专题06:阅读理解C篇说明文类(10套)句子翻译(5套)-【对点变式题】2021-2022学年高二下英语期中必考题精准练(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 对点变式题
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年高二下期中必考题精准练专题06:阅读理解C篇说明文类(10套)+ 句子翻译(5套)一、 阅读理解 第一套 A study involving 8,500 teenagers from all social backgrounds found that most of them are ignorant when it comes to money. The findings, the first in a series of reports from NatWest that has started a five-year research project into te
2、enagers and money, arc particularly worrying as this generation of young people is likely to be burdened with greater debts man any before.University tuition fees (学费) are currently capped at 3,000 annually, but this will be reviewed next year and the Government is under enormous pressure to raise t
3、he ceiling.In the research, the teenagers were presented with die terms of four different loans but 76 per cent failed to identify the cheapest. The young people also predicted that they would be earning on average 31.000 by the age of 25, although the average salary for those aged 22 to 29 is just
4、17,815. The teenagers expected to be in debt when they finished university or training, although half said that they assumed the debts would be less than 10.000. Average debts for graduates are 12,363.Stephen Moir, head of community investment at the Royal Bank of Scotland Group which owns NatWest,
5、said. The more exposed young people are to financial issues, and the younger they become aware of them, the more likely they arc to become responsible, forward-planning adults who manage their finances confidently and effectively.Ministers are deeply concerned about the financial pressures on teenag
6、ers and young people because of student loans and rising housing costs. They have just introduced new lessons in how to manage debts. Nikki Fairweathcr. aged 15. from St Helens, said that she had benefited from lessons on personal finance, but admitted that she still had a lot to learn about money.4
7、3. Which of the following can be found from the five-year research project?A. Students understand personal finances differently.B. University tuition fees in England have been rising.C. Teenagers tend to overestimate their future earnings.D. The students payback ability has become a major issue.44.
8、The phrase to raise the ceiling in paragraph 2 probably means _.A. to raise the student loansB. to improve the school facilitiesC. to increase the upper limit of the tuitionD. to lift the school building roofs45. According to Stephen Moir, students_.A. are too young 10 be exposed 10 financial issues
9、B. should learn 10 manage their finances wellC- should maintain a positive attitude when facing loansC. benefit a lot from lessons on personal finance46. What n we learn from the passage?A. Many British teenagers do not know money matters wellB. Teenagers in Britain are heavily burdened with debts.C
10、. Financial planning is a required course at college.D. Young people should become responsible adults.【答案】43. C 44. C 45. B 46. A【解析】本文是说明文。关于英国的研究机构的一份调查,表明大部分青少年对钱的问题认识不深,他们大多数估计了未来赚钱的前景,对他们以后可能要负担的债务也没有认识。【43题详解】细节推理题。从第一句话“most of them are ignorant when it comes to money”可以得出答案,“青少年倾向于过高估计了他们未来赚
11、钱的前景”而没有意识到他们会在未来面临的各种债务。故选C。【44题详解】词义猜测题。根据上下文的意思,推测“raise the ceiling”的意思,很显然,不是A项“增加学生的贷款”,不是B项“改善学校的设施”,也不是D项“增高学校建筑的屋顶”,他们都不是第二段里提到的意思,那么就只能选择C项“提供学费的上限”。得A项为答案,即“很多英国的青少年没有很好地认识钱的问题”。B项是“英国的青少年有很沉重的债务负担”,C项是“财政计划是大学里的必修课”,D项“年轻人应该对成年人负责”都偏离了文章大意,所以不选。故选C。【45题详解】细节理解题。根据第四段里Stephen Moir说的的话,来归纳
12、出他的观点,就是“学生们应该学会更好地理财”。故选B。【46题详解】主旨大意题。阅览本文后,概括出大意,本文是关于英国的研究机构的一份调查,表明大部分青少年对钱的问题认识不深,他们大多数估计了未来赚钱的前景,对他们以后可能要负担的债务也没有认识; 故选A。 第二套 If you could be anybody in the world, who would it be? Your neighbour or a super star? A few people have experienced what it might be like to step into the skin of ano
13、ther person, thanks to an unusual virtual reality(虚拟现实)device. Rikke Wahl, an actress, model and artist, was one of the participants in a body swapping experiment at the Be Another lab, a project developed by a group of artists based in Barcelona. She swapped with her partner, an actor, using a mach
14、ine called The Machine to Be Another and temporarily became a man. As I looked down, I saw my whole body as a man, dressed in my partners pants, she said. Thats the picture I remember best.The set-up is relatively simple. Both users wear a virtual reality headset with a camera on the top. The video
15、from each camera is sent to the other person, so what you see is the exact view of your partner. If she moves her arm, you see it. If you move your arm, she sees it.To get used to seeing another persons body without actually having control of it, participants start by raising their arms and legs ver
16、y slowly, so that the other can follow along. Eventually, this kind of slow synchronised(同步的)movement becomes comfortable, and participants really start to feel as though they are living in another persons body.Using such technology promises to alter peoples behaviour afterwards-potentially for the
17、better. Studies have shown that virtual reality can be effective in fighting racism-the bias(偏见)that humans have against those who dont look or sound like them. Researchers at the University of Barcelona gave people a questionnaire called the Implicit Association Test, which measures the strength of
18、 peoples associations between, for instance, black people and adjectives such as good, bad, athletic or awkward. Then they asked them to control the body of a dark skinned digital character using virtual reality glasses, before taking the test again. This time, the participants bias scores were lowe
19、r. The idea is that once youve put yourself in anothers shoes youre less likely to think ill of them, because your brain has internalised the feeling of being that person.The creators of The Machine to Be Another hope to achieve a similar result. At the end of body swapping, people feel like holding
20、 each other in their arms, says Arthur Pointeau, a programmer with the project. Its a really nice way to have this kind of experience. I would really, really recommend it to everyone.56The word swapping (paragraph 1) is closest in meaning to_.A. building B. exchanging C. controlling D. transplanting
21、57We can infer from the experiment at the Be Another lab that_.A. our feelings are related to our bodily experienceB. we can learn to take control of other peoples bodiesC. participants will live more passionately after the experimentD. The Machine to Be Another can help people change their sexes58I
22、n the Implicit Association Test, before the participants used virtual reality glasses to control a dark skinned digital character, _.A. they fought strongly against racismB. they scored lower on the test for racismC. they changed their behaviour dramaticallyD. they were more biased against those unl
23、ike them59It can be concluded from the passage that_.A. technology helps people realize their dreamsB. our biases could be eliminated through experimentsC. virtual reality helps promote understanding among peopleD. our points of view about others need changing constantly56B 57A 58D 59C【解析】试题分析:文章介绍了
24、一种Be another lab的体验,可以让人们互换角色,这样可以一定程度上消除人们的偏见,也可以促进人与人的相互理解。56猜词题:根据第一段的最后的描写:She swapped with her partner, an actor, using a machine called The Machine to Be Another and temporarily became a man. As I looked down, I saw my whole body as a man, dressed in my partners pants, she said. Thats the pict
25、ure I remember best.可知女演员和男演员互换角色,所以swapping的意思是“交换”,所以选B。57推理题:根据文章第三段的最后一句话:Eventually, this kind of slow synchronised(同步的)movement becomes comfortable, and participants really start to feel as though they are living in another persons body.可知从Be another lab的体验可以推断出我们的感觉和身体的经验有关,所以选A58细节题:根据文章第四段的
26、句子:Studies have shown that virtual reality can be effective in fighting racism-the bias(偏见)that humans have against those who dont look or sound like them.可知在the Implicit Association test中,在参与者使用虚拟现实的眼镜控制一个深色皮肤的人物之前,他们对不像他们的人物更有偏见,选D59推理题:根据文章最后一段的句子:At the end of body swapping, people feel like hol
27、ding each other in their arms, says Arthur Pointeau, a programmer with the project可知虚拟现实帮助促进人们之间的理解,所以选C 第三套 Science advances fastest when data and conclusions are shared as quickly as possible. Yet it is common practice for medical researchers to conceal results for months or years until research i
28、s published in an academic journal. Even then, the data supporting a study are often not revealed.The motive to withhold findings is powerful. Journal papers are the key measure of a scientists productivity. To win research money and get promoted, scientists need to increase an impressive list of pu
29、blications. Yet the delays in spreading knowledge have the capacity to do real harm. Nor are elite journals the guardians of quality that they often claim to be. The number of papers so flawed that they need to be retracted has risen sharply in the past two decades. Studies in elite journals (such a
30、s Nature and Science) are no statistically stronger than those in lesser journals.Science should not, and need not, be restrained by journal publication. Three sensible reforms would ensure that researchers results could be communicated to more people more quickly, without any decline in quality. St
31、ep one is for the organizations that finance research to demand that scientists put their academic papers, along with their experimental data, in publicly accessible “databases” before they are sent to a journal. That would allow other researchers to make use of the findings without delay. Those opp
32、osing such “preprints” argue that they allow work of poor quality to grow wildly because it has not yet been peer-reviewed. That may surprise physicists and mathematicians, who have been posting work to arXiv, a preprint database, for more than 25 years with no ill effects.Step two is to improve the
33、 process of peer review itself. Journals currently administer a system of organizing anonymous peer reviewers to pass judgment on new researcha fact they use, in part, to justify their sky-high subscription prices. But this process tends to be abused. At its worst, groups of researchers are suspecte
34、d of guaranteeing favorable reviews for each others work. Better that reviewers are named and that the reviews are published. The Gates foundation has announced its support for an online database where such open peer review of papers takes place. The database was launched last year by the Wellcome T
35、rust, meaning that the worlds two largest medical charities have thrown their weight behind it. Others should follow.Finally, science needs to stop relying so much on journal publication as the only recognized credential for researchers and the only path to career progression. Tools exist that repor
36、t how often a preprint has been viewed, for example, or whether a clinical data set has been cited in guidelines for doctors. A handful of firms are using artificial intelligence to assess the scientific importance of research, disregarding how it has been spread. Such approaches need encouragement.
37、 Journals may lose out, but science itself will benefit.1. The passage primarily argues _. A. why scientists should timely make public their information with other peersB. how a reliable system that promotes fast sharing of academic outcomes can be establishedC. how the scientific circle ensures the
38、 quality of those research papers published in journalsD. what the difference is between the studies posted to preprint databases and the elite journals2. Which of the following is NOT the reason why scientists hold back their findings?A. They want to climb up the career ladders.B. They want to show
39、 their capacity of yielding great researches.C. They want to ensure the scientific validity before releasing them.D. They want to get funded for their study.3. What does the underlined word “anonymous” probably mean?A. showing strong abilityB. identified by many peopleC. unknown by nameD. having gre
40、at authority4. What can help reduce academics dependence on journal publication?A. Using tools to report the frequency of a preprint being viewed.B. Firms using advanced technology to produce a research.C. Citing doctors guideline in processing a clinical data.D. Finding methods to assess the way th
41、ose studies are shared or spread.5. Which one of the following statements will the author most probably agree with?A. Full trust can be put in elite journals like Science and Nature.B. The prospect of scientific journals undoubtedly outweighs that of science.C. The popularity of preprint will inevit
42、ably bring about a careless academic world.D. Organizations ought to employ an open measure to conduct the peer review.【答案】1.B 2.C 3.C 4.A 5.D【分析】1.通读全文可知答案B。. how a reliable system that promotes fast sharing of academic outcomes can be established2.细节题。根据文章第二段可知A B D正确。3.词义辨析题。anonymous 匿名的。结合文章意思可
43、知为C。4.结合最后一段可知,使用工具去报道非正式样本被评论的频率。5.主旨大意题。作者认为,机构应该使用一个公开的方法去实施同行评审。 第四套 Speaking in ClicksClick sounds, such as those found in some languages in Africa, make perfectly good consonants. So why do they appear so rarely in most human speech? One culprit may be anatomy(骨骼).Previous studies have suggest
44、ed that in some speakers of click languages, the alveolar ridge(齿龈) the rounded bump between the upper teeth and the roof of the mouth-is small or even absent. In recent research, Scott Moisik of Nanyang Technological University in Singapore and Dan Dediu of the Max Planck Institute for Psycholingui
45、stics in Nijmegen, the Netherlands, built biomechanical models that simulated clicks in vocal tracts(声道) with alveolar ridges of varying sizes. Their results, published in January in the Journal of Language Evolution, showed a clear disadvantage for tracts with large edges. These allowed less air to
46、 be trapped in the mouth, requiring more muscular force to produce a click.The authors interpret this finding as support for an anatomical bias against clicks. They believe the bias is probably weak at the individual level; people with large alveolar ridges can still learn click consonants or that t
47、heir pronunciations may be wrong. Amplified over generations, this bias might explain why such consonants are so rarely found in language worldwide.These results are not the first to challenge the traditional premise among linguists that language evolution is largely immune to external factors. Seve
48、ral other researchers have recently argued that geographical context, environmental conditions and genetics could all play a role. But Moisik and Dedius work goes a step further by singling out a single feature of human anatomy and quantifying its contribution to a particular type of speech sound.Su
49、sanne Fuchs, senior researcher at the Leibniz Center of General Linguistics in Berlin, who was not involved in the work, says the studys conclusions are valid. But she cautions that they may present a chicken-and-egg problem: “The palate( 味蕾) shape of an individual matures from early childhood to pu
50、berty and , may be affected by frequent productions of clicks,” Fuchs says, “Therefore, over the course of history, it may well be that vocal tract properties and click productions developed in parallel.53. The underlined word “ one culprit” in Paragraph 1means _.A. something that must cause sufferi
51、ngB. something that may be the causeC. something that could be concludedD. something that never happened before.54. According to the findings by Moisik and Dediu, who can make click sounds easily?A. People with a small or absent alveolar ridge.B. People with strong muscles inside the mouthC. People
52、with a normal alveolar rid.D. People with a large alveolar ridge.55. Which of the following statements is true?A. People with large alveolar ridges cannot learn click language.B. Having less air trapped in the mouth makes it easier to produce a click.C. Both Moisik and Dediu believe that language ev
53、olution is largely independent of external factors.D. Language evolution may be subject to geographical context, environmental conditions and genetics.56. What is Susanne Fuchs most likely to agree with?A. The conclusions of the study by Moisik and Dediu are unreliable.B. Vocal tract properties and
54、click productions might evolve at the same time.C. Frequent productions of clicks decide the palate shape of an individual.D. The palate shape of an individual decides whether one can produce click sounds.【答案】53. B 54. A 55. D 56. B【解析】这是一篇说明文。卡塔声在一些语言中是完美的辅音,但是它很少出现在人类的语言中。文章介绍了它可能很少被用的原因。【53题详解】词义
55、猜测题。根据上一句的设问So why do they appear so rarely in most human speech? 那么,为什么它们很少出现在人类的语言中呢?可知,接下来的一句是对该问题的回答。由此可知,本句应是指是骨骼导致的。结合选项可知,one culprit应该是“一个原因”,故选B。【54题详解】细节理解题。根据第二段的In recent research, Scott Moisik of Nanyang Technological University in Singapore and Dan Dediu of the Max Planck Institute for
56、 Psycholinguistics in Nijmegen, the Netherlands, built biomechanical models that simulated clicks in vocal tracts(声道) with alveolar ridges of varying sizes.可知,有小的或无牙槽嵴的人容易发出卡塔声。故选A。【55题详解】细节理解题。根据倒数第二段的Several other researchers have recently argued that geographical context, environmental conditions
57、 and genetics could all play a role. 可知,语言的进化可能受到地理环境、环境条件和遗传因素的影响。故选D。【56题详解】细节理解题。根据最后一段的Fuchs says, “Therefore, over the course of history, it may well be that vocal tract properties and click productions developed in parallel. 可知,Fuchs认为在历史的进程中,很可能是声道的特性和点击制作并行发展。故选B。 第五套 Thanks to smart-phones,
58、 telling your partner “I love you” has never been easier. And, according to some new research , its probably making your relationship stronger, too. There is no denying that technologys impact on modern, well, everything. Websites and apps such as , OkCupid and Tinder have changed the way Americans
59、meet and date. A 2013 study from the Proceedings of the National Academy of Sciences found that more than one-third of all U.S marriages now begin through online dating, which has grown into a $2 billion-a-year industry, according to IBISWorld. And, of course, theyve changed how we communicate. Face
60、book, Twitter, iMessage, WhatsApp, Snapchat and Instagram have replaced the Phone.For tech-savvy couples, the communication possibilities today are seemingly endless. Texting apps allow partners to communicate throughout the day regardless of where you are. And while there are some dangers that acco
61、mpany regular texting with your partner, couples that exchange affectionate texts can actually enhance their relationships. A new report from the Pew Research Centre shows that 21% of people in committed relationships say they felt closer to their spouse or partner because of exchanges they had eith
62、er online or via text message.“People will text no matter what-its too convenient.” says Lori Schade, Ph.D, a licensed marriage and family therapist in Salk Lake City, Utah. “But if they use text messages purposefully to put money in the relationship bank, so to speak, by being positive, they might
63、be developing resilience to weather future storms.”Meanwhile, several apps that are built specially for couples have begun appearing in app stores everywhere.Couple, an app that allows couples to communicate in their own,private channel, has been downloaded nearly 2.5 million times. The app lets you
64、 and your partner share messages and even send “Thumb Kisses” to one another.Some dating sites are figuring out ways to stay involved in couples lives beyond the meeting period. How About We, which likes to call itself “the online dating sites”, has a separate service for couples that offers pre-pla
65、nned dates ranging from tickets to a Broadway show, to custom peanut butter sandwiched, to a robot-building workshop. The company launched a new couples app called “You & Me”, which allows partners to cooperate on playlists, share photos and exchange private messages.So while theres no substitution
66、for actual face time in relationship, FaceTime is looking more and more like a good alternative to fill in the gaps.56. “Tech-savvy couples” in paragraph 3 may refer to couples who .A. can save technology B.have a good command of technologyC.communicate endlessly D.work in the field of information t
67、echnology57. In Lori Schades opinion, texting can .A. enable people to put money in the bank.B. prevent partners being caught in stormsC. Help people enhance their relationshipsD. Expose people to more dangers58. It can be inferred from the passage that .A. actual face time is more important than on
68、line face timeB. actual face time will eventually give way to online face timeC. online face time makes relationships stronger than actual face timeD. online face time can make up for the disadvantages of actual face time59. which of the following might be the best title for the passage?A. Modern te
69、chnology: Bringing people closer.B. Modern technology: Recording relationshipsC. Modern technology: Changing everyday lifeD. Modern technology: Making communication easier.BCDA31. B 根据第一段 得知现在technology对人的关系影响很大,同时,后文的例子,也可知此题选B。32. C 根据“by being positive, they might be developing resilience to weat
70、her future storms.”可以得知texting的积极作用是促进关系。33. D 本文重点在于描述在线聊天的好处,可以弥补现实聊天的缺点,所以选D。34. A 本文说现代科技的发展是人类的关系更加亲近,拉近了人与人之家的距离。 第六套 “Does my smile look big in this?” Future fitting-room mirrors in clothing stores could subtly adjust your reflection to make you look and hence feel happier, encouraging you to
71、 like what you see.Thats the idea behind the Emotion Evoking System developed by Shigeo Yoshida and colleagues at the University of Tokyo in Japan. The system can manipulate, or in other word, control your emotions and personal preferences by presenting you with an image of your own smiling or frown
72、ing face.The principle that physiological changes can drive emotional ones that laughter comes before happiness, rather than the other way around is a well-established idea.The researchers wanted to see if this idea could be used to build a computer system that manipulates how you feel. The system w
73、orks by presenting the user with a web-camera image of his or her face as if they were looking in a mirror. The image is then subtly altered with software, turning the corners of the mouth up or down and changing the area around the eyes, so that the person appears to smile or frown (皱眉).Without tel
74、ling them the aim of the study, the team recruited (招募) 21 volunteers and asked them to sit in front of the screen while performing an unrelated task. When the task was complete the participants rated how they felt. When the faces on screen appeared to smile, people reported that they felt happier.
75、On the other hand, when the image was given a sad expression, they reported feeling less happy.Yoshida and his colleagues tested whether manipulating the volunteers emotional state would influence their preferences. Each person was given a scarf to wear and again presented with the altered webcam im
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829613.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高中英语【外研版】选修六:Module3 Grammar 1课件.ppt
