分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 14

类型专练01:阅读理解-2021-2022学年下学期八年级英语期中复习题型专练(牛津译林版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:826274
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:14
  • 大小:1.18MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    01 阅读 理解 2021 2022 学年 下学 年级 英语 期中 复习 题型 牛津 译林版
    资源描述:

    1、2021-2022学年八年级下学期英语期中复习题型专练(牛津译林版) 专练01 阅读理解专练(含解析)一、阅读理解01阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Opening Hours:Monday: closedTuesday-SundayOpening: 9: 00Admission (准入) Stopped: 16: 00Closed: 17: 00* It is open on national public holidays, but closed on Lunar New Years Eyeand Lunar New Years Day.Importa

    2、nt Notice:1. All visitors need to book tickets before visiting the museum.2. During COVID-19 Epidemic Control Period, health codes with ID cards should be presented before entering. Body temperature over 37.3 or coughing and short of breath, visitors are not allowed (允许) to enter. Wear masks during

    3、the visit and keep distance with others.1. On May Day holiday, visitors can enter Nanjing Museum at _.A8: 00 a.m.B9: 00 a.m.C4: 00 p.m.D5: 00 p.m.2. Which of the following is TRUE according to the notice?AYou neednt book tickets before visiting the museum.BYou can also visit the museum on Lunar New

    4、Years Day.CYou must show your health codes with ID cards before entering.DIf you have a fever, you can enter Nanjing Museum with a mask.3. Where is the notice probably taken from?AA story book.BA science report.CA novel.DA travel guide.二、阅读理解02阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。4. The pictures above

    5、 are .Aa posterBa noticeCa comic stripDa news report5. What are the kids mainly talking about?AThe directionBThe trees.CThe leaves.DA map.6. In the pictures, it is now most probablyAspringBsummerCautumnDwinter三、阅读理解03阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a long, hot summer that year, and Anne en

    6、joyed it with her whole heart. When it was over, she went back to school and studied hard in Miss Stacys Queens class for that terrible thing known as “the Entrance.” Anne grew so quickly that one day Marilla was surprised to find that the girl was taller than herself.After months of studying, Anne

    7、went to town for the exams. When she returned to Green Gables, three weeks passed without the exams appearing. Anne did not know what to do with herself!Then, one evening, Anne was sitting at her open window when she saw Diana coming up the hill with a newspaper in her hand.“Anne, youve passed,” she

    8、 cried, “and you came firstyou and Gilbert bothyou are tied.”“Well now, I always said it,” said Matthew, looking at the exam result list delightfully. “I knew you could beat them all easily.”The next three weeks were a busy time at Green Gables. Anne was getting ready to go to Queens, and there was

    9、much to be done. Anne was to have many new clothes. Matthew saw to that, and Marilla did not say anything. She even made Anne a beautiful green dress for special occasions. As Marilla watched Anne packing her things, she began to cry.“I wish you could have stayed a little girl, Anne. Youve grown up

    10、now. And youre going away. It makes me feel so lonely.”“Marilla!” Anne sat down next to her. “I will always be your little Anne, who will love you and Matthew and dear Green Gables every day of her life” The day finally came for Anne to go to town. The next day, Anne and the rest of the Avonlea stud

    11、ents went to Queens Academy. Anne decided to try hard to win the Avery scholarship. If she won the scholarship, she would be given money to attend Redmond College. Then, one day she would become a real graduate! Imagine how proud Matthew would be then!7What was Marilla surprised to find?AAnne was lo

    12、nely.BAnne was studying.CAnne was shorter than her.DAnne was taller than her.8Who came in first on the entrance exam?AAnne.BGilbert.CBoth Anne and Gilbert.DNeither Anne nor Gilbert.9What did Marilla wish for?AA green dress.BAnother child.CMoney to send Anne to school.DAnne to stay a little girl.10Wh

    13、ich college could Anne go to if she got the Avery scholarship?AQueens.BRedmond.CAvonlea.DCharlottetown.11What can we learn from this article?AAnne passed her entrance exam to Queens finally.BMarilla cried because Anne didnt pass the exam.CMarilla learned the exam result from Diana and told it to Ann

    14、e.DThe message which said Anne passed the exam came out in the school noticeboard.四、阅读理解04阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。There was nothing for Mary to do in the house, so every day she walked in the gardens. She did this before breakfast, and the fresh air made her hungry. She was so hungry that

    15、 she even ate the porridge and enjoyed it. After breakfast, Mary walked in the gardens and on the moor. She spent most of her time outdoors and began to feel healthier and happier than she had felt for a very long time. One day, she walked around the wall without a door. Suddenly, she heard a bird s

    16、inging. She looked up, and the robin was sitting on a branch that hung over the wall. She was pleased to see the bird and talked to it. “You live in that garden, dont you?” she said. “But no one can go in because there isnt a door. I want to know whats behind this wall.”The next morning, when Martha

    17、 brought her breakfast, she asked, “Martha, why isnt there a door in the wall of one of the gardens?”“No one is allowed in there,” Martha answered. “Even Mr. Craven never goes in there.”“But why not? Whats wrong with the place?”“I dont know for certain,” Martha answered, but the story is that when M

    18、r. Craven married, he and his young wife were very happy. They used to spend a lot of their time together in that garden reading and talking. Then one day, a branch of a tree fell down and hit Mr. Cravens wife on the head. The next day she died. “Oh, that is such a sad story,” Mary said. And then sh

    19、e thought something, but as she was thinking those things, she heard a cry. “What was that?” she asked Martha. Quickly, Martha answered, “Just the wind.” “No, it wasnt,” Mary said. “It did not sound like the wind. And I heard a door shut somewhere.”“If it wasnt the wind,” Martha answered, “then it w

    20、as Betty in the kitchen. She has a toothache.”Mary looked at Martha and thought, “She is not telling me the truth. She knows something she doesnt want me to know.”12What did Mary do before breakfast every day?AListened to Marthas stories.BHeard the birds sing.CWalked around the wall without a door.D

    21、Walked in the gardens.13Mary was curious (好奇的) about _.Awhere the bird livedBwhy Betty cried in the kitchenChow Mr. Cravens wife diedDwhat was behind the wall without a door14Which is the right order of what happened in the story?a. The girls heard a strange cry. b. Mary saw the robin on a branch. c

    22、. Martha told Mary how Mrs. Craven died. d. Mary knew Martha was not telling the truth.Ab a d cBb c a dCa d c aDa b c d15What was the strange sound?AMarthas voice.BBettys crying.CThe wind.DWe dont know.16Which of the following is True?AMartha can go into the garden.BMr. Craven didnt love his wife an

    23、d killed her.CMary thought she heard a door shut somewhere.DA branch of a tree fell down and hit the robin.五、阅读理解05阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Water is the most basic building block(组成部分)of life. Just over half of our body is made up of water. We always think that well always have clean water

    24、 to drink. But in many parts of the word, clean water is more expensive than gold. People get sick and die every day because they dont have enough clean drinking water. What can we do to solve the problem?A teenager named Marcus Deans might have the answer. He has just invented(发明)NOCOS, a cheap and

    25、 easy-to-make filter(过滤器). The 17-year-old Canadian once saw a picture of an African child drinking dirty water. He then decided to find a way to solve it. But it wasnt easy at first. Deans was just 12 years old when he started working on his filter. “It was difficultto find help with the project at

    26、 the very start. I was lucky enough to receive help from inventors from across the world who offered me advice.” he said.Many people before Deans have tried to find ways to bring water filtration to the people in some poor countries. The problem is that their filters were usually too expensive or ne

    27、eded special parts. But Deans filter is quite cheapit costs just $2 to make. And its made out of materials like sand an sugar that are easy to find, even in poor parts of the world.Deans has taken part in many charity(慈善)activities. Now he is preparing to make his NOCOS filter used in some developin

    28、g(发展中的)countries. Probably the people living in those places will be thankful for his hard work. 17_ let Marcus Deans decide to invent a new water filter at first.AA picture of an African childBA few expensive water filtersCSome advice from inventorsDThe introduction to poor countries18How long did

    29、it take Marcus Deans to invent NOGOS?ATwo years.BFive years.CTen years.DTwelve years.19Marcus Deans water filter is different from other filters because _.AIts bigger than other filtersBits easy to make and cheapCit uses new materialsDit can filter water more quickly20What can we infer(推断)from the s

    30、tory?ADeans will make lots of money by selling his filters.BThe NOGOS filter is not fit for developing countries.CDeans needs to improve NOGOS filers later.DWater filtered by NOGOS is clean enough to drink.六、阅读理解06阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was just three degrees above zero.“Thats cold”,

    31、thought Jane. as she got ready to deliver (送) her morning papers.Jane had 50 customers, and on cold mornings when she couldnt ride her bicycle, it took her more than an hour to make her rounds.As she collected her papers and put them into a big bag, Jane remembered that she didnt finish her Maths ho

    32、mework the night before. There was still time. She would hurry with the papers and finish the maths before breakfast.Less than an hour later Jane nearly finished. She had only five customers to go.She could then go home to finish her maths homework while her Mom cooked breakfast. As she rounded the

    33、corner, she saw a car in the middle of the street . It was Mr. Zimmerman, the elderly man who walked with a walking stick. His car was out of gas.“Id like to help Mr. Zimmerman,” thought Jane, “but if I do, I wont have time to do my homework.” She hated to think what Mr Robert would say if she didnt

    34、 finish papers.“Its his own mistake for running out of gas,” Jane talked to herself. “The station is only a half mile down the street. Surely Mr Zimmerman can walk that far, even on a cold morning like this.cant he?” As she walked down the street, Jane still wondered what to do.21Jane delivered her

    35、papers _.Abefore she went to schoolBafter breakfastCwith the help of Mr Zimmermans carDon the way to school22Mr Zimmerman was old and _.Acouldnt drive wellBdidnt like reading papersCwas not rich enough to buy gasDwas not able to walk a long way23The best title for this reading should be_.AFifty Cust

    36、omersBTheres No Easy AnswerCNo Time to Finish HomeworkDA Cold Morning for Jane24From the story, we can infer (推断) that _.AJane bought the gas for Mr. ZimmermanBusually Jane delivered papers by bikeCMr. Robert didnt like Jane at schoolDMr. Zimmerman had to leave the car for Jane七、阅读理解07阅读下面短文,从A、B、C、

    37、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Anne had now been at Green Gables for a year. There was a new minister for the church, who had a lovely young wife. Everyone liked them and invited them to tea.Anne liked Mrs. Allan immediately. “Shes taken our class until the new teacher arrives. She says we can ask her any que

    38、stion we like, and I asked her lots, Marilla.”“I believe you,” said Marilla, “We must have Mr. and Mrs. Allan up to tea sometime soon.”“Oh, yes,” said Anne, “and I can make a cake.”Marrilla and Anne prepared for tea all Monday and Tuesday. Wednesday morning came. After breakfast, Anne made her cake

    39、that came out of the oven looking perfect.The minister and his wife arrived and they all enjoyed a lovely tea. Everything went well until Annes cake was passed around. Mrs. Allan took a mouthful of the cake and a strange look came onto her face. Anne thought she had put vanilla into the cake, but sh

    40、e had mistaken a bottle of the medicine for the bottle of vanilla. Anne felt ashamed and thought Mrs. Allan would think she had tried to poison her.25How long had Anne been living at Green Gables now?AFor two years.BFor a year.CFor three months.DFor six months.26Who were Mr. and Mrs. Allan?AThe new

    41、neighbours.BThe New doctor and his wife.CThe new baker and her husband.DThe new minister and his wife.27When did Mr. and Mrs. Allan come to Marrillas home?AOn Monday.BOn Tuesday.COn Wednesday.DOn Monday and Tuesday.28What did Anne put into the cake?AVanilla.BChocolate.CMedicine.DSugar.29What happene

    42、d next?AAnne had tried to poison Mrs. Allan.BMarilla treated Anne badly.CThey ate up the cake.DMrs. Allan thought it was just a funny mistake.八、阅读理解08阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Gulliver soon grew tired of living at home and wanted to go travelling again. He went to sea on a boat and came to

    43、a new island. There were some people in it. However, they were dirty and had long hair, and they didnt wear clothes. They lived like animals and were not very clever. Gulliver was afraid of these people, so he ran away.Then he met two horses. It seemed like the horses were talking in their own langu

    44、age. The horses took him to a house. To his surprise, a family of horses lived in it and the horses lived like people. The horses were very clever, and had schools and businesses. They also used people as animals to help them work, Gulliver soon learnt the horses language. He became a member of thei

    45、r community(社会,团体) because he was interesting to talk to.Since the horses were so kind and gentle, Gulliver loved living among them. However, to the horses, people were nothing but animals. People also sometimes fought and killed each other. Because Gulliver was human and could think and speak like

    46、they did, the horses soon became afraid of him. They did not want him to make trouble, so they made him leave.Gulliver built himself a small boat and sailed away. Finally, he returned home. However, he did not want to be with other people any more. He wanted to be with horses. Every day for the rest

    47、 of his life, he went out to speak with the horses in his barn. Of course, since they were just animals, they did not really understand him.30The underlined words “grew tired of” in Paragraph 1 most probably mean “_”.Afeel bored withBrun awayCbe used toDgive up31Why did Gulliver become a member of t

    48、he horse community?ABecause Gulliver was afraid of the horses.BBecause he was interesting to talk to.CBecause Gulliver learnt the horses language.DBecause the horses were so kind and gentle.32Which of the following is NOT true according to the passage?AGulliver built a boat on his own.BThe horses sp

    49、oke their own language.CHorses are the masters, and people work for them.DThe horses want Gulliver to stay on the island for a long time.33Why did Gulliver leave the country?AHe missed his family.BHe didnt like horses.CThe storm brought him away.DThe horses made him leave.34Put the following stateme

    50、nts in the correct order according to the story. Gulliver met some strange people and run away.Horses were afraid and let Gulliver leave.Gulliver returned home.Gulliver travelled again and came to a new island.Gulliver met horses and learnt their language.ABCD九、阅读理解09阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳

    51、选项。Trouble and the New Kid is an interesting book. It is the third book by Cate Whittle. If your children are interested in dragons, fantasies (幻想作品) and all around funny books, theyll love the book.Nina is the new kid at school. She isnt like any of the other kids at school. Nina is tidy and smart.

    52、 She doesnt really like make-believe stories. So when Georgia tries to tell Nina about her friend, the dragon Trouble, Nina rolls (转动) her eyes and says “Hmmph”. Even after their other classmates tell Nina that the dragon is real, she still refuses to believe in this. When Trouble finds out Nina doe

    53、snt believe in him, he becomes sulky. He doesnt even eat his favorite potato chips any more. Then something terrible happensTrouble starts to get small!What can Georgia do? She must come up with a plan to get Nina to believe in Trouble. But how will she get Nina to see him since Trouble cant get int

    54、o school? Will Nina see Trouble before he disappears (消失)?Trouble and the New Kid is an enjoyable book. The illustrations (插图) in the book are also fantasticjust as funny as the words. Stephen Michael Kings fantastic illustrations will help readers fall in love with the characters in the book.35What

    55、 do we know about Nina?AShe is a top student at school.BShe is full of new and strange ideas.CShe cant get on well with her classmates.DShe isnt interested in anything that is not real.36Whats the meaning of the underlined word “sulky” in Paragraph 2?AExcited.BBored.CAngry.DInterested.37What can we

    56、learn about Trouble and the New Kid?AThere are some funny pictures in the book.BThe book is about Georgias interesting school life.CWe can learn how to stay out of trouble from this book.DThe book tells us how Nina and Georgia become good friends.专练01 阅读理解 参考答案一、阅读理解01【答案】1-3 BCD【分析】本文是应用文,是(南京)博物馆的

    57、旅游指南。1细节理解题。根据开放时间“Tuesday-Sunday/ Opening: 9: 00”,结合“It is open on national public holidays, but closed on Lunar New Years Eye and Lunar New Years Day”可知, “五一”期间游客可以在上午9点进入南京博物馆,故选B。2细节理解题。根据最后一段“2. During COVID-19 Epidemic Control Period, health codes with ID cards should be presented before enter

    58、ing”,可知进入前必须出示健康码和身份证,故选C。3推理判断题。根据开放/关闭时间,结合“All visitors need to book tickets before visiting the museum”等注意事项,可知是博物馆的旅游指南,故选D。二、阅读理解02【答案】4-6 CAC【分析】本文是一组连环漫画。图片中讲述了三个小伙伴看到树叶落下,莱纳斯和露西因为树叶落下的方向在争执,露西认为在看地图时遵循“上北下南”的原则,所以树叶向下落就是落向南方。4推理判断题。根据图片和其内容可知图片上的人物都是卡通人物,介绍的是一个卡通故事,故选C。5推理判断题。根据 “Theyre fly

    59、ing south for the winter.”他们正在飞向南方过冬。以及“When you look at a map, north is up and south is down”当你看地图时,北方是向上的,南方是向下的。可知孩子们是正在讨论方向问题。故选A。6推理判断题。根据 “Theyre flying south for the winter”它们正在飞向南方过冬。可知树叶正在掉落,它们要在冬天飞往南方,可知现在是秋天。故选C。三、阅读理解03【答案】7-11 DCDBA【分析】本文节选自绿山墙的安妮,主要讲述了安妮去女王学院前发生的一系列事情。7细节理解题。根据“Anne gr

    60、ew so quickly that one day Marilla was surprised to find that the girl was taller than herself.”可知,安妮长得很快,以至于有一天玛丽拉惊讶地发现,这个女孩比她自己还高。故选D。8细节理解题。根据“Anne, youve passed, she cried, and you came firstyou and Gilbert bothyou are tied.”可知,安妮和吉尔伯特都是第一个通过的。故选C。9细节理解题。根据“I wish you could have stayed a little

    61、girl, Anne.”可知,希望安妮还是个小女孩。故选D。10细节理解题。根据“If she won the scholarship, she would be given money to attend Redmond College.”可知,如果她获得了奖学金,她就会得到钱去雷德蒙学院上学。故选B。11推理判断题。根据“Anne, youve passed, she cried, and you came firstyou and Gilbert bothyou are tied.”可知,安妮最终通过了女王学院的入学考试。故选A。四、阅读理解04【答案】12-16 DDBDC【分析】文章

    62、大意:Mary在散步时发现了一个没有门的花园,花园里有奇怪的声音,Martha却隐瞒实情,在这个花园里曾发生过Mary不知道的事情。五、阅读理解05【答案】17-20 ABBD【分析】在世界许多地方,清洁的水比黄金更贵。每天都会有人因为没有足够的清洁饮用水而生病和死亡。一个叫马库斯迪恩斯的加拿大青少年发明了一种廉价且易于制造的过滤器。现在,他正准备将他的过滤器用于一些发展中的国家。17细节理解题,根据第二段“The 17-year-old Canadian once saw a picture of an African child drinking dirty water. He then

    63、decided to find a way to solve it”可知,一张非洲孩子在喝脏水的照片让马库斯迪恩斯决定发明一种新的滤水器解决这个问题;故选A。18推理判断题。根据第二段“The 17-year-old Canadian Deans was just 12 years old when he started working on his filter”12岁时就开始研究过滤器;可知,到17岁研制成功,经历5年时间;故选B。19推理判断题。根据第三段“The problem is that their filters were usually too expensive or ne

    64、eded special parts. But Deans filter is quite cheapit costs just $2 to make”其它的过滤器通常太贵或需要特殊部件,迪恩斯的过滤器相当便宜,制造成本低;可知,迪恩斯的滤水器与其他滤水器不同,因为它制作简单,价格便宜;故选B。20推理判断题。根据最后一段“Now he is preparing to make his NOCOS filter used in some developing countries”他正准备将他的过滤器用于一些发展中的国家;可知,经过NOGOS过滤的水足够干净,可以饮用;故选D。六、阅读理解06【

    65、答案】21-24 ADBB【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了Jane在一个寒冷的早晨去送早报,在即将送完报纸的时候,她遇到Mr. Zimmerman,他的汽车没有汽油了,车抛锚了,她想帮助他,但自己还有数学作业和几份报纸没有送递,她想知道怎样做。七、阅读理解07【答案】25-29 BDCCD【分析】文章讲述了玛丽拉和安妮为了请艾伦夫妇来喝茶她们准备了很久,但是最后还是出了问题,安妮错把一瓶药当作香草放在了蛋糕里。八、阅读理解08【答案】30-33 ABDDA【分析】本文是一段小说节选,讲述了格列佛来到了马岛上的故事。30词句猜测题。根据第一段“.wanted to go travelling

    66、 again.”格列佛想要再次去旅行,说明他住在家里感到很无聊。故选A。31细节理解题。根据第二段“because he was interesting to talk to.”可知马觉得和他说话很有趣,因此他才能融入这个团体。故选B。32推理判断题。根据第三段“They did not want him to make trouble, so they made him leave.”可知马们不希望格列佛惹麻烦,因此让他离开了。而D选项说的是马想让格列佛在岛上待很长时间,与文章不符。故选D。33细节理解题。根据第三段“They did not want him to make trouble

    67、, so they made him leave.”可知是马让格列佛离开了。故选D。34细节理解题。第一段“He went to sea on a boat and came to a new island.”是故事的开头,对应;接下来讲的是“Gulliver was afraid of these people, so he ran away.”格列佛遇到奇怪的人,便跑开了,对应;第二段“Then he met two horsesGulliver soon learnt the horses language.”格列佛遇到了马并学会了他们的语言,对应;第三段“the horses soon became afraid of himso they made him leave.”马害怕格列佛并让他离开,对应;第四段“Finally, he returned home.”格列佛回到了家,对应。故选A。九、阅读理解09【答案】35-37 DCA【分析】文章介绍了Trouble and the New Kid这本有趣的故事书。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专练01:阅读理解-2021-2022学年下学期八年级英语期中复习题型专练(牛津译林版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-826274.html
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1