分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 27

类型专题08 阅读理解之记叙文-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:830256
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:27
  • 大小:323.40KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题08 阅读理解之记叙文-2021年高考英语题型大冲关上海专用 专题 08 阅读 理解 记叙文 2021 年高 英语 题型 冲关 上海 专用
    资源描述:

    1、高考阅读理解之记叙文 知识导图要点精析一、题型概述二、记叙文基本结构三、记叙文基本要素四、 解题技法方法1顺藤摸瓜记叙文中有大量的事件发展过程中的细节,包括记叙文的5W(what,who,when,where,why)要素。因此作答细节题的时候,就没有那么复杂,一般只需要由前到后,从上到下,一题一题地做就可以了。【典例剖析】McCoy was looking for a safe place to do drugs when something clearly out of place caught his eye: a luxurious brown leather handbag.McCo

    2、y, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.He began right away, starting with the address on the bill found in t

    3、he handbag. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse. McCoy refused, saying he was searching for its owner. “But I am the owner,” the woman said. “Thats my purse.”.What drove McCoy to look fo

    4、r the owner of the handbag?A. The urge to find a business partner. B. The resolution to recover his sleeping bag.C. His own unfortunate experience. D. His anger over the poor living condition.解析细节理解题。根据第二段中的“One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently bee

    5、n stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.”可知,他为数不多的财产之一,他在一所废弃的房子里用的睡袋最近被偷了,他想到丢了睡袋使他多么生气,于是决定把钱包还给钱包的主人,也就是说是他自己不幸的经历驱使麦考伊去寻找手提包的主人。答案C方法2左顾右盼推理判断题在做题过程中,我们大都不能在文中找到与题干一字不差的词语或句子。这时我们需要认真研究问题,抓住题干中的关键词语,然后到文中准确地找到与之相关的语句,或是疑似语句的位置,接着去左

    6、顾,或右盼,在前句或后句寻找线索。【典例剖析】When she was ten years old, Isadora Duncan dropped out of school to teach people dance. If that job was left to any other ten-year-old, it would have turned out frustrating, difficult, and a little discouraging.There is an old quotation “if you judge a fish by its ability to c

    7、limb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” And it captures an important truth. At school, Isadora Duncan was a failure. In the dance hall, she gave form to brilliance. What does the author try to tell the readers in the last paragraph?A. It is useless climbing a tree to c

    8、atch fish.B. Everybody is a genius in his own way.C. Miseries come from human stupidity.D. Teachers can impact students greatly.解析考查推理判断。最后一段引用古话:“如果你以爬树的能力来判断一条鱼,它终其一生都会认为自己是愚蠢的。”接着又指出在学校里,伊莎多拉邓肯是个失败者。在舞厅里,她光彩夺目。由此可推断出,作者在最后一段想要告诉我们每个人都是独特的天才。答案B方法3刨根问底如前所述,主旨大意题或作者意图题等实际上是同一类型的问题,或者说是可用同种方法解答的题型。在

    9、解答此类题目的时候,不可被题干的表象所迷惑,要像剥洋葱一样,一层一层地剥;在四个可选项中,一个一个地去证实,去排除。特别是解答推论或暗指类的题目,比如“What can be inferred from.?”或是“What does the author imply in.?”之类的题目,文中所陈述的往往不是答案。我们要在文前文后去查找,在字里行间里去寻觅。有时还少不了借助自己的生活经验和常理来体会这言外之意。【典例剖析】McCoy was looking for a safe place to do drugs when something clearly out of place caug

    10、ht his eye: a luxurious brown leather handbag. McCoy, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner. He began right aw

    11、ay, starting with the address on the bill found in the handbag. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse. McCoy refused, saying he was searching for its owner. “But I am the owner,” the woman

    12、 said. “Thats my purse.” A month earlier, Kaitlyn Smith, 29, a sales representative for a medical device company, had woken up to find her apartment broken into and her purse stolen. Now she came across a tall, messy-looking man holding it tightly. She could instantly tell he wasnt in good shape.At

    13、Smiths urging, McCoy told her his story. Hed been in charge of a landscaping business until 2012, when a car accident left him addicted to drugs. Smith, amazed this stranger had gone to such great lengths to return her bag, asked whether there was anything she could do to help. “Im a drug addict,” M

    14、cCoy warned. “I dont want to intrude on your life; Im probably gonna let you down.”Unafraid, Smith gave him her phone number, saying, “If you want to go to rehab (戒毒所), call me.” She then drove him back to his neighborhood and left, thinking that would be the end of it. Two days later, she got a cal

    15、l. Smith realized that McCoy was serious about getting better, so she dug into her savings account and bought McCoy a plane ticket to Florida. While there, he would call her to let her know how he was doing. “We were getting to know each other,” Smith says. “His scared, desperate voice turned into a

    16、 healthy, lively one.” After 28 days at a rehab program at Johns Hopkins Hospital, McCoy is drug-free. He lives at a residential recovery center in Baltimore, and a GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals. His life is back on track, all because one crime victim

    17、 could understand anothers loss. Which of the following might be the best title for the passage?A. Drug-abuse Can Heal.B. Lost and Found.C. Mutual Communication Matters.D. Good Deeds Repaid. 解析主旨大意题。本文是一篇记叙文,主要讲述了瘾君子麦考伊把捡到的手提包归还给失主史密斯女士,而她后来又帮助麦考伊成功戒毒的故事。通读全文,特别是根据文章最后一句话“His life is back on track,

    18、all because one crime victim could understand anothers loss.”可知,本文主要讲述了瘾君子麦考伊把捡到的手提包归还给失主史密斯女士,而她后来又帮助麦考伊成功戒毒,这一切正是源于麦考伊的善行,故善行得到回报,适合做文章标题。答案D方法4拨云见日阅读题中,特别是记叙文的阅读题,都会出现一至两道词义猜测题。而这些词汇往往是与你素昧平生的,或者和你有点头之交的,在文中却另有新意的,总之,猜的是那些在词汇表要求之外的词汇。小小的一个词,一个短语,考核的不是你的语法的熟练程度,也不是你的记忆力,而是你对文章通篇或者一个段落的整体把握和变通能力。【典

    19、例剖析】When you attend a writing conference, you see a facade that took months or longer to make up. Plenty is going on behind the scenes. Lets take a look behind the curtain.The day starts long before attendees walk through the door. Registration is set up, signs posted and tables arranged. Logistics

    20、(后勤) all fall on the conference organizers. For example, the annual conference I direct in San Francisco (see the poster above) is a simple one-day conference that takes more than eight months to put together and around 15 staff and volunteers to manage. Larger multi-day conferences have even more g

    21、oing on behind the scenes.The underlined word facade refers to _.A. the effort behind the scenes B. the scenes visible to the publicC. the literary masterpiece on display D. the material distributed at the meeting解析词义猜测题。根据划线词后的“Plenty is going on behind the scenes.”可知,很多事情都是在幕后进行的,因此此处是说当你参加写作会议时,你

    22、会看到一个花了几个月甚至更长时间才形成的表面现象,也就是说与幕后发生的事情相比,你看到的只不过是表面现象而已,由此可知划线词指的是“公众可见的场景”。答案B课堂典例Reading Comprehension ADame Zaha Hadid, the Iraqi-born British architect whose tall structures left a mark on skylines and imaginations around the world and in the process reshaped architecture for the modern age. She

    23、was not an average designer. She liberated architectural geometry(几何), giving it a whole new expressive identity. Geometry became, in her hands, a vehicle for unprecedented and eye-popping new spaces. Her buildings elevated uncertainty to an art, conveyed in the odd ways.Her work implying mobility,

    24、speed, freedom and uncertainty spoke to a worldview widely shared by a younger generation. “I am not European, I dont do conventional work and I am a woman, Strikingly Ms. Hadid never allowed herself on her work to be categorized by her background or her gender. And she was one of a kind, a path bre

    25、aker. In 2004, she became the first woman to win the Pritzker Prize, architectures Nobel.Zaha Hadid was born in Baghdad on October 31, 1950. Then in 1972, she arrived at the architectural association in London, a center for experimental design. Her teachers included Elia Zenghelis and Rem Koolhaas.

    26、“They aroused my ambition,” she would recall, “and taught me to trust even my strangest instincts.” By the 1980s she had established her own practice in London. And she began to draw attention with an unrealized plan in 19821983 for the Peak Club. Her partner, Patrick Schumacher, played an instrumen

    27、tal and collaborative role in her career. Mr. Schumacher coined the term parametric(参数的) design to include the computer-based approach that helped the firms most weird concepts become reality. Ms. Hadid called what resulted in an organic language of architecture, based on these new tools, which allo

    28、w us to combine highly complex forms into a fluid(流线的) and complete whole. Her sources were nature, history or whatever she sought useful. When her Rosenthal Center, a relatively modest project, opened in 2003, Herbert Muschamp, the architecture critic declared it “the most important American buildi

    29、ng to be completed since the end of the cold war”.“She was bigger than life, a force of nature,” as Amale Andraos, the dean of Columbia Universitys architecture school, put it, “she was a pioneer.”She was. For women, for what cities can desire to build and for the art of architecture.1. What feature

    30、s the structures designed by Zaha Hadid?A. Free architectural geometry. B. Conventional design. C. Odd imagination. D. Colorful patterns.2. According to Paragraphs 3 and 4, which of the following statement is TRUE?A. Zaha Hadid taught herself to trust instincts.B. The plan for the Peak Club hasnt be

    31、en carried out.C. The architects gender influenced her work dramatically.D. Zaha Hadid was the first architect to win the Pritzker Prize.3. How did the computer-based approach make a difference to Zaha Hadids work?A. It contributes to realizing the strange ideas.B. It simplifies the complex structur

    32、e as a whole.C. It provides new tools to translate the language.D. It serves as an instrument to interpret the concepts.4. The purpose of the passage is to _.A. present Zaha Hadids life experienceB. praise Zaha Hadids inspiration and diligenceC. compare Zaha Hadids works in different timesD. show Za

    33、ha Hadids great contributions to architecture答案及解析: A B AD本文是记叙文。文章讲述了女性建筑家扎哈哈迪德对城市建筑所做出的贡献。【1题详解】细节理解题。根据第二段中的“She liberated architectural geometry( 几何), giving it a whole new expressive identity. Geometry became, in her hands, a vehicle for unprecedented and eye-popping new spaces.”可知,她解放了建筑几何学,赋予

    34、它一种全新的表现身份,几何学在她手中成为了一个前所未有的、令人瞠目结舌的新空间的载体。由此可知,扎哈哈迪德设计的结构特点是自由的建筑几何。故A项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“And she began to draw attention with an unrealized plan in 19821983 for the Peak Club.”可知,1982年至1983年,她为匹克俱乐部制定了一项未实现的计划,开始引起人们的注意。未实现的计划,也就是说她的匹克俱乐部的计划没有被实施。故B项正确。【3题详解】细节理解题。根据倒数第四段中的“Mr. Schumacher coin

    35、ed the term parametric(参数的) design to include the computer-based approach that helped the firms most weird concepts become reality.”可知,舒马赫创造了“参数化设计”这个术语,以包括基于计算机的方法,这种方法帮助公司将最怪异的概念变成了现实。由此可知,基于计算机的方法有助于实现扎哈哈迪德的奇怪的想法。故A项正确。【4题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“Dame Zaha Hadid, the Iraqi-born British architect

    36、whose tall structures left a mark on skylines and imaginations around the world and in the process reshaped architecture for the modern age.”可知,英国建筑家扎哈哈迪德设计的高大的建筑在世界各地的天际线和想象中留下了印记,并在这一过程中重塑了现代建筑。由此可知,本文主要介绍的就是扎哈哈迪德对建筑所做出的贡献,故D项正确。B Zoe Chambers was a successful PR (Public Relations) consultant and

    37、life was going well she had a great job, a beautiful flat and a busy social life in London. Then one evening in June last year, she received a text message telling her she was out of work. The first two weeks were the most difficult to live through. she said. After everything Id done for the company

    38、, they dismissed me by text! I was so angry and I just didnt feel like looking for another job. I hated everything about the city and my life.Then, Zoe received an invitation from an old school friend, Kathy, to come and stay. Kathy and her husband, Huw, had just bought a farm in north-west Wales. Z

    39、oe jumped at the chance to spend a weekend away from London, and now, ten months later, she is still on the farm.The moment I arrived at Kathys farm, I loved it and I knew I wanted to stay. said Zoe. Everything about my past life suddenly seemed meaningless.Zoe has been working on the farm since Oct

    40、ober of last year and says she has no regrets. Its a hard life, physically very tiring. she says. In London 1 was stressed and often mentally exhausted. But this is a good, healthy tiredness. Here, all 1 need to put me in a good mood is a hot bath and one of Kathys wonderful dinners.Zoe says she has

    41、 never felt bored on the farm. Every day brings a new experience. Kathy has been leaching her how to ride a horse and she has learnt to drive a tractor. Since Christmas, she has been helping with the lambing watching a lamb being born is unbelievable, she says, Its one of the most moving experiences

    42、 Ive ever had. I could never go back to city life now.5. When working as a PR consultant in London, Zoe thought she lived a_life.A. satisfying B. tough C. meaningless D. boring6. The most important reason why Zoe went to visit Kathys farm is that_.A. Zoe lost her job as a PR consultant B. Kathy pers

    43、uaded her to do soC. Zoe got tired of the city life D. Zoe loved Wales more than London7. How docs Zoe feel about the country life according to the passage?A. Tiresome and troublesome. B. Romantic and peacefulC. Mentally exhausting but healthy D. Physically tiring but rewarding.8. Which of the follo

    44、wing is closest to the main idea of the passage?A. A friend in need is a friend indeed. B. Where there is a will, there is a way.C. A misfortune may turn out a blessing. D. Kill two birds with one stone.答案及解析:讲述了Zoe Chambers这个曾经作为PR consultant的成功人士生活得很好,有一份体面、重要的工作,拥有一套漂亮的公寓,过着繁忙、紧张的伦敦社会生活,突然有一天被炒了鱿

    45、鱼,从一度的苦闷、彷徨到最后在朋友农场里重新快乐生活的故事。 5. A细节推理题。她过去一直以为自己作为咨询师的时候,过得是一种“令人满意的、令人羡慕的”生活,而不是“费力的、无意义的、无聊的”,所以选择A项。 6. A细节推理题。她去了朋友农场的最重要原因就是因为她被炒了鱿鱼,失业了,才想到去农场,故答案是A项,其他三项不是她去农场的最重要原因。 7. D细节推理题。按照这篇文章的意思,她感觉农村生活是什么样的呢?A项是“劳累的、麻烦的”,B项是“浪漫的、和平的”,C项是“精神上疲惫的而又是健康的”,这三项都不是她的感受,她后来的感受是D项“体力上是劳累的但又是值得做的”,故D项就是答案。

    46、8. C.主旨大意题。概括本文大意,可以得出答案:“有时候,一个不幸可能会带来好运和幸福”,即C项。而A项是“患难之友才是真正之友”,B项是“有志者事竟成”,D项是“一石二鸟”,都不是本文所要阐发的道理。 COne day when I was 12,my mother gave me an order: I was to walk to the public library,and borrow at least one book for the summer.This was one more weapon for her to defeat my strange problem inab

    47、ility to read.In the library,I found my way into the “Childrens Room.” I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random.The cover of a book caught my eye.It presented a picture of a beagle.I had recently had a beagle,the first and only animal companion I ever had as a child.He

    48、was my secret sharer,but one morning,he was gone,given away to someone who had the space and the money to care for him.I never forgot my beagle.There on the books cover was a beagle which looked identical to my dog.I ran my fingers over the picture of the dog on the cover.My eyes ran across the titl

    49、e,Amos,the Beagle with a Plan.Unknowingly,I had read the title.Without opening the book,I borrowed it from the library for the summer.Under the shade of a bush,I started to read about Amos.I read very,very slowly with difficulty.Though pages were turned slowly,I got the main idea of the story about

    50、a dog who,like mine,had been separated from his family and who finally found his way back home.That dog was my dog,and I was the little boy in the book.At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion,on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.My mothe

    51、rs call returned me to the real world.I suddenly realized something: I had read a book,and I had loved reading that book.Everyone knew I could not read.But I had read it.Books could be incredibly wonderful and I was going to read them.I never told my mother about my “miraculous”(奇迹般地)experience that

    52、 summer,but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year.And years later,she was proud that her son had read thousands of books,was awarded a PhD in literature,and authored his own books,articles,poetry and fiction.The power of the words has held.9. The

    53、authors mother told him to borrow a book in order to _.Aencourage him to do more walkingBlet him spend a meaningful summerChelp cure him of his reading problemDmake him learn more about weapons10. The book caught the authors eye because _.Ait reminded him of his own dogBhe found its title easy to un

    54、derstandCit contained pretty pictures of animalsDhe liked childrens stories very much11. Why could the author manage to read the book through?AHe was forced by his mother to read it.BHe identified with the story in the book.CThe book told the story of his pet dog.DThe happy ending of the story attra

    55、cted him.12Which one could be the best title of the passage?AMy Passion for ReadingBMums Strict OrderCReunion with My BeagleDThe Charm of a Book答案及解析:本文是一篇记叙文,主要讲述了原本阅读有困难的作者通过读一本与自己有着相同经历的书而让自己的阅读水平有了很大的提高,克服阅读障碍并最终有所成就的故事。9. C. 细节理解题。根据第一段中的“This was one more weapon for her to defeat my strange pr

    56、oblem inability to read.”可知,妈妈让作者去图书馆借书是为了解决他的阅读障碍,故C项正确。10. A. 细节理解题。根据第二段中的“It presented a picture of a beagle.I had recently had a beagle,the first and only animal companion I ever had as a child.”可知,这本书之所以吸引作者的眼球是因为这本书的封面上有一只小猎犬,这只小猎犬和作者小时候养的狗一样,故A项正确。11. B细节理解题。根据第四段中的“That dog was my dog,and I

    57、 was the little boy in the book.At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion,on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.”可知,作者和自己的小猎犬的故事与书中的故事有着相似的经历,这吸引他读完这本书,故B项正确。12. D主旨大意题。根据文章内容可知,本文主要讲述了原本阅读有困难的作者通过读一本与自己有着相同经历的书而让自己的阅读水平有了很大的提高,正是因为这本书的魅力才让

    58、作者克服了阅读障碍,最终有所成就。故D项作标题最能概括全文内容。 DMy teacher,Mr.August JBachmann,was the most influential teacher I ever had. I had gotten into trouble in his class:Another student had pushed me for fun,and I became angry and began to hit him.Mr.Bachmann stopped the fight,but instead of sending me to the office,he

    59、sat me down and asked a simple question:“Penna,why are you wasting your life?Why arent you going to college?” I didnt know anything about colleges or scholarships.No one had ever considered that a fatherless boy from the poorest neighborhood had a future.That day,instead of rushing off for lunch,he

    60、stayed and explained possible education options to me.At the end of our talk,he sent me to see a secretary who had a child at a state college.This was in 1962 at Emerson High School in Union City,New Jersey. Well,53 years have passed,and what have I done with the knowledge he gave me?I gained a PhD

    61、from Fordham University when I was only 29.I taught English and social studies and then moved up the chain of command from teacher to principal. Ive sat on the board for Magnet Schools of America and represented that organization at the United Nations.Ive won a number of great educational awards.But

    62、 where would it be if a truly caring teacher had not taken the time out of his lunch period to speak to me?It was without question only his confidence in me that helped me forward. I have repaid his kindness hundreds of times by encouraging misguided youngsters to aim higher.If I have saved any chil

    63、dren,it is because of him.If I have been a successful educator,it is because I had a great role model in Mr.Bachmann. 13The writer _before Mr.Bachmann talked to him. Awas an active boy Bliked making troubles in class Cwas an aimless boy Dwould get punished by his teachers 14. Which of the following

    64、best describes Mr.Bachmann?AFair.BConfident. CInspiring. DHumorous. 15How did Mr.Bachmann influence the writer?AHe set the writer on the right path. BHe tried to set a good example to the writer. CHe was strict with the writer. DHe helped the writer with his study.16What does the writer think of his

    65、 achievement?AHe is very proud of himself. BHe feels his effort gets paid off at last. CHe owes his achievement to Mr.Bachmann. DHe thinks it an honor to be a successful educator.答案及解析:本文是一篇记叙文,讲述了一个没有人关心的小男孩在一次打架之后被老师关心劝导从而看清了自己的未来,并因此改变了这个男孩的一生,使他获得了很多著名的奖项,从另一个方面认识了自己,这个老师成为了他记忆中最深刻的老师。13. C细节理解题

    66、。根据文章第三段No one had ever considered that a fatherless boy from the poorest neighborhood had a future.可知在以前并没有人关心过我,因此我对未来并没有什么计划,而是漫无目的。14. C推理判断题。在文章中并看不到巴赫曼老师的失败,自信以及幽默,而从第二段他的反问“Penna,why are you wasting your life?Why arent you going to college?”以及第三段他鼓励我让我看清自己的未来可以知道他对人是有激励性的,故选C。15. A推理判断题。由第二、第

    67、三段可知,我原来的生活是没有目标,没有未来的,而巴赫曼老师替我指出了正确的道路That day,instead of rushing off for lunch,he stayed and explained possible education options to me.At the end of our talk,he sent me to see a secretary who had a child at a state college.故选A。16. C细节理解题。由文章中最后一句话可知,我把我的成功归结到了巴赫曼老师对我的鼓励中If I have been a successfu

    68、l educator,it is because I had a great role model in Mr.Bachmann.故选C。实战演练Reading ComprehensionAEven at school there had been an unhealthy competition between George and Richard.“Ill be the first millionaire in Coleford!” Richard used to boast.“And youll be sorry you knew me,” George would reply “bec

    69、ause Ill be the best lawyer in the town!”George never did become a lawyer and Richard never made any money. Instead both men opened bookshops on opposite sides of Coleford High Street. It was hard to make money from books, which made the competition between them worse.Then Richard married a mysterio

    70、us girl. The couple spent their honeymoon on the coastbut Richard never came back. The police found his wallet on a deserted beach but the body was never found. He must have drowned.Now with only one bookshop in town, business was better for George. But sometimes he sat in his narrow, old kitchen an

    71、d gazed out of the dirty window, thinking about his formal rival(竞争对手). Perhaps he missed him?George was very interested in old dictionaries. Hed recently found a collector in Australia who was selling a rare first edition. When the parcel arrived, the book was in perfect condition and George was de

    72、lighted. But while he was having lunch, George glanced at the photo in the newspaper that the book had been wrapped in. He was astonishedthe smiling face was older than he remembered but unmistakable! Trembling, George started reading.“Bookends have bought ten bookstores from their rivals Dylans. Th

    73、e company, owned by multi-millionaire Richard Pike, is now the largest bookseller in Australia.”11. George and Richard were _ at school.A. roommates B. good friends C. competitors D. booksellers2. How did George feel about Richard after his disappearance?A. He envied Richards marriage.B. He thought

    74、of Richard from time to time.C. He felt lucky with no rival in town.D. He was guilty of Richards death.3. George got information about Richard from _.A. a dictionary collector in AustraliaB. the latters rivals DylansC. a rare first edition of a dictionaryD. the wrapping paper of a book4. What happen

    75、ed to George and Richard in the end?A. Both George and Richard became millionaires.B. Both of them realized their original ambitions.C. George established a successful business while Richard was missing.D. Richard became a millionaire while George had no great success.【答案】CBDD【解析】1. C 主要测试细节查找。从文章中的

    76、以下句子:第一段Even at school there had been an unhealthy competition between George and Richard. 可知答案。2. B 主要测试细节查找。注意题干中的信息: after his disappearance。文中的句子:第五段thinking about his former rival (竞争对手)。Perhaps he missed him? 有助于我们选出答案。3. D 主要测试细节查找。第六段中的句子:while he was having lunch, George glanced at the phot

    77、o in the newspaper that the book had been wrapped in. 以及下文的叙述是答案的暗示4. D 主要测试细节查找。从文中的最后一段可以得到相关答案的信息,为了排除其他答案还要照顾上文的行文中有关乔治的叙述情况。BThe teacher who did the most to encourage me was, as it happens, my aunt. She was Myrtle C. Manigault, the wife of my mothers brother Bill. She taught me in second grade

    78、at all-black Summer School in Camden, New Jersey.During my childhood and youth, Aunt Myrtle encouraged me to develop every aspect of my potential, without regard for what was considered practical or possible for black females. I liked to sing; she listened to my voice and pronounced it good. I could

    79、nt dance; she taught me the basic dancing steps. She took me to the theatrenot just childrens theatre, but adult comedies and dramasand her faith that I could appreciate adult plays was not disappointed.My aunt also took down books from her extensive library and shared them with me. I had books at h

    80、ome, but they were all serious classics. Even as a child I had a strong liking for humour, and Ill never forget the joy of discovering Don Marquiss Archy & Mehitabel through her.Most important, perhaps, Aunt Myrtle provided my first opportunity to write for publication. A writer herself for one of t

    81、he black newspapers, she suggested my name to the editor as a “youth columnist”. My column, begun when I was fourteen, was supposed to cover teenage social activitiesand it didbut it also gave me the freedom to write on many other subjects as well as the habit of gathering material, the discipline o

    82、f meeting deadlines, and, after graduation from college six years later, a solid collection of published material that carried my name and was my passport to a series of writing jobs.Today Aunt Myrtle is still an enthusiastic supporter of her “favourite niece”. Like a diamond, she has reflected a br

    83、ight, multifaceted (多面的) image of possibilities to every pupil who has crossed her path.5. Which of the following did Aunt Myrtle do to the author during her childhood and youth?A. She lent her some serious classics. B. She cultivated her taste for music.C. She discovered her talent for dancing. D.

    84、She introduced her to adult plays.6. What does Archy and Mehitabel in Paragraph 3 probably refer to?A. A book of great fun. B. A writer of high fame.C. A serious masterpiece. D. A heartbreaking play.7. Aunt Myrtle recommended the author to a newspaper editor mainly to _.A. develop her capabilities f

    85、or writing B. give her a chance to collect materialC. involve her in teenage social activities D. offer her a series of writing jobs8. We can conclude from the passage that Aunt Myrtle was a teacher who _.A. trained pupils to be diligent and well-disciplinedB. gave pupils confidence in exploiting th

    86、eir potentialC. emphasized what was practical or possible for pupils.D. helped pupils overcome difficulties in learning【答案】 DAAB 【解析】5.D本题的强干扰项是A 她的阿姨借给她一些庄重的经典著作。而文章中使用的是“share”分享,所以,排除A,在第二段的第四行和第五行可以找到本题的答案。6.A 本题在第三段的第三行可以获取答案。“我从未忘记在探索马奎斯的Archy&Mehitable一书中所获得的乐趣”,可以得知,这是一本很有趣的书。7.A通读第四段,可以得知作者

    87、在为报社写稿的过程中,写到了有关许多主题的文章。写作能力得到了锻炼。所以,选择A。8.B 本题在第二段的第一行就可以找到答案。阿姨鼓励我全方位的去发展自己的潜能。所以,选择B。COne early morning, I went into the living room to find my mother reading a thick book called Best Loved Poems to Read Again and Again. My interest was aroused only by the fact that the word “Poems” appeared in b

    88、ig, hot pink letters “Is it good?” I asked her. “Yeah,” she answered. “Theres one I really like and youll like it, too.” I leaned forward. “Patty Poem,” she read the title. Who is Patty? I wondered. The poem began:She never puts her toys away, Just leaves them scattered where they lay, 散乱的 The poem

    89、was just three short sections. The final one came quickly: When she grows and gathers poise, 稳重 Ill miss her harum-scarum noise, 莽撞的 And look in vain for scattered toys. 徒劳地And Ill be sad. A terrible sorrow washed over me. Whoever Patty was, she was a mean girl. Then, the shock. “Its you, honey,” My

    90、 mother said sadly. To my mother, the poem revealed a parents affection when her child grows up and leaves. To me, the “she” in the poem was horror. It was my mama who would be sad. It was so terrible I burst out crying. “Whats wrong?” my mother asked. “Oh Mama,” I cried. “I dont want to grow up eve

    91、r!” She smiled. “Honey, its okay. Youre not growing up anytime soon. And when you do, Ill still love you, okay?” “Okay,” I was still weeping. My panic has gone. But I could not help thinking about that silly poem. After what seemed like a safe amount of time, I read the poem again and was confused.

    92、It all fit so well together, like a puzzle. The language was simple, so simple I could plainly understand its meaning, yet it was still beautiful. I was now fascinated by the idea of poetry, words that had the power to make or break a persons world. I have since fallen in love with other poems, but

    93、“Patty Poem” remains my poem. After all, “Patty Poem” gave me my love for poetry not because it was the poem that lifted my spirits, but because it was the one that hurt me the most.9. Why was the writer attracted by the book Best Loved Poems to Read Again and Again? A. It was a thick enough book. B

    94、. Something on its cover caught her eye. C. Her mother was reading it with interest. D. It has a meaningful title.10. After her mother read the poem to her, the writer felt _ at first. A. sad B. excited C. horrified D. confused11. The writers mother liked to read “Patty Poem” probably because_. A. i

    95、t reflected her own childhood B. it was written in simple language C. it was composed by a famous poet D. it gave her a hint of what would happen12. It can be concluded from the passage that“Patty Poem”leads the writer to _. A. discover the power of poetry B. recognize her love for puzzles C. find h

    96、er eagerness to grow up D. experience great homesickness【解析】本文属记叙文。作者叙述通过阅读Patty Poem感受到诗歌的美,进而爱上诗歌。【答案】9.B. 细节题。根据第一段最后一句My interest was aroused only by the fact that the word “Poems” appeared in big, hot pink letters我的阅读兴趣被激发起来,主要是因为这本书封面上的 “poem”很大很红,故选B。10. 细节题。根据 A terrible sorrow washed over m

    97、e. Whoever Patty was, she was a mean girl. 可知当我读完这首诗歌时候,我很难过。诗里的情感让我不愿长大。故选A。11. 推理判断题。根据To me, the “she” in the poem was horror. It was my mama who would be sad.可知对妈妈来说这首诗让她想起我也会长大也会离开她,她也会因为我的离开而非常难受。所以这本书让她把未来可能发生的事情联系了起来。故D项正确12.A 推理判断题。根据文章最后一段“I have since fallen in love with other poems, but

    98、“Patty Poem” remains my poem. After all, “Patty Poem” gave me my love for poetry not because it was the poem that lifted my spirits, but because it was the one that hurt me the most.”可知这首诗让作者感受了诗歌的美,让作者爱上了诗歌,这首因为她发现诗歌有强烈的情感冲击力。故A项正确。 DPhil White has just returned from an 18,000-mile, around-the-worl

    99、d bicycle trip. White had two reasons for making this epic journey. First of all, he wanted to use the trip to raise money for charity, which he did. He raised 70,000 for the British charity, Oxfam. Whites second reason for making the trip was to break the world record and become the fastest person

    100、to cycle around the world. He is still waiting to find out if he has broken the record or not.White set off from Trafalgar Square, in London, on 19th June 2004 and was back 299 days later. He spent more than l,300 hours in the saddle(车座) and destroyed four sets of tyres and three bike chains. He had

    101、 the adventure of his life crossing Europe, the Middle East, India, Asia, Australia, New Zealand and the Americas. Amazingly, he did all of this with absolutely no support team. No jeep carrying food, water and medicine. No doctor. Nothing! Just a bike and a very, very long road. The journey was lon

    102、ely and desperate at times. He also had to fight his way across deserts, through jungles and over mountains. He cycled through heavy rains and temperatures of up t0 45 degrees, all to help people in need. There were other dangers along the road. In Iran, he was chased by armed robbers and was lucky

    103、to escape with his life and the little money he had. The worst thing that happened to him was having to cycle into a headwind on a road that crosses the south of Australia. For l,000 kilometres he battled against the wind that was constantly pushing him. This part of the trip was slow, hard work and

    104、 depressing, but he made it in the end. Now Mr. White is back and intends to write a book about his adventures.13. When Phil White returned from his trip, he _. A. broke the world record B. collected money for Oxfam C. destroyed several bikes D. travelled about l,300 hours14. What does the word epic

    105、 in Paragraph l most probably mean? A. Very slow but exciting. B. Very long and difficult. C. Very smooth but tiring. D. Very lonely and depressing.15. During his journey around the world, Phil White _. A. fought heroically against robbers in Iran B. experienced the extremes of heat and cold C. mana

    106、ged to ride against the wind in Australia D. had a team of people who travelled with him16. Which of the following words can best describe Phil White? A. Imaginative. B. Patriotic. C. Modest. D. Determined.【解析】13.答案为D,根据第二段第二行,可以判断出答案为D,首先根据第一段最后一句话可以判断出选项A,错误,根据第二段的第二行,可以判断出C错误,不是毁坏了几个自行车,而是毁坏了四个轮胎

    107、和三个自行车链,这里学生很可能由于没有看清楚题干而选择了B,题干是说当他旅行回来,并没有说旅行中。14. 答案为B,根据文章中18000-mile,以及第三段第一行和第二行fight his way across deserts,through jungles and over mountains,heavy rains和 up to 45 degrees判断出答案。此处学生很可能由于猜词就潜意识的放弃了,随便选择,而不是根据上下文的意义判断出答案。15. 答案为C,根据文章中第三段第三行说他逃离了伊朗的抢劫犯,而不是对抗抢劫犯,所以选项A排除,根据文章中第三段第二行得知只有很热没有很冷,所以选项B排除,根据第三段第一行lonely排除选项D,根据第三段的倒数第四行cycle into a headwind on a road that crosses the south of Australia得出答案为C。学生可能会因为没有找到相应的段落而出错。16. 答案为D,根据文章全文得出Phil White经历了很多的磨难终于完成了旅途,得知他是一个有坚定决心的人,所以答案为D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题08 阅读理解之记叙文-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-830256.html
    相关资源 更多
  • 北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试历史试题A卷 WORD版含答案.docx北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试历史试题A卷 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试历史试题.docx北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试历史试题.docx
  • 北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试化学试题A卷 WORD版含答案.docx北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试化学试题A卷 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试化学试题.docx北京市丰台区2022-2023学年高一上学期11月期中考试化学试题.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期4月综合练习(二)(丰台二模)生物试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期4月综合练习(二)(丰台二模)生物试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期4月综合练习(二)(丰台二模)数学试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期4月综合练习(二)(丰台二模)数学试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期3月综合练习(一)(一模)生物试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期3月综合练习(一)(一模)生物试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期3月综合练习(一)(一模)物理试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期3月综合练习(一)(一模)物理试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021届高三下学期3月一模英语试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2021届高三下学期3月一模英语试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2021-2022学年高二上学期期中考试英语试题B卷 WORD版无答案.docx北京市丰台区2021-2022学年高二上学期期中考试英语试题B卷 WORD版无答案.docx
  • 北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期末试卷(附答案).docx北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期末试卷(附答案).docx
  • 北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期末试卷.docx北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期末试卷.docx
  • 北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期中试卷(含解析).docx北京市丰台区2021-2022学年七年级数学下学期期中试卷(含解析).docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期末考试化学试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期末考试化学试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期中联考化学试题(B卷) WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期中联考化学试题(B卷) WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期中联考化学试题(A卷) WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高二下学期期中联考化学试题(A卷) WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高二上学期期末练习化学试题 WORD版缺答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高二上学期期末练习化学试题 WORD版缺答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高一下学期期中联考物理试题(B卷) WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高一下学期期中联考物理试题(B卷) WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高一下学期期中联考数学试题(A卷) WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高一下学期期中联考数学试题(A卷) WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2020-2021学年高一上学期期末练习数学试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2020-2021学年高一上学期期末练习数学试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市丰台区2019-2020学年高一下学期期末考试化学试题 WORD版含答案.docx北京市丰台区2019-2020学年高一下学期期末考试化学试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市中考英语试题改编安徽模式试卷.docx北京市中考英语试题改编安徽模式试卷.docx
  • 北京市中考物理模拟试题6.docx北京市中考物理模拟试题6.docx
  • 北京市中考物理模拟试题24.docx北京市中考物理模拟试题24.docx
  • 北京市中考物理模拟试题23.docx北京市中考物理模拟试题23.docx
  • 北京市中考物理模拟试题22.docx北京市中考物理模拟试题22.docx
  • 北京市中考物理模拟试题12.docx北京市中考物理模拟试题12.docx
  • 北京市中小学生趣味科普英语创意大赛初赛试题(无答案).docx北京市中小学生趣味科普英语创意大赛初赛试题(无答案).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1