meltClick here and Book Now! Tickets for Harbin Ice and Snow World are on sale now!*Dec. 25, 2022Jan. 5, 2023: 170/person (half price for children)*Jan. 6,

    32、 2023Feb. 28, 2023: 230/person (half price for children)Contact us for available tour dates before they are fully booked.AttentionAs long as the ice and snow sculptures are open to visitors, it is impossible to take photos of the charming ice buildings without any visitors in! This might be differen

    33、t from what you see in the media (that have special access).21Whats the highlight for the festival?AVisitors will be able to ride on the Ferris Wheel.BSeeing Elsas ice palace in real life.CThe giant Snowflake is colorfully lit up at night.DA huge Ferris Wheel has already been built inside the park.2

    34、2What will take place during the Christmas time?AThe festival will open informally.BThere will be special celebrations.CThe opening ceremony will start officially.DIce will begin to be carved.23If a couple with their three kids go to see the opening ceremony, how much should they pay?A510B425C595D68

    35、0【答案】21C22A23C【导语】本文是一篇应用文。文章介绍的是2023年哈尔滨冰雪节的相关情况。21细节理解题。根据标题“Whats New for Harbin Ice Festival”(哈尔滨冰雪节有什么新鲜事)下的“For this upcoming festival, the highlight may be when the giant Snowflake is colorfully lit up at night, shining high in the sky.”(对于即将到来的这个冰雪节,最大的亮点可能是巨型雪花彩灯在天上点亮,在天空中高高地闪亮。)可知冰雪节最精彩的就是

    36、冰雪摩天轮在夜晚点亮的时候。故选C项。22细节理解题。根据“Yearly Time Line”(每年的时间表)表格中的信息中的“Unofficial Opening”(非官方开幕)可知,在圣诞节期间会有非官方的开幕。故选A项。23细节理解题。根据“Yearly Time Line”表格中的信息中的“Opening Ceremony”(开幕式)的时间是“Jan. 5, 2023”(2023年1月5日),再根据表格下面的价格信息中的“*Dec. 25, 2022Jan. 5, 2023: 170/person (half price for children)”(2022年12月25日2023年1

    37、月5日:170元/人(儿童半价)可以计算出,一对夫妇和三个孩子的费用是595(2*170+3*85)。故选C项。B“Did you forget your name?” someone asked me at a networking event a few years ago after it took me almost a minute to say it. “No, I stutter (口吃),” I politely replied. This is what I have to face every day. So I wasnt upset.Ive stuttered sinc

    38、e I was three years old. In my case, stuttering usually shows itself in terms of repetitions: “My name is S-S-S-S-Samuel.” Instead of being unhappy about the experience at the networking event, I felt proud that Id brought up my stuttering. But I wasnt always so forthcoming about it. When I was grow

    39、ing up, I hardly spoke. Whether it was at school or at work, I avoided most social situations out of embarrassment and fear of being laughed at.But things became different after I attended the National Stuttering Association meeting, the largest gathering of stutterers worldwide. It was the first ti

    40、me Id met so many other professionals who stutterlawyers, doctors, actors, etc.all in one place. To my surprise, everyone spoke without fear or embarrassment. In fact, they were proud. Stuttering was celebrated. That was when I first realized that stuttering isnt something to be ashamed of. Its just

    41、 something I happen to do, and thats okay.The change didnt happen overnight, but over the last eight years, Ive started to bring up my stuttering more. Ive talked to friends and co-workers. Ive mentioned it in every organization Ive worked for. And when I talk about it with others, it encourages the

    42、m to open up, too. My stuttering has allowed me to connect with others and develop stronger ties with them.Dont get me wrong. Its still frustrating when I know exactly what I want to say but I just cant seem to get the words out of my mouth. But today I dont let my stuttering hold me back. Instead,

    43、I let it push me forward and help me make progress.24By saying “I wasnt always so forthcoming about it”, the author means _.Ahe was once an outgoing personBhe regretted talking about his stutteringChe used to avoid opening up about his stutteringDhe was unwilling to receive comments on his speech25H

    44、ow did the National Stuttering Association meeting influence the author?AHe began to make friends with stutterers.BHe learned some skills at stopping stuttering there.CIt made him focus his attention on good comments.DThe confident stutterers changed his attitude to stuttering.26What happened after

    45、the author started bringing up his stuttering?AHe has improved his work performance.BHe became popular among his co-workers.CHe learned to express himself with simple words.DHe was able to build a close relationship with others.27Which of the following can be the best title for the text?AThe power o

    46、f accepting my stutterBThe challenge from normal peopleCSpecial ways to live with stutteringDMy experience of overcoming stuttering【答案】24C25D26D27A【导语】本文为一篇记叙文。讲述了作者因为口吃而不愿意与人交流,但在加入了全国口吃协会之后,作者变得自信,不再逃避与人交流,且与人联系紧密起来,在生活中取得了很多进步。24推理判断题。根据文章第二段中本句后文“When I was growing up, I hardly spoke. Whether it

    47、 was at school or at work, I avoided most social situations out of embarrassment and fear of being laughed at.(在我成长过程中,我很少说话。无论是在学校还是在工作中,因害怕尴尬和被嘲笑,我会去避免社交。)”可知,作者的意思是他过去常常避免提及自己口吃的事情,也因为害怕尴尬和被嘲笑,而避免社交,故选C。25细节理解题。根据文章第三段“That was when I first realized that stuttering isnt something to be ashamed of

    48、. Its just something I happen to do, and thats okay.(就在那时,我意识到,口吃并不是什么令人羞愧的事情,这只是我碰巧做的事情,没什么关系的。)”可知,在参加了国家口吃协会后,作者对口吃有了新的认识,协会里自信的口吃者给了改变了他对口吃原有的态度,故选D。26细节理解题。根据文章倒数第二段“The change didnt happen overnight, but over the last eight years, Ive started to bring up my stuttering more. Ive talked to frien

    49、ds and co-workers. Ive mentioned it in every organization Ive worked for. And when I talk about it with others, it encourages them to open up, too. My stuttering has allowed me to connect with others and develop stronger ties with them.(这种改变并不是一夜之间发生的,在过去的八年间,我开始更多地提到我的口吃。我和朋友和同事交流,在每个我工作的机构里,我都会提及我

    50、的口吃。当我与其他人提起时,也鼓励了他们与我交流。勇敢面对口吃让我敢于与其他人交流,也让我与其他人培养了紧密的联系。)”可知,在作者勇敢面对自己的口吃后,作者与其他人建立了紧密的联系,故选D。27主旨大意题。通读全文,尤其文章最后一段“But today I dont let my stuttering hold me back. Instead, I let it push me forward and help me make progress.(但是今天,我不再让我的口吃阻止我。相反,我让它推动我前进,帮助我取得进步。)”可知,本文主要讲述了作者因为口吃而不愿意与人交流,但在加入了全国口

    51、吃协会之后,接受了自己的口吃,作者变得自信,不再逃避与人交流,且与人联系紧密起来,在生活中取得了很多进步。故A项“接受口吃的力量”符合文章标题,故选A。CIn an effort to stop poaching and protect endangered species, people are using technology previously created to discover stars. Claire Burke, who led the project, says the application of the star-hunting tech has so far pai

    52、d off big for conservation. “Since animals and humans in thermal imagery (热成像) glow in the same way as stars in space, we have been able to combine the technical expertise of astronomers with the conservation knowledge of ecologists to develop a system to find the animals or poachers automatically,”

    53、 she said in a statement.In addition to species identification, the software can also provide an overview of health. Burke said that diseased or injured animals give off a different thermal imagery than the healthy ones. “The real advantage this gives you is that if you know how many animals you hav

    54、e and where they are and what kind of health they are in, then you can work out a good conservation strategy for looking after them,” she said.The following is a post written by Burke on Twitter: More animals for the thermal imagery library. Thanks to Chester Zoo Science ScienceatCZ for letting us o

    55、bserve their fantastic creatures. Images are giraffes, Indian elephants, and fruit bats.Claire Burke (CBurkeSci) October 27.To train the software on a wide variety of heat signatures from different species, the team of researchers spent time collecting thermal imagery of animals. Their first field t

    56、rial to detect Riverine rabbits, one of the most endangered mammals in the world (with only 500 living adults left in the wild), was a complete success. “The rabbits are very small, so we flew the drone (无人机) quite low to the ground at a height of 20 meters (65 feet). Although this limited the area

    57、we could cover with the drone, we managed to see the rabbit five times,” said Burke. “Given that there have only been about 1,000 times people have seen Riverine rabbits, it was a real success.”28What can people decide by observing the thermal imagery of the animals?AWhat the animals are doing.BWhen

    58、 the animals need help.CWhether the animals are healthy.DWhy the animals are in danger.29What did the researchers find out after detecting the Riverine rabbits?AThe number of them is decreasing.BIt is difficult for people to identify them.CThere are more of them than people thought.DIt is easier to

    59、find them using the high-tech tool.30What is the text mainly about?ATechnology has helped a lot in helping the endangered animals.BResearchers use stargazing tools to protect endangered species.CWhat we should do to protect the endangered animals.DScientists are working hard to protect the environme

    60、nt.【答案】28C29D30B【导语】这是一篇说明文。为了阻止偷猎和保护濒危物种,人们正在使用以前用来发现恒星的技术。文章对此进行了介绍。28细节理解题。根据第二段第一句“In addition to species identification, the software can also provide an overview of health.(除了物种识别,该软件还可以提供健康概况。)”可知,人们可以通过观察动物的热像来判断动物是否健康。故选C。29推理判断题。根据最后一段倒第二句中的“Although this limited the area we could cover wi

    61、th the drone, we managed to see the rabbit five times(虽然这限制了我们无人机能覆盖的区域,但我们还是成功地看到了这种兔子五次)”和最后一句“Given that there have only been about 1,000 times people have seen Riverine rabbits, it was a real success.(考虑到人们只有大约1000次看到河兔,这是一个真正的成功。)”可知,在检测河兔后,研究人员发现使用高科技工具更容易找到它们。故选D。30主旨大意题。根据第一段第一句“In an effort

    62、 to stop poaching and protect endangered species, people are using technology previously created to discover stars.(为了阻止偷猎和保护濒危物种,人们正在使用以前用来发现恒星的技术。)”可知,文章主要是讲研究人员使用观星工具来保护濒危物种。故选B。DFor centuries, artists usually give people an impression: they are the “Starving Artists”, struggling to make ends mee

    63、t. Henri Murger proved that. He was born the son of a doorman in France. Living in Paris, he was surrounded by creative geniuses and dreamed of joining them, but he grew upset with his failure to earn money.In 1847, Murger published a book. Its a collection of stories about poverty, which launched t

    64、he concept of the “Starving Artists” into the publics understanding as the model for a creative life. To this day, it endures as the model for what we imagine when we think of the word “artist”.Today, what we forget is that the story of the “Starving Artist” is a myth. In fact, it is really just an

    65、imaginary story. Due to the power of this myth in Murgers book, many of us just want to become lawyers instead of writers, bankers instead of poets, and doctors instead of painters. Nobody wants to struggle ultimately. Thus, we just keep our passion a hobby instead of a career.In the early Renaissan

    66、ce, artists did not have reputations for being diligent workers. They were considered manual laborers, receiving small amounts of money for their work. Michelangelo Buonarroti, however, changed all that. He was not only a master sculptor but also the most affluent artist of his time. After him, ever

    67、y artist began to see a “new pattern of doing things”, in the words of Bill Wallace, professor of art history at Washington University. Michelangelo established the idea that an artist could become a new figure in society and have a higher social status, and also that he could become financially suc

    68、cessful.Michelangelo did not need to starve for his creations, and neither do you. When we hear the tales and warnings about what it means to be an artist, we must understand an important truthyou dont have to starve and you might as well make a living from your creative talents.31What concept is pr

    69、esented in Henri Murgers story collection?AArtists are not easy to become well known.BBeing creative is not a really good thing sometimes.CArtists usually experience financial difficulties.DOne has to be a very creative genius to be an artist.32What is described in paragraph 3?APeoples imagination o

    70、f artists.BPeoples various comments on being artists.CMurgers understanding of artists.DThe influence of Murgers books.33What does the underlined word “affluent” in paragraph 4 probably mean?AWealthy.BControversial.CStarving.DHumorous.34Whats the main purpose of the last paragraph?ATo ask people to

    71、read more tales.BTo advise people to make use of their talents.CTo encourage people to lead a rich life.DTo tell successful artists an important truth.【答案】31C32D33A34B【导语】这是一篇议论文。文章讲述了几个世纪以来,人们对艺术家有一个错误的认识,认为它们是一群在温饱线上挣扎的人。而事实情况并非如此。31细节理解题。根据第二段“Its a collection of stories about poverty, which laun

    72、ched the concept of the “Starving Artists” into the publics understanding as the model for a creative life.(这是一套关于贫困的故事集,它引起了饥饿的艺术家这一概念,成为了大众理解中的创造性生活的典范)”可知,Henri Murger在他的故事集里面提到艺术家通常会经历经济上的困难,故选C项。32细节理解题。根据第三段“Due to the power of this myth in Murgers book, many of us just want to become lawyers

    73、instead of writers, bankers instead of poets, and doctors instead of painters. Nobody wants to struggle ultimately(由于Murger书中的神话的力量,我们许多人想成为律师而不是作家,银行家而不是诗人,医生而不是画家。没人愿意最终在贫苦中挣扎)”可知,第三段主要讲了Murger的书所带来的影响,故选D项。33推理判断题。根据第四段“They were considered manual laborers, receiving small amounts of money for th

    74、eir work. Michelangelo Buonarroti, however, changed all that.(他们被认为是体力劳动者,工作收入很少。然而Michelangelo Buonarroti改变了这一切)”其中的转折词可知,上文说的是收入很低,而Michelangelo Buonarroti 改变了这一切,工作收入很高,可推理出划线部分的含义为富有,故选A项。34推理判断题。根据最后一段“you dont have to starve and you might as well make a living from your creative talents(你不必挨饿,

    75、说不定你还能利用你创造性的天分去谋生)”可知,最后一段的目的是劝说人们要充分利用他们的才能,故选B项。第二节(共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。The Value of TearsTears can ruin make-up, bring conversation to a stop, and give you a runny nose. Tears leave you embarrassed and without energy. Still, crying is a fact of

    76、life, and your tears are very useful. Even when youre not crying, they make a film over the eyes surface._35_When tears fall, they reduce stress. But we tend to fight them for all sorts of reasons. “People worry about showing their emotions, afraid that once they lose control theyll never get it bac

    77、k.”_36_ After we cry, the feelings that caused the tears often disappear.Sometimes people become much stressed and cant cry. Whatever emotion they are feelingshock, anger, fear, or sadnessis being held back.But everyone has the need to cry. Psychologist Vera Diamond explains that her treatment often

    78、 consists of giving people permission to cry. _37_Patients practice crying just to become used to expressing emotions. She suggests safe, private places to cry, like under the bedcovers or in the car. Crying is a way of reducing tension, but people dont like it when others cry because it makes them

    79、tense._38_ And theyll do just about anything to make you stop.In certain situations, such as at work, tears are not appropriate. Its good not to cry during a tense business discussion._39_You should also act out the whole situation again and be as noisy and angry as you like. It will help you feel b

    80、etter. “And,” she adds, “Once your tears have taken away the stress, you can begin to think calmly of ways to deal with the problem.”Tears are a sign of our ability to feel. If you find yourself near someone crying, deal with it. And never be afraid to cry yourself.AThey too may be holding back a ne

    81、ed to cry.BThey cry for different reasons.CShe gives crying exercises.DIt contains a chemical against infection.EThe fact is that no emotion lasts forever.FIt forms in response to the stress on the surface of the eye.GBut once youre safely behind closed doors, dont just cry.【答案】35D36E37C38A39G【分析】本文

    82、属于说明文。谈论眼泪的作用和价值。35 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文Still, crying is a fact of life, and your tears are very useful. Even when youre not crying, they make a film over the eyes surface.可知,眼泪是有用的,即使你不哭,眼泪也可以覆盖你的眼睛表面,D项“它包含对抗感染的化学物质。”符合语境,说明眼泪的作用。,故选D。36考查对上下文的理解和推理判断能力。 根据本段最后一句After we cry, the feelings that ca

    83、used the tears often disappear 哭过之后,导致哭泣的原因也就消失了,因此没有什么情绪可以永远持续下去,故选E。37考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本段第二句Psychologist Vera Diamond explains that her treatment often consists of giving people permission to cry.这位心理医生说她的治疗方法里面包括允许病人哭泣,因此C项“她给予哭的练习”符合语境,故选C。38考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本句前后句的主语都是they可知,本段主要阐述人们不喜欢他人哭泣,

    84、主要是因为会引起自己紧张,因此他们或许会让你忍住哭的需求。故选A。39考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本句后一句You should also act out the whole situation again and be as noisy and angry as you like.你应该再次控制整个场面,尽可能的发怒和生气,因此可以得出,在哭过之后,还是要表示自己的愤怒,故选G。第三部分 书面表达(共两节,32分)第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分)阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。Confucius Institute is a

    85、non-profit public institute which aims at promoting Chinese language and culture and supporting local Chinese teaching internationally through affiliated Confucius Institutes. Its headquarters is in Beijing and is under the Office of Chinese Language Council International or Hanban in Chinese.Over t

    86、he past three decades, Chinese economy is booming. The world is watching China and many foreigners have realized the importance of seeking cooperation, so they want to do business with Chinese people and learning our language works better, Confucius institute provides the place to learn mandarin.As

    87、the world is crazy about Chinese, more and more foreigners have interest in our language and culture. With the purpose of promoting our language and culture, Confucius institute program was set up in Korea in 2004, now the Confucius institute is all around the world. The foreigners practise Chinese

    88、so hard. They learn how to pronounce and write, even use the chopsticks.The Confucius institute program works well. There is a biggest competition for the foreigner to show their Chinese. When we watch the show, we will realize they can speak Chinese so well and admire them so much, because it is so

    89、 hard to learn. Some foreigners not only speak mandarin well, but also know much about Chinese culture.The Confucius institute program works to promote Chinese language and culture and the achievement is great. Today, the world is learning Chinese.40What is the aim of Confucius Institute? (no more t

    90、han 15 words)_41Why are many foreigners watching China and want to seek cooperation? (no more than 1o words)_42What do more and more foreigners have interest in? (no more than 5 words)_43What does the underlined word “admire” in Paragraph 4 mean? (1 word)_44What do you think the future of Confucius

    91、Institute? (no more than 20 words)_【答案】40The aim of Confucius Institute is to promote Chinese culture and support Chinese teaching worldwide.41Because Chinese economy is booming, from which foreigners can profit.42Chinese language and culture.43钦佩44Confucius Institute will remain a bridge which can

    92、not only facilitate multicultural exchange, but presents the beauty of Chinese culture.【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了创建中国孔子学院的时代背景、重要意义和贡献。40考查细节理解。根据文章第一段“Confucius Institute is a non-profit public institute which aims at promoting Chinese language and culture and supporting local Chinese teaching internatio

    93、nally through affiliated Confucius Institutes.(孔子学院是一个非营利性的公共机构,旨在通过附属孔子学院推广中国语言和文化,并在国际上支持当地的汉语教学)”可知,孔子学院是一个在全球范围内致力于推广中国文化和促进汉语教学的非营利结构,故答案为The aim of Confucius Institute is to promote Chinese culture and support Chinese teaching worldwide.41考查细节理解。根据文章第二段“Over the past three decades, Chinese eco

    94、nomy is booming.(在过去的三十年里,中国经济蓬勃发展)”可知,中国的经济发展令世人瞩目,因此许多外国人想寻求与中国进行通商贸易,故答案为Because Chinese economy is booming, from which foreigners can profit.42考查细节理解。根据文章第三段“As the world is crazy about Chinese, more and more foreigners have interest in our language and culture.(随着世界掀起一股汉语热,越来越多的外国人对我们的语言和文化产生了兴

    95、趣)”可知,越来越多的外国人对中国文化和汉语产生了浓厚的兴趣,故答案为Chinese language and culture.43考查词句猜测。根据文章第四段“because it is so hard to learn.(因为汉语真的很难)”和“Some foreigners not only speak mandarin well, but also know much about Chinese culture.(一些外国人不仅普通话说得好,而且对中国文化也很了解)”可知,我们对一些外国人能够流利地讲中文,并且通晓中国文化感到非常钦佩,毕竟汉语很难。由此推知,划线词应与“佩服;钦佩”之

    96、意相近。故答案为:钦佩。44开放性试题。言之有理,积极向上,注意词数限制。考生可依据文章内容和自身掌握的背景知识答题,例如:孔子学院将继续作为一座跨文化交流的桥梁,将瑰丽的中国文化呈现给世界。Confucius Institute will remain a bridge which can not only facilitate multicultural exchange, but presents the beauty of Chinese culture.第二节(20分)45(2023河南焦作焦作市第一中学统考二模)假定你是李华,你校将举办一场关于英语文学的讲座。请你用英语给外教Mr.

    97、 Green写一封邮件,内容包括:1.讲座的时间和地点;2.讲座的目的和内容;3.发出邀请。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Mr. Green,How is it going? I have good news to share with you. In order to enrich the students life and stimulate our interest in learning English, our school will hold a lecture on English literature at 2 pm next

    98、 Friday in the lecture hall of our school. The lecture will tell us some of the most famous works of English literature and some masters who made a great contribution to English literature. I am sure that it will benefit us a lot. As you are an English speaker, you will be interested in the lecture.

    99、 I would like to invite you to the lecture. Im looking forward to your reply. Yours, Li Hua【导语】本篇书面表达是应用文。学校将举办一场关于英语文学的讲座,要求学生用英语给外教Mr. Green写一封邀请信,通知他讲座的时间、地点、目的和内容。【详解】1.词汇积累:激发:stimulatemotivate丰富:enrichmakerich/colorful对感兴趣:be interested inshow interest in/be fascinated by对有益:benefitbe benefici

    100、al to2.句式拓展:合并句子原句:The lecture will tell us some of the most famous works of English literature and some masters who made a great contribution to English literature. I am sure that it will benefit us a lot.拓展句:The lecture will tell us some of the most famous works of English literature and some mast

    101、ers who made a great contribution to English literature, which I am sure will benefit us a lot.【点睛】【高分句型1】The lecture will tell us some of the most famous works of English literature and some masters who made a great contribution to English literature.(运用了who引导定语从句)【高分句型2】As you are an English speaker, you will be interested in the lecture.(运用了as引导原因状语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2023年高考英语考前信息必刷卷(北京专用)(解析版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-762495.html
    相关资源 更多
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(满分必刷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(满分必刷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(模拟题).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(模拟题).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(完整版).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(完整版).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(夺分金卷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(基础题).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(基础题).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(培优b卷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(培优b卷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(培优a卷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(培优a卷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(名师推荐).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(名师推荐).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(典型题).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(典型题).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(b卷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(b卷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(a卷).docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案(a卷).docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【黄金题型】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【黄金题型】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【预热题】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【预热题】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【达标题】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【达标题】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【轻巧夺冠】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【能力提升】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【能力提升】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【考试直接用】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【考试直接用】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【综合题】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【综合题】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【综合卷】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【综合卷】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【精练】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【精练】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【突破训练】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【突破训练】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【满分必刷】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【满分必刷】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【模拟题】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【模拟题】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【巩固】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【巩固】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【实用】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【实用】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【完整版】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【完整版】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【基础题】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【基础题】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【培优b卷】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【培优b卷】.docx
  • 人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【培优a卷】.docx人教版一年级下册数学 期中测试卷附参考答案【培优a卷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1