《二轮参考》高优指导2016高三英语二轮复习专题能力训练十三 阅读理解(四) WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 二轮参考 二轮参考高优指导2016高三英语二轮复习专题能力训练十三 阅读理解四 WORD版含解析 二轮 参考 指导 2016 英语 复习 专题 能力 训练 十三 阅读 理解 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、专题能力训练十三阅读理解(四)能力升级训练第39页A(2014北京东城第二学期综合练习)It was a dangerous period for Nancy where her own fortunes were concerned.She had to rely on freelance(自由撰稿) work for six months after Quality Weekly Magazine folded.The regular salary cheque had always seemed very small,but now it was like lost riches.She
2、 sent many articles to other magazines.Sometimes she struck it lucky and got a task.She once wrote a short article of a politician who appreciated her fair-minded approach and gave her some secret information.Her article was noticed by an editor in search of something sharp and fresh.And Nancy was g
3、etting a name for sharp comment.In this trade,she saw,you didnt need so much to be up to date with things as ahead of them,lying in wait for circumstance,ready to jump.Then one day she walked into the offices of National Daily.It had taken her article and its editor had looked kindly upon her.Having
4、 handed over a piece on the latest educational theories shed written,she fell into conversation with a woman she had known before.She learned that one of the papers regular columnists(专栏作家) had quitted the job.So Nancy made the necessary phone call to apply for the job.And then,the phone call came.S
5、hed have a weekly column with her photograph next to it.Thered be a salary cheque,and perhaps fame and success to follow that.She realized that the job presented her with a wonderful opportunity.Later,when she was alone,Nancy thought that her appointment had probably been a piece of good fortune.How
6、ever,she refused to allow the word “luck”.She must have got the job because she was good and experienced.What she never knew was that in fact the editor had been at the point of offering the column to another writer,Alex.When he was about to pick up the phone to call Alex,the colleague he most disli
7、ked walked into his office,and spoke with satisfaction of the possibility of closer association with this old friend of his.As soon as the colleague was out of the room,he reached for the phone,and rang Nancy.【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了National Daily的专栏作家南希的职场经历。南希原来工作的Quality Weekly Magazine杂志社倒闭后,南希一直靠
8、自由撰稿工作来维持生计,失业后她意识到机会的重要性。在一次偶然中,她得到了National Daily的专栏作家离职的消息,随即抓住了这一时机,求职成功。1.Why did Nancy spend a dangerous period?A.Because freelance work was difficult to do.B.Because she reported some secret information.C.Because her regular salary cheque was too small.D.Because she lost the job in Quality We
9、ekly Magazine.答案:D解析:细节理解题。根据第一段第二、三句 “She had to rely on freelance(自由撰稿) work.but now it was like lost riches.” 可知,由于南希所在的Quality Weekly Magazine倒闭了,她不得不靠自由撰稿工作来维持生计。她因此生活拮据,度过了一段危险时光。故D项正确。2.Nancy thought the secret of success as a journalist was to .A.make positive commentsB.wait and grasp the ch
10、anceC.get along well with editorsD.keep up with the latest information答案:B解析:细节理解题。根据第一段最后一句 “.she saw,you didnt need so much to be up to date with things as ahead of them,lying in wait for circumstance,ready to jump.” 可知,南希认为,等待和抓住机会是成功的关键。故B项正确。3.In the last paragraph,the underlined part “this old
11、 friend of his” refers to .A.the colleagueB.the editorC.AlexD.Nancy答案:C解析:词义猜测题。根据最后一段可知,杂志主编原本想打电话给艾力克斯,但他最讨厌的一个同事可能和艾力克斯联系密切,所以他打给了南希。由此可推知,画线部分指艾力克斯。故C项正确。4.What can we infer from the passage?A.The new job presented Nancy with pressure.B.Nancy got the job in National Daily by chance.C.Regular col
12、umnists are better than freelance writers.D.Working hard is the key to gaining popularity for a writer.答案:B解析:推理判断题。根据第二段最后两句 “She learned that one of the papers regular columnists(专栏作家) had quitted the job.So Nancy made the necessary phone call to apply for the job.” 以及第三段最后一句 “She realized that th
13、e job presented her with a wonderful opportunity.” 可知,一次偶然的机会南希得知National Daily的一名专栏作家离职,她随即抓住了这一机会求职;根据最后一段可知,主编本想用艾力克斯,但因其同事的原因才用了南希。由此可判断,南希是偶然得到机会在National Daily工作的。故B项正确。B(2014郑州第二次质量预测)Facebook(脸谱网) friends cannot replace the real thing,say psychologists.People are happier and laugh 50% more w
14、hen they talk face to face with friends or via webcam(web camera) than when they use social networking sites,a study has found.Dr.Roberts,a famous lecturer at the University of Chester,said such websites dont appear to help people make true friendships.Based on two questionnaires(调查表),he found there
15、 was no link between Facebook use and people with larger groups of friends.Dr.Roberts,whose work will be presented at the British Psychological Society Annual Conference in Harrogate,said,“The bottom line is that our relationships are not dependent on the quantity of our communication.They depend on
16、 quality,and even Skype(网络电话) is better at increasing the quality of our communication than time spent on Facebook.”Even talking on the phone or texting does not make people feel as good as sharing a smile,the research says.The studies suggest quality,not quantity,of communication is the most import
17、ant for keeping friends for life.People find the most satisfying relationships come from a small number of close friends,with an outer “ring” of 10 significant others.With these people,it doesnt matter what type of social media you use for communication.But people who want to “contact the world at l
18、arge” using Facebook can be disappointed,because they spread themselves too thinly,claim researchers.In a third study,Dr.Roberts asked people to communicate with friends face to face or via Skype and keep a 14-day diary.This was compared with communicating via phone,text messages or social networkin
19、g sites.People communicating face to face or on Skype were 50% more likely to laugh,and they rated themselves as significantly happier.【语篇导读】这是一篇议论文。心理学家指出,社交网站并不能让我们得到真正的友情。研究表明,人们与朋友当面交流或者使用Skype等方式比在脸谱网等社交网站上交流更快乐。5.Dr.Robertss finding that there was no connection between Facebook use and people
20、with many friends was .A.based on questionnairesB.based on conversationsC.through instant messagesD.through social media答案:A解析:细节理解题。第三段中说罗伯茨博士的研究 “Based on two questionnaires(调查表)”,因此选A项。6.What is the main idea of the fourth paragraph?A.Most people contact each other online.B.Keeping a friend for l
21、ife is not easy.C.The quality of communication is the most important for keeping friends for life.D.Skype is better at understanding us than Facebook.答案:C解析:句意猜测题。第四段的最后一句是该段的中心句,即交朋友最重要的是交流的质量而不是数量,因此选C项。7.What does the underlined part in the fifth paragraph probably suggest?A.They are too excited
22、to express themselves.B.They limit their social circle to a small range.C.They spread their information at a low speed.D.They lack information to introduce themselves.答案:B解析:推理判断题。根据画线部分所在句的转折连词 “But” 及 “disappointed” 可知,画线部分的语境与前面的 “contact the world at large” 相反,因此其含义应是B项,他们把自己的社交圈局限在一个很小的范围内。8.Wh
23、at is Dr.Robertss attitude towards the use of Facebook?A.Positive.B.Casual.C.Responsible.D.Unsupportive.答案:D解析:推理判断题。文章第一句就说,脸谱网上的朋友不能替代真正的朋友;再根据第三段中的 “such websites dont appear to help people make true friendships” 可知,罗伯茨博士对使用脸谱网是不支持的,故选D项。C(2014安徽安庆二模)Jenny was a pretty five-year-old girl.One day
24、when she and her mother were checking out at the grocery store,Jenny saw a plastic pearl(珍珠) necklace priced at $2.50.Her mother bought the necklace for her on condition that she had to do some housework to pay it off.Jenny agreed.She worked very hard every day,and soon Jenny paid off the necklace.J
25、enny loved it so much that she wore it everywhere except when she was in the shower.Her mother had told her it would turn her neck green!Jenny had a very loving daddy.When Jenny went to bed,he would read Jenny her favorite story.One night when he finished the story,he said,“Jenny,could you give me y
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-787284.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
