75 比亚迪停止燃油车整车生产新能源汽车市场热销 2022年中考英语时文热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 75 比亚迪停止燃油车整车生产,新能源汽车市场热销 2022年中考英语时文热点话题题型专练 停止 燃油 整车 生产 新能源 汽车市场 热销 2022 年中 英语 时文 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、75 比亚迪停止燃油车整车生产,新能源汽车市场热销2022年中考英语时文热点话题题型专练一、阅读回答问题请阅读关于Mr Wakker的一篇文章,根据所提供的信息,用完整的句子回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整,并把答案写在答题卡指定的位置。On April 7, Wiebe Wakker made history by completing the longest trip in an electric (电动的) car. He drove from Amsterdam to Sydney.On March 15, 2016, Mr Wakker left Amsterdam on
2、 a trip. Hed worked hard to find help, and he finally had an electric car for the trip.He also had a website where people could keep in touch with him, and where he posted pictures and videos of the trip.It took him over three years to get to Sydney. When Mr Wakker left Amsterdam, 100 people helped
3、him. By the end, over 1,600 people helped him out.Mr Wakker spent about $300 on electricity and it means travelling by electric car is much cheaper than by car. It helped him save a lot of money. However, he met a problem on the way. The problem is that he needed to stop to find places to charge(给充电
4、) his car more often.Mr Wakker says the thing hell remember most from his trip is the kindness of all the people he met along the way. They offer him help, care and cheers.Mr Wakker is now planning his journey to China next year. He believes that he will have a magic and enjoyable journey in this ea
5、stern country.1When did Mr Wakker leave Amsterdam on a trip?_2How did Mr Wakker travel from Amsterdam to Sydney?_3Where did Mr Wakker post pictures and videos of the trip?_4How long did it take Mr Wakker to get to Sydney?_5What will Mr Wakker remember most from the trip?_【答案】1He left Amsterdam on a
6、trip on March 15, 2016.2He traveled from Amsterdam to Sydney by an electric car.3He posted pictures and videos of the trip on a website.4It took him over three years to get to Sydney.5He will remember most from his trip is the kindness of all the people he met along the way.【短文分析】文章讲述了Mr Wakker完成了有史
7、以来最长的电动车旅程,创造了历史,在他的旅程中的他的感受以及收获以及他对下一年的旅行计划等。【答案解析】【第1题】根据“On March 15, 2016, Mr Wakker left Amsterdam on a trip.”可知,Mr Wakker在2016年三月15日离开阿姆斯特丹去旅行,故填He left Amsterdam on a trip on March 15, 2016.【第2题】根据“he finally had an electric car for the trip.It took him over three years to get to Sydney.”可知,他
8、是驾驶一辆电动汽车从阿姆斯特丹到悉尼的,故填He travel from Amsterdam to Sydney by an electric car.【第3题】根据“He also had a website where people could keep in touch with him, and where he posted pictures and videos of the trip.”可知,他在一个网站上发布旅行的照片和视频,故填He posted pictures and videos of the trip on a website.【第4题】根据“It took him
9、over three years to get to Sydney.”可知,他花了三年多的时间到达悉尼,故填It took him over three years to get to Sydney.【第5题】根据“Mr Wakker says the thing hell remember most from his trip is the kindness of all the people he met along the way.”可知,他此行最难忘的是沿途遇到的所有人的友善,故填He will remember most from his trip is the kindness o
10、f all the people he met along the way.二、多任务混合阅读Would you like to have an electric car? Do you know this kind of quiet and clean cars run on electricity (电)?In the future, more and more people will have cars, so the cars will be in great need. But the oil wont keep up with the number of cars on the r
11、oads. So the price of oil will go up.Electric cars arent perfect just yet. It can take eight hours to charge (充电) a car for only 100 miles of driving. How far that car travels depends on the weather and traffic.Price is a problem, too. Electric cars cost much. The good news is that electriccar techn
12、ology (技术) is getting better. As it does, the prices of this kind of cars are going down.To charge the car, the US Department of Energy is paying for at least 10, 000 charging stations around the country. And it will cost about three dollars for each charge. Now car-makers are looking for other ways
13、 to make the car cheaper. Then more people will use electric cars, and we have a clean and nice world in the future. 1题完成句子;2、3题简略回答问题;4题找出并写下第四段的主题句;5题将文中画线句子译成汉语。1How far the electric car travels depends on _.2How long does it take to charge an electric car for only 100 miles of driving?_.3How muc
14、h should people pay for each charge?_.4_.5_.【答案】1the weather and traffic2Eight hours3About three dollars4Price is a problem (, too)5现在,汽车制造商们正在寻找其他使电动车更便宜的方式。【短文分析】短文主要介绍了新型的安静又清洁的电动汽车。【答案解析】【第1题】根据“How far that car travels depends on the weather and traffic.”,可知车能开多远取决于天气和交通状况,故填the weather and tra
15、ffic。【第2题】根据“It can take eight hours to charge a car for only 100 miles of driving.”,可知一辆充电的汽车需要8个小时才能行驶100英里,故填Eight hours。【第3题】 根据“And it will cost about three dollars for each charge.”,可知每次收费大约3美元,故填About three dollars。【第4题】 根据“Electric cars cost much. The good news is that electric-car technolog
16、y (技术) is getting better. As it does, the prices of this kind of cars are going down.”电动汽车很贵。好消息是,电动汽车技术正变得越来越好。与此同时,这类汽车的价格正在下降。可知都是围绕第一句 “Price is a problem, too.”展开讨论的,故填Price is a problem (, too)。【第5题】car-makers“汽车制造商”;look for “寻找”;other ways“其他方式”;make +adj.“让怎样”;cheaper“更便宜的”;时态为现在进行时(be+v.in
17、g),故填:现在,汽车制造商们正在寻找其他使电动车更便宜的方式。三、短文首字母填空根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。As the 2022 Beijing Winter Olympics is around the corner, China has repeated its determination (决心) to host a “Green Olympics” and is preparing to k_1_ that promise.Beijing will r_2_ venues (场地) from the 2008 Olympics for th
18、e 2022 Winter Games. Among these, the National Aquatic Center or “Water Cube”known as the “Ice Cube” for the upcoming Winter Gameswill host curling (冰壶) events, and the National Indoor Stadium will host ice hockey. Opening and closing ceremonies will o_3_ again take place at the Beijing National Sta
19、dium, or Birds Nest.The 2022 Winter Olympics will be the first Games in history to totally power all venues with clean e_4_ from renewable sources. Solar and wind power will be produced in the Zhangbei area of Hebei province.For the first time in the history of the Olympic Games, Beijing will use ca
20、rbon dioxide (二氧化碳) to make ice. It is an environmentally friendly w_5_ in ice-making. At the same time it will produce a lot of heat which can be used to warm up water. Sportspersons can use the h_6_ water to take a shower. The new ice-making t_7_ will also save electricity.All venues can be reache
21、d by green public transportation. Spectators (观众) at the 2022 Winter Olympics will be encouraged to t_8_ by public transport across the three competition areasdowntown Beijing, its suburban Yanqing district and co-host Zhangjiakou in Hebei province. The three areas are c_9_ by an electric-powered hi
22、gh-speed railway.The Beijing Winter Olympics Village is a green village. The b_10_ are mainly made of steel (钢), which makes it easy to rebuild them after the Games. After the Games, the village will be turned into public rental housing.【答案】1(k)eep 2(r)euse 3(o)nce 4(e)nergy 5(w)ay6(h)ot 7(t)echnolo
23、gy 8(t)ravel 9(c)onnected 10(b)uildings 【短文分析】本文主要介绍了中国如何让北京冬奥会成为一次“绿色奥运”。【答案解析】【第1题】句意:中国重申了举办“绿色奥运”的决心,并准备兑现这一承诺。keep the promise“信守诺言,履行承诺”,固定短语,此处指履行举办“绿色奥运”的承诺;prepare to do sth.“准备做某事”,因此keep用原形。故填(k)eep。【第2题】句意:北京将把2008年奥运会的场馆重新用于2022年冬季奥运会。空处应填一动词,作谓语,根据“.venues from the 2008 Olympics for th
24、e 2022 Winter Games.”以及首字母可知,2008年的场地会被重新使用,reuse“重复利用”符合语境;助动词will后接动词原形。故填(r)euse。【第3题】句意:开幕式和闭幕式将再次在北京国家体育场“鸟巢”举行。once again“再一次”,固定短语,符合语境。故填(o)nce。【第4题】句意:2022年冬奥会将是历史上第一届完全利用可再生能源为所有场馆提供清洁能源的奥运会。形容词“clean干净的”后接名词,根据“Solar and wind power”以及首字母可知,太阳能和风能都属于清洁能源,energy表示“能源”,不可数名词。故填(e)nergy。【第5题】
25、句意:这是一种环保的制冰方法。根据“Beijing will use carbon dioxide to make ice”可知,这是一种制冰的方法,结合所给首字母,way“方法”符合语境;不定冠词“an”修饰可数名词单数。故填(w)ay。【第6题】句意:运动员可以用这些热水洗澡。名词“water”前应填一形容词作定语,根据“.to warm up water.”可知,水被加热后成为热水,结合所给首字母,hot“热的”符合语境。故填(h)ot。【第7题】句意:这一新的制冰技术也将节约电力。空处缺少名词作主语,根据“Beijing will use carbon dioxide to make
26、ice”以及首字母可知,这是一种新的制冰技术,technology表示“技术”,可数名词,由语境可知,用单数即可。故填(t)echnology。【第8题】句意:2022年冬奥会的观众将被鼓励乘坐公共交通工具穿越三个比赛区域。be encouraged to do sth.“被鼓励做某事”,因此空处应填一动词原形;根据“by public transport across the three competition areas”可知,此处表示在三个赛区穿行,结合所给首字母,travel“旅行,行进”符合语境。故填(t)ravel。【第9题】句意:这三个区域由一条电力高速铁路连接起来。根据“.by
27、 an electric-powered high-speed railway.”可知,高速铁路连接这三个区域,connect表示“连接”,作谓语;句子主语和谓语构成被动关系,are后用过去分词connected。故填(c)onnected。【第10题】句意:这些建筑主要由钢材制成,因此在奥运会结束后很容易重建。定冠词“The”后接名词,作主语,根据“easy to rebuild”以及首字母可知,空处指的是“building建筑物”;谓语是are,building变为复数buildings。故填(b)uildings。四、阅读理解第1篇Electric cars are cars that
28、use electricity for power. They have an electric motor which is powered by batteries or a fuel cell.There are different kinds of electric cars. Plug-in hybrids use both fossil fuel and battery. The battery of plug-in hybrids can be recharged (充电). The second kind of electric cars is battery electric
29、 cars. It does not use any fuel. However, people can still drive it because it runs only on electricity. Another kind of electric cars are hydrogen (氢气) fuel cars. The power of it comes from hydrogen gas. When people are driving the cars, the hydrogen gas will help the battery make electricity.Elect
30、ric cars produce less pollution than the most efficient conventional (传统的) cars.In other words, they are greener and more useful for protecting environment. Now more and more people are interested in electric cars. However, electric cars are not cheap, and sometimes you would even spend more money b
31、uying electric cars. Therefore, governments in some cities like Dongguan, Shenzhen and Guangzhou have taken action to encourage people to buy electric cars by giving them money in other ways.With electric cars becoming more and more popular, hopefully the environment will be greatly improved.1Which
32、of the following do electric cars use for power?ASolar power.BWind.CWater.DElectricity.2What kind of cars uses both fossil fuel and battery?AHydrogen fuel cars.BPlug-in hybrids.CBattery electric cars.DFossil fuel cars.3Why do governments encourage people to buy electric cars?AThere are too many elec
33、tric cars on sale.BElectric cars are good for the environment.CThey want to get more money from people.DThe conventional cars are much more expensive.4What can we infer from the passage?AHydrogen can help all kinds of cars make electricity.BElectric cars can solve all the environmental problems.CMor
34、e and more people will buy electric cars in the future.DPeople dont want to buy electric cars because of the price.5What is the best title of the passage?AElectric cars.BFossil fuel cars.CCars and environment.DCars and recharging.【答案】1-5DBBCA【短文分析】本文是一篇说明文,主要介绍了电动汽车的类型和优点。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“Electri
35、c cars are cars that use electricity for power. They have an electric motor which is powered by batteries or a fuel cell.”可知,电动汽车是以电为动力的汽车,有一个由电池或燃料电池供电的电动机。故选D。【第2题】细节理解题。根据“Plug-in hybrids use both fossil fuel and battery.”可知,插电式混合动力车既使用化石燃料又使用电池。故选B。【第3题】推理判断题。根据“In other words, they are greener
36、and more useful for protecting environment.”可知,政府鼓励人们购买电动汽车是因为电动汽车对环境有益。故选B。【第4题】推理判断题。根据“Now more and more people are interested in electric cars.”和“With electric cars becoming more and more popular”可推测出,未来会有更多的人购买电动汽车,故选C。【第5题】最佳标题题。本文主要介绍了电动汽车的类型和优点。故选A。第2篇Weve been driving around in gaspowered c
37、ars for over 100 years. Once we run out of all the oil from the Earth, we cant make more. Is it time for a change?BiofuelOne simple way to use less gas is to fill up with biofuel, a fuel (燃料) made from plants. Biofuels can be brewed (酿制) from corn, wheat stems or other plant waste. Even old cooking
38、oil can be turned into diesel, a fuel used in trucks. Most cars cant nun only on biofuel, so its mixed with gasoline (汽油). But every little bit helps! Go electricAn electric car has an electric motor that runs on batteries, which come in a big pack. Instead of filling up the tank, an electric car ow
39、ner plugs (插) it into an outlet to recharge (充电). What happens when the batteries nun down? You need to find somewhere to plug in. It can take anywhere from 30 minutes to 8 hours to recharge an electric car. Thats not as handy as a quick stop at a gas station.Hybrid ( gas + electric)A hybrid car has
40、 two engines one uses gas and the other uses electricity. For short trips, it turns on batteries like anelectric car. But if the batteries are low, the car can change to the gas engine. This can, be a good choice for people who are worried about the batteries running out halfway through a trip. But
41、when the car burns gas, it still gives off waste gases like a regular car.Solar powerCould we use the sun to power cars? Some car companies are working on it. A solar car has an electric motor that nuns on batteries. But instead of being plugged in, the batteries are recharged by the solar panels (太
42、阳能板) on the cars roof and body. To charge up, you just need to park the car in the sun! But making solar panels and batteries that are powerful enough to move a car is very expensive. It might take a good bit of time before solar cars are available (可利用的) to the general public.1What is biofuel made
43、from? ABCD2What does the underlined word “handy” mean in Chinese?A方便的B耗时的C时尚的D便宜的3What is the problem with a hybrid car?AIt can only be used for short trips.BIt is difficult to repair (修理) a broken hybrid car.CIt still produces harmful gases when burning gasoline.DIt is not easy to change from the e
44、lectric engine to the gas one.4What can we learn about the solar cars from the passage?AThey cannot only run on solar power.BThey need to be plugged in for recharging.CThey are too heavy for the batteries to run.DThey are too expensive for common people to afford now.5What does the passage mainly ta
45、lk about?AWays to replace gasoline.BQualities of different vehicles.CSuggestions on reducing air pollution.DDisadvantages of different kinds of energy.【答案】1-5DACDA【短文分析】本文是一篇说明文。主要讲述了有哪些能源可以代替汽油。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“Biofuels can be brewed (酿制) from corn, wheat stems or other plant waste.”可知,生物燃料可以从玉米
46、、小麦茎或其他植物废料中酿造,结合图片可知,D符合句意。故选D。【第2题】词句猜测题。根据“It can take anywhere from 30 minutes to 8 hours to recharge an electric car. Thats not as handy as a quick stop at a gas station.”可知,充一次电需要半小时到8小时,可见十分不方便,因此“handy”意为“方便的”。故选A。【第3题】细节理解题。根据“But when the car burns gas, it still gives off waste gases like
47、a regular car.”可知,当汽车燃烧汽油时,它仍然像普通汽车一样释放废气。故选C。【第4题】细节理解题。根据“But making solar panels and batteries that are powerful enough to move a car is very expensive.”可知,制造足够强大的太阳能电池板和电池来驱动一辆汽车是非常昂贵的。故选D。【第5题】主旨大意题。通断全文可知,主要讲述了有哪些能源可以代替汽油。故选A。第3篇While history has shown that the economic development is sometime
48、s achieved at the cost of environmental damage, Shenzhen is trying to tell a different story.Shenzhen has been developing quickly in recent years. At the same time, the citys air quality has kept improving. In 2019, the average concentration (浓度) of PM2.5 was 24 g/m3, the lowest level since the moni
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-777148.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
山东省德州市2019-2020学年高二上学期期末考试物理试题 PDF版含答案.pdf
