专题08 阅读理解之记叙文-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题08 阅读理解之记叙文-2021年高考英语题型大冲关上海专用 专题 08 阅读 理解 记叙文 2021 年高 英语 题型 冲关 上海 专用
- 资源描述:
-
1、高考阅读理解之记叙文 知识导图要点精析一、题型概述二、记叙文基本结构三、记叙文基本要素四、 解题技法方法1顺藤摸瓜记叙文中有大量的事件发展过程中的细节,包括记叙文的5W(what,who,when,where,why)要素。因此作答细节题的时候,就没有那么复杂,一般只需要由前到后,从上到下,一题一题地做就可以了。【典例剖析】McCoy was looking for a safe place to do drugs when something clearly out of place caught his eye: a luxurious brown leather handbag.McCo
2、y, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.He began right away, starting with the address on the bill found in t
3、he handbag. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse. McCoy refused, saying he was searching for its owner. “But I am the owner,” the woman said. “Thats my purse.”.What drove McCoy to look fo
4、r the owner of the handbag?A. The urge to find a business partner. B. The resolution to recover his sleeping bag.C. His own unfortunate experience. D. His anger over the poor living condition.解析细节理解题。根据第二段中的“One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently bee
5、n stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.”可知,他为数不多的财产之一,他在一所废弃的房子里用的睡袋最近被偷了,他想到丢了睡袋使他多么生气,于是决定把钱包还给钱包的主人,也就是说是他自己不幸的经历驱使麦考伊去寻找手提包的主人。答案C方法2左顾右盼推理判断题在做题过程中,我们大都不能在文中找到与题干一字不差的词语或句子。这时我们需要认真研究问题,抓住题干中的关键词语,然后到文中准确地找到与之相关的语句,或是疑似语句的位置,接着去左
6、顾,或右盼,在前句或后句寻找线索。【典例剖析】When she was ten years old, Isadora Duncan dropped out of school to teach people dance. If that job was left to any other ten-year-old, it would have turned out frustrating, difficult, and a little discouraging.There is an old quotation “if you judge a fish by its ability to c
7、limb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” And it captures an important truth. At school, Isadora Duncan was a failure. In the dance hall, she gave form to brilliance. What does the author try to tell the readers in the last paragraph?A. It is useless climbing a tree to c
8、atch fish.B. Everybody is a genius in his own way.C. Miseries come from human stupidity.D. Teachers can impact students greatly.解析考查推理判断。最后一段引用古话:“如果你以爬树的能力来判断一条鱼,它终其一生都会认为自己是愚蠢的。”接着又指出在学校里,伊莎多拉邓肯是个失败者。在舞厅里,她光彩夺目。由此可推断出,作者在最后一段想要告诉我们每个人都是独特的天才。答案B方法3刨根问底如前所述,主旨大意题或作者意图题等实际上是同一类型的问题,或者说是可用同种方法解答的题型。在
9、解答此类题目的时候,不可被题干的表象所迷惑,要像剥洋葱一样,一层一层地剥;在四个可选项中,一个一个地去证实,去排除。特别是解答推论或暗指类的题目,比如“What can be inferred from.?”或是“What does the author imply in.?”之类的题目,文中所陈述的往往不是答案。我们要在文前文后去查找,在字里行间里去寻觅。有时还少不了借助自己的生活经验和常理来体会这言外之意。【典例剖析】McCoy was looking for a safe place to do drugs when something clearly out of place caug
10、ht his eye: a luxurious brown leather handbag. McCoy, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner. He began right aw
11、ay, starting with the address on the bill found in the handbag. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse. McCoy refused, saying he was searching for its owner. “But I am the owner,” the woman
12、 said. “Thats my purse.” A month earlier, Kaitlyn Smith, 29, a sales representative for a medical device company, had woken up to find her apartment broken into and her purse stolen. Now she came across a tall, messy-looking man holding it tightly. She could instantly tell he wasnt in good shape.At
13、Smiths urging, McCoy told her his story. Hed been in charge of a landscaping business until 2012, when a car accident left him addicted to drugs. Smith, amazed this stranger had gone to such great lengths to return her bag, asked whether there was anything she could do to help. “Im a drug addict,” M
14、cCoy warned. “I dont want to intrude on your life; Im probably gonna let you down.”Unafraid, Smith gave him her phone number, saying, “If you want to go to rehab (戒毒所), call me.” She then drove him back to his neighborhood and left, thinking that would be the end of it. Two days later, she got a cal
15、l. Smith realized that McCoy was serious about getting better, so she dug into her savings account and bought McCoy a plane ticket to Florida. While there, he would call her to let her know how he was doing. “We were getting to know each other,” Smith says. “His scared, desperate voice turned into a
16、 healthy, lively one.” After 28 days at a rehab program at Johns Hopkins Hospital, McCoy is drug-free. He lives at a residential recovery center in Baltimore, and a GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals. His life is back on track, all because one crime victim
17、 could understand anothers loss. Which of the following might be the best title for the passage?A. Drug-abuse Can Heal.B. Lost and Found.C. Mutual Communication Matters.D. Good Deeds Repaid. 解析主旨大意题。本文是一篇记叙文,主要讲述了瘾君子麦考伊把捡到的手提包归还给失主史密斯女士,而她后来又帮助麦考伊成功戒毒的故事。通读全文,特别是根据文章最后一句话“His life is back on track,
18、all because one crime victim could understand anothers loss.”可知,本文主要讲述了瘾君子麦考伊把捡到的手提包归还给失主史密斯女士,而她后来又帮助麦考伊成功戒毒,这一切正是源于麦考伊的善行,故善行得到回报,适合做文章标题。答案D方法4拨云见日阅读题中,特别是记叙文的阅读题,都会出现一至两道词义猜测题。而这些词汇往往是与你素昧平生的,或者和你有点头之交的,在文中却另有新意的,总之,猜的是那些在词汇表要求之外的词汇。小小的一个词,一个短语,考核的不是你的语法的熟练程度,也不是你的记忆力,而是你对文章通篇或者一个段落的整体把握和变通能力。【典
19、例剖析】When you attend a writing conference, you see a facade that took months or longer to make up. Plenty is going on behind the scenes. Lets take a look behind the curtain.The day starts long before attendees walk through the door. Registration is set up, signs posted and tables arranged. Logistics
20、(后勤) all fall on the conference organizers. For example, the annual conference I direct in San Francisco (see the poster above) is a simple one-day conference that takes more than eight months to put together and around 15 staff and volunteers to manage. Larger multi-day conferences have even more g
21、oing on behind the scenes.The underlined word facade refers to _.A. the effort behind the scenes B. the scenes visible to the publicC. the literary masterpiece on display D. the material distributed at the meeting解析词义猜测题。根据划线词后的“Plenty is going on behind the scenes.”可知,很多事情都是在幕后进行的,因此此处是说当你参加写作会议时,你
22、会看到一个花了几个月甚至更长时间才形成的表面现象,也就是说与幕后发生的事情相比,你看到的只不过是表面现象而已,由此可知划线词指的是“公众可见的场景”。答案B课堂典例Reading Comprehension ADame Zaha Hadid, the Iraqi-born British architect whose tall structures left a mark on skylines and imaginations around the world and in the process reshaped architecture for the modern age. She
23、was not an average designer. She liberated architectural geometry(几何), giving it a whole new expressive identity. Geometry became, in her hands, a vehicle for unprecedented and eye-popping new spaces. Her buildings elevated uncertainty to an art, conveyed in the odd ways.Her work implying mobility,
24、speed, freedom and uncertainty spoke to a worldview widely shared by a younger generation. “I am not European, I dont do conventional work and I am a woman, Strikingly Ms. Hadid never allowed herself on her work to be categorized by her background or her gender. And she was one of a kind, a path bre
25、aker. In 2004, she became the first woman to win the Pritzker Prize, architectures Nobel.Zaha Hadid was born in Baghdad on October 31, 1950. Then in 1972, she arrived at the architectural association in London, a center for experimental design. Her teachers included Elia Zenghelis and Rem Koolhaas.
26、“They aroused my ambition,” she would recall, “and taught me to trust even my strangest instincts.” By the 1980s she had established her own practice in London. And she began to draw attention with an unrealized plan in 19821983 for the Peak Club. Her partner, Patrick Schumacher, played an instrumen
27、tal and collaborative role in her career. Mr. Schumacher coined the term parametric(参数的) design to include the computer-based approach that helped the firms most weird concepts become reality. Ms. Hadid called what resulted in an organic language of architecture, based on these new tools, which allo
28、w us to combine highly complex forms into a fluid(流线的) and complete whole. Her sources were nature, history or whatever she sought useful. When her Rosenthal Center, a relatively modest project, opened in 2003, Herbert Muschamp, the architecture critic declared it “the most important American buildi
29、ng to be completed since the end of the cold war”.“She was bigger than life, a force of nature,” as Amale Andraos, the dean of Columbia Universitys architecture school, put it, “she was a pioneer.”She was. For women, for what cities can desire to build and for the art of architecture.1. What feature
30、s the structures designed by Zaha Hadid?A. Free architectural geometry. B. Conventional design. C. Odd imagination. D. Colorful patterns.2. According to Paragraphs 3 and 4, which of the following statement is TRUE?A. Zaha Hadid taught herself to trust instincts.B. The plan for the Peak Club hasnt be
31、en carried out.C. The architects gender influenced her work dramatically.D. Zaha Hadid was the first architect to win the Pritzker Prize.3. How did the computer-based approach make a difference to Zaha Hadids work?A. It contributes to realizing the strange ideas.B. It simplifies the complex structur
32、e as a whole.C. It provides new tools to translate the language.D. It serves as an instrument to interpret the concepts.4. The purpose of the passage is to _.A. present Zaha Hadids life experienceB. praise Zaha Hadids inspiration and diligenceC. compare Zaha Hadids works in different timesD. show Za
33、ha Hadids great contributions to architecture答案及解析: A B AD本文是记叙文。文章讲述了女性建筑家扎哈哈迪德对城市建筑所做出的贡献。【1题详解】细节理解题。根据第二段中的“She liberated architectural geometry( 几何), giving it a whole new expressive identity. Geometry became, in her hands, a vehicle for unprecedented and eye-popping new spaces.”可知,她解放了建筑几何学,赋予
34、它一种全新的表现身份,几何学在她手中成为了一个前所未有的、令人瞠目结舌的新空间的载体。由此可知,扎哈哈迪德设计的结构特点是自由的建筑几何。故A项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“And she began to draw attention with an unrealized plan in 19821983 for the Peak Club.”可知,1982年至1983年,她为匹克俱乐部制定了一项未实现的计划,开始引起人们的注意。未实现的计划,也就是说她的匹克俱乐部的计划没有被实施。故B项正确。【3题详解】细节理解题。根据倒数第四段中的“Mr. Schumacher coin
35、ed the term parametric(参数的) design to include the computer-based approach that helped the firms most weird concepts become reality.”可知,舒马赫创造了“参数化设计”这个术语,以包括基于计算机的方法,这种方法帮助公司将最怪异的概念变成了现实。由此可知,基于计算机的方法有助于实现扎哈哈迪德的奇怪的想法。故A项正确。【4题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“Dame Zaha Hadid, the Iraqi-born British architect
36、whose tall structures left a mark on skylines and imaginations around the world and in the process reshaped architecture for the modern age.”可知,英国建筑家扎哈哈迪德设计的高大的建筑在世界各地的天际线和想象中留下了印记,并在这一过程中重塑了现代建筑。由此可知,本文主要介绍的就是扎哈哈迪德对建筑所做出的贡献,故D项正确。B Zoe Chambers was a successful PR (Public Relations) consultant and
37、life was going well she had a great job, a beautiful flat and a busy social life in London. Then one evening in June last year, she received a text message telling her she was out of work. The first two weeks were the most difficult to live through. she said. After everything Id done for the company
38、, they dismissed me by text! I was so angry and I just didnt feel like looking for another job. I hated everything about the city and my life.Then, Zoe received an invitation from an old school friend, Kathy, to come and stay. Kathy and her husband, Huw, had just bought a farm in north-west Wales. Z
39、oe jumped at the chance to spend a weekend away from London, and now, ten months later, she is still on the farm.The moment I arrived at Kathys farm, I loved it and I knew I wanted to stay. said Zoe. Everything about my past life suddenly seemed meaningless.Zoe has been working on the farm since Oct
40、ober of last year and says she has no regrets. Its a hard life, physically very tiring. she says. In London 1 was stressed and often mentally exhausted. But this is a good, healthy tiredness. Here, all 1 need to put me in a good mood is a hot bath and one of Kathys wonderful dinners.Zoe says she has
41、 never felt bored on the farm. Every day brings a new experience. Kathy has been leaching her how to ride a horse and she has learnt to drive a tractor. Since Christmas, she has been helping with the lambing watching a lamb being born is unbelievable, she says, Its one of the most moving experiences
42、 Ive ever had. I could never go back to city life now.5. When working as a PR consultant in London, Zoe thought she lived a_life.A. satisfying B. tough C. meaningless D. boring6. The most important reason why Zoe went to visit Kathys farm is that_.A. Zoe lost her job as a PR consultant B. Kathy pers
43、uaded her to do soC. Zoe got tired of the city life D. Zoe loved Wales more than London7. How docs Zoe feel about the country life according to the passage?A. Tiresome and troublesome. B. Romantic and peacefulC. Mentally exhausting but healthy D. Physically tiring but rewarding.8. Which of the follo
44、wing is closest to the main idea of the passage?A. A friend in need is a friend indeed. B. Where there is a will, there is a way.C. A misfortune may turn out a blessing. D. Kill two birds with one stone.答案及解析:讲述了Zoe Chambers这个曾经作为PR consultant的成功人士生活得很好,有一份体面、重要的工作,拥有一套漂亮的公寓,过着繁忙、紧张的伦敦社会生活,突然有一天被炒了鱿
45、鱼,从一度的苦闷、彷徨到最后在朋友农场里重新快乐生活的故事。 5. A细节推理题。她过去一直以为自己作为咨询师的时候,过得是一种“令人满意的、令人羡慕的”生活,而不是“费力的、无意义的、无聊的”,所以选择A项。 6. A细节推理题。她去了朋友农场的最重要原因就是因为她被炒了鱿鱼,失业了,才想到去农场,故答案是A项,其他三项不是她去农场的最重要原因。 7. D细节推理题。按照这篇文章的意思,她感觉农村生活是什么样的呢?A项是“劳累的、麻烦的”,B项是“浪漫的、和平的”,C项是“精神上疲惫的而又是健康的”,这三项都不是她的感受,她后来的感受是D项“体力上是劳累的但又是值得做的”,故D项就是答案。
46、8. C.主旨大意题。概括本文大意,可以得出答案:“有时候,一个不幸可能会带来好运和幸福”,即C项。而A项是“患难之友才是真正之友”,B项是“有志者事竟成”,D项是“一石二鸟”,都不是本文所要阐发的道理。 COne day when I was 12,my mother gave me an order: I was to walk to the public library,and borrow at least one book for the summer.This was one more weapon for her to defeat my strange problem inab
47、ility to read.In the library,I found my way into the “Childrens Room.” I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random.The cover of a book caught my eye.It presented a picture of a beagle.I had recently had a beagle,the first and only animal companion I ever had as a child.He
48、was my secret sharer,but one morning,he was gone,given away to someone who had the space and the money to care for him.I never forgot my beagle.There on the books cover was a beagle which looked identical to my dog.I ran my fingers over the picture of the dog on the cover.My eyes ran across the titl
49、e,Amos,the Beagle with a Plan.Unknowingly,I had read the title.Without opening the book,I borrowed it from the library for the summer.Under the shade of a bush,I started to read about Amos.I read very,very slowly with difficulty.Though pages were turned slowly,I got the main idea of the story about
50、a dog who,like mine,had been separated from his family and who finally found his way back home.That dog was my dog,and I was the little boy in the book.At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion,on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.My mothe
51、rs call returned me to the real world.I suddenly realized something: I had read a book,and I had loved reading that book.Everyone knew I could not read.But I had read it.Books could be incredibly wonderful and I was going to read them.I never told my mother about my “miraculous”(奇迹般地)experience that
52、 summer,but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year.And years later,she was proud that her son had read thousands of books,was awarded a PhD in literature,and authored his own books,articles,poetry and fiction.The power of the words has held.9. The
53、authors mother told him to borrow a book in order to _.Aencourage him to do more walkingBlet him spend a meaningful summerChelp cure him of his reading problemDmake him learn more about weapons10. The book caught the authors eye because _.Ait reminded him of his own dogBhe found its title easy to un
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2023七年级数学上册 第三章 代数式3.pptx
