专题18 阅读理解 八年级英语提分方案(外研版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题18 阅读理解 八年级英语提分方案外研版 专题 18 阅读 理解 年级 英语 方案 外研版
- 资源描述:
-
1、专题18 阅读理解八年级英语提分方案(外研版)序号内容第一部分题型简介第二部分做题技巧第三部分寒假作业:阅读理解题型考点精准把关练一、阅读理解题型简介阅读理解主要考查考生对阅读材料的理解能力及材料中有效信息的捕捉能力等。阅读理解短文中考主要文体包括应用文、记叙文、说明文和议论文,考点包括细节理解、主旨大意、词义猜测、推理判断、观点态度、写作意图、段落大意、标题归纳等。二、阅读理解题型做题技巧 一、分门别类识别文体。记叙文阅读主要抓六大要素,时间地点、人物和事件的起因经过和结果。除此之外,还要注意人物之间的关系、表现,再从中分析人物的思想品质、性格特征等。议论文是阐明对人或事的立场观点,因此在阅
2、读时必须正确把握文章的论点和论据,理清论证思路,再进行逻辑推理从而得出结论。应用文能站近日常生活的文体,它包括通知、 广告、便条、中清书、个人简历等,形式多样,对这类文体的阅读应简明扼要地抓住所需信息,理解文章内容。二、统览全篇摘录要点阅读理解是对整前文章的目的、意园、观点、立场、志度以及内在的逻辑关系的理解,而不是断章取义的孔之见,所以统览全篇和问题是很有必要的,这些问题会给你提供信息或暗示文章中的一些重要细节。在统览全篇的同时要注意要点的摘录,因为些显性的答案是可以从要点中直接获取的,而隐性的答案则是要通过对全篇的理解才能得出。抽录要点亦有利于检查时节省时间。三、开动脑筋推测词义初中英语教
3、学基本要求规定,学生能根据上下文推测词义,并能不借助词典读懂含有3%生词的语言材料。换言之,这就是促使学生的知识内化的过程,学生要通过知识内化将内隐的心理活动转换为外显的行为,可以借助以下几种方法完成内化过程:(1)根据上下文猜测调义。(2)根据构词法猜测词义。前缓un-表反义词,如happy-unhappy; fair unfair; important-unimportant等。缀-ment表名词,如develop development; state statement; argue- argument等。后最-er、-or或-ist表同源名词,如calculate- calculato
4、r; visit- visitor; law- lawyer; art-artist等。四、用知识和生活经验理解短文如根据化学知识,可以理解Walter is made from oxygen and hydrogen;根据生活经验可以理解Green plants let out oxygen and breathe in carbon dioxide.还有一种方法是根据逻辑推理理解短文。逆细推理实际上就是文章的弦外之音”“言下之意”。五、条分缕析理解长旬物型,相生间选理制的对点之一,长句中酒常包含并列、复合、倒装等结构,对于这类句子要分清主次先批出包句子的主、谓、宾、定、状、补,再找出修饰它
5、的从句短语等经过分析,化整为零,化默为简,此句就不难理解了。 三、寒假作业:阅读理解题型考点精准把关练一、阅读单选People all over the world celebrate(庆祝)Halloween. It falls on October 31st every year. On that night, children dress up in costumes(戏服)and go door-to-door to ask for candy. They shout, Trick or treat! This means give me a gift like sweets or a
6、 toy, or Ill play a trick on you! Its a big part of the holiday.But some US cities have rules about trick-or treating. They say kids above the age of 12 cant go trick-or-treating.Some people just think its silly(可笑的)for older teens to go trick-or-treating. Others think that teenagers stop tick-or-tr
7、eating at a certain age anyway. They go to a party with their friends instead.I stopped tick-or-treating around my early to mid-teens. So I guess I would be fine with the rule. But Im not sure if its right to ban(禁止)older kids from trick or treating, especially if they have tried to put together a c
8、reative costume.1What does treat mean in the phrase trick-or-treat?AGiving someone candy.BPlaying a joke on someone.CMaking fun of someone.DShowing scary things to someone.2Which of these is a rule in some US cities?ATeenagers cant celebrate Halloween any more.BKids over 12 cant go trick-or-treating
9、.CKids over 12 cant dress up in scary costumes.DKids over 12 cant eat candy any more.3Whats the main idea of paragraph 3?AMany people disagree with the age limit rule.BPeople have different ideas about Halloween activities.CWhy its not good to stop tick-or treating.DWhy many people agree with the ag
10、e limit rule.4What does the writer think of the age limit rule?AHe thinks its right.BHe thinks its silly.CHe thinks it makes people upset.DHe is not sure if its right.【答案】1A2B3B4D【分析】本文介绍了美国规定12岁以上的孩子不可以玩“不给糖就捣蛋”这个游戏,有些人认为让大一点的青少年去玩这个游戏是愚蠢的,有些人认为孩子到了一定年龄就不会玩这个,而是会去参加聚会,作者并不确定禁止大一点的孩子玩这个游戏是否正确。1词义猜测题
11、。根据“They shout, Trick or treat! This means give me a gift like sweets or a toy, or Ill play a trick on you!”,可知,“trick or treat”表示“给我像糖果或玩具的礼物,否则我就会捉弄你”,trick意味着“捉弄你”,所以treat就表示“给某人糖果”,故选A。2细节理解题。根据“But some US cities have rules about trick-or treating. They say kids above the age of 12 cant go tric
12、k-or-treating”,可知,美国一些城市规定超过12岁就不可以玩“不给糖就捣蛋”的游戏,故选B。3主旨大意题。根据“Some people just think.”及“Others think that teenagers.”,可知,本文描述了人们对于美国这个万圣节规定的不同看法,故选B。4细节理解题。根据“But Im not sure if its right to ban(禁止)older kids from trick or treating”,可知,作者并不确定禁止大一点的孩子玩“不给糖就捣蛋”的这个游戏是否正确,故选D。Dear Sara,You asked me how
13、to make fruit salad in your email. Here is one way. What we need: fruits, condensed milk(炼乳),sugar, ice-cream.Steps: Wash all the fruits and cut them into pieces, then put them into a big bowl. Pour condensed milk into the bowl. Then you can add a little sugar. Mix them well and place the bowl in th
14、e fridge to cool. Take it out in 10 minutes and add a spoon of ice cream. You can enjoy the fruit salad now. Tips(提示):If you cant find condensed milk, add enough sugar to the fresh milk, mix them well and pour it over the fruits.Make sure you choose foods that are not too sweet.This is a great dish
15、for kids who dont like to eat fruits.If you have an unexpected visitor and dont have much time to make a snack(小吃), the salad will help you. Yours, Lisa5Lisa taught Sara how to _ in this email.Amake fruit juiceBmake fruit saladCcook fishDcook fruit6Sara doesnt need _ to make the dish.AsugarBice-crea
16、mCyogurtDcondensed milk7We can learn from the tips that_.Anothing can take the place of condensed milkBit takes a very long time to make the dishCthe dish is great for children who dislike fruitsDwe should choose the sweet fruits to make the dish【答案】5B6C7C【分析】本文主要向我们介绍如何做水果沙拉。5细节理解题。根据“You asked me
17、how to make fruit salad in your email.”可知,这封邮件是教 Sara制作水果沙拉的。故选B。6细节理解题。根据“What we need: fruits, condensed milk(炼乳),sugar, ice-cream.”可知,制作水果沙拉需要水果、炼乳、糖、冰淇淋,不需要奶酪。故选C。7细节理解题。根据“This is a great dish for kids who dont like to eat fruits”可知,这道菜很适合那些不喜欢吃水果的孩子。故选C。Eric LondonI went to climb the mountains
18、 with my friends last weekend. The weather was warm. We took a walk in the mountains and saw quite a few animals. They were cute. There were lots of flowers.Jane New York CityI went to the countryside with my family and stayed there for about two weeks. The air there was clean. Every day, we fed the
19、 chickens, milked the cows, played with the dogs and went fishing. We had a good time.Lu Jing HangzhouI found the summer vacation was not so interesting as I imagined (想象). It was very hot, so I had to spend most of the time staying at home, watching TV, listening to the radio and playing with my do
20、g. Sometimes, I went to visit my relatives (亲属).8Eric went to climb the mountains with his _.AfamilyBrelativesCclassmatesDfriends9Jane stayed in the countryside for _ days.AnineBfourteenCtwoDfive10Lu Jing didnt _ during the summer vacation.Awatch TVBlisten to the radioCplay with her dogDfeed the chi
21、ckens【答案】8D9B10D【分析】本文中的三个人分别讲述了自己的度假经历。8细节理解题。根据第一段Eric的描述“I went to climb the mountains with my friends last weekend.”可知Eric和朋友去爬山了。故选D。9细节理解题。根据第二段Jane的描述“I went to the countryside with my family and stayed there for about two weeks.”可知Jane和家人去了农村,在那里呆了大约两个星期,也就是14天,故选B。10细节理解题。根据第三段Lu Jing的描述“I
22、had to spend most of the time staying at home, watching TV, visit my relatives”可知Lu Jing大部分时间呆在家里,看电视,听收音机,和狗玩,有时看望亲戚。没有提到喂鸡,故选D。How to Make an Ice-cream in a BagWhat You will need:1 spoon of sugar,1/2 cup of half-and-half (牛奶和奶油的混合物), 1/4 spoon of vanilla extract (香草精), ice, salt, a big bag, a smal
23、l bag.How we make it:First, put the sugar, half-and-half and vanilla extract into the small bag.Next, put three glasses of ice into the big bag.Then, pour about 1/2 cup of salt in the big bag.When its ready, place the small bag in the big bag and seal tightly (系紧) . You need to shake the bag for abo
24、ut five minutes.Finally, take the small bag out. After wiping off (擦去) the salt on the bag, you can open it and enjoy your ice-cream.You can finish all of the work in less than ten minutes.11When making the ice-cream, what do you need?AA spoon of sugar.BA cup of half-and-half.CA glass of ice.DA spoo
25、n of salt.12How many kinds of things should you put into the small bag?AOne.BTwo.CThree.DFour.13How long will it take you to make an ice-cream?AMore than five minutes.BLess than five minutes.CMore than ten minutes.DLess than ten minutes.【答案】11A12C13D【分析】本文是说明文,介绍了在袋子里做冰淇淋的制作方法。11细节理解题。根据第一句“What You
26、 will need: 1 spoon of sugar,1/2 cup of half-and-half, 1/4 spoon of vanilla extract, ice, salt, a big bag, a small bag.”,可知,制作冰淇凌需要一勺糖,故选A。12细节理解题。根据步骤一“First, put the sugar, half-and-half and vanilla extract into the small bag.”,可知是三种东西,故选C。13推理判断题。根据最后“You can finish all of the work in less than t
27、en minutes”,可知是十分钟之内,Less than ten minutes符合题意,故选D。 Autumn days give us some fantastic and lively colours. Then, suddenly, the city is covered (覆盖) with a thick sheet(床单)of snow. It is during this special time of year that one of the most popular and enjoyed holidays in America comes: Christmas. Thi
28、s time is so special that schools often give students a two-week break from their schoolwork to enjoy the winter holidays.My family takes this chance to spend two weeks together. We build a tree and decorate it with many colorful lights. On the top of the tree, we put a shining star. As night sets i
29、n, the dark room is warmly lit up by a bright Christmas tree.Then, on Christmas Eve (前夕), our family have all the traditional American foods: turkey, sweet potatoes, vegetables, nuts, pies, and other good dishes. On this very night, there is an old story, named Santa Claus. Santa Claus will fly from
30、 the North Pole and give presents to the children under the Christmas tree. However, he only gives presents to those who have behaved(表现)well the whole year. So children across America try to do one last good deed(行动)before the night by baking (烘烤) Santa some cookies, trying to ask him for presents.
31、 This is why Santa is so fat!That night, children are often excited, hoping to find presents. The next day, they rush out of bed very early. Then, the whole family open presents and spend the whole day relaxing.14From the first paragraph, we can know that_.Awinter days give people some lively colors
32、Bit doesnt snow at all in winter in AmericaCChristmas is as usual as other festivalsDchildren will have a two-week holiday to spend Christmas15The underlined word “lit up” in Paragraph 2 means “_ “ in Chinese.A点亮B点燃C安装D穿上16Why is Santa Claus very fat according to the passage?ABecause he takes less e
33、xercise.BBecause he often gives the children presents.CBecause he flies to the Christmas tree instead of on foot. DBecause he often has some cookies baked by children.17When do the family open the presents?AOn Christmas Eve.BOn Christmas Day.CWhen children see Santa Claus.DWhen children bake some co
34、okies.18Which of the following is NOT TRUE?AThe writers family put a shining star on the top of the tree .BThe writers family also has nuts and pies on Christmas Eve.CSanta Claus gives every child some presents according to the passage.DSanta Claus is from the North Pole according to the passage.【答案
35、】14D15A16D17B18C【分析】本文是一篇说明文。通过作者介绍过圣诞节前后的活动,详细地描述美国家庭如何过圣诞节。14细节理解题。根据文章第一段中“This time is so special that schools often give students a two-week break from their schoolwork to enjoy the winter holidays.”我们可以知道,孩子们有两个星期的假期来度过圣诞节。故选D。15词句猜测题。根据画线短语前的“dark room”以及后面的“a bright Christmas tree”可以猜测,明亮的圣诞
36、树把黑暗的房间点亮了,所以下划线单词“lit up”汉语意思应为“点亮”。故选A。16细节理解题。根据第三段中的“So children across America try to do one last good deed(行动)before the night by baking (烘烤) Santa some cookies, trying to ask him for presents. This is why Santa is so fat!”可知,圣诞老人很胖是因为他经常吃孩子们为他烤的饼干。故选D。17细节理解题。根据文章最后一段中的“The next day, they rus
37、h out of bed very early. Then, the whole family open presents and spend the whole day relaxing.”可知,一家人是在圣诞节那天打开礼物的。故选B。18细节理解题。根据文章第三段中的“However, he only gives presents to those who have behaved(表现)well the whole year.”可知,圣诞老人只给那些一整年都表现得好的孩子礼物,而不是给每个孩子礼物,因此C项表述错误。故选C。 (Tom and Fred are talking about
38、 the year 2050.)Tom: What will our world be like in the year 2050?Fred: I dont know. What do you think?Tom: Well, no one knows, but its interesting to guess( 猜)Fred: In the year 2050 everyone will take a pocket( 口袋)computer. The computer will give us the answers to all our problems. Well have phones
39、 in our glasses and will be able to talk to our friends all over the world. Perhaps well be able to see them at the the same time.Tom: A lot of people will live and work under the sea. Perhaps there will be big towns, factories and farms under the sea, too.Fred: Machines will do most of the work, an
40、d people would have more holidays-perhaps they will work only two or three days a week. Theyll be able to fly to the moon by spaceship and spend their holidays there.Tom: Im looking forward to the year 2050. I hope to go to the moon.Fred: I hope Ill be able to live under the sea. Wont that be very i
41、nteresting? Just like a fish!19Tom and Fred are talking about_.Atheir school lifeBsome interesting newsClife in the pastDtheir life in the future20Machines will _.Ado most of the work instead of peopleBdo all the work instead of peopleCdo as much work as peopleDdo less work than people21From their t
42、alk, we know that _ to fly to the moon.Aonly Fred hopesBboth of them hopeCone of them hopesDno one hopes22Fred says _.Ahe likes fish very muchBhe would like to live under the sea like a fishChe would like to go fishing under the seaDhe would like to spend a few days on the moon23According to the dia
43、logue, which of the following is NOT true? APeople will be able to fly to the moon in a spaceship.BPeople will have more holidays.CMany people will live and work under the sea.DPeople will build all the factories and farms under the sea.【答案】19D20A21C22B23D【分析】本文是Tom和Fred正在讨论2050年的生活会是什么样子。19细节理解题。根据
44、“Tom and Fred are talking about the year 2050.”可知,汤姆和弗雷德正在谈论2050年,也就是未来的生活。故选D。20细节理解题。根据“Machines will do most of the work”可知,机器会做大部分的工作,故选A。21细节理解题。根据“Tom: Im looking forward to the year 2050. I hope to go to the moon.Fred: I hope Ill be able to live under the sea.”可知,只有汤姆想要去月球,故选C。22细节理解题。根据“Fred
45、: I hope Ill be able to live under the sea. Wont that be very interesting? Just like a fish!”可知,弗雷德想要像鱼一样在海底生活,故选B。23推理判断题。根据“Perhaps there will be big towns, factories and farms under the sea, too.”可知,也许海底也会有大城镇、工厂和农场,但不是人们将在海底建造所有的工厂和农场,故选D。 Kids birthday party are more fun than adults(成年人的) parti
46、es. You dont have to be serious. And there are a few things for parents to remember when they want to have one for their kids.Make a list(清单). Each kid wants different kinds of parties. Write down all your childs ideas on a piece of paper and then get things ready according to(根据) the list.Make invi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
