分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 16

类型江苏省扬州中学2022-2023学年高三英语上学期10月月考试卷(PDF版含解析).pdf

  • 上传人:a****
  • 文档编号:788035
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:PDF
  • 页数:16
  • 大小:1,006.68KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 扬州 中学 2022 2023 学年 英语 上学 10 月月 考试卷 PDF 解析
    资源描述:

    1、1 江苏省扬州中学 20222023 学年高三第一学期月考 英语试卷 2022.10.(考试时间:120 分钟 满分:150 分)第一部分:听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How long has the man run in his old running shoes?A.300 miles.B.400 miles.C.500 miles.2.Why d

    2、oes the man think the woman should join him?A.He thinks she will have more fun.B.He wants to meet her roommate.C.He thinks its safer to go in a large group.3.Who are the speakers?A.Teacher and student.B.Boss and employee.C.Salesperson and client.4.What does the man say about his neighbor?A.He is hum

    3、orous.B.He is not handsome.C.He is very successful.5.What makes the man appreciate his dog?A.The dog protects his house.B.The dog is easy to take care of.C.The dog helps him get exercise.第二节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,

    4、每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.What are the speakers mainly discussing?A.Smoking.B.Building styles.C.The use of balconies.7.What will the speakers do tonight?A.Cook together.B.Go out.C.Dance on the balcony.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8.Why do colleges require the SAT?A.To compa

    5、re students easily.B.To see if their schools are good.C.To see if students are fluent in English.9.What does the woman recommend?2 A.Taking several classes.B.Taking each test once for practice.C.Buying some books to prepare for the tests.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10.How did the man lose weight?A.By avo

    6、iding meat.B.By eating big salads for dinner.C.By eating enough vegetables at each meal.11.For which meal does the man have mushrooms?A.Breakfast.B.Lunch.C.Dinner.12.What does the woman think about the mans diet?A.It sounds difficult to stick to.B.He should give up junk food.C.He eats an unhealthy a

    7、mount of vegetables.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13.How many children do the speakers have?A.Two.B.Three.C.Four.14.What does the woman like about the kitchen?A.Its bright.B.Its big.C.It looks modern.15.What is the woman concerned about?A.The size of the house.B.The price of the house.C.The location of the

    8、 house.16.What did the man suggest at last?A.Buying this house.B.Living in another community.C.Keeping the old job.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.Which is among“The Big Three”sports in America?A.Volleyball.B.Soccer.C.Baseball.18.How many people play soccer in the United States,according to the speaker?A

    9、.Over 100 million people.B.About 25 million people.C.About 20%of the total population.19.Why do most parents want their children to play soccer?A.It is very safe.B.It starts at an older age.C.It is easier to learn than football.20.What can we learn about the culture of youth soccer?A.It is getting v

    10、ery competitive.B.It is being changed by money.C.It puts more importance on teamwork.3 第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,共 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。ADo flying cars only exist in dreams of a far-off future?Well,the future may be closer than you think.Lets take a look at some

    11、 modes of transport that we could be using in the future.Flying taxiSlovakian engineering company AeroMobil has designed the worlds first 4-seater flying taxi.AeroMobils AM Next is a hybrid half supercar,half lightweight aircraft.Its able to transform between the two modes of transport in fewer than

    12、 3 minutes as its wings move into the appropriate positions.It is expected to be released in 2027 and will be able to fly a distance of up to 500 miles(about 800 kilometers)between major cities.Gyroscopic transportGyroscopic transport is a revolutionary new mode of transport that is being planned.It

    13、 is the use of large pods supported by flexible legs that transport passengers over existing roads.These legs can adjust their length according to traffic demands and to allow passengers to board.One of the best elements of this mode of transport is that it can operate over existing infrastructure.H

    14、yperloopHyperloop has created a lot of excitement recently and received backing from many influential people in the tech world.Elon Musk,CEO of Space X,is one of the main advocates of the hyperloop.He has argued it could ease traffic in Los Angeles,US.The hyperloop is a high-speed public transportat

    15、ion system in which passengers travel in autonomous electric pods at about 965 kilometers per hour.Virgin Hyperloop,a US transport technology company,conducted its first human trials of a hyperloop system in November 2020.21.What do we know about AeroMobils AM Next?A.It will be the worlds first flyi

    16、ng car.B.It could be in use in just 2 years time.C.It can fly a maximum of 800 miles each trip.D.It can switch between modes within 3 minutes.22.What is an advantage of gyroscopic transport?A.It can travel either above or below ground.B.It can travel independent of traffic flow on the roads.C.It is

    17、quicker and cheaper to build than other vehicles.D.It can hold more passengers than other forms of transport.23.What is Elon Musks attitude toward the hyperloop?A.Doubtful.B.Worried.C.Critical.D.Positive.4 BNot even the sea is safe from the glare(强光)of humans light at night.Researchers published the

    18、 first global maps of ocean light pollution.It shows large parts of the sea lit up at night.And that risks confusing or disrupting the behaviors of sea life.Tim Smyth led a team to research where in the water this glow is strongest.Smyth and his colleagues started with a world map of man-made night-

    19、sky brightness that had been created in 2016.Then they added data on the ocean and atmosphere.Some data came from shipboard measurements of man-made light in the water.Others came from satellite images that judge how clear the water is.Particles in the water,such as tiny floating plants and animals,

    20、can affect how far downward light travels.These factors vary from place to place and may change with the seasons.The team also used computers to copy how different wavelengths of light move through water.Next,they wanted to know how that underwater light might affect animals.Not all species will be

    21、easily affected.The team focused on copepods(桡足亚纲甲壳动物).These common creatures are a key part of many ocean food webs.They use light as a signal to move all together to the dark deep,seeking safety from other surface creatures.Normally they use the sun or the winter moon as their signal.Too much man-

    22、made light can mess up their usual patterns.Light pollution is strongest in about three feet of the water.Here,man-made light can be strong enough to confuse the copepods.Nearly 2 million square kilometers of ocean get such strong night light.Thats an area about the size of Mexico.Farther down,the l

    23、ight gets weaker.But even 65 feet deep,its still bright enough to bother copepods across 840,000 square kilometers of ocean.The team described its findings December 13 in Elementa:Science of the Anthropocene.24.Which of the following best explains the underlined word“disrupting”in Paragraph 1?A.Upse

    24、tting.B.Observing.C.Ensuring.D.Protecting.25.What do we know about copepods from the passage?A.They are main eaters of other creatures.B.They are not affected by underwater light.C.They can escape attacks with the help of light.D.They can weaken the effect of man-made light.26.How does the author sh

    25、ow the seriousness of light pollution in Paragraph 4?A.By stating opinions.B.By listing numbers.C.By raising questions.D.By giving reasons.27.What can be a suitable title for the text?A.Light Pollution from Sea LifeB.Living Conditions of CopepodsC.Discoveries of CopepodsD.Light Pollution Even in Sea

    26、5 CSony has a new device for anyone whos ever wished they could carry their air conditioner on hot summer days.Called Reon Pocket,the small,lightweight gadget slides into the upper back pocket of a specially designed T-shirt.Controlled with a smart phone app,its capable of heating or cooling the wea

    27、rer via the Peltier effect,a thermodynamic principle widely used in refrigeration.The Reon Pocket comes out of Sonys startup acceleration program,and Sony is currently crowdfunding(众筹)the device.Supporters can choose from a few different packages,if they want multiple T-shirts for instance,but a bas

    28、ic one including the device and one shirt costs¥14,080.Theres a catch,though:Sony only has plans to release the Reon Pocket in Japan at present.According to a spokesperson,the target audience is mostly businessmen who have to wear a suit in the summer,though the company says it will judge its wider

    29、relevance based on the crowdfunding results.Right now,though,the T-shirts available come in mens sizes,small,medium,or large.The device is not really for all-day use so much as moving between air-conditioned or heated areas,such as during the commute to work.The battery takes around two hours to cha

    30、rge and lasts about 90 minutes.With the Reon Pocket,Sony joins the ranks of those working on temperature-regulating clothing.On the more tech-forward end are examples such as French label Courreges,which debuted coats with built-in heaters a few years ago,and the US Army,which is experimenting with

    31、conductive fabrics that can generate heat in extreme cold.More commonplace examples include Uniqlo,which has been successful with its Heattech and Airism underlayers,and a number of brands making shirts meant to offer the comfort and sweat-wicking properties of athletic wear.In a blog post from Sony

    32、s startup accelerator,Yoichi Ito,a project leader on Reon Pocket,said people have become increasingly focused on functionality and comfort in their clothing.In 2017,his team started thinking of ways they could blend technology with fashion to reach those goals.Reon Pocket was the result.Japanese buy

    33、ers looking to battle the record heat this summer will have to wait,though.If the crowdfunding is successful,deliveries of the device are scheduled to begin in March 2020.28.What is necessary to make it possible for Reon Pocket to work?A.Wearers using the Peltier effect.B.A T-shirt and a special sma

    34、rtphone.C.A hot summer day and a special pocket.D.A special T-shirt and a smartphone app.6 29.What does the underlined word“catch”in Paragraph 3 refer to?A.Benefit.B.Popularity.C.Disadvantage.D.Capture.30.Why does the author say that Reon Pocket is not suitable for all-day use?A.The device battery i

    35、s not efficient enough.B.The T-shirt for the gadget is too expensive.C.Crowdfunding is not decided at the moment.D.The T-shirt is not available for both men and women.31.What can we learn from the last three paragraphs?A.Functionality and comfort in clothing are increasingly appealing.B.Reon Pocket

    36、will come into the market in March 2020 at all events.C.Sony is the first company to invent the temperature-regulating clothing.D.The comfort and sweat-wicking properties of athletic wear helps athletes to win.DAfter years of living life covered up in alcohol,my belief systems were broken into piece

    37、s I no longer cared,I no longer felt alive.During my own journey to quit drinking,I first learned about the connection between art and recovery,while witnessing others on the same path.While art cannot directly bring someone into recovery,it can certainly help established bonds and fuel the passion

    38、for life.Last year at the annual conference for Women For Sobriety(清醒),various group painting events were arranged,where I learned how to experience fun without alcohol.I truly believe magic happens when I take pen,color,or form.From this simple,yet poetic combination,there can be a variety of human

    39、 responses.Viewers can be fascinated,drawn into the mind or spirit of the artist.Thus,emotion is felt and inner voice heard.Art encourages self-expression,which is often limited during active addiction.Finding healthy new ways to express emotions and feelings is an important part of recovery.Art is

    40、an outlet for what cannot be spoken.Children,for example,can draw more about what they feel since they do not have the words to describe what they are feeling.The same is true for people in recovery.Better still,people who create can become more skilled in other aspects of life from relationships to

    41、 managing stress.Reconnecting to life through art fuels insight,confidence and helps heal.When one is creating,the mind cannot focus on pain or darkness,but instead the focus has the opportunity to change to the absolute present.Imagine a woman,who decides to stop drinking,sitting at the pottery whe

    42、el,her mind consumed by the feel of the cold clay while the thick water runs over her cupped hands.Gently,she forms the wet earth into a vase,leaving her mark.On the outside,it can appear as though the woman is simply learning a new skill.On the inside,though,her mind is free from being trapped in n

    43、egative emotions and concentrates on 7 connecting to the now,to the turning wheel,releasing unending beauty from within.32.What does“magic”underlined in Para.2 refer to?A.The energy generated from the on-site painting.B.The instant recovery from her alcohol addiction.C.The dramatic combination of pa

    44、inting and poems.D.The emotional bond built between her and viewers.33.Why did the author mention children in Paragraph 3?A.To show art can partly fill the emotional gap.B.To emphasize the power of speech is too limited.C.To indicate addicts actually are similar to children.D.To prove emotions can b

    45、e conveyed by means of art.34.How can the woman making pottery relieve her pain?A.By releasing beauty.B.By connecting to others.C.By changing focus.D.By expressing herself.35.What is the authors main purpose in writing the text?A.To inform people of the benefits of doing art.B.To argue for the conce

    46、pt of living without alcohol.C.To tell her story of breaking with alcohol addiction.D.To show how creativity helps recover from addiction.第二节 七选五(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Sustainable Fabrics of the FutureChoosing what to wear can be a difficult problem,esp

    47、ecially if youre a fashion victim.Trying to keep up with the latest styles involves regular visits to the shopping malls and sometimes paying for expensive designer clothes.But the fashion often changes._36_Many stores now offer cheap“fast fashion”-low-price items that copy the styles of more expens

    48、ive designer brands.Environmentalists are angered by the amount of energy involved in making these clothes and that many of them are made from non-recyclable materials._37_Eleanor Lawrie,a BBC reporter,says that people in the UK are the worst in Europe for getting rid of unwanted clothes every year.

    49、And she says,“On top of often poor labour conditions for workers,the fashion industry is also responsible for 20%of the worlds waste water,and 10%of carbon emissions.”This is something the fashion industry is becoming more aware of and has tried to find new crops of biomaterials to replace wasteful

    50、fabrics like cotton and leather.Examples include Pinatex,a leather-like material made from pineapple leaves.Its been used in collections by 8 Hugo Boss._38_ It is being used to create food,packaging and clothes._39_ The current farming practice requires a massive amount of water and insect killer.El

    51、eanor says,“About 15,000 litres of water are required to make one pair of jeans,while 95%of its material is cotton.”So,buying organic cotton is a better choice.And there is also Tencel,a natural product becoming increasingly popular.Its made by taking cellulose fiber(木质纤维素)from trees and its product

    52、ion is thought to use 95%less water than cotton processing.Professor Richard Blackbum from Leeds School of Design tells the BBC that creating sustainable fabrics is only part of the battle buying reasonably,buying second hand and buying fewer clothes are obviously the more environmentally friendly c

    53、hoices for people._40_ If one can do that,he is starting to be sustainable.A.Cotton is a very resource-demanding crop to grow.B.And theres Mycelium,the root structure of mushrooms.C.Every year,a million tonnes of unwanted fabrics just get thrown away.D.Many of your clothes will then be left in the b

    54、ack of cupboards gathering dust.E.Recycled cotton can come from secondhand clothing or from fabrics leftovers.F.This means the cheap fashionable items will have to be burned or go into landfill.G.One shouldnt consider buying any item of clothing unless he commits to 30 wears.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一

    55、节 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Jacqueline,an American actress,recently played a hostess for a black tea advertisement in Beijing.The other actress in the advertisement was a young woman._41_ they were in different scenes,Jacqueline and her co-star both got t

    56、heir fill of black tea.In fact,Jacqueline was _42_ to drink so much tea that she had to run to the restroom in between _43_.Shooting an advertisement is not as simple as it appears,which involves a lot of _44_ on the part of the actor.Jacqueline had to learn how to _45_ a tea cup correctly and make

    57、sure she was seated in a(an)_46_ and lady-like fashion with her _47_ kept tightly together.Meanwhile,she had to“_48_”with two Chinese to present her chatting with the guests while enjoying the tea.They _49_ various topics,such as traveling,cultural differences,and of course,Chinese tea.Although the

    58、Chinese guests and Jacqueline gradually _50_ topics,they never got _51_,thanks to the never-ending refills!And the _52_ of the tea had to be right for shooting:The cup had to be clean and the tea couldnt have too many bubbles.China is considered the birthplace of tea,including black tea,which is sai

    59、d to have been 9 accidentally discovered during the Ming Dynasty._53_,black tea was a drink only for the rich and privileged.“Filming this black tea advertisement in its country of origin is an unforgettable experience.And drinking tea in such a peaceful _54_ has made me look at black tea in a new l

    60、ight,and_55_ it even more,”said Jacqueline.41.A.AlthoughB.UnlessC.WhenD.Since42.A.forcedB.requiredC.permittedD.advised43.A.takesB.activitiesC.interviewsD.discussions44.A.troubleB.concentrationC.understandingD.multitasking45.A.washB.holdC.chooseD.polish46.A.properB.comfortableC.freeD.special47.A.hand

    61、sB.toesC.kneesD.fingers48.A.argueB.workC.negotiateD.talk49.A.exploredB.avoidedC.checkedD.stressed50.A.brought upB.took upC.ran out ofD.got rid of51.A.nervousB.hungryC.relaxedD.thirsty52.A.processingB.pouringC.boilingD.passing53.A.NormallyB.OriginallyC.UndoubtedlyD.Luckily54.A.settingB.societyC.cityD

    62、.community55.A.wantB.appreciateC.mentionD.produce第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)Over the past few days,a number of forest fires 56._(break)out in Chongqing and its surrounding areas due to the extremely dry and hot weather.Many rescue personnel and volunteers participated in the rescue overnight

    63、,57._ moved a lot of people across the country.The mountain fires in several regions in Chongqing have been 58._(eventual)put out on Friday morning.No casualties have been reported.Chongqing motorcyclists are being praised 59._ heroes for volunteering to transport much-needed supplies to the fire an

    64、d rescue workers 60._(fight)the wildfires caused by prolonged heat and drought across multiple districts in the municipality(自治市).Facing the tough situation,the city government called for volunteers with related skills and experience 61._(join)the firefighting,62._ a large number of motorcyclists ha

    65、ve played an important role and won widespread praise.The team members,with 63._ average age of 29,took turns to use five dirt bikes and four scooters to carry materials and equipment to firefighters and to transport people and 64._ 10 (necessary).The example of a foreign teacher who volunteered to

    66、help fight the raging wildfires in Chongqings Beibei district with other local residents has touched many.When all the people 65._(unite),peace will reign across the country.第四部分写作(共两节,满分 40 分)第一节 应用文写作(满分 15 分)假定你是学生会主席李华,你校英语报将举行主题为“The Beauty of Nature”的绘画创作比赛。请你以学生会的名义在校报写一则通知,内容包括:1.举办比赛目的;2.参赛

    67、作品要求;3.欢迎参赛。注意:1.词数 80 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。NOTICE_The Students Union 第二节 读后续写(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Lucy was very nervous.She had a swimming competition in the morning and could not sleep.She tossed and turned all night.She was no stranger to competition.In fact,she loved it.

    68、Lucy was very athletic and was not only part of a swim team,but a soccer team as well.But this particular competition was important.She had made it all the way to the finals and didnt want to let her teammates down.When her alarm went off at 6:00 am,she hit the snooze button(小睡催醒按钮)and rolled onto h

    69、er side,wishing she could just stay in bed all day.Having slept so poorly,Lucy was not at all ready for the day.After a few minutes,she stretched her arms above her head and yawned 11 before throwing her covers back and climbing out of bed.She was terribly anxious about the competition,so much that

    70、she couldnt even eat breakfast.It felt as though her stomach was doing somersaults(翻腾).Lucys mother looked concerned.“You have to eat something,”she said.“Its important to keep your strength up.”“I know,Im just not hungry this morning,”Lucy replied,picking at her eggs with a fork.All she could think

    71、 about was facing the competition.What if she performed poorly?What if she disappointed her coach and teammates?She wouldnt be able to forgive herself.Lucys mom sensed her daughters worry and gave her a reassuring(令人宽慰的)pat on the back.“Youll be great,dear.Just do your best.Thats all that matters.”L

    72、ucy felt a bit of relief and appreciated her mothers kind words.But by the time she got to the athletic club where the swim meet was being held,that feeling of comfort had dissolved(消融).She went to the locker room to prepare for the competition,but when she opened her gym bag,she was quite surprised

    73、.注意:1.所续写的短文词数应为 150 左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph1:She didnt expect to find a handwritten note from her soccer teammates._ Paragraph 2:She saw her soccer uniform and realized she had grabbed the wrong bag._ -1-高三第一学期 10 月月考英语答案听力15 AABAA 610 CAACC 1115 AABBC 1620 ACBAC阅读理解2123 DBD2427 ACBD2831 D

    74、CAA3235 ADCA七选五3640 DFBAG完形填空4145 ABADB4650 ACDAC5155 DBBAB短文填空56.have broken57.which58.eventually59.as60.fighting61.to join62.and63.an64.necessities65.are united应用文Possible version90 NOTICE To arouse students passion for nature and art,our School English Newspaper will hold a painting creation comp

    75、etition on the theme of“The Beauty of Nature”.The entries of this competition are required to be picturesin different forms like traditional Chinese painting,pencil drawing,cartoon and so on.Whatever form is taken,the work should focus on the beauty of nature.Anyone who is interested and wants to sh

    76、ow talent and love for nature,please send the entry at school- before 17 March.Looking forward to your active participation.The Students Union 要点:比赛名称、比赛目的、比赛主题 作品要求-绘画作品 截止日期、送稿邮箱地址 欢迎参赛 读后续写Possible versionShe didnt expect to find a handwritten note from her soccer teammates.It was scribbled with

    77、signatures from team members and a lovely hand-drawn smiley face,symbolizing optimism and victory.This inspiring note reminded her of the critical moment last year when the soccer team made it to the finals.Excited but anxious,everyone joined hands and decided to give it a shot.It turned out to be a

    78、n unforgettable and fierce competition in which their team spirit led to a miracle.Lucy lost herself in this uplifting memory before she came back to reality with the gym bag in her hand.90She saw her soccer uniform and realized she had grabbed the wrong bag.“What shall I do?Without a swimsuit,I won

    79、t be allowed to enter the pool!”A fit of dizziness came over her,and she hardly had the strength to stand firm.“Lucy,heres your bag.”It was her mother who arrived just in time,out of breath,stretching her arms with the bag.Never had Lucy felt so lucky to be blessed with care,encouragement and a devo

    80、ted mother.Without hesitation,she headed for the swimming pool with a brilliant smile,anticipating the championship.84【解析】本文以比赛为线索展开,讲述了 Lucy 即将参加一场重要的游泳比赛,但她很紧张,担心-2-会让教练和队友失望,她误将足球包带到赛场,并发现足球队友鼓励她的纸条,这让她发现自己没带游泳包。正在绝望时,母亲将游泳包送来,使 Lucy 意识到自己的幸运及母亲和朋友的鼓励,自信地参赛。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“她没想到能找到一张手写的纸条。”可知,

    81、第一段可描写纸条的内容及 Lucy的回忆。由第二段首句内容“她看到自己的足球服,意识到自己拿错了包。”可知,第二段可描写 Lucy绝望时,母亲及时送来游泳包,使 Lucy 意识到自己的幸运,并带着鼓励和信心去比赛。2.续写线索:发现字条足球队友的鼓励回忆意识到拿错包母亲送来游泳包感悟自信地参赛 部分详解答案A 篇本文是一篇应用文。介绍的是未来我们可能会使用的几种交通方式。21.细节理解题。根据第二段中“Its able to transform between the two modes of transport in fewer than 3 minutes as its wings mov

    82、e into the appropriate positions.(当它的机翼移动到合适的位置时,它能够在不到 3 分钟的时间内在两种运输方式之间转换。)”可知,飞行汽车能够在不到 3 分钟之内进行两种交通方式之间的转换。选 D。22.细节理解题。根据第三段中“One of the best elements of this mode of transport is that it can operate over existing infrastructure(基础设施)(这种运输方式的最佳要素之一是,它可以在现有的基础设施之上运行。)”可知,该交通工具可以独立于现有的基础设施之上来运行。故

    83、选 B。23.推理判断题。根据最后一段中“Hyperloop has created a lot of excitement recently and received backing from many influential people in the tech world.Elon Musk,CEO of Space X,is one of the main advocates of the hyperloop.(Hyperloop 最近制造了很多令人兴奋的事情,并得到了科技界许多有影响力人士的支持。Space X 公司首席执行官 Elon Musk 是 Hyperloop 的主要倡导者

    84、之一。)”可知,Hyperloop 制造了许多令人兴奋的事情,同时 Elon Musk 是 Hyperloop 的主要倡导者之一,故可以推断他对 Hyperloop 持积极态度。故选 D。B 篇本文是一篇说明文,主要讲的是海洋中也有光污染以及光污染对海洋生物的影响。24.词句猜测题。根据第一段的“It shows large parts of the sea lit up at night.And that risks confusing(它显示了大片海域在夜间被点亮。这可能会使困惑)”和“the behaviors of sea life(海洋生物的行为)”可知,划线词所在的句子表示“大片海

    85、域在夜间被点亮。这可能会混淆或扰乱海洋生物的行为”,因此划线词的意思是“扰乱”,和 upset 意思相近,故选 A。25.细节理解题。根据第三段的“They use light as a signal to move all together to the dark deep,seeking safety from other surface creatures.(它们用光作为信号,一起移动到黑暗的深处,寻求远离其他表面生物的安全地方。)”可知,桡足亚纲甲壳动物动物可以在光的帮助下躲避攻击。故选 C。26.推理判断题。根据第四段的“Nearly 2 million square kilomet

    86、ers of ocean get such strong night light.Thats an area about the size of Mexico.Farther down,the light gets weaker.But even 65 feet deep,its still bright enough to bother copepods across 840,000 square kilometers of ocean.(近 200 万平方公里的海洋得到了这样强烈的夜间灯光。这是一个和墨西哥差不多大的区域。越往下,光线就越弱。但即使是 65 英尺深,也足以让 84 万平方公

    87、里的海洋里的桡足类动物感到烦恼。)”可知,作者在第 4 段通过列出数字来展示光污染的严重性,故选 B。27.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段的“Not even the sea is safe from the glare(强光)of -3-humans light at night.Researchers published the first global maps of ocean light pollution.It shows large parts of the sea lit up at night.And that risks confusing or disrupting

    88、the behaviors of sea life.(研究人员发布了第一份海洋光污染的全球地图,就连海洋在夜间也不能免受人类强光的照射。它显示了大片海域在夜间被点亮。这可能会混淆或扰乱海洋生物的行为。)”可知,本文主要讲的是光污染对海洋生物的影响,因此 D 选项“Light Pollution Even in Sea(海洋中的光污染)”可作为最恰当的题目,故选 D。D 篇这是一篇夹叙夹议文。主要通过作者的经历讲述了艺术可以使人们摆脱酒精成瘾,激发人们对生活的热情、信心并帮助治愈疾病。32词句猜测题。根据第二段“I truly believe magic happens when I take

    89、pen,color,or form.From this simple,yet poetic combination,there can be a variety of human responses.Viewers can be fascinated,drawn into the mind or spirit of the artist.Thus,emotion is felt and inner voice heard.(我真的相信,当我使用笔、颜色或形状时,魔法就会发生。从这个简单而富有诗意的组合中,可以有各种各样的人类反应。观众会被吸引,被艺术家的思想或精神所吸引。因此,情感被感受到,内

    90、心的声音被听到)”可知,本段中 magic 指的是现场绘画产生的能量。故选 A 项。33推理判断题。根据第三段“Art is an outlet for what cannot be spoken.Children,for example,can draw more about what they feel since they do not have the words to describe what they are feeling.(艺术是无法言说的东西的出口。例如,孩子们可以更多地画出他们的感受,因为他们没有语言来描述他们的感受)”可知,孩子们可以通过画画来表达他们的情感,作者提到儿

    91、童是为了证明情感可以通过艺术来传达。故选 D 项。34细节理解题。根据最后一段“When one is creating,the mind cannot focus on pain or darkness,but instead the focus has the opportunity to change to the absolute present.(当一个人在创造时,心灵不能专注于痛苦或黑暗,而是有机会改变到绝对的当下)”以及“On the outside,it can appear as though the woman is simply learning a new skill.

    92、On the inside,though,her mind is free from being trapped in negative emotions and concentrates on connecting to the now,to the turning wheel,releasing(释放)unending beauty from within.(从表面上看,女人似乎只是在学习一项新技能。然而,从内心来看,她的思想摆脱了消极情绪的束缚,专注于与当下、与转动的车轮相连,从内心释放出无尽的美)”可知,做陶器的女人是通过改变关注点来减轻她的痛苦的。故选 C 项。35推理判断题。根据第

    93、一段“During my own journey to quit drinking,I first learned about the connection between art and recovery,while witnessing others on the same path.(在我自己戒酒的过程中,我第一次了解了艺术与康复之间的联系,同时也目睹了其他人走上了同样的道路)”以及第二段“While art cannot directly bring someone into recovery,it can certainly help established bonds and fu

    94、el the passion for life.(虽然艺术不能直接让人康复,但它肯定可以帮助建立联系,激发人们对生活的热情)”可知,作者通过自己的经历讲述了艺术可以使人们摆脱酒精成瘾,激发人们对生活的热情、信心并帮助治愈疾病,作者写作的目的是鼓励人们留出时间去画画。选 A 项。七选五36D 37F 38B 39A 40G这是一篇说明文。文章主要说明了许多商店现在提供廉价的“快时尚”模仿更昂贵的设计师品牌的低价商品。环保人士对制作这些衣服所耗费的大量能源感到愤怒,因为许多衣服是由不可回收的材料制成的。时尚界越来越意识到这一点,并试图寻找新的生物材料作物,以取代棉花和皮革等浪费面料。同时举例说明了

    95、可以取代棉花和皮革等浪费面料的新的生物材料。36根据上文 But the fashion often changes.可知但时尚总是在改变。由此可知,购买的昂贵名牌衣服,因为时尚改变了,所以就被衣柜后面,积满灰尘了。故 D 选项“你的许多衣服就会被留在衣柜后面,积满灰尘”符合上下文语境,故选 D。37根据上文 Environmentalists are angered by the amount of energy involved in making these clothes -4-and that many of them are made from non-recyclable mat

    96、erials.可知环保人士对制作这些衣服所耗费的大量能源感到愤怒,因为许多衣服是由不可回收的材料制成的。由此可知,这些不可回收材料制成的衣服只能被焚烧或填埋。故 F 选项“这意味着便宜的时尚物品将不得不被焚烧或填埋”符合上下文语境,故选 F。38结合上文 This is something the fashion industry is becoming more aware of and has tried to find new crops of biomaterials to replace wasteful fabrics like cotton and leather.Example

    97、s include Pinatex,a leather-like material made from pineapple leaves.Its been used in collections by Hugo Boss and H&M.可知时尚界越来越意识到这一点,并试图寻找新的生物材料作物,以取代棉花和皮革等浪费面料。例如 Pinatex,一种由菠萝叶子制成的类似皮革的材料。Hugo Boss 和 H&M 的系列都用过它。由此可知,本句承接上文列举可以用来取代棉花和皮革的新生物材料。故 B 选项“还有Mycelium,蘑菇的根结构”符合上下文语境,故选 B。39根据后文 Eleanor s

    98、ays,“About 15,000 litres of water are required to make one pair of jeans,while 95%of its material is cotton.”可知 Eleanor 说:生产一条牛仔裤大约需要 15,000 升水,而牛仔裤 95%的原料都是棉花。”由此可知,生产棉花非常耗费资源。故 A 选项“棉花是一种非常消耗资源的作物”符合上下文语境,故选 A。40根据上文 Professor Richard Blackbum from Leeds School of Design tells the BBC that creatin

    99、g sustainable fabrics is only part of the battle-buying reasonably,buying second hand and buying fewer clothes are obviously the more environmentally friendly choices for people.可知利兹设计学院的Richard Blackbum 教授在接受 BBC 采访时表示,创造可持续发展的面料只是战斗的一部分合理地购买,购买二手货和购买更少的衣服显然是对环境更友好的选择。由此可知,本句承接上文说明一个人应该少买衣服,故 G 选项“

    100、一个人不应该考虑买任何一件衣服,除非他承诺要穿 30 件”符合上下文语境,故选 G。完型本文是一篇记叙文。主要讲述了美国女演员 Jacqueline 和合作演员在北京为中国红茶拍摄广告的经历。此次经历让 Jacqueline 对中国茶文化有了新的见解也更加欣赏中国茶。41.考查连词词义辨析。句意:虽然她们在不同的场景,Jacqueline 和她的搭档都喝了很多红茶。A.Although 尽管;B.Unless 除非;C.When 当时;D.Since 自从起。根据后面的“they were in different scenes,Jacqueline and her co-star both

    101、got their fill of black tea.”可知,此处指虽然在不同场景,但两个人都喝了很多红茶,前半句与后半句是转折关系,此处是一个让步状语从句,应用although 引导。故选 A 项。42.考查动词词义辨析。句意:事实上,Jacqueline 被要求喝太多的茶,她不得不在拍摄间隙跑去洗手间。A.forced 迫使;B.required 要求;C.permitted 允许;D.advised 建议。根据前文语境可知,Jacqueline 在拍摄广告,可推出她是被要求喝了许多茶,此处应用 required。故选 B 项。43.考查名词词义辨析。句意:事实上,Jacqueline

    102、被要求喝太多的茶,她不得不在拍摄间隙跑去洗手间。A.takes 场景、镜头;B.activities 活动;C.interviews 采访;D.discussions 讨论。根据本句语境可知,Jacqueline 在拍摄广告喝了很多茶,她不得不跑去卫生间,此处指在“拍摄的间隙”,应用 takes。故选 A 项。44.考查名词词义辨析。句意:拍摄一个广告并不像它看起来那么简单,它涉及到演员的很多多重任务。A.trouble 麻烦;B.concentration 专注;C.understanding 理解;D.multitasking 多重任务处理。根据后文“Jacqueline had to l

    103、earn how to _7_ a tea cup correctly and make sure she was seated in a(an)_8_ and lady-like fashion with her _9_ kept tightly together.”可知,Jacqueline 在拍摄广告时,要做很多事,由此可知这是个多任务协作,此处应用 multitasking。故选 D 项。45.考查动词词义辨析。句意:Jacqueline 必须学习如何正确地拿茶杯,并确保她的膝盖紧紧地并-5-在一起,以一种正确的淑女坐姿坐着。A.wash 清洗;B.hold 抓住;C.choose 选

    104、择;D.polish 擦亮。根据“a tea cup correctly”可知,此处指“学习如何正确的拿茶杯”,hold 符合语境。故选 B 项。46.考查形容词词义辨析。句意:Jacqueline 必须学习如何正确地拿茶杯,并确保她的膝盖紧紧地并在一起,以一种正确的淑女坐姿坐着。A.proper 合适的、像样的、适宜的;B.comfortable 舒服的、舒适的;C.free 自由的;D.special 特殊的、特别的。根据后面的“and lady-like fashion with her _9_ kept tightly together.”可知,此处是在将喝茶时的坐姿,应以正确的淑女姿

    105、势坐着,proper符合语境。故选 A 项。47.考查名词词义辨析。句意:Jacqueline 必须学习如何正确地拿茶杯,并确保她的膝盖紧紧地连在一起,以一种正确的淑女坐姿坐着。A.hands 手;B.toes 脚趾;C.knees 膝盖;D.fingers 手指。根据常识可知,淑女在坐着的时候,膝盖常并在一起,此处应用 knees。故选 C 项。48.考查动词词义辨析。句意:同时,她还得和两个中国人“聊天”,展示她一边喝茶一边和客人聊天的样子。A.argue 争论;B.work 工作;C.negotiate 谈判、磋商;D.talk 谈话、聊天。根据本句的“chatting with”可知,

    106、她正在和两个中国人演“聊天”的场景,故此处应用 talk。故选 D 项。49.考查动词词义辨析。句意:他们探讨了各种各样的话题,比如旅行、文化差异,还有中国茶。A.explored 探索、探讨;B.avoided 避免;C.checked 检查、核对;D.stressed 强调。根据“various topics,such as traveling,cultural differences,and of course,Chinese tea.”可知,他们探讨了不同的话题,explored 符合语境。选 A 项。50.考查动词短语辨析。句意:虽然 Jacqueline 和中国客人的话题都渐渐聊完

    107、了,但他们从不口渴,这要感谢他们不断地补充!A.brought up 养育;B.took up 占据;C.ran out of 用完、用尽;D.got rid of 摆脱。根据后面的“they never got thirsty,thanks to the never-ending refills!”可知,此处指虽然他们话题都聊完了,但还是不渴,因为在不断地补充茶,前后语义相反,此处 ran out of符合语境。故选 C 项。51.考查形容词词义辨析。句意:虽然 Jacqueline 和中国客人的话题都渐渐聊完了,但他们从不口渴,这要感谢他们不断地补充!A.nervous 紧张的;B.hun

    108、gry 饥饿的;C.relaxed 放松的;D.thirsty口渴的、饥饿的。根据下文“thanks to the never-ending refills”可知,他们不会感到口渴,此处应用thirsty。故选 D 项。52.考查名词词义辨析。句意:倒茶的方式必须适合拍摄:杯子必须干净,茶不能有太多的气泡。A.processing 加工、处理、运算;B.pouring 倾倒、倾泻;C.boiling 沸腾;D.passing 流逝,消亡。根据下文“The cup had to be clean and the tea couldnt have too many bubbles(泡沫).”可知,

    109、这是在拍摄倒茶,pouring 符合语境。选 B。53.考查副词词义辨析。句意:最初,红茶是富人和特权阶层的饮料。A.Normally 通常、平常;B.Originally 起初、最初;C.Undoubtedly 毫无疑问;D.Luckily 幸运地。根据后面的“black tea was a drink only for the rich and privileged”可知,此处是在讲红茶的历史,指红茶最初是富人和特权阶级喝的,originally 符合语境。选 B。54.考查名词词义辨析。句意:在这样安静的场景中喝茶让我对红茶有了新的认识,并且更加欣赏它。A.setting 场景、背景;B.society 社会;C.city 城市;D.community 社区。根据上文可知,Jacqueline 是在拍摄广告,由此可推知,此处指在这样的场景中饮茶使得 Jacqueline 对茶有新的见解,她也更加欣赏中国茶。故选 A 项。55.考查动词词义辨析。句意:在这样安静的场景中喝茶让我对红茶有了新的认识,并且更加欣赏它。A.want 想要;B.appreciate 欣赏;C.mention 提及;D.produce 生产。根据上文可知,在这种安静的拍摄场景下喝茶,让 Jacqueline 对红茶有了新的认识,进而更欣赏中国的茶,此处appreciate 符合语境。故选 B 项。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省扬州中学2022-2023学年高三英语上学期10月月考试卷(PDF版含解析).pdf
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-788035.html
    相关资源 更多
  • 八年级下册(全)-2022年中考道德与法治必备知识清单(思维导图 核心知识 考点梳理)(部编版).docx八年级下册(全)-2022年中考道德与法治必备知识清单(思维导图 核心知识 考点梳理)(部编版).docx
  • 八年级下册(人教版)物理同步练习卷:8.2 二力平衡.docx八年级下册(人教版)物理同步练习卷:8.2 二力平衡.docx
  • 八年级下册(人教版)物理单元提升卷:第八章 运动和力.docx八年级下册(人教版)物理单元提升卷:第八章 运动和力.docx
  • 八年级下册道德与法治全册知识点.docx八年级下册道德与法治全册知识点.docx
  • 八年级下册课内文言文《核舟记》对比阅读(5篇 含答案).docx八年级下册课内文言文《核舟记》对比阅读(5篇 含答案).docx
  • 八年级下册课内文言文《核舟记》对比阅读(5篇 含答案).docx八年级下册课内文言文《核舟记》对比阅读(5篇 含答案).docx
  • 八年级下册英语复习Unit15(无答案).docx八年级下册英语复习Unit15(无答案).docx
  • 八年级下册英语任务型阅读专题训练(无答案).docx八年级下册英语任务型阅读专题训练(无答案).docx
  • 八年级下册英语Unit3SectionB重要考点.docx八年级下册英语Unit3SectionB重要考点.docx
  • 八年级下册第五章测试卷(B卷).docx八年级下册第五章测试卷(B卷).docx
  • 八年级下册第五章测试卷(A卷).docx八年级下册第五章测试卷(A卷).docx
  • 八年级下册第一单元 第二节第一课时《充满活力的经济制度》课件(湘师版八年级下).docx八年级下册第一单元 第二节第一课时《充满活力的经济制度》课件(湘师版八年级下).docx
  • 八年级下册电功率课件.docx八年级下册电功率课件.docx
  • 八年级下册生物第八单元第三章章末卷.docx八年级下册生物第八单元第三章章末卷.docx
  • 八年级下册生物第八单元第一章章末卷.docx八年级下册生物第八单元第一章章末卷.docx
  • 八年级下册生物第七单元第二章2卷.docx八年级下册生物第七单元第二章2卷.docx
  • 八年级下册物理走进分子世界 (共5份打包).docx八年级下册物理走进分子世界 (共5份打包).docx
  • 八年级下册物理10.1浮力助学案(无答案).docx八年级下册物理10.1浮力助学案(无答案).docx
  • 八年级下册期末试卷不含答案.docx八年级下册期末试卷不含答案.docx
  • 八年级下册复习提纲(填空版).docx八年级下册复习提纲(填空版).docx
  • 八年级下册基础知识及热点速查宝典.docx八年级下册基础知识及热点速查宝典.docx
  • 八年级下册地理:8.2 干旱的宝地——塔里木盆地教案.docx八年级下册地理:8.2 干旱的宝地——塔里木盆地教案.docx
  • 八年级下册地理:8.2 干旱的宝地——塔里木盆地教案.docx八年级下册地理:8.2 干旱的宝地——塔里木盆地教案.docx
  • 八年级下册同步练习23.马说.docx八年级下册同步练习23.马说.docx
  • 八年级下册同步练习18.在长江源头各拉丹冬.docx八年级下册同步练习18.在长江源头各拉丹冬.docx
  • 八年级下册同步练习13.最后一次讲演.docx八年级下册同步练习13.最后一次讲演.docx
  • 八年级下册化学教案-《探究燃烧的条件》|鲁教版(五四).docx八年级下册化学教案-《探究燃烧的条件》|鲁教版(五四).docx
  • 八年级下册人教部编版课外古诗词诵读陆游《卜算子·咏梅》(共39张PPT).docx八年级下册人教部编版课外古诗词诵读陆游《卜算子·咏梅》(共39张PPT).docx
  • 八年级下册人教部编版课外古诗词诵读陆游《卜算子.docx八年级下册人教部编版课外古诗词诵读陆游《卜算子.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1