分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 10

类型21 零零后新青年-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:769328
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:10
  • 大小:445.82KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    21 零零后新青年-2022年中考英语最新热点时文阅读 零零后 新青年 2022 年中 英语 最新 热点 时文 阅读
    资源描述:

    1、2022年中考英语最新热点时文阅读-零零后新青年题型主要内容1阅读理解15岁的女孩张宇宣仅用半小时就独立写出一首歌,歌曲风靡全网,在哔哩哔哩的播放量破千万2阅读理解人们对出生在21世纪的孩子们的一些看法。3阅读理解“00后”面对智能世界,使他们成为了“脸朝下的一代”4短文填空介绍了一些中学生的问题,专家对此提出了建议01(广东省广州市越秀区2021-2022学年九年级上学期期末英语试题)Many teenagers like listening to music in their spare time. Can you imagine that a 15-year-old girl has a

    2、ttracted nearly 1.7 million music followers on Chinas leading video-sharing platform Bilibili and made national headlines? Zhang Yuxuan, who is better known as Vicky Xuanxuan on social media, can turn many things into melody in her music worlda box of candies, pens and glass bottles. She records the

    3、 sounds around her and mixes them into songs.Yuxuans most popular clipthe release of her English song Shehas been viewed more than 14 million times and received over 1 million thumbs-up emoji on Bilibili.“In the clip, I tried to let viewers know how the song was created,” says Yuxuan, who lives in S

    4、henzhen.The six-minute video tells how a melody coming to the schoolgirls mind is developed into a beautiful song in half an hour. She records playing the guitar on Apples music-making app Garage Band, and then mixes vocals and backing tracks.Talking about her inspiration for She, Yuxuan says, “I re

    5、ally appreciate the heroines confidence and independence in a very famous movie. Women like that are so attractive.”The song has amazed people. A Bilibili user says it is a song that you cannot stop playing time and time again. The video has forced many to reflet on their own productivity, as anothe

    6、r user posts:“A student in junior middle school can create a song in half an hour, but I, a college student, can only finish my deal in half an hour.” On Yuxuans web page, she has over 120,000 subscribers. A subscriber named Carolyn Davidson comments: “Im 71 years old and it definitely healed my hea

    7、rt.”Just like Zhang Yuxuan, we all have dreams. Lets hold on to them and try our best to achieve them.1What is the main idea of the passage?AIntroducing a girl named Zhang Yuxuan.BTelling readers many young people like music.CGiving some information about the Bilibili platform.DTelling readers some

    8、things about the national headline.2Which of the following best explains the underlined sentence in the passage?AIt tells readers about Yuxuans hobbies.BIt gives the reason for creating the song.CIt describes Yuxuans character in daily life.DIt shows how the song was successfully created.3What can w

    9、e learn from the girls story?AInternet can make people famous easily.BWe all need to dream, even in the daytime.CDont give up until you realize your dream.DSongs from young people can attract people of all ages.02Born in the 2000s, what do you think of your generation (一代人)? Young, creative, connect

    10、ed, global, smart, maybe good-looking? But what do other people think about your generation?Some adults worry that youre more interested in the phone than the world around you. They see you as the “face-down generation” and wonder how you will deal with school, friends, and family. Are todays teenag

    11、ers too busy texting and taking selfies (自拍) to become successful in real lifeor “IRL”, as you would say?Other adults worry that todays youth are spoiled and dont want to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents” who were always

    12、there to do everything for them. So todays young people seem to prefer to live like teenagers even when they are in their 20s or 30s.Does the face-down generation need a heads-up? Well, probably not. The fact is that many of todays teenagers are better educated and more creative than past generation

    13、s. They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities. There are also brave young people such as Malala Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls rights to go to school.So if you are one of them born in

    14、the 2000s, theres reason to be hopeful about the future. Things are looking up for the face-down generation.4The writer led the readers to the passage _.Aby showing his ideasBby asking questionsCby describing the situation5Young people born in the 2000s are called “face-down generation” because _.At

    15、hey are always busy with homework with their heads downBthey are not closely connected to the people around thenCthey show great interest in the phone and use it too much6The underlined word “spoiled” probably means _ in Chinese.A宠坏的B胆小的C吝啬的7In the writers eyes, todays teenagers _.Aare not creative

    16、because of the educational problemBare willing to take part in many social activitiesCare smarter and more good-looking than their parents8The main idea of the passage is that _.Amobile phones are harmful to teenagers growth and developmentBteenagers dont need to change themselves to meet adults sta

    17、ndardsCalthough the young people have some problems, their future is full of hope03If you were born in the 2000s, you are called the oh-ohs. Maybe you feel proud of yourselves? But what do other people think about your generation?Some adults think of you as the “face-down generation” because you use

    18、 your phones so much. They wonder how you will deal with school, friends and family.Other adults worry that todays youth are spoilt(溺爱) and dont want to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents”. They were always there to guide a

    19、nd help their children with a busy program. Because of this, todays youth seem to prefer to live like teenagers even when they are in their 20s or 30s.Does the face-down generation need a heads-up? Well, probably not. The fact is that many of todays teenagers are better educated and more creative th

    20、an past generations. More young people volunteer to help their neighborhoods. There are also brave young people such as Malala.Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls rights of going to school in poor areas.So if youre one of the oh-ohs, theres reason to be hopef

    21、ul about the future. Things are looking up for the face-down generation. Chances are that you do great and laugh out loud.9Which of the following is an oh-oh?AA girl who is good-looking.BA girl who is smart.CA boy who was born in 1999.DA boy who was born in 2004.10The oh-ohs are thought as the “face

    22、-down generation” because they _.Ause their phones too muchBneed to study hard in schoolCare interested in younger friendsDare more creative than their parents11What do “helicopter parents” do for their children?AThey help them to face the challenges.BThey do the homework instead of them.CThey guide

    23、 and plan everything for them.DThey keep them away from after-school activities.12The underlined word “rights” in Paragraph 4 probably refers to _.Asomebody that leads a communityBsomebody that looks after teenagersCsomething that people volunteer to doDsomething that people are allowed to do13What

    24、does the passage tell us?AParents should put down their phones.BYoung people should be better educated.CThe neighborhoods should care about teenagers.DThe oh-ohs should be hopeful about the future.04(2022广东江城九年级期末)请用适当的词完成下面的短文。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。Most students have some problems when they are in

    25、junior high schools. Some students worry a lot that their parents want _14_ to be the best. Others dont get on _15_ with people, such as their parents and classmates. Jim, _16_ 14-year-old student from Fujian, cant understand what his English teacher says. So he cant do well _17_ English. Every time

    26、 when his English teacher asks him some _18_ in class, he will feel too nervous to answer anything. He always thinks his classmates will laugh at him if he makes mistakes in English. So he even refuses others help. _19_ student, Mary from Guangzhou is afraid of exams. _20_ she looks at the exam pape

    27、r, she cant think of how to write. But she is afraid to tell her parents about that, because her parents are _21_ with her and always ask her to do the best. Mary is under great pressure now. Many students dont like to _22_ for help. Some think it will be a shame if they go to ask teachers or classm

    28、ates. Others dont want to talk about their study to anyone. An expert has the following advice for teenagers: Talk with your parents or teachers often. Take _23_ in group activities and play sports. It will be good for you.参考答案:1A2D3C【解析】文章是一篇记叙文。文章主要介绍了15岁的女孩张宇宣仅用半小时就独立写出一首歌,歌曲风靡全网,在哔哩哔哩的播放量破千万,引发很

    29、多关注。1主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了一个15岁女孩张宇宣的故事。故选A。2推理判断题。根据划线句子中的“Talking about her inspiration for She”以及上下文句意可推断出,划线句子主要描述了歌曲是如何成功创作的。故选D。3推理判断题。根据最后一段中的“Just like Zhang Yuxuan, we all have dreams. Lets hold on to them and try our best to achieve them.”以及整篇文章内容可知,我们能从这个女孩的故事中学到:我们都要有梦想,而且要尽最大努力去实现梦想,在实现梦

    30、想前不要放弃。故选C。4B5C6A7B8C【解析】本文主要讲述了人们对出生在21世纪的孩子们的一些看法。有人认为他们过度沉迷手机;有人担心他们被宠坏;作者认为他们更有创造力,是更有希望的一代人。4细节理解题。根据“Born in the 2000s, what do you think of your generation (一代人)? Young, creative, connected, global, smart, maybe good-looking? But what do other people think about your generation?”可知,作者开头通过一个问题

    31、来引出下文。故选B。5细节理解题。根据“Some adults worry that youre more interested in the phone than the world around you.”可知,这一代的孩子们过于对手机感兴趣并经常使用手机,所以被叫做“低头族”。故选C。6词句猜测题。根据“Many children born in the 1990s and 2000s were raised by helicopter parents who were always there to do everything for them.”可知,父母为孩子做一切事情,可推测出孩

    32、子们被宠坏了。故选A。7细节理解题。根据“The fact is that many of todays teenagers are better educated and more creative than past generations. They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities.”可知,这一代的孩子更有创造力,更愿意参加社会活动。故选B。8主旨大意题。根据最后一段“So if you are one o

    33、f them born in the 2000s, theres reason to be hopeful about the future.”可知,尽管这一代有些孩子沉迷手机,有些被宠坏,但是他们的未来是充满希望的。故选C。9D10A11C12D13D【解析】本文是一篇议论文。文章讲述了“00后”面对智能世界,使他们成为了“脸朝下的一代”。尽管这一代人受到“直升机父母”的百般呵护和溺爱,但这一代人无疑受到了更好的教育和创新意识的培养。他们更愿意成为新时代的领导者,对社会甘愿奉献,他们更有机会做伟大的事和笑对未来。9推理判断题。根据“If you were born in the 2000s,

    34、 you are called the oh-ohs.”可知,如果你出生在21世纪,你会被称为“00后”,所以出生在2004年的男孩被称为“00后”。故选D。10细节理解题。根据“Some adults think of you as the face-down generation because you use your phones so much.”可知,一些成年人认为“00后”是“脸朝下的一代”,因为“00后”太频繁地使用手机。故选A。11细节理解题。根据“Other adults worry that todays youth are spoilt(溺爱) and dont wan

    35、t to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents”.”可知,“直升机父母”百般呵护和溺爱自己的孩子,父母为孩子们指导和计划一切,保护孩子免受成人生活的挑战,故选C。12词义猜测题。根据“Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls rights of going to school in poor area

    36、s.”可知,Yousafzai因推动贫困地区女孩上学的权利而获得2014年诺贝尔和平奖。此处rights的意思是“权利”,故选D。13主旨大意题。本文讲述了“00后”面对智能世界,使他们成为了“脸朝下的一代”。尽管这一代人受到“直升机父母”的百般呵护和溺爱,作者呼吁“00后”应该对未来充满希望,故选D。14them15well16a17in18questions19Another20When21strict22ask23part【解析】本文主要介绍了一些中学生的问题,专家对此提出了建议。14句意:一些学生很担心,因为他们的父母想要他们成为最好的。根据日常生活经验可知,学生的父母都希望他们成为最

    37、好的,结合成分分析可知,此空应填人称代词的宾格“them(他们)”作“want”的宾语。故填them。15句意:其他人与父母和同学等人相处不好。结合句意和“get on”可知,此处应用短语“get on well with sb.”,意为“与某人相处友好”。故填well。16句意:来自福建的14岁学生吉姆听不懂英语老师说的话。单数可数名词“student(学生)”前应填不定冠词表示“一”;因为“14(fourteen)”是以辅音音素开头的单词,所以此空应填不定冠词a。故填a。17句意:所以他英语学得不好。结合句意和“do well”可知,此处应用短语“do well in”,意为“擅长”。故填

    38、in。18句意:每当他的英语老师在课堂上问他一些问题时,他都会紧张得什么都答不上来。根据“. answer anything.”可知,吉姆需要回答,所以他的老师应是向他提了问题,因此此空应填“question(问题)”;因为空前有“some(一些)”,所以此空应填复数名词questions。故填questions。19句意:另一个学生,来自广州的玛丽害怕考试。第二段介绍了吉姆的情况,第三段介绍了玛丽的情况,这是另一个学生,所以此空应填“another(另一个)”,句首首字母a应大写。故填Another。20句意:当她看试卷时,她想不起怎么写。逗号前后为两个完整的句子,所以此空应填连词来连接这两

    39、个句子;“看试卷”和“想不起怎么写”几乎是同时发生的动作,所以此空应填连词“when(当时)”,句首首字母w应大写。故填When。21句意:但她不敢告诉父母这件事,因为她的父母对她很严格,总是要求她做到最好。根据“. and always ask her to do the best.”可知,玛丽的父母总是要求她做到最好,由此可知她的父母应该对她很严格,be strict with sb.“对某人严格”。故填strict。22句意:许多学生不喜欢寻求帮助。根据下一句“Some think it will be a shame if they go to ask teachers or classmates.”可知,有些学生认为去问老师或同学是一种耻辱,由此可知他们不喜欢寻求帮助,ask for help“寻求帮助”;根据“like to do sth.”可知,此空应填动词原形。故填ask。23句意:参加团体活动和运动。结合“Takein”和“group activities”可知,此处应填part,组成短语“take part in(参加)”,表达“参加团体活动”的意思。故填part。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:21 零零后新青年-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-769328.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(综合卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(综合卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(精练).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(精练).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(突破训练).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(突破训练).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(研优卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(研优卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(满分必刷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(满分必刷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(模拟题).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(模拟题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(最新).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(最新).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(新).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(新).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(实用).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(实用).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(完整版).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(完整版).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(夺分金卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(基础题).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(基础题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优b卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优b卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优a卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(培优a卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(名师推荐).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(典型题).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(典型题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(a卷).docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案(a卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案解析.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案解析.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案下载.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案下载.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案ab卷.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带答案ab卷.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带下载答案.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷带下载答案.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷审定版.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷审定版.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完美版.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完美版.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整答案.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整答案.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整版.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整版.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整参考答案.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整参考答案.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷完整.docx
  • 人教版小学一年级下册数学 期中测试卷学生专用.docx人教版小学一年级下册数学 期中测试卷学生专用.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1