Unit 1 单元读后续写专项练习-2022-2023学年高二英语选择性必修第一册单元重难点易错题精练(人教版2019).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- Unit 单元读后续写专项练习-2022-2023学年高二英语选择性必修第一册单元重难点易错题精练人教版2019 单元
- 资源描述:
-
1、Unit 1单元读后续写专项练习(名校最新真题)1(2022全国高二课时练习)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Karie double -checked the words on her spelling test. If she got 100 percent today, shed win her class First-Quarter Spelling Challenge and a brand new dictionary. Plus, Ms. McCormack had promised to do a handstand if anyone
2、 got a perfect score.Three more words to go. N-i-c-e-l-y. Q-u-i-c-k-l-y. H-o-n-e-s-t-y. Wait! Shed spelled honesty, not honestly. She hurriedly erased the t-y and wrote l-y before handing in her paper.Ms. McCormack graded the test papers at the break. Meanwhile, Karie sat restlessly in her seat with
3、 her fingers crossed. Then,Ms. McCormack walked to the front of the room and cleared her throat. As if she were an Olympic gymnast, Ms. McCormacks feet flipped in to the air.“Congratulations, Karie! You did it!” she announced while upside down.The whole class burst into applause! Ms. McCormack right
4、ed herself and presented Karie with her prize. Karie grinned as she read the label on the box :To Karie Carter, for her perfect first-quarter score in spelling.“Everything OK?” Mom asked as Karie burst through the front door after school. Karie didnt answer. As if by magic, she took out her spelling
5、 test paper and prize and showed them to her mother. Mom hugged her, asking her to put the test paper on the fridge so that Dad could see it when he got home.Karie took another look at the test paper before putting it on the fridge. Her hands stopped in the mid air. She just couldnt believe her own
6、eyes. Honestly?YES! H-O-N-E-S-L-Y!Mom sensed something unusual and asked why. Karie stuffed the test paper into her backpack and explained that she was just too excited. Mom brought her some tea. Yes, a “t” was exactly what she needed.After drinking a little, Karie plodded down the hall, lost in tho
7、ught. How could she tell the class she hadnt earned the prize after all? That Ms. McCormack did the handstand for nothing?注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Para l: Later Dad came in with excitement._Para 2: The next morning, Karie went to school earlier than usual._【答案】Para l:Later Dad cam
8、e in with excitement. “Wheres your spelling test, Karie?” Dad asked eagerly. Karie looked away from her father. Anyhow, she reluctantly went to her room and pulled out the test paper. Dad fixed his eyes on the paper, a pleasant smile lifting the corner of his mouth. “Im proud of you, sweetie. We nee
9、d to celebrate it tonight.” Karie pretended to be smiling all the time. Meanwhile a sense of guilt rose inside her. Feeling she didnt deserve the prize, she had a sleepless night for the first time in her life.Para 2:The next morning, Karie went to school earlier than usual. Ms. McCormack was unlock
10、ing the classroom. “Youre an early bird.” Ms. McCormack said. Karies hands trembled. She handed her teacher the spelling paper and the dictionary. “I cant keep this. I misspelled honestly and you didnt catch it.” For a moment, Ms. McCormack stood quietly reading the label on the dictionary. Then pic
11、king up her pen, she crossed out the word “perfect” and wrote “honest” before returning the dictionary to Karie. “Keep this. But for honesty.”【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Karie在拼写测试中取得了完美的成绩,结果她回到家才发现,自己“诚实”的单词拼写错了,但是老师没有发现。Karie陷入了沉思,不知道要不要告诉老师。不过最终第二天Karie还是去学校告诉了老师这个错误。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“后来,爸爸兴奋地走了进来。”可知,第
12、一段可描写Karie告知父亲自己的成绩,以及Karie内心的感受。由第二段首句内容“第二天早上,Karie比平时更早去了学校。”可知,第二段可描写Karie如何告知老师这个试卷上的错误的,以及老师得知真相后的做法。2.续写线索:Karie给父亲看试卷Karie假装开心Karie感到内疚Karie告诉老师这个错误老师肯定了Karie的诚实。3.词汇激活行为类举动:pull out / hand/ pick up/take out看:look away from / fixe ones eyes on/look at去往:go to/come in/get in情绪类不情愿:reluctantly
13、/unwillingly安静:quietly /in silence【点睛】高分句型1Feeling she didnt deserve the prize, she had a sleepless night for the first time in her life.(运用现在分词作状语)高分句型2Then picking up her pen, she crossed out the word perfect and wrote honest before returning the dictionary to Karie.(运用动名词作宾语)2(2022江苏连云港高中高二期中)阅读下
14、面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。YoghurtIt was a rough week. The price of oil skyrocketed as the temperature dropped sharply in Maine. I had missed three days of wok so my paycheck was going to be lower than normal. I was stresses, to say the least. I shopped strategically, looking for every possib
15、le way to cut pennies so I could buy groceries and keep the house warm.My eight-year-old son didnt understand when I told him we were struggling that week. He wanted a special kind of yoghurt, but I didnt have the extra three dollars to buy it for him. It was the kind of yoghurt with a cartoon kid r
16、iding a skateboard on the front of the box, and a mere two spoonfuls in each cup. It was the kind of product that wastes a parents money and makes me hate advertising.I felt guilty as a parent when those big eyes looked at me with confusion, as if to say, “Its just yoghurt. Whats the big deal?” So I
17、 found a way. I put something back as single mothers often do. He got his yoghurt.On the way driving back from the grocery store, I noticed a homeless man holding a sign by the side of the road. My heart hurt, and I tried not to look at him. I watched people stay away from him on the street and walk
18、 by without even meeting his eyes. My son didnt seem to care much, either. I looked at the man closely then bare hands grasping a piece of cardboard, snot(鼻涕) frozen to his face, a worn-out jacket. And there I was struggling because I had to buy oil and groceries, But I decided to help. I pulled ove
19、r to the man and handed him a five-dollar bill.注意:续写词数应为150左右。Paragraph 1:Seeing this, my son became confused and surprised._Then, my son performed an act that most adults wouldnt have done._【答案】Seeing this, my son became confused and surprised. “Mum, why are you so generous to this stranger while s
20、o mean to me when I asked for a yoghurt?” I explained that if we were blind to the poor mans situation he would be freezing. He didnt have a home or food to eat after all. We could spare five dollars even if we were financially stressed. Finally, my son nodded and fixed his eyes on his yoghurt.Then,
21、 my son performed an act that most adults wouldnt have done. He took his yoghurt and handed it to the man outside his window. Even if it was just a matter of a few spoons of yoghurt, it was all he had, and he gave it to someone who needed it more than he wanted it. He showed me that I was doing well
22、 as a mother. There are always blessings to count if we open our eyes, and always have the opportunity to be a blessing for someone else.【分析】这是一篇读后续写。文章以人物为线索展开,讲述了作为单身母亲的作者,有一个八岁的儿子。有一周,天气骤降,油价上涨,作者和儿子生活拮据,作者想尽办法降低消费,而儿子却想要喝一种作者看来是浪费钱的酸奶。看着儿子渴望的眼神,作者改变了计划给他买了酸奶。但是在回家路上,作者发现路边有一位更加需要帮助的老人。【详解】1.段落续写
23、:由第一段首句内容“儿子看到这一幕,既困惑又惊讶。”可知,第一段可描写儿子感到困惑后会问作者,为什么自己很困难还要帮助别人,以及作者是如何回答孩子的。由第二段首句内容“然后,我儿子做了一件大多数成年人都不会做的事。”可知,第二段可描写受妈妈的启发,孩子也帮助了别人。2.续写线索:经济拮据降低开支孩子要酸奶-妈妈不情愿地买酸奶妈妈帮助穷人孩子帮助穷人3.词汇激活行为类 看见:see/ notice/ observe/ watch/ spot给予:spare/ share/ hand out情绪类慷慨:generous/ bighearted/ kind【点睛】高分句型1.We could spa
24、re five dollars even if we were financially stressed. (even if引导的让步状语从句)高分句型2. He showed me that I was doing well as a mother. (that引导宾语从句)3(2022山东泰安市基础教育教学研究室高二期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Grandpas Old ChairIt was the annual cleaning day for the family. John and his mom were busy cleanin
25、g the house. They cleaned upstairs, downstairs, inside and outside until everything was spotless. Exhausted, they sank into the couch. Just then, Johns mom noticed an old chair that was faded and worn. That chair was for Johns grandpa, who had lived with them since Johns grandma had died.“John, come
26、 and help me.” Johns mom sprang to her feet. “Well take the chair to the curb (路边). The garbage truck is picking up on our block tomorrow.”As they attempted to move the chair, Johns grandpa made his way through the door. Seeing what was happening, he quickly tried to stop them. “No!” he protested. “
27、You cant take my chair.”“But its so old.” Johns mom argued. “Well buy you a new one.”“No,” he persisted, trying to push his chair back into place.Johns mom finally let go of the chair and left the room. With a sigh of relief, the old man sank into his chair and closed his eyes.“Grandpa, why wont you
28、 let us get rid of the chair?” John asked.“You dont understand, John.” His grandpa shook his head and said, “I sat in this chair with your grandma right here when I asked her to marry me. And I sat in this chair the night your father was born. Many years later,” Grandpas voice broke, “I sat in this
29、chair when the doctor called and told me that your grandma was ill. I was lost without her, but the chair gave me comfort and warmth.” The old mans sadness seemed to grow as he recalled that fateful day.“I understand now.” John looked at his grandpa and said, “This is not just any old chair. It is m
30、ore like a friend.”“Yes,” he nodded. “Weve gone through a lot together.”However, that night, when John and his grandpa were asleep, Johns mom and dad carried the chair outside. It was a starless night. Snow fell silently from the black sky and covered Grandpas chair in a blanket of white.注意:1.续写词数应为
31、150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:The next morning, John was woken by the garbage truck pulling up to the house._Paragraph 2:Hearing this, Johns mom looked at his grandpa and slowly walked towards him._【答案】Paragraph 1:The next morning, John was woken by the garbage truck pulling up to the house.
32、 He run downstairs and saw his grandpa looking outside through the window, tears rolling down his cheeks. The chair stood at the curb on the street, covered in snow. “Wait! Dont take that chair,” he shouted. John then ran back inside and said, “Mom, you cant throw out grandpas chair. It has been wit
33、h him for decades and is like a loyal friend that has witnessed the most important moments in his life!”Paragraph 2: Hearing this, Johns mom looked at his grandpa and slowly walked towards him. She handed grandpa a tissue and said, “Im sorry I just didnt realize how much it meant to you. John and I
34、will bring your chair back.” They took the chair back inside. They placed it next to the fireplace so it could dry. Johns mom stepped back, as if seeing the chair for the very first time. “Mm. I guess it does give the room a certain touch of character,” she mused. John and his grandpa wholeheartedly
35、 agreed that the living room would be rather dull without this old chair.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了约翰妈妈在家里一年一度的清洁日打扫时,要把约翰爷爷的旧椅子扔掉,但旧椅子对爷爷来说意义非凡,爷爷不允许扔掉椅子,但那天晚上约翰的父母把爷爷的旧椅子放到了房屋外面,等第二天垃圾车把旧椅子带走,约翰发现后及时阻止,保住了那把具有特殊价值的椅子。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“第二天早上,约翰被停在房子旁边的垃圾车吵醒了。”可知,第一段可描写约翰发现爷爷的旧椅子将要被垃圾车带走,他赶紧阻止,向妈妈说明原因。由第二
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-779987.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高中新教材数学人教A版(2019)课件 必修第二册 第6章 6-4-3 第3课时 习题课——余弦定理和正弦定理的综合应用.ppt
