分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型专题 23 英美文化阅读理解专项:英国电影奖 奥斯卡金像奖-2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:827027
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:783.88KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题 23 英美文化阅读理解专项:英国电影奖 奥斯卡金像奖- 2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累
    资源描述:

    1、57. The BAFTAs 英国电影奖The red carpet was rolled out in Londons Leicester Square on Sunday as stars from all over the world gathered for this years British Academy Film Awards.The British Academy of Film and Television Arts, or BAFTA as it is more commonly known, has raised its profile in recent years

    2、by bringing forward its award ceremony to take place before the American Oscars.British BAFTA winner Thandie NewtonHowever, hopes that home-grown films would triumph over Hollywood productions were dashed as American movies swept the board, winning all the major awards including Best Film, Best Acto

    3、r and Best Actress. Ang Lees Brokeback Mountain enjoyed particular success, winning four BAFTAs in total.Fans and supporters of British Cinema were particularly disappointed that The Constant Gardener, featuring British stars Rachel Weisz and Ralph Fiennes, won only one award despite having received

    4、 ten nominations.One consolation prize for the UK was the award for Best Actress in a Supporting Role which went to Thandie Newton for her performance in Crash. Thandie, who was born in Zambia to a Zimbabwean mother and a British father, impressed the Academy with her portrayal of a woman confrontin

    5、g her racial prejudices.It was also a disappointing night for Keira Knightley who failed to be nominated for her role in the adaptation of the classic Jane Austen novel Pride and Prejudice. However, she is still in the running for an Oscar having been nominated in the Best Actress category.In fact,

    6、the UK is well-represented in this years Oscar nominations. British actresses Judi Dench and Rachel Weisz hope to win Best Actress and Best supporting actress respectively, whilst The Constant Gardener has received four nominations including best adapted screenplay.In the Best Animation category, th

    7、e claymation film Wallace and Gromit in the Curse of the Were-Rabbit is another UK hopeful. Its director, Nick Park, told us that he just made films for the love of it, but he admitted, “It is great to have this kind of recognition.” (325 words) Helper:red carpet 红地毯/贵宾礼遇的 rolled out 铺开 award ceremo

    8、ny颁奖仪式British Academy of Film and Television Arts英国电影和电视艺术学院大奖 bringing forward提前 trium ph over战胜 dash挫败;破灭 swept the board 大赢家 nomination提名 consolation knslein prize 安慰奖portrayalp:treil扮演 racial prejudice predudis种族歧视 adaptation dptein 改编 in the running仍有望获奖 well-represented占有相当比例的 screenplay(电影)剧本

    9、claymation 粘土动画 recognition rekgnin承认 Brief Introduction:这个周日,英国莱斯特广场铺开了红地毯,世界各地的明星们为今年的英国电影奖而会聚于此。英国电影和电视艺术学院大奖最近几年由于将它的颁奖仪式提前到了美国奥斯卡奖之前而提升了它的形象。尽管如此,对于本土电影可以战胜好莱坞大片的希望还是破灭了,因为美国电影依然是大赢家,并赢得了包括最佳电影、最佳男演员和最佳女演员在内的所有主要奖项。李安的“断背山”获得了巨大成功,赢得了总共四项英国电影奖。英国电影支持者们尤其失望的是,由英国影星Rachel Weisz和Ralph Fiennes主演的电影

    10、“不朽的园丁”,尽管获得了十项提名却只赢得一个奖项。英国得到的唯一一个安慰奖,就是Thandie Newton由于在影片“撞车”中的出色表演而获得的最佳女配角奖。Thandie出身于赞比亚,母亲是津巴布韦人而父亲是英国人。她所扮演的与种族歧视勇敢抗争的女性形象给人们留下了深刻的印象。对Keira Knightley来说这同样是一个令人失望的夜晚。她在根据简奥斯汀同名古典小说改编的电影“傲慢与偏见”中所扮演的角色,并没有为她带来任何一项提名。尽管如此,已经获得奥斯卡最佳女演员提名的她仍有望获奖。实际上,英国在今年的奥斯卡提名当中还是占有相当比例的。英国女演员Judi Dench和Rachel W

    11、eisz有希望分别赢得最佳女主角和最佳女配角奖。而“不朽的园丁”已经获得了四项提名,包括最佳剧本改编奖。在最佳动画方面,“粘土动画”电影“超级无敌掌门狗之世纪大骗兔”是英国的另一个希望。它的导演Nick Park告诉我们,他制作电影的原因只是出于对它的热爱,但他也承认:“能够得到这样的承认真是太好了。” Exercises:1. This article may come from .A. an advertisement B. an entertaining newspaperC. a traveling guide book D. a life magazine2. Which of th

    12、e following statements is true?A. British star Ang Lee won four BAFTAs for his movie Brokeback Mountain.B. Thandie Newton acted as a woman born in Zambia so impressively that she won Best Actress in a Supporting Role.C. Although The Constant Gardener received ten nominations, it only won one award o

    13、f the BAFTAs.D. Keira Knightley failed to be nominated for her role because the movie Pride and Prejudice was adapted from the classic Jane Austen novel.3. It can be inferred from the article that .A. the UK won no award in this years BAFTAsB. the UK used to won less awards than America in the BAFTA

    14、sC. the UK usually wins more awards in Oscar than in the BAFTAsD. the UK will triumph over America in this years Oscar4. Whats the meaning of the phrase “triumph over” in the 3rd paragraph?A. defend B. prevent C. compete D. defeatKeys and Explanations:1. 选B。推理判断题。根据文章内容讲述的是今年英国电影奖的获奖情况,可推断出本文可能是节选自一

    15、份娱乐报纸,故B项正确。2. 选C。细节理解题。由第三段可知电影断背山是美国影片,Ang Lee有可能是美国人,故A项错误;由第五段可知,Thandie Newton本人出生在赞比亚,而并非她所扮演的角色,故B项错误;由第四段The Constant Gardener won only one award despite having received ten nominations可知C项正确;由第六段可知Keira Knightley主演的电影“傲慢与偏见”是由简奥斯汀的小说改编而来,但作者并没有说这就是她未获提名的原因,故D项错误。3. 选B。推理判断题。由第五段可知英国的Thandie

    16、 Newton获得了最佳女配角奖,故A项错误;由第三段hopes that home-grown films would triumph over Hollywood productions were dashed as American movies swept the board, winning all the major awards可知B项正确;由第七段可知英国在今年的奥斯卡提名中占有相当的比例,但这并不能说明英国赢得的奥斯卡奖通常就多于英国电影奖,故C项错误;D项文中没有提到。4. 选D。猜测词义题。英国人当然希望本土电影可以在本年度英国电影节上“击败”美国好莱坞的影片,故D项正确

    17、。58. The Oscars 奥斯卡金像奖The Oscars, or to give them their proper name, “The Academy of Motion Picture Arts and Science Awards of Merit”, are awards given to people who work in specific areas of the film industry.Actors and directors, costume designers and songwriters, make-up artists and sound enginee

    18、rs, among others, all have the chance to win an Oscar.The awards themselves are small statuettes, around 34 cm tall and weighing just over 3.5 kg. The golden statuettes are all the samethey show a man (with no clothes on!) holding a sword and standing on a reel of film.Sadly for the winner, the stat

    19、ue is not solid, but just gold-plated. In actual value it is only worth around $250. However, although the statuette itself is not worth very much, winning one can be worth millions of dollars to the film studios.Winning an Oscar means that the worlds top filmmakers liked your work. It is the best p

    20、ublicity a film can get. If a film can have “Academy Award Winner” under its title, many more people will go to see it.The Academy was first formed in May 1927, and the awards have been given every year since then. This ceremony, when the awards are presented to the winners, is the highlight of the

    21、Hollywood calendar. It is the most glamorous and star-studded evening of the whole year, and is shown on television in 90 countries around the world and watched by 500 million people.Everyone who is famous in the film world attends the awards ceremony. Most arrive in huge limousines, wearing wonderf

    22、ul clothes. The Oscar ceremony is the one night when Hollywood really is as glamorous as it appears. For the first few years of the Academy, the Academy themselves were simply called “The Statuettes”. There are various stories which explain why they were at last given the nickname “Oscars”. The most

    23、 popular is that the Academy librarian, Margaret Herrick, exclaimed when she saw the golden statuette “He looks just like my Uncle Oscar!” and the name stuck.Whatever the reason, it is certainly easier to say “Oscar”, than to say “The Academy of Motion Picture Arts and Science Awards of Merit”, so t

    24、he little golden man is now on a first-name basis with everyone. (376 words)Helper:meritmerit优点;功绩 costumekstju:m服装 statuettesttjuet小雕像,金像奖sword宝剑 reel卷筒 studio stju:diu 摄影棚, 制片厂highlight精彩部分 glamorous glmrs迷人的 star-studded群星汇集 limousine limu(:)zi:n豪华轿车 ceremony serimni典礼 nickname绰号librarian laibrri

    25、n图书管理员 exclaim ikskleim惊呼 Brief Introduction:奥斯卡金像奖是一项授予那些在电影业中从事特定领域工作人员的奖项。演员、导演、服装设计师、作曲家、化妆师、音响师以及其他人员都有机会赢得这一奖项。奖品本身是小型的雕像,大约34厘米高,重量只有3.5千克多。这些金色小雕像都是一样的,它们展现的是一个裸体的男人手持一柄利剑站在一卷电影胶片上。对于获奖者来说有些遗憾的是,这个雕像并不是纯金的,而只是镀金的。它的实际价值只有大约250美元。但是,尽管雕像本身并不太值钱,赢得一个奥斯卡奖对于电影制片厂来说却意味着数百万美元的价值。赢得奥斯卡奖意味着世界顶级的电影制片

    26、人欣赏你的作品。这是一部电影可以获得的最佳宣传方式。如果一部电影的标题下面有“奥斯卡金像奖获奖作品”的字样,就会有更多的人去观看这部电影。该奖项最早设立于1927年5月,从那以后每年都会颁一次奖。颁奖仪式是好莱坞最重要的活动,在一年当中的那个群星汇集的迷人夜晚,颁奖仪式会在全世界90个国家通过电视向5亿观众转播。全世界电影行业的知名人士都将出席颁奖仪式。他们大多乘豪华轿车而来,身着华丽的服装。奥斯卡颁奖典礼使好莱坞分外迷人。在设立奥斯卡金像奖的前几年,它仅仅被称作“金像奖”。关于为什么最终称之为“奥斯卡”有很多种解释。流传最广的一种说法是,图书管理员Margaret Herrick看见这座金像

    27、时惊呼:“他看起来就像我的叔叔奥斯卡!”于是这个名字就定下了。 Exercises:从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。1. The passage is really about _. A. Hollywood B. an award in the film industry C. an award ceremony D. a famous film star2. One story says that the Oscars are named after _. A. Oscar Hammerstein B. the man who invented them C. the Aca

    28、demy librarians uncle D. one of the “Oscar” winners3. The awards were first simply called “_”. A. Oscars B. The Academy of Motion Picture Arts and Science Awards of Merit C. Uncle Oscars D. The Statuettes4. A reader can learn from the text that _. A. only actors can have the chance to win Oscars B.

    29、an Oscar is made completely of gold C. a film under the title of Academy Award Winner can bring in more money D. the Academy Awards are given every four years.5. Which of the following can best take the place of the title of this text? A. Everyones Favorite Uncle B. Great American Films C. Wining is

    30、 Not Important D. History of Film IndustryKeys and Explanations:Keys: 1-5 BCDCA1. 选B。主旨大意题。这篇文章主要介绍了“奥斯卡金像奖”这一电影业最高奖项。故B项正确。2. 选C。细节理解题。由文章倒数第二段可知,一名图书管理员在看见金像后惊呼:“他看起来就像我的叔叔奥斯卡!”于是“奥斯卡”这个名字就确定了下来。故C项正确。3. 选D。细节理解题。由倒数第二段首句可知,“奥斯卡”设立之初仅被称为“金像奖”。故D项正确。4. 选C。推理判断题。由第二段可知,演员、导演、服装设计师、作曲家、化妆师、音响师以及其他人员都有机会赢得这一奖项,故A项错误;由第四段可知,“奥斯卡”雕像并不是纯金的,而只是镀金的,故B项错误;由第五段可知赢得奥斯卡奖意味着世界顶级的电影制片人欣赏你的作品,如果一部电影的标题下面有“奥斯卡金像奖获奖作品”的字样,就会有更多的人去观看这部电影,故C项正确;由第六段可知,“奥斯卡”设立之后每年都会颁发一次,故D项错误。5. 选A。主旨大意题。A项是比喻的说法,“每个人都最喜欢的大叔”指的就是“奥斯卡金像奖”,符合文章大意,故A项正确。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题 23 英美文化阅读理解专项:英国电影奖 奥斯卡金像奖-2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827027.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考试直接用)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考试直接用)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考试直接用).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考试直接用).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考点梳理)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(考点梳理)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(网校专用)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(网校专用)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(网校专用).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(网校专用).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(综合卷).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(综合卷).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(精选题)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(精选题)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(突破训练)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(突破训练)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(有一套).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(有一套).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(易错题)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(易错题)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(完整版)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(完整版)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(完整版).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(完整版).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(夺冠系列).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(夺冠系列).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(含答案).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(含答案).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(名师系列)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(名师系列)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(原创题).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(原创题).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(历年真题)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(历年真题)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(全国通用)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(全国通用)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(全优)word版.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题(全优)word版.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(达标题).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(达标题).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(综合题).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(综合题).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(完整版).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(完整版).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(a卷).docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案(a卷).docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案下载.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案下载.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【达标题】.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【达标题】.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【考试直接用】.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【考试直接用】.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【综合题】.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【综合题】.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【突破训练】.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【突破训练】.docx
  • 人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【实用】.docx人教版数学二年级下册期末综合素养提升题附答案【实用】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1